HC Slovan – Olomouc 4:2 (kon.) | Mountfield HK – Fehérvár 6:1 (kon.) | Mladá Boleslav – Litoměřice 7:4 (kon.)
K. Vary – Litvínov 2:3 (0:2 po s.n.) | Vlci Žilina – Lipt. Mikuláš 4:6 (kon.) | Banská Bystrica – Topoľčany 6:5 (kon.)
Plzeň – Sparta 1:0 (2:1 po s.n.) | Berani Zlín – Prostějov 2:3 (kon.) | Chomutov – Mostečtí Lvi 4:2 (kon.)
Frýdek-M. – Třinec 2:4 (1:2 po s.n.) | Vel. Meziříčí – Třebíč 3:6 (kon.) | Vsetín – Zvolen 3:5 (kon.)
Technika Brno – Vyškov 5:7 (kon.) | Fribourg – Vítkovice 2:6 (kon.)
konec
Mountfield HK
6:1 (0:0, 5:1, 1:0)
Fehérvár AV19
Úterý 13.08.2024, 17:00 • ČPP Aréna, Hradec Králové • Přípravné zápasy
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 17:00.
     
    Hezké letní odpoledne ze Salonu republiky, kde v úterý domácí Mountfield HK odehraje své první utkání v rámci přípravy na novou sezonu. Pod Bílou věž zavítá maďarský Fehérvár AV19 – účastník mezinárodní soutěže Ice Hockey League, dříve známé jako EBEL.
     
    Mountfield HK

    Východočeši mají za sebou další poměrně rušné léto. Z týmu na zámořskou misi odešel tahoun Oliver Okuliar (Florida), defenzivní jistota Bohumil Jank se upsala mistrovi z Třince a kanadský šikula Christophe Lalancette zakotvil v Plzni. Lvi budou také spoléhat na nové maskované muže, odešli Eetu Laurikainen (Regensburg), Jan Lukáš (Vsetín) a jednička celku ze závěru sezony – Lukáš Pařík po skončení hostování zamířil do Vítkovic. Hradečtí se přes léto rozloučili také s loňským kapitánem Janem Eberlem, dlouholetými tvářemi Radkem Pilařem (Prostějov) a Michaelem Gasparem (Slavia). Výčet odchodů uzavírá Marek Zachar (Liberec), Lukáš Pajer (Litoměřice), Evan Jasper (Vídeň) a Patrik Marcel (Vítkovice).

    Naopak pod Bílou věží budeme v příštím ročníku vídat devět (staro)nových tváří. Prostor mezi třemi tyčemi budou střežit slovenský reprezentant Stanislav Škorvánek, extraligová stálice Filip Novotný a navrátilec ze zámoří – odchovanec Jan Kasal. Obranu vyztuží slovenské duo Dávid Mudrák a Martin Bučko. Útočné řady se poté rozrostou o amerického snajpra Ryana Dmowskiho, lotyšského reprezntačního gólového obra Oskarse Batnu, důrazného forvarda se zkušenostmi z AHL Jakuba Poura a o místo v sestavě v rámci zkoušky bojuje další navrátliec ze zámoří – 24letý Štěpán Pokorný.
     
    Předpokládaná sestava Mountfieldu HK:

    Kasal – Freibergs, Blain, Kalina, Pláněk, McCormack, Bučko, Mudrák – Perret, Batna, Chalupa – Pavlík, Štohanzl, Miškář – Moravec, Estephan, Jergl – Pour, Pokorný, Lang.
     
    Fehérvár AV19

    Třináctinásobný maďarský šampion měl letní období o poznání klidnější. Čtvrtfinalistu z předchozího ročníku Ice Hockey League posílili Američani se zkušenostmi z AHL Trevor Cheek, Chris Brown, jenž si připsal několik startů také v NHL a Chase Berger. Velkou posilou by měl být také Sebok Balasz, maďarský reprezentant, jenž má na svém kontě bezmála 200 kanadských bodů z finské nejvyšší soutěže. Do obrany přišel také zkušený Slovák Martin Štajnoch, který si v sezoně 2016/17 připsal 66 startů v královéhradeckém dresu.

    V kádru klubu ze stotisícového maďarského města Székesfehérvár se nachází hned několik reprezentantů této země, která se představí na nadcházejícím Mistrovství světa. V Dánsku tak sehraje zápas také proti České republice. Mezi tyto hráče patří například brankář Dominik Horváth, bek Bence Stipsicz nebo útočník Janos Hari.
     
