C1 – ženy cz Vítěz: G. Satková (CZE) (kon.) | C1 – ženy cz Vítězka: J. Foxová (AUS) (kon.)
konec
C1 – ženy

Vítěz: G. Satková (CZE)

Středa 31.07.2024, 15:30 • Vaires-sur-Marne Nautical Stadium • Olympijské hry - Vodní slalom • Semifinále
Sledujte:
     
    To jde ode mě pro dnešek ze semifinále vodních slalomářek kategorie C1 vše. Děkuji za pozornost a přeji příjemný zbytek dnešního dne, například sledováním finále od 17:25 nebo některého z dalších textových online přenosů z olympijských her. (16:49:00)
     
    Konečné pořadí:
    1. Gabriela Satková (CZE) – 105,55 s (Q)
    2. Jessica Foxová (AUS) – 106,08 (Q)
    3. Monica Doriaová Vilarrublaová (AND) – 106,53 (Q)
    4. Eva Alina Hočevarová (SLO) – 109,22 (Q)
    5. Ana Satilaová (BRA) – 109,88 (Q)
    6. Mallory Franklinová (GBR) – 111,62 (Q)
    7. Elena Liliková (GER) – 113,59 (Q)
    8. Viktorija Usová (UKR) – 114,26 (Q)
    9. Zuzana Paňková (SVK) – 115,59 (Q)
    10. Miren Lazkanová (ESP) – 116,27 (Q)
    11. Alexa Marxová (SUI) – 117,50 (Q)
    12. Evy Leibfarthová (USA) – 117,58 (Q)
    13. Marjorie Delassusová (FRA) – 118,84
    14. Viktoria Wolffhardtová (AUT) – 120,78
    15. Chuang Ťüan (CHN) – 121,64
    16. Lena Teunissenová (NED) – 122,82
    17. Klaudia Zwolinská (POL) – 123,64
    18. Marta Bertoncelliová (ITA) – 170,28
     
    Máme za sebou hodně zajímavé semifinále, ve kterém dělala velké problémy většině závodnic především brána číslo 7. Na této bráně si "vylámaly zuby" například i obhájkyně stříbrné medaile z Tokia Mallory Franklinová. Další cenný kov z koryta nevyloví Polka Klaudia Zwolinská, které se stala osudným ta samá branka.

    Naopak nejlépe si s tratí poradila Gabriela Satková, která napodobila kvalifikaci a předvedla další nejrychlejší čas. Potvrdila tím, že přijela do Paříže ve skvělé formě, kterou by mohla přetavit v některý cenný kov. O půl sekundy za ní skončila druhá fenoménka Jessica Foxová a třetí skončila Monica Doriaová Vilarrublaová z Andory. Troufnu si říci, že tyto tři kanoistky jsou největšími adeptkami na medaile.

    Ve finále uvidíme také slovenskou závodnici Zuzanu Paňkovou, která zapsala 9. nejrychlejší čas a ve finále bude startovat jako čtvrtá v pořadí.
     
    Semifinále právě skončilo.
    Závěr bezchybné semifinálové jízdy Satkové
     
    18
    Stejně jako Foxová a jen hrstka dalších závodnic, i Gabriela se dokázala vyhnout problémům na bráně číslo 7 a velmi dobře trefovala vodné brány. Počas celé jízdy se vyvarovala jakékoli chyby a je z toho skvělý výsledek před finále, protože všem svým soupeřkám v semifinále vypálila rybník časem 105,55. Gabriela tak ve finále bude startovat jako poslední a žhaví velké naděje na cenný kov při svém prvním startu pod pěti kruhy.
     
    18
    A teď už směřujeme zraky na nejrychlejší závodnici z rozjížďkách, Gabrielu Satkovou.
     
    17
    Velká adepta na cenný kov a obhájkyně zlaté medaile z Tokia předvedla v první části tratě velmi sebejistý výkon a v polovině trati vedla o 13 setin sekundy. Vypadalo to, že mírné zaváhání ve dvacáté bráně ji odsune až za reprezentantku Andory, ale zabrala a nakonec je novou vedoucí závodnicí. Cíl proťala v čase 106,08.
     
