Přehled událostí na LOH Paříž 2024 – 10. den (kon.) | Přehled událostí na LOH Paříž 2024 – 11. den (kon.)
konec
Přehled událostí na LOH Paříž 2024 – 11. den

Úterý 06.08.2024, 09:00Olympijské hry
Sledujte:
    Čelo medailového pořadí zemí po 11. dni
     
    V medailovém pořadí zemí se po 11. dni dostaly poprvé do vedení Spojené státy. Ale další silné čínské sporty se teprve uskuteční, nic není rozhodnuto. Na třetím místě se nic nezměnilo, stále ho drží Austrálie. Francie bude mít silný závěr v kolektivních sportech, Austrálie a Velká Británie například v dráhové cyklistice. Bude to ještě velký boj. Naprostou senzací je výprava Irska, která poprvé v historii získala 4 zlaté medaile.

    Česko se s jednou zlatou a jednou bronzovou medailí nachází na děleném 39. místě společně s Kubou a Guatemalou. Aspoň jedno zlato si aktuálně hřeje už 48 výprav. Jednu jakoukoliv medaili pak naprosto rekordních 75 zemí. Kam toto číslo ještě poroste? (02:03:24)
     
    Konec soutěží 11. dne olympijských her.
    Na závěr dne tradiční vlákno důležitých událostí, zajímavostí a kuriozit.
     
    1:10
    Zápas

    Přehled 11. dne končíme naprosto jedinečným zápisem do olympijské historie, který je téměř nepřekonatelný. Již téměř 42letý kubánský zápasník Mijaín López Núñez se totiž stal prvním člověkem v dějinách, co ovládl stejnou disciplínu na pěti hrách za sebou! Jedná se o řecko-římský zápas mužů do 130 kg. Letos ve finále po zcela hladkém a jednoznačném průběhu porazil Chilana Yasmaniho Acostu Fernandeze 6:0, který ve 36 letech získal teprve druhou velkou světovou medaili v kariéře.

    Bronzové medaile ve stínu neuvěřitelného historického okamžiku získali Íránec Amin Mirzazadeh a Číňan Meng Ling-če. Pro oba jde o první velkou medaili v kariéře.
     
    0:50
    Zápas

    Olympijským vítězem v řecko-římském zápase mužů do 60 kg se stal Japonec Keničiro Fumita, obhájce stříbra a dvojnásobný mistr světa. Ve 28 letech se dočkal poslední chybějící trofeje. Ve finále byl v prvním poločase lepší a vybudoval si náskok, který ve druhé části dokázal pohlídat. Poražený Číňan Cchao Li-kuo i tak dosáhl největšího úspěchu kariéry a získal druhou velkou medaili. Bronzové medaile vybojovali Kyrgyzstánec Žolaman Šaršenbekov, úřadující mistr světa, a Severokorejec Ri Se-ung.

    Ve volném stylu žen do 68 kg rozhodla o svém finálovém triumfu teprve 20letá Američanka Amit Elorová, už ve svém věku dvojnásobná mistryně světa a největší favoritka, nad Meerim Žumanazarovovou z Kyrgyzstánu, obhájkyní bronzu, už v první části, ve druhé hlídala výsledek. Bronzové medaile získaly Turkyně Buse Cavusogluová Tosunová a Japonka Nonoka Ozakiová, taktéž medailové favoritky.
     
    0:35
    Zápas

    V řecko-římském zápase mužů do 77 kg postoupili do finále Japonec Nao Kusaka, bronzový z loňského mistrovství světa, který jako první dokázal bodovat proti Arménovi Malchasovi Amojanovi, až ho porazil, a Kazachstánec Demeu Žadrajev, který porazil ve čtvrtfinále i semifinále velké medailové favority a naprosto senzačně bude zápasit o zlato.

    V řecko-římském zápase mužů do 97 kg postoupili do finále favorité svých semifinálových zápasů, tj. Armén Artur Aleksanjan, který si tak zajistil medaili ze čtvrté olympiády v řadě, a Íránec Mohammadhadi Saráví, mistr světa z roku 2021.

    Ve volném stylu žen do 50 kg se ve finále utkají Indka Vineš Vinešová, bronzová medailistka z mistrovství světa 2022, a Američanka Sarah Ann Hildebrandtová, obhájkyně stříbra. Obě svá semifinále vyhrály naprosto s přehledem.
     
