Jablonec – Mladá Boleslav 2:0 (kon.) | Č. Budějovice – Olomouc 0:2 (kon.) | Bohemians 1905 – Ostrava 2:1 (kon.)
Dukla Praha – Plzeň 1:3 (kon.)
konec
FK Dukla Praha
1:3 (0:2)
FC Viktoria Plzeň
Sobota 20.07.2024, 20:00 • Na Julisce, Praha-Dejvice • Chance Liga • 1. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Trenér Dukly Petr Rada: „Zápas jsme nezvládli, prvních dvacet minut bylo z naší strany ustrašených. Nechali jsme se zbytečně přeskočit, i když jsme měli v daném prostoru dobré hlavičkáře, a dostali jsme první gól. Pak šikovný Kabongo obešel dva hráče a vyústěním byla penalta na dva nula. Mohli jsme se dostat zpátky do zápasu, bohužel Matějka ve velké šanci trefil tyčku. V kabině jsem hráčům říkal, že pokud budou podělaní, nemají šanci. Vytvářeli jsme si lepší přechod do útoku, začaly nám vycházet finální přihrávky. Pak přišel vlastní gól, který vyčítám víc Matějkovi, který ztratil míč a zůstal ležet místo, aby se zapojil do hry. Představoval bych si, že se budeme prezentovat aktivnější hrou jako v závěru.“ (22:39:32)
     
    Trenér Plzně Miroslav Koubek: „Start na půdě nadšeného nováčka není nikdy jednoduchý. Dukla hrála z bloku, my jsme se dostávali přenášením hry ke standardním situacím, hráli jsme rychle, v pohybu s represinkem hned po ztrátě míče. Polevili jsme až v závěru poločasu, kdy se Dukla přesvědčila, že se s námi dá hrát a zlepšila se, neměli jsme utkání stoprocentně pod kontrolou. Šulc po návratu z Eura vynechal celou přípravu, ale dnes si své penzum práce odvedl a byl velice platný.“
     
    Držení míče: 38 % : 62 %.
    Střely na branku: 2:5. Střely mimo: 4:4. Rohy: 3:1. Ofsajdy: 3:2. Fauly: 13:14.
     
    Obnovená premiéra pražské Dukly v nejvyšší soutěži po pěti letech končí podle papírových předpokladů. Plzeň využila v prvním poločase dvě standardky. Skóre otevřel hlavou po rohu Dweh a pokutový kop za faul na Červa proměnil Šulc. Nováček působil zakřiknutě, ožil až před přestávkou, kdy v jeho největší šanci Matějka otřásl tyčí.
    Ve druhé půli si hosté spíše hlídali výsledek, práci za ně odvedl domácí Peterka smolným vlastním gólem po Kopicově centru. Projev Dukly oživila střídání, Zeronikovu křížnou střelu vyškrábl Jedlička a trefil se až další z náhradníků Špatenka zblízka po sérii přihrávek ve vápně. Jeho gól potvrdil až po několika minutách zkoumání ofsajdové čáry VAR. Nic víc však již svěřenci Petra Rady nedokázali a podlehli bronzovému celku posledních dvou ročníků poosmé v řadě.
     
    90+4
    Konec zápasu.
     
    90+4
    Domácí šli do protiútoku, po rychlém ťukesu mezi Špatenkou, Matějkou a Zeronikem doufali v odpískání faulu na hranici šestnáctky, místo toho však pomezní signalizuje jejich ofsajd.
     
    90+4
    Západočeši tráví poslední vteřiny zápasu s míčem na kopačkách na soupeřově polovině.
     
    90+3
    Střídání v týmu FC Viktoria Plzeň:
    ze hřiště odchází Pavel Šulc, přichází další prvoligový debutant Alexandr Sojka, který loni hostoval v Táboře.
     
    90+2
    Viktoriáni dostávají příležitost přímého kopu poté, co Hašek odstrčil prudce Vydru.
     
    90+1
    Matúš Hruška si na čáře poradil se štiplavou ranou Pavla Šulce z 25 metrů.
     
    90
    Hlavní rozhodčí nastavuje 4 minuty.
     
    89
    Rozhodčí Machálek se stal nečekanou obětí srážky ve středovém kruu a jakmile se zvedl z trávníku, zastavuje na dálku Špatenkův průnik.
     
    87
    Dukla to stále zkouší dlouhými auty do vápna, tentokrát s přehledem odhlavičkoval míč Dweh.
     
    86
    Povzbuzený nováček se hned po zisku míče řítí do útoku. Špatenka dostihl Douděrovu prudkou kolmici ještě na hřišti, její autor si pro míč doběhl a skočil plavmo vpřed, sudího tím ovšem nezmátl a míč mají viktoriáni.
     
    85
    Tak pánové v kabině videorozhodčích zdrželi zápas o čtyři minuty, aby došli k názoru, že bylo vše v pořádku a platí verdikt ze hřiště.
     
    84
    Stále ještě nedal rozhodčí Machálek pokyn k rozehrávce od středového kruhu, VAR řeší případný ofsajd zřejmě Matějky.
    81. Filip ŠPATENKA - 1:3
     
    81
    Dukla právě vstřelila branku!
    Tak konečně po více než pěti letech gól ve správné síti! Horův polovysoký míč sklepl Matějka hrudí a posunul jemně patičkou Martin Douděra, což vše ve velké rychlosti zmátlo plzeňské beky, FILIP ŠPATENKA se hladce protáhl mezi Dwehem a Jemelkou a šajtlí zblízka obhodil stojícího Jedličku.

    Karel Jedlička

    Branky: 81. Špatenka (M. Douděra) – 19. Dweh (Kalvach), 30. Šulc (pen.), 68. Peterka (vla.)

    Karty:   21. Vondrášek (DUK), 55. Holiš (DUK)


    Držení míče: 38 % : 62 %.
    Střely na branku: 2:5. Střely mimo: 4:4. Rohy: 3:1. Ofsajdy: 3:2. Fauly: 13:14.
    FK Dukla Praha: Hruška – Vondrášek, Hašek, Peterka /K/, Holiš – Ullman (69. Douděra), Kozma, Hora, Šebrle (69. Zeronik) – Mešanović (79. Špatenka), Matějka.
    Náhradníci: Šťovíček – Doda, Moulis, Hudec, Jeřábek, Barac, Matoušek.

    Trenér: Rada

    FC Viktoria Plzeň: Jedlička – Dweh, Hranáč, Jemelka – Kopic, Červ (75. Panoš), Kalvach /K/, Cadu (75. Havel) – Šulc (90+3. Sojka), Vašulín (60. Vydra), Kabongo.
    Náhradníci: Tvrdoň – Sène, Viana, Mosquera, Slončík, Jirka, Míka.

    Trenér: Koubek

    Rozhodčí: Machálek – Antoníček, Slavíček

    Diváci: 4574