1. kolo – muži Vítěz: Hideki Macujama (JPN) (kon.)
konec
1. kolo – muži

Vítěz: Hideki Macujama (JPN)

Čtvrtek 01.08.2024, 09:00 • Le Golf National, Paříž • Olympijské hry - Golf • 1. kolo
Sledujte:
     
    Pořadí po 1. kole
    1. Hideki Macujama (JPN) – 8
    2. Xander Schauffele (USA) -6
    T3. Joaquin Niemann (CHI) -5
    T3. Emiliano Grillo (ARG) -5
    T3. Tom Kim (KOR) -5
    T6. Alex Norén (SWE) -4
    T6. Ryan Fox (NZL) -4
    T6. Tommy Fleetwood (GBR) -4
    T6. Sepp Straka (AUT) -4
    T6. Scottie Scheffler (USA) -4
    T6. Sami Välimäki (FIN) -4
    T6. Erik van Rooyen (RSA) -4
    T6. Jon Rahm (ESP) -4. (19:17:28)
     
    Čtvrteční program na hřišti Golf National opanoval japonský reprezentant Hideki Macujama, který nastoupí do druhého kola s náskokem dvou ran na druhého Xandera Schauffeleho. Na dalších pozicích bylo pořadí neustálené. Van Rooyen, Schmid, Ortiz a Välimäki nezvládli závěrečná kola a na děleném třetím místě tak společně přenocují Joaquin Niemann, Emiliano Grillo a Tom Kim.
     
    19:12
    Konec 1. kola.
     
    19:12
    Fabrizio Zanotti (-1) a Joel Girrbach (-2) uhráli na osmnácté jamce par. Poslední slovo si vzal Pulkkanen a rovněž si udržel solidní skóre -2. Přes devět hodin trvající první kolo tímto končí.
     
    19:05
    Poslední tři hráče bude na osmnáctém greenu sledovat hrstka největnějších fanoušků. Na birdie to v případě Zanottiho, Girrbacha ani Pulkkanena moc nevypadá.
     
    19:03
    Norský golfista Kristoffer Ventura odehrál poslední jamku i celé první kolo v paru hřiště. Mito Pereira si na poslední chvíli ještě pohoršil na -2 a dělelné jednadvacáté místo.
     
    19:02
    Kolumbijci po dnešku moc juchat nebudou. Camilo Villegas je s +5 poslední a Nico Echavarria právě dokončil čtyřparovou osmnáctku na šest ran a s třemi nad par, což ho řadí jen o pár příček výše.
     
    18:54
    Ze zbývajících šesti mužů má nejlepší čísla Mito Pereira (-3). Chilan by se rád přiblížil ke svému krajanovi Niemannovi, jenž drží parádní třetí místo. Spíše to ale vypadá na záchranu paru, čeká ho totiž masivně dlouhý putt.
     
    18:50
    Shubhankar Sharma je po dnešku lepší ze dvou indických golfistů. Dostal se jednu ránu pod par hřiště, kdežto Rafa Campos z Portorika je na tom o tři rány hůře. Hlodat ho bude hlavně tripl bogey z tříparové šestnáctky.
     
    18:49
    Zpátky na green osmnácté jamky, kde Ortiz nezastavil svůj propad a je na -2. Od třinácté jamky napáchal tři bogey a ze druhé příčky klesl na dělené čtrnácté.
     
    18:46
    Joel Girrbach netrefil na sedmnáctce dlouhý putt na birdie. Z celkového pohledu si švýcarský golfista ale nevede vůbec špatně, skóre -3 mu zaručuje dělené patnácté místo. Pod par předposlední jamky se nedostává ani Zanotti (-1) s Pulkkanenem (-2).
     
    18:43
    Shubhankar Sharma (-1) bude hrát třetí ránu na osmnáctce z písku. V koncovce kola klopýtající Mexičan Ortiz dokonce poslal míč vedle této překážky a teprve Campos (+2) dokázal zahrát přesně na green.
     
    18:39
    Dnes to zkrátka nebyl dobrý den pro Matta Fitzpatricka. Stejně jako na šestnácté jamce si Brit připisuje na rozloučenou s prvním kolem bogey a celkový výkon +2. Pavon končí v paru a Morikawa na čísle -1.
     
    18:37
    Morikawův dalekonosný putt na poslední jamce bilanci -1 nevylepšil. Totéž platilo v případě Matta Fitzpatrick , který to nebude mít jednoduché ani s dosažením paru.
     
    18:34
    Carlos Ortiz, Rafa Campos a Shubhankar Sharma absolvují na osmnáctce první rány, kdežto Pereira, Ventura a Echavarria mají před sebou sedmnáctý green a putty do birdie.
     
    18:32
    Tak snad naposledy zazněly klaksony signalizující start hry. Pavon si na osmnáctce bude přihrávat z bunkeru. Fitzpatrick green druhou ranou zasáhl, ale útok na birdie moc nadějně nevypadá.
     
    18:21
    Zbývající dvanáctka golfistů se na hřiště vrátí v 18:30.
     
    17:28
    Počasí na jihozápadním okraji Paříže se opět zhoršilo natolik, že je úplný závěr prvního kola podruhé přerušen.
     
    17:25
    Hovlandův nekonečný putt na poslední jamce do paru nedojel. Nor dokonce spáchal double bogey, které má za následek skóre -1 Neúspěšné útoky na birdie pak předvedli Rahm (-4) i Schauffele (-6), jenž bude zítra největším vyzyvatelem Macujamy.
     
    17:20
    Schauffele s Rahmem zvládli přihrávky na poslední green velmi obstojně. Teprve na patnácté jamce se ve stejnou chvíli nacházel Pulkkanen. Druhý z Finů má v kapse birdie a se skóre -1 dělí třicátou pizici.
     
    17:17
    Osmnáctá jamka dnes dává golfistům zabrat. Jen čtyři se na ní dostali pod par, což rozhodně není případ An Byeong-huna a Lowryho. Oba zahráli na závěr kola bogey a jsou až v páté desítce.
     
    17:13
    Carlos Ortiz si těsně před přerušením zavařil odpalem do vody. Z tříparové šestnáctky si kvůli tomu odnáší double bogey a na nějakou dobu vyklízí místa v popředí pořadí.
     