    0:25
    Box

    První pařížskou olympijskou vítězkou v boxu je v kategorii žen do 60 kg 34letá Irka Kellie Harringtonová, která tak dokázala obhájit zlato z Tokia. K tomu je i vítězka loňských Evropských her a mistryně světa z roku 2018. Ve finále zvítězila nad Číňankou Jang Wen-lu a oplatila jí porážku z finále MS 2016.

    Ženy do 60 kg, finále:
    Jang Wen-lu (CHN, 1) – Kellie Harringtonová (IRL, 3) 1:4
     
    0:10
    Box

    Ve finále mužů do 71 kg se utkají pátý muž loňských Asijských her a vítěz loňských Panamerických her.

    Muži do 71 kg, semifinále:
    Omari Jones (USA) – Asadkhuja Mujdinchujajev (UZB) 2:3
    Lewis Richardson (GBR) – Marco Alonso Verde Alvarez (MEX, 2) 2:3

    Ve finále žen do 50 kg se utkají vítězka loňských Asijských her a mistryně světa z Číny a obhájkyně stříbra, vítězka loňských Evropských her a dřívější mistryně světa z Turecka.

    Ženy do 50 kg, semifinále:
    Wu Jü (CHN, 1) – Nazym Kyzajbaj (KAZ) 4:1
    Buse Naz Cakirogluová (TUR, 3) – Aira Villegasová (PHI) 5:0

    Ve finále žen do 66 kg se utkají kontroverze vzbuzující Alžířanka Imame Khelifová a loňská mistryně světa a vítězka Asijských her Jang Liou z Číny. V zákulisí mezitím musí MOV vyřešit protest maďarské výpravy proti čtvrtfinálovému utkání své boxerky proti Khelifové.

    Ženy do 66 kg, semifinále:
    Imame Khelifová (ALG, 5) – Janjaem Suwannaphengová (THA, 8) 5:0
    Jang Liou (CHN, 2) – Čchen Nien Čchin (TPE) 4:1

    Poražení semifinalisté automaticky získávají bronzové medaile.
     
    23:50
    Synchronizované plavání


    Volné sestavy, druhá část soutěže družstev, naprosto překopaly celkové pořadí. Ne tedy na čele, tam si Čína plave a cvičí nějakou mimozemskou ligu, ale za nimi. S náskokem druhou nejlepší sestavou se na průběžné stříbro posunuly Američanky, Španělky klesly o jednu pozici na třetí místo. Za nimi ale není ani Francie, ani Itálie, ale Japonsko. Zítra soutěž uzavřou akrobatické sestavy, nová část soutěže družstev, která má na olympijských hrách premiéru.
     
    23:35
    Basketbal

    Exhibiční zápas sehráli američtí basketbalisté ve čtvrtfinále proti Brazílii. Většinu zápasu se vyloženě bavili, vymýšleli kreativní akce a přitom neustále sázeli body. Brazilci sice dohráli zápas se ctí, ale jakmile neměli míč, často se stávali pouze diváky, jen ne v hledišti, nýbrž přímo na ploše. Čtvrtfinále je pro ně velkým úspěchem. Američany čeká v semifinále znovu Srbsko, s kterým hráli už ve skupině.

    Muži, čtvrtfinále:
    Brazílie–USA 87:122 (21:33, 36:63, 71:94)
    Caboclo 30, de Paula 15 (8 doskoků) – Booker 18, Edwards 17
     
    23:25
    Fotbal

    Úřadující mistryně světa ze Španělska si finále olympijského turnaje nezahrají! Po svém nejlepším výkonu na turnaji je vyřadila Brazílie, které oprašuje zašlou slávu ženských fotbalistek, ale na turnaji působila zatím spíše rozpačitě a ve 4 zápasech nastřílela jen 3 góly. Dnes nehrála fotbal, poctivě bránila, ale jakmile se dostala k míči, byla nesmírně nebezpečná a hlavně produktivní. Španělky byly herně výrazně lepší, jenže naprosto jalové. V základní hrací době si vylámaly zuby na výborné brankářce Loreně, góly začaly střílet až před koncem a v oznámeném 15minutovém nastavení (zcela zaslouženém, Brazílie se ve druhém poločase rozhodla, že zbytek zápasu co nejvíc proleží), kdy už bylo pozdě. Brazílie tak po 16 letech bude hrát finále olympiojských her a stejně jako v letech 2004 a 2008 v něm narazí na USA. Tehdy pokaždé prohrály.

