Auxerre – Nice 2:1 (kon.) | Montpellier – Štrasburk 1:1 (kon.) | Toulouse – Nantes 0:0 (kon.)
Angers – Lens 0:1 (kon.) | Rennes – Lyon 3:0 (kon.)
konec
Montpellier HSC
1:1 (0:0)
RC Štrasburk
Neděle 18.08.2024, 17:00 • Stade de la Mosson, Montpellier • Francouzská Ligue 1 McDonald’s • 1. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 17:00.
     
    RC Štrasburk
    To hosté se loni do posledních chvil strachovali o zachování nejvyšší příslušnosti. Na sedmnácté Auxerre, které bylo první pod čarou, měli jenom pětibodový náskok. Konečná patnáctá pozice sice přinesla jistotu nejvyšší soutěže pro další ročník, ale fanouškům přidala nejednu vrásku na čele. Ti totiž viděli od jejich fanoušků jenom devět vítězství, třináct remíz a hned šestnáct proher. Celek z Alsaska tak v prvním utkání bude chtít dát vale nepovedenému ročníku.
     
    Montpellier HSC
    Domácí v posledním ročníku brali dvanáctý flek, na kontě měli 50 bodů a už v posledních zápasech neměli, v podstatě, oč hrát. Na Auxerre, které spadlo, měli patnáctibodový náskok a na fotbalovou Evropu to byla zase velká ztráta. Montpellier dokázal patnáctkrát zvítězit, třikrát remizoval a osmnáctkrát odešel ze zeleného pažitu bez bodu. Celek z regionu Okcitánie neměl zrovna povedenou přípravu. Dokázal v ní totiž jenom jednou zvítězit, Martiques z Ligue 2 porazil 2:1. Nyní ale domácí čeká v prvním soutěžním utkání prubířský kámen v podobě Štrasburku.
     
    Dobrý den, vítejte u onlajn přenosu z fotbalu. Letní přestávka je za námi a francouzská nejvyšší soutěž League 1 má v neděli 18. srpna na programu první kolo. V něm na sebe narazí týmy Montpellier HSC a RC Štrasburk. Míč bude uveden do hry v 17:00.
     
    Úvodní sestavy:

    Montpellier HSC: Lecomte – Tchato, Omeragić, Sagnan, Sacko – Ferri, Chotard, Savanier (C) – Nordin, at-Taamarí, Adams.
    Náhradníci: Bertaud – Barès, T. Coulibaly, Issoufou, Kouyaté, Maamma, Ngosso, Chennahi, Džodić.
    Trenér: Michel Der Zakarian

    RC Štrasburk: Johnsson – G. Doué, Sow, A. Sylla, Doukouré – Mwanga, Diong – Bakwa, Diarra (C), Wiley – Emegha.
    Náhradníci: Risser, Tutu Mayangila – Diallo, Fila, Kandil, Moreira, Perea, Sebas, Senaya, Sobol, Nzingoula.
    Trenér: Liam Rosenior

    Rozhodčí: Vernice – Garrigues, de Araujo.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    2
    Zahajovací výkop obstarali hosté, kteří nastupují v bílých dresech. Montpellier je v modrooranžové kombinaci.
     
    3
    Domácí fotbalisté si hned zkraje zápasu vyzkoušeli dva způsoby rozehrávky rohových kopů. Po druhém z nich byla k vidění první nepřesná rána z dílny kapitána Savaniera.
     
    4
    Štrasburku první souvislejší návštěva soupeřovy poloviny nepřinesla nic, co by brankáře Lecomtea znervóznělo. Pískán byl útočný faul.
     
    5
    Akor Adams byl sevřen u postranní čáry. Několik sekund se mu věnoval Guéla Doué a postaral se o odraz míče do autu. Po samotném vhazování domácí samovolně zacouvali.
     
