Sparta B – Ostrava B 2:2 (kon.) | Varnsdorf – Žižkov 1:1 (kon.)
konec
AC Sparta Praha B
2:2 (2:0)
FC Baník Ostrava B
Neděle 21.07.2024, 10:30 • Stadion FK Viktoria Žižkov (Seifertova ulice), Praha 3–Žižkov • Chance Národní Liga • 1. kolo
Předzápasové kurzy
     
    To je ode mne pro dnešek vše, přeji vám příjemný zbytek víkendu. Napočtenou někdy příště! (12:28:19)
     
    Dnešní utkání sledovalo 721 diváků.
     
    Rudé příští týden ve druhém kole čeká pikantní derby s rezervou Slavie, která se odehraje v neděli v Radotíně. Ostravané ve stejný den hostí Varnsdorf.
     
    Máme hotovo, rezervy Sparty a Baníku do nové druholigové sezóny vstupují zaslouženou dělbou bodů! Hosté sice v prvním poločase jasně tahali za kratší konec, po přestávce se ale konečně dostali do hry a slepenými zásahy vydřeli konečný výsledek 2:2. Za domácí se v úvodní půli trefili Hranoš a Rus, zatímco v té druhé skóre zkorigovala rána Petra Jaroně a smolný „vlastenec“ obránce Uhrinčaťa.
     
    Držení míče: 48 % : 52 %. Střely na branku: 7:5. Střely mimo: 1:4. Rohy: 8:10.
     
    90+4
    Konec zápasu.
     
    90+4
    Domácí si bez obtíží poradili s rohem a odsunuli hru pryč od Surovčíka, co nevidět uslyšíme tři hvizdy.
     
    90+3
    Hostující fanoušci zvedli šály a spustili svůj hlavní chorál, duel na Žižkově se opravdu chýlí ke konci. Na hřišti sledujeme bitvu o míč u středového kruhu.
     
    90+2
    Domácí si sice vypracovali nepříjemný nápor, který ovšem ukončuje faul Jakuba Tošnara (SPB) na Retena Elekanu. Asi netřeba podotýkat, že v ochozech toto rozhodnutí moc populární nebylo...
     
    90+1
    Začíná nastavení, trvat bude aspoň 4 minuty.
     
    90
    Další skvělá defenzívní zákrok Říhy, který hlavou srazil centr z křídla za svou svatyni. Hra tak bude pokračovat rohem, tentokrát v podání Sparty.
     
    89
    Závěr zápasu je z obou stran celkem opatrný, hraje se ve výrazně nižším tempu než před pár minutami. Na Žižkově se pomalu ale jistě rýsuje remíza.
     
    88
    Krupičkův slabší centr byl někým z domácích sražen za bránu, Surovčík bude čelit dalšímu rohu.
     
    87
    Střídání v týmu FC Baník Ostrava B:
    ze hřiště odchází Marek Jaroň, přichází Tomáš Sirotek,
    ze hřiště odchází Petr Jaroň, přichází Ondřej Chvěja.
     
    85
    Říha v závěru hraje klíčovou roli v ostravské defenzívě, razantně nyní odkopl míč ven ze své šestnáctky a zabránil potenciálně nepříjemné šanci Sparty.
     
    84
    Komljenovic byl v dobré pozici pro střelu na středu vápna, přihrávku Kašpárka ale zastavil jeden z protihráčů. Surovčík si musel oddechnout.
     
    83
    Střídání v týmu AC Sparta Praha B:
    ze hřiště odchází Vojtěch Novák, přichází Petr Hodouš,
    ze hřiště odchází Daniel Rus, přichází Arsen Vitarigov.
     
    82
    Sparta se ani tentokrát nedostala do zakončení, hru nyní na moment pozastaví další střídání.
     
    80
    Pomalu míříme do finiše. Rus se hnal za ujíždějícím míčem ve snaze jít do úniku, ale Říha ho včas doběhl a balón skluzem odehrál mimo nebezpečí.
     
