Celodenní liveblog cz (kon.)
konec
Celodenní liveblog

Pondělí 29.07.2024, 08:30Olympijské hry - Badminton
Sledujte:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 08:30.
     
    Badminton dnes bude bez české účasti. Na programu je osm zápasů mužské dvouhry, šest ženské dvouhry, šest mužské čtyřhry, čtyři ženské čtyřhry a sedm smíšené čtyřhry. V akci bude mimo jiné světová dvojka z Dánska Viktor Axelsen.
     
    Program odstartoval.
     
    První utkání obstará smíšená čtyřhra. Číňané Feng, Chuang jsou proti Malajsijcům Chen, Toh obrovskými favority.
     
    Do akce už se dostává rovněž světová čtyřiadvacítka Kirsty Gilmourová, soupeřkou jí je Keiša Fatimah Az Zahra z Ázerbájdžánu.
     
    Kirsty Gilmourová míří za úspěšným vstupem do turnaje, když první set ovládla osmibodovým rozdílem 21:13.
     
    U konce je rovněž první set smíšené čtyřhry. Číňané Feng, Chuang potvrzují papírové předpoklady, vyhráli jej v poměru 21:17.
     
    Kirsty Gilmourová je první vítězkou pondělního programu. Turnaj zahájila hladkou výhrou 21:13, 21:18 nad Keišou Fatimah Az Zahrou z Ázerbájdžánu.
     
    No pozor! Chen, Toh z Malajsie bojují a zápas proti čínským megafavoritům Feng, Chuang posílají do třetí sady! Druhý ovládli 21:15.
     
    Do akce míří Nami Macujamaová s Čiharu Šidovou z Japonska, roli velkých favoritek plní proti Indkám Crastové s Ponappaovou.
     
    A začíná rovněž druhý zápas smíšené čtyřhry. Číňané Čeng, Chuang vyzvou jihokorejský pár ve složení Kim, Jeong.
     
    Senzace je na světě! Čínský smíšený pár Feng, Chuang nezvládl roli obrovských favoritů, páru Chen, Toh podlehl ve třetím dějství 16:21!
     
    Japonky Macujamaová se Šidovou si podmanily úvodní dějství a míří za druhým hladkým vítězstvím ve skupině.
     
    Další utkání smíšené čtyřhry překvapení nenasvědčuje, Čeng s Chuang první set zvládli 21:13.
     
    První zápas mužské čtyřhry obstará Fin Kalle Koljonen a Georges Julien Paul z ostrova Mauricius. Velkým favoritem je Evropan.
     
    Třetí zápas, třetí vítězství. Čínský smíšený pár Čeng, Chuang zdolal ve dvou setech i Korejce Kima s Jeong. Nasazené jedničky postupují do vyřazovací fáze bez ztráty kytičky.
     
    Kalle Koljonen míří za zdárným vstupem do olympijských her, Paulovi v prvním setu povolil jen devět bodů.
     
    Čtvrtý nasazený pár čtyřhry žen Macujamaová se Šidaovou nezaváhaly ani ve druhém představení na turnaji, na Indky Crastovou s Ponappaovou jim stačily dva sety.
     
    Odstartoval zápas čtyřhry žen mezi Kim, Kong a Mapasaová, Yu, spolu s tím i utkání smíšené čtyřhry mezi Rivaldym s Mentariovou a Gicquelem s Delrueovou.
     
    Třicetiletý finský reprezentant Kalle Koljonen se na kurtu příliš dlouho nezdržel, Paula vyprovodil z kurtu výsledkem 21:9 a 21:10, čímž udržuje postupové šance.
     
    Druhé utkání dvouhry mužů a opět tu máme obrovského favorita. Tím je Ital Toti proti Optimu ze Surinamu.
     
    Jihokorejky Kim s Kong vyhrály první sadu 21:12. Podle papírových předpokladů vyrovnaném zápase smíšené čtyřhry zvládly Gicquel s Delruerovou set nad Rivaldym s Mentariovou až nečekaně hladce 21:13.
     
    Giovanni Toti se na kurtu evidentně nechce příliš dlouho zdržovat, první set zvládl nad Optim ze Surinamu jasně 21:8.
     
    Soren Opti ukončil trápení předčasně, favoritovi Totimu vzdal za nepříznivého stavu 8:21 a 1:4.
     
    Domácím fanouškům udělalo radost smíšené duo Thom Gicquel a Delphine Delrueová, Indonésany Rivaldyho s Mentariovou porazily nečekaně hladce ve dvou dějstvích.
     
    Jihokorejky Kim a Kong nezaváhaly proti Australankám Mapasaové s Yu, vyhrály ve dvou setech.
     
    Začal zápas dvouhry žen, Kate Foo Kune by měla zapsat snadnou výhru nad Yavarifavaovou z Íránu.
     
