Karviná – Liberec 1:3 (kon.) | Slovácko – Slavia 0:0 (kon.) | Hr. Králové – Teplice 1:0 (kon.)
konec
MFK Karviná
1:3 (1:2)
FC Slovan Liberec
Neděle 21.07.2024, 14:30 • Městský stadion Karviná, Karviná • Chance Liga • 1. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 14:30.
     
    Český profesionální fotbal je po letní přestávce zpátky. Už v pátek odstartovalo první kolo nejvyšší soutěže pod novým názvem Chance liga. Dříve se tímto spojením pyšnila druhá nejvyšší hokejová soutěž, nyní se rozhodla společnost Chance sponzorovat profesionální soutěže na území České republiky.

    Čeká nás zajímavý ročník, což ukázaly už úvodní zápasy. Mezi favority na titul bude patřit trio Sparta, Slavia, Plzeň. Vysoko míří také Liberec pod vedením nového majitele. Záchranářským bojům by se chtěli vyhnout v Karviné.

    Dnešní soupeři v létě udělali změnu na klíčovém postu. V Liberci nahradil trenéra Kozla expardubický Radoslav Kováč, který si na sever Čech přivedl i několik zajímavých hráčů včetně Michala Hlavatého, který by měl hrát klíčovou roli v týmu.

    V Karviné rovněž změnili hlavního muže na trenérském postu. Marek Bielan se posunul do pozice asistenta a roli hlavního kouče bude plnit bývalý trenér Vlašimi Martin Hyský. Bývalý televizní komentátor si do Slezska přivedl i několik hráčů ze Slavie, mezi kterými je například Singhateh, ten byl už jednou nohou v olomoucké Sigmě, ale na poslední chvíli změnil své působiště.
     
    FC SLOVAN LIBEREC

    Liberec v letní přestávce prožil velkou obměnu. Spolu s trenérem Lubošem Kozlem opustili severočeský celek Fukala, Tetour, Gembický, Lexa, Polyak a Doumbia.

    Nový majitel Ondřej Kania přivedl pod Ještěd kromě trenéra Radoslava Kováče i řadu nových hráčů. Hlavatý, Zyba, Icha, Plechatý, Koželuh, Nyarko, Ševinský, Dulay, Halinský, Kayondo, Eneme, to je jejich výčet. Nejvíce se očekává od bývalého pardbubického lídra.

    Liberec v přípravě prohrál pouze jednou. Stalo se tak v Benátkách v zápase proti Mladé Boleslavi. V dalších čtyřech z pěti zápasů zvítězili. Uspěl proti druholigovým Varnsdorfu a Chrudimi, a také rumunské Kluži a maďarskému Debrecínu. Až na závěr remizoval s maďarskou Puškáš Akademií 1:1. Do zápasu ještě nenaskočil účastník EURO Lubomír Tupta. Uvidíme, zda v Karviné bude připraven.
     
    MFK KARVINÁ

    Karvinští po loňském boji v baráži míří o něco výš, navíc změnili i přestupovou politiku, kdy do Karviné zamířili hráči z českých klubů, někteří na přestup, někteří formou hostování.

    V bílém slezském dresu uvidíme brankáře Milana Knoblocha, který by měl nahradit Dominika Holce, dále pak sedmičku hráčů do pole Samka, Endla, Yahayu, Singhateha, Planku a Botose.

    Největší ztrátou v letním období bude kromě odchodu Holce také konec Budínského, který zamířil do Kazachstánu. Karvinský dres nebudou oblékat ani Iván, Čurma, Akinyemi, Doležal, Papalele a Bederka.

    Karviná v přípravě sehrála pár zápasů se slabšími celky. Druholigovou polskou Termalicu z Niecieczy porazila 3:0, ze stejné soutěže Tychy 1:0, s ekstaklasovými Gliwicemi prohrála 1:2, s třetiligovým Bielskem-Biala remizovala 3:3 a naposledy zvítězila nad slovenskou Skalicí 2:0.

    Jak se tento skok projeví na dnešním zápase s Libercem je těžké prognózovat, přesto favoritem duelu bude s velkou pravděpodobností severočeský tým.
     