    79
    Rus se s tím nemazal a rovnou míč poslal do ohně, přičemž Kubný na něj naskočil a nekompromisně si jej stáhnul k hrudníku. Skvělá práce.
     
    78
    Kontakt mezi Jaroněm a Rusem byl posouzen jako za hranicí pravidel, Sparta získává standardku na půl cesty mezi vápnem a středovou čarou.
     
    76
    Střídání v týmu AC Sparta Praha B:
    ze hřiště odchází Nelson Okeke, přichází Hynek Hruška,
    ze hřiště odchází Radek Šiler, přichází Daniel Michl.
     
    75
    Okeke pokračuje v boji. Nyní se dokonce pokusil připravit zakončení pro nabíhajícího Šilera, připravený Kubný ovšem jeho dlouhý pas vykryl.
     
    73
    Rozhodčí zastavuje hru a přivolává na trávník duo domácích zdravotníků, Nelsona Okekeho zřejmě trápí křeč. Záložníkovi mezitím pomáhá gólman Baníku.
     
    72
    Po velmi dlouhé době se nyní hraje před Kubným, Sparta vhazuje těsně vedle jeho šestnáctky.
     
    71
    Holaňův míč do vápna vykryl zřejmě Uhrinčať, domácí se bez váhání vrhají do ofenzívy.
     
    69
    Skvělé tempo posledních minut nyní na malou chvíli zastaví další nařízená pauza na občerstvení.
     
    68
    To jsou věci! Zničehonic se nyní před ostravským vápnem zjevil Hranoš, jehož zakončení musel Kubný krotit nohama! Nebýt pohotového zákroku, Sparta by byla zpátky v čele!
     
    67
    Šilerovo tažení vpřed přes levé křídlo bylo zastaveno, Baník se vrací na míč a míří zpět do útoku.
     
    65
    Tým Ostrava B právě vstřelil branku!
    Jenže než se domácí pořádně vzpamatovali, přichází další ostrý direkt! Máme vyrovnáno a začínáme zase od začátku, a to po velmi smolném vlastním gólu JAKUBA UHRINČAŤA. Sparťanský zadák si srazil odražený balón do brány – 2:2!
     
    65
    Střídání v týmu AC Sparta Praha B:
    ze hřiště odchází Ondřej Kukučka, přichází Ferdinand Říha.
     
    64
    Na Žižkově to bude ještě zajímavé. Inkasovaný gól byl pro sparťanskou rezervu zřejmě nutnou fackou, Loučkův tým výrazně zvýšil své tempo.
     
    63
    Tým Ostrava B právě vstřelil branku!
    Tak tohle byla velká fotbalová paráda z dílny PETRA JARONĚ, kontaktní gól je na světě! Hostující útočník se po dalším hostujícím rohu dostal k míči na hranici vápna a propálil vše, co mu stálo v cestě, včetně Surovčíka – 2:1!
     
    62
    Uhrinčať zblokoval nízkou křižnou přihrávku před Surovčíka a Novák následně míč dle všeho tečoval za bránu, Ostravané tak získávají rohový kop.
     
    61
    Ve vzduchu visí snížení, Baník si na trávníku počíná solidně. Po příliš vysokém centru Retena Elekany se u vzdálenější tyče marně natahoval Marek Jaroň.
     
    60
    Prudkou reakci skupinky ostravských fanoušků za Surovčíkovou svatyní nyní vyvolal další odpískaný ofsajd, gólman Sparty stále čeká na těžší práci.
     
    59
    Domácí jsou od přestávky převážně zavřeni na své polovině. Rus se pokusil situaci změnit pressem, ale Kubný zvládl míč rozehrát do bezpečí.
     
