Indie – Španělsko 2:1 (kon.) | Německo – Nizozemsko 1:1, 1:3 na pen. (kon.)
konec
Indie – Španělsko

2:1

(0:0, 1:1, 1:0, 0:0)

Čtvrtek 08.08.2024, 14:00 • Stade Yves-du-Manoir 1, Paříž-Colombes • Olympijské hry - Pozemní hokej (muži) • O 3. místo
Předzápasové kurzy
Sledujte:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 14:00.
     
    V utkání pozemních hokejistů o bronz budou favority hráči Indie. Ti obsadili druhé místo v základní skupině B s 10 body, i když vítězství 3:2 nad Novým Zélandem i remízu s Argentinou 1:1 trefili až minutu před koncem. Po další výhře 2:0 nad Irskem podlehli naopak po vyhraném prvním poločase Belgii 1:2 a na závěr porazili Austrálii 3:2. Ve čtvrtfinále uspěli po remíze 1:1 až v penaltovém rozstřelu proti Velké Británii, v semifinále však Indy překvapivě zastavili po dobrém začátku Němci a po porážce 2:3 zbyl na výběr nejlidnatějšího státu světa souboj o bronz. Ten získali i na minulé olympiádě v Tokiu, kde to pro ně byla první medaile od zlata z Moskvy 1980.
     
    Španělsko postoupilo do čtvrtfinále ze 4. místa ve skupině A. Tam postupně podlehlo Velké Británii 0:4, zvítězilo nad Španělskem 2:0, remizovalo s Francií 3:3 po dvougólovém manku z úvodní čtvrtiny, porazilo Jižní Afriku 3:0 a na závěr naopak neudrželo dvougólový náskok a prohrálo s Nizozemskem 3:5.
    Vítěze skupiny B Belgii však Španělé překvapivě zdolali ve čtvrtfinále 3:2, o jejich góly se postarali Basterra, Reyné a Miralles mezi 40. a 57. minutou. Další senzace už v semifinále nepřišla, Nizozemsku podlehli i podruhé a ještě výrazněji 0:4.
    Španělsko vybojovalo v dějinách olympijských her tři stříbra a jeden bronz, naposledy skončilo druhé v Pekingu 2008, od té doby třikrát vypadlo ve čtvrtfinále.
     
    Na olympijských hrách v Tokiu vyhrála Indie nad Španělskem 3:0 a také na loňském mistrovství světa udržela čistý štít a porazila evropského soupeře 2:0.
     
    Sestavy:

    Indie:

    Ravíndran – Sandžaj, Harmanprít Singh /C/, Sumit, Rohidas – Manprít Singh, Hardik Singh, Šamšer Singh – Abhišek, Mandíp Singh, Suchdžít Singh (Džarmanprít Singh, Gurdžant Singh, Upadhyaj, Pal, Prasad).
    Trenér: Craig Fulton.

    Španělsko:

    Calzado – Alonso, Bonastre, Gispert, Rodríguez – Cunill, Clapés, Miralles /C/, Menini – Basterra, Reyné (Recasens, Vizcaino, de Ignácio, Vilallonga, Lacalle).
    Trenér: Maximiliano Caldas.

    Rozhodčí: van Bunge (NED), Göntgen (GER)
     
    Utkání právě začalo.
     
    Indové hrají v bílých dresech s modrými rameny, Španělé v červených dresech a modrých trenýrkách.
     
    2
    Indové se prokombinovali do rychlého protiútoku až na hranici kruhu, kde jejich akci přerušil Bonastre. Toho pak Hardik Singh srazil ramenem v předklonu neúmyslně do hlavy.
     
    4
    Skvěle založenou španělskou akci ukončil Sumit, který odebral čistě míček na levém křídle uhánějícímu Recasensovi.
     
    5
    Zatím sledujeme nejlepší zákroky v obranné fázi. Gispert teď přerušil indickou akci těsně před kruhem, vyhnul se dvěma soupeřům a vynutil si faul.
     
    6
    Poprvé se do zakončení dostali Indové. Hardik Singh našel jmenovce Suchdžíta Singha, který těsně minul španělskou levou tyč.
     
    8
    V turbanu a s plnovousem nepřehlédnutelný Džarmanprít Singh posílal střílený centr zprava před bránu. Několikrát tečovaný míček nakonec španělští hráči uklízejí z nebezpečného prostoru.
     
