Skupinové zápasy (kon.)
konec
Skupinové zápasy

Středa 24.07.2024, 15:30Olympijské hry - Ragby (muži)
Sledujte:
     
    Druhý hrací den bude ve znamení odpoledního dohrávání skupin, večer od 20 hodin potom přijdou na řadu zápasy o umístění, ale hlavně čtvrtfinále, po němž už budou čtyři celky velmi blízko k zisku cenného kovu. (22:06:30)
     
    Výsledky prvního hracího dne

    Skupina A


    Irsko – Jihoafrická republika 10:5
    Nový Zéland – Japonsko 40:12
    Irsko – Japonsko 40:5
    Nový Zéland – Jihoafrická republika 17:5

    Skupina B

    Austrálie – Samoa 21:14
    Argentina – Keňa 31:12
    Austrálie – Keňa 21:7
    Argentina – Samoa 28:12

    Skupina C

    Francie – USA 12:12
    Fidži – Uruguay 40:12
    Francie – Uruguay 19:12
    Fidži – USA 38:12
     
    První hrací den ragby na olympijských hrách o mnohém napověděl. Začněme skupinou A, kde se střetávají tři silné týmy, přičemž zásluhou dvou výher si postup zajistili Nový Zéland a Irsko, tyto reprezentace se ve čtvrtek utkají v přímém souboji o první místo ve skupině. Postupové naděje nadále živí i třetí Jihoafrická republika, ta potřebuje vysokým rozdílem zdolat japonského outsidera.

    O dvou postupujících je jasno rovněž ve skupině B, kde po dvou výhrách zaznamenali Argentina s Austrálií, o třetí místo a naději na postup se proti sobě porvou Samoa s Keňou.

    Největší překvapení dne přinesla skupina C, a sice zaváhání pořadatelské Francie, která pouze remizovala 12:12 s USA, načež si spravila náladu nad Uruguayí a má dobře nakročeno k postupu, stejně jako zatím suverénní Fidži, to po dvou jasných výhrách dalo jasně najevo, že pomýšlí na zlatý hattrick. Třetí USA, pokud v roli velkého favorita porazí Uruguay, postoupí také.
     
    Konec programu prvního hracího dne.
     
    NZL – JAR 17:5

    První ragbyový olympijský den je minulostí! V posledním zápase Nový Zéland potvrdil roli favorita, v důležitém souboji skupiny A zdolal po koncentrovaném výkonu Jihoafrickou republiku 17:5.
     
    NZL – JAR 17:5

    Tři minuty před koncem dělají Novozélanďané velký krok směrem k vítězství! Ideálně do běhu dostal přihrávku Moses Leo a po levé lajně ho už potom neměl šanci kdokoliv stíhat. Akuila Rokolisoa navíc dal těžkou konverzi, takže k navýšení náskoku došlo o sedm bodů.
     
    NZL – JAR 10:5

    Blíží se konec první půle a Novozélanďané jdou opět do vedení, když na malém prostoru skvěle vykombinovali defenzivu soupeře vlevo, za pět bodů skóroval Ngarohi McGarvey-Black. Knewstubb ani teď nedal složitou konverzi.
     
    NZL – JAR 5:5

    Kde se vzal, tu se vzal na pravé straně Selvyn Davids, jenž zapnul nedostižitelné motory. Také na druhé straně byla k vidění neúspěšná konverze, a to v podání Tristana Leydse.
     
    NZL – JAR 5:0

    Pomalými krůčky se Novozélanďané přibližovali cílovému úseku, do nějž nakonec z levé lajny pronikl Moses Leo. Andrew Knewstubb z těžké pozice konverzi neproměnil.
     
    Čeká nás poslední zápas, který by měl patřit k těm nejvyrovnanějším. Novému Zélandu se postaví Jihoafrická republika. Jedná se o dvě země, které mají medailové ambice.
     
