Hlučín – Kroměříž 1:2 (kon.)
konec
FC Hlučín
1:2 (1:0)
SK Hanácká Slavia Kroměříž
Pátek 09.08.2024, 18:00 • Městský stadion Lumíra Kota, Hlučín • 3. Moravskoslezská fotbalová liga • 2. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 18:00.
     
    V pátek pokračuje druhé kolo MSFL, ve kterém domácí FC Hlučín přivítá ex-druholigový tým SK Hanácká Slavia Kroměříž. Souboj dvou úspěšných týmů z prvního kola Vám v tomto textovém přenosu přiblížíme.
     
    SK Hanácká Slavia Kroměříž
    Tým ze Zlínského kraje se po roce vrací zpět do MSFL. V uplynulé sezóně skončil ve druhé lize na posledním místě a musel se tak se soutěží rozloučit. Vstup do soutěže vyšel Slavii dobře, neboť na domácím hřišti dokázali porazit Start Brno 2:0 po brankách Koryčana a Dočkala.
     
    FC Hlučín
    Celek ze Slezska se minulou sezónu umístil na sedmé pozici a do té nové vstupuje s novým trenérem, kterým je Lukáš Černín. Ten může být zatím spokojený, protože kromě postupu v MOL Cupu zvládli i těžké úvodní kolo u nováčka ze Strání. O jedinou branku se postaral kapitán Radim Plesník.
     
    Poslední vzájemný zápas
    Poslední vzájemný zápas se datuje do května roku 2023. Tento zápas se dá nazvat přímým soubojem o postup do druhé ligy. V předposledním kole se oba střetly v Kroměříži a byla z toho vysoká výhra domácích.

    SK Hanácká Slavia Kroměříž 5:1 (0:1) FC Hlučín
    Branky: 50. Goncalves, 53. Chwaszcz, 73. Dočkal, 76. a 83. Jambor – 34. Moučka

    Dvě sezóny zpět se oba týmy spolu střetly i v Hlučíně. Ještě v sezóně 2022/2023 se zrodila remíza 3:3, o pár měsíců později v následující sezóně viděli diváci zápas, který skončil 4:3.
     
    Úvodní sestavy:

    FC Hlučín: Murin – Wala, Plesník (K), Hasala, Kolaska – Moučka, Cabadaj, Mládek, Kania – Ptáček, Smékal
    Náhradníci: Thimel – Kovala, Šrek, Havran, Abdoulkarim, Buchvaldek
    Trenér: Lukáš Černín

    SK Hanácká Slavia Kroměříž: Dostál – Zavadil (K), Bartoš, Bewene, Gabriš, Dočkal, Holík, Kříž, Vyhlíd, Moučka, Chwaszcz
    Náhradníci: Slezák – Cupák, Buksa, Surynek, Koryčan, Švajda, Elzner
    Trenér: Roman Dobeš

    Rozhodčí: Jiří Slabý – Simon Vejtasa, Tomáš Ehrenberger.
     
    -5
    Oba týmy nastupují za doprovodu rozhodčích na hrací plochu.
     
    -3
    Před zahájením samotného utkání proběhne slavnostní ceremoniál. V rámci ceremoniálu bude odhalen nápis na tribuně. Nové bude nést areál název "Městský stadion Lumíra Kota".

    Lumír Kot se zasloužil o vzestup hlučínského fotbalu. Právě on je v posledních desetiletích neodmyslitelně spjatý s fotbalem v Hlučíně.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Domácí tým rozehrál dnešní utkání. V tradičních zelených dresech nastoupil proti Kroměříži, která oblékla dresy žluté.
     
    2
    Kroměříž od prvních vteřin vysoko napadala a donutila domácí zahrát nepřesně. Poprvé jsou tak u míče i hosté, kteří se sžívají s hřištěm v Hlučíně, které je jako obvykle ve skvělém stavu.
     
