Přehled událostí na LOH Paříž 2024 – 14. den (kon.) | Přehled událostí na LOH Paříž 2024 – 15. den (kon.)
konec
Přehled událostí na LOH Paříž 2024 – 15. den

Sobota 10.08.2024, 09:00Olympijské hry
Sledujte:
    Čelo medailového pořadí zemí po 15. dni
     
    Medailové pořadí zemí se na konci předposledního dne pořádně zamotalo a nabízí jednu zápletku za druhou. Urží Čína v posledním dnu první místo, kam se vrátila po několika dnech? Podaří se Japonsku dotáhnout závěrečný útok na třetí místo? Zlepší se ještě domácí Francie? Naprostou senzací posledních dní je historická bilance výpravy Uzbekistánu, která jen za sobotu posbírala 3 zlaté z boxu a zápasu a dostala se do společnosti takových sportovních velmocí, jakými jsou Kanada či Španělsko. A opět se zvyšují celkové počty. Aspoň 2 zlaté už 38 zemí, minimálně 1 zlatá 63 výprav, jakákoliv medaile už neskutečných 90 výprav. Dosavadní rekord z Tokia byl 65 výprav s nějakou medailí. Neuvěřitelný nárůst.

    Česko se po sobotě, která přeci jen zlepšila náladu v celém sportovním táboře, posunulo s bilancí 3 zlatých a 2 bronzových medailí na 27. místo, jako poslední ze zemí s aspoň 3 zlatými medailemi. (02:04:58)
     
    Konec soutěží 15. dne olympijských her.
    Na závěr dne tradiční vlákno důležitých událostí, zajímavostí a kuriozit.
     
    1:30
    Ostatní

    Na závěr dne důležitá informace pro budoucnost olympijského hnutí. Předseda Mezinárodního olympijského výboru Thomas Bach z Německa oznámil, že ve volbách v příštím roce už nebude kandidovat.
     
    1:20
    Sportovní gymnastika

    Další podstatná revize výsledků nastala v poslední uskutečněné disciplíně sportovní gymnastiky, pondělních prostných žen. Možná si ještě pamatujete na původně slavící Rumunku Anu Barbosuovou, která se radovala z bronzové medaile, než došlo k protestu amerických trenérů proti známce Američanky Jordan Chilesové, po kterém jí byla o jednu desetinu bodu zvýšena a bronz měla ona. Sportovní arbitrážní soud vyhověl odvolání Barbosuové, poukázal, že americký protest přišel čtyři sekundy po vypršení limitu jedné minuty na jeho podání a nařídil gymnastické federaci vrátit Chilesové původní, ač špatnou, známku, a rozdat medaile podle původních výsledků. Jordan Chilesová následně na svých sociálních sítích oznámila, že se na nějakou dobu stáhne z veřejného a sportovního života, aby tuto skutečnost dokázala zpracovat. Dostalo se jí okamžité podpory napříč celou gymnastickou obcí. Bohužel jsou v tomto případě oběťmi Rumunka i Američanka, jedinými viníky jsou rozhodčí, kteří nesprávně stanovili technickou náročnost sestavy Chilesové a nelze s tím už nic udělat.
     
    Dráhová cyklistika

    Madison mužů, opravené výsledky

    1. Portugalsko (Leitao, Oliveira) 55
    2. Itálie (Consonni, Viviani) 47
    3. Dánsko (Larsen, Moerkoev) 41
    4. Nový Zéland (Gate, Stewart) 33
    5. Japonsko (Imamura, Kuboki) 32
    6. Německo (Kluge, Reinhardt) 23
    7. Česko (Rugovac, Voneš) 12
    8. Španělsko (Mora Vedri, Torres Barcelo) -5
    9. Velká Británie (Hayter, Wood) -9
    10. Belgie (de Vylder, van den Bossche) -11
    11. Francie (Boudat, Thomas) -18
    12. Austrálie (Welsford, O'Brien) -49
    13. Kanada (Guillemette, Foley) body neuvedeny
    14. Rakousko (Kokas, Schmidbauer) body neuvedeny
    Nizozemsko (Havik, van Schip) DNF
     
    1:10
    Dráhová cyklistika

    Raději jsme počkali, jestli ještě nebude nějaká změna. Výsledky dnešního madisonu mužů se mimo medailové pozice totiž měnily asi třikrát. A to i v neprospěch české dvojice Denis Rugovac, Jan Voneš, která se v samotném závěru ocitla mezi týmy dojetými o kolo, čímž přišla o 20 bodů za své vyjeté kolo a klesla na snad už definitivní a stále velmi dobré 7. místo.
     
    0:55
    Zápas

    Finále volného stylu žen do 62 kg také nepotřebovalo celý časový limit. Pro výraznou převahu byl předčasně ukončen ve prospěch 22leté Japonky Sakury Motokiové, dosud nejlépe stříbrné z loňského mistrovství světa. Stříbro zůstalo převalcované Ukrajince Iryně Koliadenkové, ta si o jeden stupeň vylepšila medaili z Tokia a posledního mistrovství světa.
    Bronzové medaile mají poražené semifinalistky, Aisuluu Tynybekovová, obhájkyně stříbra a trojnásobná mistryně světa, a Norka Grace Jacob Bullenová, bronzová i z loňského mistrovství světa.
     
    0:45
    Zápas

    Neskutečné finále volného stylu mužů do 125 kg zvedalo všechny ze sedadel. V prvním poločase dominoval Geno Petriašvili, ve druhém Íránec Amir Hossein Zare, který mocně dotahoval 9bodovou ztrátu, ale na konci mu jeden jediný bod chyběl. 30letý Gruzínec tak zkompletoval olympijskou sbírku, k bronzu z Ria a stříbru z Tokia přidal pařížské zlato. Poražený finalista jde v jeho stopách, v Tokiu byl bronzový, teď stříbrný. Takže v Los Angeles?
    Bronzové medaile získali Turek Taha Akgul, který tak přidal další medaili ke zlatu z Ria a bronzu z Tokia, a Gruzínec v dresu Ázerbajdžánu Giorgi Mešvildišvili, který tak získal medaili hned na prvním velkém turnaji za svoji novou zemi. Oba jsou poražení semifinalisté.
     
    0:35
    Zápas

    Volný styl mužů do 74 kg vyhrál 26letý Uzbekistánec Razambek Salambekovič Žamalov, vítěz dvou letošních turnajů Grand Prix, který v Paříži potvrdil výbornou aktuální formu a vyhrál první opravdu velký světový turnaj. Ve finále dokonce položil na lopatky Japonce Dajčiho Takataniho, bronzového z posledního mistrovství světa, a duel tak ukončil předčasně.
    Olympijský bronz obhájil Američan Kyle Douglas Dake, čtyřnásobný mistr světa z let 2018–2022, druhý bronz vybojoval z oprav postoupivší Albánec Chermen Valiev, mistr světa do 23 let z roku 2021.
     
    0:25
    Zápas

    Do finále volného stylu mužů do 65 kg postoupili mezinárodně dosud nepříliš zkušený Japonec Kotaro Kiyooka, který v národní kvalifikaci sebral místo obhájci zlata Takutovi Otogurovi, a Íránec Rahman Amouzadkhalili, mistr světa z roku 2022.

    Do finále volného stylu žen do 76 kg se probojovaly teprve 20letá Američanka Kennedy Alexis Bladesová, juniorská mistryně světa z roku 2021, a favorizovaná Japonka Juka Kagamiová, úřadující mistryně světa.

    Finále volného stylu mužů do 97 kg obstarají Gruzínec Givi Mačarašvili, medailista z obou posledních mistrovství světa, a 21letý Dagestánec Achmed Tažudinov v dresu Bahrajnu, úřadující mistr světa, vycházející hvězda s kontroverzním přestupem z Ruska do Bahrajnu v roce 2022.
     
    0:13
    Box

    Bachodir Jalolov v závěrečném boxerském finále celých her dokončil naprostou dominanci Uzbekistánu v mužských kategoriích, získal pro svoji zemi páté zlato. A to naprosto dominantním výkonem, soupeř získal dohromady jediné kolo u jednoho rozhodčího. Obhájil zlato z Tokia.

    Muži nad 92 kg, finále:
    Bachodir Jalolov (UZB, 4) – Ayoub Ghadfa Drissi El Aissaoui (ESP) 5:0
     
    0:05
    Box

    Číňanka Li Čchien potvrdila roli největší favoritky, ve finále měla jisté vítězství už po dvou kolech, takže závěr trochu vypustila. Doplnila si tak medailovou sbírku, po bronzu z Ria a stříbru z Tokia vyhrála v Paříži zlato.

    Ženy do 75 kg, finále:
    Li Čchien (CHN, 1) – Atheyna Bibeichi Bylonová (PAN, 7) 4:1
     
    23:55
    Box

    Nasazená jednička se prosadila také mezi muži do 57 kg. Uzbekistánec Abdulmalik Chalokov potvrdil dominanci této země v boxerských soutěžích mužů v Paříži, přidal do její sbírky po naprosto jednoznačném finále už čtvrté zlato.

    Muži do 57 kg, finále:
    Abdulmalik Chalokov (UZB, 1) – Munarbek Seiitbek Uulu (KGZ) 5:0
     
    23:45
    Box

    Naprosto jednoznačné bylo finále kategorie žen do 57 kg, kde druhá androgynní žena turnaje, Lin Jü Tching z Tchaj-wanu, nedala své polské soupeřce vůbec žádnou šanci.

    Ženy do 57 kg, finále:
    Lin Jü-Tching (TPE, 1) – Julia Szeremetaová (POL) 5:0
     
    23:30
    Plážový volejbal

    Nečekaně jasné byly oba závěrečné zápasy turnaje mužů! V utkání o bronz se Katařané Šerif s Ahmedem proti Norům Molovi se Sørumem drželi v obou setech pouze do stavu 8:8, poté odpadli, nebyli rovnocenými soupeři a zápas skončil za pouhých 34 minut. Katařané tak neobhájili bronz z Tokia a jsou tentokrát bez medaile. To olympijští vítězové z Tokia a mistři světa z roku 2022 mají v Paříži aspoň bronz.

    Finále pak bylo ještě více jednoznačné, Němci Ehlers a Wickler v něm uhráli dohromady pouze 23 bodů! Švédové Ahman a Hellvig po trápení v základní skupině hráli v play-off zápas od zápasu lépe a lépe a korunovali to fantastickým výkonem v boji o zlato, který žádným bojem vůbec nebyl. Jednalo se o beachvolejbalovou popravu. Teprve 22leté světové jedničky po porážce ve finále loňského mistrovství světa své druhé velké finále zvládli s naprostým přehledem a slaví historické švédské volejbalové zlato, nejen z plážového volejbalu, ale celkově! Pro Němce je stříbro životním úspěchem, ve který snad ani sami nedoufali.