    IRL – JPN 40:5

    Nastavený čas přinesl ještě jeden irský úspěch. Čtvrtou desítku bodů završili míč pokládající Zac Ward a z konverze skórující Mark Roche. Evropané tedy po napínavém střetnutí s JAR snadno zvládli druhé klání ve skupině a jsou velmi blízko k postupu. Japonci si mohou balit ještě před oficiálním zahájením her.
     
    IRL – JPN 33:5

    V poslední minutě se přeci jen prosadili i Japonci. Hlavní roli na sebe hodil rychlonohý Šotaro Cuoka, konverze Nogučimu nevyšla.
     
    IRL – JPN 33:0

    Favorit úřaduje. Japonská defenziva si nepokryla průnik Chay Mullinse, konverzi si vyzkoušel Mark Roche a přidal dva body.
     
    IRL – JPN 26:0

    Tak ani Hugo Lennox není neomylný. Neproměnil konverzi poté, co pětku položil kolega Niall Comerford.
     
    IRL – JPN 21:0

    Třetí sedmibodový úspěch pro Evropany. Oslavovaným je Harry McNulty, stejně tak potřetí úspěšný Hugo Lennox s konverzí.
     
    IRL – JPN 14:0

    V nastaveném čase prvního poločasu Irové navyšují náskok. Chay Mullins taktéž utekl středem, Lennox opět neomylný při konverzi.
     
    IRL – JPN 7:0

    První minuta přináší okamžitě změnu ve skóre. Terry Kennedy pronikl otevřenou obranou, rovněž zvládl připravit snadnou pozici při konverzi pro Huga Lennoxe.
     
    V předposledním zápasu dne není o favoritovi pochyb. Zaváhání Irska proti Japonsku by bylo velkou senzací.
     
    FIJ – USA 38:12

    Poklidnější druhý poločas již tolik napětí nenabídl. Fidži si dokráčelo pro pohodlnou výhru a zadělalo na postup z prvního místa na úkor Francouzů. Rozhodne přímý souboj.
     
    FIJ – USA 38:12

    Po delší době se prosazují rovněž Američané. Dílčí úspěch zaznamenal Perry Baker, dva body přidal Madison Hughes z konverze.
     
    FIJ – USA 38:5

    Waisea Nacuqu se rozhodl pro průnik levou lajnou. Uspěl za pět bodům neřešitelná konverze dle očekávání končí bez bodu.
     
    FIJ – USA 33:5

    Fidžijci nemají dost. Iosefo Baleiwaikiri pronikl až do konečného území, suverénní Teba přispěchal při konverzi se dvěma body.
     
    FIJ – USA 26:5

    Obhájce titulu jsou připravení dokonale. Raisuqe Josaia utekl obraně, Teba neomylný při konverzi. Nebylo co řešit.
     
    FIJ – USA 19:5

    Tak na další překvapení to nevypadá. Opět pětka pro Fidži s úspěšnou konverzí, sedm bodů do statistik.
     
    FIJ – USA 12:5

    Obhájci přidávají další body do statistik. Kaminieli Rasaku uspěl po lajně, Teba z velkého úhlu nenamířil konverzi do brány.
     
    FIJ – USA 7:5

    Netrvalo dlouho a Fidžijci poprvé v zápase vedou, po úspěchu Iowaneho Teby totiž tentýž hráč proměnil i konverzi.
     
    FIJ – USA 0:5

    Uvidíme další překvapení? Orrin Bizer totiž dává první pětku zápasu, jen škoda, že Steve Tomasin neproměnil konverzi.
     
    Právě sledujeme nástup obhájců titulu. Na trávník vbíhají ragbisté Fidži, proti kterým jde USA, celek, jenž v prvním klání senzačně obral o body Francouze.
     
    FRA – URU 19:12

    Víc už se nestalo. Francouzi měli až nečekané problémy, ale na druhý pokus přeci jen zaznamenali vítězství a zůstávají ve hře o první postupové místo ze skupiny.
     
    FRA – URU 19:12

    Jefferson-Lee Joseph nabral vysokou rychlost a dostal až tam, kam si přál. Pět bodů pro Francii, sedm s následnou konverzí Barraqueho.
     
