Dopolední program (3. den) (kon.) | Večerní program (3. den) (kon.)
konec
Večerní program (3. den)

Neděle 09.06.2024, 20:05 • Stadio Olimpico, Roma • Mistrovství Evropy
     
    Češi a Slováci v akci

    Slováci měli nedělní večer z hlediska účasti a fandění volný, to Češi vytěžili nečekaně mnoho na tratích, kde dlouho nic moc neznamenali.
    V semifinále hladké čtvrtky uspěla teprve 18letá Lurdes Gloria Manuel, zaběhla druhý nejlepší čas kariéry 51,06 s a při svém prvním startu na velké akci hned poběží finále. Tereza Petržilková nezklamala, vzhledem ke zdravotním problémům v průběhu jara zaběhla svůj standard a bude hodnocená na 14. místě.
    Nečekaně blízko neskutečné senzaci v podobě postupu do finále stovky byla Karolína Maňasová. Ta do semifinále prošla z rozběhů jako úplně poslední, ale v něm zaběhla fantasticky, časem 11,17 s překonala český rekord do 23 let a jen o 4 setiny zaostala za posledním postupovým časem! Celkově skončila desátá.
    To ale ještě nebylo všechno. Ačkoliv se původní trojlístek mužů v semifinále dvoustovky smrskl po odstoupení na poslední chvíli Eduarda Kubelíka na dva, stačilo to k tomu, aby česká dvoustovka měla zastoupení i v pondělním finále! Do něj se dokázal vecpat Tomáš Němejc, ačkoliv ve svém běhu skončil na děleném 4. místě. Jednalo se totiž o nejvyrovnanější běh a čas 20,52 s těsně stačil. Ondřej Macík bohužel letos nemá loňskou formu a zůstal za postupovými časy hodně daleko.
    Ondřejovi Macíkovi semifinále nevyšlo, doběhl na šesté pozici
     
    200M
    Třetí semifinále se stalo zcela jasnou kořistí domácího favorita Filippa Tortua, který ve svém nejlepším letošním čase 20,14 nedal vůbec nikomu šanci a o jeho vítězství bylo jasno už po třetině cílové rovinky. Druhé postrupové místo uhájil Izraelec Blessing Akwasi Afrifah, 20,46 s, ale protože třetí Francouz Ryan Zeze zaběhl pouze 20,53 s, do finále se nepodívá a posouvá tak do pondělního běhu hned pětici mužů z druhého semifinále, tudíž i Tomáše Němejce! Fantazie!
    Ondřej Macík bohužel potvrdil, že letos nemá optimální formu, v čase 20,89 doběhl v tomto semifinále šestý a soutěž pro něj končí.
     
    200M
    Tomáš Němejc je ve finále dvoustovky!!!
     
    200M
    Poslední semifinále dvoustovky, v sedmé dráze Ondřej Macík. Pochlapí se a zvedne hozenou rukavici Tomášem Němejcem? Má proti sobě například Ryana Zezeho či domácího Filippa Tortua.
    Tomáš Němejc si v krajní dráze doběhl pro osobák a bojuje o finále!
     
    200M
    Česká sprinterská pohádka pokračuje! Tomáš Němejc totiž udržel výborné tempo až do cíle, bojoval o třetí místo, nakonec je těsně čtvrtý v novém osobním rekordu 20,52 s! Naprosto shodný čas na tisícinu má i Švéd Erik Erlandsson a právě tito dva jsou teď na posledním místě čekací listiny. Čeká i v tomto běhu třetí Švýcar William Reais časem 20,51 s, postup mají Francouz Pablo Mateo za 20,34 s a domácí Eseosa Fostine Desalu za 20,39 s.
     
    200M
    Druhé semifinále dvoustovky a v deváté dráze Tomáš Němejc! Zkusí zabojovat o senzaci? Musel by porazit některé z velkých jmen, např. Pabla Matea, Eseosa Fostina Desalua či Jeriela Quainooa.
     
    200M
    A jsou tu semifinálové běhy mužů na 200 metrů s původně trojnásobnou českou účastí, jenže Eduard Kubelík pro svalové zranění na poslední chvíli účast odvolal a jeho místo v prvním běhu zaujal Švéd Pihl. Postupový klíč stále stejný, 2+2.
    Karolína Maňasová sice do finále nepostoupila, ale v dráze nejblíž kameře zaznamenala nový národní rekord do 23 let!
     
