Přehled událostí na LOH Paříž 2024 – 12. den (kon.) | Přehled událostí na LOH Paříž 2024 – 13. den (kon.)
konec
Přehled událostí na LOH Paříž 2024 – 13. den

Čtvrtek 08.08.2024, 09:00Olympijské hry
Sledujte:
    Čelo medailového pořadí zemí po 13. dni
     
    Na čele medailového pořadí se nic nezměnilo. USA a Čína stále tvrdě soupeří o vítězství a bude se to rozhodovat až úplně na konci. Na třetím místě má stále dostatečný náskok Austrálie, uvidíme, jak silný bude francouzský finiš. Na pozici v top 10 je nyní potřeba 9 zlatých. 3 zlaté medaile má 18 zemí, 2 zlaté už 29 zemí, 1 zlatou rekordních 58 zemí a jakoukoliv medaili už 85 výprav. Česko se s rekordně hubeným ziskem 1 zlaté a 1 bronzové medaile krčí až na děleném 48. místě s Rakouskem, Guatemalou, Marokem a Norskem. (01:46:29)
     
    Konec soutěží 13. dne olympijských her.
    Na konci dne nechybí tradiční souhrn důležitého, zajímavostí a kuriozit.
     
    1:10
    Házená

    Na závěr ještě druhé semifinále házenkářek, v němž, stejně jako ve skupině, byly úspěšnější Norky a radují se z medaile z páté olympiády za sebou, ale po dvou bronzech mají jistotu, že si polepší. První poločas nabídl docela vyrovnanou házenou, ale Norky díky povedenému závěru první půle vedly o tři góly. Ve druhém poločase pak norská reprezentace postupně navyšovala své vedení až na rozdíl šesti branek. Pokaždé, když se Dánsku povedlo prolomit norskou obranu a snížit, přišel zase rychlý gól na opačné straně. V samotném závěru sice ještě Dánsko snížilo na rozdíl tří gólů, ale na víc už nemělo a o bronz, první olympijskou medaili po 20 letech, se utká se Švédskem. Norsko o zlato s Francií.

    Ženy, semifinále:
    Norsko–Dánsko 25:21 (11:8)
    Daleová 4, Aardahlová, Breistølová a Reistadová 3 – Jørgensenová 4/1, R. Iversenová a S. Iversenová 3
     
    0:55
    Zápas

    Volný styl žen do 53 kg mohl ve finále přinést jedině neskutečnou senzaci. A to se nestalo. Superfavoritka Akari Fudžinamiová z Japonska si s Venezuelankou Lucií Yamileth Yepezovou Guzmanovou, bronzovou z posledního mistrovství světa, dělala, co chtěla, a rozhodčí tento „souboj“ ukončili už krátce po startu druhého poločasu. Japonka tak zvítězila ve 137. duelu za sebou, naposledy prohrála v roce 2017 na středoškolském šampionátu. Je jí teprve 20 let, je už dvojnásobnou mistryní světa a teď i olympijskou vítězkou. Jaká bude její další motivace? Bude mít vůbec nějakou?
    Bronzové medaile vybojovaly poražená semifinalistka Číňanka Pchang Čchien-jü, obhájkyně stříbra z Tokia, a z oprav postoupivší Severokorejka Čcho Hjo-kjong, jejíž duel ukončili rozhodčí ještě dříve než finále.
     
    0:40
    Zápas

    Řecko-římský zápas mužů do 87 kg se stal lehce nečekanou kořistí 26letého Ukrajince v bulharských barvách Semjona Sergejeviče Novikova, bronzového z posledního MS, který ve finále dominantním výkonem vyřídil Íránce Alirezu Mohmadipianiho, teprve 21letého finalistu mistrovství světa, který tak i své druhé velké finále mezi dospělými prohrál. Jednou se dočká.
    Bronzové medaile sebrali poražený semifinalista Ukrajinec Žan Beleniuk, obhájce zlata a dvojnásobný mistr světa, a Čečenec v dánských barvách Turpal Bisultanov, stříbrný z MS 2022.
     
