Mountfield HK – Vítkovice 4:2 (kon.) | HC Slovan – Rögle BK 6:3 (kon.) | Sparta – Třinec 2:5 (kon.)
HK Riga – Salzburg 9:1 (kon.) | Ukrajina – K. Vary 1:5 (kon.)
konec
Ukrajina
1:5 (0:0, 1:1, 0:4)
HC Energie Karlovy Vary
Neděle 18.08.2024, 13:00 • WERK ARENA, Třinec • President Cup
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 13:00.
     
    Hezké odpoledne u finálového zápasu President Cupu. Jubilejní desátý ročník ovládnou buď Karlovy Vary nebo reprezentace Ukrajiny do 17 let.

    Oba týmy vyhrály své skupiny, Karlovy Vary prohrály až v posledním zápase s Rigou, kdy měly téměř jistý postup do finále. Ukrajina ve skupině B v základní hrací době neprohrála, pouze Spartě podlehla na nájezdy. Další bod ztratila v souboji s Vítkovicemi, které na nájezdy naopak porazila. Švédské Rögle zdolala vysoko 9:0 a rakouský Salcburk 5:2.
     
    Úvodní sestavy:

    Ukrajina: Isajev (Tučyn) – Filippov, Harus, Ostapenko, Panasenko, Perečněv, Skyba, Stupnyckyj, Děnysenko, Čajka, Kalsin, Kapitan, Kučuk, Olifičruk, Perečněv, Skrebela, Sochaněvič, Spaskin, Vasjak, Ždanov.

    HC Energie Karlovy Vary: Psohlavec (Maňák) – Bauer, Bednář, Gombár, Hájek, Horáček, Kubík, Kůrka, Vrzal – Jäger, Kváš, Kyncl, Michalov, Sedláček, Staněk, Suchý, Suja, Šedivec, Švejcar, Vaníček, Zolnaj.
     
    O bronzových medailích už je jasno, ty po skončení závěrečného utkání převezmou hráči domácího Třince.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    01:17
    Kyncl vypustil z pravého rohu prudkou přihrávku do levého kruhu, Vrzal si puk zptacoval, ale jeho sřelu vyrazil brankář Tučyn vedle branky.
     
    01:44
    Tučyn se musel hodně ohánět v úvodních minutách, po střele z levé strany a zákroku se snažili dorazit puk do branky Vaníček se Suchým, ale ani jednomu se nepovedlo protlačit puk přes ležícího obránce i brankáře.
     
    03:14
    Ukrajincům se nepodařilo probít přes útočnou modrou čáru, za to na druhé straně střílel zpoza pravého kruhu Horáček. Jeho pokus zblokoval holí jeden z ukrajinských hráčů do ochranné sítě.
     
    03:58
    Po buly střílel od levého mantinelu Filippov, ale brankář Psohlavec puk dobře viděl a od bližší tyče ho vyrazil k zadnímu mantinelu.
     
    04:46
    Po krátké přihrávce Olifirčuka střílel z otočky Kalsin, ale střelou z mezikruží trefil jen bránícího hráče před karlovarskou brankou.
     
    05:26
    Slavík projel kolem branky, aby vyjel u levé tyče, následnou střelu vyrazil brankář Tučyn. Bude se vylučovat, protože před touto akcí hákováním poslal na zem soupeře Andrij Kapitan a bude si muset na trestné lavici odsedět dvouminutový trest.
     
    06:32
    První minutu Ukrajinci zvládli ubránit.
     
    06:47
    Michalov si našel mezi ukrajinskými hráči kotouč mezi kruhy, popojel doleva a rychle vystřelil vedle bližší tyče.
     
    07:40
    Švejcarovu rozehrávku od mantinelu zachytil Děnysenko, najel si před branku, ale svou střelou neuspěl proti Psohlavcovi.
     
    09:41
    Znovu se bude vylučovat a znovu na ukrajinské straně, protože Svjatoslav Vasjak zahákoval soupeře při průniku po levém mantinelu.
     
    09:53
    Střelu Slavíka zpoza levého kruhu zneškodnil Tučyn, který položil lapačku na led a do ní mu vlétl puk.
     
    10:49
    Bekhendové nahození Slavíka od levého mantinelu se odrazilo od Tučynova betonu k levé tyči, kam si dojel Michalov, ale svým důrazem nedokázal puk protlačit přes beton ukrajinského brankáře.
     
