Odpolední program (kon.)
konec
Odpolední program

Úterý 30.07.2024, 17:30 • La Concorde, Paříž • Olympijské hry - 3×3 Basketbal
Sledujte:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 17:30.
     
    Příjemné odpoledne všem fanouškům basketbalu. Na olympijských hrách v Paříži se dnes rozbíhají zápasy basketbalu tří proti třem, které si odbyly svou premiéru před třemi roky v Tokiu. A vy jste určitě zváni ke sledování, já Vás dnes provedu skrz odpolední program prvního dne tohoto sportu. Příjemnou zábavu!
     
    Dnešní program
    17:30 Německo – USA (ženy)
    18:00 Austrálie – Kanada (ženy)
    18:35 Lotyšsko – Litva (muži)
    19:05 Čína – Nizozemsko (muži)
    21:00 Španělsko – Ázerbájdžán (ženy)
    21:30 Francie – Čína (ženy)
    22:05 Polsko – Francie (muži)
    22:35 Srbsko – USA (muži)
     
    Jak ženský, tak mužský turnaj se odehraje formátem „každý s každým“. Z osmi týmů pak celkově dva nejlepší postoupí přímo do semifinále, národy od třetího do šestého místa odehrají čtvrtfinále a pro nejhorší dva celky turnaj skončí.
     
    Prvním zápasem celého turnaje v basketu tří proti třem bude zápas mezi ženami Německa a USA. Pro Němky půjde o úplnou premiéru v tomto sportu na olympiádě, neboť tato forma basketbalu se poprvé objevila až na posledních olympijských hrách v Tokiu, kam se Evropanky nekvalifikovaly. Naopak pro Američanky už půjde o druhou účast, a určitě mají na co navazovat, neboť v Japonsku před třemi lety oslavily titul.
     
    První duel na letošních olympijských hrách mezi Německem a Spojeními státy byl zahájen.
     
    Německo – USA 0:5
    Začátek dnešního zápasu zatím jasně patří hráčkám USA, které zatím předvádějí jednu pohlednou akci za druhou a po třech minutách vedou 5:0. Naopak německé basketbalistky na svůj první koš stále čekají.
     
    Německo – USA 6:5
    Střelecký účet Američanek se ale zastavil a po čtyřech minutách zápasu se do vedení dostávají na chvíli také Němky.
     
    Německo – USA 11:11
    Utkání začíná být vcelku dramatické. Německé basketbalistky stáhly svou úvodní pětibodovou ztrátu a docela dlouho se dokonce držely ve vedení, ale Američanky zvládly v posledních sekundách vyrovnat na 11:11. Na fauly je to zatím 4 ku 2 v neprospěch Němek. Tři minuty do konce.
     
    Německo – USA 16:12
    Do konce prvního utkání v Paříži zbývá necelá minuta a rýsuje se první velmi překvapivý výsledek, neboť evropské hráčky zatím vedou 16:12.
     
    Konečný výsledek zápasu: Německo – USA 17:13
    V závěru střetnutí si obě země připsaly ještě po jednom bodu, to však nic nemění na tom, že jsme byli svědky velkého překvapení a německé basketbalistky ve svém prvním zápase tohoto sportu na olympiádě poráží Američanky 17:13.
     
    Jako druhé půjdou do akce hráčky Austrálie a Kanady. Tentokrát půjde o debut obou zemí v basketu 3 proti 3.
     
    Dnešní druhý duel mezi Australankami a Kanaďankami byl zahájen.
     
    Austrálie – Kanada 0:6
    V prvních minutách tohoto střetnutí jsou zatím jasně lepší a také produktivnější basketbalistky z Kanady, které rychle vedou 6:0.
     
    Austrálie – Kanada 2:12
    Australanky už sice také zapsaly nějaké ty body, ale Kanada si i nadále udržuje dostatečný náskok a míří za vítězstvím. Na fauly je to zatím 7:5 z pohledu australských basketbalistek.
     
    Austrálie – Kanada 9:19
    Necelé tři minuty před koncem zápasu vede Kanada o deset bodů poměrem 19:9 a kráčí za úspěšným vstupem do turnaje. Na zákroky proti pravidlům je vyrovnáno 8:8.
     