    V plném běhu už je rovněž čtyřhra mužů mezi páry Alfian, Ardianto a Corvee, Labar, spolu s nimi probíhá i zápas smíšené čtyřhry Hee, Tan proti Chiu, Gai.
     
    Kate Foo Kuneová podle všeho zapíše povinný bod do tabulky, v prvním setu deklasovala Yavarivafaovou 21:5.
     
    Alfian s Ardiantem jasně vyhráli první set nad Corveem s Labarem. Současně Hee s Tan ovládli úvodní dějství proti Američankám Chiu, Gai.
     
    Kate Foo Kuneová podle očekávání vyhrála ve dvou setech, kvalitativně výrazně horší Dorsa Yavarivafaová nedokázala vzdorovat.
     
    Indonésané Alfian s Ardiantem zažívají úspěšný vstup do turnaje, Francouzi Corvee s Labarem jim moc starostí nenadělali.
     
    Ve smíšené čtyřhře uspěl Singapur, pár Hee, Tan si v roli favoritů věděli rady s Američany Chiu a Gai.
     
    Odpolední blog badmintonu startuje ve 14 hodin.
     
    Po přestávce pokračujeme. Souběžně budou probíhat tři zápasy, dva mužské dvouhry a jeden smíšené čtyřhry.
     
    Velmi koncentrovaný výkon předvedlo v prvním setu smíšené duo Seo, Chae z z Jižní Koreji, thajské soupeře Puavaranukroh, Taerattanachaiová v něm zdolali 21:16.
     
    Set skončil i v mužské dvouhře. Ind Lakshya Sen měl až nečekané problémy s Belgičanem Carraggim, vyhrál jen o dva body 21:19.
     
    Neuskuteční se utkání mezi Christiem a Cordonem, důvodem je odstoupení druhého jmenovaného z turnaje.
     
    O postup se popere Malajsijka Jin Wei Gohová, která ve dvou setech zvládla zápas s Jihoafričankou Scholtzovou, ta po dvou porážkách na turnaji končí.
     
    Puavaranukroh a Taerattanachaiová z Thajska si vynutili třetí set! Výrazně zlepšili hru, Jihokorejcům Seo, Chae rázem povolili jen deset bodů.
     
    Lakshya Sen z Indie potřeboval na Belgičana Carragiho dva sety, o přímý postup bude hrát s Indonésanem Christiem.
     
    Seo, Chae zmobilizovali síly a v rozhodujícím třetím dějství udolali Puavaranukroha a Taerattanachaiovou porazili 21:15.
     
    Máme tu i další smíšenou čtyřhru. Tabeling s Piekovou v prvním setu porazili sourozence Mammeriovy 21:18.
     
    Na překvapení zadělala Brazilka Vieraová, když v úvodním dějství šokovala výhrou 21:19 nad Lo z Hong Kongu.
     
    Tabeling s Piekovou zapisují nad sourozenci Mammeriovými snadné dvousetové vítězství, na jejich nepostupu však tato skutečnost nic nezmění.
     
    Senzace dokonána. Brazilka Vieraová totiž pokořila Lo z Hong Kongu i ve druhém setu, čímž přiblížila k postupu Thajku Katethongovou, sama na postup již pomýšlet nemůže.
     
    Jihokorejky Baek a Lee potvrzují roli velkých favoritek, v prvním setu povolily Francouzkám Lambertové s Tranovou pouze třináct bodů.
     
    Ve čtyřhře mužů začíná utkání mezi Dány Astrupem a Rasmussenem proti Číňanům Liou a Ou. Očekává se vyrovnané střetnutí.
     
    Baek, Lee nenechaly nikoho na pochybách, s Francouzkami Lambertovou a Tranovou se na kurtu dlouho nezdržely, vyhrály 21:13 a 21:8.
     
    Do zápasu vstupuje světová pětadvacítka Brian Yang z Kanady, s Kazachstáncem Panarinem by neměl mít výraznější problémy.
     
    Astrup s Rasmussenem v prvním setu dominovali, čínské protivníky přehráli výrazně 21:15.
     
    Brian Yang nenechává nikoho na pochybách. Možná se sice zapotil více, než se očekávalo, nicméně první set nad Kazachstáncem Panarinem vyhrál 21:18.
     
    Dánové Astrup s Rasmussenem zvládli důležitý souboj o postup! Ve skupině D zdolali Číňany Liou s Ouem nečekaně hladce 2:0 na sety a v tabulce figurují na druhém místě.
     
    Brian Yang ve druhém setu dominoval o poznání více, Kazachstánci Panarinovi povolil pouhých deset bodů. Kanaďan si o přímý postup zahraje s Japoncem Nišimotem.
     
