Real Sociedad – Rayo Vallecano 1:2 (kon.) | Mallorca – Real Madrid 1:1 (kon.)
konec
Real Sociedad San Sebastian
1:2 (0:0)
Rayo Vallecano
Neděle 18.08.2024, 19:00 • Reale Arena (San Sebastián) • Španělská LaLiga • 1. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 19:00.
     
    Hezký nedělní podvečer všem fanouškům fotbalu! Tak jsme se dočkali a startuje jedna z nejlepších klubových soutěží světa – španělská La Liga! Na programu je její úvodní kolo a společně se podíváme na zápas mezi Realem Sociedad a týmem Rayo Vallecano. Výkop je v Reale Areně v San Sebastiánu naplánován na 19:00, tak se pohodlně usaďte a já Vás provedu tímto přenosem.
     
    Real Sociedad

    Španělský klub z baskického San Sebastiánu má ve sbírce trofejí dva tituly z nejvyšší domácí soutěže, k tomu ovládl třikrát ligový pohár a jednou domácí Superpohár. Poslední získanou trofejí je pohár z Copa del Rey z roku 2020. Po úspěšné sezoně 2022/23, kdy skončil Real Sociedad v lize na 4. místě, si Baskové v loňském ročníku zahráli v Lize mistrů. V základní skupině ani jednou neprohráli a s 12 body skupinu vyhráli o skóre před Interem Milán. V play-off ale los přisoudil Realu Sociedad francouzského giganta PSG a ten vystavil španělskému celku stopku, když vyhrál oba duely osmifinále. Real Sociedad se i přes nabitý program dostal letos znovu do evropských pohárů, v uplynulé sezoně La Ligy skončil na solidním 6. místě a čeká jej tak Evropská liga. Nejlepším střelcem Realu Sociedad byla v uplynulé sezoně klubová stálice a odchovanec Mikel Oyarzabal, který v lize zapsal 9 gólů a 3 asistence. Notně mu sekundoval také japonský křídelník Takefusa Kubo, který měl na kontě 7 gólů a 4 asistence. Mezi opory týmu patřil také stoper Robin Le Normand, ten ale bude od nové sezony působit v Atléticu Madrid. Naopak vábení anglického Liverpoolu odolal defenzivní záložník Martín Zubimendi a zůstává v kádru i pro tuto sezonu. Španělský lodivod Imanol Alguacil také přivítal v mužstvu pár nových tváří, za zmínku stojí příchod 23letého Sérgia Gómeze z Manchesteru City nebo talentovaného středopolaře Luky Sučiče z rakouského Salzburgu.
    V přípravě na nový ročník vykazoval Real Sociedad střídavé výsledky.
    Baskický celek porazil japonskou Ósaku, nestačil ale na Osasunu nebo francouzské Rennes. V generálce na dnešní start ligové sezony pak Real Sociedad remizoval v Berlíně s domácím Unionem 1:1, když vyrovnávací branku vstřelil v 83. minutě Mikel Oyarzabal.
     