    3
    Hlučín nechce zůstat pozadu, dobrým napadáním nepouští Kroměříž na svou polovinu.
     
    4
    První náznak šance na straně domácích, dobrá kombinace středem hřiště pokračovala dlouhým míčem na levou stranu, Kania ale míč nestihl na hrací ploše.
     
    5
    Poprvé u velkého vápna i hráči Kroměříže, finální přihrávku ale domácí obrana přečetla a posílá míč na polovinu hřiště.
     
    6
    Ondřej Moučka se dostal přes pravou stranu do šestnáctky, jeho finální přihrávka ale nebyla přesná. Tohle volalo po lepší variantě.
     
    7
    Bartoš a Bewene kombinovali na pravé straně hřiště, z následného tlaku vybojovali rohový kop.
     
    8
    K hlavičce se dostal Chwaszcz, jeho pokus ale nebyl dostatečně razantní a Murin neměl problém ukrýt míč ve svých rukavicích.
     
    9
    Domácí nepřesní v kombinaci na levé straně a musí se vracet do obrany. Sledujeme zatím vyrovnané utkání a oba týmy ukazují, že fotbal je jim blízký.
     
    10
    Kombinace středem hřiště hostů nebyla úspěšná, Cabadaj s Mládkem získali míč a vyslali Moučku do rychlého protiútoku, ten vybojoval alespoň rohový kop a i domácí si vyzkouší tuto standartní situaci.
     
    11
    Hlučín zahrál roh nakrátko, bohužel pro ně ale kombinace nebyla úspěšná a míč tak do šestnáctky vůbec nepřiletěl.
     
    12
    Domácí znovu začínají kombinovat od svého brankáře, Kroměříž ale dobrým napadáním nutí soupeře k nepřesnostem.
     
    13
    Kania poslal míč za obranu, Moučka z pravé strany hledal někoho z druhé vlny, míč si ale vzala Kroměříž a hasí nebezpečí odkopem pryč.
     
    14
    V posledních minutách jsou častěji na míči domácí, tentokrát to zkoušeli dlouhým míčem na Ptáčka, ten ale míč na hrací ploše nestihl. Dostál bude rozehrávat od své branky.
     
    15
    Čtvrt hodina za námi, diváci na stadionu v Hlučíně čekají na první vážnější šanci utkání. Aktuálně drží míč na svých kopačkách Kroměříž, je však daleko od branky soupeře.
     
    16
    Až nyní se Kroměříž dostala do šance, z pravé strany to zkoušel stříleným centrem Bartoš, kapitán domácích ale skluzem zažehnal nebezpečí.
     
    17
    Znovu vidíme kombinaci Hlučína na vlastní polovině. Domácí nijak výrazně nespěchají. Je ale pravda, že Kroměříž velmi dobře brání a nenabízí soupeři okénka ve své obraně.
     
    18
    Útočný faul zastavuje snažení Hlučína, který zatím v útoku nemá příliš prostoru.
     
    19
    Murin teď musel rychle z branky, aby odklidil míč do bezpečí před dotírajícím útočníkem. Vše dobře dopadlo pro jeho tým.
     
    20
    Hlučín právě vstřelil branku! Po dvaceti minutách se poprvé mění skóre zápasu! Dlouhý míč za obranu využil Kania, který rychlostně předčil obránce, poté poslal míč na hranici velkého vápna, kde se objevil ONDŘEJ MOUČKA, který přesnou ranou k tyči překonává Dostála! – 1:0.
    20. Moučka O. - 1:0
     
    21
    Hosté se snažili o odpověď, míč do šestnáctky se snažil dostat Bewene, nebyl však úspěšný.
     
    22
    Další útočná akce Hlučína po pravé straně, tentokrát ale míč nebyl přesný.
     
    23
    Kroměříž se snaží rychle vyrovnat, Bewene posílal centr z pravé strany, jeho pokus ale srazil obránce do zámezí.
     
    24
    Hosté propadli a toho domácí mohli využít, míč do dobrého prostoru ale Ptáček nezachytil, chyběla mu větší rychlost a cit pro hru.
     