    Konečný výsledek zápasu: Austrálie – Kanada 14:22
    Australanky se sice dostaly na dostřel šesti bodů, ale všechnu snahu o jakýkoli zvrat utnula dvoubodovou ranou zpoza oblouku Katherina Plouffeová a protože Kanaďanky tímto pokusem překročily hranici jedenadvaceti bodů, končí utkání už po necelých devíti minutách.
     
    Dnes poprvé se podíváme také do mužské části turnaje, první zápas pánské skupiny obstarají basketbalisté Litvy a Lotyšska. Lotyšští hráči obhajují zlaté medaile z poslední olympijských her a i dnes budou považováni za favority. Naopak Litevci tímto pobaltským soubojem debutují na olympiádě.
     
    První zápas mužské fáze basketbalového turnaji tří proti třem mezi Litvou a Lotyšskem byl právě zahájen.
     
    Lotyšsko – Litva 8:3
    Pařížským náměstím La Concorde právě zní píseň od skupiny Linkin Park „What I've Done“, na hřišti zatím potvrzují Lotyši roli favorita a po necelých čtyřech minutách vedou 8:3.
     
    Lotyšsko – Litva 12:7
    Pobaltský souboj zatím nabízí hezký souboj, hráči Lotyšska sice kontrolují své vedení, avšak basketbalisté Litvy stále drží svou ztrátu okolo pěti bodů.
     
    Lotyšsko – Litva 14:9
    Dvě minuty před koncem zápasu se bodový se skóre utkání posunulo o dva body na každé straně, v posledních desítkách sekund ale hrají s míčem daleko více hráči z Litvy. Dokáží ještě Litevci duel zdramatizovat?
     
    Konečný výsledek zápasu: Lotyšsko – Litva 21:14
    Lotyši nakonec potvrdili roli favorita a Litvu porážejí po výsledku 21:14. Závěrečný koš střetnutí vsítil s číslem 1 na dresu Nauris Miezis, jehož dvoubodový pokus zapadl přesně do koše a protože se jednalo o jedenadvacátý bod Lotyšů, končí zápas pár sekund dříve.
     
    Ve čtvrtém zápase dnešního programu na sebe v Paříži narazí basketbalisté Číny a Nizozemska. Oba národy se účastnily už olympijských her před třemi lety, kde Nizozemci obsadili páté místo a Číňané skončili na posledním osmém místě.
     
    Duel Číny s Nizozemskem právě začal.
     
    Čína – Nizozemsko 4:5
    Sledujeme první opravdu vyrovnaný duel, po asi dvou a půl minutách sice vedou v Paříži basketbalisté ze západoevropské země, Číňané se ale drží na dostřel.
     
    Čína – Nizozemsko 7:11
    V polovině hry jsou v lepší pozici hráči z Nizozemska, kteří v posledních minutách odskočili svému soupeři a v současné chvíli vedou 7:11. Statistika faulů je zatím vyrovnaná, viděli jsme tři zákroky proti pravidlům na obou stranách.
     
    Čína – Nizozemsko 12:15
    120 sekund před koncem dalšího zápasu se Čína drží na dostřel a na evropský tým zatím ztrácí tři body – 12:15. Dočkáme se ještě čínského vyrovnání?
     
    Konečný výsledek zápasu: Čína – Nizozemsko 16:21
    Nizozemci si závěr zápasu pohlídali a po dvou koších v rozmezí čtrnácti sekund, které vstřelil Worthy de Jong, vítězí nad Čínou poměrem 21:16.
     
    Turnaj v basketbalu tří proti třem teď čeká pauza a do Paříže se vrátíme zase před devátou hodinou, kdy je na programu souboj Španělek s hráčkami z Ázerbájdžánu.
     
    Vítejte zpátky při olympijském turnaji v basketbalu tří proti třem. Večerní blok otevře zápas Španělek s Ázerbádjžánkami, který bude pro oba týmy tím úplně prvním pod pěti kruhy. Ani jedna ze zemí se totiž na minulou olympiádu do Tokia nekvalifikovala.
     
    Zápas mezi výběrem Španělska a Ázerbájdžánu právě začal.
     
    Španělsko – Ázerbájdžán 4:3
    Úvodní minuty tohoto zápasu jsou zatím docela vyrovnané, Španělky sice drží drobné vedení, ale to zatím nebylo větší, než dvoubodové.
     
