Francie – Belgie 1:0 (kon.) | Portugalsko – Slovinsko 0:0 (3:0 po pen.)
konec
Francie
1:0 (0:0)
Belgie
Pondělí 01.07.2024, 18:00 • Düsseldorf Arena, Düsseldorf • Mistrovství Evropy • Osmifinále
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 18:00.
     
    Hezký podvečer při sledování přenosu atraktivního osmifinále evropského šampionátu, v němž se střetnou Francouzi s Belgičany.

    Jedná se o reprízu vzájemného semifinále MS 2018, tehdy v Petrohradu Francouzi dokázali Belgii porazit 1:0 brankou Sebastiana Umtitiho a po finálové výhře nad Chorvatskem slavili titul mistrů světa, zatímco Belgičané se museli spokojit s bronzovými medailemi, když v utkání o třetí místo přehráli Anglii 2:0.
     
    Francie

    Do letošního mistrovství Evropy Francouzi vstoupili v roli favoritů skupiny D, ovšem v úvodních třech zápasech šampionátu dokázali jen jednou vyhrát a prakticky jen jednou skórovat, a to ještě z penalty.

    Na úvod totiž zdolali Rakousko 1:0 vlastní brankou Maximiliana Wöbera, poté remizovali bez branek s Nizozemskem a v dosud posledním utkání remizovali 1:1 s Polskem, když jako první z Francouzů se na mistrovství trefil Kylian Mbappé z penalty. Mbappé si v úvodním utkání zlomil nos a proti Nizozemsku absentoval, ovšem včas se vrátil do francouzské sestavy.
     
    Belgie

    Pokud Francouzi byli označováni za hlavní favority skupiny D, tak Belgičané byli ve skupině E možná ještě většími adepty na celkové prvenství, ovšem v konkurenci Rumunska, Slovenska a Ukrajiny dokázali jen jednou vyhrát (2:0 nad Rumunskem).

    Všechny čtyři týmy nakonec měly shodně po čtyřech bodech a Belgičané se do play-off dostali z druhé pozice, ovšem po bezbrankové remíze s Ukrajinou v posledním kole základní skupiny si vysloužili hlasitý pískot vlastních fanoušků.

    Zatímco Francie disponuje kompletním kádrem, tak trenéru Tedescovi budou kvůli zranění chybět Axel Witsel a Thomas Meunier.
     
    Úvodní sestavy:

    Francie: Maignan – Koundé, Upamecano, Saliba, Hernández – Kanté, Tchouaméni, Rabiot – Griezmann – Thuram, Mbappé (C).
    Náhradníci: Aréola, Samba – Clauss, Konaté, Pavard, Mendy, Camavinga, Zaïre-Emery, Fofana, Barcola, K. Coman, Dembélé, Giroud, Kolo Muani.
    Trenér: Didier Deschamps

    Belgie: Casteels – Castagne, Faes, Vertonghen, Theate – De Bruyne (C), Onana, Carrasco – Openda, Lukaku, Doku.
    Náhradníci: Kaminski, Sels – Debast, De Cuyper, De Ketelaere, Mangala, Tielemans, Vermeeren, Vranckx, Witsel, Bakayoko, Lukebakio, Trossard.
    Trenér: Domenico Tedesco

    Rozhodčí: Nyberg – Beigi, Söderkvist (vš. Švédsko).
     
    Trojice švédských rozhodčích v čele s Glennem Nybergem přivádí fotbalisty na pochopitelně beznadějně zaplněné hlediště Düsseldorf Areny, před námi jsou státní hymny.
     
    Francouzskou hymnu ""La Marseillaise" doprovázel poměrně hlasitý pískot belgických příznivců. Už se blíží úvodní výkop ostře sledovaného utkání.
     
    Úvodního výkopu se ujmou Francouzi, kteří budou hrát v bílých dresech, Belgičané oblékli tradiční rudé.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Rozehráno! Také v úvodních sekundách se při francouzské rozehrávce rozlehl düsseldorfským stadiónem pískot belgických příznivců.
     
