Přehled událostí na LOH Paříž 2024 – 14. den (kon.) | Přehled událostí na LOH Paříž 2024 – 15. den (kon.)
konec
Přehled událostí na LOH Paříž 2024 – 15. den

Sobota 10.08.2024, 09:00Olympijské hry
Sledujte:
    Čelo medailového pořadí zemí po 15. dni
     
    Medailové pořadí zemí se na konci předposledního dne pořádně zamotalo a nabízí jednu zápletku za druhou. Urží Čína v posledním dnu první místo, kam se vrátila po několika dnech? Podaří se Japonsku dotáhnout závěrečný útok na třetí místo? Zlepší se ještě domácí Francie? Naprostou senzací posledních dní je historická bilance výpravy Uzbekistánu, která jen za sobotu posbírala 3 zlaté z boxu a zápasu a dostala se do společnosti takových sportovních velmocí, jakými jsou Kanada či Španělsko. A opět se zvyšují celkové počty. Aspoň 2 zlaté už 38 zemí, minimálně 1 zlatá 63 výprav, jakákoliv medaile už neskutečných 90 výprav. Dosavadní rekord z Tokia byl 65 výprav s nějakou medailí. Neuvěřitelný nárůst.

    Česko se po sobotě, která přeci jen zlepšila náladu v celém sportovním táboře, posunulo s bilancí 3 zlatých a 2 bronzových medailí na 27. místo, jako poslední ze zemí s aspoň 3 zlatými medailemi. (02:04:58)
     
    Konec soutěží 15. dne olympijských her.
    Na závěr dne tradiční vlákno důležitých událostí, zajímavostí a kuriozit.
     
    1:30
    Ostatní

    Na závěr dne důležitá informace pro budoucnost olympijského hnutí. Předseda Mezinárodního olympijského výboru Thomas Bach z Německa oznámil, že ve volbách v příštím roce už nebude kandidovat.
     
    1:20
    Sportovní gymnastika

    Další podstatná revize výsledků nastala v poslední uskutečněné disciplíně sportovní gymnastiky, pondělních prostných žen. Možná si ještě pamatujete na původně slavící Rumunku Anu Barbosuovou, která se radovala z bronzové medaile, než došlo k protestu amerických trenérů proti známce Američanky Jordan Chilesové, po kterém jí byla o jednu desetinu bodu zvýšena a bronz měla ona. Sportovní arbitrážní soud vyhověl odvolání Barbosuové, poukázal, že americký protest přišel čtyři sekundy po vypršení limitu jedné minuty na jeho podání a nařídil gymnastické federaci vrátit Chilesové původní, ač špatnou, známku, a rozdat medaile podle původních výsledků. Jordan Chilesová následně na svých sociálních sítích oznámila, že se na nějakou dobu stáhne z veřejného a sportovního života, aby tuto skutečnost dokázala zpracovat. Dostalo se jí okamžité podpory napříč celou gymnastickou obcí. Bohužel jsou v tomto případě oběťmi Rumunka i Američanka, jedinými viníky jsou rozhodčí, kteří nesprávně stanovili technickou náročnost sestavy Chilesové a nelze s tím už nic udělat.
     
    Dráhová cyklistika

    Madison mužů, opravené výsledky

    1. Portugalsko (Leitao, Oliveira) 55
    2. Itálie (Consonni, Viviani) 47
    3. Dánsko (Larsen, Moerkoev) 41
    4. Nový Zéland (Gate, Stewart) 33
    5. Japonsko (Imamura, Kuboki) 32
    6. Německo (Kluge, Reinhardt) 23
    7. Česko (Rugovac, Voneš) 12
    8. Španělsko (Mora Vedri, Torres Barcelo) -5
    9. Velká Británie (Hayter, Wood) -9
    10. Belgie (de Vylder, van den Bossche) -11
    11. Francie (Boudat, Thomas) -18
    12. Austrálie (Welsford, O'Brien) -49
    13. Kanada (Guillemette, Foley) body neuvedeny
    14. Rakousko (Kokas, Schmidbauer) body neuvedeny
    Nizozemsko (Havik, van Schip) DNF
     
    1:10
    Dráhová cyklistika

    Raději jsme počkali, jestli ještě nebude nějaká změna. Výsledky dnešního madisonu mužů se mimo medailové pozice totiž měnily asi třikrát. A to i v neprospěch české dvojice Denis Rugovac, Jan Voneš, která se v samotném závěru ocitla mezi týmy dojetými o kolo, čímž přišla o 20 bodů za své vyjeté kolo a klesla na snad už definitivní a stále velmi dobré 7. místo.
     