    8
    Vzápětí do kruhu pronikl Harmanprít Singh a stříleným centrem hledal před bránou Gurdžanta Singha. To se povedlo velmi nežádoucím způsobem. Indický kapitán totiž spoluhráče bolestivě nastřelil míčkem do spánku.
     
    9
    Velmi nadějná španělská protiakce! Gerard Clapés si navedl míček na holi po koncové lajně zprava až těsně k tyči a nabízel ho pod sebe Basterrovi, kterého indičtí pozemkáři tísnili a jeho zakončení do brankáře Ravíndrana nemělo razanci.
     
    11
    Průnik do kruhu po ose hřiště se nezdařil Reynému, který pak po ztrátě míčku ještě rozhodil úderem holí do kotníku Sumita. Indický obránce zůstává chvíli ležet a píská se faul.
     
    13
    Odrazem o Hardika Singha získal dlouhý roh Menini, španělští hráči však ihned po rozehrání o míček přišli.
     
    15
    Španělé svůj rychlý protiútok zbrzdili a soupeř se stačil vrátit do bloku.
     
    15
    Šest vteřin před sirénou se po kolmé přihrávce neprobil do střeleckého kruhu přes dvojblok Marc Reyné.
     
    Konec první čtvrtiny.
     
    Zatím sledujeme velmi opatrný boj o bronz, kterému dominují obrany. Jedinou přímou střelu vyslali Španělé, ale skóre je po první čtvrtině bezbrankové.
     
    Začala druhá čtvrtina.
     
    18
    Možná klíčový okamžik zápasu! Penalta pro Španělsko po faulu Manpríta Singha na Clapése, kterému míček do kruhu krásně posunul Borja Lacalle.
    Manprít Singh fauloval Clapése, je nařízen trestný úder
     
    18
    Španělsko vstřelilo branku!
    Z trestného úderu otevírá skóre ranou do šibenice Marc MIRALLES.
    Marc MIRALLES - 0:1
     
    20
    Indům nezbývá než útočit, jenže Sandžaj měl po narážečce potíže udržet míček na hrací ploše, sám se dostal mimo a Španělé se ho snadno zmocnili.
     
    20
    Miralles vysunul do úniku Meniniho, kterého zastavil jeden z Indů nedovoleným seknutím a Španělsko rozehraje první trestný roh zápasu.
     
    21
    Basterrova střela byla tečována nohou, situace se opakuje.
     
    21
    Tentokrát José Basterra zakončuje po zemi nepřesně.
     
    24
    Střílený centr Džarmanpríta Singha tečoval Lalit Upadhjaj, trefuje ovšem jen beton španělského brankáře Calzada. Dorážka pak nesedla Hardiku Singhovi a míček skáče vedle brány.
     
    25
    Z protiútoku měli obrovskou šanci na zvýšení hráči z Pyrenejského poloostrova. Clapés se uvolnil na levé straně, mohl zakončovat z úhlu sám, ale zvolil přihrávku před bránu, kde však padající Lacalle míček promáchl.
     
    26
    Po rychlé otočce kolem protihráče na pravé straně pronikl do střeleckého kruhu Suchdžít Singh, jenže klopýtl a padá bez cizího zavinění.
     
    28
    Tentokrát již Lacalle dostal míček od Clapése přesně na hůl a jeho střelu zastavuje tyč! K dorážce se nedostal úplně volný Basterra, odražený míček přiklekl betonem brankář Ravíndran.
    Borja Lacalle nastřelil tyč indické brány
     
    28
    Nařízen byl trestný roh, Miralles ovšem hradbu těl nepropálil.
     
    29
    Irský trenér Indů si správně vyžádal přezkum na videu, které odhalilo hru nohou ve střeleckém kruhu a Indie získává trestný roh.
     
    29
    Po rozehrávce trestného rohu pálil k levé tyči Amit Rohidas, na čáře však skvěle zasáhl svou holí jeden z bránící čtveřice.
     
    30
    21 vteřin před přestávkou je tu další trestný roh pro Asiaty, když nahození Šamšera Singha sklepl holí Gispert smolně do nohy jednoho ze spoluhráčů.
     
    30
    Indie vstřelila branku!
    Čtvrt minuty před poločasovou přestávkou prostřelil po trestném rohu HARMANPRÍT SINGH španělskou obranu, u levé tyčky prošel míček mezi nohama hlídajícího Rodrígueze a je vyrovnáno.
    Harmanprít SINGH - 1:1
     
    Konec prvního poločasu.
     
