Závod mužů Vítěz: J. Florence (USA) (kon.) | Závod žen (kon.)
konec
Závod mužů

Vítěz: J. Florence (USA)

Sobota 27.07.2024, 19:00 • Teahupo´o, Tahiti • Olympijské hry - Surfing • 1. kolo
Sledujte:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 19:00.
     
    Olympijský závod mužů v surfingu zahájí v ideálních podmínkách na Tahiti ve Francouzské Polynésii první kolo rozjížděk, kterých bude dnes celkem osm, v každé se představí 3 surfaři, a naplánované jsou s odstupem 36 minut. Ve 23:48 tak podle programu přijdou na řadu ženy.

    Rozjížďky se konají ve třech dnech po sobě. Vítězové dnešních kol mají zítra volno, zatímco druzí a třetí musejí do oprav, z nichž lepší nastoupí opět proti vítězům už jen ve dvojicích v pondělí. Nejúspěšnější osmička závodníků pak postoupí do další fáze. V úterý a v noci na středu evropského času je na programu čtvrtfinále, semifinále a souboje o bronz a o zlato.
     
    Z trojice medailistů z minulých olympijských her v Tokiu se představí pouze stříbrný Japonec Kanoa Igaraši. Češi v tomto závodě zastoupení nemají.
     
    Závod byl zahájen.
     
    1
    V první jízdě se zatím daří nejlépe Australanu Ewingovi, kterému krásně přišla vlna a získává 7,33 bodu. Němec Elter se konečně trefil po dvou nepodařených pokusech za tři body, zatímco Jihoafričan Smith surfuje stále naprázdno.
     
    Velmi zkušený Jordy Smith si na svou příležitost počkal, nejprve dostal 2,43 bodu a teď předvedl krásný prvek, který je ohodnocen 5,17 bodu a rázem se ujímá vedení. Ewing má stále jen jednu z možných dvou hodnocených vln.
     
    Jordy Smith se proměnil nedobrovolně v potápěče a plavce a stále s napětím čeká, co ještě předvede Ewing. Tomu zbývá sedm minut do vypršení časové lhůty. Do vody spadl také Elter, který je už bez větší šance na volný den.
     
    A také Ewing padá do dnes poměrně klidného Pacifiku. Nad Tahiti je brzy ráno zamračeno a hladina moře je klidná bez větších vln.
     
    Ethan Ewing se stačil v poslední chvíli vrátit na prkno a předvést prvek, za který dostává 2,57 bodu a postupuje. Stačilo mu vzhledem ke skvělé předchozí kreaci i půl bodu za jakýkoli pokus.
     
    Výsledky 1. rozjížďky:

    1. Ethan Ewing (AUS) 9,90 – osmifinále
    2. Jordy Smith (RSA) 7,60 – opravy
    3. Tim Elter (GER) 4,00 – opravy
     
    2
    Na vodu vyráží další trojice, kterou tvoří favorizovaný Francouz Duru, mistr světa z roku 2021, a s ním Australan Robinson a Jihoafričan McGillivray.
     
    Oproti předchozí rozjížďce vlny výrazně zmohutněly a surfaři mají zatím velké potíže si nastoupit.
     
    Jako první to zvládl Jack Robinson a za parádní kreaci na vlně dostává 6,83 bodu. To je hozená rukavice pro soupeře!
    Jack ROBINSON (AUS)
     
    Joan Duru si najel na vlnu a těsně stahuje Robinsona, jeho výkon ohodnotili rozhodčí známkou 6,17. Zatím se nedaří McGillivrayovi, který má sice dva platné pokusy, ale za ně jen 2,06 bodu.
     
    Matthew McGillivray znovu nezvládl vlnu sjet celou, zlom ho brzy osprchoval a vylepšení celkové známky na 3,26 mu nepomohlo z posledního místa.
     
    Robinson si další skvělou vlnou pojistil postup, dostává celkem 13,36 bodu a to už se prakticky nedá dohnat. Duru je na 10,84 bodech, je znát, že vlny svědčí surfařům více než při první rozjížďce.
     
    Tak raději se už nebudu pouštět do předpovídání. Joan Duru se dokázal dostat fantasticky sjetou vlnou těsně před koncem půlhodinové lhůty na 13,84 bodu a postupuje přímo do pondělního osmifinále!
     