    Oba týmy se doposud střetly pouze jednou –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ loni v přípravě zvítězili v dramatickém klání Hradečtí 5:4 po prodloužení. Jak tomu bude tentokrát? Úvodní buly je naplánováno na úterních 17 hodin na ledě ČPP Arény.
     
    Úvodní sestavy:

    Mountfield HK: Kasal (Škorvánek) – Freibergs, Blain (A), Kalina, Pláněk, McCormack, Bučko, Mudrák – Perret (A), Batna, Chalupa – Pavlík, Štohanzl, Miškář – Moravec, Estephan, Jergl – Pour, Pokorný, Lang.
    Trenér: Tomáš Martinec

    Fehérvár AV19: Horváth (Reisola) – Atkinson, Campbell, Stipsicz, Messner, Kiss, Štajnoch, Csollar, C. Ambrus – Cheek, Hari, Kuralt – Erdely, Sebök, Braun – G. Ambrus, Bartalis, Mihaly – Magosi, Nemeth, Terbocs.
    Trenér: David Kiss

    Rozhodčí: Květoň, Pražák – Lhotský, Svoboda.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    00:01
    Hosté vyhráli úvodní buly a okamžitě nahodili touš na svatyni domácích.
     
    00:21
    Souboj o kotouč ovládli Lvi, poté se záhy do šance dostal Matěj Chalupa, ale v klíčový moment mu hrací předmět sjel z hole, k zakončení tak nedošlo.
     
    01:12
    Hradečtí forčekují a získávají puk v útočné zóně.
     
    01:49
    Slibně se rozvíjející akci skončila bez úspěchu a hra se obrací na druhou stranu.
     
    02:12
    Nabídka Istvana Bartalise zpoza klece soka nikoho v bílém nenašla, domácí ale poté vyhodili kotouč přes všechny čáry a je pískán icing.
     
    02:48
    Akce Feherváru ztroskotala na soupeřově modré čáře.
     
    03:33
    Matěj Chalupa se ocitl v dobré pozici, opět mu ale kotouč z hokejky utekl.
     
    03:57
    Ofsajd maďarského celku.
     
    04:04
    Vyloučení v týmu Fehérvár AV19:
    Csollar – 2 min., sekání.
     
    05:18
    Graeme McCormack udržel puk na modré, následně pálil Matěj Chalupa. Dominik Horváth si však poradil i s následnou nebezpečnou dorážkou Oskarse Batny, skóre se zatím nemění.
     
    06:04
    Hosté v plném počtu.
     
    06:34
    Mountfieldu se následující akce po skončení solidní početní převaha nevyvedla, píská se zakázané uvolnění.
     
    06:49
    Kotouč zasáhl střídačku svěřenců Tomáše Martince, buly se bude opakovat.
     
    07:15
    Domácí vyrazili do brejku, jenž byl zakončen razantním zakončením Štěpána Pokorného, Horváth opět zvládl zasáhnout.
     
    08:20
    Dobré napadání Lvů vyústilo v zisk touše a následnou pobídku do před brankového prostoru, zde byl připravený Martin Štohanzl, jenž tečoval přihrávku těsně vedle pravé tyče!
     
    09:27
    Špatná rozehrávka hostí jim způsobila problémy, domácí se ale ke střele nedostali.
     
    10:28
    Fehervár odevzdává kotouč Hradeckým a jeho hráči míří na střídačku.
     
    12:28
    Tim Campbell vypálil od modré čáry, před Janem Kasalem číhal na teč Sebok Balasz. Ten ovšem poněkud smolně usměrnil pobídku nad prostor mezi třemi tyčemi, mladý brankář v červeném nemusel zasahovat.
     
    12:35
    Jérémie Blain si čistým hitem vyšlápl na jednoho z hráčů soupeře, za což obdržel aplaus z tribun.
     
    12:43
    Ofsajd hostí.
     
    13:31
    V mezikruží se po nepřehledné situaci naskytla skvělá palebná pozice Trevoru Cheekovi, Petr Moravce stačil pokus zblokovat.
     
    14:12
    Martin Štohanzl hledal ve skvělé příležitosti najíždějícího Kryštofa Langa, forvard s číslem dvacet nepřekonal zatím velmi dobře chytajícího Horvátha.
     
    15:13
    Ofsajd Feherváru.
     
    16:10
    Další dobrou možnost měl Jordann Perret, jenž tečoval projekltil od modré čáry v podání Petra Kaliny, maďarský maskovaný muž opět chytá.
     
