Celta Vigo – Alavés 2:1 (kon.) | Las Palmas – Sevilla 2:2 (kon.)
konec
Celta de Vigo
2:1 (0:1)
Deportivo Alavés
Pátek 16.08.2024, 19:00 • Abanca-Balaídos, Vigo • Španělská LaLiga • 1. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Z tohoto zápasu je to vše, děkujeme za pozornost. (21:11:29)
     
    Držení míče: 65 % : 35 %.
    Střely na branku: 4:2. Střely mimo: 2:4. Rohy: 3:3. Ofsajdy: 4:3. Fauly: 7:20.
     
    V Galicii vládne spokojenost. Celta po gólové hlavičce Kikeho Garcíi otočila stav dvěma góly ve druhém poločase a sezóna 2024/25 pro ni začíná tříbodovým ziskem. Klíčem k úspěchu bylo střídání Swedberga. Švéd v 66. minutě vyrovnal na 1:1 a později narýsoval kapitánu Aspasovi asistenci na vítězný gól, jemuž předcházely dva neproměněné brejky Alavésu.
     
    90+7
    Konec zápasu.
     
    90+6
    Moriba doběhl sraženou přihrávku Iglesiase a velmi inteligentním způsobem si došel pro rohový kop. Celta si v nastaveném čase zkušeně hlídá náskok.
     
    90+5
    Abdelkabír Abqár se tak dlouho pohyboval na hraně pravidel, až v nastaveném čase žlutou kartu skutečně vyfasoval. Jednalo se o faul na Iglesiase u středového kruhu.
     
    90+4
    Iglesias podběhl centr z pravého konce hřiště. V tu chvíli to vypadalo na brejk Alavésu, ale to by Novoa musel být úspěšnější v rychlostním souboji.
     
    90+3
    Moriba uspěl v souboji u koncové čáry a zprava poslal výborný centr k Aspasovi, jehož rána voleje proletěla vedle pravé tyče.
     
    90+2
    Iglesias opakovaně uplatnil robustní postavu a podržel míč u branky Alavésu. Navíc přišel faul, kvůli kterému Deportivo nemůže myslet na vyrovnání.
     
    90+1
    Nastavuje se 7 minut.
     
    90
    Villalibre elegantně přenesl hru na levý kraj vápna. Rioja tam byl zprvu volný, ale nakonec odcentroval do připravených obránců Viga.
     
    89
    Abdelkabír Abqár se zahákl o ruku Iglesiase a nepustil ho k nákopu, který se poroučel mimo hrací plochu. Sivera neprodleně rozehrává akci Basků.
     
    88
    Luis Rioja kopl standardní situaci jen na hlavu Iglesiase. Deportivo se vrátilo k vlastnímu brankáři a pak míč definitivně pozbylo faulem na Moribu.
     
    87
    Damián Rodríguez uhasil doutnající požár taktickým faulem za žlutou kartu. Zatažení za Rijojův dres zkrátka nemohlo uniknout pozornosti rozhodčího Gonzáleze.
    84. Iago ASPAS - 2:1
     
    84
    Celta Vigo právě vstřelila branku!
    Neproměněné šance Deportiva jsou tvrdě potrestány! Minguezovu přihrávku k ose hřiště Swedberg z jedničky sklepl před IAGA ASPASE. Velezkušený kapitán Viga zachoval klid a z ostrého úhlu neomylně otočil stav na 2:1.
     
    82
    Benavídezova kolmice poslala do dalšího úniku Villalibreho. Ani tato šance gólové vyvrcholení ale neměla, protože Villar šestadvacetiletého útočníka vychytal!
     
    81
    Jailson vyrobil obrovskou minelu u středového kruhu. Stoichkovovi v úniku chybělo trochu více rychlosti a ve snaze obhodit gólmana Villara trefil nohu vracejícího se Javiho Rodrígueze.
     
