Sledujte:
konec
Středa byla pro českou výpravu v mnoha ohledech nadějná s výhledem pro dny další, ale sama nakonec medaili nepřinesla, ač tomu asi většina z vás věřila. Jenže Gabriela Satková si ve finále kanoistek vodního slalomu vybrala onu pověstnou slabší chvilku, pod tlakem chybovala a skončila na 7. místě. Bojovala také BMX freestylistka Iveta Miculyčová, jenže jízdu, kterou chtěla zaútočit po solidním základu v prvním kole, zabalila hned po prvním triku, který sice perfektně zvládla, ale nedokázala ho čistě odjet a výrazně to ovlivnilo její další plány, takže by už nemohla být lepší. Dle svých slov kdyby to zvládla, medaili měla.

Ony naděje do dalších dnů přicházely postupně. Nejprve v kvalifikaci třípolohové malorážky, kde se oba čeští střelci po horším začátku posouvali v posledních dvou sériích nahoru, do finále se ale vmáčkl jen Jiří Přívratský, Petrovi Nymburskému to těsně nevyšlo.

Svůj první cíl splnili i Jiří Šimánek s Miroslavem Vraštilem na dvojskifu lehkých vah, když se probojovali do finále.

A pak už přišly skvělé tenisové zprávy. Až na jeden zápas totiž všechny dopadly pro české hráče skvěle. Už do semifinále tak postoupili ve čtyřhře mužů Tomáš Macháč s Adamem Pavláskem a ve smíšené čtyřhře znovu Tomáš Macháč, jen s Kateřinou Siniakovou. Ta uspěla i v ženské čtyřhře s Barborou Krejčíkovou a obhájkyně zlata jsou ve čtvrtfinále, kam postoupil také druhý český ženský debl Karolína Muchová, Linda Nosková. Nevyšlo to pouze samotné Barboře Krejčíkové ve dvouhře, kde ve čtvrtinále bojovala hlavně se svým fyzickým stavem než se soupeřkou.

Tereza Švábíková se tentokrát za svůj výkon proti nasazené soupeřce vůbec stydět nemusí, další kola badmintonové soutěže však pro ni podle očekávání zůstala uzavřena. David Klammert bohužel v prvním kole své judistické váhové kategorie proti nakonec bronzovému domácímu borci nepředvedl vůbec nic. Lukostřelkyně Marie Horáčková doplatila na nezvládnutou kvalifikaci a po očekávaném postupu z prvního kola přes jednu z hlavních aspirantek na medaili do osmifinále neprošla. Kristýna Horská sice v nepříliš početném poli postoupila do semifinále 200 m prsa, ale v obou vystoupeních předvedla výkony, se kterými rozhodně spokojená být nemůže. Radka Novotníková a Pavlína Flamíková místo soupeřek bojovaly spíše s nemocí jedné z nich, takže do finále A na dvojce bez kormidelníka neprošly, to triatlonistka Petra Kuříková si svůj cíl splnila, byla lepší než v Tokiu.

Plážoví volejbalisté ve svých druhých zápasech ve skupinách potvrdili papírové předpoklady, takže Ondřej Perušič s Davidem Schweinerem hladce vyhráli a Barbora Hermannová s Marií Sárou Štochlovou hladce prohrály.

Svoji soutěž pak uzavřely jachtařky Zofia Burska a Sára Tkadlecová ve třídě 49er FX, bohužel se postupně propadly až na předposlední místo. To windsurfařka Kateřina Švíková je příjemným převapením dosavadního průběhu a po polovině základní části své soutěže se drží na postupových pozicích do čtvrtfinále.

Ale teď už přijde čtvrtek a den, kdy má česká výprava jedno z největších želízek v ohni a k tomu jednu další velkou naději. A otázka, jestli někdo další třeba nějak příjemně překvapí. Uvidíme. Šestý den soutěží začíná tentokrát už v půl osmé ráno atletickou chůzí. Ráno se zase virtuálně sejdeme u dalšího denního přehledu. Dobrou noc.
konec
Čtvrtek 1. srpna, 6. den v pořadí, se stal tím, kdy česká výprava získala jistotu zisku první medaile. Zasloužili se o to Kateřina Siniaková s Tomášem Macháčem po výborném výkonu v semifinále tenisové smíšené čtyřhry, vyřazením kanadské dvojice a postupem do finále. Jestli budou zlatí, nebo stříbrní, se rozhodne v pátek.

Další medailové naděje bohužel nevyšly. A že jich bylo několik. Jiří Přívratský ve finále třípolohové malorážky udělal chybu v přípravě výstroje mezi položkami, která ho stála medaili, zůstal od ní na 4. místě o pouhých 0,7 bodu.

Jiří Prskavec jako spolufavorit kajakářské soutěže vodních slalomářů bohužel ve finále brzy chytil nešťastný dotek a při následném riskování přišel ještě jeden. Ve vyrovnané soutěži to stačilo až na 8. místo.

Zůstaly ale další, i hodně nečekané naděje. Tomáš Macháč s Adamem Pavláskem ještě mají jednu šanci, po prohraném semifinále budou hrát o bronzovou medaili. Semifinále mají teprve před sebou senzačně i Karolína Muchová s Lindou Noskovou. Ve hře stále zůstává i sport, kde bychom s nadějí vůbec nepočítali – jachting. Kateřinu Švíkovou čeká ve windsurfingu čtvrtfinále.

Čtvrtfinále byla naopak konečná stanice pro obhájkyně zlata Barboru Krejčíkovou a Kateřinu Siniakovou ve čtyřhře.

Ve čtvrtek skončilo působení v Paříži pro puškařku Veroniku Blažíčkovou neúspěšnou kvalifikací třípolohové malorážky a pro skifařky Lenku Lukšovou s Annou Šantrůčkovou, které ve finále B dojely druhé a celkově tedy na dvojskifu osmé. Do akce se dostala také první členka atletické části výpravy, chodkyně Eliška Martínková dokončila závod na 20 km na 27. pozici.

To je ze čtvrtku vše, přeji dobrou noc a v pátek zase na značkách u dalšího denního přehledu.