    Španělsko – Ázerbájdžán 7:7
    I po polovině zápasu je zápas velmi vyrovnaný a oba týmy se přetahují o každý koš. Ten poslední vstřelila zkušená španělská basketbalistka Ygueravideová a vyrovnala na 7:7. Ve statistice faulů svítí větší číslo u hráček z Ázerbájdžánu, které už nastřádaly šest faulů.
     
    Španělsko – Ázerbájdžán 14:8
    Evropské hráčky si ale v posledních minutách vybudovaly velmi solidní náskok a i přes poslední koš ázerbájdžánské basketbalistky Hayesové vedou o šest bodů.
     
    Konečný výsledek zápasu: Španělsko – Ázerbájdžán 18:16
    Závěr zápasu byl hodně zdlouhavý kvůli velkému množství faulů, ázerbájdžánská basketbalista Hayesová dokázala dokonce sekundu před koncem snížit na dvoubodový rozdíl, ale Španělky už výhru nepustily a po výsledku 18:16 si připisují povedený start do turnaje.
     
    Dalším utkáním na programu bude duel Francie s Čínou. Oba týmy se utkaly již na minulé olympiádě v Tokiu, kde oba prošly až do semifinále, kde ale nestačily na USA, respektive na výběr Ruska. V souboji o třetí místo pak zvládl zápas o bronz lépe asijský národ, který po dramatickém závěru zvítězil 16:14. Oplatí Francie dnes svému soupeři porážku z boje o bronz před třemi lety?
     
    Zápas čínských basketbalistek s domácími Francouzkami právě odstartoval.
     
    Francie – Čína 1:6
    Začátek utkání domácí Francouzky příliš nepodchytily a již po dvou minutách prohrávají o pět branek.
     
    Francie – Čína 8:11
    Francouzsky už se trošku probraly a drží pořád přibližně stejný odstup od svého soupeře, který teď činí přesně tři body.
     
    Francie – Čína 11:11
    Na pařížském náměstí La Concorde se začíná dramatizovat zápas mezi domácími hráčkami a Číňankami. Francouzské hráčky za hlasité podpory diváků dokázaly stáhnout až šestibodovou ztrátu a po průniku Limouzinové dokonce vyrovnaly na 11:11.
     
    Francie – Čína 15:15
    Oba týmy zápolí o každý koš. Francouzky se dokázaly dostat poprvé v zápase do vedení, avšak Číňanky stále drží krok a nenechávají domácí basketbalistky v náskoku. Závěr slibuje dramatickou podívanou, do konce teď zbývají asi dvě minuty a skóre je 15:15.
     
    Francie – Čína 19:19
    Neskutečné drama a nádherný zápas, který teď předvádějí hráčky Francie a Číny. V posledních sekundách hry se do vedení dostaly hráčky z Asie, avšak francouzská basketbalistka Limouzinová zvládla vyrovnat a my uvidíme prodloužení.
     
    Konečný výsledek zápasu: Francie – Čína 19:21 po prodloužení
    Upoutávka na olympijský basketbal tří proti třem i s dramatem v závěru – tak by se nějak dal shrnout zápas Francouzek s Čínou, který nabídl několik zvratů a otoček. Pár sekund před koncem základní hrací doby sice poslala utkání do prodloužení Francouzka Limouzinová, ale v přidaném čase trefila rozhodující koš Lili Wangová a domácí hráčky i přes hlasitou podporu diváků vstupují do turnaje prohrou.
     
    Z ženské části turnaje je to pro dnešek všechno, pokračujeme však ještě dvěma zápasy mužů. V tom následujícím na sebe narazí Polsko s basketbalisty Francie, takže můžeme zase očekávat hlasitou podporu fanoušků. Zatímco pro Poláky půjde o druhé vystoupení na olympiádě v historii, domácí Francouzi v roli pořadatele v tomto sportu debutují.
     
    Zápas polských basketbalistů s domácími Francouzi právě vypukl.
     
    Polsko – Francie 6:2
    Oba týmy na nic nečekají a od začátku hrají otevřený basketbal. I proto je stav po minutě a půl 6:2 pro Poláky, kteří ze začátku duelu potvrzují roli favorita.
     
