Sledujte:
konec
České sportovní fanoušky v úterý zahřály u srdce především vodní slalomáři, kanoistka Gabriela Satková a kajakář Jiří Prskavec v kvalifikačních jízdách ukázali, že mají medailovou formu. Náznaky, že by to při troše štěstí mohlo vyjít, měla v kvalifikaci BMX freestylu i Iveta Miculyčová. Satková i Miculyčová mají svá finále hned ve středu, tak uvidíme.

Velký den měli badmintonisté, do akce se dostali všichni a všichni proti hratelným soupeřům, na vítězství však dosáhl pouze Jan Louda. Tereze Švábíkové i Ondřeji Královi s Adamem Mendrekem nechybělo mnoho, ale nepodařilo se a Švábíková svoji těsnou prohru ve třech setech obrečela.

Po problémech v minulých dnech se konečně naplno rozběhla soutěž windsurfařek a Kateřina Švíková si vede nečekaně dobře, po odjetí 7 jízd ze 16 se drží na 6. místě. To Zofia Burska se Sárou Tkadlecovou po solidním začátku v předchozích dnech úterní program pokazily a prakticky ztratily naděje na účast ve finálové jízdě, které si zpočátku mohly dělat.

Zklamaná je i judistka Renata Zachová, ve své kategorii žen do 63 kg vypadla už v prvním kole a v daném zápase se téměř k ničemu nedostala.

Žádnou senzaci nepřipravil ani lukostřelec Adam Li a i on se loučil s vyřazovací částí soutěže mužů v 1. kole.

V rozplavbách kraulařské stovky se představili Daniel Gracík a Barbora Seemanová a česká plavecká jednička se z pozice první náhradnice nakonec do semifinále dostala, zlepšila se v něm a pro Barboru Seemanovou to ve ve výsledku znamená pěkné 13. místo.

Jiří Lipták zakončil kvalifikaci trapu, v posledních dvou sériích si vedl skvěle a ani jednou neminul, jenže totálně pokažený první den se tím dohnat nedal a obhájce zlata z Tokia odjíždí domů s 18. místem.

Střídavě oblačno bylo u tenistů. Barbora Krejčíková po obrovském boji nakonec vyřadila Elinu Svitolinovou a je ve čtvrtfinále dvouhry, společně s Kateřinou Siniakovou také konečně vstoupila i do čtyřhy a úvodní zápas proti tchajwanskému páru elitní české dvojici nenadělal žádné problémy, je ve druhém kole. V něm bohužel skončila cesta Tomáše Macháče i Jakuba Menšíka ve dvouhře, nestačili na nasazené soupeře, Tomáš Macháč poté ale ještě skočil k Adamu Pavláskovi a společně přetlačili chilské protivníky a ve čtyřhře postoupili do čtvrtfinále.

O postup do finále bojovaly na dvojskifu Lenka Lukšová s Annou Šantrůčkovou, bohužel zůstaly ve svém semifinále těsně za postupovými pozicemi a pojedou jen o 7. místo.

To je souhrn výsledků české výpravy, která s velkými nadějemi vyhlíží středu, že by to konečně mohlo poprvé cinknout. Uvidíme. Program možná odstartuje, možná neodstartuje v osm ráno triatlonem a s naším přehledem vám nic neunikne. Sejdeme se tu virtuálně zase ráno. Dobrou noc.
konec
Středa byla pro českou výpravu v mnoha ohledech nadějná s výhledem pro dny další, ale sama nakonec medaili nepřinesla, ač tomu asi většina z vás věřila. Jenže Gabriela Satková si ve finále kanoistek vodního slalomu vybrala onu pověstnou slabší chvilku, pod tlakem chybovala a skončila na 7. místě. Bojovala také BMX freestylistka Iveta Miculyčová, jenže jízdu, kterou chtěla zaútočit po solidním základu v prvním kole, zabalila hned po prvním triku, který sice perfektně zvládla, ale nedokázala ho čistě odjet a výrazně to ovlivnilo její další plány, takže by už nemohla být lepší. Dle svých slov kdyby to zvládla, medaili měla.

Ony naděje do dalších dnů přicházely postupně. Nejprve v kvalifikaci třípolohové malorážky, kde se oba čeští střelci po horším začátku posouvali v posledních dvou sériích nahoru, do finále se ale vmáčkl jen Jiří Přívratský, Petrovi Nymburskému to těsně nevyšlo.

Svůj první cíl splnili i Jiří Šimánek s Miroslavem Vraštilem na dvojskifu lehkých vah, když se probojovali do finále.

A pak už přišly skvělé tenisové zprávy. Až na jeden zápas totiž všechny dopadly pro české hráče skvěle. Už do semifinále tak postoupili ve čtyřhře mužů Tomáš Macháč s Adamem Pavláskem a ve smíšené čtyřhře znovu Tomáš Macháč, jen s Kateřinou Siniakovou. Ta uspěla i v ženské čtyřhře s Barborou Krejčíkovou a obhájkyně zlata jsou ve čtvrtfinále, kam postoupil také druhý český ženský debl Karolína Muchová, Linda Nosková. Nevyšlo to pouze samotné Barboře Krejčíkové ve dvouhře, kde ve čtvrtinále bojovala hlavně se svým fyzickým stavem než se soupeřkou.

Tereza Švábíková se tentokrát za svůj výkon proti nasazené soupeřce vůbec stydět nemusí, další kola badmintonové soutěže však pro ni podle očekávání zůstala uzavřena. David Klammert bohužel v prvním kole své judistické váhové kategorie proti nakonec bronzovému domácímu borci nepředvedl vůbec nic. Lukostřelkyně Marie Horáčková doplatila na nezvládnutou kvalifikaci a po očekávaném postupu z prvního kola přes jednu z hlavních aspirantek na medaili do osmifinále neprošla. Kristýna Horská sice v nepříliš početném poli postoupila do semifinále 200 m prsa, ale v obou vystoupeních předvedla výkony, se kterými rozhodně spokojená být nemůže. Radka Novotníková a Pavlína Flamíková místo soupeřek bojovaly spíše s nemocí jedné z nich, takže do finále A na dvojce bez kormidelníka neprošly, to triatlonistka Petra Kuříková si svůj cíl splnila, byla lepší než v Tokiu.

Plážoví volejbalisté ve svých druhých zápasech ve skupinách potvrdili papírové předpoklady, takže Ondřej Perušič s Davidem Schweinerem hladce vyhráli a Barbora Hermannová s Marií Sárou Štochlovou hladce prohrály.

Svoji soutěž pak uzavřely jachtařky Zofia Burska a Sára Tkadlecová ve třídě 49er FX, bohužel se postupně propadly až na předposlední místo. To windsurfařka Kateřina Švíková je příjemným převapením dosavadního průběhu a po polovině základní části své soutěže se drží na postupových pozicích do čtvrtfinále.

Ale teď už přijde čtvrtek a den, kdy má česká výprava jedno z největších želízek v ohni a k tomu jednu další velkou naději. A otázka, jestli někdo další třeba nějak příjemně překvapí. Uvidíme. Šestý den soutěží začíná tentokrát už v půl osmé ráno atletickou chůzí. Ráno se zase virtuálně sejdeme u dalšího denního přehledu. Dobrou noc.