    16
    Monica Doriaová Vilarrublaová nejela žádné velké tempo, bylo vidět, že tratí proklouzává s relativně velkou lehkostí a jistotou. Zřejmě pošetřila nějaké síly na dnešní finále. Možná i to je důvod, proč byla překvapená ze svého času 106,53, který ji katapultoval jasně do vedoucí pozice.
    Poslední brány při výkonu Paňkové v semifinále
     
    15
    Spodní pasáž nebyla technicky také zcela vydařená, do cíle už ale dojela Zuzana Paňková bez jakékoli teče v čase 115,59. Momentálně to stačí na 6. místo, které jí zajistilo místenku ve finále.
    Velké problémy Paňkové před bránou číslo 7
     
    15
    Teď už ale zástupkyně Slovenka, která se hned v úvodu nedokázala vyvarovat doteku v bráně číslo 2 a další velké problémy přišly v nejchybovější bráně číslo 7. Nechala n vrcholu válce hodně času a promítlo se to i do mezičasů, když v polovině trati ztrácí na čelo přes 3 sekundy.
     
    14
    Čtrnáctá žena světového pořadí, která dnes do semifinále vstoupila jako čtrnáctá v pořadí měla velké problémy v bráně číslo 7. Dnes už skoro povinnost. Další lehké problémy s chycením proudu přišlo ve válci před protivodnou čtnáctkou, před kterou na mezičasech už zaostávala. Do cíle nakonec dorazila o 4,3 sekundy pomaleji než vedoucí Hočevarová, ale čas 113,59 ji stačí na hladký postup do finále. V cíli měla ze svého výsledku hodně velkou radost a dokonce došlo na slzy!
     
    13
    Obhájkyně stříbrné medaile, Mallory Franklinová, měla co dělat, aby přítomným divákům nemusela předvést eskymáka, protože se před obávanou bránou číslo 7 nebezpečně přetočila a zachránila se až na poslední chvíli s vidinou doteku. Tahle jízda se jí ale nevyvedla ani v druhé části, kde přidala další 2 doteky a v cíli je z toho ¨"až" třetí nejrychlejší zápis 111,62.
     
    12
    Satilaová sice bránu číslo 7 nepřejela, ale zase si ji naopak až moc hlídala a bylo z toho krátké zastavení na válci před bránou. Se zbytkem trati se ale popasovala nejlépe ze všech dosavadních závodnic a nebýt zbytečného doteku na bráně číslo 21, znali bychom novou vedoucí závodnici. I tak je Brazilka ze svého času 109,88 a postupu do finále hodně nadšená.
     
    11
    Také Nizozemka Teunissenová se nevyhnula kontaktu s bránou číslo 2, kterou nabrala parádně přední částí kánoe. Další velká chyba přišla v protivodné bráně číslo 17, která dnes dělá velké části startujících velké problémy a hned za ní v osmnáctce přičítá další dvousekundovou penalizaci. V cíli je z toho čas 122,82 a se svým výkonem není očividně spokojena ani samotná Teunissenová. Je z toho zatím třetí nejhorší čas semifinále.
     
    10
    Po delší době bylo možné sledovat jízdu, ve které došlo ke dvěma šťouchům. Oba přišly hned na začátku trati, jmenovitě na branách číslo 2 a 5. Ve zbytku trati už si s nástrahami divoké vody Usová poradila a v cíli je za tuto snahu odměněna jistotou finálové účasti v čase 114,26, momentálně to stačí na druhé místo.
     
    9
    Klaudia Zwolinská, která už v pařížském korytu vylovila jednu stříbrnou medaili ve vodním slalomu kajakářek, je další závodnicí, které se nepovedlo trefit průjezd brány číslo 7 a musela se horko těžko vracet zpět. V této části tratě nechala opravdu hodně sil i času, protože dojela s 12sekundovou ztrátou na dosud Hočevarovou.
     
