Bologna – Udinese 1:1 (kon.) | Hellas – Neapol 3:0 (kon.) | Cagliari – AS Řím 0:0 (kon.)
Lazio – Venezia 3:1 (kon.)
konec
Bologna FC
1:1 (0:0)
Udinese Calcio
Neděle 18.08.2024, 18:30 • Stadio Renato Dall'Ara, Bologna • Italská Serie A • 1. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 18:30.
     
    Hezký nedělní večer přeji všem příznivcům fotbalu. Nová sezóna italské Serie A odstartovala a my se prostřednictvím tohoto textového online přenosu zaměříme na duel mezi týmy Bologna FC a Udinese Calcio.
     
    Bologna FC

    Domácím fotbalistům se loňská sezóna povedla. Skončili totiž na pátém místě a vybojovali tak skupinovou fázi Ligy mistrů. Zajistili si tak vstupenku do nejprestižnější evropské klubové soutěže. Před novou sezónou sehráli pět přátelských utkání. V nich čtyřikrát zvítězili a jednou zápas skončil remízou. Na start nové ligové sezóny je tak Bologna připravena a doma před svými diváky bude chtít plně bodovat.
     
    Udinese Calcio

    To hosté z Udinese moc dobrou sezónu neměli. Skončili ji na patnáctém místě se sedmatřiceti body a jen tak tak unikli sestupu do Serie B. Byli tedy aspoň rádi, že nejvyšší italskou soutěž zachránili i pro další ročník. V přípravě sehráli sedm přátelských utkání s bilancí čtyři výhry, dvě prohry a jedna remíza. Naposledy pak odehráli další zápas v rámci italského poháru. Tam narazili na Avellino a vyhráli 4:0. Do letošního ročníku italské ligy by rádi vstoupili také vítězně.
     
    Vzájemná utkání

    V loňské sezóně se oba celky střetly dvakrát, nejprve vyhrálo Udinese 3:0 a následně pak v odvetě došlo na dělbu bodů při remíze 1:1.
     
    Úvodní sestavy:

    Bologna FC: Skorupski – Posch, Erlić, Beukema, Lykogiannis – Freuler, Moro – Ndoye, Fabbian, Orsolini (C) – Castro.
    Náhradníci: Bagnolini, Ravaglia – Miranda, De Silvestri, M. Ilić, Corazza, Aebischer, Karlsson, Byar, Cambiaghi, Odgaard, Dallinga.
    Trenér: Vincenzo Italiano

    Udinese Calcio: Okoye – Pérez, Bijol, Gianetti – Ehizibue, Lovrić, Payero, Kamara – Thauvin (C) – Brenner, Lucca.
    Náhradníci: Padelli, Silvestri – Kabasele, Abankwah, Palma, Zemura, Ebosele, Karlström, Ekkelenkamp, Zarraga, Bravo, Davis.
    Trenér: Kosta Runjaić

    Rozhodčí: Caputiová – Mastrodonato, Palermo.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Hosté sebrali nepřesnou rozehrávku domácí Bologni a hned na to pádí do první útočné akce tohoto zápasu.
     
    2
    Martín Payero se snažil vystřelit na hraně velkého vápna, ale nakonec se srazil s protihráčem a rázem bylo po slibně se rodící akci.
     
    3
    Hosté svou aktivitou vybojovali první rohový kop tohoto zápasu. Rozehraje ho Hassane Kamara.
     
    4
    A znovu Udinese stále na polovině domácího celku, nyní zahrálo autové vhazování a ještě tak může operovat před brankou Maduky Okoyeho.
     
    5
    Sandi Lovrić se protancoval s míčem až k rohovému praporku a měl snahu, aby soupeř dostal balon právě na roh. Jenže nakonec to byl právě hostující hráč, který míč dostal za zadní čáru. Odkop od domácí branky.
     
    6
    Łukasz Skorupski rozehrál míč ze svého území na levou stranu, kde se ho snažil zpracovat jeho spoluhráč, ale hned na to domácí opět míč ztrácejí a opět se tak nedostali na polovinu Udinese.
     
