Zlín – Táborsko 1:0 (kon.) | Vlašim – Chrudim 2:0 (kon.) | Jihlava – Vyškov 1:1 (kon.)
Opava – Brno 1:1 (kon.)
konec
Slezský FC Opava
1:1 (1:1)
FC Zbrojovka Brno
Pátek 26.07.2024, 18:00 • Stadion v Městských sadech, Opava • Chance Národní Liga • 2. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 18:00.
     
    Fotbalisté Slezského FC Opava v utkání 2. kola Chance Národní Ligy vyzvou FC Zbrojovka Brno, pojďme si krátce představit oba páteční soupeře.
     
    FC Zbrojovka Brno
    Fotbalisté Brna, kteří se netají ambicemi na návrat do Chance Ligy, mají nabitý úvodní týden nové sezony. V pondělí se v dohrávce prvního kola představili na půdě Jihlavy, zvítězili tam po brankách Jakuba Janetzkého a Romana Potočného 2:0. V páteční podvečer se ukážou ve Slezsku, kde je čeká konfrontace s ambiciózní Opavou.

    Tamní prostředí dobře znají právě autor premiérové branky Zbrojovky v nové sezoně Jakub Janetzký, který prošel mládežnickými kategoriemi SFC a za áčko si zahrál také mezi elitou, či záložníci Jiří Texl a Roman Potočný.

    Brněnský celek pod vedením trenéra Jaroslava Hynka míří do Opavy s jasným plánem. „Rádi bychom navázali na to, že jsme v pondělí nedostali gól, a přenesli si ten zápal i do pátečního utkání. Chceme být pozorní, koncentrovaní. Víme, že nás čeká bouřlivá atmosféra a zkušený, kvalitní soupeř,“ řekl Hynek pro oficiální web Zbrojovky.
     
    Slezský FC Opava
    Opavské mužstvo má za sebou úvodní ze dvou domácích utkání v řadě. Před týdnem se v Městských sadech představilo v souboji s Vlašimí. V duelu se Středočechy dvakrát vedlo, jenže zajímavé utkání nakonec skončilo divokou remízou 3:3.

    Slezané, jejichž dres oblékají ex-brněnští Filip Blecha či Jiří Janoščín, v týdnu dotáhli návrat svého odchovance Libora Kozáka, jenž by se měl po více než 16 letech představit znovu na trávníku v Městských sadech.

    „Do Opavy jsem se chtěl vrátit zdravý a plný sil, abych byl týmu prospěšný. Nechtěl jsem se vracet, jak se říká vyplivnutý a mít víceméně už po kariéře. To moje odhodlání, motivace a hlad se tady ještě ukázat je obrovský, a třebaže jsem cítil, že ten poslední rok nebo dva mi tohle všechno možná chybělo, věřím, že tady to určitě najdu,“ uvedl Kozák pro oficiální stránky Slezského FC.

    Opavský klub posílil také obránce původem z Mauricia Wilson Mootoo, ale je otázkou, zda se Slezanům podaří jeho transfer do výkopu pátečního utkání administrativně dotáhnout do zdárného konce.
     
    Delegace rozhodčích
    Páteční duel mezi Slezským FC Opava a FC Zbrojovka Brno bude jako hlavní rozhodčí řídit Pavel Orel, na čarách mu budou asistovat pomezní sudí Kamil Hájek (AR1) a David Beneš (AR2). Delegátem FAČR je Rudolf Volf a technickým delegátem LFA je Jiří Neuberg.
     
