Ath. Bilbao – Getafe 1:1 (kon.) | Real Betis – Girona 1:1 (kon.)
konec
Real Betis
1:1 (1:0)
Girona FC
Čtvrtek 15.08.2024, 21:30 • Estadio Benito Villamarín (Sevilla) • Španělská LaLiga • 1. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 21:30.
     
    Hezký čtvrteční večer všem milovníkům fotbalu! Tak jsme se dočkali a startuje také jedna z nejlepších klubových soutěží světa – španělská La Liga! Na programu je její úvodní kolo a společně se podíváme na zápas mezi Realem Betis a Gironou FC. Výkop je na Estadio Benito Villamarín v Seville naplánován na 21:30 hodin, tak se pohodlně usaďte a já Vás provedu tímto přenosem.
     
    Real Betis

    Tradiční španělský klub ve své více než stoleté historii oslavil jedenkrát mistrovský titul v domácí soutěži a k tomu přidal tři trofeje z Copa del Rey, tedy španělského ligového poháru. V sezoně 2005/06 se Betis stal prvním klubem z Andalusie, který se zúčastnil skupinové fáze Ligy mistrů UEFA v její novodobé podobě. Uplynulý ročník La Ligy zakončil Betis na 7. místě se ziskem 57 bodů a obsadil tak poslední příčku zajišťující evropské poháry v této sezoně – může se těšit na boje v Konferenční lize. Svěřenci velezkušeného chliského stratéga Manuela Pellegriniho si zahráli v pohárové Evropě také loni, ve skupině Evropské ligy narazili mimo jiné na pražskou Spartu a museli se spokojit až s třetím místem. To znamenalo přesun do Konferenční ligy, kde ale byl v play-off překvapivě nad síly Betisu chorvatský Dinamo Záhřeb.
    Tým v loňské sezoně střelecky táhl brazilský forvard Willian José, ten ale po sezoně odešel střílet góly do Spartaku Moskva. Mezi opory současného kádru patří zkušení záložníci William Carvalho a Nabil Fekir, ofenzivní hrozbou pro obrany soupeřů jsou bývalý reprezentant Isco a také rychlý křídelník Abde Ezalzúlí.
     
    Girona FC

    Fotbalový klub z katalánské Girony se do La Ligy vrátil po sezoně 2021/22, kdy skončil ve druhé lize na 6. místě ale úspěšně zvádl play-off proti Tenerife a mohl se radovat z postupu. Ve své první sezoně po návratu mezi španělskou elitu skončila Girona na solidním 10. místě v klidném středu tabulky. V loňském ročníku pak svěřenci španělského trenéra a bývalého ofenzivního záložníka Míchela napsali nejhezčí kapitolu v historii klubu, když téměř celou sezonu bojovali s Realem Madrid o titul a nakonec brali 3. příčku a kvalifikovali se tak premiérově do Ligy mistrů. Girona se navíc mohla pyšnit s 85 vstřelenými góly druhou nejlepší ofenzivou soutěže. Králem ligových střelců se s 24 góly stal ukrajinský forvard Artěm Dovbyk, který přišel teprve před rokem z ukrajinského Dnipra-1. Letos si ale budou už muset poradit fotbalisté Girony bez něj, Dovbyk vyslyšel vábení italského AS Řím a letos už bude nastupovat v Serii A. Také o dalšího z tahounů Girona přišla – mrštný 20letý křídelník Sávio, který měl na kontě 9 gólů a 10 asistencí, se přesunul za Pepem Guardiolou do kádru Manchesteru City. Girona ale na ztráty svých opor reagovala a trenér Míchel před sezonou přivítal záložníka Donny van de Beeka, čerstvého olympijského vítěze Ábela Ruize a také Ladislava Krejčího, který by měl po přestupu ze Sparty Praha vyztužit obranné řady katalánského celku.
     
    Vzájemné zápasy

    Oba celky se pravidelně potkávají v rámci ligových bojů v La Lize. V loňské sezoně skončilo utkání v rámci 18. kola v Seville remízou 1:1. Gironu poslal v 1. poločase do vedení Artěm Dovbyk, Betis ale porážku před vlastními fanoušky nepřipustil a v 88. minutě srovnal argentinský obránce German Pezzella.
    Odvetu a poslední vzájemné měření sil nabídlo na jaře 30.kolo a z domácí výhry 3:2 se radovala Girona. Po dvou gólech na obou stranách zapsali Artěm Dovbyk a Willian José, utkání ale pro domácí rozhodl v nastaveném čase 37letý uruguayský sniper Cristhian Stuani, který je dlouholetou oporou Girony.
    Z posledních deseti vzájemných duelů pak máme bilanci sedmi vítězství Realu Betis, dvou remíz a jedné výhry Girony. Ta na jaře letošního roku porazila Betis po dlouhých 14 letech.
     