    7
    Nyní už mají míč domácí hráči a pokoušejí se projít do vůbec první akce zápasu z jejich strany. Ale obrana Udinese jim to tedy pořádně znepříjemňuje.
     
    8
    No a nakonec se asi v prvním útoku domácích hráči Bologni dostali do velké šance, na pravé straně napřáhl ke střele pravačkou Riccardo Orsolini a Maduka Okoye sráží míč na rohový kop!
    8. Orsoliniho nebezpečné zakončení na pravé straně
     
    9
    A už začínají dirigovat hru domácí hráči, kteří se konečně dostali do šance a to je očividně nakoplo.
     
    10
    Z vlastní poloviny po neúspěšné akci hostů šli znovu domácí fotbalisté směrem kupředu, ale zastavil je ofsajd. Míč tak mají hosté a Maduka Okoye tak provede odkop od svého zařízení, a to hodně daleko.
     
    11
    Ke značce pokutového kopu si nabíhal Santiago Castro, ale jeho pokus končí na obraně Udinese a je po další slibné šanci Bologni.
     
    12
    Autové vhazování zahráli domácí hráči na hostujícím území. Hned na to střílel Remo Freuler, ale i kdyby dal gól, stejně by neplatil. Protože akci předcházel ofsajd.
     
    14
    Florian Thauvin se dostával do zajímavé situace na druhé straně, ale francouzský útočník ve službách Udinese zařízení Łukasze Skorupského minul.
     
    15
    Nikola Moro levačkou střílel po přihrávce hlavou od spoluhráče, ale trefil jen bránícího hostujícího hráče. Míč je za zadní čárou a následuje rohový kop pro Bolognu.
     
    17
    Okoyemu vypadl míč z rukavic a měl štěstí, že se k němu nedostal k dorážce nikdo z domácích. Ti ale zůstanou před jeho brankou, protože zahrávají další rohový kop.
     
    19
    Kingsley Ehizibue několikrát prohodil míč mezi nohama a nakonec vystřelil z pravé strany, jeho lob ale do rukavic bez větších problémů chytá Łukasz Skorupski.
     
    21
    V úvodních minutách byli více na míči hosté, nyní už ale otěže převzali domácí hráči a neustále se tlačí na polovinu Udinese.
     
    23
    Martín Payero se po rohovém kopu dostal na míč a zakončil ze středu, ale proti byl znovu pozorný domácí brankář Łukasz Skorupski a bude balon posílat daleko od své brány.
     
    25
    Po nepřesné rozehrávce hostů získali na svou stranu opět míč domácí hráči a hned přečíslili hru. Jenže na polovině Udinese se pak k pořádnému zakončení nedostali.
     
    26
    V Itálii panuje velké horko, stále je přes třicet stupňů a na řadě je nyní první krátká přestávka na občerstvení.
     
    28
    Hráči se občerstvili, ochladili studenou vodou a nyní jsou zpět na trávníku a připraveni ke hře.
     
    29
    Rozehrávka Martina Erliće, které měl směřovat k Danu Ndoyemu, bylo příliš prudké a míč skončil v zámezí. Následuje tak autové vhazování pro hostující Udinese.
     
    31
    Obrovská šance domácích a v ní Dan Ndoye. Ten šel úplně sám na hostující branku, dokonce donutil brankáře hostů, aby vyběhl z brány. Ten mu ztížil střelecký úhel a zakončení prvně jmenovaného pak končí jen těsně vedle tyče!
    31. Ndoye šel sám na bránu, ale v obrovské šanci minul
     
    32
    Hostující brankář dostává žlutou kartu za nesportovní chování.
     
    33
    Domácí se znovu dostali do akce, na polovině hostů ale znovu vyhořeli. Aby je tyhle šance nakonec v závěru zápasu nemrzely.
     
    35
    Hosté se dostali na míč na polovině Bologni, ale ta si ho vzala zase zpátky a znovu tak hosté čelí akci domácích.
     
    36
    Riccardo Orsolini nečekal, že brankář vyskočí po míči za jeho zády a ten ho tak nešťastně srazil zády k zemi a okamžitě k němu přibíhá lékařský tým. Orsolini je tedy pořádně otřesen.
     
