Přehled událostí na LOH Paříž 2024 – 13. den (kon.) | Přehled událostí na LOH Paříž 2024 – 14. den (kon.)
konec
Přehled událostí na LOH Paříž 2024 – 14. den

Pátek 09.08.2024, 09:00Olympijské hry
Sledujte:
    Čelo medailového pořadí zemí po 14. dni
     
    Na čele medailového pořadí se situace vyrovnala, USA i Čína mají shodně 33 zlatých medailí a rozseknou to až poslední dva dny. Američané silní v atletice, basketbalu, Čína především ve vzpírání. Bude překvapení, nebo ne? Na třetí místo začíná svými medailiemi ze zápasu útočit Japonsko. Dotáhne to na otočku? V top 10 žádná změna, žemě s dvouciferným počtem zlatých jsou od zbytku světa odskočené. Novou senzací v top 15 ale je Uzbekistán, který v počtu zlatých medailí prožívá své nejúspěšnější hry v historii. Aspoň 2 zlata má už 34 zemí, minimálně jednu nejcennější medaili rovných 60 zemí, jednu jakoukoliv medaili 86 různých výprav. Všechny tyto údaje jsou v historii olympijských her rekordní.
    Zlatá medaile Martina Fuksy posunula Česko s bilancí 2-0-1 na dělené 32. místo s Indonésií. (02:05:49)
     
    Konec soutěží 14. dne olympijských her.
    Na závěr dne tradiční vlákno důležitých událostí, zajímavostí a kuriozit.
     
    0:50
    Zápas

    Volný styl žen do 57 kg se stal podle očekávání kořistí největší favoritky Japonky Cugumi Sakuraiové, úřadující trojnásobné mistryně světa a nyní už i olympijské vítězky. Ve finále snadno přeprala Moldavanku Anastasii Nichitaovou, stříbrnou z loňského mistrovství světa, která tak pokračuje v kontinuitě výsledků. Bronzové medaile si vybojovaly obě poražené semifinalistky, Američanka Helen Louise Maroulisová, zlatá z Ria, bronzová z Tokia a dříve také trojnásobná mistryně světa, a Číňanka Chung Kche-sin, která si veze cenný kov hned z druhé velké akce, které se zúčastnila.
     
    0:40
    Zápas

    31letý Bulhar Magomed Eldarovič Ramazanov, pro kterého šlo o prvním velký turnaj v bulharských barvách, rozhodl finále volného stylu mužů do 86 kg povedenou sekvencí, kdy nepustil soupeře z kleští a během krátké chvíle mu rozhodčí udělili 6 rozhodujících bodů. Velmi překvapivě tak porazil Íránce Hasana Jazdáního, zlatého z Ria ve váze do 74 kg, stříbrného z Tokia už v současné váze, v níž je i trojnásobným mistrem světa, ale olympijské zlato mu stále uniká. Přesto porážku přijal s velkým respektem k soupeři. Bronzové medaile vybojovali poražený semifinalista Američan Aaron Marquel Brooks, univerzitní šampion na své první velké světové akci, a z oprav postoupivší Řek Dauren Kurugliev, trojnásobný mistr Evropy.
     
    0:30
    Zápas

    Zlatou medaili ve volném stylu mužů do 57 kg získal po obratu ve druhém poločase finále 28letý Japonec Rei Higuči, stříbrný z Ria i z posledního mistrovství světa, který se tak dočkal svého velkého vítězství v této váhové kategorii. Američan Spencer Richard Lee, univerzitní šampion, získal ze své první velké světové akce v životě stříbro. Bronzové medaile si vybojovali oba poražení semifinalisté, teprve 21letý Ind Aman Sehrawat, mistr světa do 23 let a mistr Asie, a nečekaně Uzbekistánec Golumjon Abdullajev, na olympiádě i mistrovství světa dosud nejlépe sedmý.
     