    2
    Tchouaméniho střílený centr Rabiot jen prodloužil za belgickou branku, odkopu se ujme Koen Casteels.
     
    3
    Při belgické rozehrávce nedaleko u vlastního pokutového území je pět Francouzů rozestavených na útočné polovině, ovšem spíše pasivně stojících.
     
    3
    Postavení mimo hru je máváno Marcusi Thuramovi, jenž se velmi pozvolným krokem vracel zpoza belgických obránců.
     
    5
    Openda dostal dlouhý pas podél levé postranní čáry, ovšem Maignan přečetl tuto přihrávku včas, vyběhl daleko z branky a dostal se k míči dříve než útočník Lipska.
     
    7
    Vertonghen se dopustil laciné ztráty míče u vlastního pokutového území, když jej odevzdal Mbappému, tomu pak nevyšla výměna balónu s Griezmannem, jehož zpětná přihrávka postrádala přesnost.
     
    7
    Marcus Thuram byl na hraně faulu ubráněn vedle pokutového území, bude se kopat od belgické branky, jelikož švédští sudí nevyhodnotili počínání Arthura Theateho jako nedovolené.
     
    9
    Jeremy Doku se snažil napadat francouzskou rozehrávku, Mike Maignan si ale pod tlakem poradil dobře a povedlo se mu rozehrát na spoluhráče.
     
    10
    První střelecký pokus zapisuje do statistik Antoine Griezmann, střela levačkou ze střední vzdálenosti mu ale vůbec nevyšla, míč jen doskákal ke Koenu Casteelsovi.
     
    11
    Souboj Lukakua se Salibou u postranní čáry dopadl výrazně lépe pro francouzského obránce Arsenalu, jenž vybojoval autové vhazování pro své barvy.
     
    12
    Jules Koundé po pravé straně úspěšně pronikl do pokutového území, kde převzal Griezmannovu přihrávku od postranní čáry, poté ale nepřesně přihrával před branku.
     
    14
    Griezmannův přetažený centr byl prodloužen za branku, následovat bude první rohový kop zápasu.
     
    14
    Griezmann jej rozehrál od praporku nakrátko, následná střela Mbappého po rychlé souhře byla nadražena Onanou vysoko nad belgickou branku. Rozhodčí však teč neviděli a za následné protesty si Aurélien Tchouméni vysloužil žlutou kartu.
     
    15
    Carrasco při přímočarém průniku k pokutovému území neudržel stabilitu a skončil na trávníku. Marně se pak dožadoval odpískání faulu na svoji osobu.
     
    17
    Koundého přízemní centr byl sražen na rohový kop, následovat bude další standardní situace od praporku.
     
    18
    Griezmann tentokrát centroval k přední tyči, kde však Marcus Thuram v těžké pozici hlavičkoval výrazně mimo branku.
     
    19
    Francouzi se rozestavili na útočné polovině, Rabiot vysokým obloukem nasměroval míč ke Koundému na pravé křídlo, francouzský bek si ale netroufl na centr a vrátil míč zpět do středu hřiště.
     
    20
    Ani další střelecký pokus se nepovedl, Rabiot z dálky pálil prakticky ze stoje vysoko nad belgickou branku.
     
    20
    Belgičané rozjeli jeden z mála rychlých útoků, ovšem završil jej velmi nepřesný centr Castagneho, Koundé jej v klidu sklepl k brankáři Maignanovi.
     
    21
    Tchouaméniho vysoký centr až za vzdálenější tyč vracel před branku Marcus Thuram, pro míč si ale došel Koen Casteels a s jistotou jej zachytil do rukavic.
     
    23
    Onana přenesl hru k levé postranní čáře, kde si Doku potáhl míč k rohu pokutového území, následně byl podražen Griezmannem a kromě žluté karty pro francouzského útočníka je tu i první belgická standardní situace.
     
