Do 66 kg – muži (kon.) | Do 52 kg – ženy (kon.)
Do 66 kg – muži Vítěz: Hifumi Abe (JAP) (kon.) | Do 52 kg – ženy Vítězka: Diyora Keldiyorova (UZB) (kon.)
konec
Do 66 kg – muži
Eliminace a čtvrtfinále

Neděle 28.07.2024, 10:00 • Champ-de-Mars Arena, tatami 1 • Olympijské hry - Judo
Sledujte:
     
    Dnešní dopolední judistický program mužů do 66 kilogramů je u konce. Postupně se nám vykrystalizovala čtveřice postupujících do bojů o medaile, a to konkrétně Denis Vieru, Hifumi Abe, Gusman Kyrgyzbajev a Willian Lima. Večer budou na programu nejdříve opravy, následně semifinále a pak medailové duely. (13:26:20)
     
    Dnešní dopolední program mužského juda je u konce.
     
    Baskhuu Yondonperenlei (MGL) – Willian Lima (BRA)

    Poslední zápas dnešního dopoledního programu je taky za námi. Byl nejdelší, šel až do nastaveného času. Navíc proběhlo ještě ošetřování Mongolského judisty. Kromě dvou shid jsme viděli až finální waza-ari v čase 05:34, které provedl Yoko-gurumou Willian Lima, který tak doplnil postupující čtveřici.
     
    Walide Khyar (FRA) – Gusman Kyrgyzbajev (KAZ)

    Třetí čtvrtfinále je také rozhodnuto. Gusman Kyrgyzbajev nejdříve dostal shida za vytlačení a bojovou pasivitu, pak trochu zvolil. Soupeř ale nedokázal bodovat. Sedm sekund před koncem pak přišel šok nejen pro Khyara, ale také pro většinu fanoušků v hale, protože Kazachstánec Francouzovi zasadil Ko-soto-gake a vyhrál na ippon.
     
    Hifumi Abe (JPN) – Nurali Emomali (TJK)

    V druhém čtvrtfinále úřadoval opět Abe z kolébky juda. Japonec zasadil soupeři v průběhu dvou minut a jednačtyřiceti sekund dvě waza-ari, a to po Sode-tsurikomi-goshi a O-uchi-gari. Doplní tak Vierua v bojích o medaile.
     
    Denis Vieru (MDA) – Strahinja Bunčić (SRB)

    První čtvrtfinále bylo opravdu rychlou záležitostí. Denis Vieru dokázal technikou O-uchi-gaeshi vybojovat postupový ippon hned po čtyřiceti čtyřech sekundách, a stává se tak první, kdo si dnes zabojuje o medaile.
     
    Osmifinále je minulostí, nyní přejdeme na čtvrtfinále.
     
    Willian Lima (BRA) – Serdar Rahimov (TKM)

    Poslední utkání osmifinále bylo zvláštní, opět jsme totiž neviděli žádnou bodovanou techniku. Judista z Turkmenistánu totiž zvládl za necelé tři minuty dostat tři shida, a tak postupuje bez techniky právě Lima.
     
    Baskhuu Yondonperenlei (MGL) – Bogdan Iadov (UKR)

    Předposlední zápas osmifinále vyhrál Mongol. Tomu se podařilo už v čase 2:43 zaznamenat Kuzure-kami-shiho-gatame, a tak získal vítězný ippon.
     
    Gusman Kyrgyzbajev (KAZ) – Ba-ul An (KOR)

    Ne moc aktivní zápas předvedl také Kyrgyzbajev s Anem. Kazachstánec dokázal hned po čtyřiadvaceti sekundách zapsat po Sode-tsurikomi-goshi waza-ari, ale následně obdržel dvě shida, a možná i proto se už nikam nehnal. Právě to jediné waza-ari nakonec rozhodlo o jeho postupu.
     
    Vazha Margelashvili (GEO) – Walide Khyar (FRA)

    Vyrovnaný souboj nakonec dopadl vítězstvím domácího Khyara. Ten měl obrovskou diváckou podporu. Nejdříve zaznamenal napomenutí, v průběhu čtvrté minuty ale dokázal získat dvě waza-ari za Ko-uchi-gari a Ura-nage.
     