    Úvodní sestavy:

    MFK Karviná: Knobloch – Mikuš, Svozil (C), Bergqvist, Fleišman – Čavoš, Planka – Regáli, Samko, Memić – Ezeh.
    Náhradníci: Lapeš, Ciupa – Moses, Ražnatović, Žák, Vinicius, Botos, Raspopović, Singhateh, Krčík, Muhammad.
    Trenér: Hyský.

    FC Slovan Liberec: Bačkovský – Plechatý, Ševínský, Mikula (C), Koželuh – Varfolomejev, Icha, Hlavatý – Ghali, Nyarko, Višinský.
    Náhradníci: Vliegen – Tupta, Frýdek, Preisler, Letenay, Dulay, Kayondo, Zyba, Pourzitidis.
    Trenér: Kozel.

    Rozhodčí: Starý – Ratajová, Podaný.
     
    Dnešní utkání řídí jako hlavní Dominik Starý, na čarách budou působit Lucie Ratajová a Marek Podaný, čtvrtým rozhodčím je Vojtěch Opočenský. Z pražského studia budou na zápas dohlížet Tomáš Kocourek a Jiří Kříž.
     
    Úvodní sestavy:

    MFK Karviná: Knobloch – Mikuš, Svozil (C), Bergqvist, Fleišman – Čavoš, Planka – Regáli, Samko, Memić – Ezeh.
    Náhradníci: Lapeš, Ciupa – Moses, Ražnatović, Žák, Vinicius, Botos, Raspopović, Singhateh, Krčík, Muhammad.
    Trenér: Hyský.

    FC Slovan Liberec: Bačkovský – Plechatý, Ševínský, Mikula (C), Koželuh – Varfolomejev, Icha, Hlavatý – Ghali, Nyarko, Višinský.
    Náhradníci: Vliegen – Tupta, Frýdek, Preisler, Letenay, Dulay, Kayondo, Zyba, Pourzitidis.
    Trenér: Kozel.

    Rozhodčí: Starý – Ratajová, Podaný.
     
    Hráči už nám nastupují na hrací plochu, domácí celí v bílém, hosté celí v modrém.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    2
    Mikuš dostal příliš dlouhý míč na pravé křídlo, kde svedl sprinterský souboj s Ghalim, ale nakonec míč utekl za brankovou čáru.
     
    2
    Menšího zaváhání se dopustil brankář Knobloch, který vyběhl mimo šestnáctku, aby hlavičkoval míč před Nyarkem, to se mu povedlo, jenže k balónu se dostal Višinský, ale nůžkami poslala míč vedle brány.
     
    4
    Karviná právě vstřelila branku!
    Parádní akce Karviné končí úvodním gólem! Dlouhý nákop Memiče z levé strany zamířil do pokutového území, kde Mikuš vyhrál hlavičkový souboj s Ghalim, přiklepl míč k MARTINU REGÁLIMU a ten krásnou střelou k zadní tyči otevřel skóre – 1:0!
    4. Martin REGÁLI - 1:0
     
    5
    Nyarko zkusil odcentrovat z levé strany, ale jeho pokus byl zablokován. Rohový kop pro Severočechy.
     
    6
    Z následného rohu si hosté nice nevypracovali, Ghaliho odstavil karvinský hráč od míče. Od branky obnoví hru gólman Knobloch.
     
    7
    Už to mohlo být 2:0, Mikula vrátil míč Bačkovskému, ale míč letěl k pravé tyči, kam si musel Bačkovský s problémy doběhnout. Následně se do zakončení dostal po přihrávce z pravého kraje Samko, ale v gólové pozici z pěti metrů přestřelil libereckou branku!
     
    8
    Na trávníku zůstal ležet Čavoš, ale po ošetření zamíří zpátky do hry.
     
    9
    Ezeh zkoušel utéct po levém křídle kolem Mikuše, ale ten jej nepustil k centru, navíc karvinskému hráči míč utekl do zámezí.
     
    12
    Úvodní gól pomohl atmosféře na tribunách, bohužel na trávníku v třicetistupňovém vedru to není žádná rychlá podívaná.
     