    Ženy, semifinále:
    Brazílie–Španělsko 4:2 (2:0)
    6. Paredesová (vla.), 45+4. Ludmila, 72. Adriana, 90+1. Kerolin – 85. a 90+12. Paralluelová
     
    23:00
    Plážový volejbal

    Australanky Mariafe a Clancyová mají stále šanci obhájit finálovou účast z Tokia! Ve čtvrtfinále ale musely odolat v třísetové bitvě se Švýcarkami Esmée a Zoe, když v prvních dvou setech po naprosto vyrovnaném průběhu rozhodovala až závěrečná fáze od stavu 15:15, v tiebreaku pak začal mít australský pár navrch od jeho poloviny. Semifinálové soupeřky zatím neznají.

    Ženy, čtvrtfinále:
    Mariafe Artacho del Solarová, Taliqua Clancyová (AUS) – Zoe Vergéová-Depréová, Esmée Böbnerová (SUI) 21:19, 16:21, 15:12

    Ve druhém čtvrtfinále žen pak pod Eiffelovkou vybuchla pořádná nálož! Úřadující mistryně světa Američanky Hughesová a Chengová totiž senzačně podlehly ve dvou setech Švýcarkám Hüberliové a Brunnerové, které přitom za 8 let, co spolu hrají, byly na mistrovství světa jen 2× ve čtvrtfinále! Evropský pár poté, co o vítězství v prvním setu rozhodl už v jeho polovině a druhý set ovládl posledními 2 výměnami, senzační postup do semfinále ještě na písku oplakal štěstím. Američanky celkem nevěřícně koukaly, co se to právě stalo. Semifinálové soupeřky zatím Švýcarky neznají.

    Ženy, čtvrtfinále:
    Sara Hughesová, Kelly Chengová (USA) – Tanja Hüberliová, Nina Brunnerová (SUI) 18:21, 19:21
     
    22:55
    Házená

    Zápas absolutně nehodný vyřazovací fáze. To bylo poslední čtvrtfinále turnaje žen, v němž Norky vzaly hráčky Brazílie na kolotoč a vozily je na něm tak dlouho, než vypustily duši. Naprosto dominantní výkon a Norky jasně naznačily, že po vítězství v základní skupině letos po 12 letech zase chtějí hrát finále. V semifinále se o něj střetnou s Dánskem.

    Ženy, čtvrtfinále:
    Norsko–Brazílie 32:15 (16:8)
    Jacobsenová 6, Herremová 5 – de Paulaová a Guarieirová 3
     
    22:41
    Stolní tenis

    Německé družstvo mužů stříbro z Tokia neobhájí! Ve čtvrtfinále je vyřadili stále se lepšící Švédové, v poslední dvacetiletce minulého století jeden z nejlepších týmů světa, klerý ale dlouho paběrkoval a teď se opět snaží drát nahoru. Na olympijských hrách si od zařazení soutěže družstev zahrají o medaile poprvé, na MS hráli semifinále od roku 2004 jen jednou. O finále se utkají s Japonskem.

    Družstva mužů, čtvrtfinále:

    Německo (2) – Švédsko (7) 0:3

    Qiu, Boll – Karlsson, Kallberg 0:3
    Ovtcharov – Moregard 2:3
    Boll – Kallberg 1:3
     
    22:35
    Stolní tenis

    Druhým účastníkem semifinále ženských družstev je podle očekávání Japonsko, jehož hráčky si ve čtvrtfinále proti Thajsku příjemně zatrénovaly a neztratily ani set.