    17:11
    Hovland a Rahm poslali odpaly z teečka osmnácté jamky mimo fairway. Schauffele se od nich moc nepoučil, také jeho rána odletěla hodně doprava.
     
    17:07
    Zbývajících šest flightů je opět v akci. Konkrétně na osmnáctce se An Byeong-hun a Shane Lowry musí nejprve vypořádat s potížemi, které si způsobili špatnými prvními odpaly.
     
    Hra bude obnovena v 17:05.
     
    Pořadí v nedokončeném 1. kole:
    1. Hideki Macujama (JPN) -8 (63)
    T2. Xander Schauffele (USA) -6 (17*)
    T2. Carlos Ortiz (MEX) -6 (16*)
    T4. Emiliano Grillo (ARG) -5 (66)
    T4. Tom Kim (KOR) -5 (66)
    T4. Mito Perreira (CHI) -5 (14*)
    T8. Alex Norén (SWE) -4 (67)
    T8. Ryan Fox (NZL) -4 (67)
    T8. Tommy Fleetwood (GBR) -4 (67)
    T8. Sepp Straka (AUT) -4 (67)
    T8. Scottie Scheffler (USA) -4 (67)
    T8. Sami Välimäki (FIN) -4 (67)
    T8. Erik van Rooyen (RSA) -4 (67)
    T8 Jon Rahm (ESP) -4 (17*).
     
    16:29
    A to je pro dnešek možná všechno! V souvislosti s blížící se bouřkou rozhodčí zastavili hru na všech jamkách.
     
    16:26
    Skoro to vypadá, že nikdo nechce být druhý! Ortiz se na šestnáctce rovněž nevyhnul vodní překážce a nemine ho trestná rána. Hned po něm předvedl další z řady kiksů trápící se Fitzpatrick (+1).
     
    16:22
    Po dříve zmiňovaném odpalu do křoví se Schauffele druhou ranou posunul alespoň osmnáct metrů před jamku. Přibližovací manévr pak provedl solidně. Par přesto nezachránil a na 17. jamce si poprvé připisuje bogey. Američan znovu ztrácí dvě rány na vedoucího Macujamu.
     
    16:19
    Po vzoru Välimäkiho se Erik van Rooyen protrápil závěrečnou jamkou. Něco hrubě pokazil při druhé ráně. Připsal si trestnou ránu a poté neproměnil těžký putt do bogey. Jihoafričan tak ztratil dvě rány a najednou je dělený osmý.
     
    16:15
    Pár centimetrů od utopení míče byl i Francouz Pavon. Štěstí z této první rány si do puttu ale nepřenesl a po šestnácti jamkách se drží na úrovni paru. Domácí golfisté o medaile evidentně bojovat nebudou.
     
    16:13
    Odpalem do křoví udělal Xander Schauffele drobnou radost Macujamovi. Na druhé jamce od konce Japoncovo samostatné vedení zjevně neohrozí. Oproti Fitzpatrickovi jsou to ale malé starosti, Brit na posledním tříparu trefil vodu a neudrží skóre -1.
     
    16:09
    První kolo se chýlí k závěru. Na hřišti Golf National zůstává posledních osm flightů, přičemž skupinka s průběžně druhým van Rooyenem bude každou chvíli puttovat na osmnáctce.
     
    16:07
    Kolo Johna Rahma skutečně připomíná jízdu na horské dráze. Po strmém vzestupu před chvílí utopil míč na tříparové šestnáctce a výsledkem je nepopulární double bogey.
     
    16:05
    Tři bogey ze závěrečných šesti jamek sesunuly Välimäkiho na -4 a dělené deváté místo. Ve flightu i tak vyhrál. Španěl Puig zahrál 69 (-2) a Polák Adrian Meronk dokonce 73 (+2).
     
    16:03
    Ukázalo se, že jsem Ortizovo umění s putterem podcenil. Mexičan brilantně proměnil skoro šestimetrový putt do birdie a se skóre -6 se docvakl k van Rooyenovi na třetí místo.
     
    16:01
    Jon Rahm nezvládl první odpal na tříparové šestnáctce. Míček poslal do vody a další zlepšení z dělené páté příčky je v tuto chvíli nereálné. Propadu výsledkovou listinou se nevyhnul ani Sami Välimäki, který na osmnáctce nepotopil putt do paru.
     
    15:58
    Ortiz na pětiparu přepálil třetí úder z bunkeru a připravil se o reálnou šanci na birdie. Předcházel tomu jiný nezdar na třináctce, kde ho bogey vrátilo na -5.
     
    15:54
    Přesně opačnou trajektorii nabrala výkonnost van Rooyena! I přes bogey ze začátku obou devítek se dostal do pohody a po birdie na sedmnáctce už je Jihoafričan sám na třetí pozici.
     
    15:52
    Välimäkiho pohádka má poněkud trpký konec. Šestadvacetiletý Fin na závěrečné jamce netrefil fairway v regulaci a stejně tak pokazil i druhou ránu, kterou se marně snažil přiblížit k praporku. Vypadá to na druhé bogey a pád z -5.
     
    15:48
    I druhý Čínan, jmenovitě Jüan Jie-čchun, končí jednu ránu pod parem hřiště. Ital Manassero vypotřeboval ještě o jednu ránu méně, kdežto Kolumbijec Camilo Villegas se propadl na +5 a je úplně poslední.
     
    15:45
    Flight ve složení Khongwatmai, Ancer a Tou Ce-čcheng má svou šichtu zdárně za sebou. Kompletní trojice golfistů se vešla pod par. Nejslabší Thajec Khongwatmai má skóre -1.
     
    15:42
    Xander Schauffele se pomaloučku přibližuje vedoucí pozici Macujamy! Na čtrnácte dorovnal svůj zápis na sedm parů a sedm birdie a upevnil si druhé místo, za kterým vznikla mezera dvou ran. To je dáno Välimäkim, který si ze sedmnáctky odnesl bogey.
     
    15:40
    Jon Rahm si skvěle přihrál na green čtrnácté jamky a vypracoval si pozici na eagle. Tím navázal na předchozí dvě birdie, takže se z nenápadného středu raketově posunul na třetí místo.
     