    Všichni aktéři dnešního zápasu již jsou na hrací ploše a za okamžik tu máme úvodní výkop.
     
    Domácí Real Betis bude hrát v tradičních zeleno-bílých dresech, hosté z Girony jsou celí v tmavě modrém.
     
    Úvodní výkop obstarají hráči Realu Betis.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Při prvním útočném výpadu domácích byl zezadu faulován Nabil Fekir a hráči Realu Betis tak pokračují v práci s míčem.
     
    2
    Nadějně vyhlížející akce Girony končí zvednutým praporkem pomezního sudího. Rozehrávat z vlastního vápna bude Rui Silva.
     
    3
    Ač dělal co mohl. Romain Perraud se proti přesile obránců Girony do vápna soupeře neprobil a o míč přichází.
     
    4
    Další rychlá kombinace hostů vyústila v nahrávku Bryana Gila do vápna na Ábela Ruize, který sice z úhlu trefil tyč, byl ale v době přihrávky v ofsajdu a míč tak budou mít k dispozici domácí.
     
    6
    Real Betis právě vstřelil branku!
    První rohový kop zápasu zahrávali domácí a Nabil Fekir poslal přesný centr na malé vápno, na který si nejvýše vyskočil MARC BARTRA a prudkou hlavičkou pod břevno překonává Paula Gazzanigu – 1:0! To je snový úvod pro Real Betis.
    6. Marc BARTRA - 1:0
     
    8
    Bryan Gil byl okamžitě po převzetí míče zdvojen domácími hráči a ti budou po teči Gila vhazovat.
     
    9
    Youssouf Sabaly se do vápna Girony neproháčkoval, po zásahu hostujících obránců ale zůstávají domácí na míči.
     
    10
    Domácí se díky dobrému presingu dostali na půli Girony k míči, Nabil Fekir ale neposlal na velké vápno ideální nahrávku Pablo Fornalsovi a akce Betisu je u konce.
     
    12
    Míč mají v držení fotbalisté Girony a trpělivě kombinují na vlastní polovině.
     
    13
    Oriol Romeu hledal svým centrem do vápna nabíhajícího Bryana Gila, jeho pas byl ale delší než bylo zdrávo a končí až v zámezí. Rozehrávat od branky bude Rui Costa.
     
    14
    Tempo hry se po hektickém úvodu zápasu nyní trochu zklidnilo, míč mají v držení hosté a vyměňují si krátké přihrávky na vlastní polovině.
     
    17
    Na pravé straně se otevřelo více prostoru pro Bryana Gila, který po kličce Perraudovi odcentroval do vápna, pokus Yangela Herrery z voleje ale letí nad břevno.
    17. Yangel Herrera pálí z voleje nad bránu.
     
    18
    Prostrkávačka Williama Carvalha na velké vápno se nesetkala s pochopením jeho spoluhráčů a Betis přichází o míč.
     
    20
    Po sérii rychlých nahrávek se sám před Gazzanigou ocitl Aitor Ruibal, v obrovské příležitosti ale proti gólmanovi Girony neuspěl a po jeho zásahu bude Betis zahrávat rohový kop.
    20. Obrovská šance Aitora Ruibala a skvělý zákrok Gazzanigy.
     
    21
    Hostující obrana si s centrem od rohového praporku poradila a míč má v moci Paulo Gazzaniga.
     
    22
    Prudký centr Miguela Guttiérreze našel na zadní tyči hlavu aktivního Bryana Gila, ten ale nezamířil přesně a míč letí hodně vedle.
     
    24
    Ivan Martín poslal do vápna měkký centr, dobře postavený Romain Perraud ale odvrací míč na roh.
     
    25
    Rohový kop hostů se ve vápně stal kořistí obrany Betisu. Rukou navíc před šestnáctkou zahrál Yangel Herrera a rozehrávky se ujme Rui Costa.
     
    27
    Hlavní rozhodčí Miguel Ortiz nepřehlédl držení za dres, kterým se provinil Ábel Ruiz na Nabilu Fekirovi a Betis bude rozehrávat standardku.
     