    Muži, o 3. místo:
    Šerif Janus, Ahmed Tadžín (QAT) – Anders Berntsen Mol, Christian Sandlie Sørum (NOR) 13:21, 16:21

    Muži, finále:
    David Ahman, Jonathan Hellvig (SWE) – Nils Ehlers, Clemens Wickler (GER) 21:10, 21:13
    Střídmé americké oslavy po konci finále
    Asi nejúžasnější trojka ze série, kterou Stephen Curry sám odrazil finální nápor Francie
     
    23:17
    Basketbal

    Američané podle očekávání vyhrávají turnaj mužů, od roku 1988 tak jsou bez zlaté medaile stále pouze jednou! V nádherném finále byla domácí Francie více než důstojným soupeřem, ač prakticky celý zápas prohrávala, držela se na rozdílu, se kterým by se dalo něco dělat, kdyby proti vám nestál v semifinále a finále v neskutečné pohodě hrající Stephen Curry. Když se totiž domácí hráči s podporou fantasticky fandící haly Bercy přiblížili 3 minuty před koncem na rozdíl 3 bodů, nejlepší trojkař historie NBA nasázel klidně i přes dvojitou obranu 4 trojky v řadě a definitivně zápas rozhodnul! Francie i tak slaví druhé stříbro za sebou. Oslavy Američanů byly přímo na hřišti hodně střídmé, ale noc bude určitě hodně dlouhá.

    Muži, finále:
    Francie–USA 87:98 (15:20, 41:49, 66:72)
    Wembanyama 26 (7 doskoků), Yabusele 20 – Curry 24, Durant a Booker 15
     
    Vzpírání

    1. Laša Talachadze (GEO) 470 kg (215+255)
    2. Varazdat Lalajan (ARM) 467 (215+252)
    3. Gor Minasyan (BRN) 461 (216+245)
    4. Ali Davoudi (IRI) 447 (205+242)
    5. Man Asaad (SYR) 438 (197+241)
    6. Ali Ammara Yusur Rubaiawi (IRQ) 437 (JWR, 200+237)
    7. Abdelrahman Abdelaziz Elsayed (EGY) 416 (183+233)
    8. David Liti (NZL) 415 (184+231)
    9. Mart Seim (EST) 400 (180+220)
    10. Eiširo Murakami (JPN) 400 (180+220)
    11. Kamil Kučera (CZE) 250 (110+140)
    Walid Bidani (ALG) DNF
     
    22:50
    Vzpírání

    Dramatické klání nejsilnějších mužů olympiády, zlatou medaili vzpěračů v kategorii nad 102 kg nakonec vyhrává na třetí olympiádě za sebou legenda tohoto sportu a světový rekordman Laša Talachadze z Gruzie! Ten sice překvapivě nevedl už po trhu, kdy se před něj o jediný kilogram dostal Bahrajňan Gor Minasyan, stříbrný z Ria i ze třech mistrovství světa, ten ale nakonec po nevydařeném nadhozu obsadil až třetí příčku. Talachadze v nadhozu kraloval, díky čemuž se dostal na první místo. Druhý skončil po vyrovnaném výkonu v trhu i nadhozu Armén Varazdat Lalajan, stříbrný i na posledním mistrovství světa. Český vzpěrač Kamil Kučera nastoupil do soutěže se zraněním břicha, takže zvedal mnohem nižší váhy, než na které normálně má, ale i tak skončil jedenáctý, protože Alžířan Walid Bidani nezapsal úspěšný pokus v trhu a není tak klasifikován.
     
    22:40
    Taekwondo

    Francie se dočkala už šestnácté zlaté medaile! Ve finále žen nad 67 kg o tom rozhodla 22letá Althea Laurinová, obhájkyně bronzu a mistryně světa do 73 kg, která v opatrně vedeném zápase pouhými dvěma úspěšnými kopy na hlavu a podle rozhodčích větší aktivitou v jenom z kol porazila Uzbekistánku Světlanu Osipovovou, mistryni světa nad 73 kg z roku 2022. Bronzové medaile si vykopaly Korejka I Ta-pin, přemožitelka Petry Štolbové a také obhájkyně stříbra a mistryně světa do 73 kg z roku 2019, a Turkyně Nafia Kus Aydinová, nasazená jednička a úřadující mistryně světa nad 73 kg, tedy obě poražené semifinalistky.
     
    22:30
    Taekwondo

    Novým olympijským vítězem v kategorii mužů nad 80 kg je teprve 20letý Íránec Arian Salimi, bronzový z loňského MS do 87 kg, až desátý nasazený v turnaji! Největší možný úspěch hned na začátku kariéry vybojoval ve finále, v němž sice první kolo prohrál, ale ve druhém i třetím jasně dominoval a nepovolil v nich soupeři jediný zásah. Stříbro je i tak taktéž největším úspěchem 21letého Brita Cadena Cunninghama, který dosud sbíral vavříny jen na turnajích Grand Prix, ale ne na velkých světových akcích. Bronzové medaile si vybojovali poražený semifinalista a olympijský vítěz z Ria Cheick Sallah Cissé z Pobřeží Slonoviny a Kubánec Rafael Alba, který postoupil z oprav a nakonec dokázal obhájit bronz z Tokia.
     
    Breaking

    B-boys

    1. Phil Wizard (CAN)
    2. Dany Dann (FRA)
    3. Victor (USA)
    4. Shigekix (JPN)
    5. Jeffro (USA)
    6. Lee (NED)
    7. Menno (NED)
    8. Amir (KAZ)
    9. Kuzya (UKR)
    10. Lithe-ing (CHN)
     
    22:20
    Breaking

    Historicky prvním olympijským vítězem v mužském breakdance se stává Kanaďan Phil Wizard! Ve finále jasně předčil Francouze Danyho Danna. Taneční souboj o bronz vyhrál Američan Victor, favorizovaný Japonec Shigekix tak zůstal úplně bez medaile.
     
    Synchronizované plavání

    Dvojice

    1. Wang Liou-i, Wang Čchien-i (CHN) 566,4783 b.
    2. Kate Shortmanová, Isabelle Thorpeová (GBR) 558,5367
    3. Bregje de Brouwerová, Noortje de Brouwerová (NED) 558,3963
    4. Anna Alexandriová, Eirini Alexandriová (AUT) 555,6678
    5. Maryna Alexijivová, Vladyslava Alexijivová (UKR) 538,6684
    6. Sofia Malkogeorgová, Evangelia Plataniotová (GRE) 532,3002
    7. Alisa Ozhoginová, Iris Tiová (ESP) 521,4837
    8. Moe Higaová, Tomoka Satová (JPN) 507,0804
    9. Audrey Lamotheová, Jacqueline Simoneauová (CAN) 492,4270
    10. Jaime Czarkowská, Megumi Fieldová (USA) 484,7488
     
    22:10
    Synchronizované plavání

    V soutěži dvojic volné sestavy promíchaly pořadím na medailových pozicích! Ne tedy na té první, s náskokem vedoucí Číňanky Wang Liou-i a Wang Čchien-i, úřadující mistryně světa, sice předvedly až čtvrtou nejlepší volnou sestavu, ale díky náskoku a dění za nimi pohodlně udržely zlatou medaili! Velkým šokem byly chyby Rusek „koupených“ Rakouskem, které byly po technické sestavě druhé, ale místo útoku na zlato skončily úplně bez medaile! Jejich nepříliš povedeného výkonu využily Britky Kate Shortmanová a Isabelle Thorpeová, které vůbec nejlepší volnou sestavou vyskočily ze čtvrtého na druhé místo a zopakovaly pozici z letošního mistrovství světa. Bronzové medaile si vyrovnanými výkony zajistily Nizozemky Bregje a Noortje de Brouwerovy.
    Nikola Ogrodníková přebírá bronzovou medaili
     
    22:00
    Nikola Ogrodníková se právě stala majitelkou své bronzové olympijské medaile.
     
    21:53
    Vodní pólo

    Sedmé místo v turnaji mužů obsadí Italové. Zápas s Australany o konečné umístění měli od začátku plně ve své moci a definitivně rozhodnuto bylo už na konci 22. minuty.

    Muži, o 7. místo:
    Austrálie–Itálie 6:10 (1:2, 1:3, 2:4, 2:1)
     
    21:45
    Vzpírání

    Kamil Kučera se zraněním břišních svalů zapsal v nadhozu úspěšně 140 kg a bude tedy klasifikován v olympijském závodě mužů nad 102 kg, což byl důvod, proč nastoupil. Celkem s trhem má zapsáno 250 kg. Rozhodovat se bude na součtech přes 450 kg.
     
    Atletika

    1. USA (Littleová, McLaughlinová-Levronová, Thomasová, Holmesová) 3:15,27 (AR)
    2. Nizozemsko (Klaverová, Peetersová, de Witteová, Bolová) 3:19,50 (NR)
    3. Velká Británie (Ohuruoguová, Nielsenová, Yeagrinová, Anningiová) 3:19,72 (NR)
    4. Irsko (Beckerová, Adelekeová, Healyová, Mawdsleyová) 3:19.90 (NR)
    5. Francie (Syllaová, Grebová, Brossierová, Maravalová) – 3:21,41 (NR)
    6. Kanada (Sherarová, Sutherlandová, Constantineová, Galeová) 3:22,01 (SB)
    7. Belgie (van den Broecková, Vervaetová, Claesová, Ponetteová) 3:22.40 (SB)
    Jamajka (Williamsová, Knightová, Salmonová, McPhersonová) DNF
    Američanky soupeřily jen s časem, o jednu desetinu sekundy nepřekonaly dopingově podezřelý, ale stále platný rekord SSSR z olympiády v Soulu
     
    21:20
    Atletika

    Dominance o několik parníků v podání americké ženské štafety 4×400 m málem skončila novým světovým rekordem, chyběla pouze 1 desetina sekundy! Čas 3:15,27 min je tak pouze kontinentálním rekordem, který zaběhla čtveřice Shamier Littleová, Sydney McLaughlinová-Levroneová, Gabrielle Thomasová a Alexis Holmesová! Naprosto fenomenální výkon zaběhla na druhém úseku překážkářka Sydney McLaughlinová, letmou čtvrku běžela za 47,71 s! Další šílený finiš Femke Bolové dotáhl ke stříbru Nizozemsko, bronz zůstal Velké Británii. Prvních 5 štafet dokončilo v národních rekordech.
     
    Atletika

    Výška mužů

    1. Hamish Kerr (NZL) 236 cm (=AR)
    2. Shelby McEwen (USA) 236 (PB)
    3. Mutaz Essa Baršim (QAT) 234 (SB)
    4. Stefano Sottile (ITA) 234 (PB)
    5. Rjojči Akamacu (JPN) 231 (SB)
    6. Oleh Doroščuk (UKR) 231 (PB)
    7. U Sang-hjok (KOR) 227
    8. Tihomir Ivanov (BUL) 227 (SB)
    9. Jan Štefela (CZE) 222
    10. Romaine Beckford (JAM) 222
    11. Gianmarco Tamberi (ITA) 222
    12. Brian Raats (RSA) 217
    Rozhodující rozeskakovací pokus Hamishe Kerra
     
    21:10
    Atletika

    Výšku mužů nakonec rozhodlo až rozeskakování! Novozélanďan Hamish Kerr a Američan Shelby McEwen se poté, co skočili 236 cm napoprvé a 238 cm vůbec, z popudu Američana nedohodli na dělbě zlata a šlo se skátat. Unavení výškaři 238 cm nedali, 236 cm už také ne, rozhodlo až 234 cm, které McEwen nedal, ale 27letý Hamish Kerr ano a potvrdil pozici nejlepšího výškaře sezony, navíc v závodě vyrovnal rekord Oceánie! Jeho první velká medaile, hned ta největší. Shelby McEwen bere také první velkou medaili v kariéře, bronz zbyl pro ne úplně v pohodě skákajícího Katařana a druhého z obhájců zlata Mutaze Essu Baršima!
     
