Dukla Praha – Bohemians 1905 1:0 (kon.) | Teplice – Sparta 1:4 (kon.) | Pardubice – Karviná 0:1 (kon.)
Slavia – Č. Budějovice 4:0 (kon.)
konec
FK Teplice
1:4 (0:0)
AC Sparta Praha
Sobota 27.07.2024, 17:00 • AGC Aréna Na Stínadlech, Teplice • Chance Liga • 2. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 17:00.
     
    Hezké sobotní odpoledne při sledování přenosu utkání druhého kola Chance Ligy, v němž se mistrovská Sparta představí na stadiónu Teplic, kde se ji dlouhodobě příliš nedaří.

    V ligových zápasech tu během posledních jedenácti let vyhrála jen třikrát. Na druhou stranu Teplice tu naposledy dokázaly porazit Spartu v květnu 2014, většina vzájemných zápasů na Stínadlech totiž končí remízami. Tak to dopadlo také v posledních dvou sezónách, kdy se tu oba celky střetly rovněž v úvodu ročníku.

    V sezóně 2022/23 se hrálo 2:2, loni pak 1:1, když Sparta vedla brankou Kuchty, ovšem ještě před přestávkou byl vyloučen Ladislav Krejčí a pět minut před koncem vyrovnal Jásir.
     
    FK Teplice

    Teplice loni obsadily desáté místo v základní části, což jim zajistilo účast ve skupině o účast v Konferenční lize. V jejím prvním kole si dokázaly dvakrát poradit s Libercem, v následném souboji o rozhodující zápas už dvakrát nestačily na Hradec Králové.

    V létě Teplice odehrály čtyři přípravné zápasy, přičemž všechny dokázaly vyhrát. Postupně porazily české druholigové týmy VIktorii Žižkov (1:0) a Vlašim (2:0), poté si poradily s polskou druhouligovou Wartou Poznaň 4:1 a nejcennější výhru získaly v generálce na ligu, kdy přehrály pátý tým loňského ročníku polské ligy Lech Poznaň 2:0.

    Do nového ročníku Chance Ligy Teplice vstoupily v Hradci Králové, kde utkání dlouho spělo k bezbrankové remíze, ovšem v závěru se děly věci. Nejdříve v devadesáté minutě poslal Teplice po souhře řady šťastných okolností vlastní brankou Filip Čihák. Ta však byla odvolána od videa kvůli dvojdoteku Daniela Trubače při rozehrání rohového kopu, naopak prakticky z protiútoku se na opačné straně dokázal prosadit Karel Spáčil a rozhodl o vítězství Hradce Králové 1:0.
     
    AC Sparta Praha

    Sparta loni v dalším těsném souboji se Slavií dokázala obhájit mistrovský titul a letos se bude pokoušet o čistý hattrick. To už však za vedení nového trenéra, neboť strůjce těch dvou titulů Brian Priske zamířil do Feyenoordu Rotterdam a u žezla jej nahradil dosavadní asistent Lars Friis.

    Také Pražané odehráli čtyři přípravné zápasy. V domácím prostředí na Letné zdolali AIK Stockholm 3:1 a Trnavu 3:0, v Rakousku pak prohráli s Bröndby Kodaň vysoko 2:5 a remizovali se Salcburkem 2:2. Nutno dodat, že vzhledem k účasti šesti hráčů na mistrovství Evropy a Copa America odehráli všechny přípravné zápasy ve velmi kombinované sestavě.

    Sparta už má za sebou dva soutěžní zápasy, když nejdříve díky brankám Ryneše a Olatunjiho otočila úvodní ligové utkání s Pardubicemi, poté ji vítězství v úvodním zápase druhého předkola Ligy mistrů v Dublinu s irským Shamrockem Rovers zařídili Veljko Birmančević a Tomáš Wiesner.
     