    100Ž
    Skvělý výkon Karolíny Maňasové v maximální povolené podpoře větru ve třetím semifinále! Bojovala o 3. místo, nakonec Boglárce Takácsové o setinu podlehla, ale časem 11,17 s překonala český rekord do 23 let a v celkovém pořadí obsadí senzační 10. pozici na mistrovství Evropy! Takhle se má závodit na velké akci.
    A co se dělo před ní? O vítězství bojovaly Patrizia van der Wekenová a Zaynab Dossová, postupují samozřejmě obě a obě v národních rekordech! Nizozemka 11,00 s, Italka 11,01 s. Tohle bude hodně vyrovnané finále!
     
    100Ž
    Poslední semifinále ženské stovky s Karolínou Maňasovou v krajní dráze, pro kterou je už semifinále úspěchem. Hlavní favoritkou je domácí Zaynab Dossová.
    Lieke Klaverová potvrdila roli favoritky. Takový výkon potřebovali Nizozemci v mixu
     
    400Ž
    Nizozemka s Irkou podle předpokladů vyrazily vpřed nejrychleji a postupové pozice udržely až do cíle! Obě běžely pod 51 sekund, ale Italka Alice Mangioneová na třetí pozici nepokořila ani 51,30 s, takže Lurdes Gloria Manuel postupuje do svého prvního velkého finále v kariéře, v pouhých 18 letech! Obrovský úspěch české závodnice. Z tohoto běhu tak postoupily pouze Lieke Klaverová za 50,57 s a Sharlene Mawdsleyová za 50,99 s. Jako poslední se do finále časem vmáčkla Susanne Goglová-Walliová ze druhého běhu.
     
    400Ž
    V posledním semifinále čtvrtky měla bojovat o postup Lada Vondrová, bohužel jí zdravotní stav donutil další účast na mistrovství Evropy odpískat. Tento běh tak bude bez české účasti a budeme tak jen čekat, zda Lieke Klaverová, Sharlene Mawdsleyová a spol. nevyhodí Lurdes Glorii Manuel z prvního velkého finále v životě.
    Tereza Petržilková v krajní dráze bojovala, na nejlepší ale nestačila
     
    400Ž
    Natalia Kaczmareková podle očekávání vystartovala rychle a handicap na Terezu Petržilkovou stáhla již po 150 metrech. Ale Tereza se nevzdávala a zaběhla na své letošní možnosti solidně! Bohužel na finiš už nezbyly síly, takže nevylepšila páté místo, na kterém již vbíhala do cílové rovinky, a zapisuje čas 52,05 s. Teď už se může dávat dohromady na důležitou ženskou štafetu. Postup ze druhého semifinále si ve volném tepmu zajistila Natalia Kaczmareková za 50,70 s a v nesmírně těsném souboji o druhou pozici i Rumunka Andrea Miklósová za 51,13 s. Rakušanka Susanne Goglová-Walliová musí doufat, že jí 51,14 bude stačit. Velmi důležité je, že na čekací listině je až za Lurdes Glorií Manuel, českou čtvrtkařku by tak musely v posledním semifinále časem pokořit první čtyři závodnice a to není moc pravděpodobné.
     
    400Ž
    A ostrý český start pokračuje, ve druhém semifinále bude bojovat o naprostou senzaci Tereza Petržilková. Ale to by si musela vylepšit osobní rekord, což po měsících zdravotních problémů není příliš pravděpodobné a samotný postup do semifinále je pro ni úspěchem. Hlavní favoritkou druhého semifinále je evropská jednička na čtvrtce, Polka Natalia Kaczmareková.
    Fantastický čtvrtka v podání Lurdes Glorie Manuel, která doběhla třetí v čase 51,06
     
    400Ž
    Lurdes Gloria Manuel běžela výborně! Držela dobré tempo po celou dobu, v závěru nezvadla a umístila se v prvním semifinále hned za oběma největšími favoritkami na třetím místě ve druhém nejlepším čase kariéry 51,06 s, který jí dává velkou naději na postup do finále! Ten už mají jistý Irka Rhasidat Adelekeová (50,54 s, nejrychlejší letošní evropská čtvrtka do 23 let) a Britka Laviai Nielsenová (50,73 s, osobní rekord).
     
    400Ž
    Nedělní večer v Římě začíná, a z čsekého hlediska to je velmi ostrý start! Semifinálové běhy čtvrtky žen, hned v tom prvním poběží Lurdes Gloria Manuel! Postupový klíč je klasický, 2 nejlepší z každého běhu, další 2 ženy na čas.
     