    Atletika

    4×400 m mužů

    1. USA (Bailey, Norwood, Deadmon, Benjamin) 2:54,43 (OR)
    2. Botswana (Ndori, Kebinatshipi, Pesela, Tebogo) 2:54,53 (AR)
    3. Velká Británie (Haydock-Wilson, Hudson-Smith, Davey, Dobson) 2:55,83 (AR)
    4. Belgie (Sacoor, D. Borlee, K. Borlee, Mabille) 2:57,75 (NR)
    5. Jihoafrická republika (Isaacs, Nene, Pillay, Nortje) 2:58,12 (NR)
    6. Japonsko (Nakadžima, Kawabata, F. Sato, K. Sato) 2:58,33 (AR)
    7. Itálie (Sito, Aceti, Scotti, Sibilio) 2:59,72 SB
    8. Zambie (Nyambe, Luchembe, Mulenga, Samukonga) 3:02,76
    9. Francie (Kounta, Biron, Andant, Saidy) 3:07,30
    Nádherný souboj o zlato ve finiši 4×400 m mužů
     
    21:06
    Atletika

    Obrovský souboj mezi štafetami Botswany a USA ve finále mužů 4×400 m trval od prvních metrů až na pásku! Botswana vedla na první a druhé předávce, do posledního úseku už ale vbíhali první Američané a v nervydrásajícím souboji vítěze dvoustovky Letsila Teboga a vítěze čtvrtky překážek Raie Benjamina vedení udrželi! Čtveřice Christopher Bailey, Vernon Norwood, Bryce Deadmon a Rai Benjamin navíc překonala časem 2:54,43 min olympijský rekord! Devatenácté olympijské zlato pro USA z tohoto závodu. Botswana zůstala v africkém rekordu jen o desetinu sekundy zpět a vylepšila bronz z Tokia, daleko za nimi, zcela osamoceně, ale také v evropském rekordu berou bronz jako první medaili po 16 letech Britové!
     
    20:58
    Vzpírání

    Začala soutěž mužů nad 102 kg, bohužel český vzpěrač Kamil Kučera nastupuje se zraněným břišním svalem a zvedá v podstatě minimální váhy, jen proto, aby měl zapsaný absolvovaný olympijský závod.
     
    Atletika

    Oštěp žen

    1. Haruka Kitagučiová (JPN) 65,80 m
    2. Jo-Ane van Dyková (RSA) 63,93 (SB)
    3. Nikola Ogrodníková (CZE) 63,68 (SB)
    4. Sara Kolaková (CRO) 63,40
    5. Flor Denis Ruizová Hurtadová (COL) 63,00
    6. Yulenmis Aguilarová (ESP) 62,78
    7. Kathryn Mitchellová (AUS) 62,63 (SB)
    8. Maria Andrejczyková (POL) 62,44
    9. Elita Tzengková (GRE) 61,85
    10. Momone Uedaová (JPN) 61,64 (SB)
    11. Marie-Therese Obstová (NOR) 61,14
    12. Mackenzie Littleová (AUS) 60,32
    Vítězný pokus Haruky Kitagučiové
     
    20:50
    Atletika

    26letá úřadující mistryně světa, Japonka trénující a napůl žijící v Česku, Haruka Kitagučiová je novou olympijskou vítězkou v hodu oštěpem! Hned v první sérii hodila 65,80 m a tomuto výkonu se nikdo další nepřiblížil! Senzační stříbro si vyházela Jihoafričanka Jo-Ane van Dyková, která byla dosud na velké akci nejlépe desátá, podobně překvapivý je i bronz naší Nikoly Ogrodníkové, která předvedla nejlepší hod za poslední tři roky a ke stříbru z mistrovství Evropy 2018 přidává medaili z toho největšího závodu!
     
    20:43
    ČESKO MÁ PÁTOU OLYMPIJSKOU MEDAILI Z PAŘÍŽE, V ŽIVOTNÍM ZÁVODĚ ZÍSKALA BRONZ OŠTĚPAŘKA NIKOLA OGRODNÍKOVÁ!!!
     
    20:41
    Atletika

    Finišují poslední dvě technické disciplíny atletického programu her, výška mužů a oštěp žen. Za chvíli poznáme medailisty v obou a česká oštěpařská medaile už je strašně blízko.
     
    20:38
    Dráhová cyklistika

    Do semifinále ženského sprintu postoupily Němka Lea Friedrichová, Britka Emma Finucaneová, Novozélanďanka Ellese Andrewsová a Nizozemka Hetty van de Wouwová. Semifinále a finále se pojede zítra.
     
    20:32
    Atletika

    Finále oštěpu má za sebou předposlední sérii a Nikola Ogrodníková je stále na třetím místě hodem 63,68 m ze třetí série! Vede favorizovaná Japonka Haruka Kitagučiová, 65,80 m, druhá je Jihoafričanka Jo-Ane van Dyková, 63,93 m.
     
    Atletika

    1 500 m žen

    1. Faith Kipyegonová (KEN) 3:51,29 min (OR)
    2. Jessica Hullová (AUS) 3:52,56
    3. Georgia Bellová (GBR) 3:52,61 (NR)
    4. Diribe Weltejiová (ETH) 3:52,75 (PB)
    5. Laura Muirová (GBR) 3:53,37 (PB)
    6. Susan Lokayo Ejoreová (KEN) 3:56,07 (PB)
    7. Nikki Hiltzová (USA) 3:56,38
    8. Elle St. Pierreová (USA) 3:57,52
    9. Agathe Guillemotová (FRA) 3:59,08
    10. Klaudia Kazimierskaová (POL) 4:00,12 (PB)
    11. Agueda Marquesová (ESP) 4:00,31 (PB)
    12. Gudaf Tsegayová (ETH) 4:01,27
    Fenomenální Faith Kipyegonová dokonává zlatý olympijský hattrick na 1 500 m
     
    20:19
    Atletika

    Světová rekordmanka a naprostá královna trati 1 500 m 30letá Keňanka Faith Kipyegonová ke třem titulům mistryně světa dokončuje čistý zlatý olympijský hattrick a překonává vlastní olympijský rekord časem 3:51,29 min! Daleko za ní se bojovalo o stříbro, které na pásce utrhla pro Austrálii Jessica Hullová, druhá nejrychlejší žena světa na této trati, ale až teď s první velkou medailí, v národním rekordu Velké Británie brala bronz ne slavná Laura Muirová, ale Georgia Bellová, stříbrná z letošního mistrovství Evropy!
    Nikola Ogrodníková se tímto hodem dostává na třetí místo
     
    20:09
    Atletika

    Nikola Ogrodníková hodila ve třetí sérii finále oštěpu svůj nejlepší pokus od roku 2021 63,68 m a najednou je na třetím místě!
     
    Atletika

    5 000 m mužů

    1. Jakob Ingebrigtsen (NOR) 13:13,66 min (SB)
    2. Ronald Kwemoi (KEN) 13:15,04
    3. Grant Fisher (USA) 13:15,13
    4. Dominic Lokinyomo Lobalu (EOR) 13:15,27
    5. Hagos Gebrhiwet (ETH) 13:15,32
    6. Binjam Mehary (ETH) 13:15,99
    7. Edwin Kurgat (KEN) 13:17,18
    8. Issac Kimeli (BEL) 13:18,10
    9. Graham Blanks (USA) 13:18,67
    10. Jacob Krop (KEN) 13:18,68 (SB)
    Suverenní vítězství Jakoba Ingebrigtsena na pětce
     
    20:06
    Atletika

    23letý Nor Jakob Ingebrigtsen dokonale zapomněl za velké zklamání z finále 1 500 m, kde zůstal bez medaile, a naprosto suverénním způsobem ovládl závod na 5 000 m, kde už je dvojnásobným mistrem světa a teď i olympijským vítězem! V posledním kole prostě zrychlil, najednou měl náskok a ten si v klidu udržel do cíle, tak jednoduché to někdy je! Pro stříbro finišoval Keňan Ronald Kwemoi, který se po dlouhé době dostal z keňské kvalifikace na velkou akci a odvděčil se skvěle, už druhou medaili z Paříže pak vybojoval bronzový Američan Grant Fisher!
     
    Moderní pětiboj

    Individuální závod mužů

    1. Ahmed el-Džendí (EGY) 1 555 b. (WR)
    2. Tajšu Sato (JPN) 1 542
    3. Giorgio Malan (ITA) 1 536
    4. Emiliano Hernandez (MEX) 1 532
    5. Matteo Cicinelli (ITA) 1 527
    6. Čun Ung-tchä (KOR) 1 526
    7. So Čchang-wan (KOR) 1 520
    8. Marvin Dogue (GER) 1 520
    9. Joseph Choong (GBR) 1 519
    10. Balázs Szep (HUN) 1 519
     
    19:56
    Moderní pětiboj

    One man show Egypťana Ahmeda El-Gendyho, obhájce stříbra a třetího, čtvrtého a pátého z posledních tří mistrovství světa! Nic jiného se k finále moderního pětiboje mužů nedá napsat. Favorit na zlato si počínal skvěle v parkuru i v bazénu a do závěrečného běhu se střelbou vybíhal s náskokem 17 sekund, který si zvládnutou střelbou zvládl bez problémů udržovat a v závěru nemusel běžet naplno, aby vyhrál. Přesto dokončil závod v novém světovém rekordu 1 555 bodů! Za ním probíhal velký souboj o zbylé medaile, stříbro nakonec překvapivě urval před během čtvrtý Japonec Tajšu Sato, dosud jen jednou druhý v závodě světového poháru, pro bronz si z pátého místa doběhl Ital Giorgio Malan, vítěz loňských Evropských her v tehdejším světovém rekordu, jehož hodnotu dnes sám o dva body překonal, ale na víc to nestačilo. Úžasný beh se střelbou předvedl Mexičan Emiliano Hernandez, vybíhal z 11. místa se ztrátou 28 sekund na bronz, v cíli mu chyběly pouhé 4 sekundy.
     
    19:51
    Atletika

    Nikola Ogrodníková prvním podhozeným pokusem poslala oštěp na značku 58,13 m a je zatím ve finále žen na posledním 12. místě.
     
    19:50
    Atletika

    Hospitalizace kvůli ledvinovým kamenům dohnala jednoho ze dvou obhájců zlata Itala Gianmarca Tamberiho v rané části výškařského finále. Ani on neskočil 227 cm a končí na 11. místě.
     
    19:46
    Atletika

    Jan Štefela se ve finále výšky nejprve na třetí pokus zachraňoval na 217 cm, poté napoprvé skočil 222 cm, aby na 227 cm měl dva velmi nadějné těsné pokusy, ale ten třetí se vůbec nepovedl a pro českého výškaře soutěž končí, bude hodnocen na 9. místě.
     
    Atletika

    100 m překážek žen

    1. Masai Russellová (USA) 12,33 s
    2. Cyrena Sambaová-Mayelaová (FRA) 12,34
    3. Jasmine Camachová-Quinnová (PUR) 12,36
    4. Nadine Visserová (NED) 12,43
    5. Grace Starková (USA) 12,43
    6. Devynne Charltonová (BAH) 12,56
    7. Alaysha Johnsonová (USA) 12,93
    DNF Ackera Nugentová (JAM)
    Dramatické finále 100 m překážek žen
     
    19:37
    Atletika

    Nesmírně dramatické finále stovky překážek žen musela rozsoudit až cílová kamera, která přinesla obrovskou radost u vítězné 24leté Američanky Masai Russellové, která přitom běžela teprve své druhé velké finále, poprvé ho dokončila a hned má olympijské zlato! Francouzka Cyrena Sambaová-Mayelaová své senzační stříbro jedinou setinu sekundy za zlatem obrečela smutkem, tak blízko už možná nikdy nebude. Bronz zbyl na obhájkyni zlata Jasmine Camachovou-Quinnovou z Portorika.
     