    15:37
    Zmínku si zaslouží také Erik van Rooyen. Jihoafričan na tříparové šestnáctce usiloval o čtvrté birdie z posledních pěti jamek. Na -5 sice zůstal, ale i tak může být s děleným pátým místem spokojen.
     
    15:32
    Z ryze asijského flightu Aphibarnrat, Green a Bhullar nikdo nevynikl. Všichni tři hráli nad par a nejspíše zakončí úvodní kolo olympijského klání v poslední desítce.
     
    15:27
    Välimäki si dal záležet na krátkém puttu do paru. Na předposlední jamce ale odpálil drive do svahu vedle fairwaye a ještě si bude muset pořádně máknout, aby se udržel mezi nejlepšími pěti golfisty prvního kola.
     
    15:22
    Matt Fitzpatrick zůstává trochu za očekáváním. Z důvodu bogey na 14. jamce se dostal do plusových hodnot. Stejně tak nezáří irský reprezentant Shane Lowry, který je po třinácti jamkách jedinou ránu pod par.
     
    15:16
    Pořadí na čele:
    1. Hideki Macujama (JPN) -8 (63)
    T2. Sami Välimäki (FIN) -6 (15*)
    T2. Xander Schauffele (USA) -6 (13*)
    T2. Carlos Ortiz (MEX) -6 (11*)
    T5. Joaquin Niemann (CHI) -5 (66)
    T5. Emiliano Grillo (ARG) -5 (66)
    T5. Tom Kim (KOR) -5 (66).
     
    15:13
    Z flightu Dumont de Chassart, Hillier a Migliozzi byl nejlepší poslední jmenovaný Ital, jehož výkon činil tři rány pod par. Belgičan byl o dvě rány horší a Novozélanďan Hillier skončil hluboko v poli poražených.
     
    15:07
    No vida, Ortizova krasojízda pokračovala i na jedenáctce, kde dal třetí birdie v řadě. Je tedy narovno s Schauffelem a Välimäkim, kteří se na hřišti nachází kousek před ním. V důsledku bogey na 13. jamce se naopak propadl Španěl David Puig (-4).
     
    15:05
    Konkurence pod Macujamou se rozšířila o Carlose Ortize. Mexický reprentant je po deseti jamkách na -5 a usilovně nahání Schauffeleho s Välimäkim, kteří jsou průběžně druzí s -6.
     
    15:01
    Ani jeden ze zmíněných borců si své skóre nevylepšil. Scheffler a McIlroy si pohlídali pary a výsledek -4. Do nejtěžší pozice se dostal McIlroy a připsal si bogey. Irský golfista končí průměrné kolo s třemi ranami pod par.
     
    14:59
    Hvězdný flight ve složení Rory McIlroy, Scottie Scheffler a Ludvig Åberg rovněž dorazil na green závěrečné jamky. Na všechny tři v nejbližší době čekají dlouhatánské putty do birdie.
     
    14:53
    Tom Kim dohrál kolo bezpečným parem. Jihokorejský golfista nenapáchal žádné bogey a do zítřejšího dne půjde s výborným výsledkem 66 ran (-5 těsně před Seppem Strakou (-4). Naopak Jason Day na poslední jamce trefil vodu a propadl se na -2.
     
    14:44
    Välimäki si vybral první slabší moment na čtyřparové třinácté jamce. Bogey jej vrátilo na -5 a Macujama tak vede o tři rány! Naštěstí pro Fina následuje pětipar, takže se na samostatné druhé místo může brzy dostat zpět.
     
    14:36
    Tommy Fleetwood dohrál úvodní kolo čtyři pod par s vědomím, že si na greenech mohl počínat mnohem lépe. Spolu s Britem odchází z osmnáctky mnohem spokojenější Hideki Macujama. Navzdory slabšímu závěru se Japonec udržel na -8 a s náskokem dvou ran na druhého Välimäkiho je jedním z hlavních adeptů na olympijskou medaili.
     
    14:31
    Rychle zapomenout na dnešní kolo bude chtít Wyndham Clark. Pátý nejlépe postavený hráč ve světovém žebříčku nasekal několik bogey a double bogey a s celkovým počtem 76 úderů je druhý od konce.
     
    14:27
    Dvě double bogey a tři bogey během dnešního kola zahrál Min Woo Lee. Až na osmnáctce přidal Australan druhé birdie a s bilancí +5 uzavřel kolo na posledním místě. A co kolegové z flightu? Bezuidenhout z Jihoafrické republiky se vešel jednu ránu pod par a Kanaďan Conners (-3) se dělí o hezké patnácté místo.
     
    14:24
    Docela vysoko se drží i thajská vlaječka. Prsty v tom má Phachara Khongwatmai, který na pětiparu č. 14 skóroval z fairwaye eagle. Rodák z Bangkoku se nachází se skóre -3 ve skvělé společnosti, kolem sebe má jména jako Straka, Scheffler, Åberg a Højgaard.
     
    14:19
    Xander Schauffele stoupá v leaderboardu vzhůru. Devátou jamku zakončil s jednou ranou pod par a průběžné skóre -5 ho už řadí na dělené třetí místo s Kimem, Grillem a Niemannem.
     
    14:16
    Ze tří dostupných pětiparů se hráčům nejvíce daří skórovat na třetí jamce, kde evidujeme průměrné skóre 4,300. Mezi nejtěžší naopak patří čtyřparové jamky 1 a 4, kde je shodný průměr 4,117.
     
    14:11
    Až na sedmnácté jamce hasil Hideki Macujama první vážné problémy. Náročnější putt do paru ale dokázal potopit a skóre -8 zůstává neposkvrněno. Druhý Välimäki zaostává o dvě rány.
     
    14:08
    McIlroyův hororový začátek druhé devítky je v tuto chvíli zažehnán. Rodák z britského Holywoodu ukrojil v rozmezí 13. a 15. jamky hned tři rány. Bilance -4 a dělené šesté místo hned vypadá lépe.
     
    14:07
    Diváci na osmnáctce se loučí s dalším flightem, který byl nesmírně vyrovnaný. Zatím třetí Argentinec Grillo zahrál 66 ran, kdežto Alex Norén ze Švédska a Ryan Fox z Nového Zélandu měli jen o jednu více.
     
