Maratonská chůze – smíšená štafeta cz Vítěz: A. Martín, M. Pérezová (ESP) (kon.) | Skok do výšky – muži cz Vítěz: S. McEwen (USA) (kon.)
100 m překážek – ženy (kon.) | Hod oštěpem – ženy cz (kon.)
5000 m – muži (kon.) | 800 m – muži cz (kon.)
1500 m – ženy cz (kon.) | Skok o tyči – ženy cz Vítězka: N. Kennedyová (AUS) (kon.)
110 m překážek – muži (kon.) | Trojskok – muži Vítěz: P. Pichardo (POR) (kon.)
400 m překážek – muži (kon.) | 200 m – muži (kon.)
Hod diskem – muži Vítěz: R. Stona (JAM) (kon.) | 400 m – ženy cz (kon.)
400 m – muži (kon.) | 3000 m překážek – muži Vítěz: S. El Bakkali (MAR) (kon.)
konec
Skok o tyči – ženy

Vítězka: N. Kennedyová (AUS)

Středa 07.08.2024, 18:15 • Stade de France, Paříž • Olympijské hry • Finále
Sledujte:
     
    Výsledky
    1. Nina Kennedyová (AUS) 4,90 SB
    2. Katie Moonová (USA) 4,85 =SB
    3. Alysha Newmanová (CAN) 4,85 NR
    4. Angelica Moserová (SUI) 4,80
    5. Amálie Švábíková (CZE) 4,80 NR
    6. Eliza McCartneyová (NZL) 4,70
    6. Elisa Molinarolová (ITA) 4,70 PB
    6. Wilma Murtová (FIN) 4,70
    9. Aikaterini Stefanidiová (GRE) 4,70
    10. Robeilys Peinadová (VEN) 4,60 SB
    11. Marie-Julie Bonninová (FRA) 4,60
    12. Imogen Ayrisová (NZL) 4,60 PB
    13. Olivia McTaggartová (NZL) 4,60
    14. Roberta Bruniová (ITA) 4,40
    14. Ninon Chapelleová (FRA) 4,40
    14. Anjuli Knäscheová (GER) 4,40
    14. Elina Lampelaová (FIN) 4,40
    18. Lene Onsrud Retziusová (NOR) 4,40
    19. Tina Šutejová (SVN) 4,40. (21:56:46)
     
    Takřka tři a půl hodiny dlouhý závod tyčkařek svou atraktivitou rozhodně nezaostal za mužskou soutěží. Absenci světového rekordu vynahradila dramatická medailová zápletka, do které dlouhou dobu patřila i Amálie Švábíková. Česká atletka se úspěšným skokem na 480 centimetrech dostala do elitní společnosti a s vylepšeným národním rekordem skončila pátá. Nepopulární brambora zbyla na evropskou šampionku Moserovou. Bronz si v novém kanadském rekordu vyskákala Alysha Newmanová. Ta ve svém životním závodě nestačila jen na smutnou obhájkyni zlata Katie Moonovou a její australskou rivalku Ninu Kennedyovou, která po vítězství na mistrovství světa bere zlato i pod olympijskými kruhy.
     
    Konec závodu.
     
    495 cm
    Katie Moonová vzlétla do vzduchu, jenže reálnou šanci na zdolání laťky neměla. Spektakulární závod, který vstoupí nejen do české historie, je u konce. Zlato slaví Australanka Nina Kennedyová!
     
    495 cm
    Alysha Newmanová se potkala s laťkou na příliš těsnou vzdálenost. I přes tento nezdar je velmi blízko zlaté medaili, její obhájkyně Moonová teď musí skočit!
     
    495 cm
    A teď už má Katie Moonová jenom jeden pokus, protože sektorem proběhla. Co na to Kennedyová, která má pomyslný mečbol?
     
    495 cm
    Posouváme se na 495 cm. Kennedyová je ve výhodě, protože Moonová si jeden neúspěšný pokus vyplýtvala na předchozí výšce.
     
    490 cm
    Bronzová tajenka je rozluštěna. Alysha Newmanová si ani napotřetí nevěděla rady s výškou 490 centimetrů a do Kanady si odveze třetí místo. Je to suverénně největší úspěch této třicetileté tyčkařky. Nejlépe byla pátá na mistrovství světa 2019.
     
