Týmy – muži (kon.) | Týmy – muži (kon.)
konec
Týmy – muži

Pátek 09.08.2024, 15:00 • South Paris Arena 4 • Olympijské hry - Stolní tenis • Finále
Sledujte:¨
     
    I přes výsledek 3:0 ukázalo finálové utkání, že pro Čínu nebylo tak jasným, jak se očekávalo. Všechny 3 zápasy vyhráli hráči Číny až v pátém rozhodujícím setu. Číňané opět ukázali, proč jsou světovou velmocí stolního tenisu. Na druhou stranu, všechna čest týmu Švédska. Tato trojice hráčů ukázala, že dokáže hrát skutečně s kýmkoli. Vynikající cesta turnajem, z pozice nasazených sedmiček, je zakončena stříbrným písmem. Určitě to švédskou reprezentaci mrzí a moc tomu nepřidává ani fakt, že v každém jednom utkání měli bod na dosah, ale s postupem času tento nemalý úspěch ještě jistě docení. Touto Olympiádou se stali vzorem pro celé Švédsko, ale i všechny neasijské země, že i s těmito velikány se dá bojovat. To je z mé strany vše. Moc vám děkuji za pozornost a přeji vám příjemný zbytek dne. Brzy na shledanou u dalších sportovních událostí. Třeba již zítřejších medailových zápasů žen ve stolním tenise. (17:44:48)
     
    Utkání o zlato
    Čína – Švédsko 3:0

    Ma/Wang – Kallberg/Karlsson 3:2
    FAN Zhendong – Truls MOREGARD 3:2
    WANG Chuqin – Kristian KARLSSON 3:2
     
    A je dobojováno. Čínský expres opět na OH dorazil do zlaté stanice. Poslední chybějící výhru obstaral Wang Chuqin, jenž přemohl Kristiana Karlssona tradičním výsledkem 3:2 (9,5,-10,-10,2).
     
    Zdá se, že Moregard svému spoluhráči z reprezentace poradil recept, kterým si Wanga uvařil ve 3.kole turnaje dvouhry mužů. Na druhou stranu musíme pochválit Wanga za gesto fair play, když za stavu 10:10 dal Švéd prase, u kterého se zdálo, že jej viděl jen on sám, tak Wang přikývl, že se opravdu jednalo o bod pro soupeře.
     
    Kristian Karlsson ještě nechce končit. Ve třetím setu odvrátil jeden mečbol a využil hned svůj první setbol. Máme tedy sníženo na 1:2 na sety z pohledu Švéda.
     
    Kdyby mohl vzít Karlsson tento timeout zpět, ihned by to udělal. Po jeho skončení totiž do závěru třetího setu uhrál pouze 1 míček.
     
    I ve druhém setu Karlsson skvěle bojuje, avšak opět prohrává 4:5. Zkouší proto poradu s trenérem při oddechovém čase.
     
    S velkými problémy, ale přece, vyhrává svým křižným forehandem Wang úvodní sadu 11:9.
     
    Zavelet k zázračnému obratu půjde Kristian Karlsson, jenž vyzve světovou jedničku Wang Chuqiana, která bude mít za úkol ukončit tento zápas nejrychlejším možným způsobem.
     
    Ani na druhý pokus to, bohužel pro švédskou reprezentaci, Moregardovi v Paříži nevyšlo. Fan Zhendong opět porazil mladíka se šestihranem, tentokrát 3:2 (-10,8,9,-11,5). Čína tedy vede 2:0 a je dalšímu zlatu vzdálena pouze 1 utkání.
     
    Při výměně stran to již pro Fana vypadá velmi dobře. Číňan vede 5:1 a nehodlá zpomalovat.
     
    Moregard se ale rozhodně nehodlá vzdát. Švéd vyhrál čtvrtý set, ve kterém odvrátil 1 mečbol soupeře, výsledkem 13:11 a poslal i toto utkání do rozhodujícího setu.
     
    Ani ztráta 4 míčků na úvod třetího setu Fan Zhendonga nezastavila a vyhrál tento set 11:9. Jeden set tak dělí Číňana od druhé výhry nad Moregardem na turnaji.
     
    Oddechový čas na Moregarda nezapůsobil, jak si představoval a 2.set míří na konto Fana výsledkem 11:8.
     
    Moregard usoudil, že nyní je ten pravý čas vzít si timeout, dokud ještě vede 1:0, 6:5.
     
    Stejně jako v posledním vzájemném střetnutí začíná lépe Moregard a připisuje si první set poměrem 12:10.
     
    Hráči se již rozpinkali, a tak nic nebrání startu odvety za finále mužské dvouhry.
     
    Na nás již čeká Moregardův reparát z finále dvouhry proti Fan Zhendongovi.
     
    Ma s Wangem si svůj náskok v páté sadě pohlídali a porazili dvojici Karlsson/Kallberg 3:2 (-8,4,3,-6,7).

    Adam Kročil

    Ben Attia (TUN), Pierret (LUX)