4. kolo – muži Vítěz: S. Scheffler (USA) (kon.)
konec
4. kolo – muži

Vítěz: S. Scheffler (USA)

Neděle 04.08.2024, 09:00 • Le Golf National, Paříž • Olympijské hry - Golf • O medaile
Sledujte:
     
    Závěr golfového turnaje byl pořádně dramatický a zlato nakonec bere Scottie Scheffler, který předvedl ledový klid a poté, co se v závěru dostal do vedení, jej už nepustil. Stříbro bere Brit Tommy Fleetwood a bronz putuje do Japonska Hideki Macujamovi.

    Konečné pořadí
    1. S. Scheffler (USA) -19
    2. T. Fleetwood (GBR) -18
    3. H. Macujama (JPN) -17
    4. V. Perez (FRA) -16
    5. R. McIlroy (IRL) -15
    6. J. Rahm (SPA) -15 (18:50:26)
     
    Konečné pořadí
    1. S. Scheffler (USA) -19
    2. T. Fleetwood (GBR) -18
    3. H. Macujama (JPN) -17
    4. V. Perez (FRA) -16
    5. R. McIlroy (IRL) -15
    6. J. Rahm (SPA) -15
     
    Průběžné pořadí na 15. jamce
    1. S. Scheffler (USA) -19
    2. T. Fleetwood (GBR) -18
    3. H. Macujama (JPN) -17
    4. V. Perez (FRA) -16
    5. J. Rahm (SPA) -16
    6. R. McIlroy (IRL) -15
     
    16:40
    Rahm na 14. jamce zachyboval, zachyboval na bogey a může přijít o medaili! Do čela jde Fleetwood z Británie.
     
    16:20
    Průběžné pořadí na 12. jamce
    1. J. Rahm (SPA) -18
    2. T. Fleetwood (GBR) -18
    3. R. McIlroy (IRL) -17
    4. H. Matsuyama (JAP) -17
    5. V. Perez (FRA) -16
    6. S. Scheffler (USA) -16
     
    15:01
    Průběžné pořadí po 9. jamce
    1. J. Rahm (ESP) -19
    2. T. Fleetwood (GBR) -16
    3. H. Matsuyama (JPN) -16
    4. X. Schauffele (USA) -15
    5. S. Scheffler (USA) -14
    6. T. Kim (KOR) -14
    7. R. McIlroy (IRL) -13
     
    14:30
    Jon Rahm vede už o dva, opět zahrál birdie.
     
    14:12
    Další úspěch na greenu pro Jona Rahma přivedl Španěla do samostatného vedení o jednu ránu před Schauffelem, kterému k birdie scházelo maximálně pět centimetrů.
     
    14:02
    Hideki Macujama před dneškem pečlivě piloval puttování. A evidentně se to vyplatilo, neboť na šesté jamce přidává čtvrté birdie a vyrovnává se průběžně třetímu Fleetwoodovi na -15.
     
    13:56
    Všech sedmnáct nejvýše postavených golfistů je v úvodu dnešního kola v minusových číslech. Ještě před chvílí to platilo také o van Rooyenovi, jenže pak Jihoafričan spáchal na sedmé jamce double bogey. Výrazný propad potkal Belgičana Detryho, který je po šesti jamkách dvě rány nad par.
     
    13:51
    Scottie Scheffler se k Macujamovi nepřipojil. Na šestém greenu měl ohromnou smůlu, když se jeho putt do birdie svezl po obvodu jamky. Větší kliku měl Tom Kim, který se nově nachází ve společnosti McIlroye na děleném sedmém místě se ztrátou tří ran na bronzového Fleetwooda.
     
    13:48
    Macujamův míček zdárně urazil 721 dlouhou cestu do páté jamky. Parádní birdie posouvá vítěze čtvrtečního kola na samostatné čtvrté místo mezi Fleetwooda a Schefflera s Højgaardem, jenž na pětce také zaskóroval.
     
    13:45
    Čtvrté kolo na osmnácté jamce dokončili Tou Ce-čcheng (+5), Daniel Hillier (+7) a Kiradech Aphibarnrat (+6). Thajec dnes osmkrát skóroval, ale celý den si hrubě pokazil na posledních třech jamkách, které zahrál šest nad par.
     