    Výsledky 2. rozjížďky:

    1. Joan Duru (FRA) 13,84 – osmifinále
    2. Jack Robinson (AUS) 13,36 – opravy
    3. Matthew McGillivray (RSA) 5,26 – opravy
     
    3
    Nastupuje třetí trojice ve složení Alonso Correa z Peru, Filipe Toledo z Brazílie a Japonec Kanoa Igaraši, který obhajuje stříbro z domácí olympiády.
     
    Jako první zabodoval právě stříbrný medailista z Tokia, i když 4,17 bodu není rozhodně nepřekonatelný výkon.
    Kanoa IGARAŠI (JPN)
     
    Ovšem teď předvedl fantastický prvek Alonso Correa a nejlepším výkonem dne za 8,5 bodu jde do vedení, zvláště když k tomu na další vlně vzápětí přidává 5,83.
     
    Surfaři čekají opřeni o prkna na klidné hladině oceánu na další vlnu, ovšem překonat Correův výkon bude velmi těžké. Igaraši potřebuje dva nové pokusy, protože ztrácí přes 10 bodů, což je maximum, které může získat na jedné vlně.
     
    Zatím se v této rozjížďce nechytá Brazilec Toledo, který má po dvou hodnocených vlnách jen 2,33 bodu.
     
    Zbývá sice ještě osm minut, ale na postupu peruánského surfaře se těžko něco změní. Již dlouho žádný ze závodníků nezabodoval.
     
    Toledovi se také povedla sjet pěkná vlna, dostává se na druhé místo, ale na přímý postup to stačit nebude.
     
    Výsledky 3. rozjížďky:

    1. Alonso Correa (PER) 14,33 – osmifinále
    2. Filipe Toledo (BRA) 7,63 – opravy
    3. Kanoa Igaraši (JPN) 4,17 – opravy
     
    Stříbrný medailista z Tokia tedy překvapivě končí poslední, když ani nedokázal v půlhodinové lhůtě zapsat druhou bodovanou vlnu.
     
    Na oceán se vydávají další tři uchazeči o olympijské medaile: úřadující mistr světa a čtvrtý muž minulé olympiády Gabriel Medina z Brazílie, Bryan Pérez ze středoamerického Salvadoru a Australan Connor O´Leary, který od loňského roku závodí za Japonsko, vlast své matky.
     
    V této skupině se zatím surfařům nedaří, všechny pokusy o sjetí vlny měly jepičí život a jsou hodně bídně ohodnocené. Medina vede s pouhým 1,5 bodem celkem za dva pokusy.
     
    4
    Brazilskému mistru světa se ovšem povedly dva skvělé pokusy rychle po sobě i s přemetem a s 13,34 bodu celkem je na dobré cestě k postupu.
    Gabriel MEDINA (BRA)
     
    Na další vlně se konečně podařilo vydržet déle Pérezovi, ovšem 3,5 bodu mu nedává naději na úspěch.
     
    O´Learymu se také podařila velmi povedená kreace na vlně, ale potřeboval by ještě jeden takový pokus a na ten mu již nezbyde čas. Takto se jen posouvá na druhé místo
     
    Výsledky 4. rozjížďky:

    1. Gabriel Medina (BRA) 13,50 – osmifinále
    2. Connor O´Leary (JPN) 9,93 – opravy
    3. Bryan Pérez (SAL) 7,53 – opravy
     
    Třicetiletý vicemistr světa Ramzí Búchjám z Maroka bude favoritem další rozjížďky, o postup se s ním poperou William Stairmand z Nového Zélandu a João Chianca z Brazílie.
     
    5
    Surfaři již pádlují rukama vleže na prkně směrem od tahitského pobřeží a budou čekat na příhodnou chvíli k nájezdu.
     
    Jako první zabodoval Chianca, ale brzy skončil ve vodě a zapisuje jen 1,13 bodu.
     
    Búchjám zatím nechává soupeře vycukat a vyčkává na vhodnější příležitost. Stairmand na setinu přesně vyrovnal Chiancův výkon.
     
    Maročanovi první pokus o sjetí vlny vůbec nevyšel, Stairmand naopak aspoň trochu zabodoval a vede s 4,46 bodu za dvě nejlepší vlny.
     
    Zbývá posledních deset minut páté rozjížďky, vedení přebírá první pořádně obodovanou vlnou za 5,67 bodu Brazilec Chianca. Jinak oceán této trojici vůbec nepřeje.
     
    A další slušný kousek vybalancoval nejmladší účastník páté rozjížďky a získává už nadějný náskok přes pět a půl bodu na druhého Stairmanda.
     