    Atletika

    800 m mužů

    1. Emmanuel Wanyonyi (KEN) 1:41,19 min (PB)
    2. Marco Arop (CAN) 1:41,20 (AR)
    3. Džamel Sadžátí (ALG) 1:41,50
    4. Bryce Hoppel (USA) 1:41,67 (NR)
    5. Mohamed Attaoui (ESP) 1:42,08
    6. Gabriel Tual (FRA) 1:42,14
    7. Tshepiso Masalela (BOT) 1:42,82 (PB)
    8. Max Burgin (GBR) 1:43,84
    Cílová rovinka nejkvalitnější osmistovky všech dob
     
    19:20
    Atletika

    Nejkvalitnější závod historie byl k vidění ve finále mužské osmistovky, prvních 7 v cíli zaběhlo čas pod 1:43 min! Do cílové rovinky nabíhal první favorizovaný čerstvě 20letý Keňan Emmanuel Wanyonyi, stříbrný z loňského MS, odrazil útok Marca Aropa a v novém osobním rekordu a hlavně třetím nejrychlejším čase všech dob 1:41,19 min zvítězil! Úřadujícího mistra světa z Kanady porazil o jedinou setinu sekundy, Marco Arop tak zaběhl nový kontinentální rekord. Pouze bronz má další velký favorit, Alžířan Džamel Sadžátí, až do tohoto závodu držitel nejrychlejšího času sezony a stříbrný z MS 2022.
    Závěrečná turecká křeč na příjmu a brazilské oslavy
     
    19:12
    Volejbal

    Brazílie získává šestou ženskou volejbalovou medaili z posledních osmi olympijských turnajů! Tentokrát to je bronzová, o stupeň horší než v Tokiu, ale znamená to vyhraný poslední zápas na turnaji, což tedy hráčky pořádně oslavily! Ve třech vyrovnaných setech tahaly dvakrát za delší konec v koncovce, ve čtvrtém už na hřišti jasně dominovaly, poslední míče už byly z turecké strany hodně křečovité a spíš čekáním na trpký konec, což dokonale ukázala i poslední hra celého zápasu. Turecko sice loni vyhrálo Ligu národů, ale na olympijskou medaili musí čekat dál.

    Ženy, o 3. místo:
    Brazílie–Turecko 3:1 (21, -25, 22, 15)
    Gól, který rozhodl finále, měl z něj radost i Tom Cruise v hledišti
     
    19:05
    Fotbal

    Američanky se po letech v útlumu dokázaly vrátit tam, kde se chtěly vidět, na fotbalový trůn! Vyrovnané finále s Brazílií rozhodl jediný gól, který vstřelila z úniku ve druhém poločase Swansonová. Brazilky se poté pokoušely dostat do tlaku, měly více ze hry, měly v nastavení i gólovku na vyrovnání, ale nedaly, takže jsou potřetí v historii a poprvé po 16 letech stříbrné, na zlato však stále čekají. To Američanky dostanou zlaté medaile už popáté, ale poprvé od roku 2012!

    Ženy, finále:
    Brazílie–USA 0:1 (0:0)
    57. Swansonová
     
    Dráhová cyklistika

    Madison mužů

    1. Portugalsko (Leitao, Oliveira) 55 b.
    2. Itálie (Consonni, Viviani) 47
    3. Dánsko (Larsen, Moerkoev) 41
    4. Nový Zéland (Gate, Stewart) 33
    5. Česko (Rugovac, Voneš) 32
    6. Japonsko (Imamura, Kuboki) 30
    7. Německo (Kluge, Reinhardt) 22
    8. Nizozemsko (Havik, van Schip) 15
    9. Španělsko (Mora Vedri, Torres Barcelo) -4
    10. Velká Británie (Hayter, Wood) -9
    11. Belgie (de Vylder, van den Bossche) -9
    12. Francie (Boudat, Thomas) -18
    13. Austrálie (Welsford, O'Brien) -29
    Kanada (Guillemette, Foley) DNF
    Rakousko (Kokas, Schmidbauer) DNF
     
    18:58
    Dráhová cyklistika

    Senzační vítězství z madisonu mužů, historické olympijské zlato portugalské cyklistiky! Iuri Leitao a Rui Oliveira si počkali na útok ve správnou chvíli zhruba 20 kol před cílem, způsobili v pelotonu naprostý chaos, sle podařilo se jim to, dojeli pole o kolo, posbírali hodně bodů na sprintech, zůstali aktivní až do konce a slaví! Stříbro zůstalo favorizovaným Italům, bronz obhájcům zlata Dánům. Češi Denis Rugovac a Jan Voneš zaútočili naprosto nečekaně zhruba v polovině závodu, po obrovském úsilí se jim podařilo dojetí pelotonu o kolo, ale vysílili se tím tak, že po zbytek závodu už aktivní nebyli a senzační bronz, na kterém se pohybovali asi 20 kol, neudrželi. Přesto je jejich 5. místo fantastickým výsledkem!
     
    18:50
    Dráhová cyklistika

    Neuvěřitelné věci se dějí v madisonu mužů, protože česká dvojice Denis Rugovac, Jan Voneš je 27 kol a 4 sprinty před cílem na bronzové pozici!
     
    Vzpírání

    1. Solfrid Eila Amena Koandová (NOR) 275 kg OR (121+154)
    2. Sara Ahmedová (EGY) 268 (117+151)
    3. Neisi Patricia Dajomésová Barrerová (ECU) 267 (122+145)
    4. Eileen Cikamatanaová (AUS) 262 (117+145)
    5. Yudelina Mejía Pegueroová (DOM) 256 (111+145)
    6. Kim Su-hjŏn (KOR) 250 (110+140)
    7. Laura Nascimento Amarová (BRA) 240 (105+135)
    8. Rigina Adašbajevová (UZB) 236 (105+131)
    9. Jekta Jamali Galehová (EOR) 231 (103+128)
    10. Ankceceg Munchjancanová (MGL) 225 (100+125)
    11. Ajah Pritchardová-Lolová (VAN) 197 (89+108)
    Ajamej Damiana Medina Rocová (CUB) DNF
    Weronika Zielińská (POL) DNF
    Radost vítězné Norky ze zvednutého olympijského rekordu v nadhozu
     
    18:12
    Vzpírání

    Další kategorie, kterou Čína nakonec pro zdravotní problémy svých jasných favoritek neobsadila, byla soutěž žen do 81 kg, kde se tak uvolnil prostor pro v zákrytu čekající favoritky a jedna z nich, mistryně světa do 87 kg z roku 2022, také vyhrála, navíc v novém olympijském rekordu 275 kg! 25letá Norka Solfrid Eila Amena Koandaová si dobrý základ pro vítězství vytvořila už v trhu, který i přes neúspěch na hodnotě nového olympijského rekordu 124 kg skončila s 121 kily těsně druhá, v nadhozu pak byla jasně nejlepší, olympijský rekord v něm překonala hned druhým pokusem, kdy zvedla 154 kg, a na závěr, už se zlatem v kapse, neúspěšně zkoušela zvednout nový světový rekord v této dílčí disciplíně. Stříbro si druhým nejlepším nadhozem zajistila Egypťanka Sara Ahmedová, mistryně světa do 76 kg z předchozích dvou let a bronzová z Ria, tehdy dokonce ve váze do 69 kg. Pouze bronz zbyl na vítězku trhu Ekvádorku Neisi Patricii Dajomesovou Barreraovou, olympijskou vítězku z Tokia ve váze do 76 kg, která doplatila na pouze jediný platný pokus v nadhozu.
     
    18:09
    Dráhová cyklistika

    Odstartoval madison mužů, v podstatě bodovací závod dvojic na 200 kol, kde se každých 10 kol sprintuje o body, zároveň se body získávají i za dojetí hlavního pole o kolo. Závodí i česká dvojice Denis Rugovac, Jan Voneš.
     
    18:05
    Moderní pětiboj

    Finále mužů, do kterého se žádný český pětibojař neprobojoval, má za sebou parkur, v součtu s přeneseným základem ze šermu je v průběžném vedení s docela zajímavým náskokem Egypťan Ahmed El-Gendy, obhájce stříbra a třetí, čtvrtý a pátý z posledních tří mistrovství světa. Dokáže zaplnit poslední prázdné místo svých velkých top 5 umístění? Nejbližšími pronásledovateli jsou Japonec Tajšu Sato, Švýcar Alexandre Dallenbach a Korejec Čun Ung-tä.
     
    18:03
    Dráhová cyklistika

    Do čtvrtfinále sprintu žen postoupily všechny favoritky. Němky Lea Friedrichová a Emma Hinzeová, Britky Emma Finucaneová a Sophie Capewellová, Novozélanďanka Ellesse Andrewsová a Nizozemka Hetty van de Wouwová. Z oprav je dopliny Martha Bayonaová Pinedaová z Kolumbie a Kanaďanka Kelsey Mitchellová.
     
    17:57
    Taekwondo

    Finalisty turnaje mužů nad 80 kg se stali borci z nastupující generace, je jim 21 a 20 let. Brit Caden Cunningham, čtyřnásobný medailista z turnajů Grand Prix, na posledním MS pátý, a Íránec Arian Salimi, bronzový z loňského MS do 87 kg. Obě semifinále muselo rozhodnout až třetí kolo.
     
    Golf

    Indiviuální soutěž žen

    1. Lydia Koová (NZL) -10
    2. Esther Henseleitová (GER) -8
    3. Lin Si-jü (CHN) -7
    4. Bianca Pagdanganová (PHI) -6
    4. Hannah Greenová (AUS) -6
    4. Yang Ami (KOR) -6
    4. Miju Jamašitová (JAP) -6
    8. Su Wej-Ling -5
    8. Rose Zhangová (USA) -5

    41. Klára Davidson Spilková (CZE) +8
    55. Sára Kousková (CZE) +18
    Lydia Koová končí olympijský turnaj stylem šampionek, birdie na poslední jamce
     
    17:46
    Golf

    27letá Novozélanďanka Lydia Koová nejen že zvládla tíhu okamžiku, ale jako správná šampionka se rozloučila s vítězným turnajem birdie na poslední jamce! Dokonala tak svůj medailový trojboj, k olympijskému stříbru z Ria a bronzu z Tokia přidala bývalá světová jednička v Paříži zlato! S celkovým skóre 10 úderů pod par zvítězila o 2 rány před senzací turnaje a hlavně posledního kola, Němkou Esther Henseleitovou, až 54. ženou světového žebříčku, pro kterou jde o životní úspěch. Bronz pro Čínu uhrála světová čtrnáctka Lin Si-jü, po celý turnaj nenápadná, ale jako jediná ze všech účastnic dokázala zahrát všechna čtyři kola pod par hřiště.
     
    17:35
    Stolní tenis

    Turnaj ženských družstev se stal podle očekávání kořistí Číňanek, jako pokaždé od zavedení soutěže družstev místo čtyřhry v roce 2008! Ve finále sice Japonky kousaly ve čtyřhře, vedly v ní 2:1 na sety, ale to bylo z jejich strany vše. Obhájily stříbro z Tokia, celkově to je jejich čtvrtá olympijská medaile z ženských družstev. Pro Číňanky Čchen Meng a Sun Jing-ša jde o druhé zlato z Paříže. První má i ze dvouhry, druhá z mixu.