    Večerní program badmintonu odstartuje v 19:30.
     
    Odstartoval večerní program badmintonu. V ženské čtyřhře je Li velkou favoritkou proti Thuzarové z Myanmaru, ve čtyřhře mužů by si Hoki s Kobajašim měli poradit s Američany Chiu a Yuan. Ve čtyřhře žen potom Thajky Kititharakulová s Prajongjaiovou vyzvou Dánky Thygesenou s Frürgaardovou.
     
    Japonci Hoki s Kobajašim dominovali prvnímu setu, americký pár zdolali výsledkem 21:11 a zdárně zadělali na očekávané vítězství.
     
    Dvaatřicetiletá Michelle Li taktéž potvrzuje svou roli, v prvním setu zdolala Thuzarovou pětibodovým rozdílem 21:16.
     
    Kititharakulová s Prajongjaiovou překvapivě odvracely jeden setbol, nicméně uspěly a Thygesenovou s Frürgaardovou nakonec udolaly v úvodním dějství 22:20.
     
    Japonské duo Hoki s Kobajašim se příliš dlouho nezdržovali, Chiu s Yuan porazili 21:11 a 21:12 a ve druhém zápase zapsali premiérovou účast, díky čemuž zůstávají ve hře o postup.
     
    Začal zápas dvouhry mužů a očekává se velká bitva. V hlavní roli Ázerbájdžánec Dwicahyo a Collins-Valentine z Rakouska.
     
    Až nečekaně se na vítězství nadřela Michelle Li z Kanady, myanmarskou soupeřku Thuzarovou udolala 21:16 a 25:23.
     
    Na drama zadělali Dánky! Thygesenová s Frürgaardovou se nezalekly role velkých outsiderek a proti favorizovaným Thajkám si vynutily třetí sadu.
     
    Ade Resky Dwicahyo potvrzuje papírové předpoklady. Rakouskému soupeři sice výrazně neutekl, nicméně vyhrál první set 21:18, a to je nejdůležitější.
     
    Angličané Lane a Vendy nakročili k povinnému vítězství nad kanadským párem Dong, Yakura, první set zvládli 21:14.
     
    Skončil zápas mezi Dwicahyem a Collinsem-Valentinem. První jmenovaný Ázerbájdžánec podle očekávání vyhrál ve dvou setech a o přímý postup zabojuje s Dánem Antonsenem.
     
    Máme tu senzaci! Dánky Thygesenová s Frürgaardovou se postaraly o senzaci, megafavoritky z Thajska Kititharakulovou s Prajongjaiovou udolaly v dramatické třetí sadě 24:22.
     
    O poznání méně dramatické bylo utkání mužské čtyřhry, Angličané Lane s Vendym si hravě poradili výsledkem 21:14 a 21:12 s Kanaďany Dongem s Yakurou.
     
    V badmintou probíhají další tři zápasy. Ve dvouhře žen Nguyenová proti Ho, ve dvouhře mužů Nguyen proti Dahalovi a ve smíšené čtyřhře měří síly Watanabe s Higašinovou proti Tang Chun s Tse.
     
    Vietnamka Nguyenová deklasuje australskou soupeřku Ho, jíž povolila v úvodním setu pouhopouhých šest bodů.
     
    Japonci Watanabe a Higašino jdou tvrdě za vítězstvím, první sadu nad Tang Chun a Tse vyhráli o čtyři body.
     
    První set je u konce taktéž v zápase mužské dvouhry, Brit Nguyen v něm deklasoval 21:7 Dahala z Nepálu.
     
    Šest ztracených bodů v prvním, tři ve druhém. Vietnamka Nguyenová udělala s Australankou Ho krátký proces a do turnaje vstoupila ve velkém stylu. O postup zabojuje s Američankou Zhang.
     
    Brit Nguyen neměl moc práce s Nepálcem Dahalem, jemuž v celkovém součtu povolil sedm bodů a zapisuje na konto druhou výhru. Pro postup ale bude muset porazit megafavorita Axelsena.
     
    Čtyřhra mužů jde do třetího setu, neboť Tang Chun s Tse tentokráte porazili Watanabeho s Higašinem 21:14.
     
    Japonci Watanabe s Higašinem zvládli v roli favoritů třísetové drama, v rozhodujícím setu porazili Tang Chun a Tse z Hong Kongu 21:18.
     
    V badmintonu nás čekají poslední dva zápasy. V mužské čtyřhře mezi páry Liang, Wang a Chia, Soh. Mužská dvouhra potom uvidí v akci světovou dvojku Viktora Axelsena, soupeřem mu bude Zilberman z Izraele.
     
    Liang s Wangem se na zisk prvního setu až nečekaně nadřely, až 24:22 zlomili houževnaté Chiu se Sohem.
     