    80
    Střídání v týmu Deportivo Alavés:
    ze hřiště odchází Kike García, přichází Asier Villalibre.
     
    80
    Střídání v týmu Deportivo Alavés:
    ze hřiště odchází Ander Guevara, přichází Carlos Benavídez.
     
    80
    Alavés ve čtyřech pelášil na zbývající dva obránce. Pro ty nakonec všechno dobře dopadlo, neboť Novoa obdržel Vicenteho přihrávku na paty.
     
    79
    Williot Swedberg se zodpovědně vrátil k zadní čáře a při vyvážení získaného míče si vynutil faul. Celta zase valí dopředu.
     
    78
    Střídání v týmu Celta de Vigo:
    ze hřiště odchází Tasos Douvikas, přichází Borja Iglesias.
     
    76
    Před závěrečnou čtvrthodinou dostaly oba týmy další pauzu na pití.
     
    75
    Douvikas se v dalším náběhu ocitl v klinči s Abqárem. Kvůli tomu spadl a mezitím se letící nákop ocitl u Antonia Sivery.
     
    74
    Stoichkov musel dlouho čekat na druhou vlnu. U rohu vápna vymyslel přihrávku na Guevaru, jenže kapitán Alavésu s touto variantou jaksi nepočítal.
     
    73
    Douvikasův náběh za obranu zužitkován nebyl. Kolmice z hloubi pole se zasekla na kopačkách některého z hostujících fotbalistů.
     
    72
    Žádná větší panika před Villarem nevznikla. Hosté zacouvali k Siverovi, jenž sice vracel míč až na hrot, ale Stoichkov se přes Carlose Domíngueze do koncovky neprobil.
     
    71
    Carlos Vicente měl na křídle dostupného Novohu, jehož centr z prvního doteku byl Minguezou sražen na rohový kop.
     
    70
    Luis Rioja na levém křídle odcentroval přes dvojblok. Kike García do této přihrávky vložil špičku kopačky a nasměroval míč těsně vedle vzdálenější tyče.
     
    68
    Střídání v týmu Deportivo Alavés:
    ze hřiště odchází Jon Guridi, přichází Stoichkov.
     
    68
    Střídání v týmu Deportivo Alavés:
    ze hřiště odchází Tomás Conechny, přichází Luis Rioja.
    66. Williot SWEDBERG - 1:1
     
    66
    Celta Vigo právě vstřelila branku!
    Hektický průběh druhého poločasu je završen vyrovnávajícím gólem! Conechného chyba vrátila hru do prořídlé obrany Deportiva. Střídající WILLIOT SWEDBERG si pustil míč k hranici vápna a tvrdě ho poslal k levé tyči, kam Sivera nedosáhl.
     
    65
    Střídání v týmu Celta de Vigo:
    ze hřiště odchází Fran Beltrán, přichází Ilaix Moriba.
     
    65
    Abqárův faul měl za následek standardní situaci takřka přesně z osy hřiště. Minguezův projektil jemně tečoval Diarra a to připravilo Siverovi krušné chvíle, protože se musel za míčem vracet doprostřed brány.
    65. Sivera chytil Aspasovu hlavičku
     
    65
    Za Minguezovým centrem z hloubi pole vystartoval Aspas. Tenaglia domácího kapitána neuhlídal, nicméně Sivera jeho hlavičku rukou zlikvidoval!
     
    64
    Swedberg byl Aspasovou přihrávkou zahnán k zadní čáře. Míč ve hřišti udržel, ale Vicente mu ho v následném souboji čistě vzal.
     
    63
    Po změně stran získala hra na tempu. Ani jeden tým neztrácí čas zdlouhavou rozehrávkou a přímočaře vyjíždí do nezformovaných obran.
     
    62
    Všudypřítomný Jon Guridi pomohl ubránit roh. Hugo Álvarez dostal šanci ještě jednou nacentrovat, ale drobná teč poslala míč přesně k Siverovi.
     
    61
    Guridi nespadl, když byl tahán za dres, a rozvinul protiútok až k vápnu. Conechny na něj navázal centrem, jenž si Kike García nedokázal zpracovat.
     