    Rayo Vallecano

    Menší španělský klub z předměstí Madridu letos slaví 100 let od založení klubu. Historicky nejlepším umístěním Raya je 9. místo z roku 2000. V loňském vydání La Ligy z toho bylo pro Vallecano konečné 17. místo za zisk 3 bodů, tedy poslední nesestupové místo. Letos je tak pro svěřence 36letého trenéra Iniga Péreze cíl jasný – udržet prvoligovou příslušnost i pro příští sezonu a vylepšit své tabulkové postavení. V domácím ligovém poháru to Rayo dotáhlo do osmifinále, kde ale nad jeho síly byla rozjetá Girona, která klub z Madridu zdolala 3:1 a Vallecano muselo Copa del Rey opustit. Nejvíce loni tlačila Rayo bota v ofenzivě, pouhých 29 vstřelených branek druhým nejhorším počinem ze všech týmů La Ligy. Nejlepším střelcem týmu byl se 6 góly záložník Alváro García. O dvě branky méně pak zapsal další záložník Isi Palazón. Mezi opory Raya patří také 33letý francouzský obránce Florian Lejeune a španělský středopolař Oscar Valentin. Žádné velké nákupy Rayo před novým ročníkem neučinilo, novými tvářemi v kádru jsou mladý obránce Pelayo Fernández, který loni nastupoval za béčko Barcelony a nebo záložník Pedro Díaz, který loni střílel góly ve druhé francouzské lize za Girondins Bordeaux a do Madridu přišel jako volný hráč. Naopak klub po třech sezonách opustil 38letý kolumbijský kanonýr Radamel Falcao, který se po 15 letech v Evropě vrátil do rodné vlasti a bude nastupovat za Millonarios FC. Další ztrátou pro Rayo je odchod dlouholeté brankářské jedničky Stole Dimitrievského, který odešel po konci smlouvy do Valencie.
    V rámci letní přípravy se Rayu příliš výsledkově nedařilo, když střídalo remízy s porážkami. Po remíze s Bragou přišla porážka od portugalského Guimaraese a také debakl 0:5 s nizozemským Heerenveenem. Následovala remíza s druholigovou Córdobou a poté prohra 0:1 s anglickým Bournemouthem. Generálku před startem La Ligy ale zvládlo Rayo Vallecano vítězně, když v Anglii zdolalo domácí Wolverhampton 1:0. Jedinou branku zápasu vstřelil ve 14. minutě Isi Palazón.
     
    Vzájemné zápasy

    Oba kluby se potkávají pravidelně v rámci ligových bojů v La Lize. V loňském ročníku z jejich vzájemných soubojů vítěz nevzešel, v 11. kole z toho byla v Madridu remíza 2:2. Za Rayo otevřel skóre Abdul Mumin, hostující Mikel Oyarzabal ale dvěma góly otočil průběh utkání na stranu Realu Sociedad. Domácím zachránil alespoň bod trefou v nastaveném čase kapverdský záložník Bébé. Odveta ve 22. kole pak skončila v San Sebastiánu bezbrankovou remízou 0:0.
    Z posledních deseti vzájemných duelů je bilance šesti remíz a čtyř výher Realu Sociedad. Poslední výhra Raya Vallecana nad svým dnešním soupeřem je již hodně vousatá, v roce 2015 zvítězilo Rayo nad Realem Sociedad 1:0.
     
    Úvodní sestavy:

    Real Sociedad San Sebastian: Remiro – Traoré, Elustondo, J. Pacheco, J. López – B. Méndez, Turrientes, U. González, Kubo – Becker, Oyarzabal (C).
    Náhradníci: Marrero – Aramburu, Barrenetxea, Magunazelaia, Marín, Jon Martín, A. Muñoz, Olasagasti, Sadiq, Sučić, Zubimendi.
    Trenér: Imanol Alguacil

    Rayo Vallecano: Cárdenas – Rațiu, Mumin, Lejeune, Espino – De Frutos, U. López, Valentín (C), Embarba – Nteka, Palazón.
    Náhradníci: Morro – Balliu, Camello, Chavarría, Ciss, P. Díaz, Eto'o, P. Fernández, Gumbau, A. Hernández, Trejo.
    Trenér: Inigo Pérez

    Rozhodčí: Hernández – Naranjo, Cerdán.
     
    Všichni aktéři dnešního zápasu jsou již na hrací ploše a za malý okamžik utkání začne.
     
    Fotbalisté Realu Socieadad nastupují v tradičních modro-bílých dresech s pruhy, hosté jsou celí v červeném.
     
    Úvodní výkop obstarají hráči Raya.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Velká šance hostů hned z úvodní akce! Dlouhý nákop Alfonsa Espina si našel ve vápně Andrei Ratiu, dostal se s míčem kolem Alexe Remira a zkusil střelu rabonou, gólmana Realu Sociedad ale před brankovou čárou zastoupil Jon Pacheco a branka z toho není.
    1. Andrei Ratiu byl hned v úvodu ve velké šanci, Remira ale zastoupil Jon Pacheco.
     
    3
    Fotbalisté Raya pokračují v aktivním úvodu zápasu, po faulu Benata Turrientese budou zahrávat standardku.
     
    4
    Po centru do vápna a hlavičce Hamari Traorého ale sbírá míč do rukavic Alex Rimero.
     
    5
    Ostrým zákrokem se prezentoval Randy Nteka. To neuniklo hlavnímu sudímu a píská. Míč mají v držení hráči Realu Sociedad.
     
