Týmy – muži (kon.) | Týmy – muži (kon.)
konec
Týmy – muži

Pátek 09.08.2024, 10:00 • South Paris Arena 4 • Olympijské hry - Stolní tenis • O 3. místo
Sledujte:¨
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 10:00.
     
    Dobrý den, vítám vás u 14.hracího dne stolního tenisu na Olympijských hrách. V rámci boje o bronz v týmové soutěži mužů budeme svědky duelu mezi Japonskem a Francií. Utkání odstartuje v 10:00 hodin zápasem čtyřhry. Za tým Japonska během této trojice až pětice zápasů nastoupí Tomokazu HARIMOTO, Shunsuke TOGAMI a Hiroto SHINOZUKA. Francouzská trojice statečným vyrukuje ve složení Simon GAUZY, Alexis LEBRUN a bronzový olympijský medailista Felix LEBRUN.
     
    Právě začalo utkání čtyřhry mezi dvojicemi Gauzy/Alexis Labrun a Shinozuka/Togami, které je prvním dílem skládačky, za jejíž složení si jeden z týmů odnese bronzové medaile.
     
    V hledišti může panovat velká spokojenost, protože francouzská dvojice vyhrála 1.set celkem hladce 11:5.
     
    Hráči předvedli vynikající přestřelku, ze vzdálenosti několika metrů od stolu, hodnou finále. Tu ukončil až Gauzyho backhand do sítě.
     
    Gauzy s Lebrunem stále tahají za delší konec lana a po vyhraném setu v poměru 11:7 je Francie zase blíže prvnímu bodu.
     
    Jako z hororu byl pro Francouze 3.set, ve kterém prohrávali již 1:9. Japonská dvojice jasně ukázala, že cesta za prvním bodem bude pro domácí celek ještě hodně hrbolatá.
     
    První 3 míčky ve čtvrté sadě míří opět na stranu Francie, a tak raději japonský tým sáhl po možnosti timeoutu.
     
    I přes japonský oddechový čas, tým Francie stále unikal. Nyní se tým Japonska dotáhl na rozdíl 2 míčků a svůj timeout využije také Francie.
     
    Gauzy s Lebrunem si pohlídali závěr čtvrté sady a po výhře nad Shinozukou s Togamim 3:1 (5,7,-5,6) připisují první bod na konto Francie.
     
    Ke stolu se již připravují hráči, kteří museli prvnímu zápasu pouze přihlížet. Za hlasité podpory tribun, které neustále opakují Felix, nastupuje bronzový medailista mužské dvouhry Felix Lebrun a proti němu změří síly Tomokazu Harimoto.
     
    Utkání začalo podáním domácího hráče, jež proměnil ve 2 body.
     
    Felix Lebrun sice výborně vstoupil do utkání rychlým vedením 5:0, ale po nevyužitých 4 setbolech doslova odevzdává první sadu Harimotovi 11:13.
     
    Již po několikáté ukázal Felix Lebrun na OH velkou psychickou odolnost. Ztracený set jej nezlomil, možná ho ještě dokonce nabudil. Suverénním druhým setem v poměru 11:4 tak Lebrun vyrovnává na 1:1.
     
    Harimoto se vrátil skvěle naladěný do 3.setu a vede těsně před koncovkou 9:8. Nyní si však potřebuje pročistit myšlenky a sahá po oddechovém času.
     
    Harimoto si vypracoval jeden jediný setbol. Podání při něm ovšem hrálo v jeho prospěch, a tak se ihned po zahrání servisu na Lebrunův backhand mohl jít radovat. Harimoto tedy vede 2:1 na sety.
     
    V tomto atypickém zápase, kde hraje Japonec evropským drží pálky, ale především Francouz asijským úchopem, se dočkáme ještě jednoho setu. Lebrun vyhrál 4.set 11:6 a srovnal na 2:2.
     
    Při výměně stran prozatím vede Harimoto 5:3.
     
    Felix Lebrun před pokračováním na druhé polovině stolu využívá svůj oddechový čas.
     
    Další tvrdá rána na Olympijských hrách pro Japonce Harimota. Ten na město lásky rozhodně s láskou vzpomínat nebude. Potom, co vypadl hned prvním kole turnaje smíšené čtyřhry, nedotáhl utkání s Fanem, v němž vedl 3:2 na sety a včera prohrál s Kallbergem v rozhodujícím zápase proti Švédsku, když vedl 2:0 na sety i nyní nedokázal využít 3 setboly proti Lebrunovi a pouští Francii do vedení 2:0 na zápasy. Lebrun vyhrál tento zápas 3:2 (-11,4,-9,6,10).
     
    Práci, kterou mají Francouzi výborně rozdělanou, zkusí dokončit Alexis Lebrun. Zabránit se mu v tom bude snažit, na druhé straně stolu, Shunsuke Togami.
     
    Togami pomalu začal ztrácet své vydřené vedení, a tak při stavu 8:7 volí možnost timeoutu.
     
    A tento oddechový čas padl na úrodnou půdu. Togami získal první set poměrem 11:8.
     