    14:02
    Nad tím, co předvádí Sami Välimäki, zatím zůstává rozum stát! Méně známý Fin narozený ve městě Nokia zaznamenal na jedenácté jamce šesté birdie a rázem je na osamoceném druhém místě.
     
    13:58
    Na rozdíl od Schmida udržel Joaquin Niemann vysoký herní standard až do úplného konce. Reprezentant Chile zahrál 66 ran (-5), což mu aktuálně stačí na dělené druhé místo. Velmi dobře si v jeho flightu vedl i Argentinec Tosti (68), zatímco Dán Olesen (71) zůstal daleko za nejlepšími.
    Obhájce zlata v akci
     
    13:54
    Strmý vzestup má za sebou Alex Norén (-4)! Švédský golfista zahrál mezi dvanáctou a sedmnáctou jamkou pětkrát birdie a z plusových hodnot se zlepšil na dělené páté místo. Stejně je na tom Xander Schauffele, byť ten odehrál jen osm jamek.
     
    13:51
    První flight má hotovo. Matthias Schmid bude mít z dneška hořkosladké pocity. Dlouho se pohyboval v popředí, ale po bogey na šestnáctce smolně ztratil další ránu i na osmnáctce. Německý golfista odehrál kolo za 68 ran (-3). C.T. Pan z Tchaj-wanu končí s -2 a Victor Perez s -1. Francouz se s diváky rozloučil třemi birdie na čtyřech posledních ajamkách.
     
    13:44
    Joaquin Niemann na předposlední jamce úspěšně odvrátil hrozbu prvního bogey. Desátý golfista z olympiády v Tokiu si ponechal skóre -6 a drží se na druhém místě jednu ránu za Macujamou.
     
    13:40
    Jihokorejec Tom Kim nedokroutil dlouhý putt na eagie. Birdie na -5 už byla tutovka tím pádem se s Finem Välimäkim dělí o třetí místo.
     
    13:38
    Poměrně jasně vypadá situace v poli poražených. Poslední Min Woo Lee má na kontě šest ran nad par. Dvě rány napřed je je Camilo Villegas z Kolumbie a pak už jsou tři hráči na +2.
     
    13:34
    Hideki Macujama hraje famózně. Na čtrnácté jamce zahrál už osmé birdie, a to ještě několik slibně rozehraných jamek dokončil jen v paru. Japonec vede o dvě rány před Niemannem.
     
    13:32
    Boj o průběžné třetí místo se znovu zamotal. Ryan Fox spadl na -4. Na stejném skóre jsou Schmid, Grillo, Fleetwood, Kim, Tou Ce-čcheng a Välimäki, jenž bude za malou chvíli puttovat do birdie.
     
    13:30
    První flight má před sebou poslední jamku. Nesmírně dlouhým puttem do birdie se na něj hezky naladil Francouz Perez, který je po sedmnácti jamkách celkově v paru. Jeho dva kolegové se v průběhu kola naopak zhoršili. Pan na -2 a chvíli vedoucí Schmid na -4.
     
    13:26
    Velmi nenápadně zahájil první kolo Collin Morikawa. Jeden ze čtyř Američanů hrál par na všech pěti jamkách a zatím nemůže promlouvat do boje o čelní příčky.
     
    13:23
    Švédský objev Ludvig Åberg si rovněž přál o něco hladší průběh prvního kola. Po vlažném začátku se dostal na -4, ale bogey ze čtyřparové dvanáctky ho teď v pořadí zase poslalo o něco níže.
     
    13:18
    Souboj o čelo se aktuálně netýká McIcIlroye. Irský vítěz čtyř majorů měl na devítce eagle, ale z následných tří jamek zahrál dvě bogey. Patří mu podprůměrné skóre -1.
     
    13:15
    Birdiem na čtrnácté jamce se z děleného třetího místa vymanil Ryan Fox (-5). Pomalu se nám začínají rozevírat nůžky. Hráči na děleném osmém místě ztrácí na první příčku už čtyři rány.
     
    13:12
    Ve fantastickém kole pokračuje Joaquin Niemann z Chile. Jihoamerický golfista zahrál birdie na 14. i 15. jamce a dál vyvíjí tlak na vedoucího Macujamu, který mezitím proměnil dlouhý birdie putt na -7!
     
    13:10
    Další parádu si pro diváky přichystal indický golfista Shubhankar Sharma. Sedmimetrový eagle ze třetí jamky jej vystřelil na -2 a dělené patnácté místo. Z toho se ve stejný okamžik posunul Xander Schauffele, jenž si na pětce zajistil zlepšení na -3.
     
    13:07
    Kevin Yu nejspíše předvedl nejlepší úder prvního kola! Na čtyřparové šesté jamce potopil míč druhou ranou z fairwaye. Výrazně si tak zlepšil náladu poté, co na jamkách 1, 2 a 5 zahrál bogey.
     
    13:05
    Pořadí na čele:
    1. Hideki Macujama (JPN) -6 (12)
    T2. Joaquin Niemann (CHI) -5 (14)
    T2. Ryan Fox (NZL) -5 (14)
    T4. Matthias Schmid (GER) -4 (15)
    T4. C.T. Pan (TPE) -4 (15)
    T4. Ludvig Åberg (SWE) -4 (11)
    T4. Sami Välimäki (FIN) -4 (7).
     
    13:03
    Skvěle rozehrané kolo si Matthias Schmid na patnáctce hodně pokazil. Po utopené druhé ráně si připsal double bogey a z prvního místa klesl na dělené čtvrté (-4).
     
    13:01
    Schefflerovo puttování zatím není na úrovni, která by ho přiblížila k vedoucím pozicím. Teď propásl další velkou šanci na birdie z desáté jamky a v kartě mu zůstává -3.
     
    12:58
    Rory McIlroy podlehl nástrahám desáté jamky a propadl se na -2. Stejný osud potkal i Emiliana Grilla, jenž klopýtl na dvanáctce.
     
    12:55
    Matthias Schmid se na čtyřparové patnácté jamce nechal lapit do vodní pasti a nepochybně bude muset opustit dělené první místo. K tomu se zespoda přiblížil Joaquin Niemann, jenž se po sérii parů posunul na -5 a samostatnou třetí příčku.
     