    Družstva žen, finále:

    Čína (1) – Japonsko (2) 3:0

    Čchen, Wang – Hajataová, Harimotová 3:2
    Sun – Hiranová 3:0
    Wang – Harimotová 3:1
     
    17:28
    Taekwondo

    Špatná zpráva z turnaje žen nad 67 kg. Přemožitelka Petry Štolbové Korejka I Ta-pin v semifinále prohrála s Uzbekistánkou Světlanou Osipovovou, mistryní světa nad 73 kg z roku 2022, což znamená, že česká bojovnice nepostupuje do oprav a turnaj pro ni definitivně skončil. Druhou finalistkou je domácí Althea Laurinová, obhájkyně bronzu a současná mistryně světa do 73 kg.
     
    17:21
    Golf

    Celý turnaj je v rukou Novozálanďanky Lydie Koové. Aktuálně ukončila předposlední jamku, všechny hlavní konkurentky už mají dohráno, ale místo náskoku 5 ran už vede pouze o jediný úder. Na třináctce totiž zahrála double bogey, naopak Němka Esther Henseleitová, až 54. žena žebříčku, skvěle útočila, birdie na posledních dvou jamkách, celkové denní skóre -6, konečné v turnaji -8. Dnes pro to opravdu víc udělat nemohla a má jistotu, že skončí nejhůře stříbrná. Bronz poputuje zcela jistě do Číny, ale ne zásluhou Jin Žuo-ning, která ve druhé devítce posledního kola selhala a zahrála hned čtyři bogey, ale výborným finišem na posledních čtyřech jamkách se tam protlačila Lin Si-jü, světová čtrnáctka.
     
    Skoky do vody

    1. Cchao Jüan (CHN) 547,50 b.
    2. Rikuto Tamai (JPN) 507,65
    3. Noah Williams (GBR) 497,35
    4. Cassiel Rousseae (AUS) 481,00
    5. Randal Willars Valdez (MEX) 478,40
    6. Timo Barthel (GER) 446,20
    7. Rylan Wiens (CAN) 445,60
    8. Oleksii Sereda (UKR) 426,90
    9. Kevin Berlin Reyes (MEX) 420,65
    10. Nathan Zsombor-Murray (CAN) 404,90
    11. Kyle Kothari (GBR) 401,55
    12. Jang Chao (CHN) 390,20
     
    17:10
    Skoky do vody

    Finále mužů z 10metrové věže bylo skutečným vrcholem skokanské části her! Strhující, plné zvratů, a několika senzací, přičemž tou hlaví je naprosté selhání úřadujícího mistra světa Jang Chao z Číny, který ze šesti skoků zvládl pořádně jen dva a skončil ve finále poslední! Až do posledního skoku útočil na medaili také Mexičan Randal Willars Valdez, který si však na poslední skok naložil technicky příliš velké sousto a nezvládl ho dotočit. Zlatou medaili tak s velkým náskokem vyhrál její obhájce, 29letý Číňan Cchao Jüan, který tak vyskákal nejcennější kov již na čtvrté olympiádě v řadě, ale poprvé ve stejné disciplíně jako o 4 roky dříve! Stříbro bere dlouho se o zlato peroucí Japonec Rikuto Tamai, který měl na to, aby prolomil čínskou nadvládu, ale absolutně nezvládl pátý skok. I tak skončil druhý, stejně jako na MS 2022. Bronzovou medaili po tom všem překvapivě slaví Brit Noah Williams, který chyboval při čtvrtém skoku, ale i tak má první velkou individuální medaili!
     
    17:04
    Taekwondo

    Do semifinále mužů nad 80 kg postoupili mladý Brit Caden Cunningham, čtyřnásobný medailista z turnajů Grand Prix, na posledním MS pátý, Cheick Sallah Cissé z Pobřeží Slonoviny, jehož zlatý kop v poslední sekundě turnaje olympiády v Riu obletěl svět, navíc úřadující mistr světa, další mladík Íránec Arian Salimi, bronzový z loňského MS do 87 kg, a Chorvat Ivan Sapina, stříbrný z loňského MS do 87 kg.
     
    16:56
    Zápas

    Ve volném stylu mužů do 97 kg postoupili do semifinále Ázerbajdžánec Magomedchan Magomedov, medailista z obou posledních mistrovství světa, Gruzínec Givi Mačarašvili, taktéž medailista z obou posledních mistrovství světa, Američan Kyle Frederick Snyder, zlatý z Ria, stříbrný z Tokia a trojnásobný mistr světa, a 21letý Dagestánec Achmed Tažudinov v dresu Bahrajnu, úřadující mistr světa, vycházející hvězda s kontroverzním přestupem z Ruska do Bahrajnu v roce 2022.
     
    16:49
    Zápas

    Ve volném stylu žen do 76 kg postoupily do semifinále obhájkyně bronzu a stříbrná z posledního mistrovství světa Aiperi Medetová Kyzyová z Kyrgyzstánu, která postoupila ze čtvrtfinále až na pomocné kritérium v podobě posledního skórování, teprve 20letá Američanka Kennedy Alexis Bladesová, juniorská mistryně světa 2021, Kolumbijka Tatiana Renteríaová, bronzová z posledního šampionátu, a favorizovaná Japonka Juka Kagamiová, úřadující mistryně světa.
    Španělská radost z historického zlata
     
    16:38
    Vodní pólo

    Historické olympijské zlato z vodního póla slaví Španělky! Ty udělaly ve finále rozhodující krok na začátku třetí čtvrtiny, kdy se utrhly do vedení o 3 góly a ačkoliv Australanky bojovaly, dokázaly se dotáhnout už jen na jednobrankový rozdíl. Španělsko každou jejich snahu utnulo správně načasovaným gólem, podržela ho brankářka Terréová a když dalo necelé 2 minuty před koncem gól na 11:7, bylo hotovo! Španělky po dvou stříbrech z Londýna a Tokia konečně v olympijském finále vítězí, Australanky na první zlato po 24 letech nedosáhly a mají své první olympijské stříbro.

    Ženy, finále:
    Austrálie–Španělsko 9:11 (2:2, 0:1, 3:4, 4:4)
    Norská zlatá radost
     
    16:28
    Házená

    Francie po zisku obou házenkářských zlatých v Tokiu nemá z domácího prostředí ani jedno, což je obrovské zklamání! Po celoturnajovém selhání mužů mohly čest zachránit ženy, až do finále hrály bezvadně, ale poslední zápas nezvládly! Přitom ve finále výborně začaly, vytvořily si tříbrankový náskok, jenže pak začala úřadovat norská obrana podpořená velmi dobrou brankářkou Lundeovou. Po změně stran se žádný obrat nekonal, naopak skvěle hrající Norky neustále navyšovaly své vedení a dlouho před koncem bylo rozhodnuto. Norsko získává z ženského turnaje pátou medaili v řadě, po zlatech z Pekingu a Londýna a bronzech z Ria a Tokia má zpátky zlatou medaili! Francie byla potřetí za sebou ve finále, ale podruhé odchází jen se stříbrem.

    Ženy, finále:
    Norsko–Francie 29:21 (15:13)
    Reistadová 8, Brattsetová Daleová 6 – Kanorová 5, Horaceková 4/4
     
    16:20
    Zápas

    Do semifinále volného stylu mužů do 65 kg postoupili poněkud překvapivě Mongol Tulga Tumur Ochir, bronzový z mistrovství světa 2021, mezinárodně dosud nepříliš zkušený Japonec Kotaro Kiyooka, který v národní kvalifikaci sebral místo obhájci zlata Takutovi Otogurovi, Maďar Iszmail Muszukajev, úřadující mistr světa, a Íránec Rahman Amouzadkhalili mistr světa z roku 2022.
     
    16:09
    Taekwondo

    Do semifinále žen nad 67 kg postoupily Francouzka Althea Laurinová, obhájkyně bronzu a současná mistryně světa do 73 kg, Turkyně Nafia Kus Aydinová, nasazená jednička a úřadující mistryně světa nad 73 kg, která však měla ve čtvrtfinále velké štěstí a postoupila až rozhodnutím sudích, Uzbekistánka Světlana Osipovová, mistryně světa nad 73 kg z roku 2022, a už zmíněná Korejka I Ta-pin, obhájkyně stříbra a mistryně světa do 73 kg z roku 2019.
     
    Moderní gymnastika

    Víceboj družstev

    1. Čína (Ting, Kuo, Chao, Chuang, Wang) 69,800 b.
    2. Izrael (Bakanovová, Friedmannová, Paritzkiová, Shahamová, Svertsovová) 68,850
    3. Itálie (Centofantiová, Durantová, Maurelliová, Mogureanová, Parisová) 68,100
    4. Bulharsko (Ivanovová, Minevská, Petrová, Stoyanovová, Vasilevová) 67,800
    5. Ázerbájdžán (Aghalarzadeová, Alimuradovová, Hummatovová, Luzanová, Sorokinová) 66,450
    6. Francie (Dotová, Inahová, Joseph-Noelová, Lavitová, Vilarinová) 66,000
    7. Ukrajina (Bajevová, Melnyková, Peremetová, Shyrykinová, Vysočanská) 65,700
    8. Uzbekistán (Atalyantsová, Ibragimovová, Iskhokzodová, Mamedovová, Sadykovová) 64,500
     
    15:56
    Moderní gymnastika

    V dramatickém víceboji družstev, v němž nebyla nouze o velké zvraty, nakonec berou historické zlato Číňanky, a to proto, že nejméně chybovaly! Po skvělé sestavě s obručemi nebylo jejich vystoupení se stuhami a míči dokonalé, mělo chybky, ale stačilo to na zlatou medaili s náskokem téměř celého bodu. Po obruči druhé Ukrajinky totiž svoji druhou sestavu naprosto zpackaly a propadly se až na sedmé místo, nedařilo se ani favorizovaným Italkám, které chybovaly v obou sestavách, ale stačilo jim to aspoň na bronz. Pro stříbro se druhou nejvydařenější sestavou se stuhami a míči vyhouply Izraelky, loňské mistryně světa. Mohou litovat chyb s obručí.
     
    15:50
    Golf

    Naopak Novozélanďanka Lydia Koová má nesmírně blízko k dokonání na první pohled nemožné mise, získání medaile i ze třetího ženského olympijského golfového turnaje! A poprvé by to byla zlatá. Na čele má aktuálně náskok 5 ran a zbývá jí posledních 7 jamek. Za ní je nyní už osamoceně druhá Němka Esther Henseleitová.
     
    15:45
    Golf

    Klára Davidson Spilková má dohráno. Na posledních třech jamkách čtvrtého kola ještě zahrála jedno bogey, takže i ona bude chtít na poslední den zahraný se skóre +4 zapomenout. Celkové skóre má 8 úderů nad par a klesla aktuálně na 41. místo. To už se pravděpodobně nezmění.
     
    15:40
    Taekwondo

    Velmi dobrá zpráva pro Petru Štolbovou. Korejka I Ta-pin předvedla ve třetím kole svého čtvrtfinále proti Číňance Čou Ce-čchi neskutečný obrat a postoupila do semifinále. Stále tak existuje naděje české reprezentantky na postup do oprav. Je také jisté, že by se v nich utkala právě s Číňankou z tohoto čtvrtfinále.
     