    Úvodní sestavy:

    FK Teplice: Ludha – Cykalo, L. Mareček (C), Mičević – Švanda, Bílek, Trubač, Svatek, Harušťák – Gning, Horský.
    Náhradníci: Čechal, Němeček – Beránek, Emmer, Čerepkai, J. Hora II, Labík, Radosta, T. Vachoušek, Jásir.
    Trenér: Zdenko Frťala

    AC Sparta Praha: Vindahl – Vitík, Sørensen, Zelený – Suchomel, Laçi, Sadílek (C), Ryneš – Birmančević, Kuchta, Haraslín.
    Náhradníci: Vorel – García, Kairinen, Krasniqi, Olatunji, Pavelka, Pešek, Preciado, Ross, Tuci, Wiesner.
    Trenér: Lars Friis

    Rozhodčí: Starý – Kubr, Kříž.
     
    V AGC Aréně Na Stínadlech panuje před zápasem skutečně skvělá atmosféra, je krásné počasí a chystá se velká bitva.
     
    Trojice rozhodčích v čele s Dominikem Starým přivádí fotbalisty na trávník.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Úvodního výkopu se ujali Teplice a je rozehráno! Tak jako obvykle ve vzájemných zápasech hrají oba týmy v tradičních barevných kombinacích, neboť žádný barevný konflikt ani nehrozí.
     
    2
    Birmančevićovi se nepovedlo probít mezi dvojicí protihráčů po pravé straně, o míč jej obral Lukáš Mareček.
     
    3
    Jaroslav Zelený podklouzl, čehož mohl využít Gning ziskem míče a rychlým přechodem do útoku, ovšem také sám podklouzl při následném zakončení, které mířilo mimo branku.
     
    4
    Sparta se dostala k prvnímu rohovému kopu. Haraslínův centr od praporku byl sražen mimo branku, z druhé strany bude rozehrávat Matěj Ryneš.
     
    5
    Po rozehrávce nakrátko Ryneš centroval ke vzdálenější tyči, kde Martin Vitík v záklonu pouze prodloužil míč za teplickou branku.
     
    6
    Sparťané vyrobili další chybu v rozehrávce, tentokrát Laciho přihrávku vystihl Gning a znovu rychle potáhl míč k pokutovému území, pak se pokusil vystřelit na branku, ovšem brankáře Vindahla tato střela moc neprověřila.
     
    8
    Teplice zahrávaly svoji první standardní situaci. Na Bílkův centr nedosáhl nabíhající Cykalo, jenž navíc zřejmě v momentu centru stál v ofsajdovém postavení, které by se v případě většího zásahu do hry proměnilo v ofsajd.
     
    9
    Při Laciho přihrávce Kuchtu dostatečně důrazně pokryl Cykalo, brankář Ludha pak rozehrál jen přímo do zámezí, čímž odevzdal míč sparťanům.
     
    11
    Dlouhý nákop na Birmančeviće si pohlídal brankář Ludha, jenž vyběhl za pokutové území a před srbským fotbalistou míč odhlavičkoval k postranní čáře.
     
    11
    Sörensen si při nákopu po útočné polovině neporozuměl s Janem Kuchtou, přihrával mu do protipohybu a rozehrávky se ujme brankář Ludha.
     
    13
    Sparta se rozestavila na útočné polovině, musí ale útočit do postaveného kompaktního bloku Teplic.
     
    14
    Kuchtovi se mezi dvěma soky nepovedlo zpracovat míč, do jeho držení se na chvíli dostali Tepličtí, ovšem po špatném zpracování Horského bude následovat autové vhazování pro Spartu.
     
    15
    Další nepřesný sparťanský nákop, Vitíkův pas doputoval k brankáři Ludhovi.
     
    16
    Dlouhý aut Sadílka se k dnešnímu sparťanskému kapitánovi vrátil, následný Sadílkův centr našel před brankou Martina Vitíka, ten tísněn Mičevićem nedokázal hlavou zakončit do prostoru ohraničeného třemi tyčemi.
     
    18
    Filip Horský byl při přechodu středu hřiště faulován Martinem Suchomelem, Teplice rozehrávají míč z klidu.
     
    18
    Abdallah Gning si u hranic pokutového území našel střeleckou pozici, ovšem sparťané ji dokázali zablokovat.
     
    20
    Birmančević byl nedovoleně povalen na zem Horským, následovat bude standardní situace pro Spartu.
     
    20
    Rynešův přetažený centr Vitík vrátil ke Kuchtovi, ten se do střelecké pozice neprodral, následně Laci pálil levačkou výrazně mimo branku.
     