    FRA – URU 12:12

    Jihoameričané bojují. Juan González v těžké pozici propasíroval míč až do konečného území, body za konverzi se v tomto případě nekonají.
     
    FRA – URU 12:7

    Důležité položení dává Antoine Dupont, Jean Pascal Barraque vzápětí proměnil druhou konverzi.
     
    FRA – URU 5:7

    No pozor! V nastavení prvního poločasu tu máme srovnání od Ignacia Facciola. A protože Guillermo Lijtenstein dal konverzi, tak Jihoameričané dokonce vedou.
     
    FRA – URU 5:0

    První změna zápasu přichází ve třetí minutě. K radosti domácích fanoušků skóroval Antoine Zeghdar, ovšem Jean Pascal Barraque pak nedal konverzi.
     
    Dnes podruhé jde do akce domácí Francie. A má co napravovat, protože v prvním klání v roli velkého favorita pouze remizovala s USA. Uruguay je největším outsiderem skupiny a úspěch by byl velkým překvapením.
     
    ARG – SAM 28:12

    Skóre se nezměnilo, takže i Argentina zůstává po dvou zápasech neporažená a o první místo ve skupině si v přímém souboji rozdá s Austrálií. Samoa s Keňou se poperou o třetí příčku.
     
    ARG – SAM 28:12

    Po úspěšné konverzi má Neueli Leitufia na kontě rovněž položení, vzápětí však při další konverzi neuspěl.
     
    ARG – SAM 28:7

    S nulou Samoa neodejde. První úspěch zaznamenal Vaa Apelu Maliko, konverzi zvládl neomylně Neueli Leitufia.
     
    ARG – SAM 28:0

    Argentinci dominují. Matias Osadczuk přidal do statistik druhou pětku, Pellandini znovu neomylný při konverzi.
     
    ARG – SAM 21:0

    Ještě jeden argentinský úspěch před koncem první půle. Joaquin Pellandini nyní sám zaznamenal sedm bodů, kromě konverze totiž i položil míč.
     
    ARG – SAM 14:0

    Matto Graziano utekl všem soupeřům a zaznamenal dalších pět bodů pro favorita, ty doplnil o úspěšnou konverzi tradiční exekutor Pellandini.
     
    ARG – SAM 7:0

    Lépe začínají Jihoameričané. Ve druhé minutě položil míč Matias Osadczuk, konverzi přetavil ve dva body Joaquin Pellandini.
     
    Na druhé vítězství pomýšlí rovněž Argentina, na první bodový zisk se proti ní pokusí reprezentace Samoy.
     
    AUS – KEN 21:7

    Konec. Australané potvrdili papírové předpoklady a oba středeční zápasy zvládli na jedničku, po Samoe si bez větších starostí poradili také s Keňou.
     
    AUS – KEN 21:7

    Favorit překvapení nedopustí. V blížícím se závěru dává třetí pětku mužstva v zápasu Corey Toole, Roache si poradil i s třetí konverzí.
     
    AUS – KEN 14:7

    V koncovce úvodního dějství jdou opět do vedení Australané. Pětku zapsal do statistik Nathan Lawson, konverzi pak opět zvládl Roache.
     
    AUS – KEN 7:7

    Keňané ale vzdorují statečně! Ve čtvrté minutě zařídil srovnání stavu Antony Mboya, po pětce proměnil i konverzi.
     
    AUS – KEN 7:0

    Australané začínají skvěle, když hned po půl minutě otevírá skóre James Turner. Konverzi potom zvládl Dietrich Roache.
     
    Na řadu přichází druhé představení týmů v rámci středečního programu. Jako první otevřou tuto fázi reprezentace Austrálie a Keni.
     
    NZL- JPN 40:12

    V závěrečných vteřinách ještě mírné japonský debakl Tajga Išida, konverzí neuspěl Kazuma Ueda.
     