    7
    Enzo Tchato si splnil defenzivní povinnosti v konfrontaci s Wileym. Míč doprovodil za koncovou čáru a zařídil odkop od branky Benjamina Lecomtea.
     
    9
    Rychlý brejk si domácí pokazili nepřesnou přihrávkou na at-Taamarího, kterého od míče odřízl Guéla Doué.
     
    10
    První desetiminutovka utekla jako voda. Rozhodně to není ten nejhektičtější úvod zápasu, jaký Ligue 1 pamatuje. Oba týmy hrají pragmaticky a na jistotu.
     
    11
    Ismaël Doukouré přivodil ve skluzu drobnou bolístku jednomu z domácích fotbalistů. Rozhodčí žádný faul neviděl, po přerušení dal míč k dispozici Alsasanům.
     
    12
    Další souboj už byl posouzen jako přestupek Abakara Sylly. U střídaček skončil v kotrmelcích zkušený útočník Arnaud Nordin.
     
    13
    Emanuel Emegha si naběhl za obranu, ale průnikové přihrávky z hloubi pole se v pádu ani nedotkl.
     
    14
    Abakar Sylla se nezalekl domácího presinku a jako jeden z posledních hráčů v zadní linii Štrasburku se nechal faulovat.
     
    15
    Sacko házel aut dozadu a jeho spoluhráč na něj navázal několik desítek metrů dlouhou malou domů na Lecomtea. Od fanoušků si to zasloužilo pískot.
     
    16
    Přehnaná opatrnost Montpellieru byla kontraproduktivní, a to kvůli laciné ztrátě míče. Chotard pak ubránil protiútok za cenu rohového kopu.
     
    17
    Z hlavičkového souboje před malým vápnem šel míč vysoko do vzduchu a Lecomte jej na úrovni horního rohu branky raději posunul zpátky do autu.
     
    18
    Druhý roh už Lecomtea zajímat nemusel. Pape Diong se netrefil do hlavičky podle svých představ a prostor mezi tyčemi v ohrožení nebyl.
     
    20
    Nordin se ve sprintu probíjel středem hřiště. Po kontaktu se Syllou padl k zemi, ale v očích hlavního arbitra se o žádný přestupek nejednalo.
     
    21
    Guéla Doué u pomezní čáry nenechal vyniknout at-Taamarího. Sám provedl vhazování a krátce po něm byl k zemi poslán Emegha, za což Ferri viděl žlutou kartu.
     
    22
    Standardní situace se ujal Dïlane Bakwa, ale Guéla Doué sklepával nakopnutý míč jen do míst, které měl pod kontrolou brankář Lecomte.
     
    23
    Nepřesným centrem z nohy Bawky se hosté sami vyhnali mimo hrací plochu. Wiley bezmocně sledoval, jak míč letí do autu.
     
    24
    Půlka půlky, to je ten správný čas na občerstvovací pauzu.
     
    26
    Hraje se dál. Míč má v moci Montpellier, kterému zatím dělá problém vůbec se přiblížit k pokutovému území.
     
    27
    Sudí sečetl Abakaru Syllovi několik drobnějších přestupků po faulu na útočné polovině mu udělil žluté napomenutí.
     
    28
    Domácí akce rovněž neměla dlouhého trvání. Následkem útočného faulu na Sowa bude rozehrávat Sylla.
     
    29
    Alsasané na poslední chvíli odčinili kiks v rozehrávce. Konkrétně se o to zasloužil Mwanga, jenž zezadu rozhodil Sagnana.
     
    30
    Držení míče: 48 % – 52 %.
     
    31
    Hra je v těchto minutách kouskována častými fauly ve střední třetině hřiště. I proto po půlhodině zápasu dál čekáme na nějakou vážnější šanci.
     