    24
    Střílený centr De Bruyneho mířil přímo doprostřed branky, kde měl Maignan značné komplikace se svým zákrokem, nakonec se mu ale povedlo míč vykopnout!
    24. De Bruyneho střílený centr Maignan vykopl.
     
    24
    Adrien Rabiot ve středu hřiště fauloval Jéremyho Dokua, za což si prohlíží žlutou kartu a stává se už třetím žlutě napomenutým Francouzem. To je jistě značná komplikace pro trenéra Deschampse. Rabiot se navíc vykartoval z případného čtvrtfinále.
     
    26
    Po ošetření křídelníka Manchesteru City se může ve hře pokračovat belgickou rozehrávkou.
     
    27
    Openda se prohnal po levé straně, následná přihrávka napříč pokutovým územím se dostala ke Carrascovi, jehož střelu stačil zablokovat Theo Hernández.
     
    28
    Kevin De Bruyne na útočné polovině prostrčil míč do běhu Carrascovi, tomu se ale nepovedlo zpětnou přihrávku dopravit na svého kapitána a Francouzi v klidu odehráli míč do středu hřiště.
     
    30
    Belgičané pokračují v aktivitě, rozestavili se na útočné polovině a předávají si míč z nohy na nohu.
     
    30
    Doku dostal příliš vysokou přihrávku k postranní čáře, neměl šanci zkrotit míč ve hřišti a vhazovat bude soupeř, což vede k Belgičanově nespokojenosti.
     
    32
    Griezmann dopravil svoji přihrávku k rohu pokutového území, kde měl dostatek prostoru Theo Hernández, ten pak centroval velmi prudce, ovšem nepřesně a bude se kopat od belgické branky.
     
    33
    Kevin De Bruyne u postranní čáry nedovoleně povalil k zemi Griezmanna, Francouzi budou rozehrávat na své polovině.
     
    34
    První francouzská příležitost! Koundé si u postranní čáry zpracoval dlouhé přenesení hry ze středu hřiště, poté přesným centrem našel hlavu Marcuse Thurama, jenž ve výborné pozici prudkou hlavičkou netrefuje branku!
    34. Thuramova hlavička se mezi tři tyče nevešla.
     
    36
    Dokuovi se nepovedl průnik z levé strany do pokutového území, poté se však rozčiloval, že se nepískal faul Griezmanna.
     
    37
    Hernándezův skákavý centr si před dotírajícím Thuramem pohlídal Koen Casteels.
     
    39
    Mbappého přihrávka podél hranice pokutového území sice našla Rabiota, tomu se však nepovedlo míč zpracovat, navíc se podle reakce Belgičanů dopustil hraní rukou.
     
    40
    Aurélien Tchouaméni si před pokutovým územím Belgičanů našel střeleckou pozici, ovšem tísněn Opendou netrefil brankou asi o dva metry.
     
    42
    Rabiot se před pokutovým územím Belgičanů nedostal k zakončení a přišel o míč, Francouzi jej ale velmi rychle získali zpět do svého držení.
     
    43
    V belgickém pokutovém území zůstal ležet na trávníku Arthur Theate a levý obránce Belgičanů se po nešťastném střetu s Mbappém nepříjemně drží za nohu.
     
    44
    Theate už je znovu na nohou a ve hře se pokračuje bez nutnosti lékařského ošetření.
     
    44
    Útočná snaha Belgičanů u soupeřova pokutového území končí odpískáním útočného faulu De Bruynemu, jemuž se rozhodnutí sudího Nyberga pranic nelíbí.
     
    45
    Hernándeze při průniku po levém křídle nepustil do pokutového území včasným skluzem Faes, následovat bude třetí rohový kop Francouzů.
     
    45
    Griezmann jej rozehrál nakrátko ke Mbappému, jehož centr našel jen bránícího Vertonghena.
     
    45+1
    Rozhodčí Nyberg k úvodním pětačtyřiceti minutám přidává jednu nastavenou.
     