    NZL – JPN 40:7

    Druhý poločas pokračuje v poklidnějším duchu. Středem už podruhé uspěl Ngarohi McGarvey-Black, snadnou konverzi přihrál Knewstubbovi.
     
    NZL – JPN 33:7

    Navyšování náskoku pokračuje. Akuila Rokolisoa s přehledem dal pětku, sám si pak přidal dva body z konverzce.
     
    NZL – JPN 26:7

    V nastavení první půle ještě navyšuje Ngarohi McGarvey-Black, stihl i zamávat do kamery. Další snadnou konverzi trefil Rokolisoa.
     
    NZL – JPN 19:7

    O poznání snazší pětka pro Fehiho Fineanganofa, jemuž se po nahrávce otevřel střed pole. Následovala snadná konverze pro Rokolisou.
     
    NZL – JPN 10:7

    Po pravé lajně našlápl Fehi Fineanganofo a nikdo mu nedokázal vzdorovat. Rokolisoa z výrazně těžší pozice konverzi nedal.
     
    NZL – JPN 7:7

    Nákop za obranu měl oči! Nejrychleji k němu doběhl Šotaro Cuoka, konverzí potom vyrovnal Kippei Taninaka. Začínáme od nuly.
     
    NZL – JPN 7:0

    Hned v první minutě středem proběhl do kýženého území Akuila Rokolisoa, tentýž hráč suverénně proměnil konverzi.
     
    Nový Zéland je horkým adeptem na zlato. V prvním klání na turnaji hrají proti Japonsku.
     
    IRL – JAR 10:5

    Evropané to zvládli a do skupinové fáze vstupují vítězně, výhrou nad těžkým soupeřem potvrzují medailové ambice.
     
    IRL – JAR 10:5

    Povinnou pětku dává Selvyn Davids, konverzi neproměnil Shaun Williams. Každopádně Irové by měli být dostatečně zkušení na to, aby závěrečnou půl minutu dohráli na vítězství.
     
    IRL – JAR 10:0

    Přesilovka využita záhy! Po levé lajně utekl do cílového prostoru Terry Kennedy, načež Lennox nedal konverzi, což v současné chvíli tolik nemrzí. Zbývají dvě minuty do konce.
     
    Těžká zkouška pro JAR. Ryan Oosthuizen totiž dostává žlutou kartu a posílá tedy svůj tým do oslabení.
     
    IRL- JAR 5:0

    Tak přeci jen body! V nastaveném čase první sedminutovky levou stranou skóroval Jordan Conroy, těžká konverze v podání Rocheho nevyšla.
     
    Začíná nejvyrovnanější střetnutí prvního hracího dne. Mírným favoritem jsou Irové, ale od Jihoafričanů určitě nedostanou nic zadarmo.
     
    FIJ – URU 40:12

    Ještě jedna pětka na závěr, kterou okořenil nastavený čas položením Selesitino Ravutaumada, čtvrtou desítku bodů završil konverzí Terio Tamani Veilawa.
     
    FIJ – URU 33:12

    Defenziva Jihoameričanů hoří jak papír. Volný střed ztrestal Iowane Teba, za odměnu si pak kopnul i snadnou konverzi.
     
    FIJ – URU 26:12

    Se štěstím, ale přece skóroval Bautista Basso, aby následně Juan Manuel Tafernaberry neproměnil dalekou konverzi.
     
    FIJ – URU 26:7

    Další propadnutí obrany outsidera, čehož využil Waisea Nacuqu, ten si potom sám proměnil i konverzi.
     
    FIJ – URU 19:7

    Defenziva Uruguayců propadla, čehož využil Joji Nasova. Dalších sedm bodů vzápětí zkompletoval Waisea Nacuqu.
     
    FIJ – URU 12:7

    Netrvalo dlouho a obhájce je znovu o krok napřed, když defenzivě soupeře utekl Ponipate Loganimasi. Nejlehčí možnou konverzi proměnil Nacuqu.
     