    32
    Jako bych to přivolal! Přenesení hry na pravou stranu přineslo okamžitý centr z levačky Ferriho a hlavičku Adamse, kterou se Johnssonovi podařilo reflexivním zákrokem vyrazit na roh.
    32. Adams první gólovku nedal
     
    33
    Ačkoliv ze standardní situace nic dalšího nevykvetlo, tak se domácí fotbalisté dostali do varu, což se nyní projevuje aktivním napadáním.
     
    34
    Nadýchaný centr Savaniera byl opět pobídkou pro Adamse. Útočník Montpellieru se dostal do mezery mezi stopery, ale Johnsson mu i tuto lehce akrobatickou střelu zlikvidoval.
    34. Akor Adams ani podruhé neuspěl
     
    35
    Pape Diong to zkoušel zpoza vápna. V osudnou chvíli ale ztratil balanc a to mělo za následek odlet míče několik metrů mimo Lecomteho branky.
     
    36
    Nordin si naváděl míč na střed. Rána levačkou mu neprošla, nicméně o pár sekund později tentýž hráč získal pro domácí barvy zajímavý přímý kop.
     
    37
    Nakonec to nebyl tak dobrý úhel na přímou střelu. Savanierova pravačka vyrobila centr, s nímž si zadní řady Alsasanů hravě poradily.
     
    38
    Několik svižných minut, hlavně na útočné polovině Montpellieru, střídá trochu vlažnější rozehrávka z obrany Štrasburku.
     
    39
    Domácí presink to Alsasanům pořádně zkomplikoval. Přišla ztráta míče pak i náznak šance Nordina, který uprostřed osobního souboje nedal přízemní střele z pravé části vápna tolik razance, aby si Johnsson nemohl poradit.
     
    40
    Na základě Wileyho centru z levého křídla se Sagnanovi povedlo destabilizovat nabíhajícího hlavičkáře Štrasburku. Byla z toho střela vedle.
     
    42
    Také na standardní situaci z dílny Bakwy se domácí obrana vzorně připravila. Součástí byl i odpískaný útočný faul.
     
    43
    Odražením centru na roh Abakar Sylla alespoň částečně zabrzdil útočnou vlnu Montpellieru. Do akce půjde pravačka Savaniera.
     
    44
    Jeden z hostů stojících u bližší tyče měl poměrně snadnou úlohu při likvidaci Savanierova centru. První půle už se chýlí k závěru.
     
    45
    Nastavují se 2 minuty.
     
    45+1
    Pape Diong nezkompletoval průnikovou přihrávku, která měla za cíl destabilizovat obranu Montpellieru. Úspěchem neskončil ani náznak domácího protiútoku.
     
    45+1
    První poločas skončil.
     
    A to je vše z prvního poločasu, který byl z hlediska atraktivních momentů spíše dietní. Dvě největší šance se vešly do rozmezí dvou minut a obě měl na svědomí domácí útočník Adams, proti kterému se opakovaně vyznamenal švédský gólman Štrasburku. Dopředu byli Alsasané nuloví, což se trenér Rosenior nepochybně pokusí v poločasové pauze změnit.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Střídání v týmu RC Štrasburk:
    ze hřiště odchází Abakar Sylla, přichází Marvin Senaya.
     
    46
    Střídání v týmu RC Štrasburk:
    ze hřiště odchází Pape Diong, přichází Diego Moreira.
     
    47
    Štrasburk se prezentoval hezkou kombinací kolem středové čáry, ale v další fázi kolem pokutového území už si jeho ofenzivní hráči vzájemně nevyhověli.
     
    48
    Falaye Sacko utěsnil prostor u postranní čáry. V opačném případě by jeho protějšek běžel do velmi otevřené obrany.
     
    49
    Bakwova střela z necelých třiceti metrů byla dost ambiciózní. Ve skutečnosti se ani nedostala do vápna, protože už před ním byla tečována na roh.
     
    50
    Doukouré vyskakoval v předbrankovém prostoru, aniž by se příchozího centru dotkl. Navíc tam Vernice viděl útočný faul.
     