    Úvodní sestavy:

    Slezský FC Opava: A. Richter – Pejša, Srubek, Janoščín (C), Helešic – Blecha, Omale, Ondráček – J. Málek, Kozák, J. Rezek.
    Náhradníci: Babka, Hafera – Mužík, Vincour, Hýbl, Čejka, Rataj, Whiffen, Mootoo, Vladař.
    Trenér: Tomáš Zápotočný

    FC Zbrojovka Brno: Sváček – Šural, Lu. Pernica (C), Štěpánek – Smejkal, Nový, Janetzký, Kubr – Potočný, Mateković, Kronus.
    Náhradníci: Mucha – Hamza, Mičuda, Granečný, Jambor, Alli, Jak. Řezníček.
    Trenér: Jaroslav Hynek

    Rozhodčí: Orel – Hájek, Beneš.
     
    Hráči už jsou na hřišti, v základní sestavě Opavy nechybí navrátilec Libor Kozák, kterého domácí kotel vítá skandováním jeho jména. Stejně jako Jakuba Janetzkého, jenž je ve Slezsku v roli hráče Zbrojovky Brno.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    2
    Smejkal hledal svým centrem z pravé strany Kronuse, ale ten na míč nedosáhl. Hosté ale zůstávají na míči.
     
    3
    Brňané měli k dispozici standardku, Smejkal sice poslal centr do vápna, ale snahu jeho spoluhráčů zastavil zdvižený praporek pomezního – ofsajd.
     
    4
    Kronus dostal prostor na levé straně, ve vápně obešel Srubka, ale jeho přihrávka nenašla adresáta. Směr hry se obrací.
     
    5
    Zbrojovka ovšem rychle otočila hru, Kubr ale svým nepovedeným centrem odevzdal míč domácím.
     
    6
    První slibná příležitost hostů. Smejkal přiťukl míč Novému, který vysunul Matekovice, jenž si píchl balon před sebe příliš daleko, opavský gólman Richter reagoval včasným vyběhnutím a schoval míč ve svých rukavicích.
     
    7
    Žlutá karta pro tým Slezský FC Opava (Matěj Helešic).
     
    9
    Žlutá karta pro tým Slezský FC Opava (Solomon Omale).
     
    11
    Hostující Šural na levé straně složil Rezka a sudí Orel ho "odměnil" žlutou kartou. Standardka pro Opavu.
     
    12
    Málek poslal prudký centr na přední tyč, kde balon tečoval Kozák mimo bránu. Domácí pokračují v útočném snažení.
     
    13
    Na Kozáka směřoval další dlouhý míč, ale opavský útočník neměl šanci na něj dosáhnout. Odkop od hostující brány.
     
    14
    Rezek ve spolupráci s Helešicem vyvezli míč podél levé lajny, prvně jmenovaný nahrál Kozákovi, který byl ve středu pole faulován.
     
    16
    Potočný přišel o balon a honem mazal zpátky, aby svou chybu napravil. Unikajícího Rezka zastavil faulem. U míče jsou Slezané.
     
    17
    Rezek si vyměnil míč s Helešicem, který cpal střílenou přihrávku do vápna. Hosté odvrací do zámezí.
     
    19
    Aktivní Helešic vysunul podél levé lajny Málka, po jeho přihrávce zůstal ve vápně volný Blecha, který svou pohotovou střelou rozvlnil boční síť hostující brány!
     
    20
    Na druhé straně Potočný vysunul Smejkala, ten poslal do vápna zpětnou přihrávku, kterou zastavili domácí. Hosté reklamují ruku, ale sudí Orel jasně signalizuje, že tohle penalta nebude.
     
    21
    Kozák získal balon před šestnáctkou, posunul se s ním dopředu a ze slibné pozice vypálil, ale těsně minul pravou tyč hostující brány.
     
    23
    Rychlý brejk Zbrojovky raději pozastavil Srubek za cenu rohu. Rozehraje ho Smejkal.
     
    25
    Brno právě vstřelilo branku! Hosté nyní předvedli, jak je fotbal někdy jednoduchý. Lucas Kubr odcentroval zleva do šestnáctky, kde ROMAN POTOČNÝ přeskočil Matěje Helešice a střelou bez přípravy přesně k tyči překonal opavského brankáře Richtra!
     