    58
    Je to opravdu tak, mezi trestané hráče se přidává také Gabonec Guy Elekana Reteno (OVB).
     
    57
    Atmosféra houstne, rozhodčí bude zřejmě znovu tasit kartu. Baník po pauze přidal na agresivitě.
     
    55
    Pěkná souhra mezi Krupičkou a Jaroněm končí zdviženým ofsajdovým praporkem. Přihrávka do vápna vypadala slibně, ale nic z toho nakonec není.
     
    54
    Daniel Rus bude zřejmě schopen pokračovat ve hře. Už je na nohou, nevypadá to s ním vážně.
     
    53
    Sacha Komljenovic (OVB) si zapisuje žlutou kartu za ostrý zákrok na Penxu, k domácímu borci vyráží zdravotníci. Svého spoluhráče se vydal pomstít Rus, pohotový rozhodčí ale situaci rychle umírnil.
     
    52
    Ostravští od přestávky hrají výrazně lépe než v prvním poločase, drží se na míči a tlačí na pražskou defenzívu. Větší střelecká šance ale stále ne a ne přijít.
     
    50
    Postranní sudí rozhodl, že míč se do zámezí odrazil od Retena Elekany, a nikoliv od Penxy. Sparta vhazuje na své polovině a může zkusit přejít do ofenzívy.
     
    49
    Surovčík čelil velmi dlouhému míči z dílny Říhy, který rukama vytěsnil vedle zadní tyče. Baník si po dalekonosné ráně svého kapitána vyzkouší další roh.
     
    48
    Osmačtyřicátou minutu uzavírá faul na Retena Elekanu, volný kop pro Baník na levé straně.
     
    47
    Penxa to vzal na sebe a přes křídlo se prodral až přímo do ostravského vápna, než byl definitivně odzbrojen jedním ze zadáků v bílo-modrém dresu.
     
    46
    Pokračujeme dál. Do trávníku na Žižkově stále intenzivně bije slunce, Kubný bude mezitím rozehrávat po prvním neúspěšném útoku Sparty.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    První poločas je za námi, sparťanská rezerva se na Žižkově těší ze zaslouženého dvougólového náskoku. Pražští mladíci v úvodu ovládali hru a Baník k ničemu nepouštěli, přičemž v jedenácté minutě po rohu otevřel skóre Hranoš a později na něj navázal Rus. Hosté se do dění pořádně dostali až ke konci, nicméně Surovčíka dosud neprověřili. Uvidíme, co nabídne druhá část.
     
    Druhý poločas začne přibližně v 11:32.
     
    45+2
    První poločas skončil.
     
    45+1
    Ostravští to stále nevzdávají a derou se před Surovčíka. Okeke se ovšem znovu blýskl v defenzívě, tentokrát na křídle zahradil cestu Komljenovicovi.
     
    45
    Hlavní rozhodčí nastavuje 2 minuty.
     
    44
    Okeke si další obranným zákrokem, tentokrát čistým, vysloužil potlesk hlavní tribuny na Žižkově. Kašpárek se dopředu nedostal, hosté nicméně vhazují.
     
    43
    Reteno Elekana se s tím nemazal a odražený míč za hranicí vápna znovu poslal na domácí svatyni. Zblokovaný projektil znamená další roh pro Baník.
     
    42
    První poločas se pod vysílačem pomalu chýlí ke konci. Aktivnějším týmem na hřišti jsou momentálně Ostravští, které ovšem stále trápí bídná koncovka.
     
    41
    Žlutá padá i na domácí straně, Nelson Okeke (SPB) při bránění poslal k zemi Komljenovice.
     
    40
    Domácí se nakonce přeci jen dostali ke střele, Hranošův míč si ale Kubný bez obtíží pohlídal.
     
    39
    Šiler mohl před pauzou navýšit na 3:0, doslova za pět minut dvanáct se ale na unikajícího útočníka nalepil kapitán Říha a nedovolil mu ohrozit Kubného bránu! Vynikající práce.
     