    Kromě nejnovějších informací o Ladě Vondrové, což je velká komplikace i pro plány ženské štafety na závěrečný útok na kvalifikaci do Paříže, tu jsou i příjemné zprávy z dopoledního programu, z rozběhů totiž postoupili oba čeští dvoustovkaři Eduard Kubelík a Tomáš Němejc, společně s nasazeným Ondřejem Macíkem tak vytvoří nečekané české sprinterské semifinálové trio. To u Slováků se bohužel potvrdilo, že v nedělní večer nikoho ve svých barvách soutěžit neuvidí.
     
    Program

    20:05 400 m žen, semifinále (Lurdes Gloria Manuel, Tereza Petržilková)
    20:28 výška žen, finále
    20:38 400 m mužů, semifinále
    21:04 trojskok žen, finále
    21:10 kladivo mužů, finále
    21:13 100 m žen, semifinále (Karolína Maňasová)
    21:39 200 m mužů, semifinále (Eduard Kubelík, Tomáš Němejc, Ondřej Macík)
    22:04 3 000 m překážek žen, finále
    22:27 800 m mužů, finále
    22:40 1 500 m žen, finále
    22:53 100 m žen, finále
     
    Češi a Slováci v akci

    Po poměrně nabitých pátku a sobotě bude nedělní večer z českého hlediska poněkud klidnější. Vzhledem k propadáku čtvrtkařů v sobotních rozbězích a neopakované senzaci v semifinále mužské osmistovky uvidíme s jistotou pouhé 4. Tedy atletky, které se ale budou snažit udělat velkou díru do Evropy. Lurdes Gloria Manuel, Tereza Petržilková a Lada Vondrová jsou nasazeny každá do jiného semifinále čtvrtky a pokud se všechno sejde naprosto ideálně, mohli bychom se dočkat vícenásobného postupu do pondělního finále. To pro Karolínu Maňasovou je už postup do semifinále stovky velkým úspěchem a bude se snažit hlavně překonat sama sebe. Tuto sestavu ještě může doplnit případný postupující z dopoledních rozběhů dvoustovky mužů, kde mají Češi hned dvojnásobné zastoupení.

    Ve stejnou věc doufají i Slováci v případě Jána Volka. Pokud on nepostoupí z dopoledních rozběhů dvoustovky, budou mít jejich fanoušci dokonce celovečerní volno a budou si moct užívat podívanou bez jakýchkoliv nervů.