    11:34
    Filippovovi se podařilo vyhodit.
     
    11:48
    Ještě před koncem oslabení se dostal s pukem před branku Olifirčuk, ale rychlou střelu usměrnil jen mimo pravou tyč karlovarské branky.
     
    13:04
    Jäger zachytil zpětnou přihrávku spoluhráče po levém mantinelu, ale následné nahození vyrazil Tučyn mimo branku. Ukrajinský brankář dobře viděl střelu.
     
    14:03
    Michalov se protáhl po pravém křídle do kruhu, následná střela těsně nad ledem jen prolétla kolem branky do rohu kluziště.
     
    14:41
    Suchý měl velkou šanci na gól, když si dojel puk po střele z pravé strany, ale ruku ležícího brankáře Tučyna nepřehodil.
     
    15:05
    Další závar před ukrajinskou brankou končí úspěšným zákrokem Tučyna, který si lehl na led a zlikvidoval střelu Suchého i dorážku Kyncla.
     
    16:06
    Horáček tečoval nahození Spaskina od pravého mantinelu, brankář Psohlavec vysoký oblouček chytil do lapačky a následně jej rozehrál ke spoluhráči.
     
    17:03
    Sedláček si na pravé straně vyměnil puk s Michalovem, najel si do kruhu, avšak jeho bekhendová střela postrádala sílu. Tučyn puk vyrazil.
     
    17:45
    Dobrá šance Karlových Varů, Vaníček si najel s pukem před ukrajinskou branku, ale při pokusu o středu upadl na gólmana Tučyna. Ukrajinský brankář zachytil puk před brankovou čárou, navíc rozhodčí odpískal Vaníčkovi postavení v brankovišti.
     
    18:47
    Kyncl dostal přihrávku z levé strany mezi kruhy, ale rychlou střelou trefil jen brankáře v ukrajinském dresu.
     
    19:52
    V závěru se ještě snažili žlutomodří zakončit jednu akci, ale střela Stupnickyje od pravého mantinelu nemířila do branky.
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    První třetina nabídla zajímavý hokej z obou stran. Více ze hry měli hráči Karlových Varů, avšak brankář Tučyn jejich atakům odolal. I Psohlavec měl pár momentů k řešení, ale puk za svá záda nepustil. I proto je stav zápasu bezbrankový a oba týmy mají stejné šance na vítězství.
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    20:38
    Kyncl sebral puk obránci Ukrajiny, ale před ukrajinskou brankou si puk píchl příliš do strany a zmařil svou šanci.
     
    21:56
    Střelu Ostapenka od modré čáry vyrazil Psohlavec pouze před sebe, kde zkoušel puk dorazit Kapitan, ale kotouč za záda karlovarského gólmana nedostal.
     
    22:47
    Čajka si vyjel od zadního mantinelu k pravé tyči, kde zkoušel procedit puk mezi Psohlavcovy betony, ale karlovarský gólman měl to místo dobře utěsněné.
     
    23:53
    Sedláček si vybruslil obloukem na osu hřiště a namířil si to na branku. Svou akci završil forhendovou střelou k pravé tyči, kterou fantasticky lapil brankář Tučyn.
     
    23:58
    Karlovy Vary právě vstřelily branku!
    Energie se dostala do vedení! Vaníček vyhrál buly v levém kruhu, popojel dopředu a přihrál před branku JAKUBU KYNCLOVI, který bleskovou střelou z první poslal puk za záda ukrajinského brankáře – 0:1!
    23:58 KYNCL - 0:1
     
    25:00
    Šedivec se dral středem do útočného pásma, ale byl zadržen Čajkou, který jej chytil za kalhoty. Ukrajinský útočník si půjde sednout na dvě minuty, Energie bude mít přesilovku.
     
    25:31
    Olifirčuk ujel karlovarským obráncům, najel si před branku, ale svižnou střelou minul prostor mezi třemi tyčemi.
     
    25:45
    Vasjak zahákoval u modré čáry jednoho z karlovarských hráčů a nabídl soupeři více než minutovou dvojnásobnou přesilovku. Vasjak je vyloučen za hákování na dvě minuty.
     