    Polsko – Francie 10:7
    Zápas zatím hodně postrádá plynulost a vinou velkého množství faulů je často čas zastavován. Polští basketbalisté i nadále vlastní náskok, avšak Francouzi se zatím nemají za co stydět a drží se relativně na dostřel.
     
    Polsko – Francie 14:13
    Čtyři minuty před koncem snižují Francouzi na rozdíl jediného bodu. Poláci prohospodařili svůj náskok a i tady se schyluje na drama.
     
    Polsko – Francie 18:19
    V Paříži se začíná rýsovat další překvapení. Domácí Francouzi za hlasité podpory diváků otočili skóre proti Polsku a necelé dvě minuty před koncem zápasu vedou o jeden koš 19:18.
     
    Konečný výsledek zápasu: Polsko – Francie 19:21
    A domácí Francouzi to skutečně dokázali! Polští basketbalisté sice dokázali vyrovnat na 19:19, ale poté se k balonu dostal Francouz Lucas Dussoulier a i když svou první střelu neproměnil, svým druhým pokusem za dva body už nezaváhal a rozhoduje o výhře domácích hráčů!
     
    Dnešní zápasový blok uzavře utkání bronzových medailistů z posledních olympijských her ze Srbska s hráči Spojených států.
     
    Poslední zápas dnešního programu mezi Srby a Američany byl zahájen.
     
    Srbsko – USA 3:4
    Úvod duelu vyšel lépe hráčům ze Severní Ameriky, ale Srbové rozhodně nezaostávají o moc a po pár minutách prohrávají jen 3:4.
     
    Srbsko – USA 7:8
    Po čtyřech minutách jsou i nadále ve vedení hráči Spojených států, ani teď však balkánský celek příliš neztrácí a drží se na dostřel. A jak jsme tady dnes již viděli, některé týmy otočily průběh zápasu i z daleko horšího stavu.
     
    Srbsko – USA 11:10
    Nádherná smeč od srbského basketbalisty Stojačiče a v Paříži je vyrovnáno na 10:10. Vzápětí navíc sám srbský hráč s číslem 3 proměnil jeden ze dvou trestných hodů a Srbsko vede.
     
    Srbsko – USA 18:12
    Tři minuty před koncem zápasu už Srbové potvrzují roli favorita a navyšují svůj náskok před Američany. V současné chvíli je stav 18:12 a hráči z Evropy jsou neustále blíže a blíže výhře.
     
    Konečný výsledek zápasu: Srbsko – USA 22:14
    Poslední zápas dnešního programu vyhrávají favorizovaní Srbové, jejichž cesta za výhrou nad Spojenými státy se ale nerodila lehce. Ze začátku to totiž byli právě Američané, kteří byli o nějaký ten bod vepředu a balkánský celek musel skóre otáčet, což se mu však povedlo a závěr dohrál relativně v klidu.
     
    První den turnaje v basketbalu tří proti třem skončil, asi největší překvapení přinesl hned první zápas celého programu, a to když debutující Němky porazily favorizované hráčky Spojených států v poměru 17 ku 13. V mužské části pak můžeme označit jako lehce překvapivý výsledek Polska s domácí Francií, který ovládli domácí basketbalisté 21:19.

    Ode mě pro už bude pro dnešek všechno, bylo mi ctí Vás dnes programem provázet a třeba zase někdy na počtenou!
     
    Kompletní výsledky prvního hracího dne:

    Ženský turnaj:
    17:30 Německo – USA 17:13
    18:00 Austrálie – Kanada 14:22
    21:00 Španělsko – Ázerbájdžán 18:16
    21:30 Francie – Čína 19:21 pp

    Mužský turnaj:
    18:35 Lotyšsko – Litva 21:14
    19:05 Čína – Nizozemsko 16:21
    22:05 Polsko – Francie 19:21
    22:35 Srbsko – USA 22:14 (23:02:37)

    Matěj Skula

    Ženský turnaj
    17:30 Německo - USA 17:13
    18:00 Austrálie - Kanada 14:22
    21:00 Španělsko – Ázerbájdžán 18:16
    21:30 Francie – Čína 19:21 pp
    Mužský turnaj
    18:35 Lotyšsko – Litva 21:14
    19:05 Čína – Nizozemsko 16:21
    22:05 Polsko – Francie 19:21
    22:35 Srbsko – USA 22:14