Midtjylland – Slovan Bratislava 1:1 (kon.) | Malmö – Sparta 0:2 (kon.) | Dynamo Kyjev – Salzburg 0:2 (kon.)
Young Boys – Galatasaray 3:2 (kon.)
konec
Malmö FF
0:2 (0:1)
AC Sparta Praha
Středa 21.08.2024, 21:00 • Malmö New Stadium, Malmö • Liga mistrů • 1 • Play-off
Předzápasové kurzy
     
    Po skvělém zápasu bere Sparta vítězství 2:0 a v domácím prostředí může definitivně rozhodnout. To už je dneska opravdu všechno a přeji vám příjemný zbytek středečního večera. (22:57:14)
     
    Sparta vybojovala na severu Evropy fantastický výsledek! Ovšem ještě jí čeká střetnutí na Letné. Malmö sice bylo mnohem více u balonu, ale vyložené šance nepřicházely. Naopak Sparta byla nebezpečnější. Co nevyšlo ještě Martinu Vitíkovi, tak to napravil v závěru povedenou střelou Matěj Ryneš. Letenští odehráli utkání takticky skvěle, soupeře hodně napadali a počkali si na své momenty, po nichž zapisují další bod do koeficientu klubů.
     
    90+4
    Konec zápasu.
     
    90+3
    Z nepřipravené pozice centroval Peña, který míč směřoval až moc k brance. A tak si v pohodě pro balon vyběhl Peter Vindahl.
     
    90+2
    Přihrávku na střed zachytil Veljko Birmančevič, který si hodil míč na levou nohu a po zemi mířil na branku. Ovšem Dahlin byl tentokrát připravený zasáhnout.
     
    90
    Švédský mistr se dočkal Rynešova faulu, a tak před branku Sparty letěl další centr, který odvrátil Filip Panák. Letenský kapitán byl faulovaný a následně zůstal ležet na zeleném pažitu.
    89. Matěj RYNEŠ - 0:2
     
    89
    Sparta právě vstřelila branku!
    Letenští ustáli tlak a sami udeřili! Skvělou práci předvedl Sörensen, jenž předskočil soupeře a narazil si s Kuchtou. Následně dal balon na levou stranu, odkud zpoza vápna utáhl svůj pokus MATĚJ RYNEŠ, jenž zamířil přesně do vzdálenějšího spodního rohu branky – 0:2. Asistence: Asger Sörensen.
     
    88
    Za obranu Sparty si zabíhal Taha Ali, který se nacházel v ofsajdovém postavení. Domácí fanoušci se sice zlobí, ale bylo to správně posouzené.
     
    87
    Centr mířil na první tyč, odkud jej na rohový kop odehrál Tomáš Wiesner. Cela situace se opakovala i od rohového praporku, Sparta potřebuje uklidnit hru.
     
    86
    Taha Ali rozpohyboval hru domácího mužstva a vynutil si faul. Před branku Sparty polatí další centr, který tam bude adresovat Christiansen.
     
    85
    Po odehrání míče atakoval zezadu Peñu Jakub Pešek, který také inkasoval žlutou kartu.
     
    84
    Matěj Ryneš nedal dobrou přihrávku, po které se hra rychle otočila. Ali přihrál na Nanasiho, který si hodil míč na pravačku a zakončil kousek vedle vzdálenější tyče.
     
    82
    Střídání v týmu AC Sparta Praha:
    ze hřiště odchází Vitík, přichází Zelený,
    ze hřiště odchází Haraslín, přichází Pešek.
     
    81
    Ali se snažil utancovat Ryneše, který se nenechal ošálit a míč odehrál k lajně. Sice poté přišel centr, ale s ním si poradil Asger Sörensen.
     
    80
    Dlouhý nákop prodloužil za sebe Jan Kuchta, ale Birmančevič už se k němu nedostal. A tak přišla přihrávka do letenského pokutového území, kde se srazili Vitík s Panákem. Celou situaci musel dořešit odkopem Ryneš.
     
    79
    Sadílkovo dlouhé vhazování se jednomu z domácích zamotalo pod nohama. A tak se míče chopil Sörensen, který chtěl dát proti noze Panákovi, ale celá akce nedošla do zdárného konce.
     