    22
    Suchomelův přetažený centr Ryneš v záklonu odhlavičkoval jen k brankáři Ludhovi.
     
    23
    Haraslínovi se u postranní čáry nepovedlo zpracovat Rynešovu přihrávku, mezi dvěma soupeři mu míč odskočil do zámezí a vhazovat mohou Teplice.
     
    24
    Mičevićovi je u postranní čáry pískán faul na Birmančeviće, následovat bude standardní situace ve prospěch Sparty.
     
    24
    Rynešův centr trefil Veljko Birmančević naprosto nesmyslně rukou, za což si vysloužil žlutou kartu.
     
    26
    Gning se pokusil obtočit s míčem kolem Jaroslava Zeleného, ten si pomohl faulem a rozehrávat budou Teplice.
     
    27
    Trubačův přetažený centr Gning nezvládl zkrotit ve hřišti.
     
    28
    Na Zeleného nákop do pokutového území si po pravé straně nabíhal Veljko Birmančević, na míč ale nedosáhl a nepovedlo se mu tak přihrát na spoluhráče nabíhající před branku.
     
    29
    Sörensen se vydal podpořit útok a adresoval před branku přihrávku, která postrádala potřebnou přesnost a Cykalo odehrál míč za postranní čáru.
     
    30
    Po dalším dlouhém autu Sadílka se nedovoleným zákrokem provinil Vitík.
     
    31
    Bílkův centr z těžké pozice si pohlídal Peter Vindahl a Sparta se zase přesunula na útočnou polovinu.
     
    33
    Série nepřesností na obou stranách, prudkou přihrávku Bílka nedokázal zpracovat Svatek a volného míče se ujali sparťané.
     
    34
    Sparťanští fanoušci se zlobí, že rozhodčí Starý neposoudil Gningův šlapák na Sörensena jako nedovolený zákrok.
     
    35
    Pavel Svatek u postranní čáry vysokou nohou trefil do obličeje Martina Suchomela, za což si vysloužil žlutou kartu.
     
    36
    První vyložené šance zápasu! Spartě vyšla rychlá kombinace před pokutovým územím, po čemž se dostal do zakončení Kuchta a napálil břevno teplické branky!

    V dohrávce akce se pak do další dobré šance dostal Qazim Laci, jeho střelu ke vzdálenější tyči dokázal vytáhnout brankář Ludha!
     
    37
    Následnému rohovému kopu rudých se Tepličtí ubránili.
     
    38
    O další střelecký pokus se z dálky pokusil Laci, míč si však neproklestil cestu hradbou těl na hranici pokutového území.
     
    40
    Sparťané přitápějí pod kotlem, Birmančevićovi se nepovedlo prostrčit míč na rozběhnutého Ryneše.
     
    41
    Po dlouhé době měli možnost také domácí, byla to rovnou jejich největší šance! Švanda se uvolnil u pravé postranní čáry, výborně přihrál na Svatka, jenž si nabíhal z druhé vlny, následně však střílel přímo do náruče Petera Vindahla.
     
    43
    Birmančević vnikl do pokutového území narážečkou s Lacim, pak se mu nepovedlo z pravé strany přihrát přesně před branku.
     
    44
    Sadílkův dlouhý aut domácí odhlavičkovali za pokutové území, kde se Birmančević pokusil o akrobatickou střelu přes hlavu, z dálky však byl prakticky bez šance a mířil výrazně mimo branku.
     
    45+1
    Rozhodčí Starý k úvodním pětačtyřiceti minutám přidává dvě nastavené.
     
    45+1
    Martin Suchomel si na pravém křídle perfektně zpracoval dlouhou přihrávku a dokázal se uvolnit, následně se však příliš unáhlil při přihrávce před branku, která byla velmi nepřesná.
     
    45+2
    Po nepovedené souhře Zeleného s Rynešem se k míči dostaly Teplice, Ryneš pak fauloval Gninga a první poločas spěje k nerozhodnému rozuzlení.
     
