Anglie – Švýcarsko 0:0 (18:00) | Nizozemsko – Turecko 0:0 (21:00)
před zápasem
Anglie
0:0 (-:-)
Švýcarsko
Sobota 06.07.2024, 18:00 • Düsseldorf Arena, Düsseldorf • Mistrovství Evropy • Čtvrtfinále
Vsaďte si
     
    Rozhodčí

    Hlavním rozhodčím zápasu bude 48letý Ital Daniele Orsato. Ten se stane po Michaelu Oliverovi druhým rozhodčím se čtyřmi zápasy na kontě, navíc je pravděpodobně největším kandidátem na pozici hlavního arbitra finálového zápasu.

    Na tomto mistrovství už rodák z Montecchia Maggiore řídil zápasy obou dnešních soupeřů. Anglii potkal v zahajovacím zápase se Srbskem, Švýcary pak zase v tom posledním s Německem. V osmifinále řídil duel Portugalsko – Slovinsko.

    Pro Orsata se jedná o poslední zápasy rozhodcovské kariéry, neboť v italské Serii A už se oficiálně rozloučil při posledním zápase sezóny Atalanty Bergamo proti Fiorentině.

    Dosud Orsato řídil dva zápasy Anglie, kromě již zmíněného utkání se Srbskem na letošním mistrovství to bylo utkání proti Chorvatsku na minulém Euru, shodou okolností Angličané oba zápasy vyhráli shodně 1:0. Švýcary potkal v listopadu 2018 při výhře 5:2 nad Belgií, poté před rokem při kvalifikaci na tento šampionátu proti Rumunsku (2:2) a o utkání s domácím týmem zde v Německu už byla řeč.

    Orsatovi budou na čarách pomáhat krajané Giro Carbone a Alessandro Giallatini, čtvrtým rozhodčím bude Němec Daniel Siebert. U videa budou dalšímu Italovi Massimilianu Irratimu pomáhat Paolo Valeri a Němec Bastian Dankert. (02:14:51)
     
    Švýcarsko

    Švýcaři do posledních momentů základní skupiny A usilovali o prvenství v celé skupině, nakonec do play-off postoupili z druhého místa při stejné bilanci jako měla Anglie, tedy 1-2-0. Další podobností je fakt, že Švýcaři ten jediný zápas ve skupině vyhráli hned na úvod díky úspěchu nad Maďarskem výsledkem 3:1. Poté remizovali 1:1 se Skotskem a v posledním kole dlouho vedli nad Německem, nakonec ale domácí tým zachránil první místo ve skupině vyrovnáním ve druhé minutě nastaveného času.

    V osmifinále se Švýcarům postavila do cesty Itálie a celek ze země helvétského kříže proti Squadře Azzuře zcela dominoval. Švýcaři byli po celý zápas lepším týmem a díky brankám Freulera a Vargase zvítězili 2:0, čímž postoupili do čtvrtfinále a minimálně tak zopakují čtvrtfinále z posledního mistrovství Evropy, které bylo zároveň vůbec prvním, kdy se dostali mezi nejlepší osmičku.

    Utkání s Itálií dokončil s drobným zraněním Granit Xhaka, klíčový středopolař Švýcarů by ale dnes měl být plně připraven ke startu do zápasu. Trenér Murat Yakin disponuje zcela kompletním kádrem. Do sestavy se po karetním trestu může vrátit Silvan Widmer, ovšem Dan Ndoye jej proti Itállii zastoupil natolik skvěle, že by měl v zahajovací jedenáctce zůstat.
     
    Anglie

    Angličany před turnajem mnozí považovali za největší favority celého mistrovství. Však považte, trenér Gareth Southgate disponuje v týmu mimojiné nejlepším střelcem německé bundesligy (Harry Kane), nejlepším hráčem španělské La Ligy (Jude Bellingham) či nejlepším hráčem anglické Premier League (Phil Foden).

    Ovšem předváděné výkony jsou zatím daleko za ideálem. Angličané v dosavadních čtyřech zápasech vstřelili pouhé čtyři branky, ani jednou za normální hrací dobu nedokázali vstřelit více než branku a v normální hrací době zatím vyhráli jediný zápas, hned úvodní nad Srbskem 1:0. Poté remizovali s Dánskem 1:1 a se Slovinskem bez branek.

    V osmifinále dokonce byli necelé dvě minuty nastavení druhého poločasu od vyřazení, když od prohry se Slovenskem je zachránil Jude Bellingham, v úvodu prodloužení pak obrat dokonal Harry Kane.

    Mnohými kritizovaný trenér Southgate se dnes musí obejít bez potrestaného stopera Marca Guehiho. To je velký problém především z důvodu nízké konkurence na tomto postu. Angličané dosud hráli rozestavení na čtyři obránce, ovšem očekává se změna formace na tři stopery, přičemž by jimi měli být Walker, Konsa a Stones.

    Jinak je anglický kádr kompletní. Tedy i včetně Juda Bellinghama, jehož chování při oslavě proti Slovensku bylo vyšetřováno disciplinární komisí UEFA, ovšem kromě pokuty 30 tisíc euro dostal jen podmíněný trest a Anglie se na něj dnes může spolehnout.
     
    Hezký podvečer při sledování přenosu třetího čtvrtfinále evropského šampionátu, v Düsseldorfu se utkají Anglie a Švýcarsko.

    Jedná se o první vzájemný duel obou celků na nějakém šampionátu po 20 letech, naposledy se na finálovém turnaji utkaly v roce 2004, kdy v základní skupině ME v Portugalsku Angličané vyhráli 3:0 dvěma góly Rooneyho a jeden přidal Gerrard.

    Od té doby se utkávaly buď jen v kvalifikaci na mistrovství Evropy (v kvalifikaci na mistrovství světa se naposled střetly v květnu 1981), v Lize národů či v přípravných zápasech.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 18:00.
     
     
    Internetový obchod Marken.cz vám přináší legendární sortiment Fanklubu defenzivního fotbalu! Pořiďte si originální šálu nebo triko a zařaďte se do skupiny fanoušků, která ví, že nejdůležitější jsou body.

    Tomáš Kohlmann

    Branky:


    Anglie:
    Trenér: Gareth Southgate

    Švýcarsko:
    Trenér: Murat Yakin

    Rozhodčí: Orsato – Carbone, Giallatini
    bahis siteleri