Týmy – muži (kon.) | Týmy – muži (kon.)
konec
Týmy – muži

Pátek 09.08.2024, 15:00 • South Paris Arena 4 • Olympijské hry - Stolní tenis • Finále
Sledujte:¨
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 15:00.
     
    Dobrý den, vítám vás u 14.hracího dne stolního tenisu na Olympijských hrách. V rámci boje o zlato v týmové soutěži mužů budeme svědky duelu mezi tradičním vítězem z Číny a zázračným finalistou ze Švédska. Utkání odstartuje v 15:00 hodin zápasem čtyřhry. Za tým Číny během této trojice až pětice zápasů nastoupí zlatý medailista ze dvouhry mužů FAN Zhendong, zlatý medailista z posledních 2 OH MA Long a zlatý medailista ze smíšené čtyřhry WANG Chuqin. Švédská trojice statečným vyrukuje ve složení Anton KALLBERG, Kristian KARLSSON a stříbrný olympijský medailista Truls MÖREGÅRDH.
     
    Právě odstartovalo mužské týmové finále stolního tenisu, mezi Čínou a Švédskem, utkáním čtyřhry mezi dvojicemi Ma/Wang a Kallberg/Karlsson.
     
    Neuvěřitelný start. Lepší začátek finále jsme si snad ani nemohli přát. Švédové vyhráli úvodní míček, následně se však dostali do obrovské ztráty 1:6 a nikdo nepochyboval o tom, že první set míří do Číny. Karlsson s Kallbergem nepřestali bojovat a dokonali obrat z 1:6 na 11:8.
     
    Ma s Wangem si ve druhém setu připravili ještě o bod větší náskok 6:0. Ten jim už bez problému stačil na výhru 11:4. Je tedy vyrovnáno 1:1.
     
    Švédové by měli začít velmi rychle něco dělat s jejich vstupy do setů. Ve třetím setu byl náskok Číny ještě mohutnější a vedla už 8:0. Švédská dvojice se ještě pokoušela dotáhnout, ale na víc než vyhrané 3 míčky to nestačilo.
     
    Na čtvrtý pokus si tým Švédska úvod lépe pohlídal, jenže i tak prohrává 2:3. Po timeoutu se pokusí o obrat.
     
    Tomu se říká správně vybraný timeout. Švédský pár se po přestávce vrátil psychicky posílen a vyhrál 4.set 11:6. Stav utkání 2:2.
     
    Při výměně stran vyznívá skóre lépe pro Čínu, jež vede 5:2.
     
    Náskok čínské dvojice se zmenšil na rozdíl 2 bodů, a tak i ona volí uklidnění situace svým oddechovým časem.
     
    Ma s Wangem si svůj náskok v páté sadě pohlídali a porazili dvojici Karlsson/Kallberg 3:2 (-8,4,3,-6,7).
     
    Na nás již čeká Moregardův reparát z finále dvouhry proti Fan Zhendongovi.
     
    Hráči se již rozpinkali, a tak nic nebrání startu odvety za finále mužské dvouhry.
     
    Stejně jako v posledním vzájemném střetnutí začíná lépe Moregard a připisuje si první set poměrem 12:10.
     
    Moregard usoudil, že nyní je ten pravý čas vzít si timeout, dokud ještě vede 1:0, 6:5.
     
    Oddechový čas na Moregarda nezapůsobil, jak si představoval a 2.set míří na konto Fana výsledkem 11:8.
     
    Ani ztráta 4 míčků na úvod třetího setu Fan Zhendonga nezastavila a vyhrál tento set 11:9. Jeden set tak dělí Číňana od druhé výhry nad Moregardem na turnaji.
     
    Moregard se ale rozhodně nehodlá vzdát. Švéd vyhrál čtvrtý set, ve kterém odvrátil 1 mečbol soupeře, výsledkem 13:11 a poslal i toto utkání do rozhodujícího setu.
     
    Při výměně stran to již pro Fana vypadá velmi dobře. Číňan vede 5:1 a nehodlá zpomalovat.
     
    Ani na druhý pokus to, bohužel pro švédskou reprezentaci, Moregardovi v Paříži nevyšlo. Fan Zhendong opět porazil mladíka se šestihranem, tentokrát 3:2 (-10,8,9,-11,5). Čína tedy vede 2:0 a je dalšímu zlatu vzdálena pouze 1 utkání.
     
    Zavelet k zázračnému obratu půjde Kristian Karlsson, jenž vyzve světovou jedničku Wang Chuqiana, která bude mít za úkol ukončit tento zápas nejrychlejším možným způsobem.
     
    S velkými problémy, ale přece, vyhrává svým křižným forehandem Wang úvodní sadu 11:9.
     
    I ve druhém setu Karlsson skvěle bojuje, avšak opět prohrává 4:5. Zkouší proto poradu s trenérem při oddechovém čase.
     
    Kdyby mohl vzít Karlsson tento timeout zpět, ihned by to udělal. Po jeho skončení totiž do závěru třetího setu uhrál pouze 1 míček.
     
    Kristian Karlsson ještě nechce končit. Ve třetím setu odvrátil jeden mečbol a využil hned svůj první setbol. Máme tedy sníženo na 1:2 na sety z pohledu Švéda.
     
    Zdá se, že Moregard svému spoluhráči z reprezentace poradil recept, kterým si Wanga uvařil ve 3.kole turnaje dvouhry mužů. Na druhou stranu musíme pochválit Wanga za gesto fair play, když za stavu 10:10 dal Švéd prase, u kterého se zdálo, že jej viděl jen on sám, tak Wang přikývl, že se opravdu jednalo o bod pro soupeře.
     
    A je dobojováno. Čínský expres opět na OH dorazil do zlaté stanice. Poslední chybějící výhru obstaral Wang Chuqin, jenž přemohl Kristiana Karlssona tradičním výsledkem 3:2 (9,5,-10,-10,2).
     
    Utkání o zlato
    Čína – Švédsko 3:0

    Ma/Wang – Kallberg/Karlsson 3:2
    FAN Zhendong – Truls MOREGARD 3:2
    WANG Chuqin – Kristian KARLSSON 3:2
     
    I přes výsledek 3:0 ukázalo finálové utkání, že pro Čínu nebylo tak jasným, jak se očekávalo. Všechny 3 zápasy vyhráli hráči Číny až v pátém rozhodujícím setu. Číňané opět ukázali, proč jsou světovou velmocí stolního tenisu. Na druhou stranu, všechna čest týmu Švédska. Tato trojice hráčů ukázala, že dokáže hrát skutečně s kýmkoli. Vynikající cesta turnajem, z pozice nasazených sedmiček, je zakončena stříbrným písmem. Určitě to švédskou reprezentaci mrzí a moc tomu nepřidává ani fakt, že v každém jednom utkání měli bod na dosah, ale s postupem času tento nemalý úspěch ještě jistě docení. Touto Olympiádou se stali vzorem pro celé Švédsko, ale i všechny neasijské země, že i s těmito velikány se dá bojovat. To je z mé strany vše. Moc vám děkuji za pozornost a přeji vám příjemný zbytek dne. Brzy na shledanou u dalších sportovních událostí. Třeba již zítřejších medailových zápasů žen ve stolním tenise. (17:44:48)

    Adam Kročil

    Ben Attia (TUN), Pierret (LUX)