    13:42
    Schauffele skóroval na čtyřce birdie zhruba osmimetrovým puttem. Rahm tento kousek napodobil a zahanbit se nenechal ani Fleetwood, jenž se okamžitě docvakl na rozdíl jediné rány. Čtvrtí Scheffler a Macujama jsou dvě rány za bednou.
     
    13:34
    Průběžné pořadí
    T1. J. Rahm (ESP) -15 (3*)
    T1. X. Schauffele (USA) -15 (3*)
    3. T. Fleetwood (GBR) -14 (3*)
    T4. S. Scheffler (USA) -13 (4*)
    T4. H. Macujama (JPN) -13 (4*)
    T6. R. McIlroy (IRL) -12 (4*)
    T6. N. Højgaard (DEN) -12 (4*)
    T8. T. Olesen (DEN) -11 (6*)
    T8. J. Day (AUS) -11 (5*)
    T8. T. Kim (KOR) -11 (4*).
     
    13:30
    Posunem na -13 protrhl sérii nezdarů Hideki Macujama. Poprvé během čtvrtého kola se také slaví birdie Francouze Pereze, který je dělený patnáctý.
     
    13:27
    Ve skupině pronásledovatelů teď proběhlo množství neproměněných pokusů o birdie. Nejblíže k němu měl na páté jamce dánský golfista Højgaard, jenž se nachází ránu za čtvrtým Schefflerem.
     
    13:25
    Nejlepší trio svou povinnost splnilo. Rahm, Schauffele i Fleetwood si na úvodním pětiparu připsali birdie a o něco upevnili své postavení na průběžných stupních vítězů.
     
    13:20
    Poslední flight dorazil na pětiparovou třetí jamku. Všichni zahráli podobné druhé rány na okraje greenů a šance na eagle jsou minimální. Na čtyřce mezitím neúspěšně útočil na další birdie Scottie Scheffler.
     
    13:16
    Francouzské naděje na medaili už jsou „passé“. Kvůli pěti parům v řadě se Victor Perez zasekl na -8 a od čelních příček je zkrátka moc daleko. Mezitím na turnaji skončil Číňan Jüan Jie-čchun (+8) a Mito Pereira (+1). Chilan může být s dneškem spokojen, neboť zahrál kolo za 66.
     
    13:12
    Rory McIlroy těsně nedotáhl putt na eagle. Birdie na skóre -12 byla formalita a spolu s Højgaardem a Macujamou dělí páté místo. O jednu ránu v tuto chvíli zaostávají Jason Day a Tom Kim.
     
    13:07
    Američané se očividně dobře vyspali! Clarkovo tažení napodobuje Scottie Scheffler, jenž na pětiparové trojce získal třetí birdie v řadě. Sám na třetím místě ale dlouho nepobyl, protože se Fleetwood vrací na -13. Rahm a Schauffele zaknihovali další pary.
     
    13:04
    Wyndham Clark dál stahuje manko, které v jeho případě vzniklo v průběhu čtvrteční první devítky. Ze sedmičky si odnesl už páté birdie na -10 a reálně se tak zapojuje do boje o cenné kovy.
     
    12:58
    Finálová zápletka se okamžitě dramatizuje. Fleetwood neproměnil středně dlouhý putt do paru a horší se na -12. Zespoda se na stejné číslo dostali Højgaard a Macujama. Vedoucí Rahm a Schauffele začali parem, takže je tu šest hráčů v rozmezí dvou ran!
     
    12:49
    Klíčové jamky mají před sebou hráči, kteří potřebují k úspěchu čisté kolo a rovněž nějakou pomoc od vedoucích hráčů. Dvě rány pod bronzem se nachází Højgaard, Macujama, McIlroy a Day S -10 jsou v závěsu Thorbjørn Olesen a Tom Kim. Další ránu ztrácí Wyndham Clark, jenž stihl za šest jamek čtyři birdie!
    Na prvním odpališti panovala od brzkého rána úchvatná atmosféra
     
    12:44
    Jon Rahm, Xander Schauffele a Tommy Fleetwood mají rovněž zahájeno! A hned se dostávají pod tlak Schefflera, který na prvních dvou jamkách zaznamenal dvě birdie. Od vedoucí pozice ho dělí už jenom dvě rány!
     
    12:38
    Dvoučlenný flight, který v 9:00 nastupoval na hřiště jako první, už došel do pomyslného cíle. Francouz Pavon zahrál +3 a celkově je s bilancí +13 poslední. Předposlední Camilo Villegas (+9) dnes absolvoval své nejlepší kolo v paru hřiště.
     