    Libor Štěpán

    100 m žen, finále
    1. Dina Asher-Smithová (GBR) 10,99
    2. Ewa Swobodová (POL) 11,03
    3. Zaynab Dossová (ITA) 11,03
    4. Patrizia van der Wekenová (LUX) 11,04
    5. Gina Lückenkemperová (GER) 11,07
    6. Gémima Josephová (FRA) 11,08
    7. Amy Huntová (GBR) 11,15
    8. Mujinga Kambundjiová (SUI) 11,15
    1 500 m žen, finále
    1. Ciara Mageeanová (IRL) 4:04,66
    2. Georgia Bellová (GBR) 4:05,33
    3. Agathe Guillemotová (FRA) 4:05,69
    4. Esther Guerrerová (ESP) 4:06,03
    5. Jemma Reekieová (GBR) 4:06,17
    6. Marta Pérezová (ESP) 4:06,32
    7. Sarah Healyová (IRL) 4:06,77
    8. Salomé Afonsová (POR) 4:06,80
    9. Katie Snowdenová (GBR) 4:06,83
    10. Yolanda Ngarambeová (SWE) 4:07,59
    11. Nele Wesselová (GER) 4:07,76
    12. Aleksandra Plociňská (POL) 4:09,07
    13. Ludovica Cavalliová (ITA) 4:35,60
    800 m mužů, finále
    1. Gabriel Tual (FRA) 1:44,87
    2. Mohamed Attaoui (ESP) 1:45,20
    3. Catalin Tecuceanu (ITA) 1:45,40
    4. Alvaro De Arriba (ESP) 1:45,64
    5. Andreas Kramer (SWE) 1:45,70
    6. Adrian Ben (ESP) 1:46,54
    7. Elliot Giles (GBR) 1:47,06
    8. Ole Jakob Solbu (NOR) 1:51,33
    3 000 m překážek žen, finále
    1. Gesa Felicitas Krauseová (GER) 9:18,06
    2. Elizabeth Birdová (GBR) 9:18,39
    3. Stella Ruttová (ROU) 9:22,36
    4. Luiza Gegaová (ALB) 9:22,92
    5. Ilona Mononenová (FIN) 9:23,28 (EU23L)
    6. Alicja Konieczeková (POL) 9:23,28
    7. Carolina Roblesová (ESP) 9:23,75
    8. Lea Meyerová (GER) 9:27,85
    9. Irene Sánchez-Escribanová (ESP) 9:27,97
    10. Olivia Gürthová (GER) 9:31,98
    11. Adva Cohenová (ISR) 9:33,88
    12. Kinga Kroliková (POL) 9:37,63
    13. Emilia Lillemová (SWE) 9:38,34
    14. Aude Clavierová (FRA) 9:46,70
    15. Linn Söderholmová (SWE) 9:54,14
    Alice Finotová (FRA) DQ
    kladivo mužů, finále
    1. Wojciech Nowicki (POL) 80,95
    2. Bence Halász (HUN) 80,49
    3. Mychajlo Kochan (UKR) 80,18
    4. Merlin Hummel (GER) 79,25 (EU23L)
    5. Yann Chaussinand (FRA) 78,37
    6. Pawel Fajdek (POL) 77,50
    7. Eiving Henriksen (NOR) 76,51
    8. Matija Gregurič (CRO) 75,47
    9. Quentin Bigot (FRA) 73,81
    10. Jake Norris (GBR) 73,66
    11. Sergej Margijev (MDA) 73,07
    12. Konstantinos Zaltos (GRE) 72,64
    výška žen, finále
    1. Jaroslava Mahučichová (UKR) 2,01
    2. Angelina Topičová (SRB) 1,97
    3. Iryna Geraščenková (UKR) 1,95
    4. Mirela Demirevová (BUL) 1,93
    5. Ella Junnilaová (FIN) 1,93
    6. Morgan Lakeová (GBR) 1,90
    6. Nawal Menikerová (FRA) 1,90
    8. Imke Onnenová (GER) 1,90
    9. Lia Apostolovská (SLO) 1,90
    10. Buse Savaskanová (TUR) 1,86
    11. Christina Honselová (GER) 1,86
    12. Maja Nilssonová (SWE) 1,86
    trojskok žen, finále
    1. Ana Peleteirová-Compaoréová (ESP) 14,85 (=EL)
    2. Tugba Danismazová (TUR) 14,57 (NR)
    3. Ilionis Guillaumeová (FRA) 14,43
    4. Aleksandra Načevová (BUL) 14,35
    5. Diana Ana Maria Ionová (ROU) 14,23
    6. Gabriela Petrovová (BUL) 14,16
    7. Neja Filipičová (SLO) 14,12
    8. Dariya Derkachová (ITA) 14,03
    9. Florentina Costina Iuscová (ROU) 13,76
    10. Kristin Gierischová (GER) 13,74
    11. Anna Krasucká (UKR) 13,71
    12. Olha Korsunová (UKR) 13,69
    200 m mužů, semifinále
    1/3
    1. Joshua Hartmann (GER) 20,38 Q
    2. Timothé Mumenthaler (SUI) 20,38 Q
    3. Jona Efoloko (GBR) 20,73
    4. Gediminas Truskauskas (LTU) 20,86
    5. Diego Aldo Pettorossi (ITA) 20,88
    6. Linus Pihl (SWE) 20,90
    7. Sotirios Gkaragkanis (GRE) 20,93
    8. Taymir Burnet (NED) 21,02
    Eduard Kubelík (CZE) DNS

    2/3
    1. Pablo Mateo (FRA) 20,34 Q
    2. Eseosa Fostine Desalu (ITA) 20,39 Q
    3. William Reais (SUI) 20,51 q
    4. Erik Erlandsson (SWE) 20,52 q
    4. Tomáš Němejc (CZE) 20,52 q
    6. Oskars Grava (LAT) 20,79
    7. Jeriel Quainoo (GBR) 20,81
    8. Ramil Guliyev (TUR) 20,87

    3/3
    1. Filippo Tortu (ITA) 20,14 Q
    2. Blessing Akwasi Afrifah (ISR) 20,46 Q
    3. Ryan Zeze (FRA) 20,53
    4. Felix Svensson (SUI) 20,66
    5. Mark Smyth (IRL) 20,86
    6. Ondřej Macík (CZE) 20,89
    7. Roko Farkaš (CRO) 20,95
    Albert Komanski (POL) DNF

    400 m žen, semifinále
    1/3
    1. Rhasidat Adelekeová (IRL) 50,54 Q (EU23L)
    2. Laviai Nielsenová (GBR) 50,73 Q
    3. Lurdes Gloria Manuel (CZE) 51,06 q
    4. Amandine Brossierová (FRA) 51,78
    5. Giancarla Trevisanová (ITA) 52,59
    6. Astri Ertzgaardová (NOR) 52,82
    7. Modesta Juste Morauskaiteová (LTU) 52,95
    8. Julia Niederbergerová (SUI) 52,97