    0:30
    Zápas

    Řecko-římský zápas mužů do 67 kg měl nesmírně dramatické a napínavé finále, v němž byl dlouho lepší Ukrajinec Parviz Nasibov, obhájce stříbra z Tokia, vedl, jenže klíčovou chybu udělal při vlastním útoku, teprve 21letý Íránec Saíd Ismajlí Lívesí, letošní mistr Asie, ho přetočil na záda, dostal se do vedení a získané zlato slavil opravdu divoce.
    Bronzové medaile si vybojovali po dominantních výkonec ve svých duelech poražený semifinalista Ázerbajdžánec Hasrat Džafarov, teprve 21letý už dvojnásobný medailista z mistrovství světa, a z oprav postoupivší obhájce zlata z Tokia a úřadující mistr světa Kubánec Luis Alberto Orta Sánchez.
     
    0:15
    Zápas

    Do finále volného stylu mužů do 57 kg postoupili Japonec Rei Higuči, stříbrný z Ria i z posledního mistrovství světa, a Američan Spencer Richard Lee, univerzitní šampion, který je na první velké světové akci v životě a hned bude mít minimálně olympijské stříbro. Oba své semifinálové zápasy vyhráli ve velkém stylu.

    Do finále volného stylu mužů do 86 kg se dostali naprosto senzačně Bulhar Magomed Eldarovič Ramazanov, kdysi průměrný Rus, který absolvuje první velký světový turnaj v bulharských barvách evidentně v životní formě, a Íránec Hasan Jazdání, zlatý z Ria ve váze do 74 kg a stříbrný z Tokia už v současné váze, v níž je i trojnásobným mistrem světa.

    Ve finále volného stylu žen do 57 kg spolu budou zápasit největší favoritka Japonka Cugumi Sakuraiová, úřadující trojnásobná mistryně světa, a po senzačním obratu Moldavanka Anastasia Nichitaová, stříbrná z loňského mistrovství světa, která ve svém semifinále prohrávala už 2:7 na body, jenže potom dokázala dostat svoji soupeřku z Číny na lopatky a tím automaticky vyhrát.
     
    0:04
    Plážový volejbal

    Dlouhodobě skvělí Katařané Šerif a Ahmed ani v Paříži neprolomí prokletí a nevyhrají velký světový turnaj! V semifinále nečekaně snadno podlehli Švédům Ahmanovi a Hellvigovi, uhráli dohromady jen 30 bodů, za celou dobu prakticky neměli šanci na vítězství a musí najít motivaci aspoň k obhajově bronzové medaile z Tokia. Ahman s Hellvigem poté, co po dvou porážkách sotva postoupili ze skupiny, nalezli fantastickou formu a ve finále se utkají s Němci Ehlersem a Wicklerem, budou velkými favority. Rozhodně nebudou chtít prohrát druhé velké světové finále za sebou. Ano, právě oni byli loni ve finále mistrovství světa poraženi Ondřejem Perušičem a Davidem Schweinerem.

    Muži, semifinále:
    Šerif Janus, Ahmed Tadžín (QAT) – David Ahman, Jonatan Hellvig (SWE) 13:21, 17:21
     
    23:58
    Plážový volejbal

    Brazilské favoritky a jedničky světového žebříčku Ana Patricia s Dudou dokázaly otočit semifinále proti australské dvojici Mariafe, Clancyová a za něco přes dva roky, co hrají spolu, postoupily do finále jak obou mistrovství světa, tak i olympijských her. A to i přes to, že první set prohrály z vedení 18:15. Nesložily se ale, druhý set ovládly zcela jednoznačně a ve zkrácené hře měly v koncovce pevnější nervy, od stavu 12:12 uhrály 3 body v řadě. Ve finále se utkají s Kanaďankami Melissou a Brandie.