    7
    První rohový kop zápasu zahrávali hosté a hned z toho byl závar na malém vápně. Situaci ale vyřešil důrazným odkopem Aritz Elustondo.
     
    9
    Tempo hry teď trochu zpomalilo, míč mají domácí a vyměňují si krátké přihrávky na vlastní polovině.
     
    11
    Centr Alfonsa Espina do vápna byl hodně nepřesný a míč končí mimo hrací plochu. Zpět do hry jej uvede Alex Rimero.
     
    12
    Sheraldo Becker poslal kroucený centr do vápna a našel hlavu Braise Méndeze, ten ale zády k brance nezakončil ideálně a mezi tři tyče svůj pokus nestlačil.
     
    14
    Faulován byl Takefusa Kubo a Real Sociedad má výhodu v podobě přímého volného kopu.
     
    15
    Centr do vápna ale na zadní tyči sbírá hostující obrana a Rayo tak může vyrazit do rychlého protiútoku.
     
    17
    Brais Méndez posunul míč na Benata Turrientese, ten s ním nic nevymýšlel a vypálil ostře pravou, míč letící pod břevno tak musel vytěsnit Dani Cardenas na roh.
    17. Ránu Turrientese vyráží Cardenas na roh.
     
    18
    Následný roh domácích končí odkopem Floriana Lejeuneho pryč z vápna.
     
    20
    Příliš velké sousto si teď ukrojil Jorge de Frutos, Javi Lópeze v souboji u lajny nepřesprintoval a ještě si pomohl faulem. Hrát s míčem tak mohou domácí.
     
    22
    Měkký centr Mikela Oyarzabala do vápna končí u Hamari Traorého, který posílá míč razantním odkopem až na polovinu Realu Sociedad.
     
    23
    Takefusa Kubo táhl míč po pravé straně, v souboji jeden na jednoho si ale pomohl faulem a hlavní rozhodčí píská. Japonský křídelník je s jeho verdiktem nespokojen.
     
    25
    Po rychlé kombinaci domácích se do zakončení ve vápně dostal Sheraldo Becker, jeho střela doprostřed ale byla pro Dani Cardenase pamlskem.
     
    26
    Měkký centr Sheraldo Beckera do vápna končí v moci obránců Raya.
     
    27
    Urko González to přehnal s agresivitou a zblízka si prohlédl kartónek žlité barvy.
     
    30
    Centr Benata Turrientese od rohového praporku propadl po teči hostů až na zadní tyč, kde byl úplně osamocený Aritz Elustondo, v obrovské příležitosti ale mezi tři tyče nezamířil a jeho hlavička prolétla těsně vedle levé tyče.
    30. Osamocený Arizt Elustondo hlavičkuje těsně vedle.
     
    32
    Unai López fauloval, rozhodčí ale nechává výhodu a akce domácích končí po teči Abdula Mumina na rohovém kopu.
     
    33
    Žlutá karta pro tým Rayo Vallecano (Unai López).
     
    34
    Benat Turrientes tentokrát nikoho ze spoluhráčů svým centrem od rohového praporku nenašel a míč mají v moci fotbalisté Raya.
     
    35
    Jorge de Frutos nám ukázal své individuální kvality, přes dvojici protihráčů se dostal až do vápna, jeho zpětnou přihrávku ale na malém vápně ve skluzu odvrací Jon Pacheco.
     
    36
    Isi Palazón bude chtít na tuto svoji ránu rychle zapomenout. Míč letí několik metrů vedle brány a rozehrávat bude Alex Remiro.
     
    38
    Rayo Vallecano zahrávalo standardku z větší vzdálenosti. Míč si postavil Florian Lejeune, jeho rána však mířila do míst, kde stál připravený Alex Rimero a ten tak bez potíží chytá.
    38. Florian Lejeune provětral rukavice Alexe Remira.
     
    40
    Dloubáček Isi Palazóna si ve vápně našel mezi domácími obránci Andrei Ratiu, hlavou však netrefil míč tak jak by chtěl a branku Remira neohrozil.
     