    26:52
    Karlovarským se dlouho nedařila kombinace, až si Sedláček najel před branku, kam dostal přihrávku od Kváše, ale tečí chtěl usměrnit puk mezi Tučynovy betony. Ukrajinský gólman puk vyrazil a poradil si i s dorážkou stejného hráče.
     
    27:52
    Suja zkusil vjet mezi dvojici protihráčů, ale přišel o puk, následně se hosté dostali s pukem do středního pásma.
     
    28:46
    Michalov ve středním pásmu narazil do Popoviče, který upadl na led. Rozhodčí karlovarského hráče vyloučil za nedovolené bránění.
     
    28:56
    Kalsin hledal z levé strany přihrávkou před brankoviště Olifirčuka, ale trefil jen beton gólmana Psohlavce.
     
    29:29
    Energie se dostala do protiútoku, Sedláček si najel před ukrajinskou branku, položil si gólmana a z pravé strany trefil jeho beton, následně se k dorážce dostal Kváš, který zkusil dostat puk do branky nahozením z nulového úhlu, ale Tučyn puk fantasticky vykopl betonem mimo branku.
     
    30:39
    Ukrajina právě vstřelila branku!
    Ukrajincům se povedlo vyrovnat. Po souboji v rohu hřiště se puk dostal od Popoviče k Děnysenkovi, ten rychle přihrál do pravého kruhu DANYLOVI OLIFIRČUKOVI, který vystřelil prudce do levého horního víka – 1:1!
    30:39 OLIFIRČUK - 1:1
     
    32:11
    Suja se chtěl protáhnout kolem ukrajinského obránce, ale narazil do něj. Volný puk si dojel Jäger, nachystal si ho na střelu a vypálil vedle vzdálenější tyče.
     
    33:26
    Po přihrávce Čajky od levého mantinelu střílel z bližšího kruhu Ždanov, ale jeho slabý pokus po ledě vyrazil vedle branky gólman Psohlavec.
     
    35:02
    Kůrka chtěl zahrát u mantinelu puk, jenže Olifirčuk mu zablokoval hůl a je vyloučen na dvě minuty za držení.
     
    35:58
    Energii se nedařila finální přihrávka do volného prostoru, Ukrajinci zachytávali puky, avšak dlouho nedokázali vyhodit kotouč z obranného pásma. Nakonec si brankář Tučyn připsal zákrok po nahození zpoza kruhů.
     
    37:00
    Švejcar našel přihrávkou z pravého rohu u bližší tyče Michalova, ale jeho střelu z voleje vyrazil gólman Tučyn mimo dosah protihráčů.
     
    37:19
    Popovič ujel karlovarským obráncům, před brankou zamíchal pukem a vypálil k levé tyči, kam natáhl svou vyrážečku Psohlavec a puk odrazil mimo branku.
     
    38:25
    Dobrou střelou přes obránce se z vrcholu pravého kruhu prezentoval Kalsin. Psohlavec polovysoký puk srazil ramenem do své lapačky.
     
    39:24
    Kváš na levém křídle zaváhal při přechodu modré čáry, zbrzdil a nakonec se dostal do ofsajdu.
     
    39:49
    Suchý našel přihrávkou od zadního mantinelu u pravé tyče Kyncla, který z první prudce vystřelil do brankáře Tučyna, ten puk reflexivně vyrazil mimo branku.
     
    39:58
    Třetí třetinu odstartuje Ukrajina v početní výhodě. Sekundu a půl před koncem druhé třetiny putoval na trestnou lavici Kůrka, který kolenem fauloval protihráče. Karlovarský obránce dostal dvouminutový trest.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    Ve druhé třetině jsme viděli i góly, po jednom na každé straně. Hra se vyrovnala, Energie se dostala do vedení gólem Kyncla, vzápětí nevyužila dvojnásobnou přesilovku. Početní výhodu naopak využili Ukrajinci, Olifirčuk střelou z pravého kruhu srovnal na 1:1. Čeká nás tedy zajímavý zbytek zápasu.
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    40:38
    Ukrajinci zahájili třetí část s jedním mužem navíc, ale Karlovarští puk vyhodili z obranného pásma.
     
    41:26
    Střela od modré ukrajinského obránce nedolétla až k Psohlavcovi, puku se zmocnili karlovarští beci.
     