    60
    Držení míče: 62 % – 38 %.
     
    59
    Iván Villar vychytal únik Carlose Vicenteho. Veškeré vzrušení ale bylo zbytečné, protože Guridi prodlužoval míč do několikametrového ofsajdu.
     
    58
    Střídání v týmu Deportivo Alavés:
    ze hřiště odchází Luka Romero, přichází Hugo Novoa.
     
    56
    Swedberg dal Aspasovi těžkou přihrávku. Alavés u míče dlouho nevydržel a při následné akci po pravé straně musel u Douvikase zasahovat Tenaglia.
     
    55
    Dnešní utkání sleduje 22 477 diváků.
     
    54
    K velké nelibosti tribun to avizovaný roh nebude. Šanci Douvikase zřejmě předcházel nepatrný ofsajd. Mezitím probíhá ošetřování Abqára.
     
    53
    Beltrán a Swedberg v přímočarém přechodu středu hřiště poslali do šance Douvikase. Řek chvíli běžel sám na kasu, ale vracející se Abqár mu nachystanou střelu fantasticky odklonil na roh.
     
    52
    Guevara zůstal u míče navzdory nepovedené přihrávce na Guridiho. V dalším případě hrál jednodušší přihrávku pod sebe a vzešla z toho mimořádně nepřesná střela Blanca.
     
    51
    Tomás Conechny kopal roh na Guridiho. Ten míč sklepával před sebe, ale tam už byli v pozoru defenzivní hráči Celty.
     
    50
    Williot Swedberg byl z křídla vytlačen do autu. U postranní čáry nepříjemně podklouzl a snad si nepřivodil žádný zdravotní trabl.
     
    49
    A honem na druhou stranu. Aspas se prezentoval přihrávkou na nabíhajícího Álvareze, kterého znamenitě pokryl Diarra.
     
    48
    Následkem Romerova vynikajícího centru byla hlavička Kikeho Garcíi. Hodně to připomínalo dosud jedinou gólovou situaci, avšak útočník Deportiva tentokrát bránu minul.
     
    47
    Antonio Blanco vedle středového kruhu podťal Douvikase a může být rád, že se to obešlo bez žluté karty od sudího Gonzáleze.
     
    46
    Střídání v týmu Celta de Vigo:
    ze hřiště odchází Jonathan Bamba, přichází Jailson.
     
    46
    Střídání v týmu Celta de Vigo:
    ze hřiště odchází Javier Manquillo, přichází Javi Rodríguez.
     
    46
    Střídání v týmu Celta de Vigo:
    ze hřiště odchází Carl Starfelt, přichází Williot Swedberg.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    V nejvyšší soutěži debutující rozhodčí Alejandro Quintero González prožil docela krušný první poločas. Už v sedmé minutě ukázal Aspasovi červenou kartu, aby ji po komunikaci s VARem změnil na žlutou. O deset minut později poslal Alavés do vedení hlavičkující Kike García. Celta na to zareagovala tlakem, ale když už dokázala vyrovnat, tak trefu Aspase zrušil dodatečně posouzený ofsajd Douvikase.
     
    45+8
    První poločas skončil.
     
    45+7
    Bamba zleva doručil míč k penaltové značce. Douvikasovi se opět nabízelo sklepnutí pod sebe, ale Abqár, Tenaglia a Blanco ho tentokrát včas odzbrojili.
     
    45+6
    Opět to bylo nedostatečné zpracování, které znemožnilo Celtě zahrozit. Douvikas si hrudí sklepl Aspasův nákop do rukou vybíhajícího gólmana.
     
    45+5
    Bamba se při zpracování dlouhé přihrávky dotkl míče pravou rukou. Rozhodčí to dobře viděli a přisoudili rozehrávku Siverovi.
     
    45+4
    Další hráč v nefotbalové pozici. Po autovém vhazování skončil na zemi Douvikas, čemuž přispěly ruce marockého stopera Abqára.
     
    45+3
    Z obou stran je to nyní hodně nervózní. Pachatelem dalšího faulu byl Hugo Álvarez, který mimo míč nesportovně strčil do Blanca.
     