    490 cm
    Nekonečné čekání je u konce. Newmanové už běží tříminutový limit na provedení pokusu!
     
    490 cm
    Tak zase nic. Kanaďanka si opět nasazuje bundu... V provozní teplotě se musí udržovat i Nina Kennedyová, která vedle tyčkařské dráhy předvádí efektní stojky.
     
    490 cm
    Zdá se, že můžeme pokračovat. Pro Newmanovou je tato pauza dvojnásobně nepříjemná, protože hned po jejím skončení půjde skákat o všechno.
     
    490 cm
    V závodě teď vznikla prodleva, která trvá už deset minut. Celý stadion se věnoval finále mužské čtvrtky. A to včetně Katie Moonové, která emotivně prožívala zlatý běh Quincyho Halla. Od začátku tyčkařského finále uplynuly tři a čtvrt hodiny.
     
    490 cm
    Katie Moonová si po úvodním nezdaru nechává dva pokusy na další výšku. Newmanová skákat bude, za chvíli se jí rozběhne tříminutový odpočet.
     
    490 cm
    Alysha Newmanová hozenou rukavici nezvedla. Po dopadu na žíněnku sama ukazuje, že jí dělilo pár milimetrů od toho, aby se břichem laťky nedotkla.
    Zatý skok Niny Kennedyové
     
    490 cm
    Austrálie je na nohou! Nina Kennedyová poprvé v sezóně překonává výšku 490 centimetrů a dělá obrovský krok směrem ke zlaté medaili z Paříže!
     
    490 cm
    Angelica Moserová shazuje 490 a sestava na stupních vítězů už je jasná. Na švýcarskou mistryni Evropy zbyde nepopulární čtvrté místo.
     
    490 cm
    Alysha Newmanová ani Katie Moonová tuto masivní výšku nezdolaly. Na řadě je Moserová, která má pouze jeden pokus.
     
    490 cm
    Čtyři ženy se jdou poprat o tři cenné kovy na výšce 490 centimetrů.
    Poslední pokus v závodě pro celkově pátou Amálii Švábíkovou
     
    485 cm
    Tak bohužel, další vylepšení národního rekordu se nekoná. Amálie Švábíková nenabrala dostatečnou výšku a 485 centimetrů třetím pokusem nepokořila. I tak je to fantastické páté místo na olympijských hrách a potvrzení toho, že česká tyčkařka patří do světové špičky.
     
    485 cm
    Je to tak, Švábíková půjde do třetího pokusu. Zatím má ještě čas, přednost má start závodu na dráze.
     
    485 cm
    Angelica Moserová se rozhodla vynechat třetí pokus a zbývající skok použije na další výšku. Švábíková tento odvážný krok patrně neučiní.
     
    485 cm
    Veškerá pozornost fanoušků na Stade de France teď zase patřila Amálii Švábíkové. Česká tyčkařka se tentokrát dostala do vzduchu. Nikoliv však nad laťku, kterou si nohou skopla.
     
    485 cm
    Před námi je opravdu strhující vyvrcholení tyčkařského finále! Katie Moonová už má 485 také zdárně za sebou. Naopak evropská šampionka Moserová shodila laťku i napodruhé.
     
    485 cm
    Kennedyová má první soupeřku v boji o zlato! Alysha Newmanová se úžasně protáhla nad laťkou a postarala se o nový kanadský rekord!
     
    485 cm
    Amálie Švábíková se neodvážila zapíchnout tyčku do šuplíku a sektorem proběhla. Zatím to ničemu nevadí, opravovat budou čtyři z pěti zbývajících závodnic.
     
    485 cm
    Je tady první úspěšný pokus na 485 centimetrech! Nina Kennedyová předvedla brilantní skok, zkrátka jako z tyčkařské učebnice! Světová šampionka je v tuto chvíli blízko dalšímu ohromnému úspěchu.
     
    485 cm
    Angelica Moserová taktéž neponechala laťku na stojanech a jako poslední ze všech tyčkařek přišla o čistý zápis.
     