    2/3
    1. Natalia Kaczmareková (POL) 50,70 Q
    2. Andrea Miklóšová (ROU) 51,13 Q
    3. Susanne Gogl-Walliová (AUT) 51,14 q
    4. Sophie Beckerová (IRL) 51,54
    5. Tereza Petržilková (CZE) 52,05
    6. Anna Polinariová (ITA) 52,53
    7. Berta Seguraová (ESP) 52,53
    8. Lisa Liljaová (SWE) 52,55

    3/3
    1. Lieke Klaverová (NED) 50,57 Q
    2. Sharlene Mawdsleyová (IRL) 50,99 Q
    3. Alice Mangioneová (ITA) 51,34
    4. Helena Ponetteová (BEL) 51,65
    5. Marjana Šostaková (UKR) 51,99
    6. Victoria Ohuruoguová (GBR) 52,07
    7. Giulia Sennová (SUI) 52,16
    8. Justyna Swiety-Erseticová (POL) 52,18
    100 m žen, semifinále
    1/3
    1. Ewa Swobodová (POL) 11,02 Q
    2. Gina Lückenkemperová (GER) 11,06 Q
    3. Amy Huntová (GBR) 11,13 q
    4. Polyniky Emmanouilidouová (GRE) 11,21
    5. Rani Rosiusová (BEL) 11,25
    6. Géraldine Freyová (SUI) 11,29
    7. Anna Bongiorniová (ITA) 11,32
    8. Olivia Fotopoulouová (CYP) 11,40

    2/3
    1. Dina Asher-Smithová (GBR) 10,96 Q (EL)
    2. Gémina Josephová (FRA) 11,06 Q
    3. Mujinga Kambundjiová (SUI) 11,09 q
    4. Delphine Nkansaová (BEL) 11,21
    5. Lorene Dorcas Bazolová (POR) 11,32
    6. Rebekka Haaseová (GER) 11,35
    7. Maria Isabel Pérezová (ESP) 11,41
    8. Lotta Kemppinenová (FIN) 11,44

    3/3
    1. Patrizia van der Wekenová (NED) 11,00 Q (NR)
    2. Zaynab Dossová (ITA) 11,01 Q (NR)
    3. Boglárka Takácsová (HUN) 11,16
    4. Karolína Maňasová (CZE) 11,17 (NU23R)
    5. Julia Henrikssonová (SWE) 11,27
    6. Salomé Koraová (SUI) 11,29
    7. Dimitra Tsoukalaová (GRE) 11,44
    Viktória Forsterová (SVK) DNS
    400 m mužů, semifinále
    1/3
    1. Luca Sito (ITA) 44,75 Q (EU23L)
    2. Jonathan Sacoor (BEL) 44,99 Q
    3. Attila Molnár (HUN) 45,04 q
    4. Havard Bentdal Ingvaldsen (NOR) 45,37
    5. Oleksandr Pohorilko (UKR) 45,41
    6. Ricky Petrucciani (SUI) 45,47
    7. Rok Ferlan (SLO) 45,63
    8. Téo Andant (FRA) 45,72

    2/3
    1. Charles Dobson (GBR) 44,65 Q
    2. Jean Paul Bredau (GER) 45,03 Q
    3. Lionel Spitz (SUI) 45,28 q
    4. Joao Coelho (POR) 45,36
    5. David Sombe (FRA) 45,36
    6. Dylan Borlée (BEL) 45,46
    7. Gustav Lundholm Nielsen (DEN) 46,01
    8. Andreas Grimerud (NOR) 46,25

    3/3
    1. Alexander Doom (BEL) 44,87 Q
    2. Liemarvin Bonevacia (NED) 45,17 Q
    3. Omar Elkhatib (POR) 45,65
    4. Gilles Biron (FRA) 45,91
    5. Edoardo Scotti (ITA) 45,92
    6. Manuel Sanders (GER) 46,03
    7. Alex Haydock-Wilson (GBR) 46,05
    Christopher O'Donnell (IRL) 45,72 DQ
    Program
    20:05 400 m žen, semifinále (Lurdes Gloria Manuel, Tereza Petržilková)
    20:28 výška žen, finále
    20:38 400 m mužů, semifinále
    21:04 trojskok žen, finále
    21:10 kladivo mužů, finále
    21:13 100 m žen, semifinále (Karolína Maňasová)
    21:39 200 m mužů, semifinále (Eduard Kubelík, Tomáš Němejc, Ondřej Macík)
    22:04 3 000 m překážek žen, finále
    22:27 800 m mužů, finále
    22:40 1 500 m žen, finále
    22:53 100 m žen, finále
    bahis siteleri