    45+2
    Tomás Conechny za žádnou cenu nechtěl nechat projít Huga Álvareze. Rukama tohoto křídelníka fauloval a sudí González okamžitě přispěchal se žlutou kartou.
     
    45+1
    Hlavní rozhodčí nastavuje X minut.
     
    45
    Vyrovnání Celty je neplatné! Douvikas opravdu byl v těsném ofsajdu a Aspas o svůj gól na 1:1 přišel.
     
    44
    Gól musí potvrdit videorozhodčí. Douvikasovo postavení v době Bambovy přihrávky hraničilo s ofsajdem.
    43. Douvikas byl před gólem Aspase v ofsajdu
     
    43
    Celta Vigo právě vstřelila branku!
    Bamba dostal přihrávku do rychlosti a zleva neprodleně servíroval míč do pokutového území. Douvikas ho v souboji s Tenagliou chytře zastavil pro IAGA ASPASE a velezkušený útočník už neměl problém rozvlnit síť za zády Antonia Sivery.
     
    40
    Javier Manquillo věděl o náběhu Álvareze. Do průnikové přihrávky však dal příliš razance a Celtě utekl míč do zámezí.
     
    39
    Blanco zezadu fauloval Aspase, který se často stahuje pro míč do hloubi pole. To obecně platí o celé hře Celty, které se nedaří dostat do palebných pozic.
     
    38
    Jon Guridi si hledal ve vzduchu centr Vicenteho. Míče se hlavou dotkl, ale stejně nebyl schopen ho usměrnit do prostoru Villarovy branky.
     
    37
    Bamba byl mimo hru strčen k zemi. Celta měla ponechanou výhodu, ale z té vzešel jenom odevzdaný míč v podobě přetaženého centru.
     
    36
    Načechraný centr byl z malého vápna odklizen, aniž by se gólman Alavésu musel jakkoliv zapojit. Znovu se hra odvíjí ve středním pásmu.
     
    35
    Antonio Blanco si pomohl faulem na Aspase. Domácí rychle rozehráli, ale za Álvarezovou prostrkávačkou se do vápna vzorně vrátil Guridi. Bude to roh.
     
    34
    Nahuel Tenaglia neochvějně zvládl klíčový souboj s Douvikasem a vrátil Celtu do míst, odkud Siverovi ztráta čistého konta v žádném případě nehrozí.
     
    33
    Guridi prodlužoval Diarrův aut k Beltránovi. Ten zahrál na roh, jenže ani z něj Vicente přes Aspase míč před branku nedoručil.
     
    32
    Conechny byl na levém kraji chvíli sám. S provedením centru však otálel a Hugo Álvarez mu ho srazil do autu.
     
    31
    Držení míče: 55 % – 45 %.
     
    30
    Rozhodčí přerušil hru za účelem doplnění tekutin. V případě Celty a trenéra Giráldeze je to ideální příležitost, jak svým svěřencům předat taktické pokyny.
     
    29
    Defenziva Alavésu stojí na pevných základech. Dobře organizovaný blok teď vytlačil domácí fotbalisty na jejich vlastní polovinu.
     
    28
    Aspas nenašel společnou řeč s Álvarezem. Ten se díky bojovnosti spoluhráčů dostal k míči ještě jednou, ale cestou z pravé strany do vápna o něj zase přišel.
     
    26
    Romerův centr proletěl napříč vápnem do zámezí, jelikož si Jon Guridi nabíhal do špatné lokality.
     
    25
    Carlos Domínguez si neodpustil kiks v přípravné fázi. Deportivo zadarmo získalo balon prostřednictvím autového vhazování na půlce.
     
    24
    Nakonec se míč k pokutovému území ani nepřiblížil. V negativním slova smyslu za to může Fran Beltrán, který byl čistě vypoklonkován za postranní čáru.
     
    23
    Diarrův nedovolený zákrok na Douvikase dává Celtě možnost trvale se usadit na útočné polovině.
     
    22
    Vigo se elegantně vykombinovalo z vlastní čtvrtiny hřiště. Střed byl volnější a Beltrán nerušeně doběhl před vápno, odkud vypálil vedle levé tyče.
     