    13
    Po střetu s Varfolomejevem zůstal na trávníku ležet Memič, liberecký hráč mu nejspíš šlápl na nohu.
     
    13
    Rozhodčí nepovolal zdravotníky, Memič pokračuje v utkání.
     
    14
    Regáli dostal míč na pravém křídle do běhu od Mikuše, ale sprinterský souboj s Ghalim prohrál.
     
    16
    A další problém na karvinské straně. Tentokrát na trávníku zůstal ležet obránce Bergqvist, který se chytil za sval.
     
    16
    Bergqvist je v péči zdravotníků, to by bylo citelné oslabení domácího celku.
     
    17
    Naštěstí pro domácí tým se Bergqvist vrací na hřiště.
     
    17
    Svozil získal míč nakopnutý do pokutového území a odkopl jej do autu. Liberec v těchto chvílích tlačí.
     
    18
    Nepovedenou přihrávku Mikuly z levého kraje do pokutového území zachytil jeden z domácích hráčů a odkopl míč mimo šestnáctku. O pár desítek sekund později byl faulován třicet metrů od domácí branky Višinský, kterého poslal na zem Čavoš.
     
    19
    Zajímavě zahraný přímý kop na pravou stranu mířil na Ševínského, ale toho vykrokoval brankář Knobloch, který náznaky nechal proskákat míč mimo bránu. Ševínský se neodhodlal kopnout do míče.
     
    20
    Dlouhý aut Fleišmana hosté vrátili mimo šestnáctku, po následné akci střílel z pravé strany z voleje Mikuš, ale jeho ránu vyrazil brankář Bačkovský mimo branku.
     
    21
    Na druhé straně musel na zem brankář Knobloch, který zasáhl proti střele Koželuha. Libereckému hráči Nyarko v levé části šestnáctky přiklepl míč a Koželuh z dobré pozice poslal balón k levé tyči.
     
    23
    V občerstvovací přestávce došlo k ošetření Bergqvista a následně i ke střídání. Jeho místo zaujal Krčík.
     
    24
    Regáli hlavou zkoušel přisunout míč Ezehovi, ale i přes jeho rychlé nohy včas zasáhl obránce Ševínský.
     
    25
    Další povedená akce Karviné, Samko si od středového kruhu navedl míč před šestnáctkou a prudkou střelou nad zemí donutil k zásahu gólmana Bačkovského, který střelu letící k levé tyči vyrazil vedle sebe, následně si poradil i s centrem Memiče do malého vápna.
     
    26
    Liberec právě vstřelil branku!
    Nedáš – dostaneš! Hlavatý krásnou ulicí vysunul do úniku DENISE VIŠINSKÉHO, ten na hranici šestnáctky obstřelil vyběhnutého brankáře Knoblocha a poslal míč do prázdné branky. Vracející se Krčík už skluzem nedokázal odvrátit gólovou pohromu – 1:1!
    26. Denis VIŠINSKÝ - 1:1
     
    30
    Atmosféra na karvinském stadionu ochladla.
     
    31
    Regáli vysunul na pravé straně Mikuše, ten odcentroval do vápna, ale jeho tečovaný pokus nedokázal hlavou usměrnit na bránu Samko.
     
    32
    Po dlouhém autu Memiče se hosté dostali do protiútoku, protože míč na chvíli skákal na zádech Planky, dopředu zamířil Ghali, ale celá akce nakonec skončila odkopem do autu u karvinské branky.
     
    34
    Po dlouhém autu z levé strany se hosté dožadovali pokutového kopu, když Plechatý z blízka trefil ruku jednoho z karvinských hráčů, ale marně.
     
    34
    Liberec právě vstřelil branku!
    Slovan otáčí skóre! Na rohový kop Hlavatého si nejvýše vyskočil ADAM ŠEVÍNSKÝ a přesnou hlavičkou k levé tyči nedal brankáři Knoblochovi šanci na úspěšný zákrok – 1:2!
    34. Adam ŠEVÍNSKÝ - 1:2
     
    37
    Akci domácích na pravé straně přerušil po hlavičce Mikuše a pádu Regáliho faulem Ghali, který podrazil karvinského hráče.
     