    42:03
    Kůrka je na ledě a Ukrajinci s pukem u vlastní branky.
     
    42:34
    Po přihrávce Vasjaka střílel od modré Filippov, ale puk znovu nedolétl k brance. Psohlavec musel zasahovat až po další střele Filippova z levé strany.
     
    43:36
    Kváš dlouhou přihrávkou vybídl do akce Slavíka, ten se rozhodl zkusit nahrát před branku, ale jeho prudká přihrávka přeletěla hůl spoluhráče.
     
    43:57
    Ostapenko podrazil Kyncla u mantinelu a Karlovy Vary budou mít dvouminutovou přesilovku.
     
    44:53
    Karlovarští zkouší hrát akce až do prázdné branky, ale Ukrajinci jim strkají hole do přihrávek a vypichují puky.
     
    45:26
    Po dlouhé přihrávce Gombára střílel z pravého kruhu Švejcar, ale jeho rychlou střelu po ledě odrazil betonem gólman Tučyn.
     
    45:57
    Ukrajinský brankář si poradil i se střelou Sedláčka zpoza levého kruhu, kterou rovněž betonem vyrazil.
     
    47:18
    Trochu nudnější pasáž po přesilovce Energie. Oba celky hrají s pukem mezi kruhy.
     
    48:06
    Ostapenko holí trochu přitáhl Vaníčka, ten to ale přehnal a skočil na zem. Rozhodčí nevylučují, ale dvě minuty za herecký výkon by nebyly k zahození.
     
    48:06
    Mneší problém u ukrajinské střídačky, kde se uvolnil kryt od hrany mantinelu.
     
    48:06
    Všechno už je v pořádku, budeme pokračovat v zápase.
     
    48:54
    Slavík s Kvášem jeli na dva obránce, Slavík to vzal na sebe, ale slabou střelou neměl šanci na úspěch.
     
    49:15
    Na druhé straně se dostal k puku v levém kruhu Stupnickyj, natáhl ke střele a svižnou ranou minul vzdálenější tyč karlovarské klece.
     
    50:05
    Vaníček u ukrajinské branky dostal krosček do krku, který rozhodčí viděli. Ukrajinský obránce Panasenko byl vyloučen na dvě minuty.
     
    51:25
    Kyncl hledal přihrávkou z levé strany spoluhráče číhající u branky, ale Ukrajinci zachytili puk a vyhodili ho do středního pásma.
     
    52:05
    Karlovy Vary právě vstřelily branku!
    Energie se dostává do vedení! Kyncl zachytil puk u vlastní střídačky, rychle jej přehrál k druhému mantinelu, po kterém Sedláček nabruslil do útočného pásma, přihrál vedle sebe rozjetému JONÁŠI VANÍČKOVI a ten bekhendovou kličkou uklidil puk k bližší tyči – 1:2!
    52:05 VANÍČEK - 1:2
     
    53:55
    Ukrajina mohla vyrovnat, žlutomodří se dostali do přečíslení dva na jednoho, ale přihrávku Spaskina na Vasjaka srazil k vlastnímu brankáři ležící Gombár.
     
    54:38
    Tvrdou střelu Olifirčuka zpoza modré čáry vyrazil Psohlavec betonem vedle branky.
     
    54:50
    Skyba zahákoval po křídle pronikajícího soupeře a Energie má před sebou další dvouminutovou přesilovku.
     
    55:29
    Nepovedenou přihrávku Sedláčka z pravé strany stihl mezi kruhy usměrnit na branku Kváč, ale skákavý puk nejprve Tučyn odrazil betonem a pak puk přikryl.
     
    56:01
    Švejcar přihrál z levé strany před bližší tyč Michalovovi, který se s pukem otočil na branku, ale střelou do horní poloviny trefil ukrajinského gólmana.
     
    56:56
    Nahození Hájka od modré čáry tečoval jeden z karlovarských hráčů, Tučyn puk vyrazil před sebe a následnou dorážku poslal Suchý vedle branky
     
    57:25
    Karlovy Vary právě vstřelily branku!
    Energie se krásnou kombinací dostala až k zakončení do poloodkryté branky. Sedláček přihrávkou zpoza branky našel mezi kruhy Kváše, který akci vyšperkoval přihrávkou k pravé tyči, kde byl LUKÁŠ SLAVÍK a ten napálil puk do odkryté branky!
    57:25 SLAVÍK - 1:3
     
    58:38
    Kváš přihrávkou od levého mantinelu našel u pravé tyče Slavíka, jenže ten nyní polovysokou střelu napálil do ukrajinského brankáře.
     