    37
    Riccardo Orsolini už je na nohou, sice pokulhává a předchozí srážku ještě rozdýchává, ale vypadá to, že bude pokračovat ve hře.
     
    38
    Remo Freuler přepadl nohou na Lorenze Luccu, ten se chytil za k kotník, ale nakonec nebude třeba ošetření. Nicméně hosté zahrají volný přímý kop.
     
    39
    Florian Thauvin pak poslal nadýchaný centr do vápna soupeře, tam ale nikdo z domácích nedokázal zakončit přesně.
     
    40
    Nehuén Pérez celkem nešetrně držel Ndoyeho, který se tak nemohl prodrat dopředu. Od hlavní sudí Caputiové dostal domluvu a domácí zahrají volný přímý kop.
     
    41
    Martin Erlić napřáhl levačkou ve velkém vápně, jeho pokus ale srazila obrana Udinese do bezpečí a mimo dosah brankáře Maduky Okoyeho.
     
    42
    Hassane Kamara v pádu hlavou vytěsnil centr domácích, který letěl do pokutového území a zabránil tak další šanci domácího celku!
     
    43
    První poločas jde pomalu do finiše. Domácí mají míč a ještě se snaží ohrozit branku soupeře. Nakonec ale z rodící se akce nebylo vůbec nic, jen zisk míče pro hostující Udinese.
     
    45
    Další velká šance Bologni. Dan Ndoye střílel z levé strany k protější tyči, po jeho ráně se natahoval Maduka Okoye, ale balon nakonec šel těsně vedle.
    45. Další velká šance Ndoyeho
     
    45+1
    Hlavní rozhodčí nastavuje 3 minuty.
     
    45+2
    Dlouhý nákop na hostujícího brankáře a ten ještě odkopne míč od své branky směrem dopředu.
     
    45+3
    Hosté ještě zahrávají další útočnou akci a v ní poté vybojovali rohový kop. Prosadí se z této standardní situace?
     
    45+4
    Ne, míč mají domácí a ještě sprintovali do akce, ale pokus Orsoliniho z levé strany končí mimo tři tyče.
     
    45+5
    První poločas skončil.
     
    První poločas je minulostí a byl přehlídkou obrovských šancí zejména na straně domácího celku. Ten se tak nedostal do vedení. Hosté čelili dalším nebezpečným výpadům Bologni, ale zatím ji dobře brání. Po první části hry jsme tak branku neviděli a uvidíme, co nám ještě nabídne druhý poločas, který začne přibližně v 19:37.
     
    Střely na branku: 1 – 0
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    47
    Domácí hráči začali druhou polovinu zápasu dalším pobytem na polovině hostů a vybojovali rohový kop. Po něm ale nezahrozili.
     
    48
    Remo Freuler poslal míč na Orsoliniho, který poté vypálil na pravé straně a vymetl horní roh hostující branky. Ovšem pro zahrání rukou Freulera pak branka nakonec nemohla být uznána.
    48. Neuznaná branka Orsoliniho
     
    50
    Další šance domácích a tu zlikvidoval Maduka Okoye a opět tak udržel čisté konto. Nyní hned rozehrávkou posílá své spoluhráče do další akce.
     
    52
    Několik zakončení Bologni a znovu se skóre nemění. Přehlídka zahozených velkých šancí tak pokračuje i ve druhém poločase. Hosté si nyní museli znovu pořádně oddychnout.
     
    54
    Riccardo Orsolini je hodně aktivní a nyní znovu zahrozil před hostující brankou, ale jeho pokus končí jen vedle ní.
     
    55
    Po rohovém kopu se dostal míč do pokutového území a vypadá to, že někdo z hostů zahrál rukou. Nyní se vše řeší u videa. Jak tohle dopadne?
     
    55
    Žlutá karta pro tým Udinese Calcio (Lautaro Gianetti).
     