    38
    Přímý kop Fleišmana vyboxoval nad branku gólman Bačkovský. Následuje rohový kop pro domácí celek.
     
    39
    Na druhé straně rozehrál přímý kop Planka, vybral si prostor na zadní tyči, kde soupeře fauloval Samko.
     
    41
    Zajímavá šance na domácí straně, Mikuš po centru Memiče z levé strany vybojoval míč, pustil Regáliho do pokutového území, ten ještě balón předložil Samkovi, jenže letní posila z pravé strany napálila míč vedle levé tyče.
     
    43
    Mikuš zabojoval při centru na pravou stranu, nakopl míč do Ghaliho, kterému utekl míč do zámezí. Rohový kop pro domácí.
     
    44
    Fleišmanův nákop od pravého praporku se odrazil za šestnáctku k Memičovi, který z první napálil balón nad bránu do ochranné sítě.
     
    45
    Ghali vybojoval odražený míč, na půli hřiště jej přenechal Plechatému, který si s ním vyběhl až před šestnáctku a prudkou střelu ze střední vzdálenosti napálil míč vedle brány.
     
    45+1
    Rozhodčí prodlouží první poločas o 4 minuty, tedy minimálně.
     
    45+2
    Karviná se snaží ještě do poločasu vyrovnat, ale kombinační hru dobře brání hráči v modrých dresech.
     
    45+3
    Ezeh na levé straně vběhl do pokutového území a zpětnou přihrávkou vybídl ke střele Čavoše, jeho tečovaná střela zamířila vedle branky.
     
    45+4
    Rohový kop domácích Liberečtí odvrátili za šestnáctku, ale tam se k míči dostal na pravé straně Memič, vběhl do vápna a prudkou střelou donutil k zásahu Bačkovského. Následná dorážka Krčíka letěla nad bránu.
     
    45+5
    První poločas skončil.
     
    Nakonec z toho byl zajímavý první poločas. Zápas trochu uspal gól Regáliho v úvodu utkání, ale domácím uškodilo zranění Bergqvista. Liberec vyrovnal z brejku Višinským a do vedení šel po rohovém kopu a hlavičce Ševínského. U obou gólových akcí měl prsty Hlavatý, který si připsal dvě nahrávky. Uvidíme, zda se Karviné po změně stran povede otočit výsledek na svou stranu.
     
    Hráči už jsou zpátky na trávníku, za malou chvíli odstartuje druhá půle.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Hned v úvodu Liberec vybojoval rohový kop, když Nyarko z levé strany zkoušel prostřelit Mikuše, ale marně.
     
    47
    Po rohovém kopu Hlavatého fauloval jeden z libereckých hráčů v pokutovém území a ukončil tím akci Severočechů.
     
    48
    Na trávníku zůstal ležet liberecký Višinský, který se drží za hlavu po srážce se Svozilem. Na trávník vyběhli zdravotníci modrobílého celku.
     
    49
    Krčík zkusil najít dlouhým nákopem na pravé straně Mikuše, ale míč poslal přímo k brankáři Bačkovskému.
     
    50
    Regáli vběhl z pravé strany do pokutového území, tam zkusil obejít Plechatého, ale ten na poslední chvíli šlápl na balón a odstavil domácího hráče od míče.
     
    52
    Krčík se pokusil od středové čáry vydat do útoku, ale zezadu byl faulován Hlavatým, který tak trochu „na prasáka“ sundal karvinského obránce na zem.
     
    53
    Zajímavá akce na druhé straně, kde Višinský přihrál do běhu Nyarkovi, ten z velkého úhlu zkusil zakončit, ale jeho slabou střelu k bližší tyči zlikvidoval gólman Knobloch.
     
    55
    Nyarko dnes dohrál, místo něj přišel na trávník Lukáš Letenay.
     
    55
    Regáli s Mikušem se na pravé straně moc nepochopili, přesto z jejich akce bude rohový kop.
     
    55
    Domácí rozehráli roh nakrátko, Fleišman přihrál na hranici vápna Samkovi, jeho střílený centr na zadní tyč vylétl mimo hřiště, protože nikdo ze spoluhráčů akci nezavřel.
     
    57
    Přízemní centr Mikuše z pravé strany mířil na Samka, ale tomu jeden z obránců na poslední chvíli míč před střelou tečoval a znemožnil domácímu hráči vystřelit.
     