    21
    Bamba posílal vysoký oblouček na hrot. Aspas svůj souboj s Tenagliou ale neustál a míč proskákal do náruče Antonia Sivery.
     
    20
    Požadovaného rohu už se hosté nedočkali. Kike García byl ten poslední, kdo se ve změti těl v pokutovém území dotkl míče jako poslední.
     
    19
    Moussa Diarra byl na levé straně obtěžován Álvarezem. Deportivo si musí vystačit s vhazováním, které provede právě zmíněný Malijec.
    17. Kike GARCÍA - 0:1
     
    17
    Deportivo Alavés právě vstřelilo branku!
    Domácí záložníci nebyli ochotni podstoupit souboj s Blancem a nechali jej komfortně odcentrovat. KIKE GARCÍA se mezitím odpoutal od Carlose Domíngueze a umístěnou hlavičkou zařídil Alavésu první gól v sezóně 2024/25.
     
    16
    Zámek u domácího vápna se rozplynul prostřednictvím signalizovaného ofsajdu v případě sklepávajícího Guridiho.
     
    15
    Deportivo se usadilo na útočné polovině, ale Bambův skvělý obranný zákrok vedle pokutového území zabránil Vicentemu v odcentrování.
     
    14
    Starfelt si po zadovce Manquilla vzájemně dával přednost s Villarem. Jeden z napadajících hostů o této diskomunikaci věděl, ale švédský stoper nakonec situaci vyřešil.
     
    12
    Javier Manquillo příkladně kontroloval let centru i pohyb Tomáse Conechného. Argentinská posila Alavésu se s míčem nepotkala.
    9. Aspasovo vyloučení bylo odvoláno
     
    9
    Rozhodčí uznal, že se Blanco zachoval příliš teatrálně, a vyloučení Aspase přehodnotil na žlutou kartu. Velká úleva pro Celtu!
     
    8
    Aspasovi svitla naděje. Alejandro Quintero González se jde podívat na videozáznam a ve hře je odvolání červené karty!
     
    7
    Už v sedmé minutě přichází Celta o kapitána! V souvislosti s nezapískaným faulem před hostujícím vápnem viděl Iago Aspas červenou kartu za oplácení. Šlo o drobný úder do oblasti krku.
     
    6
    Luka Romero byl spatřen v ofsajdovém postavení. Po převzetí nákopu z obrany tak letěl praporek pomezního rozhodčího do vzduchu.
     
    5
    Mingueza si vyměnil přihrávky s Bambou. Následný centr ale masivně přetáhl a daroval balon Siverovi.
     
    4
    Abdelkabír Abqár poslal Douvikase do kotrmelců, ale hlavní rozhodčí tentokrát žádný faul pískat nehodlá. Míč je zpátky u domácích stoperů.
     
    3
    Guridiho drobný faul nikterak nevybočil z poklidného průběhu prvních minut. Domácí budou začínat postupný útok od Starfelta.
     
    2
    Zahajovací výkop měli hosté, kteří nastupují v tmavě modrých dresech. Celta je ve světle modrém.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    Claudio Giráldez musel těsně před začátkem utkání pozměnit jednu část základní sestavy. Mihailo Ristić se nejspíše zranil a nečekanou šanci od prvních minut tak dostane Oscar Mingueza.
     
    Úvodní sestavy:

    Celta de Vigo: Villar – Manquillo, Starfelt, Domínguez – H. Álvarez, Beltrán, Dam. Rodríguez, Mingueza – Aspas (C), Douvikas, Bamba.
    Náhradníci: Vidal – Aidoo, Carreira, Durán, A. González, B. Iglesias, Jailson, Ristić, Moriba, Swedberg, Sotelo, Rodríguez.
    Trenér: Claudio Giráldez

    Deportivo Alavés: Sivera – Vicente, Abqár, Tenaglia, Diarra – Guevara (C), Blanco, Guridi – L. Romero, K. García, Conechny.
    Náhradníci: Owono, A. Rodríguez – Benavídez, Lartitegi, Novoa, E. Ortiz, Panichelli, Rioja, Sedlar, Stoichkov, Villalibre, Pica.
    Trenér: Luis García

    Rozhodčí: González – Peiró, Lozano.
     