    51
    Montpellier je zkraje druhého poločasu hodně pasivní. Zatímco Alsasané kombinují na půlce, tak domácí fotbalisté čekají v bloku u pokutového území.
     
    52
    Ani od Štrasburku to ale není žádný velký kvapík. Prostřednictvím autového vhazování držel míč v obraně a o kus dál o něj přišel kvůli faulu na Nordina.
     
    53
    Ponechaná výhoda k ničemu nevedla, a tak hlavní rozhodčí dopískl ve prospěch Štrasburku standardní situaci. Viníkem byl s pětkou hrající Modibo Sagnan.
     
    54
    Bakwovy standardky zatím nejsou moc účinné. Tento nákop do kapsy mezi nabíhající hráče a gólmana přistál na hlavě Savaniera.
     
    54
    V dohrávce zmíněné standardní situace vyhrál Sow hlavičku a prodloužil míč až k malému vápnu. Tam vyplaval Emegha a v největší šanci Štrasburku trefil nohy poblíž stojícího Lecomtea.
    54. Emegha se trefil do nohy gólmana
     
    55
    Během pár sekund slušně zaplněné ochozy věnovaly pozornost domácímu útoku po pravém křídle. Adams dostal od obránců Štrasburku nezdravě hodně místa, nicméně centr z pravého křídla přetavil jen v propagační zakončení hlavou.
     
    56
    Ani teď se bezbrankový stav měnit nebude. Lecomte a Socko si moli dovolit propusti neadresný centr jednoho z hostujících fotbalistů do zámezí.
     
    58
    Štrasburk právě vstřelil branku!
    V osmapadesáté minutě škrtáme jednu z nul na ukazateli skóre a připisujeme gól na konto Alsasanů! Enzo Tchato na hranici vápna přeběhl Doukourého přihrávku. HABIB DIARRA si prvním dotekem skvěle posunul míč na pravačku a technickým obstřelem ho doručil za záda Benjamina Lecomtea.
    58. Habib DIARRA - 0:1
     
    60
    Držení míče: 44 % – 56 %.
     
    62
    Na hostující střídačce klidně mohlo být ještě veseleji. Hlavička z rohového kopu prosvištěla kousek vedle brankové konstrukce.
     
    63
    Zdravotní trable hlásí Ismaël Doukouré. Drobné přerušení hry přichází vhod spíše Montpellieru, jenž se po změně stran vůbec nechytá.
     
    64
    Penalta pro Montpellier! Músa at-Taamarí předvedl sólo přes půl hřiště. V souboji se Sowem nechal míč za sebou a to zahrálo do karet dobíhajícímu Adamsovi, jenž byl faulován neohrabaným zákrokem Johnssona.
     
    65
    Videorozhodčí penaltový verdikt posvětili. Půlhodinu před koncem má domácí tým exkluzivní šanci na smazání jednogólové ztráty.
     
    67
    Montpellier právě vstřelil branku!
    Podařilo se a na Stade de la Mosson se může slavit první gól v sezóně 2024/25. Penaltu si vzal na starost kapitán TÉJI SAVANIER a nesmírně prudkou ranou do levé části branky vyrovnal. Johnssonovi nebylo nic platné, že vystihl směr.
    67. Téji SAVANIER - 1:1
     
    69
    Nordin šel trochu přemotivovaně do dvou navazujících soubojů. K nespokojenosti publika je Štrasburku přisouzena standardní situace.
     
    70
    Razancí centr se sice odrazil k odskočenému hráči ve službách Štrasburku, ale narychlo připravená střela Lecomtea v žádném případě neznervózněla.
     
    71
    Také ve druhé půli dal rozhodcovský tým oběma celkům prostor na doplnění tekutin.
     
    72
    Sacko si hbitým manévrem udělal prostor na křídle. Ten se mu nečekaně rychle zavřel a levý bek Montpellieru ani nestihl nacentrovat.
     