    0:55
    Zápas

    Finále volného stylu žen do 62 kg také nepotřebovalo celý časový limit. Pro výraznou převahu byl předčasně ukončen ve prospěch 22leté Japonky Sakury Motokiové, dosud nejlépe stříbrné z loňského mistrovství světa. Stříbro zůstalo převalcované Ukrajince Iryně Koliadenkové, ta si o jeden stupeň vylepšila medaili z Tokia a posledního mistrovství světa.
    Bronzové medaile mají poražené semifinalistky, Aisuluu Tynybekovová, obhájkyně stříbra a trojnásobná mistryně světa, a Norka Grace Jacob Bullenová, bronzová i z loňského mistrovství světa.
     
    0:45
    Zápas

    Neskutečné finále volného stylu mužů do 125 kg zvedalo všechny ze sedadel. V prvním poločase dominoval Geno Petriašvili, ve druhém Íránec Amir Hossein Zare, který mocně dotahoval 9bodovou ztrátu, ale na konci mu jeden jediný bod chyběl. 30letý Gruzínec tak zkompletoval olympijskou sbírku, k bronzu z Ria a stříbru z Tokia přidal pařížské zlato. Poražený finalista jde v jeho stopách, v Tokiu byl bronzový, teď stříbrný. Takže v Los Angeles?
    Bronzové medaile získali Turek Taha Akgul, který tak přidal další medaili ke zlatu z Ria a bronzu z Tokia, a Gruzínec v dresu Ázerbajdžánu Giorgi Mešvildišvili, který tak získal medaili hned na prvním velkém turnaji za svoji novou zemi. Oba jsou poražení semifinalisté.
     
    0:35
    Zápas

    Volný styl mužů do 74 kg vyhrál 26letý Uzbekistánec Razambek Salambekovič Žamalov, vítěz dvou letošních turnajů Grand Prix, který v Paříži potvrdil výbornou aktuální formu a vyhrál první opravdu velký světový turnaj. Ve finále dokonce položil na lopatky Japonce Dajčiho Takataniho, bronzového z posledního mistrovství světa, a duel tak ukončil předčasně.
    Olympijský bronz obhájil Američan Kyle Douglas Dake, čtyřnásobný mistr světa z let 2018–2022, druhý bronz vybojoval z oprav postoupivší Albánec Chermen Valiev, mistr světa do 23 let z roku 2021.
     
    0:25
    Zápas

    Do finále volného stylu mužů do 65 kg postoupili mezinárodně dosud nepříliš zkušený Japonec Kotaro Kiyooka, který v národní kvalifikaci sebral místo obhájci zlata Takutovi Otogurovi, a Íránec Rahman Amouzadkhalili, mistr světa z roku 2022.

    Do finále volného stylu žen do 76 kg se probojovaly teprve 20letá Američanka Kennedy Alexis Bladesová, juniorská mistryně světa z roku 2021, a favorizovaná Japonka Juka Kagamiová, úřadující mistryně světa.

    Finále volného stylu mužů do 97 kg obstarají Gruzínec Givi Mačarašvili, medailista z obou posledních mistrovství světa, a 21letý Dagestánec Achmed Tažudinov v dresu Bahrajnu, úřadující mistr světa, vycházející hvězda s kontroverzním přestupem z Ruska do Bahrajnu v roce 2022.
     
    0:13
    Box

    Bachodir Jalolov v závěrečném boxerském finále celých her dokončil naprostou dominanci Uzbekistánu v mužských kategoriích, získal pro svoji zemi páté zlato. A to naprosto dominantním výkonem, soupeř získal dohromady jediné kolo u jednoho rozhodčího. Obhájil zlato z Tokia.