    485 cm
    Newmanové stačil drobný dotek, aby jí laťka spadla. Byl to mnohem nadějnější pokus než v případě Katie Moonové, pro kterou je to první křížek v celém závodě.
     
    485 cm
    Pětici nejlepších tyčkařek čekají skoky na 485 centimetrech.
    Švábíková si skočila pro nový osobní rekord a umístění v top 5!
     
    480 cm
    To je fantazie! Švábíková zvládla nejdůležitější skok ve svém životě a slaví vylepšení osobního a českého rekordu o sedm centimetrů! Češka skončí nejhůře pátá!
     
    480 cm
    Konec závodu nastal také pro Elisu Molinarolovou a její novozélandskou soupeřku Elizu McCartneyovou, která jistojistě nezíská druhý cenný kov po bronzu z Ria.
     
    480 cm
    Wilma Murtová si nohou shodila laťku a definitivně přišla o šanci bojovat o olympijské medaile. Pod stejným tlakem skákala Aikaterini Stefanidiová, nicméně ani ta si s výškou 480 centimetrů neporadila.
     
    480 cm
    Druhý pokus Amálie Švábíkové byl mnohem nadějnější, avšak stále ne stoprocentně úspěšný. Všech pět závodnic bude absolvovat třetí pokusy.
     
    480 cm
    Murtové, Stefanidiové, Molinarolové i McCartneyové přibyl druhý křížek. Pro tyto tyčkařky je 480 centimetrů opravdu těžkým oříškem. Na řadě je opět Švábíková.
     
    480 cm
    První seznámení s výškou 480 centimetrů Švábíkové moc nevyšlo. Čtyřiadvacetiletá atletka proletěla vzduchem pod úrovní laťky. Nutno připomenout, že takto vysoko Švábíková ještě nikdy neskákala. Její osobák je o sedm centimetrů menší.
     
    480 cm
    Eliza McCartneyová napoprvé neuspěla, kdežto pro Ninu Kennedyovou tato výška 480 centimetrů nepředstavovala žádný problém! První várku pokusů se teď chystá uzavřít Amálie Švábíková. Držme palce!
     
    480 cm
    První vyzyvatelkou Newmanové se podle očekávání stala úřadující olympijská šampionka v osobě Katie Moonové. A o slovo se hlásí také Švýcarka Moserová! Závod tyčkařek začíná gradovat.
     
    480 cm
    Skočených 470 znamenalo pro Elisu Molinarolovou nový osobní rekord. Dalších deset centimetrů k němu Italka prozatím nepřidala. Laťku shodila stejně jako Stefanidiová.
     
    480 cm
    Skvělý skok Newmanové! Kanadská atletka se ladně obtočila nad laťkou a teď bude spokojeně čekat na to, kolik jí zbyde soupeřek na výšce 4,85. Finku Murtovou naopak čeká oprava.
     
    480 cm
    Čtvrtá výška byla stanovena na 480 centimetrů. Tady už se může rozhodovat o majitelkách cenných kovů.
     
    470 cm
    Nepovedlo se, hostitelská země nebude mít v dalším průběhu finále ani jedno zastoupení. Dvaadvacetiletá Marie-Julie Bonninová končí na jedenáctém místě.
     
    470 cm
    Výška 470 už byla pro Peinadovou, Ayrisovou a McTaggartovou zkrátka příliš. Jako poslední bude skákat Marie-Julie Bonninová, jen si musí počkat na odstartování závodu na dráze.
     
    470 cm
    Marie-Julie Bonninová rodačku z Kadaně nenapodobila. Třetí pokusy na výšce 470 centimetrů tak čeká kvarteto tyčkařek.
    Švábíková přeskočila 470 a na příští výšce bude usilovat o vylepšení osobního rekordu!
     
    470 cm
    Amálie Švábíková na druhý pokus výšku 470 centimetrů zdolala! Byl tam drobný dotek hrudí, ale laťka na stojanech zůstala.
     
    470 cm
    Nina Kennedyová s obří rezervou napravila předchozí zaváhání a všem dala jasně najevo, že si nehodlá nechat ujít boje o cenné kovy. Olivia McTaggartová po ní laťku shodila a bude znovu opravovat.
     