    42
    Domácí se rozčilují, na zemi totiž zůstává ležet Mikel Oyaerzabal. Hlavní rozhodčí Alejandro Hernández ale nepíská a Alfonso Espino si tak může oddychnout.
     
    44
    Po sólo akci Javi Lópeze bude Real Sociedad zahrávat rohový kop.
     
    45
    Domácí rozehráli roh nakrátko, následný centr Sheraldo Beckera byl hodně nepovedený a končí až v zámezí. Vhazování pro Rayo Vallecano.
     
    45
    Hlavní rozhodčí Alejandro Hernández nastavuje 1 minutu nad rámec 1. poločasu.
     
    45+1
    Sheraldo Becker si posunul míč kolem Andreie Ratia, jeho slabší levačkou ale místo centru do vápna pouze vystrašil diváky na tribunách.
     
    45+1
    První poločas skončil.
     
    Je za námi 1. poločas, ve kterém se diváci na Estádio de Anoeta branky nedočkali a oba týmy tak odcházejí do šaten za bezbrankového stavu 0:0. Hosté se mohli dostat do vedení hned v 1. minutě, po střele Andreie Ratia ale domácího gólmana zastoupil na brankové čáře Jon Pacheco. Domácí zahrozili ranou Benata Turrientese a velkou šanci měl osamocený Aritz Elustundo, jeho hlavička ale prolétla těsně vedle levé tyče. Remízový stav po poločase utkání sluší, Rayo rozhodně nepřijelo jen bránit a je zatím domácímu Realu Sociedad vyrovnaným soupeřem.
     
    Druhý poločas začne přibližně v 20:04 hodin.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Střídání v týmu Real Sociedad San Sebastian:
    ze hřiště odchází Urko González, přichází Martín Zubimendi.
     
    46
    Střídání v týmu Rayo Vallecano:
    ze hřiště odchází Unai López, přichází Gerard Gumbau.
     
    47
    Aut Javi Lópeze ve vápně Raya neoslovil nikoho ze spoluhráčů a dopředu tak mohou vyrazit hosté.
     
    47
    Ofsajdové postavení si nepohlídal Randy Nteka a útočná akce Raya tak měla jepičí život.
     
    49
    Po nepříjemné srážce hned trojice hráčů je hra přerušena a probíhá ošetřování přímo na hrací ploše.
     
    50
    Vypadá to, že všichni aktéři předchozího souboje jsou v pořádku a hra tak může pokračovat.
     
    51
    Svou obranou práci odvedl Aritz Elustondo na jedničku a pas za obranu zastavuje. Míč mají domácí a mohou se vydat do útoku.
     
    52
    Florian Lejeune zajel zezadu ostře do Braise Méndeze a po zásluze vidí od hlavního rozhodčího Alejandra Hernándeze žlutou kartu.
     
    53
    Domácí rychle rozehráli a do zakončení se ve vápně dostal nabíhají Brias Méndez, z voleje ale nezamířil přesně.
     
    54
    Na polovině hřiště se uvolnil mrštný Takefusa Kubo a do úniku vyslal Sheralda Beckera, ten byl ale již ve vápně tísněn hostujícími obránci a svoji střelu posílá nad branku.
    54. Sheraldo Becker v dobré pozici mezi tři tyče nezamířil.
     
    56
    Centr Floriana Lejeuna sbírá ve vápně do náručí Alex Remiro.
     
    56
    Randy Nteka vídí žlutou kartu poté, co neudržel nervy na uzdě a pustil se do komentování výroku hlavního sudího.
     
    57
    Adrián Embarba ve skluzu sestřelil rozběhnutého Takefusu Kuba a Real Sociead má slibnou standardku ze strany hřiště.
     
    58
    Střílený centr Takefusy Kuba ale na zadní tyči hlavičkuje do bezpečí Florian Lejeune.
     
    60
    Do odraženého míče po rohovém kopu se kousek za šestnáctkou opřel Brais Méndez, jeho přízemní křižná rána ale branku míjí.
     
    62
    Na druhé straně poslal kroucený centr na zadní tyč Alfonso Espino, tam ale nebyl nikdo v červeném a míč končí v zámezí.
     