    78
    Birmančevič si chtěl narazit se spoluhráčem a pokračovat v pohybu. Ovšem byl sražený, a tak Sparta rychle rozehrála. Její centr byl ale z pokutového území odehraný.
     
    76
    Malmö faulovalo Lukáše Sadílka, což bylo na jednu stranu štěstí, protože ve své pozici nebyl pro křeče Martin Vitík, jenž potřebuje ještě lékařskou pomoc.
     
    75
    Pontus Jansson odehrál míč, při čemž poznal nepříjemnost Jana Kuchty, který domácího stopera dohrál. Českému útočníkovi je odpískaný faul.
     
    74
    Sparta kombinovala na pravé straně, ale příliš blízko postranní lajně. Tomáš Wiesner se nacházel ve složité situaci, a tak míč k Birmančevičovi neprohodil.
     
    72
    Ali se nacházel na pravé straně, ale nechtěl nikomu přihrát, a tak se ocitl až na druhé straně, kde teprve přihrál. Následně byl faulovaný Tomáš Wiesner.
     
    70
    Sörensen si narazil s Kuchtou, a tak mohl odcentrovat. To se mu moc nepovedlo a míč letěl až za vzdálenější postranní lajnu.
     
    69
    Anders Christiansen šel do skluzu a nohu nechal vysoko, čímž trefil Matěje Ryneše. Španělský sudí vytáhl z kapsičky další žlutou kartu.
     
    68
    Střídání v týmu AC Sparta Praha:
    ze hřiště odchází Preciado, přichází Wiesner,
    ze hřiště odchází Laci, přichází Sadílek.
    66. Vitík zblízka neusměrnil míč mezi tyče.
     
    66
    Laci poslal parádní centr před branku, kam si nabíhal Martin Vitík. Ten se po míči natahoval nohou, a tak z malého vápna branku soupeře přestřelil.
     
    65
    Dlouhý pas mířil na zadní tyčku, kam se vydal také dánský brankář, jemuž balon vypadl z rukavic. Ovšem Peter Vindahl rychle reagoval a celou situaci vyřešil.
     
    64
    Střídání v týmu Malmö FF:
    ze hřiště odchází Bolin, přichází Christiansen,
    ze hřiště odchází Botheim, přichází Ali.
     
    63
    Bolin odcentroval před branku, kde měl v náběhu dvojici spoluhráčů. Ovšem nohu vytasil za sebe Filip Panák, jenž byl znovu úspěšný.
     
    62
    Qazim Laci bohužel znovu nenechal být míč, který posunul pryč. Hlavní rozhodčí ukázal letenskému středopolaři žlutou kartu.
     
    61
    Lukáš Haraslín dlouho čekal s přihrávkou na Jana Kuchtu, který se tak ocitl v ofsajdovém postavení. Následně míč ještě poslal proti brance Laci, jenž trefil soupeře, který jeho omluvu nepřijal.
     
    60
    Střídání v týmu AC Sparta Praha:
    ze hřiště odchází Olatuji, přichází Kuchta.
     
    60
    Do šestnáctky poslal centr Peña, který hledal Kiese Thelina v náběhu před branku. Ovšem toho skvěle předskočil Filip Panák, jenž míč odehrál.
     
    59
    Švédský mistr kombinuje dlouhou dobu na útočné polovině, ale zatím marně hledalo cestu do pokutového území. Sparta soupeře s balonem dobře dostupuje.
     
    58
    Další přihrávka mířila před branku Sparty, kde se na zem položil Filip Panák, po němž hrál Peter Vindahl. To se nelíbilo domácímu publiku, které je hodně podrážděné.
     
    57
    Hráči v rudých dresech uklidňují hru pomalou kombinací na polovině soupeře. Rozhodně hosté teď nikam spěchat nebudou a takticky to zvládají parádně.
     
    55
    Dva centry mířily před branku Sparty, kde v obou případech zasáhl Martin Vitík. Sparta pak vyrazila do protiakce, ale Victor Olatunji se utopil ve svých kličkách.
     