    Nasazené jedničky ve čtyřhře mužů Liang s Wangem zvládli druhý set o poznání lépe, vyhráli jej 21:14 a nad Chiu se Sohem zapsali druhou výhru do tabulky při cestě za očekávaným postupem.
     
    Viktor Axelsen by to nejspíše rád zalomil ještě před půlnocí. V posledním utkání dne neměl v prvním setu s Izraelcem Zilbermanem slitování, outsider uhrál jen devět bodů.
     
    Těsně, ale přece to ještě Viktor Axelsen stihl před půlnocí. Dán měl pod jasnou kontrolou i druhý set, v němž soka pustil na dvouciferný počet bodů. Ale ne nijak závratný, jen na jedenáctku.
     
    Konec programu.
     
    Badminton v pondělí pokračoval zápasy základních skupin, do kterých se žádný český reprezentant nezapojil. Drtivá většina favoritů své zápasy zvládla, ale našly se i výjimky, přičemž největší překvapení přišlo ve smíšené čtyřhře, kde druhý nasazený pár Feng, Chuang z Číny podlehl Malajcům Chenovi s Toh a zadělal si na problém v bitvě o postup.

    Úterní program již bude s českou účastí, ve dvouhře se představí Louda i Švábíková, ve čtyřhře pak Král s Mendrekem. (00:07:46)

    Milan Huppert

    Výsledky
    Dvouhra mužů

    Kalle Koljonen (FIN) - Georges Julien Paul (MRI) 2:0 (9, 10)
    Giovanni Toti (ITA) - Soren Opti (SUR) 1:0 skreč Opti
    Lakshya Sen (IND) - Julien Carragi (BEL) 2:0 (19, 14)
    Brian Yang (CAN) - Dmitrij Panarin (KAZ) 2:0 (18, 10)
    Ade Resky Dwicahyo (AZE) - Filimon Collins-Valentine 2:0 (18, 11)
    Nhat Nguyen (IRL) - Prince Dahal (NEP) 2:0 (7, 5)
    Viktor Axelsen (2, DEN) - Misha Zilberman (ISR) 2:0 (9, 11)

    Dvouhra žen

    Kirsty Gilmourová (GBR) - Keisha Fatimah Azzahraová (AZE) 2:0 (13, 11)
    Kate Foo Kuneová (MRI) - Dorsa Yavarifavaová (IRN) 2:0 (5, 11)
    Jin Wei Gohová (MAS) - Johanita Scholtzová (RSA) 2:0 (21, 11)
    Sin Yan Happy Lo (HKG) - Juliana Viana Vieraová (BRA) 0:2 (19, 14)
    Michelle Li (CAN) - Thet Htar Thuzarová (MYA) 2:0 (16, 23)
    Thuy Linh Nguyenová (VIE) - Tiffany Ho (AUS) 2:0 (6, 3)


    Čtyřhra mužů
    Alfian, Ardianto (INA) - Corvee, Labar (FRA) 2:0 (13, 10)
    Astrup, Rasmussen (2, DEN) - Liou, Ou (CHN) 2:0 (15, 13)
    Hoki, Kobajaši (JPN) - Chiu, Yuan (USA) 2:0 (11, 12)
    Lane, Vendy (GBR) - Dong, Yakura (CAN) 2:0 (14, 12)
    Liang, Wang (1, CHN) - Chia, Soh (MAS) 2:0 (22, 14)

    Čtyřhra žen

    Macujamaová, Šidaová (4, JPN) - Crastová, Ponnappaová (IND) 2:0 (11, 12)
    Kim, Kong (KOR) - Mapasa, Yu (AUS) 2:0 (12, 17)
    Baek, Lee (2, KOR) - Lambertová, Tranová (FRA) 2:0 (13, 8)
    Kititharakulová, Prajongjaiová (THA) - Frügaardová, Thygesenová (DEN) 1:2 (-22, 21, 22)

    Smíšená čtyřhra

    Feng, Chuang (2, CHN) - Chen, Toh (MAL) 1:2 (-17, 15, 16)
    Čeng, Chuang (1, CHN) - Kim, Jeong (KOR) 2:0 (13, 14)
    Rivaldy, Mentariová (INA) - Gicquel, Delrueová (FRA) 0:2 (13, 15)
    Hee, Tan (SGP) - Chiu, Gai (USA) 2:0 (17, 12)
    Seo, Chae (3, KOR) - Puavaranukroh, Taerattanachaiová (THA) 2:1 (16, -10, 15)
    Tabeling, Pieková (NED) - K. Mammeri, T. V. Mammeriová (ALG) 2:0 (18, 9)
    Watanabe, Higašino (4, JPN) - Tang, Tse (HKG) - 2:1 (17, -14, 18)