    Po opatrné první čtvrtině se hra rozproudila. Španělé šli gólem z trestného úderu do vedení a měli i další příležitosti, ale favorizovaná Indie nakonec gólem do šatny z trestného rohu stihla vyrovnat.

    Statistiky první půle:
    Střely na bránu 2:2
    Trestné rohy 1/2 : 0/3
    Průniky do kruhu 15:7
    Držení míčku 52% : 48%
     
    31
    Začal druhý poločas.
     
    31
    Mirallesovo dlouhé sólo po levé straně zastavuje vyklepnutím míčku až u lajny Hardik Singh.
     
    33
    Znovu se zkoumalo video, Indové reklamovali po průniku do kruhu nohu Ignácia Rodrígueze a opět měli pravdu.
     
    33
    Indie vstřelila branku!
    Favorit opět udeřil z trestného rohu. K pravé tyči umístil přesnou střelu se štěstím přes několik hráčů a marně se natahujícího brankáře znovu HARMANPRÍT SINGH.
    Harmanprít SINGH - 2:1
     
    34
    Vzápětí vybojovali stejnou výhodu i Evropané, podařilo se jim však zakončit jen do soupeřovy hole.
     
    34
    Další trestný roh následuje po rychlé otočce pro Indii po noze obránce Vizcaina, jenž nedobrzdil pohyb.
     
    35
    Tentokrát autor dvou gólů se svou střelou neuspěl.
     
    35
    Zelenou kartu obdržel Abhišek Abhišek a oslabil Indii na 2 minuty.
     
    37
    Indie je v plném počtu.
     
    37
    Při průniku do kruhu zleva byl podražen Manprít Singh a je nařízen další trestný roh pro Indii.
     
    37
    Prudkou střelou trefil Harmanprít Singh koleno bránícího Bonastreho, který rychle odhazuje přilbu pro bránění rohu a rozhodčí povolává zdravotníky.
     
    37
    Bonastre opouští hřiště a ošetřování pokračuje již na lavičce.
     
    39
    Nepřesné nahození Džarmanpríta Singha končí za čarou a rozehrává se od španělské brány.
     
    40
    Vilallonga se pokusil o samostatnou akci po levé straně, nakonec si ovšem proti přesile netroufl a přihrává dozadu.
     
    40
    Trestný roh pro Španělsko.
     
    40
    Po trestném rohu vyrážel Ravíndran prudkou střelu Josého Basterry před sebe, kde se míček poodrážel roztodivně od tří útočících hráčů a skončil po dorážce v síti, jenže branka neplatí, protože již předtím se Recasens dotkl míčku tělem.
    Neuznaný španělský gól
     
    40
    Vše se ještě zkoumalo u videa, ale je potvrzen původní verdikt rozhodčího ze hřiště.
     
    43
    Španělští pozemní hokejisté jsou v náporu a pokoušejí se o vyrovnání.
     
    44
    Indové se ubránili velkému závaru v kruhu. Cunill sice nakonec prostřelil hradbu těl, ale na čáře zasáhl Ravíndran.
     
    44
    Z protiútoku musel vytrčit Calzado pravý beton proti křížné střele Abhišeka. Následovat bude po doteku odraženého míčku s botou jednoho z bránících hráčů indický trestný roh.
     
    44
    O hattrick z trestných rohů se pokušel Harmanprít Singh, jeho ránu k pravé tyči si však tentokrát Calzado pohlídal a vyráží míček do strany.
     
    45
    Po faulu budou ještě Asiaté rozehrávat volný úder z pravého křídla.
     
    Skončila třetí čtvrtina.
     
    Zatím v utkání o bronz nepadl gól ze hry, ze dvou trestných rohů otočila Indie skóre a Španělé budou muset zabrat, aby si vybojovali alespoň penaltový rozstřel.
     