    0:20
    Box

    25letá androgynní žena Imane Khelifová z Alžírska, stříbrná z MS 2022, nedala své poslední soupeřce v turnaji, loňské mistryni světa Číňance Jang Liou, vůbec žádnou šanci a rozdrtila ji ve všech třech kolech. Výrazně tak vylepšila čtvrtfinále z Tokia, kde podlehla pozdější celkové vítězce Irce Harringtonové.

    Ženy do 66 kg, finále:
    Imane Khelifová (ALG, 5) – Jang Liou (CHN, 2) 5:0
     
    0:10
    Box

    Uzbekistán má z jednoho dne hned dvě zlaté boxerské medaile! Tu druhou také zcela jednoznačně mezi muži do 92 kg vybojoval 25letý Lazizbek Mullojonov, bronzový z loňského mistrovství světa. Loren Berto Alfonso Dominguez, rodák z Havany v dresu Ázerbajdžánu a obhájce bronzu a mistr světa z roku 2021, na něj ve finále nestačil, trochu se vzchopil až v posledním kole, které mu dva rozhodčí přiznali.

    Muži do 92 kg, finále:
    Lazizbek Mullojonov (UZB) – Loren Berto Alfonso Dominguez (AZE) 5:0
     
    0:00
    Box

    V ženském finále do 50 kg bylo taktéž o zlaté medaili jasno už po dvou kolech. Zajímavé ovšem je, že jeden konkrétní estonský rozhodčí si myslel přesný opak toho, co ostatní. Vítězná 29letá Číňanka Wu Jü, úřadující mistryně světa a nasazená jednička, ho přesvědčila až ve třetím kole, které na rozdíl od Uzbekistánce před ním nevypustila a boxovala naplno až do konce. Turkyně Buse Naz Cakirogluová obhájila tokijské stříbro.

    Ženy do 50 kg, finále:
    Wu Jü (CHN, 1) – Buse Naz Cakirogluová (TUR, 3) 4:1
     
    23:50
    Box

    Finále mužů do 71 kg bylo jednoznačné a rozhodné už po dvou kolech. Ty vyhrál 23letý úřadující mistr světa Uzbekistánec Asadchuja Mujdinchujajev u všech rozhodčích a s vědomím, že už má jasno, poslední kolo trochu vypustil. Druhý nasazený Mexičan Marco Alonso Verde Alvarez sice potvrdil svoji pozici, ale vítěz loňských Panamerických her určitě doufal ve víc.

    Muži do 71 kg, finále:
    Asadchuja Mujdinchujajev (UZB) – Marco Alonso Verde Alvarez (MEX, 2) 5:0
    Radost a úleva zároveň, Brazílie končí 28leté čekání na olympijské zlato od ženské dvojice
     
    23:34
    Plážový volejbal

    Zní to neuvěřitelně, ale Brazílie vyhrává zlatou olympijskou medaili v ženském plážovém volejbalu po dlouhých 28 letech! Ana Patricia a Duda potvrdily i ve finále pozici světových jedniček, ale vůbec to tak být nemuselo. V prvním setu prohrávaly už o 6 bodů, odvracely 2 setboly, ale nakonec ho urvaly 26:24. Jako kdyby tím ale bodly do vosího hnízda, druhá polovina druhého setu byla fantastickou záležitostí Melissy a Brandie a čekalo se, kdo bude ve třetím setu v lepší pohodě. Brazilky si ale velmi rychle vytvořily klíčový náskok, dokonce se stihly se soupeřkami po jedné výměně i pohádat u sítě, ale koncovku zvládly bez potíží a jakmile se při mečbolech dostaly na příjem, rozhodly o zlatu. Kanada má zásluhou Melissy a Brandie olympijskou medaili z plážového voeljbalu taktéž po 28 letech, a vůbec první ženskou.