    12:53
    Lídr Macujama o chlup neproměnil skoro čtyřmetrový putt do birdie, což se mu dnes zdaleka nestalo poprvé. Neúspěšný byl i dalekonosný pokus Schauffeleho, jenž je po čtyřech jamkách na skóre -2.
     
    12:46
    An Byeong-hun o centimetry minul putt do paru a po sérii „birdíků“ je zpátky na -2. Furt je na tom podstatně lépe než Bhullar, Hillier a Lee, které registrujeme na posledním místě se skóre čtyři nad par. Američan Wyndham Clark se postupně zvedá, aktuálně má +2.
     
    12:42
    V rychlém sledu registrujeme několik posunů v popředí výsledkové listiny. Macujama nedal páté birdie v řadě a přišel o samostatné vedení, protože se na -6 posunul Němec Schmid. O třetí příčku se dělí Niemann, Fox, Kim a překvapivě Välimäki.
     
    12:41
    Právě nyní začal na hřišti ten největší šrumec. Do turnaje vstupuje poslední flight ve složení Zanotti, Girrbach a Pulkkanen, takže máme v akci všech šedesát golfistů zároveň.
     
    12:39
    Ač nebyl na greenu, tak si Jon Rahm, vystačil na pětiparové trojce s třemi ranami! I s tímto Španělem nepochybně musíme počítat jako s aspirantem na medaili.
     
    12:37
    Tommy Fleetwood se postupně zlepšuje s putterem. Birdie na jedenáctce ho připojuje do početné společnosti hráčů na skóre -3. Ostatně během chvilky se na toto číslo dostali také Åberg, Puig a An Byeong-hun.
     
    12:32
    Scottie Scheffler předvedl utažený putt na eagle. Z pětiparové deváté jamky si odnesl birdie a s třemi ranami pod par se zařadil na dělené šesté místo. Je na něm i spoluhráč McIlroy, kterému pokus o eagle vyšel na jedničku! Ir zahrál famózní druhou ránu necelý metr a půl od jamky.
     
    12:29
    Starosti si přidělal také Xander Schauffele. Druhý hráč světového žebříčku poslal na třetí jamce drive do hustého porostu daleko vedle fairwaye. To Macujama pokračuje na vítězné vlně. Na tříparové jedenáctce bude usilovat o páté birdie za sebou.
     
    12:27
    Pavon potěšil domácí příznivce birdiem na jedničce. Matt Fitzpatrick na začátek připsal bogey poté, co po zkažené druhé ráně musel dropovat. Třetí do party, Američan Colin Morikawa, zůstal v paru.
     
    12:23
    Předchozí tvrzení dlouho neplatilo, protože se Macujama na desíce blýskl čtvrtým birdie v řadě a zlepšil se na -6! Japonec si dnes skvěle přihrává na green.
     
    12:21
    Pojďme se podívat na první flight, který je na hřišti už tři a čtvrt hodiny. Nejlépe je na tom Němec Matthias Schmid, který si právě odnesl ze třinácté jamky své šesté birdie dne a spolu s Macujamou se dělí o první místo! C.T. Pan (-2) je dělený osmý, kdežto domácí Francouz Perez je v páté desítce.
     
    12:16
    Fitzpatrickovi uletěla přihrávka k prvnímu greenu. Míček se mu od chodníku odrazil daleko od jamky a nebude ho čekat vůbec jednoduchá záchrana.
     
    12:15
    A velký pozor na Fina! Třetí birdie ze čtyř odehraných jamek zapisuje Sami Välimäki. Kromě něj je dvě rány za vedoucím Macujamou už jenom Argentinec Emiliano Grillo.
     
    12:13
    Ve velkém stylu zahájil olympijský turnaj Xander Schauffele! Dokonalý chip zpoza greenu mu na jedničce zařídil birdie. Další z favoritů, Japonec Macujama, zaznamenal na devítce už třetí birdie v řadě a se skóre -5 je novým samostatným lídrem.
     
    12:10
    Do akce jde druhý Francouz Mattheu Pavon, jehož první odpal doprovázela frenetická atmosféra. Tribuny na Golf National už začínají praskat ve švech! Za spoluhráče ve flightu má Colina Morikawu a Matta Fitzpatricka.
     
    12:07
    Ze dna průběžného pořadí se konečně odlepil Wyndham Clark. Vítěz loňského U.S. Open si na pětiparové devítce připsal první birdie a zlepšil se na +3. O další ránu hůř na tom jsou Australan Lee a Novozélanďan Hillier.
     
    12:03
    Tom Kim potopil dalekonosný putt a skóre -4 po osmi jamkách ho posouvá za Schmidem, Niemannem a Macujamou na dělené první místo. Jenom jednu ránu pozadu je Argentinec Grillo, který si připsal birdie na jamkách 9 a 10.
     
    12:01
    Shane Lowry trochu navazuje na nepřesvědčivý úvod svého krajana McIlroye. Na zahajovací jamce nezvládl hned první ránu a ve finále nedokázal zachránit par. Kolega z flightu, Korejec An Byeong-hun, začíná birdiem.
     
    11:57
    Pozornost fanoušků se vrací k první jamce. Moderátorem je představován hvězdný flight ve složení Xander Schauffele (obhájce zlata), Viktor Hovland a Jon Rahm. Všechno to jsou hráči z elitní desítky světového žebříčku.
     
    11:55
    Povedený vstup do turnaje absolvoval Číňan Tou Ce-čcheng a Fin Sami Välimäki. Oba jsou na -2 a drží se po boku Scottieho Schefflera, Jasona Daye či Tommyho Fleetwooda.
     
    11:51
    Vedoucí Niemann neměl nejlepší přihrávku na green desáté jamky. Připsal si pouze par a toho okamžitě využívají Schmid s Macujamou, kteří jej dotáhli na -4.
     
    11:45
    McIlroy se prezentoval tristním puttem do birdie na šesté jamce a ještě měl co dělat s parem. Mnohem lépe green přečetl Åberg, který se přidal k Irovi na -1.
     
    11:40
    Belgický zástupce Adrien Dumont de Chassart rychle odčinil double bogey ze čtvrté jamky. Na pětce brilantně posadil druhou ránu 48 centimetrů vedle jamky a poté neměl problém zaznamenat birdie. Celkově je v paru.
     