    53
    I na druhé straně bylo pořádně horko! Zpoza vápna nepříjemně vystřelil Lasser Johnsen, jehož pokus dánský brankář vyrazil do soupeře. Botheim na to nebyl připravený a od jeho hlavy zamířil míč vedle branky.
    52. Haraslín se pohotově otočil s míčem. Střílel ale vedle.
     
    52
    Laci našel Lukáše Haraslína, kterého nedostoupil soupeře, a tak se slovenský křídelník ve vápně snadno otočil a zamířil jen kousek vedle levé tyče.
     
    51
    Sparta je v úvodu druhého poločasu zatlačená na vlastní polovině. Dvakrát dobře zapracoval Veljko Birmančevič, který soupeřovu přihrávku srazil mimo hrací plochu.
     
    50
    Birmančevič si ze stoje chtěl obhodit soupeře a oběhnout ho z druhé strany. Jenomže Busanello si celou situaci s přehledem pohlídal. Domácí celek byl znovu na útočné polovině, ale centr zleva byl nepřesný.
     
    49
    Asger Sörensen dal nepřesnou přihrávku na Laciho, ale Sparta bude alespoň vhazovat. Jeden z domácích hráčů pořádně hecuje diváky na dlouhé straně tribuny.
     
    48
    Švédský mistr pokračuje v aktivní hře! Do vápna si naběhl Hugo Bolin, jemuž zakončení nevyšlo a mířilo jen do reklamního banneru. Následě byl faulovaný Preciado.
     
    47
    Ze střední vzdálenosti se napřáhl Jens Larssen, jehož pokus byl hodně vysoko mířený. Bude se tak jen kopat od branky hostujícího mužstva.
     
    46
    Španělský rozhodčí dal pokyn k pokračování zápasu. Jako první se balonu dotkl Laci, ale následný pas Sparty neměl šanci na úspěch.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    Sledovali jsme poměrně vyrovnané utkání, i když Malmö více drželo balon. Ovšem Sparta se po šťastném vlastním gólu ujala vedení a vyslala na branku soupeře dvě střely z celkových pěti. Letenští první poločas ve Švédsku zvládli, ale musejí si dávat především na Sebastiana Nanasiho, který je velmi šikovný a tvoří hru domácích. Dovede tým Larse Friise duel k zdárnému konci.
     
    45+4
    První poločas skončil.
     
    45+3
    Sparťanskému útočníkovi se stále na nohy nechce a vyžádal si lékařskou pomoc. Domácí fanoušci stále pískají...
     
    45+1
    Nastavuje se pouze jediná minuta. V té inkasoval ránu do obličeje Victor Olatunji, jemuž se na nohy moc nechce, což se nelíbí švédskému publiku, které na hostujícího hráče bučí.
    45. Centrovaný míč nebezpečně prolétl prostorem u vzdálenější tyče hostující brány.
     
    45
    Centr z levé strany proletěl pokutovým územím Sparty. Na zadní tyči byl Jens Larsen, který byl překvapený, že se míč k němu dostal, a tak nevystřelil.
    44. Kiese Thelin prověřil přízemní střelou Vindahla.
     
    44
    Kiese Thelin se otočil kolem Filipa Panáka a zakončil. Jenomže jeho pokus po zemi mířil jen doprostřed branky, kde byl připravený Peter Vindahl.
     
    43
    Martin Vitík hraje dobré utkání, když zablokoval další centr soupeře. Následně do vápna vnikl Busanello, jemuž se zakončení vůbec nevyvedlo. Ovšem Malmö zvyšuje tempo a snaží se o vyrovnání.
     
    41
    A znovu aktivní Nanasi, který si míč navedl za vápno, kde proti němu vystoupila hned čtveřice Letenských. Té se povedlo míč zastavit a Sparta je chvíli u balonu.
     
    40
    Nanasi poslal další centr do vápna, kde míč nepřesvědčivě odehrál Vitík. Ovšem tomu o chvíli později ještě vypomohl Filip Panák. Po odehrání dohrál Victor Olatunji soupeře tělem, za což viděl žlutou kartu.
    39. Obstřel Haraslína minul vzdálenější tyč.
     
    39
    Nejprve hrozilo Malmö, které mohlo využít zaváhání Ryneše. Ovšem následně se centr otřel o ruku hostujícího hráče, ale vše bylo dle pravidel. Sparta rychle otočila hru na druhou stranu. Lukáš Haraslín si míč navedl za vápna, a jeho technický pokus mířil o kousek vedle.
     