    16:45
    Petr Moravec vyplaval úplně sám před klecí soupeře, zkusil rychlý forhendový blafák, který mu hezky sedl, ovšem Dominik Horváth byl opět bezchybný!
     
    17:05
    Pokus nové posily soupeře – Chrise Browna byl domácí defenzivou sražen.
     
    17:11
    Icing týmu v bílých dresech.
     
    17:32
    Lvům zatím není přáno! Radovan Pavlík najížděl z boku, jeho střela byla sražena nepříjemně pro hosty, k dorážce se však už Patrik Miškář nedostal – obrana stačila puk uklidit do bezpečí
     
    18:35
    Na druhé straně se zapotil také mladý navrátilec ze zámoří mezi třemi tyčemi Hradce, také Jan Kasal svůj tým podržel.
     
    19:02
    Ofenzivní tahoun Feherváru Janos Hari vystřelil od modré čáry, královéhradecký odchovanec v brance toho moc neviděl, jeho lapačka však byla na správném místě.
     
    19:43
    V závěru periody ještě v zajímavé příležitosti Chris Brown, hráč s třinácti starty z NHL ale tvrdou ranou z pravého kruhu přestřelil.
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    Máme za sebou úvodních dvacet minut, ve kterých se skóre nepohnulo. Oba mančafty si dokázaly vytvořit velké penzum šancí, především Dominik Horváth zatím téměř čaruje. Také hosté se ale několikrát osmělili a zahrozili, Jan Kasal rovněž ukázal svou kvalitu.
     
    Prostřední dějství vypukne přibližně v 17:49.
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    20:01
    I úvodní buly druhého dějství ovládli hosté.
     
    20:24
    Hradec právě vstřelil branku!
    Konečně jsme se dočkali prvního zářezu! Nová posila Lvů Oskars Batna našel na pravém kruhu nehlídaného MATĚJE CHALUPU, jenž se přesně trefil k pravé tyči Horváthovy svatyně střelou "dvacet nad led" a zapisuje první gól Mountfieldu HK v přípravě – 1:0. Asistence: Oskars Batna.
    20:24 CHALUPA - 1:0
     
    21:44
    Petr Moravec vyrazil do přečíslení a snažil se najít najíždějícího Aleše Jergla, pobídka však nebyla příliš přesná kvůli vracejícímu se bekovi hostí.
     
    22:17
    Fehérvár právě vstřelil branku!
    A zanedlouho máme vyrovnáno! Po zaváhaní domácích na modré čáře ujel sám vstříc Kasalovi ISTVAN TERBOCS, jenž přesně zacílil mimo dosah lapačky maskovaného muže – 1:1. Bez asistence.
    22:17 TERBOCS - 1:1
     
    23:11
    Vyloučení v týmu Mountfield HK:
    Chalupa – 2 min., podrážení.
     
    23:18
    Tim Campbel okamžitě po startu přesilovku vypálil od modré čáry pouze do mantinelu, od něj se však touš velmi nepříjemně pro domácí odrazil do brankoviště. Jan Kasal na poslední chvíli stačil puk vylovit zpod svých betonů – ten tak brankovou čáru nepřešel!
     
    23:30
    Hradec právě vstřelil branku!
    Gólový pytel roztržen! Lvi vyrazili ve vlastním oslabení do brejku dvou na jednoho, Radovan Pavlík vybídl Patrika Miškáře, který zavěsil do proti pohybu Horvátha. Spolupráce těchto odchovanců ze závěru loňského ročníku tak pokračuje i v tom novém! Asistence: Radovan Pavlík, Graeme McCormack.
    23:30 MIŠKÁŘ - 2:1
     
    24:52
    Záhy mohlo být opět srovnáno, Jan Kasal ale vytasil svůj beton a skvěle zakročil. Následně svou obětavost projevil také Oskars Batna, jenž bolestivým způsobem zblokoval dorážku z mezikruží.
     
    25:11
    Domácí v plném počtu.
     
    26:34
    Hradec právě vstřelil branku!
    Lvi jdou do trháku! Po střele od modré čáry nikdo nevěděl, kde je puk, ten nejrychleji našel Kryštof Lang a poslal jej směr tři tyče, jeho projektil byl ještě sražen. Následně ale vykoukla před Petrem Moravcem odkrytá svatyně a mladý forvard bez problému uklidil puk na místo určení – 3:1! Asistence: Kryštof Lang.
    26:34 MORAVEC - 3:1
     
    27:34
    Vhazování před Horváthem.
     