    FIJ – URU 5:7

    Po shlédnutí videa rozhodčí přisoudil pětku také Uruguayi, autorem Juan González. Složitou konverzi následně zvládl Guillermo Lijtenstein, takže outsider vede.
     
    FIJ – URU 5:0

    Parádní start favorita, když pravou lajnu skóroval pětku Joji Nasova. Waisea Nacuqu posléze nedal hodně těžkou konverzi.
     
    Na věc jde obhájce titulu. Fidži ovládlo obě doposud konané olympijské hry a pomýšlí na hattrick. Turnaj startují utkáním proti Uruguayi.
     
    FRA – USA 12:12

    A máme tu první remízu! Francouzům závěrečný útok vůbec nevyšel, načež Američané vsadili na jistotu, míč zakopli do zámezí.
     
    FRA – USA 12:12

    Do konce zápasu zbývají dvě minuty a je vyrovnáno! Zásluhou Marcuse Tutpuoly, který uspěl levou lajnou, náročnou konverzi potom nedal Madison Hughes.
     
    FRA – USA 12:7

    Domácí vedou a stadion bouří! Pravou stranou uspěl Rayan Rebbadj, Barraque tentokráte konverzi zvládl s ledovým klidem.
     
    První poločas je minulostí a domácím se zatím vůbec nedaří, neboť s USA prohrávají o dva body. Ve druhé půli tedy Francouzi mají co zlepšovat.
     
    FRA – USA 5:7

    Středem natáhl krok Lucas Lacamp a protihráčům nedal žádnou šanci na své stíhání. Snadná konverze potom pro Stevea Tomasina, takže Američané vedou!
     
    FRA – USA 5:0

    Chvilku trvalo, než se Francouzi sehráli, ale nakonec jim akce přeci jen vyšla, a sice po levé lajně. Skóroval Jordan Sepho, složitá konverze nevyšla Barraquemu.
     
    Jako třetí jde na řadu pro fanoušky velmi očekávaný zápas, protože do turnaje vstupuje domácí Francie! Jejich soupeřem je reprezentace USA.
     
    ARG – KEN 31:12

    V poslední akci utkání ještě navýšil konečné skóre Marcos Moneta, Pellandini konverzi z těžkého postavení neproměnil.
     
    ARG – KEN 26:12

    Tak i zde zvítězí favorit. Definitivní razítko dal Luciano Gonzalez po úspěchu středem hřiště, konverzi dal Pellandini.
     
    ARG – KEN 19:12

    Pravou lajnou utekl všem konkurentům Tomas Elizalde. Ještě blíže přiblížil favoritovi vítězství Joaquin Pellandini suverénně proměněnou konverzí z jasné pozice.
     
    ARG – KEN 12:12

    Argentina nedostane nic zadarmo! O vyrovnání se po pěkné přihrávce kolegy do středu postaral Kevin Wekesa, jiný spoluhráč Antony Mboya však neproměnil konverzi.
     
    ARG – KEN 12:7

    Agustin Fraga překlápí skóre na stranu Argentiny. Konvezi tentokráte proměnil Joaquin Pellandini, takže rozdíl je sedmibodový.
     
    ARG – KEN 5:7

    Rozehrávka blízko cílového prostoru vyšla na jedničku, doleva dostal nahrávku Agustin Fraga a míč položil. Avšak Tobias Wade neproměnil konvezi, takže Keňa po prvním poločase vede o dva body.
     
    ARG – KEN 0:7

    Rodí se senzace? V polovině úvodního dějství totiž Keňu posílá do vedení a Chrisant Ojwang a Antony Mboya zdárnou konverzí kompletuje sedm bodů.
     
    Startuje druhé utkání odpoledního programu prvního hracího dne. Do akce jdou Argentinci proti Keňanům.
     
    První utkání je u konce. Reprezentace Austrálie potvrdila roli favorita, reprezentaci Samoy zdolala výsledkem 21:14.
     
    AUS – SAM 21:14

    Samoa ještě sympaticky zabojovala a snižuje. Středem pláchl konkurentům Faafoi Falaniko, při konverzi nezaváhal Tom Maiava.
     