    38
    Novák přes levou stranu hřiště vrátil dění zpět na polovinu Baníku. Sledujeme kombinaci Sparty.
     
    37
    Reteno Elekana vysokým centrem do vápna hledal nejspíš vysunutého Marka Jaroně, místo něj se ale k letícímu balónu jako první dostal Surovčík.
     
    36
    Komljenovic se pověsil na Okekeho a nedovolil mu rozehrát míč vpřed, Sparta vhazuje na své polovině.
     
    35
    Rozhodčí Bohata dnes dopoledne poprvé tasí kartu, kterou za faul na křídle vidí David Krupička (OVB).
     
    33
    Sparta má duel vesměs pod kontrolou, což dokazují i statistiky: držení míče aktuálně zní 65 % : 35 %, na střely na branku je to momentálně 3:0.
     
    32
    Uvidíme první roh v podání Baníku, Surovčík bude muset po pár sekundách klidu znovu zpozornět.
     
    31
    Uhrinčať pěkným balónem vysunul dopředu Penxu, který toho ale poté s Rusem ve vápně moc nevymyslel. Baník tentokrát situaci velmi rychle uhasil.
     
    30
    Snad poprvé od příchodu na pažit se na míči objevil Komljenovic, jehož hodně nepovedená střela zpoza vápna proklouzla vedle Surovčíkovy brány.
     
    29
    Reteno Elekana s Kašpárkem se pokusili domácí obranu potrápit poměrně vysokým pressem, zadáci ovšem zvládli včas odehrát míč na Surovčíka.
     
    28
    Střídání v týmu FC Baník Ostrava B:
    ze hřiště odchází Michal Málek, přichází Guy Reteno Elekana.
     
    26
    Duel se hodně kouskuje. Zdá se, že kouč Dvorník chystá další hodně brzké střídání Baníku.
     
    24
    Dva góly Spartě evidentně nestačí, Penxa se rychle prodral zpátky do vápna a Říha jej zvládl připravit o míč jen za cenu dalšího rohového kopu.
     
    23
    Teplota na Žižkově míří se třicítce, rozhodčí tak po druhém gólu nařizuje pauzu na občerstvení.
     
    22
    Sparta B právě vstřelila branku!
    A už je to o dva góly! Krátce po další domácí standardce se k míči dostal DANIEL RUS, který Kubného překonal pěkným padajícím zakončením. Gólman Baníku se sice po míči natahoval, na střelu ale nestačil – 2:0!
     
    21
    Na hlavní tribuně na Žižkově to znovu zašumělo, tečovaná střela nyní prolétla jen těsně vedle vzdálenější tyče ostravské svatyně!
     
    20
    Holaň si v souboji s Rusem počínal nedovoleně, domácí získávají volný kop před středovou čarou.
     
    19
    Baník se pokusil o rychlou odpověď, hlavička jednoho z nich po rychlém výpadu ale zamířila jen nad Surovčíkovu bránu. Gólman Sparty byl bez práce.
     
    17
    Vynucené střídání v týmu FC Baník Ostrava B:
    ze hřiště odchází Radim Šudák, přichází Sacha Komljenovic.
     
    16
    Znovu se hraje. Nepříznivý stav se evidentně nepodepsal na náladě skupinky Baníkovců za bránou hostů, kteří odpálili malé množství pyrotechniky.
     
    15
    Šudák se pokusil se vrátit do hry, po pár sekundách ale usedl na trávník a vyžaduje si pozornost zdravotníků. Kouč Dvorník možná bude nucen střídat...
     
    13
    Chvilku se zřejmě hrát nebude. Rozhodčí se přesouvá k Radimu Šudákovi, který se snaží rozhýbat nohu po souboji s jedním z borců v rudém dresu.
     
    12
    Sparta má hru pod kontrolou i nadále, balón znovu putuje po domácím obranném valu.
     
    11
    Sparta B právě vstřelila branku!
    Čekání na úvodní trefu je na Žižkově u konce, rezerva Sparty otevírá jedenáctou minutu hry gólem! Rohový kop v ostravské šestnáctce našel VOJTĚCH HRANOŠ, jehož teč propadla přesně za bezmocného gólmana – 1:0!
     