    45+1
    Po Mbappého průniku podél brankové čáry se míč odrazil ke Tchouaménimu, jehož rána bez přípravy končí vysoko nad belgickou brankou.
     
    45+1
    První poločas skončil.
     
    První poločas souboje Francie s Belgií moc fotbalovosti v ofenzivní fázi nenabídl.

    Vyloženou příležitost jsme viděli snad jedinou, Marcus Thuram ale Koundého centr nasměroval mimo branku a na úvodní branku tohoto osmifinále tak zatím čekáme.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Po přestávce se pokračuje v zahajovacích sestavách.
     
    46
    Mbappé pronikl po levé straně, pak ale nasměroval míč vysoko nad belgickou branku. Zřejmě se jednalo o střelecký pokus, ovšem další z řady nepovedených.
     
    48
    Onana předal míč Carrascovi k postranní čáře, následný centr doputoval k osamocenému Koundému.
     
    49
    Aurélien Tchouaméni napřáhl z dobrých třiadvaceti metrů, jeho střelu mířící k tyči tečoval Wout Faes, pro brankáře Casteelse velmi nepříjemně, Casteels ale dokázal tuto ránu vyrazit vedle branky!
    49. Casteels si poradil s tečovanou střelou Tchouaméniho.
     
    50
    Po následném rohovém kopu se míč odrazil ke Mbappému, jeho střela z ostrého úhlu je zablokována.
     
    50
    Opendův faul na Thea Hernándeze u postranní čáry volal po žluté kartě, ke znepokojení francouzského trenéra Deschampse ji ale rozhodčí Nyberg nechal ve své kapse.
     
    51
    Koundého načechraný centr našel před branku Marcuse Thurama, ten podruhé dnes hlavičkoval nepřesně, tentokrát nad břevno.
     
    53
    Rabiotův nákop do pokutového území postrádal přesnost, před Thuramem si pro míč došel Koen Casteels.
     
    54
    Poprvé se výrazněji prosadil Kylian Mbappé! Ten si v pokutového území z levé strany navedl míč na pravačku, následně pálil asi půl metru nad belgickou branku.
     
    56
    Další možnost pro Mbappého. Tentokrát po souhře s Griezmannem Koundé přihrával od pravé postranní čáry do pokutového území, Mbappému ale střela vůbec nesedla a zamířila daleko za vzdálenější tyč belgické branky.
     
    57
    Doku se snažil přenést hru od vlastního pokutového území do středu hřiště neustál souboj s Kantém, k belgické nevoli ale rozhodčí Nyberg nechává pokračovat ve hře.
     
    58
    Teď už se faul na Dokua píská, na pravém křídle se při útočné snaze provinil Koundé a rozehrávky se ujme Koen Casteels.
     
    60
    Mbappé byl ve středu hřiště faulován Onanou, Francouzi rychle rozehráli z místa přestupku.
     
    61
    De Bruyne kolmicí po útočné polovině vysunul do volného prostoru rozběhnutého Carrasca, tomu však těsně před zakončením dokázal skvěle načasovaným skluzem vypíchnout míč Theo Hernández.
     
    62
    Rohový kop De Bruyneho přeletěl všechny fotbalisty před francouzskou brankou, další centr Opendy pak zamířil daleko za branku.
     
    62
    Střídání v týmu Francie:
    ze hřiště odchází Marcus Thuram, přichází Randal Kolo Muani.
     
    63
    Po střetu s Onanou v těsné blízkosti belgického pokutového území skončil na trávníku Randal Kolo Muani, ovšem rozhodčí Nyberg nedovolený zákrok nepíská.
     
    63
    Střídání v týmu Belgie:
    ze hřiště odchází Loïs Openda, přichází Orel Mangala.
     
    64
    Belgičané mění rozestavení na 4-2-3-1, Carrasco s Dokuem budou působit na křídlech, De Bruyne pod hrotem.
     
    65
    Střeleckých zakončení nadále přibývá, ovšem také Griezmannova střela postrádala přesnost, když nabrala opačnou faleš, než by její autor potřeboval.
     