    45+2
    První poločas skončil.
     
    První poločas souboje Teplic se Spartou dlouho nenabídl moc fotbalové zábavy. Větší vzrušení jsme viděli až ve 36. minutě, kdy nejdříve Kuchta trefil břevno, poté Laciho střelu vytáhl brankář Ludha.

    Na opačné straně Peter Vindahl neměl moc práce. V nejvýraznější teplické příležitosti Pavel Svatek střílel přímo do jeho náruče.
     
    Sparťanský trenér Friis do druhého poločasu vyšle Angela Preciada, ten se tak dostane do zápasového rytmu vůbec poprvé po návratu z Copa America.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Střídání v týmu AC Sparta Praha:
    ze hřiště odchází Martin Suchomel, přichází Angelo Preciado.
     
    47
    Rynešův centr je sražen za brankovou čáru, následovat bude čtvrtý sparťanský roh.
     
    47
    Sparta právě vstřelila branku!
    První gólová radost Pražanů! K Haraslínově přetaženému centru se dostal Jaroslav Zelený, jeho hlavička byla zastavena Bílkem na brankové čáře, ovšem do situace se přiřítil MARTIN VITÍK a odrazil míč do sítě!
    47. Martin VITÍK - 0:1
     
    50
    Preciadovu přihrávku k pokutovému území Laci sklepl na Kuchtu, jeho střela byla sražena k Ludhovi, ten však tísněn Lacim výrazně zaváhal, měl však štěstí na příhodný odraz míče. Ten se později dostal znovu ke Kuchtovi, jenž pálil bez přípravy vysoko nad branku.
     
    51
    Josef Švanda se u útočného rohového praporku dostal do tísně mezi dvěma sparťany. V těžké pozici se mu ještě povedlo odcentrovat, ovšem míč už při cestě k Peteru Vindahlovi opustil hrací plochu, navíc se jej dánský brankář bez potíží zmocnil.
     
    53
    Vitík výbornou průnikovou přihrávkou vysunul dopředu Preciada, ten připravil dobrou příležitost pro Birmančeviće, jehož prudkou střelu dokázal Richard Ludha vyrazit!
     
    54
    Teplický trenér Frťala připravuje výrazné oživení ofenzivy, do zápasu se chystají Jásir, Radosta i Vachoušek.
     
    56
    Lukáš Sadílek výborným pasem našel za teplickou obranou rozběhnutého Birmančeviće, ten mohl využít i teče bránícího Harušťáka, ovšem zblízka nevyzrál na Ludhu.
     
    57
    Lukáš Haraslín skluzem podrazil Michala Bílka, za což si vysloužil žlutou kartu.
     
    58
    Střídání v týmu FK Teplice:
    ze hřiště odchází Filip Horský, přichází Tadeáš Vachoušek.
     
    58
    Střídání v týmu FK Teplice:
    ze hřiště odchází Pavel Svatek, přichází Mohamed Jásir.
     
    58
    Střídání v týmu FK Teplice:
    ze hřiště odchází Abdallah Gning, přichází Matěj Radosta.
     
    60
    Jaroslav Zelený velmi nepřesnou malou domů dostal pod tlak brankáře Vindahla, jenž měl co dělat, aby zabránil rohovému kopu, nakonec alespoň odkopl míč za postranní čáru.
     
    60
    Teplice právě vstřelily branku!
    Vyrovnáno! Bílkův centr Jásir prodloužil ke vzdálenější tyči, kde svůj první ligový gól střílí JAROSLAV HARUŠŤÁK!
    60. Jaroslav HARUŠŤÁK - 1:1
     
    61
    Sparta právě vstřelila branku! Sparta se bleskově vrací do vedení! Dlouhý pas se dostal ke Kuchtovi, jenž parádní patičkou přihrál do běhu LUKÁŠI HARASLÍNOVI, na jehož typickou střelu ke vzdálenější tyči brankář Ludha nedosáhl!
    61. Lukáš HARASLÍN - 1:2
     
    63
    Preciado byl připraven o míč v hloubi sparťanské poloviny, Teplice po následné souhře u rohu pokutového území vybojovaly svůj vůbec první rohový kop tohoto zápasu.
     