    12:34
    V průběhu kola přibyl k Mattu Fitzpatrickovi druhý odstupující muž. Po jedenácté jamce své působení na olympijských hrách ukončil thajský golfista Phachara Khongwatmai, který do té doby působil s bilancí +6 v šesté desítce.
     
    12:31
    Teď už jde skutečně do tuhého. Na prvním teečku jsou McIlroy, Højgaard a Macujama. Japonec byl po prvním kole na čele o dvě rány. Včera se ale nedostal pod par hřiště a je tři rány za vedoucím duem.
     
    12:22
    Další pozdvižení na jamce č. 1 způsobil start Scottieho Schefflera. Světová jednička bude potřebovat čisté kolo, aby mohla reálně pomýšlet na medaili. Na třetího Fleetwooda po sobotě ztrácí tři rány. Totéž platí o McIlroyovi, který přijde na řadu hned vzápětí.
     
    12:18
    C.T. Pan z Tchaj-wanu rychle odčinil plusový výsledek ze včerejšího kola. Na prvních třech jamkách se dostal dvě pod par a s -9 dělí desátou pozici.
     
    12:09
    Málem jsme tu měli první eso na turnaji. Kanaďana Coreyho Connerse od něj na druhé jamce dělil jen miniaturní kousek. Nakonec míček odjel do vzdáleností 69 centimetrů od praporku, což mu přineslo rutinní birdie na -8.
     
    12:06
    Do akce se zapojil i lepší z Francouzů, průběžně třináctý Victor Perez. Davy fanoušků přivítaly domácího hrdinu na prvním odpališti zpěvem „Marseillaisy“. V příštím flightu už nastoupí hráči na děleném desátém místě.
     
    11:54
    Collin Morikawa vystrkuje růžky dvěma birdie na první a třetí jamce. Jeden ze čtyř amerických golfistů je průběžně sedmnáctý. Výrazně stoupá také Nor Hovland, jenž se během šesti jamek zlepšil z -1 na -4.
     
    11:44
    Už jenom hodina dělí od startu poslední flight, ve kterém se pravděpodobně bude rozhodovat o složení stupňů vítězů. Na Rahma, Schauffeleho a Fleetwooda se nepochybně těší i desetitisíce přítomných fanoušků. Ti vytváří opravdu parádní kulisu, kolem prvního odpaliště dokonce běží mexická vlna.
     
    11:41
    Matthieu Pavon si částečně vylepšuje náladu z nevydařeného turnaje na domácích olympijských hrách. Na pětiparové čtrnáctce zahrál svůj první eagle a přiblížil se k předposlednímu Villegasovi na rozdíl dvou ran. Ještě o ránu lépe, tedy na skóre +8, jsou Jüan Jie-čchun a Daniel Hillier.
     
    11:34
    Kolegové ze zmiňovaného flightu začali kolo diametrálně odlišným způsobem. Zatímco Shane Lowry zaznamenal double bogey, tak birdie posunulo Wyndhama Clarka na -6. V silách světové pětky určitě je posun do blízkosti top 10. Třetí do party, Němec Jäger, odchází z jedničky v paru.
     
    11:26
    A znovu se na jedničce přihlásila o slovu vodní překážka. Shane Lowry si určitě představoval lepší vstup do nedělního kola. Fantastickou ránu v podobě patnáctimetrového puttu do birdie mezitím na čtyřce zahrál Viktor Hovland (-2).
     
    11:20
    Blížíme se k nejlepší dvacítce a s tím stoupá i věhlas jednotlivých jmen. Bouřlivý potlesk teď na prvním teečku přivítal Ira Shanea Lowryho a Američana Wyndhama Clarka. Druhého z nich už ve čtvrtek vyřadila ze hry o medaile tragická první devítka. Včera naopak zahrál hezkých -6 a usadil se na 23. místě.
     
    11:15
    Už o deset míst si během první devítky polepšil Mito Pereira. Za čtyři pary a pět birdie mu náleží skóre +1. Thajec Aphibarnrat, který měl rovněž výborný rozjezd, v důsledku dvou bogey v řadě spadl zpátky na +4.
     
    11:06
    Strašidelné chvíle hned na první jamce absolvoval Adrien Dumont de Chassart. Belgičan dvakrát trefil vodu a ze solidního skóre -3 se během pár minut stalo +1.
     