    470 cm
    Robeilys Peinadová laťku ve výšce 470 podruhé shodila. Ostatně už skočených 460 centimetrů bylo pro tuto ženu z Venezuely letošní maximum. Následně laťka odolala i Ayrisové, která si na předešlé výšce dokonce vylepšila kariérní maximum.
     
    470 cm
    Rozběh Marie-Julie Bonninové byl doprovázen ohromným rámusem z hlediště. Poté následovalo smutné vydechnutí, domácí reprezentantka sedmičku postupujících zatím nedoplnila.
     
    470 cm
    Dnes potřetí se vstříc laťce vydala Amálie Švábíková. A bohužel ji na místě nenechala, takže si připisuje první křížek v soutěži.
     
    470 cm
    Pokus Niny Kennedyové měl k dokonalosti hodně daleko. Nezdar úřadující mistryně světa posléze zopakovala Novozélanďanka McTaggartová.
     
    470 cm
    Zahanbit se nenechaly ani favorizované tyčkařky Katie Moonová a Angelica Moserová. A kromě nich skáče 470 napoprvé také McCartneyová! Autorkou jednoho z mála nepovedených pokusů byla jen Ayrisová.
     
    470 cm
    Netrvalo to dlouho a máme už čtyři závodnice, které vyzvou 480 centimetrů! K Newmanové se přidaly Finka Murtová, Řekyně Stefanidiová a Italka Molinarolová!
     
    470 cm
    Novou sérii skoků tradičně zahájily Robeilys Peinadová a Alysha Newmanová. Úspěšná byla jen Kanaďanka, která tímto útočí na skvělé umístění!
     
    470 cm
    Na druhé postupné výšce jsme přišli o šest závodnic. Na zbylých třináct teď bude čekat 470 centimetrů!
     
    460 cm
    Chvíli to vypadalo nadějně, ale nakonec Italce Bruniové a Fince Lampelaové laťka ze stojanů spadla. Olivii McTaggartové se naopak povedlo utéct hrobníkovi z lopaty a v soutěži ji čekají minimálně další tři skoky.
     
    460 cm
    Na 440 centimetrech Tina Šutejová třetí pokus zvládla. Druhá výška už byla nad její síly a čtvrté olympijské hry pro tuto zkušenou Slovinku končí. Pokračovat nebude ani Francouzka Chapelleová, která sektorem pouze proběhla.
     
    460 cm
    Jako první se s tímto maratonským závodem rozloučila norská tyčkařka Lene Onsrud Retziusová. Hned vzápětí ji následovala Němka Anjuli Knäscheová.
     
    460 cm
    Lampelaová se v kulminaci nevyvarovala kontaktu s laťkou. Marie-Julie Bonninová to naopak dokázala a na rozdíl od sedmi soupeřek nebude bojovat o setrvání v soutěži ve třetích pokusech.
     
    460 cm
    Ninon Chapelleová si nechala roztleskat publikum, ale pak sektorem jenom proběhla. Druhý křížek mají také Bruniová a McTaggartová. Na výšce 460 se zjevně zdržíme ještě dlouho.
     
    460 cm
    Rozhodčí museli vracet laťku na stojany po nezdařených skocích Knäscheové a Šutejové. Ty čekají třetí pokusy, kdežto Imogen Ayrisová už má 460 zdárně za sebou.
     
    460 cm
    Peinadová a Newmanová rázně odmítly možnost, že by se staly prvními vypadnuvšími tyčkařkami. Tuto hrozbu nesetřásla Retziusová. Norka bude skákat 460 i potřetí.
     
    460 cm
    Do oprav na výšce 460 centimetrů půjde celkem jedenáct tyčkařek. Jako poslední shodily laťku Lampelaová a Bonninová.
    Švábíková na první pokus zdolala 460 centimetrů!
     
    460 cm
    Amálie Švábíková na Stade de France ještě nezaváhala! Po dvou úspěšných pokusech v kvalifikaci zvládla první dvě zkoušky také dnes, takže se může v klidu připravovat na 470.
     
    460 cm
    Nina Kennedyová rovněž ukazuje, že je na finálový závod skvěle připravena. Roberta Bruniová si naopak vyzkouší přeskok 460 centimetrů ještě jednou. Stejně tak McTaggartová, kterou možná ovlivnilo dlouhé čekání.
     