    Ženy, semifinále:
    Ana Patricia Silva Ramosová, Eduarda Santosová Lisboaová (BRA) – Mariafe Artacho del Solarová, Taliqua Clancyová (AUS) 20:22, 21:15, 15:12
     
    23:53
    Box

    Ještě mnohem jasnější pak bylo finále žen do 54 kg, v němž se Hatice Akbasová z Turecka trochu chytala jen v prvním kole, které jí jeden rozhodčí dokonce přiřkl. Zbytek souboje byl ale naprosto jednoznačný a 27letá Čchang Jüan si navlékla na krk v rámci celé soutěže překvapivé zlato.

    Ženy do 54 kg, finále:
    Čchang Jüan (CHN, 8) – Hatice Akbasová (TUR) 5:0
     
    23:49
    Box

    Francouzi se těšili na první boxerské zlato z těchto her, ale Billal Bennama u rozhodčích ve finále prohrál všechna tři kola, takže 31letý Uzbekistánec Hasanboj Dusmatov se po zlatu z Ria v kategorii do 49 kg dočkal už druhého olympijského vítězství.

    Muži do 51 kg, finále:
    Billal Bennama (FRA, 1) – Hasanboj Dusmatov (UZB, 2) 0:5
     
    23:40
    Box

    Semifinále mužů do 57 kg přineslo jedno překvapení, druhý nasazený Bulhar jasně padl s papírově slabším soupeřem z Kyrgyzstánu.

    Muži do 57 kg, semifinále:
    Abdumalik Chalokov (UZB, 1) – Charlie Senior (AUS, 4) 5:0
    Javier Ibanez Diaz (BUL, 2) – Munarbek Seiitbek Uulu (KGZ) 1:4

    Do finále žen do 75 kg se probojovaly obě výše nasazené boxerky svých zápasů, což zároveň znamená, že ona první historická medaile pro tým uprchlíků má bronzovou hodnotu.

    Ženy do 75 kg, semifinále:
    Li Čchien (CHN, 1) – Caitlin Parkerová (AUS, 5) 5:0
    Atheyna Bibeichi Bylonová (PAN, 7) – Cindy Winner Djankeu Ngamba (EOR) 4:1

    Poražení semifinalisté automaticky dostávají bronzové medaile.
     
    23:28
    Taekwondo

    V kategorii žen do 57 kg poznala olympiáda šokující vítězku, až 12. nasazenou 23letou Korejku Kim Ju-čin, která byla dosud nejvýše jednou třetí na podniku Grand Prix v loňském roce, na velké světové akci pak nejvýše devátá, a teď má olympijské zlato! Ale porazila několik zvučných soupeřek, naposledy ve finále Íránku Nahid Kiyanichandehovou, současnou mistryni světa, a to naprosto dominantním výkonem, kdy jí za dvě kola nepovolila jediný bod, inkasovala pouze za pasivitu. Bronzové medaile si vybojovaly ženy z oprav, Bulharka Alizadeh Kimiaová, která má bronz už z Ria, a Kanaďanka Skylar Parková, přemožitelka Dominiky Hronové v prvním kole, dosud jednou bronzová na mistrovství světa.
     
    23:15
    Taekwondo

    Kategorii mužů do 68 kg ovládl 22letý Uzbekistánec Ulugbek Rašitov, který tak vyhrál druhé olympijské hry za sebou! Ale jednoduché to vůbec neměl, překvapivý finalista Jordánec Zaid Kareem, jehož největším úspěchem dosud bylo stříbro z loňských Asijských her, se vůbec nedal lacino a obě kola prohrál nejvýše o dva body, což je v taekwondu jeden kop do vesty, nebo dva údery rukou. Bronzové medaile získali bojovníci postoupivší z oprav. Zatímco Brazilec Edival Pontes si ho pracně vybojoval a jde snad o ještě větší překvapení než u stříbrného Jordánce, Číňan Liang Jü-šuaj, mistr světa do 63 kg, ji dostal bez boje, soupeř nenastoupil.
    Poslední sekundy zápasu a obrovské díky Stephovi Currymu, spoluhráči vědí, kdo je zachránil
     
