Maroko – USA 4:0 (kon.) | Japonsko – Španělsko 0:3 (kon.) | Egypt – Paraguay 1:1 (5:4 po pen.)
Francie – Argentina 1:0 (kon.)
konec
Japonsko
0:3 (0:1)
Španělsko
Pátek 02.08.2024, 17:00 • Parc Olympique Lyonnais, Lyon • Olympijské hry - muži • Čtvrtfinále
Předzápasové kurzy
Sledujte:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 17:00.
     
    Hezké páteční odpoledne všem milovníkům fotbalu! Olympijský fotbalový turnaj se přehoupl do své druhé poloviny a na programu jsou čtvrtfinálové zápasy. Společně se podíváme na utkání Japonska se Španělskem. Výkop je na stadionu Parc Olympique Lyonnais v Lyonu naplánován na 17:00, tak se pohodlně usaďte a já Vás provedu tímto přenosem.
     
    Japonsko

    Tradiční účastník finálového turnaje letních olympijských her dosáhl na nejlepší výsledek v roce 1968 v Mexiku, kdy proti domácímu výběru zvítězil v zápase o 3. místo 2:0 a bral tak bronz. Na posledních olympijských hrách 2021 v Tokiu se Japonsko dostalo také až do semifinále, po porážce se Španělskem ale na něj čekal opět zápas o bronz. Mexiko tentokrát souboj zvládlo a po výhře 3:1 oplatilo Japonsku více než 50 let starou porážku. Na Japonsko tak zbylo nepopulární čtvrté místo.
    Letošní kádr Japonska je bez větších hvězd, osu týmu tvoří především trojice z belgického St. Truidenu – gólman Leo Kobubo a dvojice středopolařů Rihito Janamoto s Joelem Fudžitou. O góly by se měl starat křídelník Sparty Rotterdam Šunsuke Mito.
    Zástupce asijského kontinentu je zatím na turnaji suverénní, základní skupinou prošlo s plným počtem bodů a skóre 7:0. Na úvod turnaje Japonsko rozstřílelo Paraguay vysoko 5:0. Po dvou gólech si připsali Šunsuke Mito a Šota Fudžio, na listině střelců je doplnil Rihito Janamoto. Ve druhém duelu čekalo na Japonsko africké Mali a vyrovnaný zápas rozhodl v 82. minutě svým druhým gólem na turnaji Rihito Janamoto. Mali mohlo v nastaveném čase srovnat, Cheickna Doumbia ale neproměnil penaltu. Na závěr základní skupiny se Japonsko utkalo s Izraelí a opět rozhodla jediná branka. Výhru 1:0 vystřelil v nastaveném čase střídající Mao Hosoja a Japonsko tak postupilo do play-off z prvního místa.
     
    Španělsko

    Španělé už zažili jaké to je vyhrát olympijské hry, povedlo se jim to na domácích LOH v Barceloně v roce 1992, kde ve finále zdolali 3:2 Polsko. Dvakrát také odcházeli po finále poraženi a brali stříbro, v roce 2000 v Sydney byl nad jejich síly Kamerun, který zvítězil 3:2 po pokutových kopech. A stejného výsledku dosáhlo Španělsko také na posledních LOH v Tokiu, kde se museli ve finále sklonit před Brazílií po porážce 1:2 po prodloužení. V semifinále přitom zdolali 1:0 po prodloužení právě svého dnešního soupeře.
    Současný výběr Španělska vede stratég Santi Denia a v kádru se může opřít o borce jakými jsou dvojice stoperů FC Barcelony Eric Garcia a Pau Cubarsí, střed hřiště ovládající Fermín Lopez s Pablo Barriosem a v ofenzivě nebezpeční Álex Baena a Abel Ruiz.
    Španělsko tak vstupovalo do turnaje jako jeden ze spolufavoritů na zlato, první krok má úspěšně za sebou a dnes musí své ambice potvrdit proti Japonsku. Na úvod turnaje čekal na fotbalisty Španělska nevyzpytatelný Uzbekistán , vyrovnaný duel nakonec Španělé zvládli a po výhře 2:1 si zapsali první 3 body do tabulky. Vítěznou branku Evropanů vstřelil ve 2. poločase 23letý záložník Sergio Gomez, který tak napravil své předchozí zaváhaní ze značky pokutového kopu. Jako druhý v pořadí čekalo na Španělsko mužstvo Dominikánské republiky, které bylo outsiderem a Španělé toto utkání měli pod kontrolou a díky výhře 3:1 mohli slavit předčasný postup do play-off. Postupně se prosadili Fermín Lopez, Álex Baena a výsledek pečetil střídající Miguel Gutiérrez. Na závěr skupiny čekal na Španělsko celek Iráku, který zvítězil 2:1 a připravil tak Španělský výběr o první místo ve skupině. V závěru zápasu pouze snižoval Samu Omorodion, vyrovnat se ale Španělům nepodařilo.
     
