Přehled událostí na LOH Paříž 2024 – 11. den (kon.) | Přehled událostí na LOH Paříž 2024 – 12. den (kon.)
konec
Přehled událostí na LOH Paříž 2024 – 12. den

Středa 07.08.2024, 09:00Olympijské hry
Sledujte:
    Čelo medailového pořadí zemí po 12. dni
     
    Medailovému pořadí zemí stále vévodí USA před Čínou, rozdíl je ale malý a obě země mají stále spoustu silných sportů. Velký krok k celkovému třetímu místu udělala dnešním ziskem 4 zlatých medailí Austrálie. Už 17 zemí má aspoň 3 zlaté, 26 zemí aspoň 2, minimálně 1 nejcennější kov vlastní již 53 výprav, jakoukoliv medaili už neuvěřitelných 80 zemí a toto číslo ještě pravděpodobně poroste. Česko se se stále velmi hubeným ziskem 1 zlaté a 1 bronzové nachází na děleném 45. místě, společně s Guatemalou a Norskem. (01:34:43)
     
    Konec soutěží 12. dne olympijských her.
    Na závěr dne tradiční vlákno důležitých událostí, zajímavostí a kuriozit.
     
    1:00
    Zápas

    Finále volnostylařek do 50 kg vyhrála, aniž by soupeřce něco povolila, 30letá obhájkyně stříbra Američanka Sarah Ann Hildebrandtová. Původně měla zápasit s Indkou Vineš Phogatovou, jenže ta byla diskvalifikována pro nesplnění váhového limitu při dnešním ranním vážení, takže se protivnicí stala soupeřka Indky ze semifinále, Kubánka Yusnelis Guzmanová Lopezová, jejíž medaile je obrovským překvapením. Bronzové medaile vybojovaly obě zápasnice z oprav, Číňanka Feng C'-čchi, bronzová z posledního mistrovství světa, a fenomenální Japonka Jui Susakiová, která právě s druhý den diskvalifikovanou Indkou v prvním kole prohrála poprvé po 94 výhrách nad nejaponskými zápasnicemi v řadě.
     
    0:50
    Zápas

    Finále řecko-římského zápasu mužů do 97 kg vyhrál po opatrném začátku 26letý Íránec Mohammadhadi Saráví, mistr světa z roku 2021. Poražený 32letý Armén Artur Aleksanjan si pověsil na krk medaili ze čtvrté olympiády v řadě, ale zlato má pouze z Ria 2016. Bronzové medaile vybojovali z oprav postoupivší Kyrgyzstánec Uzur Džuzupbekov, u kterého jde o poměrně velké překvapení, a po průběhu, který si asi nikdo moc nepřeje, i Kubánec Gabriel Alejandro Rosillo Kindelan, poražený semifinalista a úřadující mistr světa, jemuž se soupeř v průběhu duelu zranil a musel odstoupit.
     
    0:43
    Zápas

    Finále řecko-římského zápasu mužů do 77 kg ovládl po velké otočce ve druhém poločase papírový favorit souboje, 23letý Japonec Nao Kusaka, bronzový z loňského mistrovství světa, který tak vítězí již při své první olympijské účasti. Senzační jízda Kazachstánce Demeua Žadrajeva, který porazil ve čtvrtfinále i semifinále velké medailové favority, skončila stříbrem, životním úspěchem 34letého zápasníka. Bronzové medaile vybojovali poražený semifinalista Armén Malchas Amojan, mistr světa z roku 2021, a z oprav postoupivší Kyrgyzstánec Akžol Machmudov, obhájce stříbra a úřadující dvojnásobný mistr světa.
     
    0:39
    Zápas

    Ve volném stylu žen do 53 kg postoupily do finále po naprosto jednoznačných semifinálových soubojích, v obou případech ukončených před limitem, Venezuelanka Lucia Yamileth Yepezová Guzmanová, bronzová z loňského mistrovství světa, a 20letá japonská superfavoritka Akari Fidžinamiová, už ve svém věku dvojnásobná mistryně světa.
     
    0:30
    Zápas

    Do finále řecko-římského zápasu mužů do 87 kg postoupili Íránec Alireza Mohmadipiani, teprve 21letý finalista mistrovství světa, kterému se povedlo zvrátit téměř prohraný semifinálový souboj s obhájcem zlata na pomocné kritérium poslední bodované techniky, a Bulhar Semen Sergejevič Novikov, bronzový z posledního MS, který přetlačil úřadujícího mistra světa.
     