    460 cm
    Pro Angelicu Moserovou byla i tato výška formalita. První skok v soutěži po ní zvládla i Eliza McCartneyová, která 440 vynechala.
     
    460 cm
    Imogen Ayrisovou čeká po třech pokusech na 440 minimálně jeden opravný skok i na druhé postupné výšce. Stejné nervy čekají také Ninon Chapelleovou, které nepomohla ani ohromná podpora z hlediště.
     
    460 cm
    Tina Šutejová ani nevystoupala do blízkosti laťky a nemohla tak zopakovat úspěšný skok Molinarolové. Kromě Italky jde v pohodě dál také Katie Moonová.
     
    460 cm
    Knäscheová jako další přišla o čistý zápis. Řekyně Stefanidiová ho nemá už od základní výšky, nicméně laťku ve výšce 460 centimetrů překonala hned prvním pokusem.
     
    460 cm
    Rozdíl dvaceti centimetrů je okamžitě znát, neboť jde o výšku, kterou některé závodnice pravidelně neskáčou. Peinadová, Newmanová a Retziusová budou opravovat. První postupující na výšku 470 se stala až Wilma Murtová.
     
    460 cm
    Na stojanech přibylo dvacet centimetrů. Na výšce 460 už můžeme očekávat více odpadlic.
     
    440 cm
    Na druhou výšku jde všech devatenáct účastnic finále! Šutejová a McTaggartová si na třetí pokus poradily, byť v případě Novozélanďanky to bylo s notnou dávkou štěstí.
     
    440 cm
    Šutejovou ve třetích pokusech doplní Novozélanďanka Ayrisová. Domácí tyčkařka Bonninová se podobné šlamastice vyhne.
     
    440 cm
    Teď už bylo vše v pořádku a Retziusová mohla slavit zdolání základní výšky. Opravu na 440 pak suverénně zvládla i Stefanidiová. Slovinka Šutejová naopak proletěla sektorem pod laťkou a bude se muset zachraňovat třetím pokusem.
     
    440 cm
    Lene Onsrud Retziusová neskočila 440 ani napodruhé, ale po domluvě s rozhodčí jí bylo povoleno pokus zopakovat. Na vině je Bonninová, po které v šuplíku zůstala část vybavení. Další program nyní zbrzdí medailový ceremoniál.
     
    440 cm
    Finka Lampelaová se přidala mezi ty, kdo výšku 440 pokořil na první pokus. Druhá z Francouzek, Marie-Julie Bonninová, takové štěstí neměla. Jdeme na opravy.
     
    440 cm
    Stejně jako v kvalifikaci si Amálie Švábíková s výškou 440 centimetrů hravě poradila. Další výzvou pro ni bude 460.
     
    440 cm
    Bruniová a McTaggartová rovněž nezaváhaly. Na řadě je Amálie Švábíková!
     
    440 cm
    Další z užšího okruhu favoritek, Angelica Moserová a Nina Kennedyová, začaly soutěž s ohromným přehledem. Eliza McCartneyová se rozhodla výšku 440 vynechat.
     
    440 cm
    První ze tří Novozélanďanek, Imogen Ayirosová si skok na 440 centimetrech zopakuje. Podstatně větší ohlas měl úspěšný pokus Francouzky Ninon Chapelleové.
     
    440 cm
    Minimálně jeden opravný pokus na základní výšce bude čekat Tinu Šutejovou. V případě Italky Molinarolové a Američanky Moonové to neplatí. Obhájkyně zlata měla obří rezervu.
     
    440 cm
    Laťku shazuje také Řekyně Aikaterini Stefanidiová. Naopak Murtová a Knäscheová se už mohou chystat na další výšku.
     
    440 cm
    První dvě závodnice si s výškou 440 hravě poradily. Jednalo se o Venezuelanku Peinadovou a Kanďanku Alyshu Newmanovou. Premiérový křížek jde na konto Norky Retziusové.
     
    Začátek závodu.
     
    První postupnou výškou bude 440 centimetrů.
     