    9
    Uvidíme roh pro Spartu. Večerka se těsně před Kubným dostal k odraženému míči a se střelou neváhal, někdo z hostů ale jeho ránu zblokoval nohou.
     
    8
    Šehić zvednutým míčem na kraj vápna sice našel Krupičku, ten si ovšem přihrávku nedokázal pořádně zpracovat kvůli dotěrnému Kukučkovi.
     
    7
    Dravý Šiler se neprobojoval do hostujícího vápna, těsně před jeho hranicí ho odzbrojil Šehić. Pár sekund nato byla k vidění nepřesná střela chacharů.
     
    6
    Vracející se Tošnar doběhl ujíždějící míč a zabránil rohu Baníku, hosté se se musí spokojit jen s vhazováním.
     
    5
    Krupička ze zámezí vhodil míč dozadu na Měkotu, který jej obratem zahrál ke Kubnému. Oba celky si v úvodních minutách počínají celkem opatrně.
     
    4
    Hraje se na středu hřiště, hostům se nedaří odzbrojit trio domácích zadáků. Sparta má na druhou stranu problém otevřít pevnou hostující defenzívu.
     
    3
    Ostravští se následně rychle vydali do protiútoku, který ovšem vedl jen k nepovedenému centru Marka Jaroně. Surovčík bude rozehrávat od své svatyně.
     
    2
    Hranoš byl faulován na pravém křídle, domácí získávají nadějně vyhlížející standardku vedle vápna Baníku. Jejím exekutorem bude Jakub Tošnar.
     
    1
    V úvodní minutě je na míči rezerva Sparty, která se snaží najít cestu ven z vlastní poloviny bitevního pole. Balón má na kopačkách hlavně trojice zadáků.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    Stadionem se nyní ozývá pro změnu chorál několika příznivců Baníku, kteří si po včerejším utkání A-týmu v Ďolíčku zřejmě rozhodli prodloužit pobyt v hlavním městě. Je tu výkop, který obstarají právě Ostravští.
     
    Oba týmy nastupují na hrací plochu za zvuku klubové hymny Sparty, start se pomalu blíží. Domácí hrají v tradičních rudých dresech, hosté v bílém.
     
    Úvodní sestavy:

    AC Sparta Praha B: Surovčík – Uhrinčať, Večerka (C), Kukučka – Novák, Okeke, Tošnar, Penxa – Rus, Šiler, Hranoš.
    Náhradníci: Heerkens – Hodouš, M. Jedlička, Michl, Osmani, Říha, Hruška, Vitarigov, Váňa, Saal, Cissé.
    Trenér: Luboš Loučka.

    FC Baník Ostrava B: Kubný – Krupička, Měkota, Říha (C), Šehić – M. Jaroň, Holaň, Šudák – P. Jaroň, Kašpárek, M. Málek.
    Náhradníci: Struhař – Reteno Elekana, Kilibarda, Drozd, Komljenovic, Chvěja, Temel, Sirotek, Jamiu.
    Trenér: Josef Dvorník.

    Rozhodčí: Bohata – Hádek, Kotalík.
     
    Ještě jednou vás zdravím a přeji vám příjemné nedělní ráno, tentokrát už přímo z Žižkova! Za malý moment pro vás budeme mít připraveny dnešní sestavy.
     
    Příjemnou neděli u sledování Chance Národní Ligy! Na Žižkově dnes dopoledne nový ročník odstartuje třaskavý duel rezerv dvou velkých rivalů, a to Sparty a Baníku.

    PREVIEW UTKÁNÍ

    Zatímco domácí jsou už poměrně stabilním prvkem druhé nejvyšší soutěže, pro Ostravské se jedná o zatím neprozkoumané teritorium. Když totiž dosud naposledy béčko chacharů působilo na této úrovni, byl prezidentem tehdejšího Československa Antonín Novotný a mladý Karel Gott teprve rozjížděl svou pěveckou kariéru.