    63
    Střídání v týmu Rayo Vallecano:
    ze hřiště odchází Randy Nteka, přichází Sergio Camello.
     
    64
    Nadějnou akci domácích zazdil nepřesnou přihrávkou Brias Méndez. Do protiútoku mohou vyrazit fotbalisté Raya.
     
    65
    Velkou hrubku v rozehrávce vyrobil Alex Remiro, když poslal míč přímo do nohy Gerarda Gumbaua, vzápětí ale svou chybu napravuje, když tváří v tvář střelci Raya předvádí skvělý zákrok v rozkleku. To byla obrovská šance.
     
    67
    Rayo Vallecano právě vstřelilo branku!
    Tak to byla paráda. Abdul Mumin na polovině hřiště vystihl přihrávku domácích, míč vyvezl až před vápno a posunul jen na kopačky JORGE DE FRUTOSE, který roztančil bránícího Javi Lópeze a nechytatelnou bombou pod břevno otevírá skóre zápasu – 0:1!
    67. Jorge De Frutos - 0:1
     
    68
    Střídání v týmu Real Sociedad San Sebastian:
    ze hřiště odchází Beñat Turrientes, přichází Sergio Gómez,
    ze hřiště odchází Takefusa Kubo, přichází Ander Barrenetxea.
     
    70
    Míč mají na kopačkách fotbalisté Raya a nikam s ním teď nepospíchají. Domácí se potřebují po inkasovaném gólu rychle otřepat, Rayo ale dnes hraje velmi dobrý zápas.
     
    72
    Tradiční exekutor rohových kopů Sheraldo Becker poslal míč na malé vápno, tam ale zasáhl pozorný Alfonso Espino a odvrací míč do bezpečné vzdálenosti od vlastní branky.
     
    74
    Standardku domácích si vzal na starost Sergio Gómez, svým centrem našel však pouze hráče v červeném.
     
    75
    Mikel Oyarzabal se prosmýkl kolem obránce do vápna a poslal zpětnou přihrávku na malé vápno, kde patičkou zakončoval Brais Méndez, k jeho smůle však trefil pouze bránícího hráče a branka z toho není.
    75. Brais Méndez zakončoval patičkou, Cardenase ale nepřekonal.
     
    75
    Střídání v týmu Rayo Vallecano:
    ze hřiště odchází Jorge De Frutos, přichází Josep Chavarría,
    ze hřiště odchází Adrián Embarba, přichází Pathé Ciss.
     
    76
    Střídání v týmu Real Sociedad San Sebastian:
    ze hřiště odchází Hamari Traoré, přichází Jon Aramburu.
     
    77
    Odražený míč si na hraně šestnáctky našel Martín Zubimendi, jeho rána levou z první ale končí vedle levé tyče.
    77. Rána Zubimendiho z první končí vedle levé tyče.
     
    80
    Střídání v týmu Rayo Vallecano:
    ze hřiště odchází Andrei Rațiu, přichází Iván Balliu.
     
    81
    Míč si dobře pokryl tělem Isi Palazón a následně byl faulován. Rayo tak má míč k dispozici a rozehrává z poloviny hřiště.
     
    82
    Sheraldo Becker poslal před vápnem přihrávku do země nikoho a míč tak mají hosté.
     
    83
    Střídání v týmu Real Sociedad San Sebastian:
    ze hřiště odchází Mikel Oyarzabal, přichází Luka Sučić.
     
    84
    Rayo Vallecano právě vstřelilo branku!
    Hosté jdou do dvougólového trháku! Pathé Ciss vystihl autové vhazování domácích a vysunul do samostatného úniku SERGIA CAMELLA, který si tváří v tvář Remirovi věděl rady a míč uklízí do spodního rohu branky mimo dosah domácího gólmana – 0:2!
    84. Sergio CAMELLO - 0:2
     
    86
    Brais Méndez fauloval a s míčem tak budou hrát hosté. Tento průběh utkání fotbalistům Raya vyhovuje.
     
    89
    Domácí jsou nastěhovaní na polovině Raya, proti dobře zformované obraně hostů ale mají těžké se prosadit.
     
    90
    Hlavní rozhodčí Alejandro Hernández nastavuje 7 minut nad rámec řádné hrací doby.
     
    90+1
    Ve vápně hostů padá Ander Barrenethea, hlavní rozhodčí má ale jasno a penaltu nepíská. Útočník Realu Sociedad může být rád, že za svůj teatrální pád neuvidí žlutou kartu.
     