    Vzájemný zápas

    Olympijské výběry Japonska a Španělska se na finálovém turnaji potkaly doposud třikrát. V roce 1968 z toho byla v základní skupině bezbranková remíza 0:0 a postup si tehdy zajistily oba týmy. Na další duel se čekalo až do roku 2012, v Londýně zvítězilo 1:0 Japonsko a pro Španěly to znamenalo konec již v základní skupině.
    Poslední vzájemné střetnutí nabídlo semifinále na posledních LOH v roce 2021 v Tokiu, které zvládlo lépe Španělsko a po výhře 1:0 po prodloužení se radovalo z postupu do finále. Vítěznou trefu zaznamenal ve 115. minutě Marco Asensio.
    Jak dopadne dnešní čtvrtfinálový souboj a který z týmů se přiblíží medaili?
     
    Úvodní sestavy:

    Japonsko: Kokubo – Sekine, Takaj, Kimura, Ohata – Fudžita (C) – Jamamoto, Mito – Jamada, Hosoja, Saito.
    Náhradníci: Nozawa – Suzuki, Fudžio, Araki, Sato, Uenaka, Učino.
    Trenér: Go Oiwa

    Španělsko: Tenas – Pubill, E. García, Cubarsí, Miranda – Barrios, Baena – Oroz, F. López, S. Gómez – Ruiz (C).
    Náhradníci: J. García – D. López, Turrientes, Pacheco, Gutiérrez, Bernabé, Omorodion.
    Trenér: Santi Denia

    Rozhodčí: Beida – Santos, Yiembe.
     
    Všichni aktéři dnešního zápasu jsou již na hrací ploše a stadionem zní národní hymny. Za okamžik utkání odstartuje.
     
    Japonsko bude hrát v tmavě modrých dresech, Španělskou zvolilo světle žlutou sadu dresů
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Eric García hned v úvodu srazil útočícího hráče Japonska a hlavní sudí již tahá z kapsy kartónek žluté barvy.
     
    1
    Žlutá karta pro tým Španělsko (Eric García).
     
    2
    Japonsko rozehrálo přímý volný kop nakrátko, akci po levé straně ale přerušuje Marc Pubill. Vhazování pro Japonsko.
     
    4
    Španělé se krátkými přihrávkami dostali z defenzivy, po nepřesné přihrávce Fermína Lópeze na polovině hřiště ale o míč přicházejí.
     
    5
    Ajumu Ohata si vyšlápl na Aimara Oroze a Španělsko bude zahrávat standardku.
     
    6
    Álex Baena ani nadvakrát neprocpal míč do vápna. Po teči bránícího hráče bude Španělsko rozehrávat od rohového praporku.
     
    7
    Centr do vápna letěl do míst, kde bylo přehuštěno hráči v modrých dresech a ti se osvobozují odkopem. Španělé ale zůstávají na míči.
     
    8
    Marc Pubill si nerozuměl s Aimarem Orozem a míč končí v zámezí. Zpět do hry ho uvedou hráči Japonska vhazováním.
     
    9
    Pau Cubarsí dobře četl hru a zastavuje vysoký nákop za obranu.
     
    10
    Španělé ani pod tlakem nezmatkují a opět se krátkými přihrávkami vymanili z vlastní poloviny. Kombinace pokračuje na polovině hřiště a míč létá rychle z nohy na nohu.
     
    11
    Španělsko právě vstřelilo branku!
    Na středu hřiště si převzal míč FERMÍN LÓPEZ, otočil se s ním a z dobrých pětadvaceti metrů posílá svojí ránu levačkou k tyči – 0:1! Leo Kokubo si na míč sáhnul, zastavit jej v cestě do sítě ale nedokázal.
    11. Fermín LÓPEZ - 0:1
     
    13
    Přízemní centr Sergia Gómeze odkopává obrana Japonska do bezpečné vzdálenosti od vlastní branky.
     
    14
    K odraženému míči se na zadní tyči dostal Fermín López, jeho střelu z úhlu ale Kokubo kryje.
    14. Střelu Fermína Lópeze z úhlu kryje Leo Kobubo.
     
    16
    Po faulu Rihita Janamota je útočná akce Japonska u konce. Míč má na kopačkách Arnau Tenas a volí rozehrávku nakrátko přes stopery.
     