    8
    Na jízdu své slovinské sokyně chtěla navázat teprve dvacetiletá Američanka Evy Leibfarthová. Ačkoli zajela čistou jízdu bez zbytečných dotyků, rychlostně a technicky zvládla trať daleko hůře. Vyznavačka mnoha dalších adrenalinových sportů se časem 117,58 řadí na průběžné 4. místo a jistotu finále zatím nemá. Tu naopak dostala Španělka Lazkanová.
     
    7
    Eva Alina Hočevarová zvládla nástrahy semifinálové jízdy zatím jasně nejlépe ze všech. Vyvarovala se jakýchkoli dotyků s brankami či těžkýého dopádlování do některé z bran. V cíli se tak může Slovinka radovat za svůj zajetý čas 109,22. To je vedení o necelých 7 sekund, což znamená, že Hočevarová je první postupující do finále!
    Problémy Delassuasové na protivodné bráně č. 17
     
    6
    Z tribun se ještě před vyjetím Marjorie Delassusové začal ozývat ohromný hluk podpory. Ta se do koryta pustila s velkou vervou a na prvním mezičase z toho bylo lehké vedení. Jenže potom přišel dotek na jedenáctce a velké problémy s dopádlováním do protivodné sedmnáctky. Výsledkem je až momentálně třetí nejrychlejší čas 118,84.
     
    5
    Chuang Ťüan si s první polovinou trati poradila hodně lehce, ale s dotykem brány pádlem na bráně číslo 10. Škoda, že tato drobounká závodnice měla spodní pasáž plnou technických chyb, ke kterým přidala další 2 doteky na branách číslo 17 a 19, jinak by z toho byl nadějný výsledek vzhledem k postupu do finále. Se 3 dvousekundovými penalizacemi a časem 121,64 nyní zaujímá předposlední pozici a šance na postup jsou rázem minimální.
     
    4
    Až sedmadvacetiletá olympijská debutanka Miren Lazkanová dokázala trefit bránu číslo 7 na první pokus a je z toho na mezičasech výrazné vedení. Ve druhé části trati ale podjela protivodnou sedmnáctku a zbytečně zde nechala dost sekund. Je z toho čas 114,27 a průběžné vedení.
     
    3
    Organizátoři a stavitelé trati zřejmě lehce upravili nájezd či postavení brány číslo 7, protože i Marxová tuto bránu trestuhodně míjí a musí se vracet. Tady přichází všechny závodnice o drahocenné vteřiny! Švýcarka se pak nevyvarovala teči při nájezdu do brány číslo 12, i přesto je s náskokem 3 sekund před Rakušankou Viktorií Wolffhardtovou za zajetý čas 117,50.
     
    2
    Podobný osud postihl také Rakušanku Wolffhardtová, ta ovšem netrefila vodnou bránu číslo 7 a také se musela vracet! Na svém kontě nemá padesátisekundovou penalizaci jako Bartocelliová, před kterou se v klidu dostává časem 120,78, ale žádný velký výsledek to pro 11. kajakářku her v Tokiu není.
     
    1
    Bartoncelliová přišla o možnost dobrého výsledku hned na začátku trati. Netrefila bránu číslo 5 a poté se musela hodně vydat, aby do ní stačila zpátky přes válec najet. V bráně číslo 10 přišel špatný průjezd a je z toho výsledný čas 170,28.
     
    Semifinále právě začalo.
     
