Trap – ženy (kon.) | Trap – muži cz (kon.)
Vzduchová pistole 10 m – smíšené týmy Vítěz: Srbsko (kon.) | Trap – muži Vítěz: N. Hales (GBR) (kon.)
konec
Trap – muži

Úterý 30.07.2024, 09:00Olympijské hry - Střelba • Kvalifikace
Sledujte:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 09:00.
     
    Vítám vás u dnešní druhé části kvalifikace trapu mužů. Už včera se odehrála ta první část, kdy se odstřílely tři série, každá po 25 terčích. Celkem se tak odstřílelo 75 holubů. Ani jeden z trapistů ale nedokázal dokončit tři kola bez jediné chyby. Nejlepší tak byli Švéd Rickard Levin-Andersson se 74 zásahy a Australan James Willett se stejným skóre. Dalších osm trapistů sestřelilo 73 terčů. Co se týče české stopy, Jiří Lipták, vítěz trapu z Tokia 2021, bohužel minul hned šestkrát, a tak už se rozhodně do bojů o medaile nepodívá.
     
    Druhá část kvalifikace mužského trapu začíná.
     
    Chaj-čcheng Jü se rozstřílel jako první. Zatím střílí bez chyb.
     
    Chaj-čcheng Jü má na kontě kompletní položku bez jediné chyby. Celkově včera udělal pouze dvě. Stoprocentní byl dnes také Derrick Scott Mein, který včera udělal chyby tři.
     
    Marián Kovačócy má za sebou čtvrté kolo. A to ukončil s jednou další chybou. K té došlo už hned na prvním stanovišti.
     
    Jeden ze dvou lídru dosavadní kvalifikace udělal chybu. Australan Willett netrefil ve čtvrtém kole jeden terč, celkově tak má už také dvě chyby a klesl pořadím. Jediným střelcem s pouze jednou chybou tak zůstává Švéd Levin-Andersson, ale ten ještě dostříleno nemá.
     
    Jiří Lipták může být po včerejší nepovedené části kvalifikace alespoň trochu spokojen, čtvrté kolo zvládl bez jediné chyby.
     
    Celkem sedm trapařů zvládlo odstřílet čtyři kola s celkem 98 body, tedy se dvěma chybami. Pokud páté kolo odstřílí čistě, tak je o postupujících do finále rozhodnuto. Za nimi ale vyčkává další šestice trapařů, kteří mají jen o jednu chybu více.
     
    Poslední kvalifikační kolo před pár chvílemi začalo. První terče jsou sestřeleny.
     
    Slovák Marián Kovačócy udělal hned na prvním stanovišti další chybu. To už je jeho sedmá. Aktuálně je tak až na 24. pozici.
     
    Na čele průběžného pořadí je nyní dvojice Číňanů Jü a Čchi. Oba měli ze včerejška dvě chyby, ale dnes zatím nechybovali. Jedná se ale o průběžné pořadí, jejich konkurenti ještě nedostříleli.
     
    Marián Kovačócy s další chybou, těch už má na kontě celkem osm. Tak tohle se slovenskému střelci opravdu nedaří.
     
    Na bezchybnou pátou položku míří Derrick Scott Mein z USA a Jen Pierre Brol Cardenas z Guatemaly. Oba dnes ještě nechybovali a mají tak na kontě aktuálně 46 terčů ze 46. Oba ale mají na kontě tři chyby ze včerejška.
     
    Jü Chaj-čcheng chyboval a okamžitě se propadl hodně dolů! Celkově už tak má na kontě tři chyby a s postupem to tedy vypadá bídně.
     
    Marián Kovačócy má dostříleno, celkově nasázel 117 trefených holubů z celkového počtu 125. Zatím je na 24. místě.
     
    Prvním finalistou je Číňan Čchi Jing. Ten zase sestřelil všech 25 terčů a kvalifikaci tak má dokončenou. Průběžně je první.
     
    Kvalifikace se pomalu blíží ke konci. Jisté finále má už také Brit Nathan Hales a Australan James Willett. Švéda Levina-Anderssona ještě čeká jedno kolo, pokud ho dostřílí čistě, tak se k nim přidá.
     
    Švéd Levin-Andersson zvládl odstřílet také bez chyby a postupuje s celkovými dvěma netrefenými holuby.
     
    Český trapař David Lipták, zároveň úřadující mistr trapu z minulé olympiády, má kvalifikaci za sebou. Dnes předvedl skvělý výkon, trefil všech 50 holubů z 50. Jenže v součtu se včerejškem je to až průběžné 18. místo. Naděje na postup nebyla už před dnešním začátkem druhé části.
     
    Kvalifikace pokračovala rozstřelem o finále. Jak první z něj vypadl Driss Haffati z Maroka, který tak skončil na 10. pozici. Hned o chvíli po něm skončil Australan Mitchell Iles.
     
    Dalším v pořadí vypadnuvších z rozstřelu byl Číňan Jü Chaj-čcheng, který tak skončil na osmé pozici. Nejsmutnější byl pravděpodobně Chorvat Giovanni Cernogoraz, který obsadil sedmou pozici a byl posledním, kdo nepostoupil. Složení finálové šestky je tak už zřejmé.
     
    Druhá část kvalifikace mužského trapu je u konce.
     
    Kvalifikace je kompletně hotová, dnešní její druhá část určila finální šestku postupujících, která se vykrystalizovala až po rozstřelu. Celkově nejvíc terčů sestřelil Číňan Jing Čchi, který udělal ze 125 terčů pouze dvě chyby. Stejně tak na tom byl Nathan Hales z Británie, Rickard Levin-Andersson ze Švédska a James Willett z Austrálie. S nimi postupují také Jean Pierre Brol Cardenas z Guatemaly a Derrick Scott Mein z USA. Jiří Lipták nakonec skončil v kvalifikaci na 18. místě, Slovák Marián Kovačócy až na 26. pozici. (14:40:24)

    Jiří Polášek