    18
    Centr z levé strany hledal na zadní tyči osamoceného Fuki Jamadu, ten si ale neporadil se zpracováním a míč končí mimo hrací plochu. Vhazovat budou Španělé.
     
    19
    Dobrý návrat do defenzivy předvedl Joel Fudžita a bere Španělům míč.
     
    20
    Sekine Hiroki se ve vápně neprosadil proti přesile obránců a míč končí v zámezí. Rozehrávat od branky bude Arnau Tenas.
     
    22
    Centr Sergia Gómeze z levé strany zastavuje na malém vápně Sejdži Kimura. Po jeho hlavičce budou vhazovat fotbalisté ve žlutém.
     
    25
    Míč mají v držení fotbalisté Japonska a hledají vhodný prostor k založení útoku.
     
    26
    Svého dobrého postavení využil Pau Cubarsí a získává před vlastním vápnem míč pro Španělsko.
     
    28
    Fotbalisté Japonska se v posledních minutách čím dál více osmělují v útočné fázi, na dobře zformovanou obranu Španělska ale zatím recept nenacházejí.
     
    29
    Ostrý souboj svedli Pau Cubarsí a Mao Hosoja, oba hráči zůstávají ležet na trávníku a probíhá jejich ošetřování.
     
    30
    Hlavní rozhodčí toho využívá a nařizuje pauzu na doplnění tekutin.
     
    31
    Hra znovu pokračuje, míč uvedou do hry vhazováním Španělé.
     
    32
    Hbitý Rihito Janamoto se prosmýkl kolem Pau Cubarsího do vápna, jeho zpětná přihrávka na malé vápno ale nenašla nikoho ze spoluhráčů. Rohový kop pro Japonsko.
     
    33
    Odražený míč si na středu hřiště našel Šunsuke Mito, jeho rána ze střední vzdálenosti ale prolétla vedle levé tyče.
    33. Rána Šunsuke Mita se mezi tři tyče nevešla.
     
    35
    Dobrou obrannou príci odvedl Joel Fudžita, vybojoval před vlastním vápnem míč a ještě byl při snaze založit protiútok faulován. Hrát s míčem tak mohou fotbalisté Japonska.
     
    37
    Fermín Lopez se obtočil s míčem kolem Kóty Takaje a ten ho při tom fauloval, což nepřehlédl hlavní rozhodčí a píská.
     
    39
    Centr Rihita Janamota od rohového praporku si ve vápně našel Koki Saito, hlavičkou ale trefil před sebou bránícího hráče a nebezpečí pro branku Španělska je tak zažehnáno.
     
    40
    Joel Fudžita posunul míč do vápna, kde si jej přebral Mao Hosoja a skrytou přízemní střelou z otočky překonává Tenase. Gól ale po zhlédnutím VARem není uznán pro ofsajd.
    40. Neuznaný gól Maa Hosoji. Brance předcházel ofsajd.
     
    43
    Hra znovu pokračuje, po nepřesném centru hráčů v modrém končí míč v zámezí a zpět do hry jej pošle dlouhým odkopem od branky Arnau Tenas.
     
    45
    Hlavní rozhodčí nastavuje 7 minut nad rámec 1. poločasu.
     
    45+2
    S míčem na kopačkách hrají Španělé a nikam se už v závěru první půle neženou.
     
    45+4
    Na hrací ploše zůstává po souboji s Janamotem Segio Gómez. Uvidíme, zda bude moci pokračovat ve hře.
     
    45+5
    Sergio Gómez je v pořádku a zpět na nohou, byl to ale právě on, kdo fauloval Janamota a Japonsko tak má k dispozici standardku z pravé strany hřiště.
     
    45+7
    Kroucený centr z přímého kopu se na zadní tyči snesl k nabíhajícímu Šunsuke Mitovi, ten ale trefuje hlavou pouze tyč!
    45+7. Šunsuke Mito hlavou orazítkoval tyč.
     
    45+7
    Žlutá karta pro tým Španělsko (Álex Baena).
     
    45+8
    První poločas skončil.
     
    Je za námi 1. poločas, po kterém odcházejí do šaten spokojenější hráči Španělska, kteří vedou 1:0. Španěly poslal do vedení v 11. minutě svojí levačkou Fermín Lopez a Japonsko tak poprvé na turnaji inkasovalo. Úvodní půlhodina patřila i nadále fotbalistům ve žlutém, kteří hru kontrolovali. S blížícím se koncem první půle ale převzali iniciativu fotbalisté Japonska, kteří svého soupeře zatlačili a ve 40. minutě prostřelil Tenase ranou z otočky Mao Hosoja, jeho zásah ale byl po shlédnutí VARem odvolán. V nastaveném čase se do velké šance dostal Šunsuke Mito, z úhlu ale trefil hlavou pouze tyč a Španělé tak půjdou do druhé poloviny zápasu s náskokem jednoho gólu.
     
