Tisková konference FC Hradec Králové (kon.) | Tisková konference FC Viktoria Plzeň (kon.)
Tisková konference FC SILON Táborsko (kon.) | Tisková konference FC Baník Ostrava (kon.)
Tisková konference Bohemians Praha 1905 (kon.)
konec
Tisková konference Bohemians Praha 1905

Úterý 16.07.2024, 14:00 • Ďolíček - Praha 10, Vršovice • Tiskové konference
     
    Tisková konference je u konce. Děkuji za pozornost a přeji hezký zbytek odpoledne! (15:06:41)
     
    Petr Koukal ještě upozornil přítomné novináře na nový systém akreditací. Ty se budou nově vyřizovat přes formulář na klubovém webu. Připomněl nedělní Grand Opening, jehož součástí byla generálka s Trenčínem a bohatý doprovodný program včetně fanzóny, koncertů a autogramiády.
     
    Veselý k sobotnímu soupeři, kterým je Baník Ostrava: Zatím je jejich sestava trochu nejasná. Po Spartě a Slavii zřejmě nejvíc investovali do kádru. Budou hrát poháry. Už v minulé sezóně skončili čtvrtí a odvedli kus práce. My z nich máme respekt. Přijede ekonomicky silný klub, který se netají tím, že by opět chtěl hrát o čtvrté místo. Pohárový zástupce. My nejsme favorit, ale motivuje nás to k tomu, se soupeři postavit.
     
    Veselý: Vojtěch Novák v minulosti míval trochu problémy s přístupem. Byl to s prominutím takový floutek. Byl to talent, který dostal šanci tak trošku zadarmo. Taková zlatá mládež. Pak šel na hostování do Žižkova, tam se sestoupilo do třetí ligy a poté přišlo to zranění. Teď se vrací a musím ho pochválit. Zmoudřel, začal na sobě pracovat. Chodí do posilovny, kde jsem ho před tím nikdy neviděl. Momentálně ho vidím v pozici střídajícího hráče, protože zatím ani nemá na víc fyzičku.
     
    Veselý: Měli jsme seznam posil, které jsem chtěli získat. Chtěli jsme silového útočníka, kterým je Júsuf, protože jsem tušili, že Erik Prekop odejde. Kromě Júsufa tam byl jeden hráč ze zahraničí a další z české ligy. Jsem rád, že jsme ho získali. On hrát fotbal umí. Ten ho musí bavit a my mu musíme styl trošku přizpůsobit. Ale já věřím, že nám to vrátí. Tady Venca Drchal také není do každého systému. Musíte ho umět využít, ale my věříme, že to fungovat bude.
     
    Dotaz: Jak těžké bylo získat Júsufa, který už v Bohemians kdysi působil? A jak se s ním spolupracuje Václavovi Drchalovi?

    Držmíšek: Júsuf byl pro nás variantou číslo jedna a vyšlo to. Musím poděkovat majitelům, že nám umožnili udělat tenhle nákladnější transfer. Bez takového hráče těžko můžete myslet na lepší umístění. Šlo o to, aby měl zájem za Bohemku hrát a podle našich prvních rozhovorů bylo cítit, že se chce vrátit, a že chce být v Praze. Navíc se oženil s Češkou a má dítě. Proto se nechce nikam dál stěhovat.

    Drchal: Oba jsme trošku jiný typ útočníka a mohli bychom se dobře doplňovat. I přípravné zápasy to naznačily. I v kabině mi zatím přijde jako fajn kluk a lidsky si rozumíme.
     
    Dotaz na ofenzivní hráče:

    Veselý: Júsuf je na hřišti trošku rapl ve správném slova smyslu. Proto jsme ho chtěli. Rapl byl i Erik Prekop, ale zase trošku jinak. Máme tu další ofenzivní hráče. Je tu Maty. Budeme mít dopředu koho dostřídávat. Myslím, že jsme v tomhle tým zkvalitnili.
     
    Jakubowicz: Další Jardovo pokračování u reprezentace není o nás. Nejprve to nějak bude vyhodnocovat svaz. Já nejsem šťastný z toho, že se z EURA vrátil tak brzo, i když bych možná jako majitel klubu měl být. Já reprezentaci přál úspěch. Ale musí si to vyhodnotit svaz. Nejprve to musejí řešit s hlavním trenérem a ten pak může řešit asistenty.

    Veselý: Momentálně se naplno věnuji Bohemce. To další si musí nejprve vyřešit na svazu. Pokud u nároďáku pokračovat nebudu, tak si tu všichni na jednu stranu oddechneme a budeme všichni řešit jen Bohemku.
     
    Otázka: Jak to bude s trenérem a jeho dalším působením v roli asistenta u národního týmu?

    Jakubowicz: Stanislav Hejkal přišel i kvůli tomuto. Abychom měli alternativu, kdyby byl Jarda na srazech a nebo se chtěl věnovat jen reprezentaci. Ale tím neříkám, že by ho měl nahradit. Jarda tu má platnou smlouvu a my ji máme v plánu dodržet.

    Veselý: Bohemka je můj domov a dokud tu o mě bude zájem, budu tu. Samozřejmě, je to fotbal a majitel mě může kdykoliv vyhodit. Já tu chtěl Standu i proto, abych měl nějakou oponenturu. Nechtěl jsem nosiče kuželů. Myslím, že to, že jsem se zapojil do přípravy o týden později, nebyl problém. Hráči si ode mne alespoň o to víc odpočinuli a byl to nějaký refresh.
     
    Otázka: Jan Matoušek na levém wing-backu. Není to příliš velké riziko?