    59:15
    Karlovy Vary právě vstřelily branku!
    Vrzal našel dlouhou přihrávkou rozjetého JAKUBA KYNCLA, který střelou do k pravé tyči zvýšil na 4:1!
    59:15 KYNCL - 1:4
     
    59:27
    Karlovy Vary právě vstřelily branku!
    A ještě jeden gól na závěr, o který se postaral po krásné kombinaci a přihrávce Michalova zakončující VRATISLAV ŠVEJCAR – 1:5!
    59:27 ŠVEJCAR - 1:5
     
    Konec zápasu.
     
    Nejlepší hráči: Danylo Olifirčuk – Jonáš Vaníček.
     
    Hráči karlovarské Energie uzavírají zlatý hattrick na President Cupu v Třinci. Stejně jako v letech 2022 a 2023 i dnes vyhráli poslední zápas turnaje a zanedlouho obdrží pohár pro vítěze.
     
    Ukrajina předvedla povedený výkon, ale jejich hra se po třetím gólu rozsypala a nakonec je z toho výsledek 5:1 ve prospěch Karlových Varů.
     
    Jan Peterek (sportovní ředitel Ocelářů a jeden z předávajících): „Chtěl bych poděkovat všem hráčům a trenérům, protože jsme viděli krásné zápasy. Chtěl bych poděkovat také rozhodčím, časomíře i organizátorům. Už zbývá jen předat ceny. Tímto považuji turnaj za uzavřený. Těším se na příští rok.“
     
    Ceny nejlepším hráčům budou předávat hráči prvního týmu Ocelářů Adam Cedzo, Petr Sikora a Oskar Haas, dříve vítězi tohoto turnaje.
     
    ALL-STAR TÝM
    Nejlepší brankář: Martin Psohlavec (HC Energie Karlovy Vary)
    Nejlepší obránci: Jiří Gombár (HC Energie Karlovy Vary), Jaroslav Panasenko (Ukrajina do 17 let).
    Nejlepší útočníci: Filip Vlk (HC Oceláři Třinec), Dominik Řípa (HC Oceláři Třinec), Filip Klíma (Mountfield HK).
     
    Konečné pořadí:
    1. HC Energie Karlovy Vary

    2. Ukrajina do 17 let
    3. HC Oceláři Třinec

    4. HC Sparta Praha
    5. HC Mountfield Hradec Králové
    6. HC Vítkovice Ridera
    7. HS Riga
    8. EC Red Bull Salzburg
    9. Slovan Bratislava
    10. Rögle BK
     
    Za zvuků písně We are the champions si hráči Energie přebírají pohár pro vítěze. 10. ročník hokejového turnaje je minulostí.

    Já vám děkuji za všechny autory, kteří vám přiblížili zápasy formou online přenosu, a přeji příjemný zbytek neděle, ať už váš tým skončil na prvním nebo posledním místě. Od klávesnice se s vámi loučí Igor Mainka. Sportu zdar a hokeji zvláště! (15:45:52)

    Igor Mainka

    Branky a nahrávky: 31. Olifirčuk (Děnysenko, Popovič) – 24. Kyncl (Vaníček), 53. Vaníček (Sedláček, Kyncl), 58. Slavík (Kváš, Sedláček), 60. Kyncl (Vrzal, Gombár), 60. Švejcar (Michalov, Šedivec)


    Ukrajina: Isajev (Tučyn) – Filippov, Harus, Ostapenko, Panasenko, Perečněv, Skyba, Stupnyckyj, Děnysenko, Čajka, Kalsin, Kapitan, Kučuk, Olifičruk, Perečněv, Skrebela, Sochaněvič, Spaskin, Vasjak, Ždanov.
    HC Energie Karlovy Vary: Psohlavec (Maňák) – Bauer, Bednář, Gombár, Hájek, Horáček, Kubík, Kůrka, Vrzal – Jäger, Kváš, Kyncl, Michalov, Sedláček, Staněk, Suchý, Suja, Šedivec, Švejcar, Vaníček, Zolnaj.