    46
    Začala čtvrtá čtvrtina.
     
    46
    Hned po půl minutě získávají trestný roh Španělé po nedovolené hře vleže Manpríta Singha.
     
    46
    Připíšeme si však jen další čárku do řady nepovedených standardek. Recasens zakončil vedle.
     
    47
    Do zajímavé pozice se dostal přd bránou Suchdžít, z otočky však v pádu minul bránu.
     
    49
    Indové měli velké štěstí! Lacalle nastřeloval míček před bránu, po šikovné teči Reyného ho vytěsnil Ravíndran nevěda jak betonem těsně vedle své levé tyče.
    Reyné tečoval Lacalleho střelu a Ravíndran zasáhl se štěstím
     
    50
    Na zemi se svíjí Hardik Singh, rozhodčí však k nelibosti Indů posoudil střet jako v rámci pravidel.
     
    52
    Ze čtvrtiny hřiště rozehrávají Španělé na jistotu do šířky a budou dál útočit do plných.
     
    53
    Znovu si hlavní rozhodčí vyžádal pomoc kolegy u videa, Lacalleho faul však přišel ještě vně kruhu a nařízen je pouze volný úder pro Indii.
     
    53
    Zelenou kartu obdržel Suchdžít Singh, Indie hraje dvě minuty v deseti.
     
    54
    Evropané jsou ve velkém náporu a poprvé jsou z hlediště hlasitěji slyšet jejich příznivci, dosud měli větší hlasovou podporu Indové.
     
    54
    Menini však přišel o míček a po jeho ztrátě fauloval.
     
    55
    Indie je v plném počtu.
     
    56
    Clapés si zaběhl s míčkem na holi mimo hrací plochu, rozehrává se tak od indické brány.
     
    57
    Z rychlého protiútoku uvolnil Vilallonga Clapése, který pronikl do kruhu, ale jeho střílenou přihrávku indická obrana zachytila.
     
    57
    Trenér Caldas odvolává brankáře, Španělé hrají ve dvanácti v poli.
     
    58
    Basterra prudce centruje z levého křídla, před bránou však vyčistil prostor Sumit.
     
    59
    Meniniho průniku do kruhu čelí Rohidas nedovolenou hrou nohou a Španělé mají 84 vteřin před sirénou výhodu trestného rohu.
     
    59
    Časomíra ukrojila dalších osm vteřin, přichází další nepovolený blok a situace se bude opakovat.
     
    59
    Srídžeš Parattu Ravíndran vyráží Mirallesovu ránu po trestném rohu do výšky. Menini reflexivně zvedl hůl nad hlavu a sklepl míček vedle jeho pravé tyče.
     
    60
    Po tvrdém střetu na hranici kruhu se svíjí na zemi opět Bonastre, který již dnes jednou musel pro ošetření opustit hřiště. Rozhodčí se opět radí s kolegou u videa, zda nešlo o faul.
     
    60
    45 vteřin před koncem je nařízen trestný roh pro Španělsko.
     
    60
    Rodríguezovu střelu zblokoval jeden z Indů tělem a trestný roh se opakuje.
     
    60
    Tato rozehrávka se vůbec nepovedla a do brejku na prázdnou bránu vyrazil Upadhjaj. Španělé se stačili vrátit a obrat ho o míček včas, jenže na vlastní akci jim nezbývá ani 20 vteřin.
     
    Zápas skončil.
     
    Statistiky zápasu:

    Držení míčku 49% : 51%
    Střely na bránu 6:6
    Trestné rohy 2/6 : 0/9
    Průniky do kruhu 20:23
    Zelené karty 2:0
     
    Bronzové medaile si z Paříže odvezou stejně jako z Tokia pozemní hokejisté Indie. Ti porážejí Španělsko na třetím velkém turnaji v řadě, i když dnes měli více šancí Evropané. Góly padaly výhradně ze standardek, skóre otevřel z trestného úderu Miralles, ale na přelomu poločasů ho otočil dvěma trestnými rohy Harmanprít Singh. (15:49:43)

    Karel Jedlička

    van Bunge (NED), Göntgen (GER)
    Sestavy:
    Indie:
    Ravíndran - Sandžaj, Harmanprít Singh /C/, Sumit, Rohidas - Manprít Singh, Hardik Singh, Šamšer Singh - Abhišek, Mandíp Singh, Suchdžít Singh (Džarmanprít Singh, Gurdžant Singh, Upadhjaj, Pal, Prasad).
    Trenér: Craig Fulton.

    Španělsko:
    Calzado - Alonso, Bonastre, Gispert, Rodríguez - Cunill, Clapés, Miralles /C/, Menini - Basterra, Reyné (Recasens, Vizcaino, de Ignácio, Vilallonga, Lacalle).
    Trenér: Maximiliano Caldas.
    Branky:
    30. a 33. Harmanprít Singh - 18. Miralles z pen.