    0:20
    Zápas

    V řecko-římském zápase mužů do 67 kg postoupili do finále až na pomocné kritérium v podobě poslední bodované techniky Ukrajinec Parviz Nasibov, obhájce stříbra z Tokia, a teprve 21letý Íránec Saíd Ismajlí Lívesí, letošní mistr Asie, který ve všech soubojích naprosto dominoval a vyřadil i obhájce zlata z Tokia a úřadujícího mistra světa. Kubánec Alberto Orta Sánchez tak zabojuje v opravách aspoň o bronz.
     
    0:10
    Box

    Souboj o zlato v kategorii mužů do 80 kg rozhodoval ve výsledku jediný rozhodčí. Ctyři totiž měli po dvou kolech jasno, po dvou na obě strany. Německý rozhodčí ale Kazachstánci Nurbeku Oralbajovi, úřadujícímu mistru světa, sečetl všechny jeho hříchy a čistěji boxujícímu Ukrajinci Oleksandru Chyžniakovi, stříbrnému z Tokia ve váze do 75 kg a bývalému mistru světa, přisoudil olympijské zlato.

    Muži do 80 kg, finále:
    Oleksandr Chyžniak (UKR) – Nurbek Oralbaj (KAZ) 3:2
     
    0:01
    Box

    O zlaté medaili mezi muži do 63,5 kg rozhodovalo až poslední kolo. U dvou rozhodčích byl už po dvou kolech vítězem Kubánec Erislandy Alvarez Borges, stříbrný z loňského mistrovství světa, a čekalo se, jak se rozhodnou zbývající tři, kde to bylo 1:1. Domácí Sofiane Oumiha, stříbrný z Ria a trojnásobný mistr světa, si však ve třetím kole získal jen jednoho z nich a opět má z olympiády jen stříbro.

    Muži do 63,5 kg, finále:
    Sofiane Oumiha (FRA) – Erislandy Alvarez Borges (CUB) 2:3
     
    23:55
    Box

    Do finále v ženské kategorii do 57 kg postoupily nasazená jednička, mistryně světa z loňského roku a jedna ze dvou androgynních boxerek v Paříži Tchajwanka Lin Jü-Tching a 20letá Polka Julia Szeremetaová, mistryně Evropy do 22 let.

    Ženy do 57 kg, semifinále:
    Lin Jü-Tching (TPE, 1) – Esra Yildiz Kahramanová (TUR) 5:0
    Nesthy Peteciová (PHI) – Julia Szeremetaová (POL) 1:4

    Do finále mužů nad 92 kg postoupili obhájce zlata z Tokia a dvojnásobný mistr světa Uzbekistánec Bachodir Jalolov a Španěl Ayoub Ghadfa Drissi El Aissaoui, úřadující mistr Evropy a loni bronzový na mistrovství světa, když v semifinále podlehl právě Jalolovovi.

    Muži nad 92 kg, semifinále:
    Bachodir Jalolov (UZB, 4) – Nelvie Raman Tiafack (GER) 5:0
    Ayoub Ghadfa Drissi El Aissaoui (ESP) – Djamili-Dini Aboudou Moindze (FRA) 5:0

    Poražení semifinalisté automaticky získávají bronzové medaile.
     
    23:43
    Golf

    Prvním kolem odstartovala soutěž žen a suverénně nejlépe si vedla domácí Céline Boutierová, světová čtyřka, která zapsala 7 ran pod normu hřiště. O 3 údery za ní je Jihoafričanka Ashleigh Buhaiová, další 2 rány zrácí čtveřice žen včetně Američanky Lilie Vuové, světové dvojky. Další Američanky, Rose Zhangová a obhájkyně zlata Nelly Kordová, prošly hřiště v paru, tj.na 72 úderů, a dělí se o 13. pozici. Z českých hráček si v prvním kole vedla lépe Sára Kousková, s výsledkem +1 je na dělené 26. příčce, Kláře Davidson Spilkové se vůbec nevedlo, zahrála hned 6 bogey a se skóre +5 je až na děleném 46. místě.
     
    23:35
    Stolní tenis

    Překvapení v semifinále družstev mužů! Favozovaní Japonci nedokázali dotáhnout vedení 2:0 na zápasy a vedení 2:0 v pátém zápase, znamená to, že ve finále bude, stejně jako v Tokiu, evropský tým! Švédové mají jistotu vůbec první olympijské medaile ze soutěží družstev od jejich zavedení v roce 2008! Japonce čeká boj aspoň o obhajobu bronzu, pravděopodobně s Francií.

    Družstva mužů, semifinále:

    Japonsko (4) – Švédsko (7) 2:3

    Šinozuka, Togami – Kallberg, Karlsson 3:1
    Harimoto – Möregårdh 3:1
    Togami – Karlsson 1:3
    Šinozuka – Möregårdh 1:3
    Harimoto – Kallberg 2:3
     
    23:30
    Plážový volejbal

    Večerní dvě mužská čtvrtfinále skončila hladkými vítězstvími favorizovaných párů, diváci si moc neužili. Ale to by se mělo změnit v semifinále, kam prošli všichni velcí adepti medaile a dají se čekat pořádné bitvy.