    Druhý poločas začne přibližně v 18:08 hodin.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Střídání v týmu Japonsko:
    ze hřiště odchází Fuki Jamada, přichází Šota Fudžio.
     
    47
    Španělé hledali dlouhým nákopem vepředu Ábela Ruize, ten ale na míč nedosáhl a rozehrávat od branky tak bude Leo Kokubo.
     
    49
    Rychlou kombinaci Španělska zakončil z hranice šestnáctky Fermín López, který si balon přichystal na levačku a vypálil, jeho ránu letící nejspíš nad branku ale raději vyráží Leo Kokubo na rohový kop.
    49. Střelu Fermína Lópeze vyráží Leo Kokubo na roh.
     
    50
    Po rohovém kopu se k odraženému míči dostal za vápnem Fermín López, rána mu ale nesedla a letí hodně vedle.
     
    52
    Rohový kop si vyzkoušeli také hráči v modrém, centr Rihita Janamota ale branku Tenase neohrozil. Sejdži Kimura byl natěsno bráněn a svojí hlavičku posílá vysoko nad bránu.
     
    54
    Měkký centr Marca Pubilla odvrací na vápně hlavou na roh Kóta Takaj.
     
    54
    Na centr od rohového praporku vyskočil na přední tyči nejvýše Juan Miranda, svojí hlavičku ale mezi tři tyče neumístil.
     
    55
    Fermín López se uvolnil přes dva protihráče a vysunul do vápna Álexe Baenu, jeho střela na zadní tyč ale branku míjí.
    55. Álex Baena svojí křižnou střelou z dobré pozice branku Japonska neohrozil.
     
    57
    Zdravotní problém avizuje Álex Baena a je v péči lékařů. Vypadá to ale, že bude schopen pokračovat ve hře.
     
    60
    Teď to na tribunách jen zahučelo. Na konci útočné akce Španělska byl opět Fermín López, z hranice velkého vápna ale branku přestřeluje.
     
    62
    Míč na polovině hřiště vybojoval aktivně presující Koki Saito, Japonci ale o něj vinou nepřesné přihrávky brzy přicházejí.
     
    64
    Na středu hřiště se otevřel prostor pro Šunsuke Mita, jeho skákavou střelu ale včas viděl Arnau Tenas a chytá.
    64. Skákavou střelu Šunsuke Mita chytá Arnau Tenas.
     
    66
    Střílená přihrávka Koki Saita z pravé strany prolétla malým vápnem nikým netečována.
     
    67
    Střídání v týmu Japonsko:
    ze hřiště odchází Koki Saito, přichází Kejn Sato.
     
    67
    Faulem se těsně před šestnáctkou provinil Marc Pubill a Japonsko má k dispozici standardku z dobré pozice.
     
    69
    Dobře kroucený centr Janamota na malém vápně boxuje Arnau Tenas, následný závar před bránou obrana Španělska zvládla a odkopem se osvobozuje.
     
    70
    Střídání v týmu Španělsko:
    ze hřiště odchází Álex Baena, přichází Adrián Bernabé.
     
    71
    Španělé teď chytře mění temto hry a kombinují na polovině soupeře.
     
    72
    Rihito Janamoto si pomohl v souboji o míč nedovoleně a hlavní rozhodčí píská. Španělsko má k dispozici přímý volný kop.
     
    72
    Žlutá karta pro tým Japonsko (Rihito Jamamoto).
     
    73
    Standardku si vzal na starost Juan Miranda a jeho dobře mířená rána levou letěla přesně k tyči, Leo Kokubo ji ale vyráží na roh a připisuje si dobrý zákrok.
    73. Juan Miranda pořádně protáhl Lea Kokubu, ten ale vyráží na roh.
     
    74
    Španělsko právě vstřelilo branku!
    Tak to byla paráda. Centr Sérgia Gómeze si za vápnem zpracoval na prsa FERMÍN LÓPEZ a prostřelil vše co mu stálo v cestě. Jeho volej končí pod břevnem v síti – 0:2!
    74. Fermín LÓPEZ - 0:2
     
    74
    Střídání v týmu Japonsko:
    ze hřiště odchází Šunsuke Mito, přichází Asahi Uenaka.
     
    76
    Hlavní rozhodčí stejně jako v první půli nechává oběma mužstvům prostor na občerstvení.
     
    78
    Fermín López si v souboji o míč pomohl zatažením za dres a za malý moment uvidí od hlavního rozhodčího kartu žluté barvy.
     