    73
    Habib Diarra si vyzul kopačku a řeší nějaké trable na prstech pravé nohy. U autora hostujícího gólu už je člen realizačního týmu.
     
    75
    Do konce zbývá čtvrthodina a domácí lodivod Michel Der Zakarian dál nechává na hřišti celou základní jedenáctku. Nějaká obměna by asi bodla, únava začíná hrát stále větší roli.
     
    76
    Téji Savanier přiletěl pozdě do souboje s Doukourém. Jednoznačné podražení má za následek standardní situaci.
     
    77
    Alsasané jí zcela pohrdli. Rozehráli do kombinace a než se vůbec ocitli u pokutového území, tak balon pozbyli. Místo toho museli hasit náznak brejku.
     
    78
    Senaya házel aut ze zadních pozic. Štrasburk promptně překonal střed hřiště, ale závěrečné sklepnutí Moreiry na nabízejícího se spoluhráče neprošlo.
     
    78
    Habib Diarra sprintoval přes středový kruh. Arnaud Nordin nestíhal a za svůj nedovolený zákrok si vysloužil žluté ocenění.
     
    79
    Střídání v týmu Montpellier HSC:
    ze hřiště odchází Akor Adams, přichází Othmane Maamma.
     
    80
    Habib Diarra se zraněnou pravačkou nemůže pokračovat. Kvarteto spoluhráčů ho na rukou odnáší pryč ze hřiště, zdravotníci s nosítky se někde zapomněli.
     
    81
    Střídání v týmu RC Štrasburk:
    ze hřiště odchází Habib Diarra, přichází Nordine Kandil.
     
    82
    V této fázi zápasu se moc nehraje. Přispěl k tomu i Doucouré, který zcela mimo hru stáhl na trávník Savaniera.
     
    83
    Uteklo jen pár sekund a na hřišti byl vidět další hráč v kotrmelcích. za podražení at-Taamarího se tentokrát nežlutilo, ale standardka Montpellieru chybět nebude.
     
    84
    Diagonálně nacentrovaný míč proletěl napříč velkým vápnem, aniž by ho mohl některý z domácích hráčů usměrnit mezi tyče. Rozehrává se od Johnssona.
     
    85
    Domácím se vyplatil presink. Získaný balón byl nacentrován z pravé strany a během toho u Johnssona spadl k zemi at-Taamarí. Žádný penaltový faul vyskakujícího Sowa však pískán nebyl.
     
    86
    Také Nordinův individuální průnik skončil pádem v pokutovém území. Guéla Doué jej zkušeně ubránil nastaveným tělem.
     
    86
    Střídání v týmu RC Štrasburk:
    ze hřiště odchází Ismaël Doukouré, přichází Karol Fila.
     
    88
    Střídání v týmu Montpellier HSC:
    ze hřiště odchází Arnaud Nordin, přichází Tanguy Coulibaly.
     
    89
    Od vyrovnání Savaniera je aktivita výhradně na straně Montpellieru. Alsasané se stáhli a trochu to vypadá, že si vystačí se ziskem jednoho bodu.
     
    90
    Další z tvrdších zákroků schytal Bakwa. Hráči Štrasburku rezignovali na nákop před Lecomtea a volí zdlouhavou kombinaci ve středním pásmu.
     
    90+1
    K velkému údivu všech přítomných je druhá půle nastavena o 11 minut.
     
    90+2
    Tanguy Coulibaly převzal noblesní kolmici. Ve vápně byl chvilku sám, ale místo okamžité střely udělal úhybný manévr do levého kraje, kde to celé pokazil.
     
    90+2
    Vernice zase tasil kartu. Músa at-Taamarí si po prohraném souboji u postranní čáry neodpustil nějakou poznámku k asistentu rozhodčího.
     