    Veselý: Zkoušeli jsme různé varianty tohle je jedna z nich. Dozadu tam samozřejmě měl určité problémy, ale dopředu mu to šlo. Kdyby byl efektivnější, mohl dát další dva nebo tři góly. Je to varianta do některých zápasů nebo určitých fází. Maty je použitelný na více postech.
     
    Otázka na trenéra: Na konci minulé sezóny jste říkal, že odejde až šest hráčů. Jak moc se ta osmička, která opravdu odešla, lišila od vašich tehdejších plánů.

    Veselý: Vlastně to sedí. Mimo plán byli jen Köstl a Prekop. I když u Erika jsme tušili, že se to může stát. Ale za tým bojoval až do konce. Hrál až na hranici zranění a dost nám pomohl. Také byl na hraně nominace na EURO a chtěli jsme mu to umožnit.

    Počítali jsme i s odhodem Michala Berana. Ten konstantně avizoval, že chce jít do zahraničí. My mu několikrát nabízeli možnost zůstat. Ale byl tam nějaký deadline. Abychom případně mohli sehnat jiného záložníka. On nám oznámil, že chce do zahraničí. Nakonec skončil v Jablonci. Chci se ohradit, že bychom ho udržet nechtěli, nebo, že bychom ho jít nechali.
     
    Petr Koukal: Představili jsme také nové domácí dresy. Proužky jsou užší, než jsem bývali zvyklí. Dresy se budou používat po dvě sezóny. příští rok se bude měnit venkovní sada.
     
    Drchal: Nepřišel jsem do neznámého prostředí. Je tu většina hráčů, kteří tu byli už, když jsem tu působil v předminulé sezóně.
     
    Nyní se dostal ke slovu také Václav Drchal, který se vrátil do Ďolíčku po ročním působení v Jablonci:

    Návrat se udál na začátku léta. S trenérem jsme byli v kontaktu a došli k závěru, že by bylo fajn, kdybychom spolu zase spolupracovali. Jsem rád, že to dopadlo a že jsem se mohl připojit k Bohemce už od začátku přípravy. Jsem rád, že jsem se gólově prosadil tak rychle (po 6 minutách na hřišti), ale jak říkal už trenér, přípravu nemá cenu přeceňovat. To důležité přijde v sobotu, kdy pro nás začíná liga.
     
    Veselý o nadstavbě: Já bych uvítal model, kdyby se se to rozdělilo třeba na dvě osmičky, prostě dvě skupiny a nehrála se ta prostřední Samozřejmě nevím, jak je to s termínovkou. Chápu, proč se musí hrát nadstavba, že tam má být nějaký počet zápasů. Ale uvítal bych, aby o umístění, pohárech atd. rozhodla dlouhodobá soutěž. Aby se to nezvrhlo do nějakého play-off.
     
    Veselý o cílech k nové sezóně: Nerad bych tu vyhlašoval nějaké umístění. Jestli chceme hrát v elitní čtyřce, šestce, prostřední skupinu. Neznáme naši reálnou sílu. Tu nám ukáže začátek sezóny. Máme tam ode všeho něco. Baník, Duklu, Slovácko... Pak budeme moudřejší a budeme vědět, jak na tom jsme. Samozřejmě chceme hrát co nejvýše. Určitě ne zase skupinu o udržení. Asi chceme hrát alespoň ve středu tabulky, ideálně atakovat šestku, ale teď je těžké něco vyhlašovat.
     
    O hře dozadu a brankářské otázce:

    Veselý: Hra dozadu vlastně nebyla v minulé sezóně naším největším problémem. Gólů jsem inkasovali méně než v předchozí. Samozřejmě, vždycky může přijít nějaký špičkový hráč, který zkvalitní každou řadu. Ale máme tam dobré hráče a dobrou zastupitelnost. Samozřejmě máme trošku problém s brankáři. Máme Michala Reichla. Lukáš Soukup má nějaké chronické problémy a potřebuje úlevy. Roman Valeš se zranil a bude scházet déle. To je problém. Ale nemá smysl vodit brankáře jen proto, aby tu byl. Musel by přijít někdo, kdo by nám opravdu pomohl a takového není v tomto období snadné získat.
     
    Nyní přichází na řadu hodnocení přípravy:

    Veselý: Vrátili jsme se k modelu, který jsem praktikovali dva roky zpátky. Loni jsme ho praktikovat nemohli, kvůli předkolu Konferenční ligy. V zimě nás zase natlačil k něčemu jinému nahuštěný kalendář. My jsme si už v minulosti zkusili, že je pro nás lepší týden či dva jen trénovat a dohnat kondici a teprve pak hrát zápasy. Tohle se nám stalo v zimě v Tipsport lize, kdy se zranil třeba Jánoš a další hráči. Letní přípravu jsme absolvovali ve Slovinsku, kde to už z minulosti známe. Jsme rádi, že se tam můžeme vracet. Je tam skvělý hotel, dobří soupeři. Blízko se nachází skvělé tréninkové hřiště, je tam regenerace a podobně. Jediná komplikace byla, že na zpáteční cestě jsme ten program rozbili zápasem s Austrií. Já nepřeceňují výsledky z přípravy. Nejsem honič výsledků. I když samozřejmě jsme hráče nabádali, aby šli vyhrát. Jde tam o nějakou vítěznou mentalitu. Jde o to si vyzkoušet různé složení, různé taktiky a rozestavení. Pozitivně hodnotím, že jsme dali hodně gólů a hra měla parametry. Soupeři byli dobří. Hráli jsme s vicemistrem Maďarska. Austria je kvalitní. Srbský Napredak k tomu přistoupil prestižně, šel po výsledku a zápas měl ligové parametry co se týče nasazení.

    Martin Augustin