    11:38
    Netrvalo to dlouho a na skóre -3 se dostal také Němec Schmid, který s prvním flightem vyráží už na desátou jamku. Niemannův pokus o birdie na -5 naopak těsně nevyšel.
     
    11:35
    Stephan Jäger se zařadil do poměrně početné skupiny hráčů, kteří poslali svůj první úder turnaje do vody. S Němcem se na teečku první jamky nachází další dva Evropané, Dán Højgaard a Belgičan Detry.
     
    11:34
    Asiaté útočí! Tom Kim a Hideki Macujama se krátce po sobě dostali -3, což je dělené druhé místo za vedoucím Niemannem.
     
    11:31
    Argentinec Tosti napodobil krajana Grilla a pohoršil si z -2 na -1. Totéž platí o Jihoafričanovi Bezuidenhoutovi, jenž na čtyřparové sedmičce vypotřeboval pět ran.
     
    11:28
    Osmimetrovým puttem na pětce si na -1 polepšil Rory McIlroy. Jeho spoluhráč Scheffler podcenil kratší putt do birdie a stejně jako Åberg, který měl na čtyřce bogey, zahrál par.
     
    11:25
    Spokojenost se hrou na greenech nepanuje v případě Tommyho Fleetwooda. Britský vítěz sedmi turnajů European Tour opakovaně netrefil putt do birdie a zůstává zaseklý na -1. Na druhém místě se nenápadně osamostatnil Kanaďan Cooners, jenž má birdie z jamek 3, 6 a 7.
     
    11:18
    Chilan Joaquin Niemann vede už o dvě rány! Na -4 se konkrétně dostal na tříparové osmičce, kde zvládl 343 centimetrů dlouhý putt do birdie. Macujama se k němu mohl přiblížit, ale putt do birdie už poněkolikáté těsně neproměnil.
     
    11:15
    Daleko od nejlepších se pohybuje Vicotr Perez. Francouz hrající v prvním flightu zahrál dvě bogey za sebou a v pořadí je třetí od konce. Pod ním zůstávají Wyndham Clark a Daniel Hillier (+4).
     
    11:13
    Scottie Scheffler zahrál příliš krátký putt do birdie na čtvrté jamce. Guido Migliozzi jeho skóre -2 dorovnal parádním birdie na trojce, které trefil z bezmála osmi metrů. Na -2 se zlepšil i Jason Day.
     
    11:11
    Joaquin Niemann nám na prvním místě osiřel. Matthias Schmid jej opustil po bogey na tříparové osmé jamce. Němec byl po první ráně 25 metrů od jamky a pak se nedokázal přiblížit k praporku.
     
    11:07
    Rory McIlroy si nedokázal přihrát na green čtvrté jamky. Irská hvězda se zatím trochu hledá. Tchaj-wanec Pan a Kanaďan Conners mezitím rozšířili početnou skupinu hráčů na -2.
     
    11:03
    Na hřišti Golf National už panuje čilý ruch. V akci je třiatřicet z šedesáti kvalifikovaných hráčů. Mizerný začátek za sebou mají Green (MAS), Bhullar (IND) a Hillier (NZL). Poslední jmenovaný je po dvou jamkách na +3. Hůře je na tom už jenom Wyndham Clark.
     
    11:00
    Pořadí na čele:
    T1. Matthias Schmid (GER) -3 (7)
    T1. Joaquin Niemann (CHI) -3 (6)
    T3. Alejandro Tosti (ARG) -2 (6)
    T3. Ryan Fox (NZL) -2 (6)
    T3.Christiaan Bezuidenhout (RSA) -2 (5)
    T3. Hideki Macujama (JPN) -2 (4)
    T3. Scottie Scheffler (USA) -2 (3).
     
    10:57
    Niemann už není jediným mužem na -3. Díky druhému birdie v řadě se k němu připojil Němec Schmid. Macujama takové štěstí neměl a zůstal na -2.V mezičase se na stejné skóre dostal také Ryan Fox z Nového Zélandu.
     
    10:53
    Scottie Scheffler očividně přijel v dobré formě! Nechybělo moc, aby na pětiparové třetí jamce poslal míček do jamky už ze druhé rány! Putt na eagle byl o něco slabší a stejně jako Åberg s McIlroyem si musel vystačit s birdie.
     
    10:47
    Joaquin Niemann se druhou ranou dostal na green šesté jamky a jediným úspěšným puttem se osamostatnil ve vedení se skóre -3!
     
    10:39
    Z teečka první jamky poslal indický reprezentant Gaganjeet Bhullar míček do vody. Nezdar hlásí také Rory McIlroy, jenž na tříparové druhé jamce zaznamenal bogey. V čele pořadí pak Bezuidenhout těsně minul birdie putt na -3.
     
    10:37
    Matthias Schmid ukrojil na šesté jamce jednu ránu a stal se pátým průběžně vedoucím golfistou. Na -2 jsou kromě něj Tosti, Niemann, Bezuidenhout a Macujama.
     
    10:34
    Trápení světové pětky Wyndhama Clarka zdaleka nekončí! Po bogey na jedničce a „dabláči“ na dvojce zahrál nad par také na třetí jamce.
     
    10:31
    Hideki Macujama jde na dělené první místo. McIlroy si o něčem podobném zatím může nechat jenom snít. Vůbec se mu totiž nepovedl odpal na tříparové druhé jamce.
     
    10:28
    Vedoucí kvarteto pohromadě dlouho nezůstalo. Jeden z Argentinců, Emiliano Grillo, se kvůli bogey na čtyřce vrátil na -1. Z nejsledovanějšího flightu si birdie na jedničce připsal Scheffler. Spokojen může být i Ludvig Åberg, který po vodní lázni zachránil par.
    Na úvod golfového turnaje osobně vyrazil také legendární plavec Michael Phelps
     
    10:22
    Thorbjørn Olesen zaostává za svými kolegy z druhého flightu o tři rány, a to kvůli bogey na čtyřce. Naopak druhým birdie v řadě se k vedoucímu triu přidal Jihoafričan Bezuidenhout.
     
    10:17
    Joaquin Niemann prohospodařil velkou šanci na samostatné vedení. Krátký putt na čtyřce mu zůstal před jamkou. Naopak se trápí Američan Clark, který je s +3 úplně poslední. Na prvním tříparu si připsal double bogey.
     