    37
    Na levé straně je hodně nebezpečný Sebastian Nanasi, který tentokrát centroval před branku Sparty. Peter Vindahl byl pozorný a balon si ve vzduchu našel.
     
    36
    Olatunji měl na zádech dvojici soupeřů, proti které vybojoval autové vhazování. Haraslín pak aut vhodil až do vápna, odkud se dostal ven. Volejem se prezentoval Ryneš, jemuž střela ale nesedla.
     
    34
    Dalším potrestaným hráčem je domácí Sergio Peña, který proti Birmančevičovi vytyčil zadek a sestřelil srbského křídelníka.
     
    33
    Do šestnáctky zleva pronikl Nanasi, který si pak dal míč kousek dál od nohy. Toho využil Martin Vitík, jenž balon odehrál pořádně daleko.
    31. Jens LARSEN - 0:1
     
    31
    Sparta právě vstřelila branku!
    Za vápnem se napřáhl Veljko Birmančevič, jemuž pokus sice nesedl, ale míč tečoval ještě Lukáš Haraslín. Od Jense Larsena se míč odrazil do protipohybu brankáře a zapadl přesně k tyči – 0:1.
     
    30
    Na levé straně se rozeběhl Sebastian Nanasi, který přešel přes trojici soupeřů. Následně si narazil se spoluhráčem, jenž mu míč nepřesně vrátil.
     
    29
    Johan Dahlin vyzkoušel dlouhý nákop po pravé straně. Míč za sebe pustil Asger Sörensen, který pak zkontroloval jeho cestu mimo hrací plochu.
     
    27
    Zatterström musel být pozorný, protože v rychlém náběhu byl Birmančevič. Domácí celek se rychle vydal na druhou stranu, avšak Sparta celou situaci znovu zvládla a začne od Petera Vindahla.
     
    26
    Dalším zakončením se prezentoval Valjko Birmančevič, jehož pokus nebyl připravený, a tak se znovu bude rozehrávat od švédské branky.
     
    25
    Další akce českého zástupce končí, protože také Victor Olatunji byl v ofsajdu. Malmö v dosavadním průběhu hodně kazí a především si neví rady s vysokým napadání Sparty.
     
    24
    Martin Vitík se dlouho rozhodoval komu míč hodí. Do akce se zapojil i Preciado, který se nacházel v ofsajdovém postavení, což španělští rozhodčí dobře vyhodnotili.
     
    23
    Matěj Ryneš se skvěle vyhnul soupeři, ale nevěděl, že má na zádech dalšího, a tak o balon přišel. Domácí mužstvo se tak znovu hnalo na útočnou polovinu, avšak Angelo Preciado se skvěle vrátil.
     
    21
    Na hranici vápna byl v náběhu Kiese Thelin, jehož střelu zastavil skluzem Martin Vitík,, jemuž ještě vypomohl Filip Panák. Domácí publikum avizovalo ruku, ale rozhodčí bez váhání rozpažil.
     
    20
    Malmö vyzkoušelo průnikovou přihrávku po levé straně, ale dobře se v první chvíli vrátil Martin Vitík, který následně podklouzl, a tak znovu hraje domácí mužstvo.
     
    19
    Olatunji se s míčem rychle otočil a Sparta tím mířila do přečíslení. Na pravé straně byl rozeběhnutý Birmančevič, avšak přihrávka mířila na Haraslína, který byl obsazený.
     
    18
    Sörensen poslal parádní centr do vápna skoro z poloviny hrací plochy. Z branky vystartoval Jahan Dahlin, který míč vyboxoval. Ovšem musel být hodně pozorný, protože ve výskoku byl i Olatunji.
     
    17
    Domácí mužstvo je sice na balonu, ale delší dobu kombinuje na své polovině. Sparta dobře drží polovinu hřiště a soupeře stále vytlačuje zpátky.
     
    15
    Sparta napadá opravdu vysoko a znovu se jí to vyplatilo. Letenští se nachází na balonu a znovu hledají cestu před branku švédského týmu.
     