    90+3
    Další vlna nevole mezi domácími fotbalisty. Po rychlém autu se dostali do levého křídla, ale at-Taamarí se podle sudích dopustil vleže faulu.
     
    90+4
    Střídání v týmu RC Štrasburk:
    ze hřiště odchází Caleb Wiley, přichází Jeremy Sebas.
     
    90+5
    Čerstvý Jeremy Sebas ukázal brilantní driblink při vyvážení míče na útočnou polovinu. Požadovaný efekt to ale nemělo, Montpellier nebezpečnému centru zabránil.
     
    90+7
    Dnešní utkání sleduje 15 706 diváků.
     
    90+8
    Othmane Maamma zoufale postrádal pomoc spoluhráčů. Na levém kraji hřiště byl sám na tři oponenty a dopadlo to asi tak, jak se dalo očekávat.
     
    90+9
    Mwangův faul ve středovém kruhu spustil drobnou roztržku, ze které vzešla žlutá karta pro Karola Filu
     
    90+10
    Ofenzivní faul Emeghy na Tchata zase o něco přiblížil remízový konec zápasu. V nastaveném čase se oběma týmům nedaří kloudně zaútočit.
     
    90+11
    Jeremy Sebas předváděl na levém okraji pokutového území tanečky nad balonem. Celou skupinu obránců tím nesetřásl a ve finále nevybojoval ani rohový kop.
     
    90+12
    Omeragić pomohl na zem značně vyčerpanému Emeghovi. Na úplný závěr zápasu tu bude ještě jedna standardní situace Štrasburku.
     
    90+13
    Dïlane Bakwa si dal na její realizaci záležet. Vysoký centr levačkou se snesl k zadní tyči a Lecomte musel ještě do akce kvůli hlavičce nabíhajícího Sowa.
     
    90+13
    Konec zápasu.
     
    Duel prvního kola Ligue 1 mezi Montpellierem a Štrasburkem nepoznal vítěze. Remíza je to zasloužená, neboť ani jeden tým svého soupeře v ničem výrazně nepřehrával. O něco větší zklamání přesto bude v táboře Štrasburku, který kvůli hloupému faulu brankáře Johnssona inkasoval na konečných 1:1 z pokutového kopu Savaniera.
     
    Držení míče: 43 % : 57 %.
    Střely na branku: 5:4. Střely mimo: 1:6. Rohy: 6:4. Ofsajdy: 0:0. Fauly: 20:18.
     
    Z tohoto zápasu je to vše, děkujeme za pozornost. (19:57:53)

    Michal Břuchanský

    Branky: 67. Savanier (pen.) – 58. Diarra (Doukouré)

    Karty:   21. Ferri (MON), 78. Nordin (MON), 90+2. at-Taamarí (MON) – 27. A. Sylla (SSG), 82. Doukouré (SSG), 90+9. Fila (SSG)


    Držení míče: 43 % : 57 %.
    Střely na branku: 5:4. Střely mimo: 1:6. Rohy: 6:4. Ofsajdy: 0:0. Fauly: 20:18.
    Montpellier HSC: Lecomte – Tchato, Omeragić, Sagnan, Sacko – Ferri, Chotard, Savanier (C) – Nordin (88. T. Coulibaly), at-Taamarí, Adams (79. Maamma).
    Náhradníci: Bertaud – Barès, Issoufou, Kouyaté, Ngosso, Chennahi, Džodić.

    Trenér: Michel Der Zakarian

    RC Štrasburk: Johnsson – G. Doué, Sow, A. Sylla (46. Senaya), Doukouré (86. Fila) – Mwanga, Diong (46. Moreira) – Bakwa, Diarra (C) (81. Kandil), Wiley (90+4. Sebas) – Emegha.
    Náhradníci: Risser, Tutu Mayangila – Diallo, Perea, Sobol, Nzingoula.

    Trenér: Liam Rosenior

    Rozhodčí: Vernice – Garrigues, de Araujo

    Diváci: 15 706