    Ženy, finále:
    Ana Patricia Silvaová Ramosová, Eduarda Santosová Lisboaová (BRA) – Melissa Humanaová-Paredesová, Brandie Wilkersonová (CAN) 26:24, 12:21, 15:10
     
    23:18
    Basketbal

    Francie prožívá basketbalový finálový double, po mužích postoupili do svátečního zápasu proti USA i ženy! Ale co se v semifinále všechno dělo, to vydá na kvalitní thriller. Po celou dobu to bylo jako na houpačce. Francouzky prohrávaly 10:17, vedly 29:18, prohrávaly 31:46, a když se na začátku 33. minuty dostaly do vedení 52:51 (zvládáte si počítat jednotlivé úseky? Šílené, že?), zdálo se, že teď už je nic nezastaví. Ještě 50 sekund před koncem vedly o 6 bodů, ale koncovku vůbec nezvládly a za stavu 66:66 se šlo do prodloužení. V něm se ujaly vedení, držely ho celou dobu a závěr Belgičanky nezvládly střelecky, ani takticky, takže mohla celá Francie začít slavit po 12 letech celkově teprve druhý postup ženských basketbalistek do finále olympiády. Belgičanky o historickou medaili zabojují proti Austrálii.

    Ženy, semifinále:
    Francie–Belgie 81:75p (14:17, 31:36, 48:51, 66:66)
    Williamsová 18, Ayayiová 17 – Meessemanová 19 (14 doskoků, 6 asistencí), Linskensová 15
     
    23:05
    Házená

    Dánové si místo hladkého postupu v závěru druhého semifinále sami zkomplikovali situaci a nakonec byli rádi za vydřený postup do finále! Vedli prakticky celý zápas o několik gólů, ještě 6 minut před koncem o 4 branky, jenže poté se přestali prosazovat herně, začali být nervózní a až do konce zápasu nedokázali skórovat, ani když v poslední minutě střílel Mikkel Hansen na svém rozlučkovém turnaji sedmičku. To už se mezitím Slovinci cítící téměř ztracenou šanci dotáhli na jediný gól a měli poslední útok, jenže v časovém presu minuli a senzaci nezařídili. Favorité z Dánska postupují do třetího olympijského finále za sebou, poprvé se v něm ale nepotkají s Francií. Čeká je jiný sousedský duel, s Německem. Slovinci se musí sebrat, ještě mají jednu šanci na historickou medaili, proti Španělsku.

    Muži, semifinále:
    Slovinsko–Dánsko 30:31 (10:15)
    Vlah 8/2, Bombač 7/1 – Gidsel, Jørgensen a M. Landin 5
     
    22:50
    Taekwondo

    Prvního zlata z Paříže se už dočkalo i Tunisko! Zasloužil se o to v kategorii mužů do 80 kg 28letý Firas Katoussi, bronzový z MS 2022 do 74 kg, který za celé finále předvedl pouze dva trefené kopy, jenže tím prvním z otočky v poslední sekundě prvního kola otočil jeho skóre a druhým na hlavu na začátku druhého kola získal máskok, který už dobrou obranou nepustil. Stříbro přebral Íránec Mehran Barkhordari, bronzový z mistrovství světa 2022, bronzové medaile si vybojovali z oprav postoupivší borci. Nasazená jednička Ital Simone Alessio, úřadující mistr světa, i Dán Edi Hrnic, mistr Evropy z roku 2022.
     
    22:40
    Taekwondo

    Překvapivou olympijskou vítězkou se v kategorii žen do 67 kg stala 18letá Maďarka Viviana Mártonová, která přitom ještě loni byla pouze pátá na mistrovství světa v neolympijské váze do 62 kg! Je možné, že se zrodila nová ženská hvězda tohoto sportu. Ve finále udolala Srbku Aleksandru Perišićovou, stříbrnou z loňského mistrovství světa, když po jasném vítězství v prvním kole ve druhém zvládla otočit skóre. Bronzové medaile vybojovaly další teenagerky, poražená semifinalistka Belgičanka Sarah Chaariová, mistryně světa 2022 do 62 kg a vítězka loňského finále Grand Prix, která sice dostala v prvním kole neskutečně nakopáno, ale dokázala vývoj otočit, a z oprav postoupivší Američanka Kristina Teachoutová, jejíž medaile je poměrně velkým překvapením.
     