    Startovní listina:
    1. Marta Bertoncelliová (ITA)
    2. Viktoria Wolffhardtová (AUT)
    3. Alexa Marxová (SUI)
    4. Miren Lazkanová (ESP)
    5. Chuang Ťüan (CHN)
    6. Marjorie Delassusová (FRA)
    7. Eva Alina Hočevarová (SLO)
    8. Evy Leibfarthová (USA)
    9. Klaudia Zwolinská (POL)
    10. Viktorija Usová (UKR)
    11. Lena Teunissenová (NED)
    12. Ana Satilaová (BRA)
    13. Mallory Franklinová (GBR)
    14. Elena Liliková (GER)
    15. Zuzana Paňková (SVK)
    16. Monica Doriaová Vilarrublaová (AND)
    17. Jessica Foxová (AUS)
    18. Gabriela Satková (CZE)
    Grafické znázornění trati
     
    Trať:

    Závodnice musí na trati dlouhé 210 metrů pokořit celkem 23 bran, z nichž 6 je protivodných – jedná se o brány číslo 1, 8, 12, 14, 17 a 21.
     
    Postupová matematika:

    V semifinále kategorie C1 žen se představí celkem 18 kanoistek, z nichž do dnešního podvečerního finále postoupí 12 závodnic. Pevně věříme, že bude mít české i slovenské zastoupení.

    Na startu jsou seřazeny podle výsledných časů ze včerejší kvalifikace od nejhoršího po nejlepší. Velkou favoritkou startovní listiny je australská veteránka Jessica Foxová, nutno však dodat, že si bude muset dát pozor minimálně na českou reprezentantku, která ji dokázala v kvalifikaci porazit o 6 desetin sekundy a jako jediná zajela čas pod 100 sekund. Nemalé šance na cenný kov má i Slovenka Zuzana Paňková, která zajela 4. nejrychlejší kvalifikační jízdu.

    V semifinále má každá závodnice k dispozici už pouze 1 jízdu, takže musí vsadit vše na jednu kartu a doufat v co nejméně chyb.

    V Pařížském semifinále nechybí už zmiňovaná Jessica Foxová, která vylovila v tokijském kanále před 3 lety svou první olympijskou zlatou medaili na kánoi a taktéž stříbrná Mallory Franklinová z Velké Británie.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 15:30.

    Josef Cestr

    Konečné pořadí:
    1. Gabriela Satková (CZE) - 105,55 s (Q)
    2. Jessica Foxová (AUS) - 106,08 (Q)
    3. Monica Doriaová Vilarrublaová (AND) - 106,53 (Q)
    4. Eva Alina Hočevarová (SLO) - 109,22 (Q)
    5. Ana Satilaová (BRA) - 109,88 (Q)
    6. Mallory Franklinová (GBR) - 111,62 (Q)
    7. Elena Liliková (GER) - 113,59 (Q)
    8. Viktorija Usová (UKR) - 114,26 (Q)
    9. Zuzana Paňková (SVK) - 115,59 (Q)
    10. Miren Lazkanová (ESP) - 116,27 (Q)
    11. Alexa Marxová (SUI) - 117,50 (Q)
    12. Evy Leibfarthová (USA) - 117,58 (Q)
    13. Marjorie Delassusová (FRA) - 118,84
    14. Viktoria Wolffhardtová (AUT) - 120,78
    15. Chuang Ťüan (CHN) - 121,64
    16. Lena Teunissenová (NED) - 122,82
    17. Klaudia Zwolinská (POL) - 123,64
    18. Marta Bertoncelliová (ITA) - 170,28
    Startovní listina:
    1. Marta Bertoncelliová (ITA)
    2. Viktoria Wolffhardtová (AUT)
    3. Alexa Marxová (SUI)
    4. Miren Lazkanová (ESP)
    5. Chuang Ťüan (CHN)
    6. Marjorie Delassusová (FRA)
    7. Eva Alina Hočevarová (SLO)
    8. Evy Leibfarthová (USA)
    9. Klaudia Zwolinská (POL)
    10. Viktorija Usová (UKR)
    11. Lena Teunissenová (NED)
    12. Ana Satilaová (BRA)
    13. Mallory Franklinová (GBR)
    14. Elena Liliková (GER)
    15. Zuzana Paňková (SVK)
    16. Monica Doriaová Vilarrublaová (AND)
    17. Jessica Foxová (AUS)
    18. Gabriela Satková (CZE)