    Muži nad 92 kg, finále:
    Bachodir Jalolov (UZB, 4) – Ayoub Ghadfa Drissi El Aissaoui (ESP) 5:0
     
    0:05
    Box

    Číňanka Li Čchien potvrdila roli největší favoritky, ve finále měla jisté vítězství už po dvou kolech, takže závěr trochu vypustila. Doplnila si tak medailovou sbírku, po bronzu z Ria a stříbru z Tokia vyhrála v Paříži zlato.

    Ženy do 75 kg, finále:
    Li Čchien (CHN, 1) – Atheyna Bibeichi Bylonová (PAN, 7) 4:1
     
    23:55
    Box

    Nasazená jednička se prosadila také mezi muži do 57 kg. Uzbekistánec Abdulmalik Chalokov potvrdil dominanci této země v boxerských soutěžích mužů v Paříži, přidal do její sbírky po naprosto jednoznačném finále už čtvrté zlato.

    Muži do 57 kg, finále:
    Abdulmalik Chalokov (UZB, 1) – Munarbek Seiitbek Uulu (KGZ) 5:0
     
    23:45
    Box

    Naprosto jednoznačné bylo finále kategorie žen do 57 kg, kde druhá androgynní žena turnaje, Lin Jü Tching z Tchaj-wanu, nedala své polské soupeřce vůbec žádnou šanci.

    Ženy do 57 kg, finále:
    Lin Jü-Tching (TPE, 1) – Julia Szeremetaová (POL) 5:0
     
    23:30
    Plážový volejbal

    Nečekaně jasné byly oba závěrečné zápasy turnaje mužů! V utkání o bronz se Katařané Šerif s Ahmedem proti Norům Molovi se Sørumem drželi v obou setech pouze do stavu 8:8, poté odpadli, nebyli rovnocenými soupeři a zápas skončil za pouhých 34 minut. Katařané tak neobhájili bronz z Tokia a jsou tentokrát bez medaile. To olympijští vítězové z Tokia a mistři světa z roku 2022 mají v Paříži aspoň bronz.

    Finále pak bylo ještě více jednoznačné, Němci Ehlers a Wickler v něm uhráli dohromady pouze 23 bodů! Švédové Ahman a Hellvig po trápení v základní skupině hráli v play-off zápas od zápasu lépe a lépe a korunovali to fantastickým výkonem v boji o zlato, který žádným bojem vůbec nebyl. Jednalo se o beachvolejbalovou popravu. Teprve 22leté světové jedničky po porážce ve finále loňského mistrovství světa své druhé velké finále zvládli s naprostým přehledem a slaví historické švédské volejbalové zlato, nejen z plážového volejbalu, ale celkově! Pro Němce je stříbro životním úspěchem, ve který snad ani sami nedoufali.

    Muži, o 3. místo:
    Šerif Janus, Ahmed Tadžín (QAT) – Anders Berntsen Mol, Christian Sandlie Sørum (NOR) 13:21, 16:21

    Muži, finále:
    David Ahman, Jonathan Hellvig (SWE) – Nils Ehlers, Clemens Wickler (GER) 21:10, 21:13
    Střídmé americké oslavy po konci finále

    Libor Štěpán

    Program soutěží 15. dne
    Atletika
    8:00 maraton mužů
    19:00 výška mužů (finále, Jan Štefela)
    19:15 800 m mužů (finále)
    19:30 oštěp žen (finále, Nikola Ogrodníková)
    19:35 100 m překážek žen (finále)
    19:50 5 000 m mužů (finále)
    20:15 1 500 m žen (finále)
    21:00 4×400 m mužů (finále)
    21:14 4×400 m žen (finále)

    Basketbal
    11:00 Německo–Srbsko (muži, o 3. místo)
    21:30 Francie–USA (muži, finále)

    Box
    21:30 ženy do 57 kg (finále)
    21:47 muži do 57 kg (finále)
    22:34 ženy do 75 kg (finále)
    22:51 muži nad 92 kg (finále)