    10:15
    Zatímco Scheffler a McIlroy své první odpaly noblesně zvládli, tak druhý z letošního Masters, Švéd Ludvig Åberg, poslal míč do vody!
     
    10:11
    Co se počasí týče, tak si aktuálně nejde přát lepší golfové podmínky. Teplota je zatím příjemná a golfisty nezlobí žádný vítr. I díky tomu už je podél hřiště hromada diváků.
     
    10:10
    Jason Day dokonale přečetl první green a svůj olympijský debut tak vykopl birdiem. Skóre -1 mají kromě něj také Macujama, Bezuidenhout, Fox, Pan a Schmid.
     
    10:08
    Domácí Victor Perez se už nachází na páté jamce. Zatím se mu moc nedaří. Na kontě má dva pary a dvě bogey, což ho spolu s Australanem Leem řadí na konec průběžné výsledkové listiny.
     
    10:06
    Na prvním odpališti se fanoušci těší na nadcházející flight. První odpal před sebou má světová jednička Scottie Scheffler, který k sobě bude mít irskou hvězdu Roryho McIlroye a talentovaného Švéda Åberga.
     
    09:57
    Těsně před startem rakouské hvězdy Seppa Straky se do miniaturního trháku dostali členové druhého flightu. Společné eagley na trojce posunuly na skóre -2 Argentince Tostiho i Chilana Niemanna.
     
    09:53
    Mezi Francouzi to smutně zahučelo, protože Perez šanci na birdie z pětiparu neproměnil. V případě Němce Schmida platí opak, takže je spolu s Panem a Grillem na -1. Problémy na jedničce hasí Clark, kterému zahajovací rána málem uletěla do vody.
     
    09:51
    Po ráně do vody jde na +2 také Australan Min Woo Lee. Na tříparové druhé jamce naskočilo bogey i do karty švédského golfisty Alexe Noréna.
     
    09:49
    C.T. Pan napravil bogey z jedničky a na premiérovém pětiparu se díky eaglu dostal na skóre -1! Úplně jiné pocity zažívá Jihoafričan Bezuidenhout, protože si na úvod turnaje připsal double bogey!
     
    09:46
    Victor Perez se na pětiparové třetí jamce čtvrtou ranou přiblížil k praporku a k potěše francouzských fanoušků bude atakovat birdie. Moderátor na první jamce mezitím představuje světovou pětku Wyndhama Clarka s Hidekim Macujamou, jenž se v roce 2021 stal prvním asijským vítězem Masters. Doplňuje je Brit Fleetwood.
     
    09:43
    Australan Min Woo Lee si na první jamce velmi dlouho chystal přihrávku na green. Vše nakonec bylo k ničemu, protože míček utopil. Takový začátek si určitě nepřál.
     
    09:40
    Emiliano Grillo zužitkoval povedenou druhou ránu a na úvodní jamce si jako první golfista připsal birdie. V případě ostatních hráčů přibývají jen pary. V akci už jsou také Lee, Conners a Bezuidenhout.
     
    09:33
    Německý reprezentant Matthias Schmid začíná s driverem v ruce na třetí jamce. Ta je prvním pětiparem, který měří lehce přes 500 metrů.
     
    09:32
    Emiliano Grillo si fantasticky přihrál k první jamce a nejspíše půjde jako první z hráčů pod par hřiště. Ryan Fox naopak bude těžce zachraňovat par.
     
    09:29
    První Birdie turnaje neobstarali ani členové druhého flightu. Olesen, Tosti a Niemann potřebovali na doručení míčku do jamky dva putty, takže začínají parem.
     
    09:29
    Perez musel na dvojce dostávat míček z bunkeru. Třetí ránu po greenu pak zahrál krátkou a ani putt na bogey pro něj nebyl úplně banální záležitostí. Už jen Němec Schmid se v rámci prvního flightu drží v paru.
     
    09:25
    Pár stovek diváků kolem prvního odpaliště vidělo zahajovací rány třetího flightu. Druhý Argentinec Grillo má k sobě Dána Olesena a Joaquina Niemanna z Chile. Všichni zasáhli fairway v regulaci.
     
    09:21
    Argentinec Tosti odčinil minutou fairway solidní druhou ranou. Celý jeho flight má před sebou dost dlouhé putty na birdie. První tři hráče souběžně čeká puttování na druhé jamce s parem 3.
     
    09:18
    Matthias Schmid lehce podcenil sklon greenu a začal turnaj parem. Stejně tak Perez, kterého od birdie dělily centimetry. Naopak Pan jde po zkažené přihrávce a dvou puttech na +1.
     
    09:12
    Přihrávka na první green se nejlépe vydařila Schmidovi, kdežto Pana čeká třetí rána z kategorie záchranných. Mezitím se do akce chystá druhý flight. Dán Olesen v něm půjde s Jihoameričany Tostim a Niemannem.
     
    09:05
    Příležitost zahájit olympijský turnaj symbolicky dostal domácí golfista Victor Perez. Hned po něm úspěšně zahájili čtyřparovou první jamku také Němec Schmid a C.T. Pan z Tchaj-wanu, který zde obhajuje bronz z Tokia.
     
    9:00
    Zahájení 1. kola.
    Hřiště Golf national, dějiště Ryder Cupu 2018, je připraveno na zahájení olympijského turnaje!
     