    Družstva žen, čtvrtfinále:

    Japonsko (2) – Thajsko (13) 3:0

    Hajatová, Hiranová – S. Sawettabutová, Paranangová 3:0
    Harimotová – J. Sawettabutová 3:0
    Hiranová – Paranangová 3:0
     
    22:27
    Volejbal

    Úřadující dvojnásobné mistryně světa Srbky vypadávají z turnaje už ve čtvrtfinále a hlavně to bylo nečekaně jednoznačné! Letošní vítězky Ligy národů z Itálie potvrzují skvělou formu na celém turnaji a poté, co dokázaly ubojovat dlouho se nepříznivě vyvíjející první set, rozjely svoji mašinu naplno a soupeřkám už nedaly žádnou šanci. V semifinále, do kterého na olympijských hrách postoupily poprvé v historii, si zopakují skupinový střet s Tureckem a za stejný výsledek by se vůbec nezlobily.

    Ženy, čtvrtfinále:
    Itálie–Srbsko 3:0 (24, 20, 20)
     
    22:10
    Vodní pólo

    Neskutečnou taktickou defenzivní bitvu nabídlo poslední čtvrtfinále žen. Přesto mohlo padnout mnohem víc gólů, ale na obou stranách se překonávaly brankářky, Magyariová a Johnsonová. Zápas rozhodl jediný gól, který vůbec ve čtvrté čtvrtině padl, vstřelila ho nad rameno u tyče bránící hráčky z pole Fattalová, a zbývající 3 minuty Američanky ubránily, v čele samozřejmě s fantastickou Johnsonovou. Při posledním útoku Maďarsko dokonce branku vůbec netrefilo a pojede domů. Američanky po vydřeném vítězství pokračují za obhajobou zlata, ale každý další krok bude těžší a těžší. V semifinále je čeká Austrálie.

    Ženy, čtvrtfinále:
    Maďarsko–USA 4:5 (2:1, 0:2, 2:1, 0:1)
     
    22:00
    Fotbal

    Prvními finalistkami fotbalového turnaje žen jsou Američanky, které tak stále jsou za svým cílem, vrátit se po 12 letech na olympijský trůn! V semifinále proti Německu byly od začátku lepším týmem, ale prosadit se dokázaly až v prodloužení, kdy se levá obránkyně Německa špatně zorientovala na přihrávku za obranu, prohrála sprinterský souboj se Smithovou, která úspěšně přehodila vybíhající brankářku. Němky měly jedinou velkou šanci, ale v prvním poločase ji neproměnily a po inkasovaném gólu se prakticky k ničemu nedostaly. Zahrají si jen o bronz.

    Ženy, semifinále:
    USA–Německo 1:0p (0:0)
    95. Smithová

    Libor Štěpán

    Program soutěží 11. dne
    Atletika
    10:05 1 500 m žen (rozběhy, Kristiina Sasínek Mäki)
    10:20 oštěp mužů (kvalifikace, Jakub Vadlejch)
    10:50 110 m překážek mužů (opravy)
    11:15 dálka žen (kvalifikace)
    11:20 400 m žen (opravy, Lurdes Gloria Manuel, Tereza Petržilková, Lada Vondrová)
    12:00 400 m překážek mužů (opravy, Vít Müller)
    12:30 200 m mužů (opravy, Eduard Kubelík, Ondřej Macík, Tomáš Němejc)
    19:35 400 m mužů (semifinále)
    19:57 kladivo žen (finále)
    20:07 400 m překážek žen (semifinále)
    20:15 dálka mužů (finále, Radek Juška)
    20:50 1 500 m mužů (finále)
    21:14 3 000 m překážek žen (finále)
    21:40 200 m žen (finále)

    Basketbal
    11:00 Německo–Řecko (muži, čtvrtfinále)
    13:30 Srbsko–Austrálie (muži, čtvrtfinále)
    17:15 Francie–Kanada (muži, čtvrtfinále)
    21:00 Brazílie–USA (muži, čtvrtfinále)

    Box
    21:30 muži do 71 kg (semifinále)
    22:02 ženy do 50 kg (semifinále)
    22:34 ženy do 66 kg (semifinále)
    23:06 ženy do 60 kg (finále)

    Dráhová cyklistika
    17:30 stíhací závod družstev žen (kvalifikace)
    18:59 týmový sprint mužů (1. kolo)
    19:14 stíhací závod družstev mužů (1. kolo)
    19:55 týmový sprint mužů (finále)