    14
    Birmančevič trochu pocuchal nervy fanouškům, když čekal na Preciada s rozehrou autového vhazování. Následně přes soupeře neprošel Victor Olatunji, a tak se bude pouze kopat od branky.
     
    13
    Kairinen rozehrál rohový kop do dobrých míst, kde ale vládla domácí obrana. Následně si Lukáš Haraslín chtěl narazit se spoluhráčem, ale následně neustál souboj se soupeřem.
     
    11
    Angelo Preciado se snažil projít přes soupeře a vniknout do šestnáctky. To se mu nepovedlo, ale vybojoval rohový kop, a také žlutou kartu, jelikož Busanello neudržel nervy na uzdě.
     
    9
    Peña z poloviny hrací plochy zkoušel nachytat dánského brankáře Sparty, který do branky rychle zacouval a balon schoval do rukavic.
     
    8
    Laci s Olatunjim si chvíli dávali přednost, a tak je o balon obral Pontus Jansson, který byl druhým zmíněným faulovaný. Domácí hráč s bolestivou grimasou leží stále ještě na trávníku.
     
    7
    Hráči ve světle modrých dresech drží míč a chvíli byli na polovině Sparty, který je dobrým napadáním vytlačila zpátky. Následně Matěj Ryneš vybojoval autové vhazování.
     
    6
    Do vápna centroval Peña, ale jeho snažení odehrál Martin Vitík. Domácí celek dal pak přihrávku před branku, ale dobře postavený Filip Panák míč odehrál na rohový kop. Po jeho rozehrání ale došlo na útočný faul.
     
    5
    Victor Olatunji vyhrál hlavičku a za ním se nacházel znovu aktivní Lukáš Haraslín, jemuž pokus vůbec nesedl a mířil doprostřed branky, kde byl Johan Dahlin připravený.
     
    4
    Malmö do dnešního zápasu nastoupilo ve světle modrých dresech, naopak Sparta znovu hraje ve své oblíbené rudé sadě.
     
    3
    Na levé straně se nacházel znovu Lukáš Haraslín, který chtěl obstřelovat na zadní tyčku. Jenomže Jens Larsen jej dostoupil a střelu zablokoval. Bude se ale kopat jen od domácí branky.
     
    2
    Sám Haraslín rozehrál rohový kop na první tyč, odkud byl míč odvrácený, a tak Birmančevič přihrával znovu do strany. Ale dlouhý nákop skončil v náruči Johana Dahlina.
     
    1
    Hlavní rozhodčí pan Gil Manzano právě zahájil dnešní utkání. Jako první se balonu chopil švédský mistr, avšak Sparta se ujala balonu a Lukáš Haraslín vybojoval rohový kop.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    Na Malmö New Stadium panuje už před zápasem skvělá divácká kulisa. Za malou chvíli začne první z dvojzápasu posledního předkola. Doufejme, že si Sparta do České republiky přiveze příznivý výsledek.
     
    Úvodní sestavy:

    Malmö FF: Dahlin – Larsen, Jansson, Zatterström, Busanello – Bolin, Pena, Johnsen, Nanasi – Thelin, Botheim
    Náhradníci: Persson, Friedrich – Ali, Berg, Christiansen, Jorgensen, Loukili, Olsson , Rieks, Rosengren, Rosler
    Trenér: Henrik Rydström

    AC Sparta Praha: Vindahl – Vitík, Panák, Sörensen – Preciado, Laci, Kairinen, Ryneš – Birmančevič, Olatunji, Haraslín
    Náhradníci: Vorel – Daněk, Krasniqi, Kuchta, Pešek, Ross, Sadílek, Solbakken, Suchomel, Tuci, Wiesner, Zelený
    Trenér: Lars Friis

    Rozhodčí: Gil Manzano – Barbero, Nevado.
     
    Oba celky se v soutěžním utkání setkaly v předkolech Ligy mistrů. Čeští fanoušci očekávali jasný postup Sparty, která ale klopýtla. Na domácím hřišti sice vyhrála 4:2, ale následně ve Švédsku padla 2:0. V tu dobu měly ještě větší váhu venkovní góly.

    Poslední střetnutí se pak konalo v zimní přestávce loňského ročníku. Přátelské utkání lépe dopadlo po Spartu, která zvítězila 2:1. O obě branky se postaral Ladislav Krejčí, jenž už nastupuje ve španělské Gironě.
     