    Nurali Emomali (TJK) – Baruch Shmailov (ISR)

    Patnáctý zápas dnešního programu byl opět dlouhý, ani jednomu ze soupeřů se nechtělo jít do nějakého rychlejšího a ofenzivnějšího stylu. Emomali obdržel dvě shida, jedno v normálním a jedno v nastaveném čase, kdy se mu ale také po 5 minutách a 17 sekundách povedlo zaznamenat Ssae-tsurikomi-ashi a vyhrál na waza-ari.
     
    Hifumi Abe (JPN) – Bence Pongracz (HUN)

    Velice rychlý souboj předvedli Abe s Pongraczem. Maďar nedokázal soupeři, který pochází z kolébky juda, moc konkurovat. Abe naopak vyhrál po dvou waza-ari za Seoi-nage v 25. a Sode-tsurikomi-goshi v 59. sekundě.
     
    Matteo Piras (ITA) – Strahinja Bunčić (SRB)

    Srbský bojovník dokázal vyhrát nad Pirasem, který už dnes jednou bojoval. Povedlo se mu to na waza-ari přes Ushiro-goshi v čase 3:19. Soupeř nedokázal zareagovat a bodovanou techniku nepřidal.
     
    Denis Vieru (MDA) – Luukas Saha (FIN)

    První osmifinálový souboj byl velice dlouhý, v základním čase jsme viděli pouze jedno vzájemné shido. Šlo se tedy do takzvaného golden score, neboli zlatého prodloužení. To trvalo opravdu dlouho, byl to jasně nejdelší zápas dnešního programu. Celý tak trval až 8 minut a 24 sekund, po nichž se podařilo Vieruovi zaznamenat waza-ari za O-uchi-gari.
     
    První kolo je minulostí, nyní si to rozdá šestnáctka postupujících.
     
    Edmilson Pedro (ANG) – Serdar Rahimov (TKM)

    Poslední souboj prvního kola obstaral Angolan Pedro s Rahimovem z Turkmenistánu. Angolan zaznamenal po minutě a devíti sekundách první waza-ari po Sumi-gaeshi. Následně ale dostal dvě napomenutí, a jelikož si nedával pozor, v čase 3:26 obdržel napomenutí třetí. To znamenalo jediné, Rahimov se mohl radovat z postupu dále.
     
    Willian Lima (BRA) – Sardor Nurillajev (UZB)

    Delší souboj Brazilce s Uzbekem skončil velice těsně. Oba si připsali průběžně jedno shido za nevyvíjení aktivity, Brazilec pak ještě druhé za uchopení pod opaskem. Sedm vteřin před prodloužením ale dokázal Lima přes Ura-Gatame získat waza-ari a vyhrát.

    Jiří Polášek

    Čtvrtfinále
    Denis Vieru (MDA) – Strahinja Bunčić (SRB)
    Hifumi Abe (JPN) – Nurali Emomali (TJK)
    Walide Khyar (FRA) – Gusman Kyrgyzbajev (KAZ)
    Baskhuu Yondonperenlei (MGL) – Willian Lima (BRA)

    Osmifinále
    Denis Vieru (MDA) – Luukas Saha (FIN)
    Matteo Piras (ITA) – Strahinja Buncic (SRB)
    Hifumi Abe (JPN) – Bence Pongracz (HUN)
    Nurali Emomali (TJK) – Baruch Shmailov (ISR)
    Vazha Margelashvili (GEO) – Walide Khyar (FRA)
    Gusman Kyrgyzbajev (KAZ) – Ba-ul An (KOR)
    Baskhuu Yondonperenlei (MGL) – Bogdan Iadov (UKR)
    Willian Lima (BRA) – Serdar Rahimov (TKM)
    První kolo
    Muhammed Demirel (TUR) – Luukas Saha (FIN)
    Matteo Piras (ITA) – Juan Postigos (PER)
    Yashar Nafajov (AZE) – Strahinja Buncic (SRB)
    Ismael Alhassane (NIG) – Bence Pongracz (HUN)
    Baruch Shmailov (ISR) – Abderrahmane Boushita (MAR)
    Mohammad Rashnonezhad (EOR) – Walide Khyar (FRA)
    David Garcia Torne (ESP) – Gusman Kyrgyzbajev (KAZ)
    Baul An (KOR) – Narmandakh Bayanmunkh (UAE)
    Kubanychber Aibek Uulu (KGZ) – Bogdan Iadov (UKR)
    Willian Lima (BRA) – Sardor Nurillajev (UZB)
    Edmilson Pedro (ANG) – Serdar Rahimov (TKM)