    Muži, čtvrtfinále:
    Anders Berntsen Mol, Christian Sandlie Sørum (NOR) – Pablo Herrera Allepuz, Adrian Gavira Collado (ESP) 21:16, 21:17

    Šerif Janus, Ahmed Tadžín (QAT) – Miles Partain, Andrew Benesh (USA) 21:14, 21:16
     
    23:20
    Basketbal

    Nigerijky podle očekávání při své překvapivé účasti ve čtvrtfinále nekladly největším favoritkám turnaje příliš velký odpor a skóre narůstalo do klasických amerických výšim. Hráčky USA vedly na konci třetí čtvrtiny o 29 bodů a v závěru úplně přestaly hrát, za posledních 5 minut vstřelily jediný koš, takže došlo k výrazné úpravě konečného skóre. Američanky se v semifinále střetnou s Austrálií.

    Ženy, čtvrtfinále:
    Nigérie–USA 74:88 (17:26, 33:52, 48:76)
    Amukamaraová 19, Okonkwová 17 (7 doskoků) – Wilsonová 20 (11 doskoků), Youngová 15
     
    23:12
    Házená

    Slovinci jsou poprvé v historii v semifinále olympijského turnaje! O svém postupu přes Norsko rozhodli trhákem už v prvním poločase, který dokázali bezpečně udržet až do konce. Norové se sice snažili, ale v obraně příliš nefungovali a opět končí už ve čtvrtfinále. Slovinsko čeká v semifinále hlaví favorit na zlato, Dánsko.

    Muži, čtvrtfinále:
    Norsko–Slovinsko 28:33 (12:16)
    Blonz 7/1, Bjørnsen a Setterblom 4 – Vlah 11/1, Janc 9
     
    23:00
    Taekwondo

    Finále mužů do 58 kg rozhodla situace hned ze začátku prvního kola, kdy se překvapivý finalista Gašim Magomedov, loňský mistr Evropy, zranil a nemohl se pořádně pohybovat, kulhal, a stal se otloukánkem svého soupeře. Chtěl finále stůj co stůj dokončit, ale nakonec ke konci druhého kola opouštěl prostor na vozíku a přeci jen odstoupil. 20letý Korejec Pak Tchä-čon, mistr světa do 54 kg, se poprvé dokázal prosadit i mezi o něco těžšími a uvidíme, kolik triumfů dokáže v budoucnu přidat. Jednu bronzovou medaili získal bez boje Francouz Cyrian Ravet, jelikož jeho slavný soupeř a obhájce zlata Ital Vito Dell Aquila pro zdravotní potíže nenastoupil, druhou si vybojoval poražený semifinalista a obhájce stříbra Tunisan Mohamed Chalil Džendúbí.

    Libor Štěpán

    Program soutěží 12. dne
    Atletika
    7:30 chodecký maraton smíšených štafet (Vít Hlaváč, Eliška Martínková)
    10:05 výška mužů (kvalifikace, Jan Štefela)
    10:15 100 m překážek žen (rozběhy)
    10:25 oštěp žen (kvalifikace, Nikola Ogrodníková, Petra Sičaková)
    11:10 5 000 m mužů (rozběhy)
    11:55 800 m mužů (rozběhy, Jakub Dudycha)
    12:45 1 500 m žen (opravy, Kristiina Sasínek Mäki)
    18:15 tyč žen (finále, Amálie Švábíková)
    19:05 110 m překážek mužů (semifinále)
    19:15 trojskok mužů (kvalifikace)
    19:35 400 m překážek mužů (semifinále)
    20:02 200 m mužů (semifinále)
    20:25 disk mužů (finále)
    20:45 400 m žen (semifinále, Lurdes Gloria Manuel)
    21:20 400 m mužů (finále)
    21:43 3 000 m překážek mužů (finále)

    Basketbal
    11:00 Srbsko–Austrálie (ženy, čtvrtfinále)
    14:30 Španělsko–Belgie (ženy, čtvrtfinále)
    18:00 Německo–Francie (ženy, čtvrtfinále)
    21:30 Nigérie–USA (ženy, čtvrtfinále)

    Box
    21:30 ženy do 57 kg (semifinále)
    22:02 muži nad 92 kg (semifinále)
    22:34 muži do 63,5 kg (finále)
    22:51 muži do 80 kg (finále)