    22:55
    Basketbal

    Velmi blízko bylo k největšímu šoku her v kolektivních sportech! Srbové hráli proti Američanům dlouho fantastický basketbal. Skvěle bránili, trefovali trojky a ještě po třetí čtvrtině vedli o 11 bodů. V závěrečné části to trenér Steve Kerr stáhl na to nejlepší, takže na palubovce zůstávali LeBron James, Stephen Curry, Kevin Durant či Joel Embiid a obrovská kvalita a zkušenost těchto borců přeci jen přinesla obrat. Naprosto zásadní roli hrál především Curry, který zaznamenal 36 bodů a trefil devět trojek, včetně té na 87:86, po níž Spojené státy vůbec poprvé od samotného úvodu duelu šly do vedení. Následně pak obhájci zlata odskočili na 91:86 a závěr si už dokázali pohlídat. Ve finále tak bude úplně stejné složení jako v Tokiu a v neskutečné atmosféře všichni doufají v podobně epickou bitvu, jako byla tato.

    Muži, semifinále:
    USA–Srbsko 95:91 (23:31, 43:54, 63:76)
    Curry 36 (8 doskoků), Embiid 19, James 16 (12 doskoků a 10 asistencí) – Bogdanović 20, Jokić 17 (11 asistencí)
     
    22:43
    Volejbal

    Hráčky Itálie jsou v neskutečné formě a po úřadujících mistryních světa Srbkách vyřídily podruhé na turnaji bez ztráty setu i loňské vítězky Ligy národů z Turecka, čímž si zajistily historickou medaili! Ale vzhledem k tomu, v jaké jsou pohodě, se stříbrem se nespokojí. Proti Turecku dokázaly všechny sety uhrát v jejich druhé polovině a v závěru. Ve všech Turecko v jejich polovině vedlo, ve třetím ještě 20:18. Přesto nedotáhlo ani jeden. Itálie kromě velkých kvalit ukázala i obrovskou vůli a cílevědomost. Ve finále proti USA se tyto vlastnosti budou více než hodit. Turecko si to o historickou medaili rozdí s Brazílií.

    Ženy, semifinále:
    Turecko–Itálie 0:3 (22, 19, 22)

    Libor Štěpán

    Program soutěží 13. dne
    Atletika
    10:05 sedmiboj žen (100 m překážek)
    10:25 koule žen (kvalifikace)
    10:35 100 m překážek žen (opravy)
    11:05 sedmiboj žen (výška)
    11:10 4×100 m žen (rozběhy)
    11:35 4×100 m mužů (rozběhy)
    12:00 800 m mužů (opravy, Jakub Dudycha)
    19:35 1 500 m žen (semifinále)
    19:35 sedmiboj žen (koule)
    20:00 dálka žen (finále)
    20:25 oštěp mužů (finále, Jakub Vadlejch)
    20:30 200 m mužů (finále)
    20:55 sedmiboj žen (200 m)
    21:25 400 m překážek žen (finále)
    21:45 110 m mužů (finále)

    Basketbal
    17:30 Francie–Německo (muži, semifinále)
    21:00 USA–Srbsko (muži, semifinále)

    Box
    21:30 muži do 57 kg (semifinále)
    22:02 ženy do 75 kg (semifinále)
    22:34 muži do 51 kg (finále)
    22:51 ženy do 54 kg (finále)

    Dráhová cyklistika
    17:00 omnium mužů (scratch, Jan Voneš)
    17:18 keirin žen (čtvrtfinále)
    17:38 omnium mužů (tempo, Jan Voneš)
    18:01 sprint mužů (čtvrtfinále)
    18:15 keirin žen (semifinále)
    18:25 omnium mužů (vyřazovací závod, Jan Voneš)
    19:01 keirin žen (finále)
    19:27 omnium mužů (bodovací závod, Jan Voneš)
    20:04 sprint mužů (o 5.–8. místo)

    Fotbal
    17:00 Egypt–Maroko (muži, o 3. místo)

    Golf
    9:00 ženy (2. kolo)

    Házená
    16:30 Švédsko–Francie (ženy, semifinále)
    21:30 Norsko–Dánsko (ženy, semifinále)