    V závěru konečně zabral také favorizovaný Búchjám, ale za obě vlny dostal těsně pod pět bodů a to na postup nestačí. Překvapivě se raduje Chianca.
     
    Výsledky 5. rozjížďky:

    1. João Chianca (BRA) 10,07 – osmifinále
    2. Ramzí Búchjám (MAR) 9,76 – opravy
    3. William Stairmand (NZL) 5,53 – opravy
     
    6
    Vyplouvají účastníci šesté rozjížďky. Jeden z pouhých pěti Evropanů v závodě, Španěl Andy Criere, bude mít nejtěžšího soupeře v podobě Mexičana Alana Clelanda. Naopak John Florence z USA je spíše outsiderem této trojice.
     
    Skvěle se ale vydařily úvodní dva pokusy právě Florenceovi, který zapsal 6,33 a hned na následující vlně 5,67 bodu, zatímco soupeři se zatím nedostali do hry.
     
    Američanovi to nestačí a tentokrát sjel vlnu za rovných osm bodů, to je druhý nejlepší výkon dne!
     
    Mexičan Cleland polovinu doby vyčkával na svou příležitost, teď ale také předvedl parádní sjezd vlny za 7,17 bodu.
     
    Ovšem John Florence vzápětí kontruje nejlepším výkonem dne za neuvěřitelných 9,33 bodu! Tohle je prakticky jasný postup, vede o více než 10 bodů.
     
    Alan Cleland předvedl dva velmi dobré pokusy, ale má smůlu na los, na Florence dnes nestačí nikdo. V každé jiné rozjížďce by přitom se 14,34 body zvítězil.
     
    V jednoznačně nejlepší z rozjížděk sjel nádhernou vlnu také Španěl Criere, přesto končí poslední, i když by dvě z předchozích pěti jízd vyhrál.
     
    Výsledky 6. rozjížďky:

    1. John Florence (USA) 17,33 – osmifinále
    2. Alan Cleland (MEX) 14,34 – opravy
    3. Andy Criere (ESP) 12,00 – opravy
     
    V předposlední trojici se utkají dva velmi silní surfaři, domácí Tahiťan Vaast, reprezentující Francii, s Peruáncem Mesinasem. Papírově nejslabší je Američan Colapinto, který bude chtít navázat na překvapivý výkon krajana Florence.
     
    7
    První bod si připisuje Lucca Mesinas, který se jen tak zhoupl hned v úvodní minutě po vlně. Kauli Vaast zapsal o půl bodu víc, ale i toto je jen seznamovací pokus.
     
    Na další vlně už Messias zaútočil na postup, získává šest bodů, jenže dosud vyčkávající Griffin Colapinto jej vzápětí překonává za 7,5 bodu.
     
    Colapinto přidává další bodovanou vlnu s hodnotou 5,77, Messinasovi se povedla jen za 4,33 bodu a Američan navyšuje svůj náskok. Vaast se zatím v této trojici vůbec nechytá.
    Griffin COLAPINTO (USA)
     
    Vaast se pokouší o protiútok, ale ze surfu padá předčasně, bere jen 4,6 bodu a zůstává poslední.
     
    Colapinto se úžasně sjetou vlnou dostává na hodnotu 17,03, druhý nejlepší výkon dne ho prakticky s jistotou posouvá přímo do osmifinále.
     
    Podobně jako ve skocích na lyžích hodnotí zvládnutí vlny pět stylových rozhodčích, z nichž se nejlepší a nejhorší známka škrtá.
     
    Vaast se posouvá o desetinku bodu před Mesinase, který se na další vlně vrací na druhé místo, ale na druhém a třetím umístění až tak nezáleží, to určí jen nasazení do dvojic v zítřejších opravách.
     
    Nakonec to nebyly vůbec špatné známky, domácí Vaast předvedl na poslední vlně 7,8 bodu, ovšem na Colapintův výkon nikdo neměl. Směrem k poledni polynéského času se výkony zlepšují.
     
    Výsledky 7. rozjížďky:

    1. Griffin Colapinto (USA) 17,03 – osmifinále
    2. Kauli Vaast (FRA) 13,63 – opravy
    3. Lucca Mesinas (PER) 11,10 – opravy
     
    Čeká nás poslední trojice, než muži přepustí své místo krásnějšímu pohlaví. O poslední přímou místenku do osmifinále se utkají předloňský vicemistr světa Waida z Indonésie, Ital Fioravanti a Japonec Inaba.
     
    8
    Jako první si najel na vlnu Leonardo Fioravanti a získává 4,17 bodu.
     
    Reo Inaba nadchnul porotu podstatně více a dostává se do vedení za 7,33 bodu.
     