    26
    Na opačné straně hledal Rezek přízemním centrem na zadní tyči Kozáka či Málka, ani jeden z nich ovšem na prudký balon nedosáhli.
     
    28
    Helešice teď jeden z hostujících hráčů nedovoleně zastavil těsně před vápnem. Opavští mají k dispozici standardku z nebezpečné distance.
     
    29
    Ondráček to vzal na sebe a zkusil překvapivé řešení, střelu z ostrého úhlu na zadní tyč, ale vypálil vysoko nad brněnskou bránu.
     
    30
    Hra je přerušena, zdravotní potíže má Jaromír Srubek , který sedí ve středovém kruhu a už je u něj lékař domácího týmu Hynek Satke. Srubek už se zvedá, odchází sice po svých, ale pokračovat v utkání nemůže.
     
    32
    Střídání v týmu Slezský FC Opava:
    ze hřiště odchází Jaromír Srubek, přichází Tomáš Vincour.
     
    34
    Hosté nyní uklidňují hru dlouhou kombinací a nepouští Opavu do hry.
     
    37
    Nyní jsou na míči domácí, ale kombinují daleko od brněnské brány.
     
    39
    Omale hledal svým dlouhým nákopem Helešice, ale ten neměl šanci zachytit balon na hrací ploše.
     
    40
    Ondráček se hnal do vápna a zdálo se, že při jeho úniku zahrál jeden z hostujících hráčů rukou. Sudí Orel ale jasně dává najevo, že za toto pokutový kop následovat nebude.
     
    42
    Roh pro domácí. Rozehraje ho Blecha.
     
    43
    Opava právě vstřelila branku! Slezané se dočkali vyrovnávací trefy! Filip Blecha poslal do vápna ostrý centr, brankář Sváček sice Kozáka k hlavičce nepustil, ale míč propadl do pětky, kde číhal SOLOMON OMALE, jenž pohotovou dorážkou poslal balon do sítě – 1:1!
     
    45
    Žlutá karta pro tým Slezský FC Opava (Libor Kozák).
     
    45
    Hlavní rozhodčí Orel nastavuje tři minuty.
     
    45+2
    Málek hledal centrem na zadní tyč Pejšu, ale balon zkrotil ve svých rukavicích Sváček.
     
    45+3
    Kubr poslal z levé strany centr do vápna, který doputoval až na opačnou stranu hřiště. Smejkal míč vracel do ohně, ale nenašel nikoho ze svých spoluhráčů.
     
    45+3
    První poločas skončil.
     
    První půle je za námi, a byť jsme mnoho šancí neviděli, góly padly na obou stranách. První slibnou šanci měli domácí, ale Blecha ze slibné pozice rozvlnil jen boční síť brány. Vzápětí udeřili hosté po centru Kubra, který usměrnil do opavské brány Roman Potočný, jenž v minulosti oblékal dres Slezanů.

    Domácí celek se v závěru poločasu dočkal vyrovnávací branky, když po rohu Blechy skóroval středopolař Solomon Omale. První půle tedy skončila zřejmě zaslouženou remízou, uvidíme, co nabídne pokračování po změně stran.
     
    Druhý poločas začne přibližně v 19:04.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Střídání v týmu Slezský FC Opava:
    ze hřiště odchází Sebastian Pejša, přichází Wilson Mootoo.
     
    47
    Opavští kombinují s míčem na kopačkách, ale zatím pouze na vlastní polovině.
     
    48
    Helešic získal míč a chtěl vysunout Rezka, ale přihrávka mu nesedla a míč končí v zámezí. Sváček ho uvede do hry odkopem od brány.
     
    49
    Hosté poslali míč z pravé strany do opavského vápna, tam ale číhal připravený Mootoo, jenž odhlavičkoval míč do bezpečí.
     