    56
    Penalta pro Bolognu!
     
    57
    Bologna právě vstřelila branku!
    Jeden z nejaktivnějších hráčů dnešního zápasu se postavil k penaltovém puntíku. RICCARDO ORSOLINI pak nic nevymýšlel, napálil míč a ten šel do protisměru hostujícího brankáře. Balon je v síti a domácí jdou do vedení poté, co byla nařízena penalta za hru rukou – 1:0.
    57. Riccardo ORSOLINI - 1:0
     
    58
    Střídání v týmu Udinese Calcio:
    ze hřiště odchází Sandi Lovrić, přichází Jesper Karlström.
     
    59
    Domácí tak korunovali velkou aktivitu gólem a znovu se tlačí směrem dopředu. Hosté se tak musejí znovu bránit další akci soupeře.
     
    60
    Hodina hry je minulostí a nyní sledujeme další útočnou akci domácího celku.
     
    61
    Santiago Castro se dostal velmi rychle až do těsné blízkosti Maduky Okoyeho, jeho rána ale byla sražena na další rohový kop.
     
    63
    Bologna nadále drží míč na svých kopačkách, v podstatě ho soupeři vůbec nepouští. Bude z toho další nebezpečné zakončení?
     
    64
    Nakonec je pískán faul střelci gólu Riccardu Orsolinimu a míč tak získává Udinese.
     
    65
    Teď byl k vidění náznak šance na straně Udinese. Nehuén Pérez centroval balon do pokutového území, ale nakonec nenašel nikoho, kdo by mohl zakončit.
     
    67
    Penalta pro Udinese!
     
    68
    Łukasz Skorupski podrazil v pokutovém území útočícího hráče a může být klidně vyrovnáno!
     
    68
    Na značku pokutového kopu si připravil míč Florian Thauvin, ale jeho pokus zneškodnil Łukasz Skorupski, který své předchozí zaváhání napravil.
    68. Neproměněný pokutový kop Thauvina
     
    68
    Udinese právě vstřelilo branku!
    Florian Thauvin sice neproměnil pokutový kop, když ho zneškodnil Łukasz Skorupski. Jenže za cenu rohového kopu a z něho hosté udeřili. Na centr si vyskočil LAUTARO GIANETTI a míč umístil k protější tyči, kam Łukasz Skorupski nedosáhl – 1:1. Začíná se tak znovu od začátku.
    68. Lautaro GIANETTI - 1:1
     
    70
    Domácí se snažili najít rychlou odpověď na vyrovnání hostů, ale ti se ubránili další akci soupeře a dostali míč daleko od své branky.
     
    74
    A znovu roztáčejí kolotoč na území hostů hráči Bologni, ale centr na nabíhajícího Orsoliniho končí jen v zámezí.
     
    76
    Střídání v týmu Bologna FC:
    ze hřiště odchází Riccardo Orsolini, přichází Nicolò Cambiaghi.
     
    76
    Střídání v týmu Bologna FC:
    ze hřiště odchází Nikola Moro, přichází Michel Aebischer.
     
    76
    Střídání v týmu Udinese Calcio:
    ze hřiště odchází Florian Thauvin, přichází Jurgen Ekkelenkamp.
     
    77
    Po střídání na obou stranách hra pokračuje a domácí hráči se opět natlačili před branku hostů. Tam došlo k faulu a Bologna zahraje volný přímý kop z dobré pozice.
     
    78
    Z této standardní situace ale nezapršelo a následuje jen odkop od branky, který provede Maduka Okoye.
     
    80
    Jdeme do poslední desetiminutovky řádné hrací doby, u míče jsou domácí a opět se snaží o to, aby strhli vedení zpět na svou stranu.
     
    80
    Kingsley Ehizibue strhl soupeře k zemi dost nevybíravě a hned od hlavní sudí dostává žlutou kartu.
     
    82
    Střídání v týmu Udinese Calcio:
    ze hřiště odchází Hassane Kamara, přichází Jordan Zemura.
     
    82
    Střídání v týmu Udinese Calcio:
    ze hřiště odchází Brenner, přichází Keinan Davis.
     
    83
    Znovu se domácí dostávali do slibné akce, ale hosté se zase ubránili a drží nadějný výsledek proti týmu, který si letos zahraje základní skupinu Ligy mistrů.
     