    10:55
    Villegas a Pavon prochází hřištěm vysokou rychlostí. Osekaný první flight se nachází na jedenácté jamce, kdežto o jedenáct minut později startující trio Jüan Jie-čchun, Phachara Khongwatmai a Mito Pereira je teprve na osmičce. S +11 je dál poslední domácí Pavon.
     
    10:50
    První jamka nadělala už několika hráčům pořádnou paseku. A to hlavně vodní překážka, která se teď stala osudnou Välimäkimu. Finský reprezentant se během čtvrtka pohyboval mezi nejlepšími, ale teď si nepochybně pohorší z -3 a klesne z dělené 31. příčky.
     
    10:35
    Ve skvělé první devítce pokračují Mito Pereira a Kiradech Aphibarnrat. Oba mají na kontě čtyři birdie a celkově jsou už jenom dvě rány nad parem hřiště. Poněkud odlišné pocity zažívá Francouz Pavon, kterého tři bogey poslaly na poslední místo s +11.
     
    10:25
    Postupně se zapojují další hráči ze čtvrté desítky průběžného pořadí. Mezi nimi je i Viktor Hovland, jenž vloni vyhrál dlouhodobou soutěž PGA Tour. Se skóre -1 je tento Nor velmi vzdálen od elity. Na vině je hlavně výkon +4 z pátečního druhého kola.
     
    10:10
    V tuto chvíli je na hřišti sedmnáctka hráčů. Nejlépe se vede Chilanu Pereirovi, který na prvních čtyřech jamkách posbíral tři birdie a upravil si skóre na +3. Daří se i oběma Thajcům, Aphibarnrat je dnes -2, Khongwatmai -1.
     
    10:04
    Francouz Pavon potěšil fanoušky na páté jamce takřka osmimetrovým puttem do birdie a symbolickým zlepšením na +9. Na předposlední místo se naopak propadl Novozélanďan Daniel Hillier, jenž potřeboval k pokoření tříparové dvojky sedm ran. S +10 je horší jenom Camilo Villegas.
     
    09:48
    Někteří z hráčů se aktuálně nachází na třetí jamce, která je z pohledu skórování pro hráče nejlehčí. Průměrné skóre na tomto pětiparu je 4.429. Nejtěžší byla v dosavadních třech kolech čtyřparová osmnáctka, kde se průměrně hraje 4.456.
     
    09:33
    První birdie dne zahrál na úvodní jamce Chilan Mito Pereira, který se po úspěšném prvním kole v pátek propadl výsledkem +5. Phachara Kohngwatmai z Thajska v rychlém sledu ubral hned dvě rány a z +6 se zlepšil na +4.
     
    09:24
    Od úplného rána jsou jednotlivé jamky obsypány tisícovkami fanoušků. Francouz Pavon jim na úvod předvedl dva pary, kdežto Villegas bogey a na tříparové dvojce par. Oba jsou s -10 na děleném posledním místě s odstupem tří ran na 57. Číňana jménem Jüan Jie-čchun.
     
    09:11
    Do nedělního kola už nenastoupila kompletní šedesátka golfistů. Pro zranění odstoupil Brit Fitzpatrick, který se zde od začátku turnaje trápil. V prvním flightu proto startují jen domácí Matthieu Pavon a Kolumbijec Villegas, který rovnou začal odpalem do vody.
     
    Začátek 4. kola.
     
    V devět hodin ráno se na hřiště Golf National vydají golfisté z chvostu průběžného pořadí. Adepti na medaile absolvují své první odpaly až v poledne. Konkrétně poslední flight ve složení Fleetwood, Rahm a Schaufele přijde na řadu ve 12:39.
     
    Hezkou neděli u sledování textového přenosu ze závěrečného kola olympijského turnaje golfistů!

    Ti v novodobé historii hrají pod pěti kruhy teprve potřetí. Po 112 let dlouhé odmlce se tento sport vrátil do programu her v roce 2016, kdy turnaj v brazilském Riu ovládl Brit Justin Rose. O pět let později v Tokiu převzal zlaté žezlo Xander Schauffele, jenž se do nabitého amerického týmu vměstnal i letos.