    25
    Další nepřesnost v rozehrávce hostů a Hlučín získal míč na polovině hřiště, Moučka viděl brankáře celkem vysoko a zkusil ho překvapit, jeho pokus z dálky ale postrádal vše.
     
    26
    Domácí se celkem zatáhli a nechávají soupeře hrát. Uvidíme, jestli tohle je ta správná taktika.
     
    27
    Hlučín zatím spoléhá na rychlé protiútoky, tentokrát šli domácí do přečíslení čtyři na tři, Smékal ale finální přihrávku zkazil.
     
    28
    Domácí velmi pozorně brání, Kroměříž to musela zkusit dlouhým míčem, ten ale nebyl přesný a Plesník pouští míč až ke svému brankáři, který s rozehrávkou pochopitelně spěchat nebude.
     
    29
    Hlavní rozhodčí přerušuje hru a nechává oba týmy, aby se šly ke svým střídačkám občerstvit. Po krátké pauze bude Hlučín vhazovat poblíž středu hřiště.
     
    30
    Hra pokračuje, u míče jsou domácí, kteří po půlhodině hry vedou o jednu branku. Musíme ale vyzdvihnout i hosty, kteří určitě nejsou horším týmem.
     
    31
    Kolaska dostal skvělý míč na levou stranu, jeho následný centr mířil do nebezpečného prostoru, tam ale nebyl nikdo z domácích.
     
    32
    Na druhé straně se řítil do šance jeden z hráčů Kroměříže, nicméně Wala ukázal, že rychlý je dost a zabránil tak soupeři zakončit.
     
    33
    Z velké dálky to zkoušel Šimon Chwaszcz, jeho technická střela ale skončila nad brankou Murina.
     
    34
    Výborně teď v obraně zahrál Zavadil, který dobře vystoupil a dokázal i vyvést míč. Jeho tým pokračoval v akci, Bartoš ale ve vápně celou situaci překombinoval a ani teď nemusel Murin zasahovat.
     
    35
    Na druhé straně dal o sobě vědět i kapitán Plesník, který skvěle přečetl hru a nepustil soupeře do nebezpečí.
     
    36
    Kroměříž kombinuje s míčem na útočné polovině, přes dobře organizovanou obranu ale neumí projít.
     
    37
    Ofsajdové postavení Bartoše zastavuje útočné snažení hostů. Velmi zbytečná ztráta Kroměříže, jelikož hráč měl celou obrannou lajnu před sebou a mohl si to tak lehce pohlídat.
     
    38
    Centr z levé strany hledal Chwaszcze, ten se ale přes obránce ke střele nedostal. V posledních minutách jsou aktivnější hosté, kteří drží míč daleko častěji na svých kopačkách.
     
    39
    Z druhé strany to centrem zkoušel Bartoš, ani teď si ale útočník Kroměříže neporadil se stoperskou dvojicí Plesník – Hasala.
     
    40
    Kania získal míč a vyvezl ho směrem dopředu, vynutil si na svou osobu faul a může tak spolu se svými svěřenci uklidnit hru.
     
    41
    Moučka nedokázal vybojovat ani rohový kop a o míč tak Hlučín přichází. Kroměříž začíná s kombinací od Dostála.
     
    42
    Skvělá práce Smékala, který udržel míč na středu hřiště a vyslal své hráče do útoku, po centru Moučky vybojovali domácí svěřenci rohový kop.
     
    43
    Nebezpečný centr z pravé strany, Ptáček se už chystal k zakončení, brankář Dostál ale vyběhl na malé vápno a vyboxoval míč do bezpečí.
     
    44
    Velká chyba Kroměříže a Ondřej Moučka šel z levé strany do přečíslení, jeho střílený centr na zadní tyč byl ale nepřesný a nikdo z domácích zadní tyč nezavřel.
     