    28
    Nabil Fekir se ujmul exekuce přímého volného kopu, domácí si ale ve vápně Girony počínali nedovoleně a míč tak mají k dispozici hosté.
     
    29
    Hlavní rozhodčí Miguel Ortiz přerušuje hru a dává oběma celkům prostor na doplnění tekutin.
     
    31
    Hra znovu pokračuje, Girona je bez míče po nepřesné přihrávce na Oriola Romeu a hráči Betisu kombinují na polovině hřiště.
     
    32
    Miguel Guttiérez elegantně odstavil od míče Pabla Fornalse, dostal se s ním ale při tom do zámezí a vhazovat tak budou hráči Realu Betis.
     
    34
    Výpad Romaina Perrauda po levé straně nebyl v jeho podání zakončen kvalitním centrem do vápna a ohrožení branky Girony se tak nekoná.
     
    35
    Ábel Ruiz si před vápnem posunul míč na levačku a vypálil, jeho záměr byl ale předem čitelný a domácí obrana jeho přízení ránu blokuje.
     
    36
    Centr hostů za obranu Betisu hledal nabíhajícího Ábela Ruize, Rui Costa byl ale rychle venku z branky a míč odehrává před forvardem Girony do bezpečí. Ábel Ruiz navíc při dohrátí celé situace domácího gólmana fauloval a hlavní rozhodčí píská.
     
    38
    Ránu Pabla Fornalse ztečovala obrana Girony do míst, kde stál Aitor Ruibal, jeho technická střela ale v tuto chvíli nebyla nejlepším řešením a míč končí vedle levé tyče.
     
    40
    Bryan Gil kulatý nesmysl do vápna nedostal, jeho centr blokuje tělem Marc Bartra a domácí navíc získávají míč pro sebe.
     
    42
    Obrana Girony nechala na levé straně hodně prostoru, čehož využil rychlým náběhem Romain Perraud, dostal míč před šestnáctkou a vypálil, jeho přízemní rána na zadní tyč ale o kus míjí branku Gazzanigy.
     
    44
    Domácí zvolili rozehrávku rohového kopu nakrátko, míč se rychle vrátil na kopačky Nabila Fekira, který poslal do vápna Girony další nebezpečný centr, na který si naskočil Juanmi, v záklonu ale nezamířil mezi tři tyče. Je to ale další varování pro obranu hostů.
    44. Juanmi hlavičkuje po centru Nabila Fekira nad branku Girony.
     
    45
    Hlavní rozhodčí Miguel Ortiz nastavuje 3 minuty nad rámec 1. poločasu.
     
    45+1
    William Carvalho zkusil přenést hru na levou stranu, jeho nákop na Juanmiho ale byl nedostižitelný a míč končí v zámezí. Vhazování pro Gironu.
     
    45+3
    Oriol Romeu přišel lacino na polovině hřiště o míč a hned z toho bylo přečíslení, centr Nabila Fekira na zadní tyč ale boxuje pryč z vápna Paulo Gazzaniga.
     
    45+3
    První poločas skončil.
     
    Je za námi 1. poločas, ve kterém se diváci na Estadio Benita Villamarína rozhodně nenudili a spokojenější odcházejí do kabin domácí, kteří vedou po hlavičce Marca Bartry 1:0. Hosté z Girony do zápasu vstoupili aktivněji, Real Betis ale udeřil z prvního rohu v zápase a poté se již obraz hry vyrovnal. Více nebezpeční před vápnem soupeře jsou zatím domácí, vedení mohl navýšit Aitor Ruibal, ve stoprocentní šanci jej ale vychytal Paulo Gazzaniga a drží tak šance Girony na body.
     
    Druhý poločas začne přibližně v 22:35 hodin.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    47
    Hosté začínají stejně jako v první půli aktivně, proti dobře zformované obraně Betisu je ale pro hráče Girony obtížné najít okénko k ohrožení branky.
     
    49
    V dobré pozici ve vápně se objevil Portu, v době centru do vápna ale byl v ofsajdu a útočná akce Girony tak končí.
     
    51
    Bryan Gil si navedl míč až do šestnáctky a vypálil levou, jeho přízemní střela ale letěla přesně do míst, kde stál připravený Rui Silva a ten si na jeho ráně smlsnul.
     
    52
    Youssouf Sabaly zamýšlel odcentrovat před branku Girony, míč mu ale sjel po nártu a jeho centr tak končí pouze na boční síti. Od branky bude rozehrávat Paulo Gazzaniga.
     