    58
    Pohledná akce domácích, Krčík nakopl míč před šestnáctku, domácí zakombinovali a po přihrávce Regáliho vystřelil nad bránu Planka, míč zhruba o dvacet centimetrů přelétl břevno.
     
    60
    Fleišmanův centr z pravé strany zamířil do pokutového území, kde se dral k míči Ezeh, ale byl zatažen za dres jedním z libereckých hráčů. Rozhodčí Starý penaltu neodpískal, tím držícím byl zřejmě Letenay.
     
    62
    Rohový kop pro Karvinou.
     
    62
    Po centru Fleišmana od rohového praporku došlo na hranici vápna ke střetu hlavami mezi Memičem a Varfolomejevem. Oba hráče nyní ošetřují zdravotníci.
     
    64
    Dvojité střídání na domácí straně. Hřiště opustili Čavoš se Samkem, místo nich přišli Moses s Botosem.
     
    66
    Nepříjemný Plankův centr z levé strany přizvedl v pokutovém území Ševínský. Rohový kop pro Karvinou.
     
    66
    Rohový kop z pravé strany propadl až k Memičovi, který z první napálil nejbližšího hráče.
     
    67
    Dvojitá změna také na straně Liberce. Hřiště opustili Višinský s Varfolomejevem, na trávník vyběhli Frýdek a Tupta.
     
    67
    Obrana Liberce si následně poradila s dlouhým autem z levé strany, který odvrátila mimo šestnáctku, konkrétně se o to postaral odkopem Ghali.
     
    69
    Dobrá akce Liberce po levé straně, Tupta se proběhl s míčem před pokutové území, přihrál Letenayovi, který se pokusil o přihrávku před branku, jenže tu zablokoval Krčík.
     
    70
    Přestávka na občerstvení a taktické pokyny od laviček.
     
    72
    Ghali dostal míč do volného prostoru na levou stranu, přihrávkou po zemi hledal některého ze spoluhráčů u penaltového puntíku, ale našel tam pouze nohy domácího hráče.
     
    72
    Plechatý otálel z rozehrávkou autového vhazování, až uviděl žlutou kartu z ruky rozhodčího Starého.
     
    73
    Trenér Kováč navázal na situaci protesty a na radu čtvrtého rozhodčího i on byl potrestán žlutým trestem.
     
    74
    Střelu ze střední vzdálenosti vypustil ze své kopačky Frýdek, brankář Knobloch měl problémy a balón pouze hrudí vyrazil vedle sebe.
     
    75
    Na dnešní zápas si našlo cestu 2592 diváků.
     
    76
    Povedená akce libereckého celku, po pravém kraji se protáhl Frýdek, v pokutovém území přenechal míč Koželuhovi, který prudce vypálil na karvinskou branku. Brankář Knobloch střelu dobře viděl a nohama míč odrazil vedle branky.
     
    77
    Koželuha postihly křeče, následovalo ošetření a za malou chvíli hosté rozehrají rohový kop.
     
    77
    Hlavatého centr na přední tyč lapil po hlavičkovém souboji gólman Knobloch.
     
    78
    Po přihrávce Botose odcentroval z levé strany Fleišman, jeho pokus nedolétl k Mikušovi, následně centroval z pravé strany Krčík, ale ten skončil v rukou gólmana Bačkovského.
     
    79
    Ghali se pokusil vynutit si na rozhodčím odpískání penalty, když v pokutovém území udělal kličku Svozilovi a upadl na zem. Penalta se nepíská.
     
    80
    Dvojité střídání na obou stranách. Na karvinské straně dohráli Memič a Regáli, na liberecké Koželuh s Hlavatým. Místo nich přišli Ražnatovič, Singhateh, resp. Zyba a Preisler.
     
    81
    Fleišman zkusil štěstí střelou ze střední vzdálenosti, ale jeho pokus z první vylétl mimo branku.
     
    84
    Po Fleišmanově centru z levé strany a střele Planky se domácí dožadovali odpískání ruky, ale rozhodčí Starý byl jiného názoru. Planka nastřelil soupeře z bezprostřední blízkosti.
     
    85
    Sérii centrů z jedné i druhé strany ukončil až Singhateh, který si po přešlapovačce ukopl míč do zámezí.
     
    86
    Ghali dostal přihrávku na pravé straně do ofsajdu, sudí nechali hru pokračovat, přišla přihrávka před malé vápno, odkud domácí branku přestřelil Letenay. Pomezní rozhodčí poté zvedl praporek.
     