    45
    Hlavní rozhodčí nastavuje 2 minuty.
     
    45+1
    Kania si v souboji počínal nedovoleně a Hlučín tak o míč přichází. Kroměříž bude rozehrávat od své poloviny a bude zřejmě zakládat poslední útok v prvním poločase.
     
    45+2
    Murin si došel pro dlouhý míč a ukryl jej ve své náruči. Hlučín v prvním poločase velmi dobře brání a v tomhle ohledu jim nebude mít hlavní trenér co vytknout.
     
    45+2
    První poločas skončil.
     
    Skončil první poločas 2. kola 3. Moravskoslezské fotbalové ligy, ve kterém domácí FC Hlučín vede po brance Ondřeje Moučky 1:0. SK Hanácká Slavia Kroměříž zatím ztrácí, nicméně hlavně v druhé polovině první poločasu byla aktivnější a stále má tak šanci na nějaký bodový zisk.
     
    Oba týmy se vrací zpět na hrací plochu.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Ani jeden z trenérů nesáhl o poločasové přestávce ke střídání. Kroměříž rozehrála druhý poločas a drží míč na svých kopačkách.
     
    47
    Kroměříž se držela na polovině soupeře, pomezní rozhodčí po chvíli zvedá praporek a signalizuje ofsajd. Hlučín tak může poprvé v druhém poločase kombinovat.
     
    48
    Smékal udržel míč a poslal ho na levou stranu, kde se individuálně přes obránce dostal Moučka. Jeho následná technická střela ale neměla přesnost a brankář Dostál si s ní poradil.
     
    49
    Na druhé straně poslal krajní bek nebezpečný centr do šestnáctky, Wala míč přizvedl a Kroměříž bude zahrávat rohový kop.
     
    49
    Kroměříž propadla a Hlučín šel do protiútoku, zhruba dvacet metrů před brankou byl faulovaný Kania je tady přímý kop pro domácí. Navíc vidí žlutou kartu hostující Moučka.
     
    50
    Kania to zkoušel přes zeď, Dostál předvedl povedený zákrok a míč vyráží do bezpečí.
     
    50
    Hlučín pokračoval v akci a vybojoval rohový kop.
     
    51
    Velmi dobrý míč do malého vápna, Ptáček byl v těžké pozici a míč tak netrefil, jak by si představoval.
     
    52
    Domácí znovu zahrozili, Moučka se zjevil na levé straně úplně sám, jeho finální přihrávka do šestnáctky ale nebyla přesná.
     
    53
    Kroměříž dostala výhodu standartní situace a ve velkém vápně Hlučína je nyní rušno.
     
    54
    Nebezpečný centr do šestnáctky našel hlavu Chwaszcze, Murin míč vyráží na rohový kop.
     
    54
    Obrovská šance Kroměříže, na zadní tyči se zjevil nikým nehlídaný útočník, proti kterému ale fantasticky zakročil Murin a chytá stoprocentní šanci!
     
    55
    Útočný faul na straně hostů a jejich snažení je zastaveno. Hlučín může na nějaký čas vydechnout.
     
    56
    Ptáček dostal prostor na pravé straně, jeho centr ale skončil v rukavicích Dostála, který rychle rozehrává.
     
    57
    Dobrá práce Waly v obraně a Kroměříž je víc a víc aktivnější a nebezpečnější.
     
    58
    Dvojité střídání na straně Hlučína. Končí Ptáček a Smékal, místo nich přichází nové útočné duo Havran – Abdoukarim.
     
    59
    Kroměříž je aktuálně nastěhována na útočné polovině a hledá prostor, odkud zahrozit.
     
    60
    Hodina hry za námi, obrázek se nemění. Hlučín spoléhá na pevnou defenzívu a nechává soupeře hrát. Uvidíme, jestli nová dvojice v útoku dokáže vepředu podržet míč a případně navýšit vedení z nějakého brejku.
     