    15:35
    Vodní pólo

    Utkání žen o 5. místo rozhodly až penalty. Maďarky si málem prohrály zápas ve třetí čtvrtině, kdy vůbec neskórovaly, ale v závěru se vzchopily, v posledních 2 minutách dotáhly ztrátu 2 branek a rozhodnout musely penalty, které Italky vůbec nezvládly. Nedaly hned první a druhou a bylo jasno.

    Ženy, o 5. místo:
    Maďarsko–Itálie 15:12 pen. (3:3, 5:4, 0:2, 3:2 – 4:1)
     
    15:27
    Moderní pětiboj

    Jsme zpátky a nejsou dobré zprávy. Veronika Novotná, která si vytvořila tak nečekaně dobrý základ v šermu, ve své semifinálové skupině podle očekávání ztratila v plavání, přesto měla velmi dobrou pozici na postup do finále. Bohužel ale v závěrečném běhu se střelbou selhala ve střelbě takovým způsobem, že se to ani nedá slušně popsat, a dokončila své semifinále s obrovskou ztrátou na 14. místě. Zítřejší finále se tak bude týkat pouze 18leté Lucie Hlaváčkové, která postoupila z prvního semifinále.
     
    14:45
    Golf

    Ovšem v bojích o medaile se dějí věci! V posledním kole naprosto zkolabovala dosud vedoucí Švýcarka Morgane Metrauxová, která psychicky neustála možnou senzaci a na dnešních prvních sedmi jamkách zahrála dve bogey a na pětce dokonce triple bogey, a je ze hry venku, mimo desítku. Do čela se posunula opatrně hrající Novozélanďanka Lydia Koová, stříbrná z Ria a bronzová z Tokia, světová patnáctka, dnes na sedmi jamkách zatím skóre -1 a celkové -10, a má na první pohled solidní polštář 3 úderů na své pronásledovatelky. Fantasticky ale hraje poslední kolo Němka Esther Henseleitová, až 54. žena žebříčku, na jedenácti jamkách nechybovala, zahrála už pět birdie a posunula se na dělené druhé místo k Číňance Jin Žuo-ning (světová trojka) a Japonce Miju Jamašitaové (světová dvaadvacítka).
     
    14:41
    Golf

    Českým golfistkám se poslední kolo vůbec nepovedlo. Sára Kousková zahrála hned tři double bogey, k tomu jedno bogey, takže dvě birdle na čtrnáctce a osmnáctce už jen mírnily denní skóre na +5 a celkové na +18, což v konečném pořadí znamená dělené 55. místo s Ashley Lauovou z Malajsie. Klára Davidson Spilková místo útoku na pozici v první polovině výsledkové listiny ke dvěma již zmíněným bogey přidala double bogey na dvanáctce, aspoň ale konečně zvládla třináctku, kde pokaždé ztratila, ale teď zvládla birdie a v rámci posledního kola je na +3. Celkem na +7 a je na 40. pozici.
    Servis do zámezí, oslavy začínají
     
    14:25
    Volejbal

    Francie obhajuje zlatou medaili z Tokia v turnaji mužů! V domácím prostředí v neskutečné atmosféře nedali Polákům žádnou šanci a odsoudili je ke stříbru. První set jednoznačně opanovali, ve druhém setu perfektně zvládli koncovku od stavu 18:19 a ve třetím také prokázali obrovskou sílu v klíčových chvílích od stavu 17:18. Sice na ně dolehl syndrom vítězného bodu, nedokázali proměnit, i kvůli skvěle vycházejícímu riskantnímu polskému servisu, hned čtyři mečboly, ale ten pátý už vyšel, servis soupeře totiž skončil v autu. Francie může slavit!

    Muži, finále:
    Francie–Polsko 3:0 (19, 20, 23)
     
    Vzpírání

    Muži do 102 kg

    1. Liou Chuan-chua (CHN) 406 kg (186+220)
    2. Akbar Džurjajev (UZB) 404 (185+219)
    3. Jauheni Cichancou (AIN) 402 (183+219)
    4. Garik Karapetjan (ARM) 398 (186+212)
    5. Irakli Chkeidze (GEO) 393 (179+214)
    6. Lesman Montano (BRN) 392 (181+211)
    7. Ramiro Mora Romero (EOR) 376 (166+210)
    8. Wes Kitts (USA) – 374 (172+202)
    9. Jang Jon-hak (KOR) 373 (173+200)
    10. Davranbek Hasanbajev (TKM) 370 (180+190)
    Ahmed Abuzriba (LBA) DNF
    Don Opeloge (SAM) DNF
    Faris Ibrahim E El-Bakh (QAT) DNF

    DNF ABUZRIBA Ahmed
    DNF OPELOGE Don
    DNF ELBAKH Faris Ibrahim E
     
    14:12
    Vzpírání

    Největší favorit, 22letý světový rekordman a úřadující mistr světa Číňan Liou Chuan-chua, sice podle očekávání vyhrál kategorii mužů do 102 kg, ale nadřel se a měl to jen o prsa! Po nesmírně vyrovnaném trhu, kde se 5 nejlepších nacpalo mezi 181 a 186 kg, zvedl v nadhozu hned prvním pokusem 220 kg, což nakonec nikdo jiný nedokázal! Byly pokusy na vyšších hmotnostech, sám Číňan se pokoušel o světový rekord, ale nikdo už neuspěl. Vyhrál tak o pouhé 2 kilogramy před Uzbekistáncem Akbarem Džurajevem, obhájcem zlata a mistrem světa z kategorie do 109 kg, bronz bere neutrál Jauheni Cichancou.
    Josef Dostál si své vytoužené zlato neskutečně užívá
     
    Josef Dostál právě převzal svoji zlatou medaili a pořádně od plic si zazpíval tiu nejkrásnější písničku na světě.
     
    14:00
    Moderní pětiboj

    Veronika Novotná už už pokukovala po čistém parkuru, ale na předposlední překážce její vylosovaný kůň Viens Tu de Sey shodil zadníma nohama jedno prkno. Dostává tak 293 bodů, ale v celkovém pořadí semifinálové skupiny B zůstává na 3. místě s velkým náskokem na první nepostupovou 10. pozici. Snad to bude platit i po plavání.
     
    Rychlostní kanoistika

    Kanoe žen 200 m

    1. Katie Vincentová (CAN) 44,12 s (WB)
    2. Nevin Harrisonová (USA) 44,13
    3. Yarisleidis Cirilová (CUB) 44,36
    4. Antia Jacomeová (ESP) 44,78
    5. Julija Truškinová (AIN) 44,83
    6. Sophia Jensenová (CAN) 45,08
    7. Lin Wen-ťün (CHN) 45,23
    8. Kincso Takacsová (HUN) 45,68
    Fotofiniš o zlato ve sprintu kanoistek
     
    13:52
    Rychlostní kanoistika

    Poslední zlato v rychlostní kanoistice z Paříže ukořistila ve sprintu kanoistek na 200 m po obrovské bitvě, kterou musela rozsoudit až cílová kamera, 28letá Kanaďanka Katie Vincentová! Mistryně světa na této trati z roku 2021, která přitom byla ve stejném roce v Tokiu až osmá, do dlouhé chvíli čekání na výsledky mohla vybuchnout nadšením z největšího úspěchu, jakého mohla dosáhnout, navíc v novém nejlepším světovém výkonu 44,12 s! O pouhou jednu setinu sekundy porazila Američanku Nevin Harrisonovou, obhájkyni zlata a dvojnásobnou mistryni světa. Bronz si vyjela Kubánka Yarisleidis Cirilová Duboysová, úřadující mistryně světa.
     
    Sportovní lezení

    Kombinace žen

    1. Janja Garnbretová (SLO) 168,5 b.
    2. Brooke Raboutouová (USA) 156,0
    3. Jessica Pilzová (AUT) 147,4
    4. Ai Moriová (JPN) 135,1
    5. Erin McNeiceová (GBR) 127,6
    6. So Čae-hjun (KOR) 105,0
    7. Oceania Mackenzieová (AUS) 104,8
    8. Oriane Bertoneová (FRA) 104,5
     
    13:35
    Sportovní lezení

    25letá superfavoritka Janja Garnbretová ze Slovinska sice v druhé části kombinace, lezení na obtížnost, nevylezla až těsně pod vrchol jako v kvalifikaci, ale dostala se dostatečně daleko, aby s přehledem udržela vedení získané v boulderingu a obhajuje zlatou medaili z Tokia! Američanka Brooke Raboutouová udržela stříbrnou pozici před mnohem silnějšími lezkyněmi na obtížnost a vylepšila tak svůj bronz z loňského mistrovství světa. Pro bronz si vylezla Rakušanka Jessica Pilzová, mistryně světa z roku 2021 a stříbrná na loňském šampionátu. Nejlepší výkon v obtížnosti sice dal naději na medaili po boulderingu s velkou ztrátou sedmé Japonce Aj Moriové, ale nestačilo to.
     
    Rychlostní kanoistika

    Kajak mužů 1 000 m

    1. Josef Dostál (CZE) 3:24,07 min
    2. Adam Varga (HUN) 3:24,76
    3. Balint Kopasz (HUN) 3:25,68
    4. Vladislav Kravec (AIN) 3:28,10
    4. Agustin Vernice (ARG) 3:28,10
    6. Fernando Pimenta (POR) 3:29,59
    7. Martin Nathell (SWE) 3:31,06
    8. Jakob Thordsen (GER) 3:36,82
    Josef Dostál vzadu v červené lodi vyhrává poslední chybějící zlato své kariéry
     
    13:27
    Rychlostní kanoistika

    Josef Dostál rozjel finále kajakářů skvěle, nenechal se strhnout vedle jedoucím Portugalcem Fernandem Pimentou, který to napálil, ale ve druhé pětistovce mu došly síly. Naopak 31letý český kajakář tempo udržel až do cíle, čímž nejen že za sebou udržel jednoho Maďara, Bálinta Kopasze, ale odrazil i závěrečný útok druhého Maďara, Adama Vargy, a dopádloval pro poslední medaili, která mu v kariéře chyběla, navíc získává medaili už na čtvrté olympiádě za sebou! K bronzům ce čtyřkajaku z Londýna a Ria, bronzu z deblkajaku z Tokia a stříbru ze singlu z Ria přidává celkem pátou olympijskou medaili, ale konečně tu zlatou. Adam Varga obhájil tokijské stříbro, Bálint Kopasz ke zlatu z Tokia tentokrát přidává bronz.
     
    13:24
    ČESKO MÁ TŘETÍ ZLATOU MEDAILI Z PAŘÍŽE A DRUHOU Z RYCHLOSTNÍ KANOISTIKY, JOSEF DOSTÁL VYHRÁVÁ KAJAK MUŽŮ!!!
     