    28:10
    Vyloučení v týmu Fehérvár AV19:
    G. Ambrus – 2 min., podrážení.
     
    28:40
    Oskars Batna vjel do třetiny, prohodil si kotouč s Jordannem Perretem a z úhlu vypálil, místo v horních patrech tabulky ovšem nenašel.
     
    29:18
    Nepřesný pas Jakuba Poura smolně vyhnal Lvy z pásma, jenže ti se brzy vrací na místo činu.
     
    30:10
    Hosté v plném počtu.
     
    30:26
    Početní převaha týmy zpod Bílé věže úspěch nepřinesla, icing soka ale Mountfield vrací do ofenzivní třetiny.
     
    31:05
    Boj o puk za klecí soupeře vyzněl příznivě pro Fehervár, který vyrazil dopředu, následná akce ale nic nepřinesla.
     
    32:04
    Hra se teď překlápí ze strany na stranu, nejprve by v brejku odzbrojen Štěpán Pokorný, záhy se na Kasala řítil jeden z hostí, ovšem svatyni minul.
     
    32:49
    Hradec právě vstřelil branku!
    A je tu další zásah! Radovan Pavlík zapisuje dnešní druhou asistenci, když po vjezdu do pásma vybídl z druhé vlny přijíždějícího GRAEMA MCCORMACKA, kanadský obránce svižným švihem zápěstím zvyšuje na 4:1. Asistence: Radovan Pavlík, Patrik Miškář.
    32:49 MCCORMACK - 4:1
     
    33:49
    Vyloučení v týmu Fehérvár AV19:
    Sebok – 2 min., krosček.
     
    34:33
    Po vícero křižných pasech v přesilovce se k ráně odhodlal Giorgio Estephan, jeho projektil i následnou dorážku pokryl maďarský maskovaný muž.
     
    35:34
    Hradec právě vstřelil branku!
    Mountfield chce víc a v početní výhodě navyšuje svůj náskok! Radovan Pavlík potřetí v roli asistenta, z pravé strany poslal chytře puk do ohně, kde byl připravený Patrik Miškář – hradecký fantom z vyřazovacích bojů z roku 2023 skóruje podruhé v utkání, tentokrát díky odrazu od brusle – 5:1. Asistence: Radovan Pavlík.
    35:34 MIŠKÁŘ - 5:1
     
    36:39
    Píská se ofsajd.
     
    37:58
    Hradecké napadání přineslo úspěch v podobě zisku kotouče a následné příležitosti, pas do brankoviště ale na hráče v červeném neprošel.
     
    38:41
    Domácí příznivci na chvíli slavili, ovšem Štěpán Pokorný touš do branky dopravil jasně fotbalovým způsobem – skóre se tedy nemění!
     
    39:46
    Na sklonku záživné části ještě gólmana Feherváru prověřil Jordann Perret, Dominik Horváth byl připraven.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    Druhá perioda je minulostí, tentokrát byla o poznání produktivnější, nabídla hned šest branek. Hradečtí jsou znatelně aktivnějším celkem a i díky výraznému přispění dua Radovan Pavlík (0+3), Patrik Miškář (2+1) vedou po čtyřiceti minutách 5:1.
     
    Třetí část odstartuje přibližně v 18:43.
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    40:25
    Matěj Chalupa má na svém kontě úvodní střelu třetí třetiny, ta ovšem mířila po zemi vedle branky.
     
    41:30
    Pokus Bence Stipsicze od modré čáry byl sražen.
     
    41:58
    Aleš Jergl zkusil štěstí, z pravého kruhu vypálil nepřesně.
     
    42:31
    Následně Horvátha vylekal také Petr Moravec, z levé strany zacílil jen těsně vedle pravé tyče.
     
    43:28
    Mountfield nahazuje do pásma Feherváru a míří střídat.
     
    44:33
    Ani jeden z týmů si v posledních minutách nevytváří souvislejší tlak nebo gólové příležitosti.
     
    45:08
    Roland Kiss zblízka prověřil maskovaného muže v červeném, když se ujal volného kotouče, Jan Kasal stačil nebezpečí zažehnat.
     
    46:24
    Icing Mountfieldu.
     
    46:31
    Touš končí na střídačce maďarského mužstva.
     
    47:04
    Před svatyní Feherváru se odehrála velmi nepřehledná skrumáž, záhy se ke střeleckému ohrožení branky dostal Petr Kalina a Kryštof Lang, oba Lvi však mohutný blok neprostřelili.
     