    64
    Bílkův rohový kop byl prodloužen k penaltovému bodu, kde Haraslín odkopl míč do hloubi pole.
     
    65
    Po střetu s Lacim během předchozího rohového kopu se těžce zvedal na nohy Mohamed Jásir, bude však v pořádku.
     
    67
    Laciho přihrávka k postranní čáře přeskočila nohu Sadílkovi, vhazovat budou Teplice.
     
    67
    Sparta chystá změny v sestavě, na trávník přijdou Kaan Kairinen a Ermal Krasniqi. Kairinen se dostane poprvé do hry od květnového zranění v souboji se Slavií.
     
    68
    Cykalo nedovoleně atakoval Haraslína, Sparta bude zahrávat standardní situaci. To až po zmíněných střídáních.
     
    69
    Střídání v týmu AC Sparta Praha:
    ze hřiště odchází Lukáš Haraslín, přichází Ermal Krasniqi.
     
    69
    Střídání v týmu AC Sparta Praha:
    ze hřiště odchází Qazim Laçi, přichází Kaan Kairinen.
     
    69
    Preciado se netradičně objevil u levé postranní čáry, kde zvládl souboj s Jaroslavem Švandou, tělem odblokoval soupeře a vybojoval autové vhazování.
     
    70
    Angelo Preciado po předchozím souboji dostal žlutou kartu za nevhodné chování, když zatleskal pomeznímu rozhodčímu Kubrovi.
     
    71
    Teplice se dostaly k pokutovému území Sparty, na Bílkův centr si naskočil Radosta, ovšem nedokázal svoji hlavičku namířit na branku.
     
    71
    Střídání v týmu FK Teplice:
    ze hřiště odchází Michal Bílek, přichází Marek Beránek.
     
    73
    Dlouhý nákop Zeleného byl příliš dlouhý pro Ryneše, k míči se dostal brankář Ludha.
     
    75
    Preciado dostal příliš dlouhou přihrávku k postranní čáře, vhazovat budou Teplice.
     
    75
    Střídání v týmu AC Sparta Praha:
    ze hřiště odchází Jan Kuchta, přichází Victor Olatunji.
     
    77
    Při souhře sparťanských náhradníků Krasniqi s Preciadem připravili střeleckou pozici pro Olatunjiho, ten pálil nepřesně.
     
    78
    Krásná akce Zeleného! Ten se nejdříve šikovnou kličkou zbavil Vachouška, pak průnikovou přihrávkou do pokutového území přihrál Birmančevićovi, jehož ránu levačkou pokryl Richard Ludha.
     
    80
    Teplice budou muset střídat, kvůli zdravotním problémům nebude ve hře schopen pokračovat střelec domácí branky Jaroslav Harušťák.
     
    81
    Střídání v týmu FK Teplice:
    ze hřiště odchází Jaroslav Harušťák, přichází Jakub Hora.
     
    83
    Harušťákův centr byl sparťany prodloužen nebezpečně ke vzdálenější tyči, kde musel míč vyrazit na rohový kop brankář Vindahl.
     
    83
    Teplice se dostaly k sérii rohových kopů, po druhém střílel do odraženého míče Trubač, Olatunji jeho pokus srazil na další roh.
     
    84
    Po třetím teplickém rohu v rychlém sledu už je pískán faul Nemanjovi Mičevićovi na Petera Vindahla.
     
    85
    Střídání v týmu AC Sparta Praha:
    ze hřiště odchází Veljko Birmančević, přichází Jakub Pešek.
     
    86
    Krasniqi skvělým pasem vysunul po pravé straně pokutového území Preciada, tomu se nepovedlo zpětnou přihrávkou vrátit míč před branku.
     
    87
    U postranní čáry se v bolestech svíjí Angelo Preciado po nepříjemném zákroku Trubače.
     
    88
    Ekvádorský fotbalista už je opět na nohou a ve hře se může pokračovat.
     
    88
    Nad trávník se dostává dým ze sparťanského kotle, utkání je tak na pár chvil přerušeno.
     
    90
    Radosta na pravém křídle vybojoval rohový kop, Teplice mohou zahrozit z další standardní situace.
     
    90
    Mareček od praporku centroval k hranici pokutového území, kde byl naprosto osamocený Trubač a pokusil se o zajímavou střelu z voleje, ta však mířila výrazně vedle sparťanské branky.
     