    Rio Waida se zatím trochu neurovnaným pokusem, kdy ho částečně spláchla vlna, dostává na druhé místo.
    Rio WAIDA (INA)
     
    Druhou bodovanou vlnu získává Inaba, který tak upevňuje své vedení v poslední trojici.
     
    Zbývá posledních pět minut a Indonésan ani Ital stále nemohou najít správný prostor k nájezdu na vlnu.
     
    Fioravanti na konci 27. minuty zabodoval, ale příliš málo na to, aby ohrozil vedoucího Inabu.
     
    Waida dokonce při svém druhém pokusu padá a ztrácí surf, což se odráží na známce 0,57 bodu.
     
    Výsledky 8. rozjížďky:

    1. Reo Inaba (JPN) 12,76 – osmifinále
    2. Leonardo Fioravanti (ITA) 8,87 – opravy
    3. Rio Waida (INA) 5,74 – opravy
     
    Kvalifikace skončila.
     
    První den programu mužského závodu v surfingu na Tahiti skončil. Osm vítězů rozjížděk si zajistilo účast v pondělním osmifinále, zbylých šestnáct surfařů zabojuje zítra v opravách. Nejlépe si dnes vedli překvapivě Američané Florence a Colapinto, naopak nedařilo se favoritům Búchjámovi, Igarašimu či Waidovi.
     
    Konečné výsledky:

    Rozjížďka 1:
    1. Ethan Ewing (AUS) 9,90
    2. Jordy Smith (RSA) 7,60
    3. Tim Elter (GER) 4,00

    Rozjížďka 2:
    1. Joan Duru (FRA) 13,84
    2. Jack Robinson (AUS) 13,36
    3. Matthew McGillivray (RSA) 5,26

    Rozjížďka 3:
    1. Alonso Correa (PER) 14,33
    2. Filipe Toledo (BRA) 7,63
    3. Kanoa Igaraši (JPN) 4,17

    Rozjížďka 4:
    1. Gabriel Medina (BRA) 13,50
    2. Connor O´Leary (JPN) 9,93
    3. Bryan Pérez (SAL) 7,53

    Rozjížďka 5:
    1. João Chianca (BRA) 10,07
    2. Ramzí Búchjám (MAR) 9,76
    3. William Stairmand (NZL) 5,53

    Rozjížďka 6:
    1. John Florence (USA) 17,33
    2. Alan Cleland (MEX) 14,34
    3. Andy Criere (ESP) 12,00

    Rozjížďka 7:
    1. Griffin Colapinto (USA) 17,03
    2. Kauli Vaast (FRA) 13,63
    3. Lucca Mesinas (PER) 11,10

    Rozjížďka 8:
    1. Reo Inaba (JPN) 12,76
    2. Leonardo Fioravanti (ITA) 8,87
    3. Rio Waida (INA) 5,74 (23:45:47)

    Karel Jedlička

    Pierce (USA), Pereira (BRA)
    Konečné výsledky:
    Rozjížďka 1:
    1. Ethan Ewing (AUS) 9,90
    2. Jordy Smith (RSA) 7,60
    3. Tim Elter (GER) 4,00

    Rozjížďka 2:
    1. Joan Duru (FRA) 13,84
    2. Jack Robinson (AUS) 13,36
    3. Matthew McGillivray (RSA) 5,26

    Rozjížďka 3:
    1. Alonso Correa (PER) 14,33
    2. Filipe Toledo (BRA) 7,63
    3. Kanoa Igaraši (JPN) 4,17

    Rozjížďka 4:
    1. Gabriel Medina (BRA) 13,50
    2. Connor O´Leary (JPN) 9,93
    3. Bryan Pérez (SAL) 7,53

    Rozjížďka 5:
    1. João Chianca (BRA) 10,07
    2. Ramzí Búchjám (MAR) 9,76
    3. William Stairmand (NZL) 5,53

    Rozjížďka 6:
    1. John Florence (USA) 17,33
    2. Alan Cleland (MEX) 14,34
    3. Andy Criere (ESP) 12,00

    Rozjížďka 7:
    1. Griffin Colapinto (USA) 17,03
    2. Kauli Vaast (FRA) 13,63
    3. Lucca Mesinas (PER) 11,10

    Rozjížďka 8:
    1. Reo Inaba (JPN) 12,76
    2. Leonardo Fioravanti (ITA) 8,87
    3. Rio Waida (INA) 5,74