    Vzájemné zápasy 2023/24

    28.09.2023 Celta Vigo – Alavés 1:1
    27.04.2024 Alavés - Celta Vigo 3:0.
     
    Deportivo Alavés

    Baskové si v sezoně 2022/23 nechtěně odskočili do druhé ligy a po okamžitém návratu obsadili mezi španělskou elitou vynikající desáté místo. Navzdory tomuto úspěchu prošel kádr trenéra Luise Garcíi další velkou proměnou. Mnozí fotbalisté, včetně žádaného útočníka Omorodiona, se vrátili z hostování do svých mateřských klubů, a třeba obránce Javier López odešel za nezanedbatelné peníze do Realu Sociedad. Novými kmenovými hráči se stali obránci Hugo Novoa z Lipska a Moussa Diarra z Toulouse. Ofenzivní vozby pak posílili Stoichkov z Eíbaru, Villalibre z Bilbaa a Conechny z argentinského klubu Godoy Cruz.
     
    Celta de Vigo

    „Los Celestes“ budou hrát v LaLize třináctou sezonu v řadě. Za posledních osm let jedinkrát skončili v horní polovině tabulky a ve dvou předchozích ročnících shodně obsadili konečné třinácté místo. Hlavním koučem je šestatřicetiletý Claudio Giráldez, který letos v březnu nahradil Rafaela Beníteze. Soupiska Celty se v létě rozšířila o Unaie Núñeze z Bilbaa, Borju Iglesiase z Realu Betis a Ilaixe Moribu z Lipska. Nejcitelnější odchod má na svědomí norský útočník Jørgen Strand Larsen. Autor třinácti tref z minulé sezóny byl poslán na hostování do Wolverhamptonu. Formou hostování odešli také Manu Sánchez, Miguel Rodríguez a Carles Pérez, kdežto peruánský reprezentant Tapia přešel do Legánes jako volný hráč.
     
    Všem fotbalovým příznivcům přeji příjemné chvíle u sledování textového přenosu ze zápasu prvního kola španělské LaLigy. Od devatenácti hodin se můžeme těšit na konfrontaci mezi Celtou Vigo a Deportivem Alavés!
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 19:00.

    Michal Břuchanský

    Branky: 66. Swedberg (H. Álvarez), 84. Aspas (Swedberg) – 17. K. García (Blanco)

    Karty:   9. Aspas (CVG), 87. Dam. Rodríguez (CVG) – 45+2. Conechny (DAL), 90+5. Abqár (DAL)


    Držení míče: 65 % : 35 %.
    Střely na branku: 4:2. Střely mimo: 2:4. Rohy: 3:3. Ofsajdy: 4:3. Fauly: 7:20.
    Celta de Vigo: Villar – Manquillo (46. Rodríguez), Starfelt (46. Swedberg), Domínguez – H. Álvarez, Beltrán (65. Moriba), Dam. Rodríguez, Mingueza – Aspas (C), Douvikas (78. B. Iglesias), Bamba (46. Jailson).
    Náhradníci: Vidal – Aidoo, Carreira, Durán, A. González, Ristić, Sotelo.

    Trenér: Claudio Giráldez

    Deportivo Alavés: Sivera – Vicente, Abqár, Tenaglia, Diarra – Guevara (C) (80. Benavídez), Blanco, Guridi (68. Stoichkov) – L. Romero (58. Novoa), K. García (80. Villalibre), Conechny (68. Rioja).
    Náhradníci: Owono, A. Rodríguez – Lartitegi, E. Ortiz, Panichelli, Sedlar, Pica.

    Trenér: Luis García

    Rozhodčí: González – Peiró, Lozano

    Diváci: 22 477