    Jachting
    11:43 dinghy mix (finále)
    12:18 multihul mix (finále)
    13:03 kite mužů (semifinále)
    13:33 kite žen (semifinále)
    15:40 kite mužů (finále)
    16:37 kite žen (finále)

    Moderní gymnastika
    10:00 víceboj žen (1. část kvalifikace)
    15:00 víceboj žen (2. část kvalifikace)

    Moderní pětiboj
    11:00 individuální závod mužů (šerm, Marek Grycz, Martin Vlach)
    14:30 individuální závod žen (šerm, Lucie Hlaváčková, Veronika Novotná)

    Plážový volejbal
    17:00 semifinále žen
    18:00 semifinále mužů
    21:00 semifinále žen
    22:00 semifinále mužů

    Pozemní hokej
    14:00 Indie–Španělsko (muži, o 3. místo)
    19:00 Německo–Nizozemsko (muži, finále)

    Rychlostní kanoistika
    10:30 kanoe žen 200 m (rozjížďky)
    11:20 deblkanoe mužů (semifinále, Martin Fuksa, Petr Fuksa)
    11:40 čtyřkajak žen (semifinále)
    11:50 čtyřkajak mužů (semifinále)
    12:40 kanoe žen 200 m (čtvrtfinále)
    13:20 deblkanoe mužů (finále B i A, Martin Fuksa, Petr Fuksa)
    13:40 čtyřkajak žen (finále)
    13:50 čtyřkajak mužů (finále)

    Skoky do vody
    10:00 3m prkno žen (semifinále)
    15:00 3m prkno mužů (finále)

    Sportovní lezení
    10:00 kombinace žen (kvalifikace – lezení na obtížnost)
    12:35 lezení na rychlost mužů (čtvrtfinále, semifinále, finále)

    Stolní tenis
    10:00 Čína–Francie (muži, semifinále)
    15:00 Čína–Korea (ženy, semifinále)
    20:00 Japonsko–Německo (ženy, semifinále)

    Taekwondo
    9:00 muži do 68 kg (předkolo, 1. kolo)
    9:09 ženy do 57 kg (předkolo, 1. kolo)
    14:30 ženy do 57 kg (čtvrtfinále)
    14:40 muži do 68 kg (čtvrtfinále)
    16:11 ženy do 57 kg (semifinále)
    16:24 muži do 68 kg (semifinále)
    19:30 muži do 68 kg (opravy)
    19:40 ženy do 57 kg (opravy)
    20:19 muži do 68 kg (o 3. místo)
    20:34 ženy do 57 kg (o 3. místo)
    21:19 muži do 68 kg (finále)
    21:37 ženy do 57 kg (finále)

    Vodní pólo
    13:00 Itálie–Kanada (ženy, o 5.–8. místo)
    14:35 Nizozemsko–Španělsko (ženy, semifinále)
    18:00 Řecko–Maďarsko (ženy, o 5.–8. místo)
    19:35 Austrálie–USA (ženy, semifinále)

    Volejbal
    16:00 Brazílie–USA (ženy, semifinále)
    20:00 Turecko–Itálie (ženy, semifinále)

    Vzpírání
    15:00 ženy do 59 kg
    19:30 muži do 73 kg

    Zápas
    11:00 řecko-římský zápas mužů do 67 kg (opravy)
    11:00 volný styl žen do 53 kg (opravy)
    11:00 řecko-římský zápas mužů do 87 kg (opravy)
    11:30 volný styl mužů do 57 kg (osmifinále, čtvrtfinále, semifinále)
    11:30 volný styl žen do 57 kg (osmifinále, čtvrtfinále, semifinále)
    11:30 volný styl mužů do 86 kg (osmifinále, čtvrtfinále, semifinále)
    19:45 řecko-římský zápas mužů do 67 kg (o 3. místo, finále)
    20:30 řecko-římský zápas mužů do 87 kg (o 3. místo, finále)
    21:15 volný styl žen do 53 kg (o 3. místo, finále)