    Šestapadesát let dlouhou absenci ukončila až loňská excelentní sezóna v MSFL, během které Baník hravě pokořil takřka veškerou konkurenci a hladce si zajistil vstupenku o patro výš. Posuďte sami: z 34 zápasů prohrál jen tři, inkasoval pouhých 22 branek a na druhé Zlínsko měl celkem devatenáctibodový náskok.

    Pražané tak povedený ročník neměli, ba naopak. Jednu dobu jim dokonce reálně hrozil i sestup do ČFL, když ke konci podzimní části figurovali v dolní dvojici, avšak skvělé výkony na jaře je vyhoupli na konečné 11. místo. Svěřenci kouče Loučky se tak nakonec záchranářskému drama vyhnuli obloukem; tak jako tak ovšem šlo o jejich nejhorší umístění od návratu do druhé ligy v roce 2021.

    SLOŽENÍ KÁDRŮ

    Koho dnes sledovat, ptáte se? Sparťané by měli i nadále mít k dispozici mladého kanonýra Radka Šilera, který loni nastřílel dvojciferný počet branek a v rudém dresu se prosadil i během letního přáteláku proti Jablonci. Krom něj by mohli hrát klíčové role forvardi Hranoš a Mokrovics, záložník Penxa či zadák Váňa.

    Hosté se budou i po postupu spoléhat na klíčové ofenzivní duo z loňské sezóny, které tvoří Ondřej Chvěja a Gabonec Guy Reteno Elekana. Za zmínku stojí též několik zajímavých příchodů: ze sestoupivší Kroměříže se vrátilo trio Gergela, Fulnek a Jaroň, z Nizozemí dorazil mladík Sascha Komljenovic. Kouč Dvorník ve svém kádru přivítal také Angolce Nzanzu, jenž působil ve Znojmě, či Luuka Kluiterse, bývalého hráče akademie Lille.

    DNEŠNÍ DELEGACE

    Pojďme se ještě rychle podívat na delegaci. Hlavním rozhodčím dnešního utkání bude mladý Antonín Bohata, pro kterého to bude teprve druhý odpískaný duel v Národní lize. Ten první absolvoval v posledním kole minulé sezóny, ve kterém řídil střetnutí mezi béčkem Olomouce a Varnsdorfem. Na stranách mu budou asistovat Jaroslav Hádek a Petr Kotalík.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 10:30.

    Vojtěch Martinek

    Branky: 11. Hranoš, 22. Rus – 63. P. Jaroň, 65. Uhrinčať (vla.)

    Karty:   41. Okeke (SPB), 90+2. Tošnar (SPB) – 35. Krupička (OVB), 53. Komljenovic (OVB), 58. Reteno Elekana (OVB)


    Držení míče: 48 % : 52 %.
    Střely na branku: 7:5. Střely mimo: 1:4. Rohy: 8:10.
    AC Sparta Praha B: Surovčík – Uhrinčať, Kukučka (65. Říha), Večerka (C) – Novák (83. Hodouš), Okeke (76. Hruška), Tošnar, Penxa – Hranoš, Šiler (76. Michl), Rus (83. Vitarigov).
    Náhradníci: Heerkens – M. Jedlička, Osmani, Váňa, Saal, Cissé.

    Trenér: Luboš Loučka.

    FC Baník Ostrava B: Kubný – Krupička, Měkota, Říha (C), Šehić – Šudák (17. Komljenovic), Holaň, M. Jaroň (87. Sirotek) – P. Jaroň (87. Chvěja), Kašpárek, M. Málek (28. Reteno Elekana).
    Náhradníci: Struhař – Kilibarda, Drozd, Temel, Jamiu.

    Trenér: Josef Dvorník.

    Rozhodčí: Bohata – Hádek, Kotalík.

    Diváci: 721