    Vzpírání

    Ženy do 71 kg

    1. Olivia Reevesová (USA) 262 kg (117+145)
    2. Mari Leivis Sánchezová (COL) 257 (112+145)
    3. Angie Paola Palaciosová Dájomesová (ECU) 256 (116+140)
    4. Sjuzanna Valodzková (RUS) 246 (111+135)
    5. Marie Fegueová (FRA) 243 (110+133)
    6. Čchen Wen-chu-ej (TPE) 236 (103+133)
    7. Amanda da Costaová Schottová (BRA) 229 (106+123)
    8. Joy Ogbonne Ezeová (NGR) 232 (101+131)
    9. Neama Sáídová (EGY) 222 (97+125)
    10. Jacqueline Nicheleová (AUS) 209 (94+115)
    Loreana Elena Tomaová (ROU) DNF
    Vanessa Sarnová (PHI) DNF
     
    22:30
    Vzpírání

    Kategorii žen do 71 kg neobsadila Čína, takže bylo volné pole působnosti pro zbytek světa. Z něj byla největší favoritkou 21letá Američanka Olivia Reevesová, která tuto roli potvrdila, s obrovským úsilím ustála nový olympijský rekord v trhu a v nadhozu už si jen hlídala váhy, aby ji nikdo nepřeskočil, nakonec vyhrála s náskokem 5 kg! O stříbro se strhl velký jihoamerický souboj mezi světovou rekordmankou v trhu Angie Paolou Palaciosovou Dajomesovou z Ekvádoru a Kolumbijkou Marií Leivisovou Sánchezovou, která sice se soupeřkou v trhu o 4 kg prohrála, ale v nadhozu využila větší síly a možnosti volby váhy na čince, rozhodující pokus zvládla a urvala druhé místo o jediný kilogram. A to i proto, že mistryně Evropy Loredana Elena Tomaová z Rumunska po velmi dobrém trhu v nadhozu neuspěla ani při jednom pokusu.

    Libor Štěpán

    Program soutěží 14. dne
    Atletika
    10:05 sedmiboj žen (dálka)
    10:40 4×400 m žen (rozběhy)
    11:05 4×400 m mužů (rozběhy)
    11:23 sedmiboj žen (oštěp)
    11:30 800 m mužů (semifinále)
    12:05 100 m překážek žen (semifinále)
    19:30 4×100 m žen (finále)
    19:37 koule žen (finále)
    19:47 4×100 m mužů (finále)
    20:00 400 m žen (finále)
    20:13 trojskok mužů (finále)
    20:25 sedmiboj žen (800 m)
    20:57 10 000 m žen (finále)
    21:45 400 m překážek mužů (finále)

    Basketbal
    17:30 USA–Austrálie (ženy, semifinále)
    21:00 Francie–Belgie (ženy, semifinále)

    Box
    21:30 muži do 71 kg (finále)
    21:47 ženy do 50 kg (finále)
    22:34 muži do 92 kg (finále)
    22:51 ženy do 66 kg (finále)

    Breaking
    16:00 ženy (1. kolo)
    20:00 ženy (čtvrtfinále)
    20:47 ženy (semifinále)
    21:19 ženy (finále)

    Dráhová cyklistika
    14:00 sprint žen (kvalifikace)
    14:41 sprint mužů (semifinále)
    14:48 sprint žen (1. kolo a opravy)
    18:00 sprint mužů (finále)
    18:09 madison žen (finále)
    19:10 sprint žen (2. kolo a opravy)

    Fotbal
    15:00 Španělsko–Německo (ženy, o 3. místo)
    18:00 Francie–Španělsko (muži, finále)

    Golf
    9:00 ženy (3. kolo, Sára Kousková, Klára Davidson Spilková)

    Házená
    16:30 Německo–Španělsko (muži, semifinále)
    21:30 Slovinsko–Dánsko (muži, semifinále)