    Breaking
    16:00 B-boys (kvalifikace)
    20:00 B-boys (čtvrtfinále)
    20:47 B-boys (semifinále)
    21:19 B-boys (finále)

    Dráhová cyklistika
    17:00 sprint žen (osmifinále a opravy)
    17:19 keirin mužů (1. kolo)
    17:59 madison mužů (Denis Rugovac, Jan Voneš)
    19:07 sprint žen (čtvrtfinále)
    19:21 keirin mužů (opravy)

    Fotbal
    17:00 Brazílie–USA (ženy, finále)

    Golf
    9:00 ženy (4. kolo, Sára Kousková, Klára Davidson Spilková)

    Házená
    10:00 Dánsko–Švédsko (ženy, o 3. místo)
    15:00 Norsko–Francie (ženy, finále)

    Moderní gymnastika
    14:00 víceboj družstev (finále)

    Moderní pětiboj
    9:30 individuální závod žen (semifinále, Lucie Hlaváčková)
    13:30 individuální závod žen (semifinále, Veronika Novotná)
    17:30 individuální závod mužů (finále)

    Plážový volejbal
    21:00 o 3. místo mužů
    22:30 finále mužů

    Rychlostní kanoistika
    10:30 kajak žen (semifinále, Anežka Paloudová)
    11:10 kajak mužů (semifinále, Josef Dostál)
    11:40 kanoe žen 200 m (semifinále)
    12:40 kajak žen (finále C, B i A, Anežka Paloudová)
    13:10 kajak mužů (finále B i A, Josef Dostál)
    13:40 kanoe žen 200 m (finále)

    Skoky do vody
    10:00 10m věž mužů (semifinále)
    15:00 10m věž mužů (finále)

    Sportovní lezení
    10:15 kombinace žen (finále – bouldering)
    12:35 kombinace žen (finále – lezení na obtížnost)

    Stolní tenis
    10:00 Korea–Německo (ženy, o 3. místo)
    15:00 Čína–Japonsko (ženy, finále)

    Synchronizované plavání
    19:30 dvojice (volné sestavy)

    Taekwondo
    9:00 muži nad 80 kg (předkolo, 1. kolo)
    9:09 ženy nad 67 kg (1. kolo, Petra Štolbová)
    14:30 ženy nad 67 kg (čtvrtfinále)
    14:40 muži nad 80 kg (čtvrtfinále)
    16:21 ženy nad 67 kg (semifinále)
    16:36 muži nad 80 kg (semifinále)
    19:30 muži nad 80 kg (opravy)
    19:40 ženy nad 67 kg (opravy)
    20:19 muži nad 80 kg (o 3. místo)
    20:34 ženy nad 67 kg (o 3. místo)
    21:19 muži nad 80 kg (finále)
    21:37 ženy nad 67 kg (finále)

    Vodní pólo
    9:00 Řecko–Kanada (ženy, o 7. místo)
    10:35 USA–Nizozemsko (ženy, o 3. místo)
    14:00 Maďarsko–Itálie (ženy, o 5. místo)
    15:35 Austrálie–Španělsko (ženy, finále)
    19:35 Austrálie–Itálie (muži, o 7. místo)

    Volejbal
    13:00 Francie–Polsko (muži, finále)
    17:15 Brazílie–Turecko (ženy, o 3. místo)

    Vzpírání
    11:30 muži do 102 kg
    16:00 ženy do 81 kg
    12:30 muži nad 102 kg (Kamil Kučera)

    Zápas
    11:00 volný styl mužů do 74 kg (opravy)
    11:00 volný styl žen do 62 kg (opravy)
    11:00 volný styl mužů do 125 kg (opravy)
    11:30 volný styl mužů do 65 kg (osmifinále, čtvrtfinále, semifinále)
    11:30 volný styl žen do 76 kg (osmifinále, čtvrtfinále, semifinále)
    11:30 volný styl mužů do 97 kg (osmifinále, čtvrtfinále, semifinále)
    19:45 volný styl mužů do 74 kg (o 3. místo, finále)
    20:30 volný styl mužů do 125 kg (o 3. místo, finále)
    21:15 volný styl žen do 62 kg (o 3. místo, finále)