    Dráhová cyklistika
    12:45 sprint mužů (kvalifikace)
    13:26 keirin žen (1. kolo)
    13:52 stíhací závod družstev žen (1. kolo)
    14:30 sprint mužů (1. kolo a opravy)
    15:10 keirin žen (opravy)
    17:30 sprint mužů (2. kolo a opravy)
    18:04 stíhací závod družstev mužů (finále)
    18:57 stíhací závod družstev žen (finále)
    19:38 sprint mužů (osmifinále a opravy)

    Golf
    9:00 ženy (1. kolo, Sára Kousková, Klára Davidson Spilková)

    Házená
    9:30 Španělsko–Egypt (muži, čtvrtfinále)
    13:30 Německo–Francie (muži, čtvrtfinále)
    17:30 Dánsko–Švédsko (muži, čtvrtfinále)
    21:30 Norsko–Slovinsko (muži, čtvrtfinále)

    Jachting
    12:03 kite žen (jízdy 7–16)
    12:13 dinghy žen (finále)
    12:23 kite mužů (jízdy 8–16)
    13:13 dinghy mužů (finále)
    14:43 multihull mix (finále)
    15:43 dinghy mix (finále)

    Plážový volejbal
    17:00 čtvrtfinále žen
    21:00 čtvrtfinále mužů

    Pozemní hokej
    14:00 Nizozemsko–Argentina (ženy, semifinále)
    19:00 Belgie–Čína (ženy, semifinále)

    Rychlostní kanoistika
    9:30 kajak žen (rozjížďky, Anežka Paloudová)
    10:40 kajak mužů (rozjížďky, Josef Dostál)
    11:40 kanoe mužů (rozjížďky, Martin Fuksa)
    13:30 kajak žen (čtvrtfinále)
    14:10 kajak mužů (čtvrtfinále)
    14:40 kanoe mužů (čtvrtfinále)

    Skateboarding
    12:30 park mužů (kvalifikace)
    17:30 park mužů (finále)

    Skoky do vody
    10:00 3m prkno mužů (semifinále)
    15:00 3m prkno žen (kvalifikace)

    Sportovní lezení
    10:00 kombinace mužů (kvalifikace – lezení na obtížnost, Adam Ondra)
    12:35 lezení na rychlost žen (čtvrtfinále, semifinále, finále)

    Stolní tenis
    10:00 Německo–Indie (družstva žen, čtvrtfinále)
    10:00 Čína–Korea (družstva mužů, čtvrtfinále)
    15:00 Čína–Tchaj-wan (družstva žen, čtvrtfinále)
    15:00 Francie–Brazílie (družstva mužů, čtvrtfinále)
    20:00 Japonsko–Švédsko (družstva mužů, semifinále)

    Synchronizované plavání
    19:30 družstva (akrobatická sestava)

    Taekwondo
    9:00 muži do 58 kg (předkolo, 1. kolo)
    9:09 ženy do 49 kg (předkolo, 1. kolo)
    14:30 ženy do 49 kg (čtvrtfinále)
    14:40 muži do 58 kg (čtvrtfinále)
    16:21 ženy do 49 kg (semifinále)
    16:36 muži do 58 kg (semifinále)
    19:30 ženy do 49 kg (opravy)
    19:40 muži do 49 kg (opravy)
    20:19 ženy do 49 kg (o 3. místo)
    20:34 muži do 58 kg (o 3. místo)
    21:19 ženy do 49 kg (finále)
    21:37 muži do 58 kg (finále)

    Vodní pólo
    14:00 Chorvatsko–Španělsko (muži, čtvrtfinále)
    15:35 Řecko–Srbsko (muži, čtvrtfinále)
    19:00 USA–Austrálie (muži, čtvrtfinále)
    20:35 Itálie–Maďarsko (muži, čtvrtfinále)

    Volejbal
    16:00 Polsko–USA (muži, semifinále)
    20:00 Itálie–Francie (muži, semifinále)

    Vzpírání
    15:00 muži do 61 kg
    19:30 ženy do 49 kg

    Zápas
    11:00 řecko-římský mužů do 77 kg (opravy)
    11:00 volný styl žen do 50 kg (opravy)
    11:00 řecko-římský mužů do 97 kg (opravy)
    11:30 řecko-římský mužů do 67 kg (osmifinále a čtvrtfinále)
    11:30 volný styl žen do 53 kg (osmifinále a čtvrtfinále)
    11:30 řecko-římský mužů do 87 kg (osmifinále a čtvrtfinále)
    18:15 řecko-římský mužů do 67 kg (semifinále)
    18:45 řecko-římský mužů do 87 kg (semifinále)
    19:15 volný styl žen do 53 kg (semifinále)
    19:45 řecko-římský mužů do 77 kg (o 3. místo a finále)
    20:30 řecko-římský mužů do 97 kg (o 3. místo a finále)
    21:15 volný styl žen do 50 kg (o 3. místo a finále)