    Jachting
    12:13 kite mužů (finále)

    Moderní gymnastika
    10:00 víceboj družstev (kvalifikace)
    14:30 víceboj jednotlivců (finále)

    Moderní pětiboj
    13:00 a 17:00 individuální závod mužů (semifinále, parkur, Marek Grycz, Martin Vlach)
    13:40 a 17:40 individuální závod mužů (semifinále, šerm – bonusové kolo)
    14:10 a 18:10 individuální závod mužů (semifinále, plavání)
    14:40 a 18:40 individuální závod mužů (semifinále, laser běh)

    Plavání
    7:30 10 km mužů (Martin Straka)

    Plážový volejbal
    21:00 o 3. místo žen
    22:30 finále žen

    Pozemní hokej
    14:00 Argentina–Belgie (ženy, o 3. místo)
    20:00 Nizozemsko–Čína (ženy, finále)

    Rychlostní kanoistika
    10:30 deblkanoe žen (semifinále)
    10:50 deblkajak žen (semifinále)
    11:10 deblkajak mužů (semifinále, Jakub Špicar, Daniel Havel)
    11:30 kanoe mužů (semifinále, Martin Fuksa)
    12:40 deblkanoe žen (finále)
    13:00 deblkajak žen (finále)
    13:20 deblkajak mužů (finále)
    13:40 kanoe mužů (finále)

    Skoky do vody
    10:00 10m věž mužů (semifinále)
    15:00 3m prkno žen (finále)

    Sportovní lezení
    10:10 kombinace mužů (finále – bouldering, Adam Ondra)
    12:35 kombinace mužů (finále – lezení na obtížnost, Adam Ondra)

    Stolní tenis
    10:00 Francie–Japonsko (družstva mužů, o 3. místo)
    15:00 Čína–Švédsko (družstva mužů, finále)

    Synchronizované plavání
    19:30 dvojice (technická sestava)

    Taekwondo
    9:00 muži do 80 kg (předkolo, 1. kolo)
    9:09 ženy do 67 kg (předkolo, 1. kolo)
    14:30 ženy do 67 kg (čtvrtfinále)
    14:40 muži do 80 kg (čtvrtfinále)
    16:11 ženy do 67 kg (semifinále)
    16:24 muži do 80 kg (semifinále)
    19:30 ženy do 67 kg (opravy)
    19:40 muži do 80 kg (opravy)
    20:19 ženy do 67 kg (o 3. místo)
    20:34 muži do 80 kg (o 3. místo)
    21:19 ženy do 67 kg (finále)
    21:37 muži do 80 kg (finále)

    Vodní pólo
    13:00 Itálie–Španělsko (muži, o 5.–8. místo)
    14:35 Srbsko–USA (muži, semifinále)
    18:00 Řecko–Austrálie (muži, o 5.–8. místo)
    19:35 Maďarsko–Chorvatsko (muži, semifinále)

    Volejbal
    16:00 Itálie–USA (muži, o 3. místo)

    Vzpírání
    15:00 muži do 89 kg
    19:30 ženy do 71 kg

    Zápas
    11:00 volný styl mužů do 57 kg (opravy)
    11:00 volný styl žen do 57 kg (opravy)
    11:00 volný styl mužů do 86 kg (opravy)
    11:30 volný styl mužů do 74 kg (osmifinále a čtvrtfinále)
    11:30 volný styl žen do 62 kg (osmifinále a čtvrtfinále)
    11:30 volný styl mužů do 125 kg (osmifinále a čtvrtfinále)
    18:15 volný styl mužů do 74 kg (semifinále)
    18:45 volný styl mužů do 125 kg (semifinále)
    19:15 volný styl žen do 62 kg (semifinále)
    19:45 volný styl mužů do 57 kg (o 3. místo a finále)
    20:30 volný styl mužů do 86 kg (o 3. místo a finále)
    21:15 volný styl žen do 57 kg (o 3. místo a finále)