    84
    Střídání v týmu Bologna FC:
    ze hřiště odchází Santiago Castro, přichází Juan Miranda.
     
    85
    Střídání v týmu Bologna FC:
    ze hřiště odchází Babis Lykogiannis, přichází Thijs Dallinga.
     
    88
    Blíží se závěr zápasu a na ukazateli skóre v Bologni stále svítí nerozhodný stav 1:1. Uvidíme, zda se jednomu z týmů povede strhnout vedení na svou stranu, nebo zda se body budou dělit.
     
    89
    Střídání v týmu Bologna FC:
    ze hřiště odchází Dan Ndoye, přichází Jens Odgaard.
     
    90
    Nicolò Cambiaghi vypálil uvnitř velkého vápna, ale Jesper Karlström jeho bombu zastavil hrudí a srazil míč na další rohový kop.
     
    90
    Hlavní rozhodčí nastavuje 5 minut.
     
    90+2
    Chvíli se nehrálo, protože jeden z hostů zůstal na trávníku. Ale je v pořádku a pokračuje se ve hře.
     
    90+4
    Přímý volný kop domácích, míč letěl přímo na bránu hostů, kde byl ale s dalším přesným zákrokem připraven Maduka Okoye.
     
    90+5
    Jsme v poslední nastavené minutě, hosté mají míč a rozhodně se příliš nikam neženou. Remíza by pro ně byla úspěchem.
     
    90+5
    Lucca inkasuje žlutou kartu za zbytečné zdržování hry.
     
    90+6
    Konec zápasu.
     
    Je dobojováno. Ve druhém poločase padly oba góly. Nejprve domácí proměnili penaltu. Hosté naopak neproměnili nařízený pokutový kop pro hru rukou, ale hned z rohového kopu udeřili a vyrovnali na 1:1. Ač měli domácí opět hodně šancí, ty za zády hostujícího brankáře neskončily a oba celky se tak rozcházejí smírně po remíze 1:1.
     
    Držení míče: 73 % : 27 %.
    Střely na branku: 7:2. Střely mimo: 7:0. Rohy: 9:5. Ofsajdy: 0:1. Fauly: 17:16.
     
    Díky za pozornost a u dalších online přenosů z fotbalu se budu těšit opět na shledanou. (20:30:43)

    Vendula Zdražilová

    Branky: 57. Orsolini (pen.) – 68. Gianetti

    Karty:   32. Okoye (UDI), 55. Gianetti (UDI), 80. Ehizibue (UDI), 90+5. Lucca (UDI)

    Neproměněná penalta: 68. Thauvin (UDI), brankář Skorupski zneškodnil


    Držení míče: 73 % : 27 %.
    Střely na branku: 7:2. Střely mimo: 7:0. Rohy: 9:5. Ofsajdy: 0:1. Fauly: 17:16.
    Bologna FC: Skorupski – Posch, Erlić, Beukema, Lykogiannis (85. Dallinga) – Freuler, Moro (76. Aebischer) – Ndoye (89. Odgaard), Fabbian, Orsolini (C) (76. Cambiaghi) – Castro (84. Miranda).
    Náhradníci: Bagnolini, Ravaglia – De Silvestri, M. Ilić, Corazza, Karlsson, Byar.

    Trenér: Vincenzo Italiano

    Udinese Calcio: Okoye – Pérez, Bijol, Gianetti – Ehizibue, Lovrić (58. Karlström), Payero, Kamara (82. Zemura) – Thauvin (C) (76. Ekkelenkamp) – Brenner (82. Davis), Lucca.
    Náhradníci: Padelli, Silvestri – Kabasele, Abankwah, Palma, Ebosele, Zarraga, Bravo.

    Trenér: Kosta Runjaić

    Rozhodčí: Caputiová – Mastrodonato, Palermo