    61
    Ke střele se dostal na hranici penalty Holík, jeho střela ze záklonu ale nebyla vůbec přesná.
     
    62
    Po delší době zahrozili i domácí, střídající Havran se dostal do vápna, jeho střílený centr ale hostující obrana odvrátila pryč.
     
    63
    Dočkal se snažil něco vymyslet, nicméně byl obrán o míč a hostující střídačka je velmi rozzlobená, neboť si žádala odpískání faulu. Žlutou kartu vidí hostující střídačka, přesněji asistent trenéra Jan Podolák.
     
    64
    Další střelecký pokus, tentokrát střílel Dočkal, mířil však nepřesně.
     
    65
    Žlutá karta na straně domácích, potrestaným hráčem je Mládek, který fauloval na pravé straně hřiště a hosté mají k dispozici standartní situaci.
     
    65
    Domácí zachránilo břevno! Po centru zprava se k hlavičce dostal jeden z hráčů Kroměříže, míč ale orazítkoval brankovou konstrukci a následně Murin na brankové čáře likviduje míč.
     
    66
    Kroměříž tlačí svého soupeře, který se momentálně na víc, než na odkopávání míčů, nezmůže.
     
    67
    Domácí trenér připravuje další střídání. Hlučín musí oživit a zlepšit hru, protože takhle to dlouho nemohou vydržet.
     
    68
    Nejprve ale dostává prostor střídat Kroměříž. Odchází Chwaszcz, přichází Koryčan.
     
    69
    Avizované střídání. Ze hřiště odchází středová dvojice Mládek a Cabadaj, přichází Buchvaldek a Šrek.
     
    69
    Zbývá něco málo přes dvacet minut utkání, hraje se na jednu branku a Kroměříž se tlačí za srovnáním.
     
    70
    Nově příchozí hráč na trávníku Šrek vidí po pár vteřinách na hřišti žlutou kartu za faul poblíž středového kruhu.
     
    71
    Dnešní utkání sleduje 290 diváků. Ti momentálně sledují další útok Kroměříže, tentokrát ale Bewene z levé strany neodcentroval přesně.
     
    72
    Abdoulkarim s problémy udržel míč, následně byl Kania faulovaný a Hlučín může chvilku věnovat úsilí i něčemu jinému, než jen obraně.
     
    73
    Wala na pravé straně nezpracoval míč ideálně a Plesník musel na poslední chvíli hasit protiútok, ve kterém byl Bewene.
     
    74
    Přenesení hry Kroměříže nepřineslo ovoce a míč končí v zámezí. Murin bude rozehrávat od své branky a hlavní trenér Hlučína řve přes celý areál "Vydýchej! Zklidni!". Velmi náročný poločas pro domácí, kteří tahají za kratší konec.
     
    75
    Patnáct minut do konce utkání, obrázek hry se nemění. Kroměříž drží míč na útočné polovině a Hlučín jen těžko dokáže udržet míč nahoře.
     
    76
    Aktivní je na levé straně dvojice Bartoš – Bewene. Další centr letěl do šestnáctky soupeře, Plesník ale dokázal míč poslat na polovinu soupeře.
     
    77
    Kroměříž právě vstřelila branku! Očekávané se stává skutečností. Hosté dokázali velký tlak přetavit ve vyrovnávací branku! Po centru z pravé strany se do vzduchu pověsil LUKÁŠ HOLÍK, který hlavou zamířil přesně! – 1:1.
    77. HOLÍK - 1:1
     
    78
    Uvidíme, jaký obrázek hry bude k vidění v poslední zhruba patnáctiminutovce. Kroměříž bude muset myslet i na obranu, protože protiútoky mají domácí velmi nebezpečné.
     
