Skupinové zápasy (kon.)
konec
Skupinové zápasy

Středa 24.07.2024, 15:30Olympijské hry - Ragby (muži)
Sledujte:
     
    Druhý hrací den bude ve znamení odpoledního dohrávání skupin, večer od 20 hodin potom přijdou na řadu zápasy o umístění, ale hlavně čtvrtfinále, po němž už budou čtyři celky velmi blízko k zisku cenného kovu. (22:06:30)
     
    Výsledky prvního hracího dne

    Skupina A


    Irsko – Jihoafrická republika 10:5
    Nový Zéland – Japonsko 40:12
    Irsko – Japonsko 40:5
    Nový Zéland – Jihoafrická republika 17:5

    Skupina B

    Austrálie – Samoa 21:14
    Argentina – Keňa 31:12
    Austrálie – Keňa 21:7
    Argentina – Samoa 28:12

    Skupina C

    Francie – USA 12:12
    Fidži – Uruguay 40:12
    Francie – Uruguay 19:12
    Fidži – USA 38:12
     
    První hrací den ragby na olympijských hrách o mnohém napověděl. Začněme skupinou A, kde se střetávají tři silné týmy, přičemž zásluhou dvou výher si postup zajistili Nový Zéland a Irsko, tyto reprezentace se ve čtvrtek utkají v přímém souboji o první místo ve skupině. Postupové naděje nadále živí i třetí Jihoafrická republika, ta potřebuje vysokým rozdílem zdolat japonského outsidera.

    O dvou postupujících je jasno rovněž ve skupině B, kde po dvou výhrách zaznamenali Argentina s Austrálií, o třetí místo a naději na postup se proti sobě porvou Samoa s Keňou.

    Největší překvapení dne přinesla skupina C, a sice zaváhání pořadatelské Francie, která pouze remizovala 12:12 s USA, načež si spravila náladu nad Uruguayí a má dobře nakročeno k postupu, stejně jako zatím suverénní Fidži, to po dvou jasných výhrách dalo jasně najevo, že pomýšlí na zlatý hattrick. Třetí USA, pokud v roli velkého favorita porazí Uruguay, postoupí také.
     
    Konec programu prvního hracího dne.
     
    NZL – JAR 17:5

    První ragbyový olympijský den je minulostí! V posledním zápase Nový Zéland potvrdil roli favorita, v důležitém souboji skupiny A zdolal po koncentrovaném výkonu Jihoafrickou republiku 17:5.
     
    NZL – JAR 17:5

    Tři minuty před koncem dělají Novozélanďané velký krok směrem k vítězství! Ideálně do běhu dostal přihrávku Moses Leo a po levé lajně ho už potom neměl šanci kdokoliv stíhat. Akuila Rokolisoa navíc dal těžkou konverzi, takže k navýšení náskoku došlo o sedm bodů.
     
    NZL – JAR 10:5

    Blíží se konec první půle a Novozélanďané jdou opět do vedení, když na malém prostoru skvěle vykombinovali defenzivu soupeře vlevo, za pět bodů skóroval Ngarohi McGarvey-Black. Knewstubb ani teď nedal složitou konverzi.
     
    NZL – JAR 5:5

    Kde se vzal, tu se vzal na pravé straně Selvyn Davids, jenž zapnul nedostižitelné motory. Také na druhé straně byla k vidění neúspěšná konverze, a to v podání Tristana Leydse.
     
    NZL – JAR 5:0

    Pomalými krůčky se Novozélanďané přibližovali cílovému úseku, do nějž nakonec z levé lajny pronikl Moses Leo. Andrew Knewstubb z těžké pozice konverzi neproměnil.
     
    Čeká nás poslední zápas, který by měl patřit k těm nejvyrovnanějším. Novému Zélandu se postaví Jihoafrická republika. Jedná se o dvě země, které mají medailové ambice.
     
    IRL – JPN 40:5

    Nastavený čas přinesl ještě jeden irský úspěch. Čtvrtou desítku bodů završili míč pokládající Zac Ward a z konverze skórující Mark Roche. Evropané tedy po napínavém střetnutí s JAR snadno zvládli druhé klání ve skupině a jsou velmi blízko k postupu. Japonci si mohou balit ještě před oficiálním zahájením her.
     
    IRL – JPN 33:5

    V poslední minutě se přeci jen prosadili i Japonci. Hlavní roli na sebe hodil rychlonohý Šotaro Cuoka, konverze Nogučimu nevyšla.
     
    IRL – JPN 33:0

    Favorit úřaduje. Japonská defenziva si nepokryla průnik Chay Mullinse, konverzi si vyzkoušel Mark Roche a přidal dva body.
     
    IRL – JPN 26:0

    Tak ani Hugo Lennox není neomylný. Neproměnil konverzi poté, co pětku položil kolega Niall Comerford.
     
    IRL – JPN 21:0

    Třetí sedmibodový úspěch pro Evropany. Oslavovaným je Harry McNulty, stejně tak potřetí úspěšný Hugo Lennox s konverzí.
     
    IRL – JPN 14:0

    V nastaveném čase prvního poločasu Irové navyšují náskok. Chay Mullins taktéž utekl středem, Lennox opět neomylný při konverzi.
     
    IRL – JPN 7:0

    První minuta přináší okamžitě změnu ve skóre. Terry Kennedy pronikl otevřenou obranou, rovněž zvládl připravit snadnou pozici při konverzi pro Huga Lennoxe.
     
    V předposledním zápasu dne není o favoritovi pochyb. Zaváhání Irska proti Japonsku by bylo velkou senzací.
     
    FIJ – USA 38:12

    Poklidnější druhý poločas již tolik napětí nenabídl. Fidži si dokráčelo pro pohodlnou výhru a zadělalo na postup z prvního místa na úkor Francouzů. Rozhodne přímý souboj.

    Milan Huppert

    Výsledky prvního hracího dne
    Skupina A

    Irsko - Jihoafrická republika 10:5
    Nový Zéland - Japonsko 40:12
    Irsko - Japonsko 40:5
    Nový Zéland - Jihoafrická republika 17:5

    Skupina B

    Austrálie - Samoa 21:14
    Argentina - Keňa 31:12
    Austrálie - Keňa 21:7
    Argentina - Samoa 28:12

    Skupina C

    Francie - USA 12:12
    Fidži - Uruguay 40:12
    Francie - Uruguay 19:12
    Fidži - USA 38:12