    Fantazie. Togami proháněl svého soupeře po celém stole. Stačil však jeden míček přímo na Lebruna a ten jej chladnokrevně uklidil backhandovým úderem po lajně.
     
    Svůj timeout za stavu 5:6 ve druhé sadě využije také Alexis Lebrun.
     
    Alexisův oddechový čas už tak úspěšný nebyl. Krátce po něm se dostal do ztráty 6:10, kterou se ještě pokoušel hasit. Togami však využil poslední možný setbol a výhrou 11:9 ve druhém setu přebírá kontrolu nad zápasem a vede 2:0.
     
    Alexis Lebrun ukazuje, že by rád ukončil utkání po 3 zápasech a po vyhraném setu 11:9, snižuje s Togamim na 1:2.
     
    Krása střídá nádheru. Togami zasunul svého soupeře do hluboké obrany a zkoušel ho umlátit smečemi, co mu síly stačí. Lebrun dokonce po jednom míčku předvedl otočku, po níž chtěl odpověď protiútokem. Ten již Togami na riziko chladnokrevně dorazil.
     
    Francie si musí na medaile minimálně ještě jedno utkání počkat. Togami totiž porazil Alexise Lebruna 3:1 (8,9,-9,9).
     
    O vyrovnání se půjde pokusit Tomokazu Harimoto, který byl v dnešním zápase už jednou na dosah vítězství. Tentokrát je jeho soupeřem Simon Gauzy.
     
    První set zpočátku pro Harimota vypadal jako jasná záležitost, Gauzy se potom výborně dotáhl a Japonec raději přerušil hru timeoutem. Nakonec může být Harimoto rád za výhru prvního setu výsledkem 11:8.
     
    O poznání lépe se vyvíjel druhý set pro Gauzyho, který získal druhým setbolem 11:8.
     
    Fanoušci působí na Gauzyho, jako palivo, které se mu doplňuje přímo za jízdy a Francouz tak předvádí vynikající výměny. I přesto si zatím Harimoto ví rady a vyhrává třetí set 11:8.
     
    Harimoto teď natolik prohnal Gauzyho, že nám francouzský hráč vedle stolu doložil roznožkou svou ohebnost.
     
    Svůj oddechový čas nyní využívá za stavu 1:2 a 5:5 i Simon Gauzy.
     
    Pokaženým servisem nabídl Gauzy svému soupeři 2 mečboly.
     
    Oba mečboly dokázal Gauzy odvrátit a vybojoval si setbol. Ten Japonec odvrátil sotva znatelným prasátkem.
     
    Ze třetího mečbolu se tentokrát Tomokazu Harimoto nemýlil a porazil Simona Gauzyho 3:1 (8,-8,8,12). Pro Japonsko to znamená, že stejně jako v utkání se Švédskem naplní limit 5 možných zápasů, protože utkání s Francií je vyrovnáno 2:2.
     
    O bronzu tedy rozhodne poslední možný zápas mezi Francouzem Felixem Lebrunem a Japoncem Hirotem Shinozukou.
     
    Felix Lebrun opět ukázal, že se narodil pro tuto Olympiádu. V rámci jeho posledního vystoupení na turnaji získal úvodní set poměrem 11:7.
     
    Velmi brzy ve druhé sadě využívá Shinozuka svůj timeout. Uvidíme, zda mu to pomůže odskočit do většího vedení.
     
    Oddechový čas japonskému hráči mnoho podpory nepřinesl, zato publikum dělá pro Lebruna maximum. Francouz se jim za to odvděčil totožným výsledkem, jako v prvním setu, a vede již 2:0 na sety.
     
    Shinozuka ukázal, že zná dokonale rozměry stolu. Od stavu 7:9 si hned 3x vypomohl prasátkem a setem v poměru 14:12 ještě zdramatizoval vývoj zápasu.
     
    Lebrun první mečbol využít nedokázal. Před tím druhým si raději bere timeout.
     
    Na třetí pokus to již Lebrunovi vyšlo, po výhře 3:1 (7,7,-12,11) nad Shinozukou získává druhou bronzovou medaili z domácí Olympiády.
     
    Utkání o bronz
    Francie – Japonsko 3:2

    Gauzy/Lebrun A. – Shinozuka/Togami 3:1
    Felix LEBRUN – Tomokazu HARIMOTO 3:2
    Alexis LEBRUN – Shunsuke TOGAMI 1:3
    Simon GAUZY – Tomokazu HARIMOTO 1:3
    Felix LEBRUN – Hiroto SHINOZUKA 3:1
     
    Celá hala stojí na nohou a zpívá. To znamená jediné. Francie dokázala i ve druhém bronzovém zápase ve stolním tenise vyhrát medaile. Největší zásluhu má na tom opět Felix Lebrun, který ze 3 bodů Francie získal sám 2 body. Již v 15:00 hodin nás čeká souboj Číny se Švédskem o zlato. Do té doby se s vámi loučím a pokud jste ještě neobědvali, tak přeji dobrou chuť. (13:21:03)

    Adam Kročil

    Araujo (POR), Park (KOR)