    Rychlostní kanoistika

    Kajak žen 500 m

    1. Lisa Carringtonová (NZL) 1:47,36 min (OB)
    2. Tamara Csipesová (HUN) 1:48,44
    3. Emma Aastrand Jorgensenová (DEN) 1:49,76
    4. Aimee Fisherová (NZL) 1:49,91
    5. Wang Nan (CHN) 1:50,89
    6. Alida Dora Gazsová (HUN) 1:51,19
    7. Hermien Petersová (BEL) 1:52,26
    8. Michelle Russellová (CAN) 1:53,83

    15. Anežka Paloudová (CZE)
    Lisa Carringtonová potvrdila pozici nejlepší rychlostní kajakářky historie
     
    13:02
    Rychlostní kanoistika

    Fenomenální Novozélanďanka Lisa Carringtonová to dokázala a vyhrála všechny tři kajakářské závody v Paříži, čtyřkajak, deblkajak i dnešní single! Finále jednotlivkyň sice nejlépe rozjela Maďarka Tamara Csipesová, ale v polovině závodu 35letá nejlepší kajakářka historie lehce zabrala, okamžitě si vytvořila náskok a nakonec vyhrála o více než sekundu, čímž si vyjela svoji už celkově osmou zlatou olympijskou medaili! Csipesová, dvojnásobná olympijská vítězka ze čtyřkajaku, na singlu obhájila stříbro z Tokia. Bronz v závěru uhájila Dánka Emma Aastrand Jørgensenová, čímž zařídila, že se kompletní medailové pořadí z Tokia překopírovalo i do Paříže.
     
    12:59
    Rychlostní kanoistika

    Anežka Paloudová bohužel ve finále B ženského kajaku ba své soupeřky nestačila, porazila pouze Australanku Alyci Woodovou a dojela na 7. místě. V konečném pořadí disciplíny tak bude na 15. pozici.
     
    12:48
    Basketbal

    Srbové poprvé ve své samostatné historii vyhrávají poslední zápas na olympijském turnaji a po stříbrech z let 1996 (ještě ve společném státě s Černou Horou) a 2016 získávají v Paříži bronz! Otkání o 3. místo zvládli skvěle, od začátku vedli a prakticky od konce první čtvrtiny udržovali, až na krátké výjimky, dvouciferný náskok až do konce. Soupeře nepustili k zádné naději na zvrat a pod vedením fantasticky hrajícího Nikoly Jokiće, který zaznamenal další triple double na turnaji, si mohli užít klidnou koncovku a oslavu se svými fanoušky. Úřadující mistři světa Němci končí nakonec bez medaile, ačkoliv až do semifinále postupovali turnajem bez sebemenšího zaváhání a s výbornými výkony. Klíčové dva zápasy se jim ale nepovedly a na svoji historickou olympijskou medaili musí čekat dál.

    Muži, o 3. místo:
    Německo–Srbsko 83:93 (21:30, 38:46, 63:72)
    F. Wagner 18 (9 doskoků), M. Wagner 16 – Jokić 19 (12 doskoků, 11 asistencí), Mičić 19
     
    12:22
    Skoky do vody

    V semifinále mužů z 10metrové věže Číňané nezaváhali a postoupují do finále z prvních dvou míst. Ale ne zas tak velkou ztrátu měl na třetím místě Japonec Rikuto Tamai. Nečekaně do finále nepostupují Australan Jaxon Bowshire a Američan Brandon Loschiavo, shodně pokazili předposlední skok a tlak při posledním potom vůbec neustáli.
     
    12:15
    Stolní tenis

    Korejky potvrdily své nazasení a získávají bronz v turnaji ženských družstev! Proti Němkám se zapotily pouze v úvodní čtyřhře, následující dvouhry už byly naprosto jednoznačné. Získávají tak vůbec první olympijskou medaili z této konkrétní soutěže. Němky končí čtvrté, stejně jako v Tokiu.

    Družstva žen, o 3. místo:

    Korea (3) – Německo (5) 3:0

    Sin, Čon – Wan, Šan 3:2
    I – Kaufmannová 3:0
    Čon – Šan 3:0
     
    12:11
    Golf

    Sára Kousková zahrála další double bogey, tentokrát na devítce, a denní skóre má už +4. Celkové +17 a propadla se na 56. místo. Má za sebou už jen tři golfistky, které soutěž dokončí. Nedaří se ani Kláře Davidson Spilkové, bogey i na trojce, po pěti jamkách posledního kola má denní skóre +2, celkové +6 a padá na dělené 36. místo.
     
    12:03
    Zápas

    Slovenský zápasník Tajmuraz Mairbekovič Salkazanov v opravách volného stylu mužů do 74 kg neuspěl a o bronzovou medaili bojovat nebude. Proti neutrálovi Mahamedchabibovi Kadzimahamedauovi sice absolvoval naprosto vyrovnaný zápas, i na body to skončilo vyrovnaně, o jeho prohře rozhodla až pomocná kritéria, konkrétně nejvyšší bodová hodnota nejlepšího držení, a tu měl vyšší soupeř.
    Sabrina van der Slootová sekundu před koncem dokončuje neskutečný obrat
     
    11:49
    Vodní pólo

    Neskutečná senzace v turnaji žen, Američanky nejen, že poprvé od roku 2008 nemají olympijské zlato, ale poprvé po 28 letech nemají vůbec žádnou medaili! Přitom to měly skvěle rozehrané, vedly v polovině zápasu 7:3, ještě 4 minuty před koncem 10:7, jenže potom neuvěřitelně zkolabovaly, vršily jednu chybu za druhou a nizozemský obrat byl završen sekundu před koncem! Závěrečný zoufalý pokus z rozehrávky se neujal a Nizozemsky slaví první medaili po 16 letech, bronzovou!

    Ženy, o 3. místo:
    USA–Nizozemsko 10:11 (3:2, 4:1, 2:3, 1:5)
     
    11:46
    Sportovní lezení

    První část finále kombinace žen, bouldering, vyhrála fenomenální Slovinka Janja Garnbretová se ziskem 84,4 bodu, vede ale pouze o 0,4 bodu před Američankou Brooke Raboutouovou. Jen musí doufat, že prst, který si pravděpodobně trochu přiškřípla na posledním boulderu, ji nebude při obtížnosti limitovat. Souboj o bronz bude nesmírně napínavý, Australanka Oceania Mackenzieová, Francouzka Oriane Bertoneová, Britka Erin McNeiceová a Rakušanka Jessica Pilzová jsou naskládány v pouhých 4 desetinách bodu!
     
    11:40
    Moderní pětiboj

    18letá Lucie Hlaváčková bezpečně postupuje ze semifinálové skupiny A ze šestého místa! V závěrečném běhu se střelbou si hlídala svoji pozici, pouze na poslední ze čtyř střeleckých zastávek se zdržela trochu déle, ale komplikace si nepřidělala. Doufejme, že podobně dobrý výkon předevede i v zítřejším finále, samozřejmě s lehce limitující výchozí pozicí po šermu, která se přenáší.
     
    11:35
    Házená

    Dánské házenkářky přešťastně slaví první olympijskou medaili po 20 letech! V utkání o bronz proti Švédsku po vyrovnaném začátku odskočily v polovině prvního poločasu a už nedovolily soupeřkám dotáhnout se zpátky na kontakt. Za celý druhý poločas jejich náskok neklesl pod 2 branky, závěr odehrály výborně, nepřipustily žádné drama a poprvé v historii zařizují, že Dánsko má medaili z jedné olympiády z turnajů žen i mužů! Švédky končí podruhé za sebou čtvrté a na první olympijskou medaili musí dál čekat.

    Ženy, o 3. místo:
    Dánsko–Švédsko 30:25 (15:13)
    Højlundová 5, Elverová a Östergaardová 4 – Hagmanová 5/2, Koppangová a Robertsová 4
     
    11:24
    Rychlostní kanoistika

    Josef Dostál své semifinále zvládl skvěle takticky, nejspíš to zajel přesně tak, jak chtěl. Většinu doby vedl, v závěru záměrně výrazně zpomalil a dokončil na třetím místě. Uvidíme, jestli mu jeho taktický plán ve finále A, kam samozřejmě postupuje, přinese ovoce.
     
    11:15
    Golf

    Klára Davidson Spilková zapsala v posledním kole bogey hned na první jamce a klesá na dělené 35. místo. Sára Kousková se po double bogey sebrala, další jamky odehrála v paru, nyní jde na jamku číslo osm.
     
    11:11
    Moderní pětiboj

    Lucie Hlaváčková dosáhla ve smé semifinálové skupině v plavání 200 m volný způsob jedenáctého času a před závěrečným během se střelbou se nachází přesně na posledním postupovém místě do finále. Měla by vybíhat s náskokem kolem 5 sekund na dvě závodnice za sebou a prakticky v kontaktu se třemi před sebou. Bude to hodně dramatické.
     
    11:10
    Taekwondo

    Petra Štolbová ve druhém kole vedla po úspěšném kopu, ale poté si nepohlídala zásahy rukama, inkasovala tři a druhé kolo těsně prohrála. Tím pádem i celý zápas 0:2, ale za výkon proti favoritce se vůbec nemusí stydět. Teď musí doufat, že Korejka I Ta-pin postoupí do finále, pak by šla do oprav a mohla zabojovat ještě o bronzovou medaili.
     
    11:03
    Taekwondo

    Petra Štolbová proti favorizované Korejce I těsně prohrála první kolo. Na body bylo vyrovnané 4:4, kolo ale bylo přiřazeno Korejce za větší aktivitu.
     
    11:02
    Rychlostní kanoistika

    Anežka Paloudová obsadila ve svém semifinále kajaku žen 4. místo a postupuje do finále B, pojede o 9. až 15. místo.
     
    10:44
    Taekwondo

    Za malý okamžik nastoupí ke svému zápasu prvního kola mezi ženami nad 67 kg Petra Štolbová, trojnásobná medailistka z mistrovství Evropy a Evropských her. Má však velmi těžkou soupeřku, obhájkyni stříbra, mistryni světa z roku 2019 a vítězku loňského finále Grand Prix, Korejku I Ta-pin.
     
    10:35
    Golf

    Sára Kousková svůj včerejší výkon oplakala, má však bohužel našlápnuto k jeho opakování. Hned na třetí jamce posledního kola zahrála double bogey a propadla se až na dělené 55. místo celkového pořadí. Dál už to moc nejde, tam už jsou velké odstupy.
     
    10:32
    Moderní pětiboj

    V bonusovém šermířském kole získala Lucie Hlaváčková na start závěrečného běhu se střelbou 2 sekundy k dobru. Před plaváním se nachází na postupových pozicích do zítřejšího finále. Výborným parkurem si výrazně pomohla.
     
    10:25
    Vodní pólo

    Na 7. místě v turnaji žen skončí Řecko. V utkání o konečné umístění po opatrnější první čtvrtině spustilo proti Kanadě nezastavitelnou kanonádu a zastavit ji musela až siréna, protože s přibývajícím časem byla stále větší. Jako kdyby Řekyně v posledním vystoupení na turnaji potřebovaly dohnat, co předtím nezvládly.

    Ženy, o 7. místo:
    Řecko–Kanada 19:10 (2:2, 5:3, 5:2, 7:3)
     
    Atletika

    Maraton mužů

    1. Tamirat Tola (ETH) 2:06:26 hod (OR)
    2. Bashir Abdi (BEL) +0:21
    3. Benson Kipruto (KEN) +0:34
    4. Emile Cairess (GBR) +1:03
    5. Deresa Geleta (ETH) +1:05
    6. Akira Akasaki (JPN) +1:06
    7. Tebello Ramakongoana (LES) +1:32
    8. Conner Mantz (USA) +1:46
    9. Clayton Young (USA) +2:18
    10. Samsom Amare (ERI) +2:30
    Cíl maratonu opět v nádherných kulisách
     
    10:09
    Atletika

    Svým profilem téměř „horský“ maraton mužů poznal svého vítěze v prudkém stoupání na 29. kilometru! Tam zaútočil 32letý Etiopan Tamirat Tola, mistr světa z roku 2022 a vítěz newyorského maratonu, roztrhal vedoucí skupinu a po bronzu z Ria tentokrát dokázal olympiádu vyhrát, navíc v novém olympijském rekordu 2:06,26 min, což je vzhledem k profilu trati opravdu vynikající čas! Etiopie se dočkala vítězství v olympijském maratonu po dlouhých 24 letech. 21 sekund za ním slavil stříbro pro Belgii Bashir Abdi, který tak vylepšim bronz z Tokia, aspoň jednu medaili pro Keňu zařídil bronzový Benson Kipruto, vítěz bostonského, chicagského i tokijského maratonu.
     