    87
    Liberec právě vstřelil branku!
    Dlouhý aut Preislera Letenay hlavou přiklepl k Zybovi a ten dlouhou přihrávkou vysunul do úniku ĽUBOMÍRA TUPTU. Slovenský reprezentant běžel sám na branku, zbavil se vyběhnutého Knoblocha a hlavou uklidil míč do prázdné brány – 1:3!
    87. Ľubomír TUPTA - 1:3
     
    90
    Centr Svozila z pravé strany přiklepl Botos k Ezehovi, ale do přihrávky vložil nohu jeden z libereckých hráčů a balón odkopl.
     
    90+1
    Rozhodčí prodlouží druhou půli o sedm minut.
     
    90+1
    Singhateh přiťukl míč před šestnáctkou k Ezehovi, který ze dvou kroků zkusil vystřelit, ale našel pouze ruce brankáře Bačkovského.
     
    90+3
    Prudký centr Planky z levé strany Liberečtí odvrátili.
     
    90+4
    Nepovedená sólová akce Ražnatoviče skončila u brankáře Bačkovského, který si poradil s driblinkem karvinského hráče na pravé straně.
     
    90+5
    Planka zakmital nohama na levé straně, jeho tečovanou střelu tečoval jeden z libereckých hráčů vedle branky.
     
    90+5
    Po rohovém kopu Planky se v pokutovém území dostal k hlavičce Ezeh, ale prudkou střelou přestřelil bránu.
     
    90+7
    Jedna z posledních možností na úpravu skóre. Po centru Fleišmana z levé strany si do vápna naběhl Ezeh, vložil do míče nohu, ale balón odrazil vedle vzdálenější tyče.
     
    90+7
    Konec zápasu.
     
    Ve druhém poločase už jsme tak pohledný fotbal neviděli, přesto jsme viděli šance a také jeden gól, o který se v závěru postaral Tupta. Liberec tak pocestuje na sever Čech se třemi body, Karviná si na první bodový přísun musí počkat minimálně do příštího kola.
     
    Držení míče: 64 % : 36 %.
    Střely na branku: 5:8. Střely mimo: 8:3. Rohy: 8:6. Ofsajdy: 0:3. Fauly: 8:7.
     
    Liberec se vítězstvím posunul do čela tabulky, kde se o první flek dělí s Plzní, která stejným výsledkem zvítězila na Julisce. Karviná se dělí o 13. místo s Duklou. Horší už jsou jen České Budějovice a Mladá Boleslav.

    V dalším kole Karviná pocestuje v sobotu do Pardubic, kde se s místním FK utká od 17:00, Liberec doma přivítá v neděli od 14:30 Olomouc. (18:28:46)

    Igor Mainka

    Branky: 4. Regáli (Mikuš) – 26. Višinský (Hlavatý), 34. Ševínský (Hlavatý), 87. Tupta (Zyba)

    Karty:   72. Plechatý (LIB), 73. Kováč (LIB)


    Držení míče: 64 % : 36 %.
    Střely na branku: 5:8. Střely mimo: 8:3. Rohy: 8:6. Ofsajdy: 0:3. Fauly: 8:7.
    MFK Karviná: Knobloch – Mikuš, Svozil (C), Bergqvist (23. Krčík), Fleišman – Čavoš (64. Moses), Planka – Regáli (80. Singhateh), Samko (64. Botos), Memić (80. Ražnatović) – Ezeh.
    Náhradníci: Lapeš, Ciupa – Žák, Vinicius, Raspopović, Muhammad.

    Trenér: Hyský.

    FC Slovan Liberec: Bačkovský – Mikula (C), Ševínský, Plechatý – Varfolomejev (67. Tupta), Icha – Koželuh (80. Zyba), Hlavatý (80. Preisler), Višinský (67. Frýdek), Ghali – Nyarko (55. Letenay).
    Náhradníci: Vliegen – Dulay, Kayondo, Pourzitidis.

    Trenér: Kozel.

    Rozhodčí: Starý – Ratajová, Podaný.

    Diváci: 2592