    Po třech kolech není Schauffeleho obhajoba zlata vůbec vyloučena. Vítěz nedávného majoru PGA Championship je po třech kolech na děleném prvním místě ve společnosti španělského golfisty Jona Rahma. Jedinou ránu pozadu je Tommy Fleetwood, který bude hájit průběžné třetí místo před Højgaardem a Macujamou. O něco menší šanci na cenný kov mají další hvězdní golfisté Scheffler a McIlroy, kteří s bilancí -10 ztrácí na čelo čtyři rány.

    Pořadí po 3. kole:
    T1. J. Rahm (ESP) – 14
    T1. X. Schauffele (USA) -14
    3. T. Fleetwood (GBR) -13
    T4. N. Højgaard (DEN) -11
    T4. H. Macujama (JPN) -11
    T6. T. Detry (BEL) -10
    T6. T. Kim (KOR) -10
    T6. R. McIlroy (IRL) -10
    T6. S. Scheffler (USA) -10
    T10. L. Åberg (SWE) -9
    T10. J. Day (AUS) -9
    T10. J. Niemann (CHI) -9.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 09:00.

    Michal Břuchanský

    Konečné pořadí
    1. S. Scheffler (USA) -19
    2. T. Fleetwood (GBR) -18
    3. H. Macujama (JPN) -17
    4. V. Perez (FRA) -16
    5. R. McIlroy (IRL) -15
    6. J. Rahm (SPA) -15
    Pořadí před 4. kolem
    T1. J. Rahm (ESP) – 14
    T1. X. Schauffele (USA) -14
    3. T. Fleetwood (GBR) -13
    T4. N. Højgaard (DEN) -11
    T4. H. Macujama (JPN) -11
    T6. T. Detry (BEL) -10
    T6. T. Kim (KOR) -10
    T6. R. McIlroy (IRL) -10
    T6. S. Scheffler (USA) -10
    T10. L. Åberg (SWE) -9
    T10. J. Day (AUS) -9
    T10. J. Niemann (CHI) -9
    Složení flightů
    9:00
    Camilo Villegas (COL)
    Matthieu Pavon (FRA)

    9:11
    Mito Pereira (CHI)
    Phachara Khongwatmai (THA)
    Jüan Jie-čchun (CHN)

    9:22
    Tou Ce-čcheng (CHN)
    Daniel Hillier (NZL)
    Kiradech Aphibarnrat (THA)

    9:33
    Kristoffer Ventura (NOR)
    Adrian Meronk (POL)
    Emiliano Grillo (ARG)

    9:44
    Nico Echavarria (COL)
    Kevin Yu (TPE)
    Gaganjeet Bhullar (IND)

    9:55
    Tapio Pulkkanen (FIN)
    Rafa Campos (PUR)
    Keita Nakadžima (JPN)

    10:11
    Gavin Green (MAS)
    Abraham Ancer (MEX)
    Alex Norén (SWE)

    10:22
    Shubhankar Sharma (IND)
    Viktor Hovland (NOR)
    Matthias Schmid (GER)

    10:33
    Nick Taylor (CAN)
    Sepp Straka (AUT)
    Joel Girrbach (SUI)

    10:44
    Adrien Dumont de Chassart (BEL)
    Fabrizio Zanotti (PAR)
    Sami Välimäki (FIN)

    10:55
    David Puig (ESP)
    Min Woo Lee (AUS)
    Guido Migliozzi (ITA)

    11:06
    Ryan Fox (NZL)
    Collin Morikawa (USA)
    Carlos Ortiz (MEX)

    11:17
    Stephan Jäger (GER)
    Wyndham Clark (USA)
    Shane Lowry (IRL)

    11:33
    Alejandro Tosti (ARG)
    C.T. Pan (TPE)
    Matteo Manassero (ITA)

    11:44
    Erik van Rooyen (RSA)
    An Byeong-hun (KOR)
    Corey Conners (CAN)

    11:55
    Christiaan Bezuidenhout (RSA)
    Thorbjørn Olesen
    Victor Perez (FRA)

    12:06
    Ludvig Åberg (SWE)
    Jason Day (AUS)
    Joaquin Niemann (CHI)

    12:17
    Scottie Scheffler (USA)
    Tom Kim (KOR)
    Thomas Detry (BEL)

    12:28
    Nicolai Højgaard (DEN)
    Hideki Macujama (JPN)
    Rory McIlroy (IRL)

    12:39
    Jon Rahm (ESP)
    Xander Schauffele (USA)
    Tommy Fleetwood (GBR)