    9:40
    Moderní pětiboj

    V první semifinálové skupině má za sebou parkur Lucie Hlaváčková a zvládla ho na vylosovaném koni Dallone des Dunes výborně! Přesně se vešla do časového limitu, přes překážky šla čistě, dostává tedy plný počet 300 bodů, co lze za tuto disciplínu získat. Udržela tak svoji šanci na postup do finále.
     
    9:09
    Golf

    Začal poslední den soutěže žen, do posledního kola vstoupí Sára Kousková v 9:22, Klára Davidson Spilková v 10:44.
     
    9:01
    Atletika

    V 8:00 odstartoval maraton mužů, který zcela jistě nevyhraje obhájce zlata z Ria i Tokia, Keňan Eliud Kipchoge. Běží stále pomaleji, propadá se do druhé poloviny výsledové listiny a pravděpodobně vůbec nedokončí.
     
    Začátek soutěží 15. dne olympijských her.
     
    Program soutěží 15. dne

    Atletika
    8:00 maraton mužů
    19:00 výška mužů (finále, Jan Štefela)
    19:15 800 m mužů (finále)
    19:30 oštěp žen (finále, Nikola Ogrodníková)
    19:35 100 m překážek žen (finále)
    19:50 5 000 m mužů (finále)
    20:15 1 500 m žen (finále)
    21:00 4×400 m mužů (finále)
    21:14 4×400 m žen (finále)

    Basketbal
    11:00 Německo–Srbsko (muži, o 3. místo)
    21:30 Francie–USA (muži, finále)

    Box
    21:30 ženy do 57 kg (finále)
    21:47 muži do 57 kg (finále)
    22:34 ženy do 75 kg (finále)
    22:51 muži nad 92 kg (finále)

    Breaking
    16:00 B-boys (kvalifikace)
    20:00 B-boys (čtvrtfinále)
    20:47 B-boys (semifinále)
    21:19 B-boys (finále)

    Dráhová cyklistika
    17:00 sprint žen (osmifinále a opravy)
    17:19 keirin mužů (1. kolo)
    17:59 madison mužů (Denis Rugovac, Jan Voneš)
    19:07 sprint žen (čtvrtfinále)
    19:21 keirin mužů (opravy)

    Fotbal
    17:00 Brazílie–USA (ženy, finále)

    Golf
    9:00 ženy (4. kolo, Sára Kousková, Klára Davidson Spilková)

    Házená
    10:00 Dánsko–Švédsko (ženy, o 3. místo)
    15:00 Norsko–Francie (ženy, finále)

    Moderní gymnastika
    14:00 víceboj družstev (finále)

    Moderní pětiboj
    9:30 individuální závod žen (semifinále, Lucie Hlaváčková)
    13:30 individuální závod žen (semifinále, Veronika Novotná)
    17:30 individuální závod mužů (finále)

    Plážový volejbal
    21:00 o 3. místo mužů
    22:30 finále mužů

    Rychlostní kanoistika
    10:30 kajak žen (semifinále, Anežka Paloudová)
    11:10 kajak mužů (semifinále, Josef Dostál)
    11:40 kanoe žen 200 m (semifinále)
    12:40 kajak žen (finále C, B i A, Anežka Paloudová)
    13:10 kajak mužů (finále B i A, Josef Dostál)
    13:40 kanoe žen 200 m (finále)

    Skoky do vody
    10:00 10m věž mužů (semifinále)
    15:00 10m věž mužů (finále)

    Sportovní lezení
    10:15 kombinace žen (finále – bouldering)
    12:35 kombinace žen (finále – lezení na obtížnost)

    Stolní tenis
    10:00 Korea–Německo (ženy, o 3. místo)
    15:00 Čína–Japonsko (ženy, finále)

    Synchronizované plavání
    19:30 dvojice (volné sestavy)

    Taekwondo
    9:00 muži nad 80 kg (předkolo, 1. kolo)
    9:09 ženy nad 67 kg (1. kolo, Petra Štolbová)
    14:30 ženy nad 67 kg (čtvrtfinále)
    14:40 muži nad 80 kg (čtvrtfinále)
    16:21 ženy nad 67 kg (semifinále)
    16:36 muži nad 80 kg (semifinále)
    19:30 muži nad 80 kg (opravy)
    19:40 ženy nad 67 kg (opravy)
    20:19 muži nad 80 kg (o 3. místo)
    20:34 ženy nad 67 kg (o 3. místo)
    21:19 muži nad 80 kg (finále)
    21:37 ženy nad 67 kg (finále)

    Vodní pólo
    9:00 Řecko–Kanada (ženy, o 7. místo)
    10:35 USA–Nizozemsko (ženy, o 3. místo)
    14:00 Maďarsko–Itálie (ženy, o 5. místo)
    15:35 Austrálie–Španělsko (ženy, finále)
    19:35 Austrálie–Itálie (muži, o 7. místo)

    Volejbal
    13:00 Francie–Polsko (muži, finále)
    17:15 Brazílie–Turecko (ženy, o 3. místo)

    Vzpírání
    11:30 muži do 102 kg
    16:00 ženy do 81 kg
    12:30 muži nad 102 kg (Kamil Kučera)

    Zápas
    11:00 volný styl mužů do 74 kg (opravy)
    11:00 volný styl žen do 62 kg (opravy)
    11:00 volný styl mužů do 125 kg (opravy)
    11:30 volný styl mužů do 65 kg (osmifinále, čtvrtfinále, semifinále)
    11:30 volný styl žen do 76 kg (osmifinále, čtvrtfinále, semifinále)
    11:30 volný styl mužů do 97 kg (osmifinále, čtvrtfinále, semifinále)
    19:45 volný styl mužů do 74 kg (o 3. místo, finále)
    20:30 volný styl mužů do 125 kg (o 3. místo, finále)
    21:15 volný styl žen do 62 kg (o 3. místo, finále)
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 09:00.

    Libor Štěpán

    Program soutěží 15. dne
    Atletika
    8:00 maraton mužů
    19:00 výška mužů (finále, Jan Štefela)
    19:15 800 m mužů (finále)
    19:30 oštěp žen (finále, Nikola Ogrodníková)
    19:35 100 m překážek žen (finále)
    19:50 5 000 m mužů (finále)
    20:15 1 500 m žen (finále)
    21:00 4×400 m mužů (finále)
    21:14 4×400 m žen (finále)

    Basketbal
    11:00 Německo–Srbsko (muži, o 3. místo)
    21:30 Francie–USA (muži, finále)

    Box
    21:30 ženy do 57 kg (finále)
    21:47 muži do 57 kg (finále)
    22:34 ženy do 75 kg (finále)
    22:51 muži nad 92 kg (finále)

    Breaking
    16:00 B-boys (kvalifikace)
    20:00 B-boys (čtvrtfinále)
    20:47 B-boys (semifinále)
    21:19 B-boys (finále)

    Dráhová cyklistika
    17:00 sprint žen (osmifinále a opravy)
    17:19 keirin mužů (1. kolo)
    17:59 madison mužů (Denis Rugovac, Jan Voneš)
    19:07 sprint žen (čtvrtfinále)
    19:21 keirin mužů (opravy)

    Fotbal
    17:00 Brazílie–USA (ženy, finále)

    Golf
    9:00 ženy (4. kolo, Sára Kousková, Klára Davidson Spilková)

    Házená
    10:00 Dánsko–Švédsko (ženy, o 3. místo)
    15:00 Norsko–Francie (ženy, finále)

    Moderní gymnastika
    14:00 víceboj družstev (finále)

    Moderní pětiboj
    9:30 individuální závod žen (semifinále, Lucie Hlaváčková)
    13:30 individuální závod žen (semifinále, Veronika Novotná)
    17:30 individuální závod mužů (finále)

    Plážový volejbal
    21:00 o 3. místo mužů
    22:30 finále mužů

    Rychlostní kanoistika
    10:30 kajak žen (semifinále, Anežka Paloudová)
    11:10 kajak mužů (semifinále, Josef Dostál)
    11:40 kanoe žen 200 m (semifinále)
    12:40 kajak žen (finále C, B i A, Anežka Paloudová)
    13:10 kajak mužů (finále B i A, Josef Dostál)
    13:40 kanoe žen 200 m (finále)

    Skoky do vody
    10:00 10m věž mužů (semifinále)
    15:00 10m věž mužů (finále)

    Sportovní lezení
    10:15 kombinace žen (finále – bouldering)
    12:35 kombinace žen (finále – lezení na obtížnost)

    Stolní tenis
    10:00 Korea–Německo (ženy, o 3. místo)
    15:00 Čína–Japonsko (ženy, finále)

    Synchronizované plavání
    19:30 dvojice (volné sestavy)

    Taekwondo
    9:00 muži nad 80 kg (předkolo, 1. kolo)
    9:09 ženy nad 67 kg (1. kolo, Petra Štolbová)
    14:30 ženy nad 67 kg (čtvrtfinále)
    14:40 muži nad 80 kg (čtvrtfinále)
    16:21 ženy nad 67 kg (semifinále)
    16:36 muži nad 80 kg (semifinále)
    19:30 muži nad 80 kg (opravy)
    19:40 ženy nad 67 kg (opravy)
    20:19 muži nad 80 kg (o 3. místo)
    20:34 ženy nad 67 kg (o 3. místo)
    21:19 muži nad 80 kg (finále)
    21:37 ženy nad 67 kg (finále)

    Vodní pólo
    9:00 Řecko–Kanada (ženy, o 7. místo)
    10:35 USA–Nizozemsko (ženy, o 3. místo)
    14:00 Maďarsko–Itálie (ženy, o 5. místo)
    15:35 Austrálie–Španělsko (ženy, finále)
    19:35 Austrálie–Itálie (muži, o 7. místo)

    Volejbal
    13:00 Francie–Polsko (muži, finále)
    17:15 Brazílie–Turecko (ženy, o 3. místo)

    Vzpírání
    11:30 muži do 102 kg
    16:00 ženy do 81 kg
    12:30 muži nad 102 kg (Kamil Kučera)

    Zápas
    11:00 volný styl mužů do 74 kg (opravy)
    11:00 volný styl žen do 62 kg (opravy)
    11:00 volný styl mužů do 125 kg (opravy)
    11:30 volný styl mužů do 65 kg (osmifinále, čtvrtfinále, semifinále)
    11:30 volný styl žen do 76 kg (osmifinále, čtvrtfinále, semifinále)
    11:30 volný styl mužů do 97 kg (osmifinále, čtvrtfinále, semifinále)
    19:45 volný styl mužů do 74 kg (o 3. místo, finále)
    20:30 volný styl mužů do 125 kg (o 3. místo, finále)
    21:15 volný styl žen do 62 kg (o 3. místo, finále)