    90+1
    Rozhodčí Starý oddaluje závěrečný hvizd minimálně o šest nastavených minut.
     
    90+1
    Sparta právě vstřelila branku! Sparta definitivně rozhoduje o dnešní výhře! Ángelo Preciado vybojoval míč ve středu hřiště a protáhl se po pravé straně, poté předložil VICTORU OLATUNJIMU přihrávku před prázdnou branku a pro nigerijského útočníka tak pochopitelně nebyl problém skórovat!
     
    90+3
    Po faulu Ryneše na Vachouška budou Teplice zahrávat ještě jednu standardní situaci od postranní čáry.
     
    90+4
    Následný teplický centr ze standardní situace Vindahl vyrazil za postranní čáru.
     
    90+5
    Sparta právě vstřelila branku! Sparta v závěru přidává ještě jednu branku! Rynešův nákop po levé straně si zpracoval ERMAL KRASNIQI, mezi čtyřmi soky se dostal k přízemní střele, kterou Cykalo srazil k bližší tyči vlastní branky!
    90+5. Ermal KRASNIQI - 1:4
     
    90+6
    Konec zápasu.
     
    Sparta vybojovala druhé vítězství v této ligové sezóně, když v Teplicích po bezbrankovém prvním poločase nakonec vítězí 4:1.

    Krátce po přestávce otevřel skóre po rohovém kopu z dorážky Zeleného hlavičky Martin Vitík. Teplice na sklonku úvodní hry sice vyrovnaly, když se poprvé v lize prosadil Jaroslav Harušťák, ovšem jen pár desítek sekund po rozehrávce znovu lovily míč ze své sítě, když se po hezké souhře s Kuchtou prosadil Lukáš Haraslín.

    Soarta v závěru odmítla jakékoliv drama, když se střelecky prosadili i střídající útočníci Victor Olatunji a Ermal Krasniqi, Sparta tak veze z Teplic výhru 4:1.
     
    STATISTIKY

    Střely celkem: 12 – 15
    Střely na bránu: 3 – 7
    Střely mimo bránu: 4 – 7
    Zablokované střely: 5 – 1

    Držení míče: 32% – 68%
    Rohové kopy: 4 – 4
    Ofsajdy: 1 – 0

    Fauly: 9 – 8
    Žluté karty: 1 – 3
    Červené karty: 0 – 0 (19:35:57)

    Tomáš Kohlmann

    Branky: 60. Harušťák (Jásir) – 47. Vitík, 61. Haraslín (Kuchta), 90+1. Olatunji (Preciado), 90+5. Krasniqi (Ryneš)

    Karty:   35. Svatek (TEP) – 24. Birmančević (SPA), 57. Haraslín (SPA), 70. Preciado (SPA)


    Držení míče: 32 % : 68 %.
    Střely na branku: 3:7. Střely mimo: 4:7. Rohy: 5:4. Ofsajdy: 1:0. Fauly: 9:8.
    FK Teplice: Ludha – Cykalo, L. Mareček (C), Mičević – Švanda, Bílek (71. Beránek), Trubač, Svatek (58. Jásir), Harušťák (81. J. Hora II) – Gning (58. Radosta), Horský (58. T. Vachoušek).
    Náhradníci: Čechal, Němeček – Emmer, Čerepkai, Labík.

    Trenér: Zdenko Frťala

    AC Sparta Praha: Vindahl – Vitík, Sørensen, Zelený – Suchomel (46. Preciado), Laçi (69. Kairinen), Sadílek (C), Ryneš – Birmančević (85. Pešek), Kuchta (75. Olatunji), Haraslín (69. Krasniqi).
    Náhradníci: Vorel – García, Pavelka, Ross, Tuci, Wiesner.

    Trenér: Lars Friis

    Rozhodčí: Starý – Kubr, Kříž

    Diváci: 15 946