    54
    Co dnes domácím funguje, je rychlý přechod do protiútoku. Teď se hráči Betisu dostali na pár přihrávek až na polovinu Girony, akci zakončoval Nabil Fekir, jeho rána levačkou ale pouze prolétla vedle pravé tyče.
     
    55
    Rui Silva dobře četl hru, vybíhá za hranici velkého vápna a zahrává míč do zámezí před atakujícím Ábelem Ruizem.
     
    56
    Rohový kop hostů nenadělal domácí obraně starosti. Po opakovaném centru do vápna ale raději Youssouf Sabaly zahrává míč na další roh.
     
    57
    Exekuci rohového kopu si vzal na starost Portu, jeho kroucený centr do vápna ale končí u domácích stoperů.
     
    59
    Na středu hřiště se otevřel prostor Bryanu Gilovi, který se dvakrát nerozmýšlel a vypálil, jeho pokus levou ale míjí pravou tyč o dobrý metr.
     
    59
    Střídání v týmu Real Betis:
    ze hřiště odchází Pablo Fornals, přichází Rodrigo Sánchez,
    ze hřiště odchází Juanmi, přichází Abde Ezalzúlí.
     
    60
    Ábel Ruiz obdržel na malé vápno přesnou přihrávku a střelou z první rozezvonil tyč, pomezní sudí ale mává ofsajd a rozehrávat tak bude Rui Silva.
     
    62
    Fotbalisté Girony jsou v posledních minutách čím dál více na míči a snaží se propracovat před branku Betisu.
     
    64
    Další rychlý kontr domácích znovu zaváněl gólem! Míč se sice k Nabilovi Fekirovi nedostal, po nešťastné teči hostů se ale do něj z hranice šestnáctky opřel Rodrigo Sánchez, Paulo Gazzaniga ale proti jeho ráně pod břevno vytahuje parádní zákrok. Uvidíme rohový kop.
    64. Střelu Rodriga Sáncheze pod břevno vyráží skvělým zákrokem Paulo Gazzaniga.
     
    65
    Obrana Girony se ubránila a míč končí v rukavicích Paula Gazzanigy, Ten volí rozehrávku nakrátko přes obránce.
     
    67
    Střídání v týmu Girona FC:
    ze hřiště odchází Oriol Romeu, přichází Jhon Solís,
    ze hřiště odchází Portu, přichází Iker Almena.
     
    68
    Pohledná kombinace hráčů Girony konči po nepřesné přihrávce na Yangela Herreru na hranici šestnáctky. Domácí získávají míč a můžou se vydat do útoku.
     
    70
    Střídání v týmu Real Betis:
    ze hřiště odchází Aitor Ruibal, přichází Ezequiel Ávila.
     
    70
    Střídání v týmu Girona FC:
    ze hřiště odchází Yangel Herrera, přichází Gabriel Misehouy.
     
    72
    Girona právě vstřelila branku!
    A začínáme odznovu. Vyrovnávací trefu zařídila souhra střídajících hráčů, svkělou práci odvedl Iker Almena, která se hezky uvolnil na pravé straně a předložil milimetrový pas na malé vápno, kde stál připravený GABRIEL MISEHOUY a střelou z první posílá míč do sítě mimo dosah Rui Silvy – 1:1!
    72. Gabriel MISEHOUY - 1:1
     
    74
    Betis si mohl vzít vedení rychle zpět, Ezequiel Ávila napálil odražený míč z voleje do tyče! Paulo Gazzaniga se za míčem jen ohlédl.
    74. Ezequiel Ávila z voleje trefuje tyč.
     
    76
    Hlavní rozhodčí Miguel Ortiz dává stejně jako v první půli oběma týmům prostor občerstvit se.
     
    78
    Zdravotní problém avizoval Ábel Ruiz. Vypadá to ale, že bude v pořádku a již se zapojuje zpět do hry.
     
    79
    Střídání v týmu Real Betis:
    ze hřiště odchází Marc Roca, přichází Sergi Altimira,
    ze hřiště odchází William Carvalho, přichází Johnny Cardoso.
     
    79
    Přízemní pas Bryana Gila z levé strany končí v moci Rui Silvy. Ten rozehrává nakrátko přes stopery.
     
    81
    Střídání v týmu Girona FC:
    ze hřiště odchází Abel Ruiz, přichází Ladislav Krejčí,
    ze hřiště odchází Bryan Gil, přichází Cristhian Stuani.
     