    Fotbal
    18:00 USA–Německo (ženy, semifinále)
    21:00 Brazílie–Španělsko (ženy, semifinále)

    Házená
    9:30 Dánsko–Nizozemsko (ženy, čtvrtfinále)
    13:30 Francie–Německo (ženy, čtvrtfinále)
    17:30 Maďarsko–Švédsko (ženy, čtvrtfinále)
    21:30 Norsko–Brazílie (ženy, čtvrtfinále)

    Jachting
    12:03 kite mužů (jízdy 6–10)
    12:05 multihul mix (jízdy 10–12)
    12:15 dinghy mix (jízdy 7-10)
    12:23 kite žen (jízdy 6–10)
    14:43 dinghy žen (finále)
    15:43 dinghy mužů (finále)

    Jezdectví
    10:00 parkur jednotlivců (finále)

    Plážový volejbal
    17:00 čtvrtfinále mužů
    21:00 čtvrtfinále žen

    Pozemní hokej
    14:00 Nizozemsko–Španělsko (muži, semifinále)
    19:00 Německo–Indie (muži, semifinále)

    Rychlostní kanoistika
    9:30 K4 mužů (rozjížďky)
    10:00 K4 žen (rozjížďky)
    10:30 C2 mužů (rozjížďky, Petr Fuksa, Martin Fuksa)
    11:00 C2 žen (rozjížďky)
    11:30 K2 mužů (rozjížďky, Jakub Špicar, Daniel Havel)
    12:10 K2 žen (rozjížďky)
    13:10 K4 mužů (čtvrtfinále)
    13:20 C2 žen (čtvrtfinále)
    13:50 C2 mužů (čtvrtfinále)
    14:10 K2 žen (čtvrtfinále)
    14:30 K2 mužů (čtvrtfinále)

    Skateboarding
    12:30 park žen (kvalifikace)
    17:30 park žen (finále)

    Skoky do vody
    10:00 3m prkno mužů (kvalifikace)
    15:00 10m věž žen (finále)

    Sportovní lezení
    10:00 kombinace žen (kvalifikace – bouldering)
    13:00 rychlost mužů (kvalifikace)
    13:35 rychlost mužů (1. kolo)

    Stolní tenis
    10:00 Čína–Indie (muži, osmifinále)
    10:00 Korea–Chorvatsko (muži, osmifinále)
    10:00 USA–Německo (ženy, osmifinále)
    10:00 Tchaj-wan–Austrálie (ženy, osmifinále)
    15:00 Japonsko–Tchaj-wan (muži, čtvrtfinále)
    15:00 Švédsko–Korea (ženy, čtvrtfinále)
    20:00 Japonsko–Thajsko (ženy, čtvrtfinále)
    20:00 Švédsko–Německo (muži, čtvrtfinále)

    Synchronizované plavání
    19:30 družstva (volné sestavy)

    Vodní pólo
    14:00 Kanada–Španělsko (ženy, čtvrtfinále)
    15:35 Nizozemsko–Itálie (ženy, čtvrtfinále)
    19:00 Austrálie–Řecko (ženy, čtvrtfinále)
    20:35 Maďarsko–USA (ženy, čtvrtfinále)

    Volejbal
    9:00 Čína – Turecko (ženy, čtvrtfinále)
    13:00 Brazílie – Dominikánská republika (ženy, čtvrtfinále)
    17:00 USA – Polsko (ženy, čtvrtfinále)
    21:00 Itálie – Srbsko (ženy, čtvrtfinále)

    Zápas
    11:00 řecko-římský zápas mužů do 60 kg (opravy)
    11:00 volný styl žen do 68 kg (opravy)
    11:00 řecko-římský zápas mužů do 130 kg (opravy)
    11:30 řecko-římský zápas mužů do 77 kg (osmifinále, čtvrtfinále, semifinále)
    11:30 volný styl žen do 50 kg (osmifinále, čtvrtfinále, semifinále)
    11:30 řecko-římský zápas mužů do 97 kg (osmifinále, čtvrtfinále, semifinále)
    19:45 řecko-římský zápas mužů do 60 kg (o 3. místo, finále)
    20:30 řecko-římský zápas mužů do 130 kg (o 3. místo, finále)
    21:15 volný styl žen do 68 kg (o 3. místo, finále)