    AC Sparta Praha

    Letenští v domácí soutěži odehráli pět zápasů, v nichž nepoznali hořkost porážky. Svěřenci Larse Friise o víkendovém zápase narazili na ambiciózní Jablonec, který přehráli 2:1. Sparta zatím rozdělila svou střeleckou efektivitu mezi pět hráčů, mezi nimiž je například stoper Martin Vitík. Nejnovější posilou pak je Albion Rrahmani, jenž byl okamžitě dopsaný na evropskou soupisku.

    V posledním předkole narazila Sparta na FCSB, které na Letné uhrálo překvapivou remízu 1:1. Ovšem v Rumunsku odehrál pražský celek snový první poločas, po němž vedl o tři branky. Ve druhém poločase se Letenští nechali zatlačit a ještě se o vítězství strachovali.
     
    Malmö FF

    Švédská Allsvenskan už má za sebou devatenáct kol, po nichž je Malmö na vedoucí pozici, když získalo čtyřiačtyřicet bodů. O víkendu účastník předkol Ligy mistrů změřil síly s Norrkopingem a zvítězil 2:1. Nejlepším střelcem týmu pak je zkušený Isaac Kiese Thelin, který se prosadil dvanáctkrát. Pouze o tři branky méně pak má norský mladík Erik Botheim.

    Ve třetím předkola narazil švédský účastník na PAOK, který přehrál až v prodloužení druhého zápasu. Úvodní utkání na severu Evropy skončilo remízou 2:2, na což navázala i odveta, která skončila 3:3. V prodloužení poslal Malmö do další fáze Anders Christiansen.
     
    Hezký středeční večer u posledního předkola Ligy mistrů. Od 21 hodin se utká švédské Malmö FF s pražskou Spartou. Oba kluby jsou poslední krůček od vytoužené soutěže, kde by se setkaly s nejlepšími kluby Evropy.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 21:00.

    Michal Luxa

    Branky: 31. Larsen (vla.), 89. Ryneš (Sörensen)

    Karty:   11. Busanello (MLM), 34. Peña (MLM), 69. Christiansen (MLM) – 40. Olatunji (SPA), 62. Laci (SPA), 85. Pešek (SPA)


    Držení míče: 65 % : 35 %.
    Střely na branku: 2:4. Střely mimo: 4:5. Rohy: 2:2. Ofsajdy: 1:4. Fauly: 11:12.
    Malmö FF: Dahlin (C) – Larsen, Jansson, Zatterström, Busanello – Bolin (64. Ali), Peña, Johnsen, Nanasi – Thelin, Botheim (64. Christiansen)
    Náhradníci: Persson, Friedrich – Ali, Berg, Christiansen, Jorgensen, Loukili, Olsson , Rieks, Rosengren, Rosler

    Trenér: Henrik Rydström

    AC Sparta Praha: Vindahl – Vitík (82. Zelený), Panák (C), Sörensen – Preciado (68. Wiesner), Laci (68. Sadílek), Kairinen, Ryneš – Birmančevič, Olatunji (60. Kuchta), Haraslín (82. Pešek)
    Náhradníci: Vorel – Daněk, Krasniqi, Kuchta, Pešek, Ross, Sadílek, Solbakken, Suchomel, Tuci, Wiesner, Zelený

    Trenér: Lars Friis

    Rozhodčí: Gil Manzano – Barbero, Nevado
    Úterý 27.08.2024
    Sparta - Malmö 2:0

    Branky: 81. Haraslín (pen.), 83. Rrahmani (Haraslín)

    Karty:   25. Vitík (SPA), 45+1. Panák (SPA), 84. Rrahmani (SPA) – 16. Zätterström (MLM), 41. Peňa (MLM), 45+2. Christiansen (MLM)

    Neproměněná penalta: 19. Birmančević (SPA), mimo – 27. Christiansen (MLM), brankář Vindahl zneškodnil

    Držení míče: 45 % : 55 %.
    Střely na branku: 4:3. Střely mimo: 7:5. Rohy: 1:7. Ofsajdy: 2:1. Fauly: 11:17.