Týmy – ženy (kon.) | Týmy – ženy (kon.)
konec
Týmy – ženy

Sobota 10.08.2024, 15:00 • South Paris Arena 4 • Olympijské hry - Stolní tenis • Finále
Sledujte:¨
     
    Stolní tenis na OH 2024 je kompletně za námi. Právě ho uzavřelo ženské finále družstev, ve kterém se střetly očekávané soupeřky z Číny proti těm z Japonska. Ačkoliv měly Číňanky velké problémy během čtyřhry, tak opět ve své olympijské disciplíně suverénně zvítězily a mohou se radovat ze zlatých medailí. Z mé strany je to vše. Přeji hezký zbytek dne a brzy na shledanou u dalších přenosů. (17:31:23)
     
    Zápas o zlato
    Čína – Japonsko 3:0

    Chen/Wang – Hayataová/Harimotová 3:2
    SUN Yingsha – Miu HIRANOVÁ 3:0
    WANG Manyu – Miwa HARIMOTOVÁ 3:1
     
    I Wang si ve svém zápas, přes zaváhání v 1.setu, dokázala poradit a porazila Harimotovou 3:1 (-12,10,7,6).
     
    16 letá sestra Tomokazu Harimota ani ve třetím setu nenavázala na úspěšný první set a nyní dostane poslední šanci, aby OH neopouštěla stejně smolně, jako její bratr. Čína již vede 2:0 na zápasy a Wang ve svém utkání také vede 2:1.
     
    „Nejslabší“ hráčka Číny vyhraným setem v poměru 12:10 vyrovnává na 1:1. Toto oslovení Wang vás mohlo zaskočit. Ale když jste spoluhráčkou světové 1 a 2, tak jste z pozice světové 3 žebříčkově nejslabší hráčkou svého týmu.
     
    Až šestým setbolem dokázala Harimotová získat úvodní set. Na to se ale historie ptát nebude. Japonce může být úplně jedno kolikátým setbolem to dokázala. Hlavně že dala Japonsku získaným setem aspoň malou jiskřičku naděje.
     
    Harimotová využívá svůj timeout již během první sady. Vedla v ní totiž 10:7, ale z tříbodového náskoku jí zbyl už jen bodový.
     
    Nyní už nás čeká možná poslední utkání turnaje mezi Wang a Harimotovou, která se bude snažit o to, aby tento zápas ještě nebyl posledním.
     
    Hiranová se ještě dokázala dotáhnout na rozdíl 1 bodu, ale to už bylo z její strany v zápase vše. Sun porazila Hiranovou 3:0 (11,6,6).
     
    I začátek třetího setu Hiranové utekl, a tak raději volí možnost timeoutu, po němž zkusí otočit vývoj z 1:4.
     
    Sun vedla na začátku druhé sady 6:0. Hiranová ještě zabojovala, ale Číňanka opět předvedla své kvality a dotáhla druhý set na 11:6.
     
    Ani vedení o 6 míčků v prvním setu Hiranové nestačilo. Sun ve zbytku setu ukázala, proč je právě ona světovou jedničkou a vyhrála úvodní set 13:11.
     
    Velká škoda pro Japonky, které v páté sadě vedly již 9:5 a mohly získat první bod, který by mohl zápasem zajímavě zamíchat. Jenže Chen s Wang si závěr setu pohlídaly a vyhrály úvodní utkání 3:2 (-9,6,-6,6,10). Čína tedy vede v zápase s Japonskem 1:0.
     
    Po oddechovém čase již nedovolily Číňanky svým soupeřkám bodovat, a tak se stejně jako v zápase o bronz dočkáme ve čtyřhře rozhodujícího pátého setu.
     
    Hráčky Číny si ve čtvrtém setu vytvořily poměrně velký náskok. Z něj už však zbyly jen 2 body při vedení 8:6. Chen a Wang tak raději uklidňují situaci timeoutem.
     
    Teď to Japonky svým soupeřkám vrátily i s úroky. Opět došlo na stav 6:6, ale tentokrát nedaly ani jeden míček hráčky Číny. Japonsko tak ve čtyřhře vede 2:1.
     
    Do poloviny setu se Japonky držely na dostřel, od stavu 6:6 ovšem nedaly žádný bod a utkání je tedy vyrovnáno na sety 1:1.
     
    Japonky se dostaly do výhodného vedení 8:4, které nakonec kompletně ztratily a Čína se dotáhla na 8:8. Hayataová s Harimotovou však znova zabraly a dotáhly set do zdárného konce 11:9.
     
    Zápasem čtyřhry mezi dvojicemi Chen/Wang a Hayataová/Harimotová začala poslední série zápasů na OH, která bude zakončena udělením medailí.

    Adam Kročil

    Duchatzová (GER), Bertin (FRA)