ATP Šanghaj (Tvrdý povrch)
0:0
před zápasem
Jediný vzájemný zápas vyhrál v únoru tohoto roku Menšík. Stalo se tak na již vzpomínaném podniku v Dauhá. Čtvrtfinále tehdy ovládl český teenager poměrem 6:4 a 7:6(6). Navzdory tomu bude i tentokrát platit za poměrně výrazného papírového favorita Rubljov. V případě úspěchu může Menšík narazit ve třetím kole znovu na Argentince Cerúndola, případně Kazachstánce Ševčenka.
0:0
před zápasem
Jiří Lehečka se po postupu do čtvrtfinále v čínském Pekingu, kde nestačil na světovou jedničku a pozdějšího finalistu Jannika Sinnera, přesunul na další čínský turnaj v Šanghaji. Na tomto Masters měl coby nasazený tenista volný los v prvním kole a do hlavní soutěže tak vstoupí až v sobotu v rámci druhé rundy.

Aktuální světovou čtyřiatřicítku, která v průběhu sezony promarodila kvůli únavové zlomenině bederního obratle přes čtvrt roku, čeká v sobotu Španěl Jaume Munar, se kterým se utká poprvé v kariéře.

Munar, jemuž patří 63. místo v rankingu ATP, nehraje na betonech letos vůbec dobře. Vyhrál jen pět ze třinácti zápasů na venkovních betonech a kvůli celkově neuspokojivým výsledkům absolvoval v uplynulých týdnech několik antukových challengerů, na kterých sbíral důležité body do žebříčku. V Šanghaji se v prvním kole utkal s Francouzem Hugem Gastonem, jenž má na betonech ještě více negativní bilanci, a porazil ho dvakrát 6:3.