    67
    Tchouaméni přenesl hru k pravé postranní čáře, Theate ale přeskočil Koundého a odhlavičkoval míč do zámezí. Mezitím se těžce zvedá z trávníku Yannick Carrasco po srážce s Mbappém.
     
    69
    Po souhře Mbappého s Griezmannem se do zakončení dostal Aurélien Tchouaméni, jeho prudká rána bez přípravy ale znovu končí jen vysoko nad belgickou brankou.
     
    70
    Romelu Lukaku se poprvé v zápase dostal do palebné pozice, ránu z levé strany brankář Maignan dokázal vyrazit.
     
    71
    Kylian Mbappé se po průniku do pokutového území s hlasitým křikem skácel k zemi, k penaltovému verdiktu to ale rozhodčího Nyberga nepřesvědčilo.

    Mbappé se pak dostal do křížku s Vertonghenem, což vede k důraznému napomenutí obou fotbalistů od rozhodčího Nyberga.
     
    73
    Zatímco na všechny střelecké pokusy Francouzi naprosto dominují a vedou 17:3, tak se zatím naprosto trápí s přesností těch střel, neboť na střely na bránu je to všehovšudy 1:1.
     
    74
    Průnik Koundého po pravé straně byl odražen na rohový kop.
     
    74
    William Saliba si v pokutovém území efektně a zároveň efektivně posunul míč kolem bránícího Dokua na levačku, následná rána prosvištěla vedle belgické branky.
     
    76
    Castagneho při průniku po pravé straně odtlačil od míče Hernández, Castagne se pak marně dožadoval odpískání nedovoleného zákroku.
     
    76
    Vertonghen se po souboji s Kolem Muanim po soupeři ohnal nohou, za což si vyloužil žlutou kartu.
     
    76
    Žlutou si následně vysloužil i belgický trenér Domenico Tedesco.
     
    78
    Tchouaméni přenesl hru na pravou stranu, kde si míč jedním dotykem zpracoval Koundé a druhým přihrával Mbappému, jeho rána bez přípravy znovu proletěla jen kolem belgické branky.
     
    80
    Mbappé se snažil protáhnout po levé straně, Onana mu ale stačil ukopnout míč do zámezí.
     
    81
    Pro centr Koundého si s přehledem došel Koen Casteels.
     
    82
    Kanté u postranní čáry fauloval Dokua, Belgičané budou rozehrávat z vlastní poloviny.
     
    83
    Belgičané podnikli rychlý přechod do útoku, Kevin De Bruyne se dostal k pokutovému území a následně prudce pálil, brankář Maignan ji vyrazil a jeho spoluhráčům se poté povedlo odkopnout míč před dobíhajícím Castagnem!
     
    85
    Francie právě vstřelila branku!

    Velká francouzská radost v Düsseldorfu! Po souhře Koundého s Tchouaménim u rohu pokutového území se k míči dostal Randal Kolo Muani, jehož nepovedenou střelu si do vlastní branky srazil JAN VERTONGHEN!
    85. Jan VERTONGHEN - 1:0
     
    87
    Belgičané budou muset rychle dát všechny síly do ofenzivy. Castagne se snažil po pravé straně vysunout De Bruyneho, po následném odrazu míče za branku se bude kopat od francouzské branky.
     
    88
    Střídání v týmu Belgie:
    ze hřiště odchází Timothy Castagne, přichází Charles De Ketelaere.
     
    88
    Střídání v týmu Belgie:
    ze hřiště odchází Yannick Carrasco, přichází Dodi Lukebakio.
     
    90
    Belgičané se pokusili o svižnou střelu, prudkou přihrávku Dokua si ale nedokázal zpracovat Lukaku.
     
    90
    Theate zblízka napálil míč do rozhodčího Nyberga. Ten se pak ještě omlouval, že stál ráně v cestě, ta by však mířila výrazně mimo branku.
     