    51
    Vincour ve středu pole zajel do Kronuse a vidí žlutou kartou.
     
    52
    Odražený míč získal na hranici šestnáctky Málek, ale jeho střelu zblokovala hostující obrana.
     
    54
    Na opačné straně mohl udeřit ex-opavský záložník Janetzký, jenž zpoza vápna šajtlí napálil balon bez přípravy a jeho dělovka proletěla těsně nad břevnem domácí brány!
     
    57
    Tempo hry trochu opadlo, nyní se na míči na chvíli ohřáli hosté, ale teď už míří dopředu opět Opava.
     
    60
    Střídání v týmu Slezský FC Opava:
    ze hřiště odchází Jaroslav Málek, přichází Felix Čejka,
    ze hřiště odchází Adam Ondráček, přichází Tomáš Rataj.
     
    60
    Střídání v týmu FC Zbrojovka Brno:
    ze hřiště odchází Tomáš Smejkal, přichází Wale Musa Alli.
     
    61
    Střídání v týmu FC Zbrojovka Brno:
    ze hřiště odchází Adam Kronus, přichází Denis Granečný.
     
    63
    Opavští to teď zkusili z levé strany, ale ani tentokrát centr nenalezl hlavu Kozáka.
     
    65
    Střídající Wale Musa Alli si navedl míč na osu hřiště, vyměnil si jej s Potočným, ale vypálil vedle opavské brány.
     
    67
    Žlutá karta pro tým FC Zbrojovka Brno (Jakub Janetzký).
     
    68
    Hráči se občerstvují, zatímco opavský kotel vytáhl choreografii s nápisem "Make SFC great again" doplněnou o mávačky a pyrotechniku.
     
    69
    Pauza je za námi, jde se opět hrát.
     
    69
    Střídání v týmu FC Zbrojovka Brno:
    ze hřiště odchází Carlo Mateković, přichází Jakub Řezníček.
     
    71
    Kozák sklepl míč pro Rataje, který na na nic nečekal a vypálil, s jeho střelou si ovšem hostující brankář Sváček bez potíží poradil.
     
    72
    Roh pro Brno, rozehraje ho Potočný.
     
    73
    Centr Potočného domácí odvrátili mimo šestnáctku, kde se do míče opřel Nový, ale vypálil vysoko nad bránu.
     
    74
    Čejka před hostující šestnáctkou "vymotal" dva protihráče a jeho prudkou přízemní střelu zastavila tyč Sváčkovy svatyně!
     
    74
    Opavští už se radovali z vedoucí trefy, o kterou se postaral Libor Kozák, ale radost domácích kazí ofsajd – gól neplatí.
     
    75
    Dnešní utkání sleduje 1 493 diváků.
     
    76
    Opavský Mootoo nyní nezachytil přihrávku Kozáka, ale dál se hraje na brněnské polovině hřiště.
     
    78
    Slezané se po dlouhém autu Čejky dostali do zakončení, Janoščínovu hlavičku si ale pohlídal Sváček.
     
    79
    Na opačné straně se hnal dopředu Musa Alli, ale zastavil ho ofsajd.
     
    81
    Opavští si před vápnem tak dlouho dávali přednost, až míč získal Mootoo, obhodil si Alliho, ale pak zakončil nad hostující bránu.
     
    82
    Na opačné straně Opavští hasí brejk Brna jen za cenu faulu ve středu pole.
     
    84
    Granečný zastavil Rezka nedovoleně.
     
    84
    A teď znovu nedaleko rohového praporku a sudí Orel opět sahá pro žlutou kartu.
     
    85
    Opavští měli k dispozici standardku, po odvráceném centru napálil Rezek odražený míč vysoko nad bránu Sváčka.
     
    86
    Mootoo spadl po nekompromisním zákroku Řezníčka, standardka pro domácí.
     
    87
    Další žlutá, tentokrát za řeči pro Pernicu.
     
    88
    Střídání v týmu Slezský FC Opava:
    ze hřiště odchází Jakub Rezek, přichází Michael Vladař.
     
    88
    Střídání v týmu FC Zbrojovka Brno:
    ze hřiště odchází Martin Nový, přichází Jiří Hamza.
     
    89
    Střídání v týmu FC Zbrojovka Brno:
    ze hřiště odchází Lucas Kubr, přichází David Jambor.
     
    90
    Žlutá karta pro tým FC Zbrojovka Brno (Jakub Řezníček).
     