    V důsledku předsunutí závodu tyčkařek na 18:15 jsou ochozy Stade de France nezvykle prázdné. Aktuálně probíhá představování všech devatenácti závodnic, a to včetně české tyčkařky Amálie Švábíkové.
     
    Startovní listina
    Robeilys Peinadová (VEN)
    Alysha Newmanová (CAN)
    Lene Onsrud Retziusová (NOR)
    Wilma Murtová (FIN)
    Anjuli Knäscheová (GER)
    Aikaterini Stefanidiová (GRE)
    Elisa Molinarolová (ITA)
    Tina Šutejová (SVN)
    Katie Moonová (USA)
    Imogen Ayrisová (NZL)
    Ninon Chapelleová (FRA)
    Angelica Moserová (SUI)
    Eliza McCartneyová (NZL)
    Nina Kennedyová (AUS)
    Roberta Bruniová (ITA)
    Olivia McTaggartová (NZL)
    Amálie Švábíková (CZE)
    Elina Lampelaová (FIN)
    Marie-Julie Bonninová (FRA).
     
    Českou atletiku ve finále ženské tyčky zastupuje Amálie Švábíková. Čtyřiadvacetiletá rodačka z Kadaně si klade za cíl vylepšit osobní rekord 473 centimetrů, který si na konci června vytvořila ve Zlíně v rámci republikového šampionátu.
     
    Po kvalifikačním zkratu letošní rekordmanky Molly Cauderyové zbývají ve startovním poli tři hlavní adeptky na medaili. Jednou z nich je Američanka Katie Moonová (do roku 2022 Nageotteová), která je zde v roli obhájkyně zlata z Tokia. Další favoritkou je úřadující světová šampionka Nina Kennedyová a Švýcarka Angelica Moserová, což je novopečná mistryně Evropy.
     
    Pondělní kvalifikace měla atypický průběh. K nastavenému limitu 4,70 metru se tyčkařky ani nepřiblížily, neboť pouze jedenáct z nich překonalo 455 centimetrů. Na zbylém dvanáctém postupovém místě se s totožným zápisem sešlo devět závodnic, a tak jich do finále prošlo rovnou dvacet. Tuto rekordní cifru ještě zredukovala Řekyně Adamopoulouová, kterou z olympijského závodu vyřadilo zranění.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 18:15.

    Michal Břuchanský

    Výsledky
    1. Nina Kennedyová (AUS) 4,90 SB
    2. Katie Moonová (USA) 4,85 =SB
    3. Alysha Newmanová (CAN) 4,85 NR
    4. Angelica Moserová (SUI) 4,80
    5. Amálie Švábíková (CZE) 4,80 NR
    6. Eliza McCartneyová (NZL) 4,70
    6. Elisa Molinarolová (ITA) 4,70 PB
    6. Wilma Murtová (FIN) 4,70
    9. Aikaterini Stefanidiová (GRE) 4,70
    10. Robeilys Peinadová (VEN) 4,60 SB
    11. Marie-Julie Bonninová (FRA) 4,60
    12. Imogen Ayrisová (NZL) 4,60 PB
    13. Olivia McTaggartová (NZL) 4,60
    14. Roberta Bruniová (ITA) 4,40
    14. Ninon Chapelleová (FRA) 4,40
    14. Anjuli Knäscheová (GER) 4,40
    14. Elina Lampelaová (FIN) 4,40
    18. Lene Onsrud Retziusová (NOR) 4,40
    19. Tina Šutejová (SVN) 4,40.
    Startovní listina
    Robeilys Peinadová (VEN)
    Alysha Newmanová (CAN)
    Lene Onsrud Retziusová (NOR)
    Wilma Murtová (FIN)
    Anjuli Knäscheová (GER)
    Aikaterini Stefanidiová (GRE)
    Elisa Molinarolová (ITA)
    Tina Šutejová (SVN)
    Katie Moonová (USA)
    Imogen Ayrisová (NZL)
    Ninon Chapelleová (FRA)
    Angelica Moserová (SUI)
    Eliza McCartneyová (NZL)
    Nina Kennedyová (AUS)
    Roberta Bruniová (ITA)
    Olivia McTaggartová (NZL)
    Amálie Švábíková (CZE)
    Elina Lampelaová (FIN)
    Marie-Julie Bonninová (FRA)