    90+1
    Švédský arbitr oddaluje závěrečný hvizd o tři nastavené minuty.
     
    90+2
    Centr Dokua neměl špatné parametry, ovšem jen proskákal předbrankovým prostorem, neboť De Ketelaere měl k míči přeci jen daleko.
     
    90+2
    Jéremy Doku tentokrát individuálně pronikl z levé strany do pokutového území, pak ale trefil jen záda bránícího Upamecana.
     
    90+3
    De Bruynemu se nepovedl rohový kop, centr byl příliš krátký a Francouzi se snadno ubránili.
     
    90+3
    Randal Kolo Muani přenesl hru přes střed hřiště na útočnou polovinu, kde byl sražen Mangalou. Belgický středopolař dostává žlutou kartu, především už je ale rozhodnuto o francouzském postupu!
     
    90+3
    Konec zápasu.
     
    Francouzi napodobují Anglii, rovněž se i po dalším velmi nepřesvědčivém výkonu dostali do čtvrtfinále evropského šampionátu a stále žijí svůj sen o evropském titulu.

    Rozhodla o tom vlastní branka Jana Vertonghena. Zkušený belgický obránce si v 85. minutě srazil do sítě nepovedenou střelu Randala Kola Muaniho a rozhodl o francouzském postupu. Francouzům k postupu mezi osm nejlepších dosud stačily dva vlastní góly soupeřů, proměněná penalta Mbappého a jinak se nadále nedokázali nijak prosadit.
     
    STATISTIKY

    Střely celkem: 20 – 5
    Střely na bránu: 1 – 2
    Střely mimo bránu: 16 – 0
    Zablokované střely: 3 – 3

    Držení míče: 52% – 48%
    Rohové kopy: 5 – 2
    Ofsajdy: 1 – 0

    Fauly: 7 – 10
    Žluté karty: 3 – 3
    Červené karty: 0 – 0
     
    Francouzi se mohou těšit na čtvrtfinále, v němž se střetnou s vítězem večerního souboje Portugalska se Slovinskem, pro Belgičany letošní šampionát skončil. (20:03:35)
    Internetový obchod Marken.cz vám přináší legendární sortiment Fanklubu defenzivního fotbalu! Pořiďte si originální šálu nebo triko a zařaďte se do skupiny fanoušků, která ví, že nejdůležitější jsou body.

    Tomáš Kohlmann

    Branky: 85. Vertonghen (vla.)

    Karty:   14. Tchouaméni (FRA), 23. Griezmann (FRA), 24. Rabiot (FRA) – 76. Vertonghen (BEL), 76. Tedesco (BEL), 90+3. Mangala (BEL)


    Držení míče: 52 % : 48 %.
    Střely na branku: 1:2. Střely mimo: 16:0. Rohy: 5:2. Ofsajdy: 1:0. Fauly: 7:10.
    Francie: Maignan – Koundé, Upamecano, Saliba, Hernández – Kanté, Tchouaméni, Rabiot – Griezmann – Thuram (62. Kolo Muani), Mbappé (C).
    Náhradníci: Aréola, Samba – Clauss, Konaté, Pavard, Mendy, Camavinga, Zaïre-Emery, Fofana, Barcola, K. Coman, Dembélé, Giroud.

    Trenér: Didier Deschamps

    Belgie: Casteels – Castagne (88. De Ketelaere), Faes, Vertonghen, Theate – De Bruyne (C), Onana, Carrasco (88. Lukebakio) – Openda (63. Mangala), Lukaku, Doku.
    Náhradníci: Kaminski, Sels – Debast, De Cuyper, Tielemans, Vermeeren, Vranckx, Witsel, Bakayoko, Trossard.

    Trenér: Domenico Tedesco

    Rozhodčí: Nyberg – Beigi, Söderkvist (vš. Švédsko)
    bahis siteleri