    79
    Nepřesnost teď brzdí oba týmy a vidíme hluchou pasáž.
     
    81
    Hostující trenér sahá k dalšímu střídání. Odchází Bartoš, přichází Buksa.
     
    81
    Domácí nyní drží míč na svých kopačkách a trochu uklidňují hru. Je pravdou, že v druhém poločase si s míčem příliš nepohráli.
     
    82
    Nadějnou akci hostů zastavuje zdvižený praporek signalizující ofsajd. Hlučín si tak může oddechnout.
     
    83
    Hlučín to chtěl zkusit přes pravou stranu, míč na Kaniu ale nebyl přesný.
     
    84
    Kroměříž právě vstřelila branku! Hosté dokázali otočit průběh utkání a pár minut před koncem vedou! Z druhé vlny si naběhl DAVID MOUČKA, který se v zakončení nemýlil! – 1:2.
    84. Moučka D. - 1:2
     
    85
    Domácí trenér naposledy střídá. Odchází Wala, přichází Kovala.
     
    85
    Kroměříž si za druhý poločas určitě zasloužila skórovat a zdramatizovat utkání. Hlučín teď musí dát všechny síly do útoku a porvat se alespoň o bod.
     
    87
    Střídání na straně Kroměříže. Odchází Holík, přichází Švajda.
     
    87
    Hlučín se snažil v útoku něco vymyslet, nebyl ale přesný. Dostál bude rozehrávat od své branky a nikam nespěchá.
     
    88
    Hráči hostů drží míč u rohového praporku na útočné polovině a sbírají cenné vteřinky. Hlučín nevypadá, že by měl sílu na závěrečný tlak.
     
    89
    Kroměříž zvládá poslední minuty velmi dobře, stále ale musí být v pozoru, protože Hlučín má svou kvalitu.
     
    90
    Hlavní rozhodčí nastavuje 3 minuty.
     
    90+1
    Celkem zbytečný faul Plesníka na polovině hřiště a Kroměříž tak získává míč i cenné vteřinky.
     
    90+2
    Dlouhý míč na Abdoulkarima si pohlídal brankář Dostál, který ukryl míč ve svých rukavicích.
     
    90+3
    Hasala poslal dobrý míč na zadní tyč, Kania ale nezpracoval míč ideálně a z nadějné šance není žádné zakončení.
     
    90+3
    Konec zápasu.
     
    Skončilo nám utkání 2. kola, ve kterém domácí FC Hlučín prohrál 1:2. SK Hanácká Slavia Kroměříž byla po většinu času aktivnějším týmem a hlavně v druhém poločase dokázala svého soupeře pořádně zatlačit. Nejprve vyrovnal Holík, po pár minutách dokonal obrat hostující Moučka. Hosté tak vezou z Hlučína velmi důležité tři body. (19:55:17)

    David Bochňák

    Branky: 20. Moučka O. – 77. Holík, 84. Moučka D.

    Karty:   65. Mládek (HLU), 70. Šrek (HLU) – 49. Moučka D. (KRO)


    FC Hlučín: Murin – Wala (85. Kovala), Plesník (K), Hasala, Kolaska – Moučka, Cabadaj (69. Šrek), Mládek (69. Buchvaldek), Kania – Ptáček (58. Havran), Smékal (58. Abdoulkarim)
    Náhradníci: Thimel – Kovala, Šrek, Havran, Abdoulkarim, Buchvaldek

    Trenér: Lukáš Černín

    SK Hanácká Slavia Kroměříž: Dostál – Zavadil (K), Bartoš (81. Buksa), Bewene, Gabriš, Dočkal, Holík (87. Švajda), Kříž, Vyhlíd, Moučka, Chwaszcz (68. Koryčan)
    Náhradníci: Slezák – Cupák, Buksa, Surynek, Koryčan, Švajda, Elzner

    Trenér: Roman Dobeš

    Rozhodčí: Jiří Slabý – Simon Vejtasa, Tomáš Ehrenberger

    Diváci: 291