    90+3
    Penaltovou situaci zkontrolovali také sudí u videa, prvotní verdikt sudího je potvrzen a hrát s míčem tak mohou hosté.
     
    90+4
    Mezi hráče oceněné žlutou kartou se zapisuje také Jon Aramburu.
     
    90+5
    Nebezpečný centr Sergia Gómeze ve vápně tečuje Florian Lejeune a míč končí v rukavicích Dani Cardenase.
     
    90+8
    Real Sociedad právě vstřelil branku!
    Tak že by přeci jen drama? Brais Méndez posunul míč za sebe elegantně patičkou na rozběhnutého MARTÍNA ZUBIMENDIHO, který se prosmýkl přes Abdula Mumina a střelou po zemi prostřeluje Cardenase – 1:2!
    Budou ale mít domácí ještě čas na další útok?
    90+8. Martín ZUBIMENDI - 1:2
     
    90+10
    Hlavní rozhodčí Alejandro Hernández ale vzápětí svým hvizdem ukončuje dnešní střetnutí.
     
    Je dobojováno! Po bezbrankovém 1. poločase poslal hostující Rayo do vedení v 67. minutě parádním gólem Jorge de Frutos, který si ve vápně pohrál s obráncem a zavěsil pod břevno. V 84. minutě pak přidal druhý zásah hostů po samostatném úniku Sergio Camello a bylo rozhodnuto. V samém závěru nastaveného času výsledek z pohledu domácích alespoň korigoval na konečných 1:2 Martín Zubimendi. Rayo Vallecano se tak hned v 1. kole postaralo o překvapení, když vyloupilo stadion jednoho z favoritů na boje o evropské poháry. Nutno řící, že za svůj dnešní výkon si body zasloužilo.
    V příštím kole zajíždí Real Sociedad do Barcelony, kde ji čeká nováček soutěže Espanyol. Rayo bude hrát znovu venku, tentokrát na půdě Getafe.
     
    Držení míče: 62 % : 38 %.
    Střely na branku: 3:3. Střely mimo: 3:0. Rohy: 5:1. Ofsajdy: 0:1. Fauly: 6:11.
     
    To je ode mě pro dnešek vše, děkuji za pozornost, přeji klidný zbytek víkendu a budu se těšit u dalších přenosů. (21:14:31)

    Jakub Holínka

    Branky: 90+8. Zubimendi (B. Méndez) – 67. De Frutos (Mumin), 84. Camello (Ciss)

    Karty:   27. U. González (RSC), 90+4. Aramburu (RSC) – 33. U. López (VLL), 52. Lejeune (VLL), 56. Nteka (VLL), 57. Embarba (VLL)


    Držení míče: 62 % : 38 %.
    Střely na branku: 3:3. Střely mimo: 3:0. Rohy: 5:1. Ofsajdy: 0:1. Fauly: 6:11.
    Real Sociedad San Sebastian: Remiro – Traoré (76. Aramburu), Elustondo, J. Pacheco, J. López – B. Méndez, Turrientes (68. Sergio Gómez), U. González (46. Zubimendi), Kubo (68. Barrenetxea) – Becker, Oyarzabal (C) (83. Sučić).
    Náhradníci: Marrero – Magunazelaia, Marín, Jon Martín, A. Muñoz, Olasagasti, Sadiq.

    Trenér: Imanol Alguacil

    Rayo Vallecano: Cárdenas – Rațiu (80. Balliu), Mumin, Lejeune, Espino – De Frutos (75. Chavarría), U. López (46. Gumbau), Valentín (C), Embarba (75. Ciss) – Nteka (63. Camello), Palazón.
    Náhradníci: Morro – P. Díaz, Eto'o, P. Fernández, A. Hernández, Trejo, de las Sias.

    Trenér: Inigo Pérez

    Rozhodčí: Hernández – Naranjo, Cerdán