    AUS – SAM 21:7

    O vítězi je rozhodnuto. Minutu před koncem pokládá balón už podruhé Henry Hutchinson, Dietrich Roache z konverze navýšil na rozdíl čtrnácti bodů.
     
    AUS – SAM 14:7

    Favorit poprvé strhává vedení na svou stranu! A to zásluhou Nathana Lawsona a jeho průniku po levé straně. Konverze byla pro Roacheho opět snadnou záležitostí.
     
    Hráči po krátké přestávce nastupují ke druhému poločasu. Pro neznalé, jeden poločas trvá sedm minut, s tím, že se nechává dohrát poslední akce přes čas.
     
    AUS – SAM 7:7

    Je srovnáno! Středem se krásně protáhl mezi dvojicí protihráčů Henry Hutchinson a rázem měl snadnou cestu až k cíli. Konverzi následně zvládl Dietrich Roache.
     
    AUS – SAM 0:7

    První pětka ve třetí minutě! Mizernou přihrávku Roache vystihl Motu Opetai, jenž středem snadno doběhl do kýženého prostoru a posílá outsidery ze Samoy do vedení! A protože Paul Scanlan proměnil konverzi, je vedení sedmibodové.
     
    Olympijské ragby odstartovalo! Reprezentace Austrálie a Samoy právě absolvují své první minuty na turnaji.
     
    Sázkové kanceláře nejvíce favorizují reprezentaci Francie, v těsném závěsu potom Novozélanďany. O cenný kov by se podle papírových předpokladů měly poprat Argentina a Fidži, které útočí na třetí zlato v řadě. Překvapení by mohly způsobit reprezentace Irska, Austrálie či JAR, medailový úspěch jakékoliv další země už by byl doslova šok.
     
    Rozpis zápasů 24. července

    Skupina A

    17:30 Irsko – Jihoafrická republika
    18:00 Nový Zéland – Japonsko
    21:00 Irsko – Japonsko
    21:30 Nový Zéland – Jihoafrická republika

    Skupina B

    15:30 Austrálie – Samoa
    16:00 Argentina – Keňa
    19:00 Austrálie – Keňa
    19:30 Argentina – Samoa

    Skupina C

    16:30 Francie – USA
    17:00 Fidži – Uruguay
    20:00 Francie – Uruguay
    20:30 Fidži – USA
     
    Podruhé bude obhajovat titul bude reprezentace Fidži. Poprvé zvládla tato země těžký úkol bez ztráty jediné kytičky, když po třech výhrách ve skupině zdolala ve čtvrtfinále 19:0 Austrálii, v semifinále 26:14 Argentinu a v bitvě o zlaté medaile pokořila výsledkem 27:12 favorizované Novozélanďany. Bronz získala Argentina vítězstvím 17:12 nad Velkou Británií.

    Ve Francii se uskuteční třetí olympijské hry, jejichž součástí bude sedmičkové ragby. A právě jenom Fidži dokázalo získat medaili na obou turnajích, po jednom cenném kovu mají Velká Británie, Nový Zéland, Argentina a Jižní Afrika.
     
    Všem fanynkám a fanouškům ragby přeju krásné středeční odpoledne. Olympijské hry jsou tu a ještě před oficiálním zahájením startují skupinové boje, do nějž se zapojí devět kvalifikovaných celků.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 15:30.

    Milan Huppert

    Výsledky prvního hracího dne
    Skupina A

    Irsko - Jihoafrická republika 10:5
    Nový Zéland - Japonsko 40:12
    Irsko - Japonsko 40:5
    Nový Zéland - Jihoafrická republika 17:5

    Skupina B

    Austrálie - Samoa 21:14
    Argentina - Keňa 31:12
    Austrálie - Keňa 21:7
    Argentina - Samoa 28:12

    Skupina C

    Francie - USA 12:12
    Fidži - Uruguay 40:12
    Francie - Uruguay 19:12
    Fidži - USA 38:12