    14:00
    Složení flightů

    9:00
    Victor Perez (FRA)
    Matthias Schmid (GER)
    C.T. Pan (TPE)

    9:11
    Thorbjørn Olesen (DEN)
    Alejandro Tosti (ARG)
    Joaquin Niemann (CHI)

    9:22
    Emiliano Grillo (ARG)
    Alex Norén (SWE)
    Ryan Fox (NZL)

    9:33
    Min Woo Lee (AUS)
    Corey Conners (CAN)
    Christiaan Bezuidenhout (RSA)

    9:44
    Wyndham Clark (USA)
    Hideki Macujama (JPN)
    Tommy Fleetwood (GBR)

    9:55
    Sepp Straka (AUT)
    Jason Day (AUS)
    Tom Kim (KOR)

    10:11
    Scottie Scheffler (USA)
    Rory McIlroy (IRL)
    Ludvig Åberg (SWE)

    10:22
    Adrien Dumont de Chassart (BEL)
    Daniel Hillier (NZL)
    Guido Migliozzi (ITA)

    10:33
    Kiradech Aphibarnrat (THA)
    Gavin Green (MAS)
    Gaganjeet Bhullar (IND)

    10:44
    Phachara Khongwatmai (THA)
    Abraham Ancer (MEX)
    Tou Ce-čcheng (CHN)

    10:55
    Jüan Jie-čchun (CHN)
    Camilo Villegas (COL)
    Matteo Manassero (ITA)

    11:06
    Adrian Meronk (POL)
    Sami Välimäki (FIN)
    David Puig (ESP)

    11:17
    Erik van Rooyen (RSA)
    Keita Nakadžima (JPN)
    Kevin Yu (TPE)

    11:33
    Stephan Jäger (GER)
    Nicolai Højgaard (DEN)
    Thomas Detry (BEL)

    11:44
    An Byeong-hun (KOR)
    Shane Lowry (IRL)
    Nick Taylor (CAN)

    11:55
    Xander Schauffele (USA)
    VIktor Hovland (NOR)
    Jon Rahm (ESP)

    12:06
    Mattheu Pavon (FRA)
    Colin Morikawa (USA)
    Matt Fitzpatrick (GBR)

    12:17
    Shubhankar Sharma (IND)
    Rafa Campos (PUR)
    Carlos Ortiz (MEX)

    12:28
    Nico Echavarria (COL)
    Mito Pereira (CHI)
    Kristoffer Ventura (NOR)

    12:39
    Fabrizio Zanotti (PAR)
    Joel Girrbach (SUI)
    Tapio Pulkkanen (FIN).
     
    14:05
    Začíná šestý den 33. olympijských her a to je ten správný čas, aby byly zahájeny turnaje golfistek a golfistů. Přednost dostávají muži, které na hřišti Golf national čekají čtyři osmnáctijamková kola.

    V novodobé historii se golfisté představí pod pěti kruhy teprve potřetí. Po 112 let dlouhé odmlce se tento sport vrátil do programu her až v roce 2016, kdy turnaj v brazilském Riu ovládl Brit Justin Rose. O pět let později v Tokiu převzal zlaté žezlo Xander Schauffele, jenž se do nabitého amerického týmu vměstnal i letos.

    Vítěz nedávného majoru PGA Championship zdaleka nebude jediným globálně známým jménem, které se v Paříži představí. Do francouzské metropole dorazilo všech sedm nejlépe postavených hráčů ve světovém žebříčku v čele s letošním vítězem The Masters, Američanem Scottiem Schefflerem.

    Na rozdíl od her v Tokiu, a nebo nadcházejícího turnaje žen, není mezi šedesátkou startujících žádný český ani slovenský zástupce. Golfová velmoc z USA vyslala do Paříže čtyři reprezentanty, ve všech ostatních případech země vyslaly maximálně dva hráče.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 09:00.

    Michal Břuchanský

    Pořadí po 1. kole
    1. Hideki Macujama (JPN) - 8
    2. Xander Schauffele (USA) -6
    T3. Joaquin Niemann (CHI) -5
    T3. Emiliano Grillo (ARG) -5
    T3. Tom Kim (KOR) -5
    T6. Alex Norén (SWE) -4
    T6. Ryan Fox (NZL) -4
    T6. Tommy Fleetwood (GBR) -4
    T6. Sepp Straka (AUT) -4
    T6. Scottie Scheffler (USA) -4
    T6. Sami Välimäki (FIN) -4
    T6. Erik van Rooyen (RSA) -4
    T6. Jon Rahm (ESP) -4.
    Složení flightů
    9:00
    Victor Perez (FRA)
    Matthias Schmid (GER)
    C.T. Pan (TPE)

    9:11
    Thorbjørn Olesen (DEN)
    Alejandro Tosti (ARG)
    Joaquin Niemann (CHI)

    9:22
    Emiliano Grillo (ARG)
    Alex Norén (SWE)
    Ryan Fox (NZL)

    9:33
    Min Woo Lee (AUS)
    Corey Conners (CAN)
    Christiaan Bezuidenhout (RSA)

    9:44
    Wyndham Clark (USA)
    Hideki Macujama (JPN)
    Tommy Fleetwood (GBR)

    9:55
    Sepp Straka (AUT)
    Jason Day (AUS)
    Tom Kim (KOR)

    10:11
    Scottie Scheffler (USA)
    Rory McIlroy (IRL)
    Ludvig Åberg (SWE)

    10:22
    Adrien Dumont de Chassart (BEL)
    Daniel Hillier (NZL)
    Guido Migliozzi (ITA)

    10:33
    Kiradech Aphibarnrat (THA)
    Gavin Green (MAS)
    Gaganjeet Bhullar (IND)

    10:44
    Phachara Khongwatmai (THA)
    Abraham Ancer (MEX)
    Tou Ce-čcheng (CHN)

    10:55
    Jüan Jie-čchun (CHN)
    Camilo Villegas (COL)
    Matteo Manassero (ITA)

    11:06
    Adrian Meronk (POL)
    Sami Välimäki (FIN)
    David Puig (ESP)

    11:17
    Erik van Rooyen (RSA)
    Keita Nakadžima (JPN)
    Kevin Yu (TPE)

    11:33
    Stephan Jäger (GER)
    Nicolai Højgaard (DEN)
    Thomas Detry (BEL)

    11:44
    An Byeong-hun (KOR)
    Shane Lowry (IRL)
    Nick Taylor (CAN)

    11:55
    Xander Schauffele (USA)
    VIktor Hovland (NOR)
    Jon Rahm (ESP)

    12:06
    Mattheu Pavon (FRA)
    Colin Morikawa (USA)
    Matt Fitzpatrick (GBR)

    12:17
    Shubhankar Sharma (IND)
    Rafa Campos (PUR)
    Carlos Ortiz (MEX)

    12:28
    Nico Echavarria (COL)
    Mito Pereira (CHI)
    Kristoffer Ventura (NOR)

    12:39
    Fabrizio Zanotti (PAR)
    Joel Girrbach (SUI)
    Tapio Pulkkanen (FIN)