    83
    Romain Perraud dostává za prostesty žlutou kartu. Rozhodnutí Miguela Ortize stejně nezměnil a s míčem na kopačkách hrají hosté.
     
    84
    Hráči Girony si teď sami zadělali na problémy, po ztrátě před vlastním vápnem míč doputoval až k Johnny Cardosovi, tomu ale rána nesedla a letí hodně vedle.
     
    86
    Rychlou kombinaci Girony zakončoval ve vápně z otočky Christian Stuani, trefil ale blok obránců Betisu a Rui Silva tak nemusel zasahovat.
     
    87
    Na druhé straně si našel odražený míč na velkém vápně Johnny Cardoso, jeho pumelice ale končí kousek vedle levé tyče.
    87. Johnny Cardoso pálí těsně vedle.
     
    88
    Nechybělo mnoho a hrdinou zápasu mohl být střídající Gabriel Misehouy, který ukázal dobrý výběr místa ve vápně a dostal se do zakončení na přední tyči. Domácí obrana ale na poslední chvíli míč tečuje a Girona bude zahrávat od rohového praporku.
     
    89
    Centr Gabriela Misehouye z rohu nikoho ze spoluhráčů ve vápně neoslovil. Domácí se osvobozují a můžou vyrazit do útoku.
     
    90
    Hlavní rozhodčí Miguel Ortiz nastavuje 6 minut nad rámec řádné hrací doby.
     
    90+1
    S míčem teď nic nevymýšlel Nabil Fekir a jeho skákavá rána levačkou jen těsně prolétla kolem levé tyče!
    90+1. Nepříjemná rána Nabila Fekira prolétla těsně vedle levé tyče.
     
    90+3
    Na druhé straně zkusil střelu zpoza šestnáctky Iker Almena, míč ale končí hodně vedle branky.
     
    90+4
    Dobrou obrannou práci ve vlastním vápně teď odvedl Miguel Guttiérez a získává pro Gironu míč.
     
    90+6
    Na míči jsou fotbalisté Betisu, v závěru se jim ale nedaří dostat před vápno Girony.
     
    90+7
    Konec zápasu.
     
    Zazněl závěrečný hvizd a utkání končí remízou 1:1. Nutno říci, že remíza je vzhledem k průběhu utkání spravedlivým rozuzlením. Real Betis se dostal do vedení v 6. minutě po hlavičce Marca Bartry, Gironě ale bod vynesla po změně stran souhra střídajících hráčů -Iker Almena nahrával a Gabriel Misehouy zakončoval. Vzápětí mohl Betis znovu poslat do vedení Ezequiel Ávila, z voleje ale pálil pouze do tyče. I přes několik dalších dobrých šancí na obou stranách jsme ale další gól neviděli a oba týmy tak na úvod La Ligy zapisují do tabulky bod. V 81. minutě se dostal na hřiště také Ladislav Krejčí a zapsal tak dnes svůj debut v La Lize v dresu Girony.
     
    Držení míče: 42 % : 58 %.
    Střely na branku: 4:2. Střely mimo: 9:7. Rohy: 4:4. Ofsajdy: 1:3. Fauly: 9:7.
     
    To je ode mě pro dnešek vše, děkuji za pozornost a budu se těšit u dalších přenosů. (23:36:35)

    Jakub Holínka

    Branky: 6. Bartra (Fekir) – 72. Misehouy (Almena)

    Karty:   83. Perraud (RBE)


    Držení míče: 42 % : 58 %.
    Střely na branku: 4:2. Střely mimo: 9:7. Rohy: 4:4. Ofsajdy: 1:3. Fauly: 9:7.
    Real Betis: R. Silva – Sabaly, Bartra, D. Llorente, Perraud – Carvalho (79. Cardoso), M. Roca (79. S. Altimira) – Fornals (59. R. Sánchez), Fekir (C), Juanmi (59. Ezalzúlí) – Ruibal (70. Ávila).
    Náhradníci: Adrián, Vieites – Bellerín, Diao, Losada, R. Rodríguez.

    Trenér: Manuel Pellegrini

    Girona FC: Gazzaniga – A. Martínez (C), Da. López, Blind, Gutiérrez – Y. Herrera (70. Misehouy), Romeu (67. Solís), I. Martín – Portu (67. Almena), Ruiz (81. Krejčí), B. Gil (81. Stuani).
    Náhradníci: Carlos – Frances, Juanpe, J. Roca, van de Beek, Villa.

    Trenér: Míchel

    Rozhodčí: Ortiz – Garrido, Santiago