    48:25
    Trevor Cheek uháněl na Kasala z levého křídla, tvrdým pokusem rozezněl tyč!
     
    49:03
    Hradec právě vstřelil branku!
    Je tady šestý zářez Královéhradeckých! Patrik Miškář vybojoval kotouč a poslal jej po mantinelu na modrou čáru, kde se netypicky nacházel obránce zastoupivší RADOVAN PAVLÍK, rychlý forvard dnes hrající ve skvělé formě se zdálky nemýlil! Asistence: Patrik Miškář, Jérémie Blain.
    49:03 PAVLÍK - 6:1
     
    50:45
    Josh Atkinson dostal nabito na kruh a pořádně prověřil juniora mezi třemi tyčemi Lvů, ten si však skvěle počínal i proti následující dorážce z blízka.
     
    51:33
    Icing Feherváru.
     
    52:38
    Touš přeletěl přes plexisklo, a tak se jeden malý příznivec Mountfieldu může radovat z nového suvenýru.
     
    52:38
    Vyloučení v týmu Fehérvár AV19:
    Horváth – 2 min., zdržování hry / vystřelení nebo vyhození puku mimo hrací plochu, odpyká C. Ambrus.
     
    53:48
    Domácím se tato početní převaha příliš nedaří.
     
    54:15
    Mužstvo v bílém se opět osvobozuje.
     
    54:38
    Hosté v plném počtu.
     
    55:01
    Hosté si zahrají přesilovku, po odpískání se strhla lehčí potyčka.
     
    55:01
    Vyloučení v týmu Mountfield HK:
    Perret – 2 min., krosček.
     
    55:20
    Chris Brown vyslal pumelici od modré čáry, ta ovšem trefila pouze mantinel za domácí kasou střeženou Janem Kasalem.
     
    56:22
    Csanad Erdely se pokoušel o dorážku střely od modré svého kolegy, Jan Kasal i přes Maďarovo aktivní naléhání puk ze své moci nepustil.
     
    57:01
    Domácí v plném počtu.
     
    Dnešní utkání sleduje 1561 diváků.
     
    58:22
    Hradečtí se sami vyhnali z útoku.
     
    58:41
    Touš končí na domácí střídačce, zpátky na kluziště jej musel vhodit až královéhradecký lodivod, dnes poněkud netradičně, s brýlemi.
     
    59:19
    Zápas má klidnější tempo a směřuje se k jeho konci.
     
    59:56
    Utkání končí za svatyní Mountfieldu, první přípravný mač tohoto ročníku končí výsledkem 6:1.
     
    Konec zápasu.
     
    Nejlepší hráči zápasu:
    Mountfield HK: Radovan Pavlík
    Fehervár AV19: István Terbócs
     
    Máme za sebou utkání, které nakonec skončilo vysokou výhrou domácích 6:1. Lvi byli lepším celkem a svou herní převahu dokázali odrazit i ve skóre. Východočechy tentokrát bodově táhl Radovan Pavlík, jenž se blýskl hned čtyřmi body. V brance byl také spoleh na navrátilce ze zámoří, juniora ročníku 2005, Jana Kasala. Ten sice neměl tolik práce jako jeho maďarský protějšek, i tak ale odevzdal velmi dobrý výkon při své premiéře v hlavním týmu.
     
    To už bude ode mě pro tentokrát všechno, příjemný zbytek dne a zase někdy na počtenou! (19:19:46)

    Šimon Zemánek

    Branky a nahrávky: 21. Chalupa (Batna), 24. Miškář (Pavlík, McCormack), 27. Moravec (Lang), 33. McCormack (Pavlík, Miškář), 36. Miškář (Pavlík), 50. Pavlík (Miškář, Blain) – 23. Terbocs


    Mountfield HK: Kasal (Škorvánek) – Freibergs, Blain (A), Kalina, Pláněk, McCormack, Bučko, Mudrák – Perret (A), Batna, Chalupa – Pavlík, Štohanzl, Miškář – Moravec, Estephan, Jergl – Pour, Pokorný, Lang.
    Trenér: Tomáš Martinec

    Fehérvár AV19: Horváth (Reisola) – Atkinson, Campbell, Stipsicz, Messner, Kiss, Štajnoch, Csollar, C. Ambrus – Cheek, Hari, Kuralt – Erdely, Sebök, Braun – G. Ambrus, Bartalis, Mihaly – Magosi, Nemeth, Terbocs.
    Trenér: David Kiss

    Rozhodčí: Květoň, Pražák – Lhotský, Svoboda

    Diváci: 1561