    78
    Žlutá karta pro tým Španělsko (Fermín López).
     
    80
    Útočná akce Japonska je u konce po faulu Keina Sata. Rozehrávat bude Arnau Tenas.
     
    82
    Kein Sato byl v souboji s Ericem Garcíou důraznější a dostal se k míči, jeho přízemní střelu na zadní tyč ale vyráží Arnau Tenas na roh.
    82. Přízemní střelu Sata na zadní tyč vytěsnil Tenas mimo tři tyče.
     
    83
    Střídání v týmu Španělsko:
    ze hřiště odchází Fermín López, přichází Diego López,
    ze hřiště odchází Aimar Oroz, přichází Beñat Turrientes.
     
    84
    Střídání v týmu Japonsko:
    ze hřiště odchází Rihito Jamamoto, přichází Rjotaro Araki.
     
    85
    S míčem na kopačkách hrají fotbalisté Španělska a nikam už nepospíchají.
     
    86
    Španělsko právě vstřelilo branku!
    A je nejspíš hotovo. Dobře kopnutý rohový kop odrazila obrana Japonska pouze k ABELOVI RUIZOVI a ten zblízka posílá míč do odkryté brány – 0:3!
    86. Abel RUIZ - 0:3
     
    88
    Na centr od rohového praporku si na přední tyči naskočil Kóta Takai, hlavičkou ale pouze orazítkoval břevno!
    88. Kóta Takaj div nezlomil svojí hlavičkou břevno.
     
    88
    Střídání v týmu Španělsko:
    ze hřiště odchází Abel Ruiz, přichází Miguel Gutiérrez,
    ze hřiště odchází Sergio Gómez, přichází Samu Omorodion.
     
    90
    Hlavní rozhodčí nastavuje 5 minut nad rámec řádné hrací doby.
     
    90+2
    Sejdži Kimura si došlápl na Pabla Barriose a s míčem tak budou hrát Španělé. To jim teď samozřejmě vyhovuje.
     
    90+4
    Zápas už se nyní dohrává. Na míči jsou Španělé a kombinují na vlastní polovině.
     
    90+6
    Konec zápasu.
     
    Zazněl závěrečný hvizd a Španělé se po výhře 3:0 mohou těšit na boje o medaile. Naopak Japonsko si dnes připisuje první porážku na turnaji, která pro něj zároveň znamená konečnou. Mužem zápasu je záložník Fermín López, který vstřelil dva krásné góly a výrazně se podepsal pod postup. Třetí branku Španělů přidal pár minut před koncem z dorážky kapitán Alex Baena a bylo rozhodnuto. Japonsko bojovalo, vytvořilo si pár dobrých příležitostí a dvakrát nastřelilo brankovou konstrukci, na Španěly to ale dnes nestačilo.
     
    Španělsko čeká v semifinále Maroko, které dnes vyřadilo USA po výsledku 4:0.
     
    Držení míče: 47 % : 53 %.
    Střely na branku: 3:7. Střely mimo: 5:6. Rohy: 5:5. Ofsajdy: 2:0. Fauly: 15:8.
     
    To je ode mě pro dnešek vše, děkuji za pozornost a budu se těšit zase u dalších přenosů. (19:03:59)

    Jakub Holínka

    Branky: 11. F. López, 74. F. López (S. Gómez), 86. Ruiz

    Karty:   72. Jamamoto (JPN) – 1. E. García (ESP), 45+7. Baena (ESP), 78. F. López (ESP)


    Držení míče: 47 % : 53 %.
    Střely na branku: 3:7. Střely mimo: 5:6. Rohy: 5:5. Ofsajdy: 2:0. Fauly: 15:8.
    Japonsko: Kokubo – Sekine, Takaj, Kimura, Ohata – Fudžita (C) – Jamamoto (84. Araki), Mito (74. Uenaka) – Jamada (46. Fudžio), Hosoja, Saito (67. Sato).
    Náhradníci: Nozawa – Suzuki, Učino.

    Trenér: Go Oiwa

    Španělsko: Tenas – Pubill, E. García, Cubarsí, Miranda – Barrios, Baena (70. Bernabé) – Oroz (83. Turrientes), F. López (83. D. López), S. Gómez (88. Omorodion) – Ruiz (C) (88. Gutiérrez).
    Náhradníci: J. García – Pacheco.

    Trenér: Santi Denia

    Rozhodčí: Beida – Santos, Yiembe