    90
    Hlavní rozhodčí Orel nastavuje čtyři minuty nad rámec základní hrací doby.
     
    90+1
    Hosté rozehráli roh na bližší tyč, kde si ale na míč počíhal brankář Richter.
     
    90+2
    Střídající Vladař se ocitl s míčem v rohu vápna a zkusil vystřelit, ale brankář Sváček si jeho zakončení pohlídal.
     
    90+3
    Alli teď pořádně provětral domácí defenzivu, ale Opavští ho nakonec zvládli odzbrojit.
     
    90+4
    Hamza zblokoval Čejkovu přihrávku do zámezí, roh pro Slezany.
     
    90+4
    K Blechovi se míč vrátil, ten poslal další centr před bránu, kde Sváček vyboxoval balon do bezpečí.
     
    90+5
    Jambor ubránil Rataje, ale za cenu rohu. Ten opět rozehraje Blecha.
     
    90+5
    Po závaru před vápnem Zbrojovky si domácí pomohli útočným faulem a to byla nejspíš poslední akce zápasu.
     
    90+5
    Konec zápasu.
     
    Držení míče: 52 % : 48 %.
    Střely na branku: 5:4.
    Střely mimo: 10:8.
    Rohy: 4:3.
     
    Utkání mezi fotbalisty Slezského FC a Zbrojovky Brno skončilo smírně. Hosty poslal do vedení po necelé půlhodině hry Roman Potočný, Slezané kontrolovali v závěru první půle vyrovnávací trefou Solomona Omaleho.

    Po změně stran měla opticky více ze hry Opava, dokonce se po zásahu navrátilce Libora Kozáka chvilku radovala z vedoucí branky, ta ale nebyla pro ofsajd uznána. Zajímavý duel dvou bývalých ligistů tak dospěl k remíze a dělbě bodů. Oba celky tak po dvou kolech Chance Národní Ligy drží neporazitelnost.
     
    Děkujeme vám za pozornost a přejeme klidný páteční večer. (20:14:47)

    Jan Šimek

    Branky: 43. Omale – 25. Potočný

    Karty:   7. Helešic (OPA), 9. Omale (OPA), 45. Kozák (OPA), 51. Vincour (OPA) – 11. Šural (BNO), 67. Janetzký (BNO), 84. Granečný (BNO), 86. Jak. Řezníček (BNO), 87. Lu. Pernica (BNO)   90. Jak. Řezníček (BNO)


    Držení míče: 52 % : 48 %.
    Střely na branku: 5:4. Střely mimo: 10:8. Rohy: 4:3.
    Slezský FC Opava: A. Richter – Pejša (46. Mootoo), Srubek (32. Vincour), Janoščín (C), Helešic – Blecha, Omale, Ondráček (60. Rataj) – J. Málek (60. Čejka), Kozák, J. Rezek (88. Vladař).
    Náhradníci: Babka, Hafera – Mužík, Hýbl, Whiffen.

    Trenér: Tomáš Zápotočný

    FC Zbrojovka Brno: Sváček – Šural, Lu. Pernica (C), Štěpánek – Smejkal (60. Alli), Nový (88. Hamza), Janetzký, Kubr (89. Jambor) – Potočný, Mateković (69. Jak. Řezníček), Kronus (61. Granečný).
    Náhradníci: Mucha – Mičuda.

    Trenér: Jaroslav Hynek

    Rozhodčí: Orel – Hájek, Beneš

    Diváci: 1493