Linz – FCSB 1:1 (kon.) | RFS Riga – APOEL 2:1 (kon.) | Molde – Elfsborg 0:1 (kon.)
Plzeň – Hearts 1:0 (kon.) | PAOK – Shamrock 4:0 (kon.) | Ludogorec – Petrocub Hîncești 4:0 (kon.)
Maccabi Tel Aviv – Bačka Topola 3:0 (kon.) | Lugano – Beşiktaş 3:3 (kon.) | Dinamo Minsk – Anderlecht 0:1 (kon.)
Jagiellonia – Ajax 1:4 (kon.) | Ferencváros – Banja Luka 0:0 (kon.) | Braga – Rapid 2:1 (kon.)
konec
Jagiellonia Białystok
1:4 (1:2)
Ajax Amsterdam
Čtvrtek 22.08.2024, 20:45 • Stadion Miejski, Białystok • Evropská liga • Play-off
Předzápasové kurzy
     
    Skončilo nám první utkání předkola Evropské ligy, ve kterém domácí Jagiellonia Białystok nezvládla utkání a prohrává 1:4. Ajax Amsterdam byl aktivnějším týmem a po zásluze si do odvety bere luxusní výsledek. Hráčem utkání je určitě Chuba Akpom, který vstřelil hattrick. Do listiny střelců se zapsal i devatenáctiletý Mika Godts, který navíc v druhém poločase neproměnil penaltu, jinak by byl výsledek ještě větší.

    Statistiky zápasu:
    Držení míče: 42% – 58%
    Střely celkem: 6:17
    Střely na branku: 1:10
    Rohové kopy: 3:6 (22:43:03)
     
    90+3
    Konec zápasu.
     
    90
    Hlavní rozhodčí nastavuje 3 minuty.
     
    84
    Poslední střídání na straně Ajaxu. Odchází Godts, přichází Bergwijn.
    79. Neproměněná penalta Godtse.
     
    79
    Hostující Godts mohl přidat druhou branku v zápase, nicméně příležitost v podobě pokutového kopu nevyužil! Domácí brankář Abramowicz vystihl střelu a zneškodnil ji!
     
    73
    Střídání využívá i hostující trenér. Odchází autor hattricku Akpom, místo něj přichází Brobbey. Ve stejné minutě končí i Hato, místo něj přichází Gaaei.
     
    70
    Hned trojité střídání připravil domácí trenér Siemieniec. Odchází Villar Miki, Dieguez Grande a Nene, místo nich přichází Hansen, Haliti a Romanchuk.
    69. Chuba AKPOM - 1:4
     
    69
    Ajax právě vstřelil branku! CHUBA AKPOM si připisuje třetí branku a na tento hattrick bude dlouho vzpomínat! Zhruba dvacet minut před koncem utkání se postavil k exekuci penalty, kterou proměňuje! – 1:4.
     
    68
    Žlutou kartu vidí domácí stoper Dieguez Grande, který se provinil proti pravidlům. Hostující tým bude zahrávat pokutový kop!
     
    64
    Dvojité střídání na straně Ajaxu. Odchází Taylor a Forbs, místo nich přichází van den Boomen a Traore.
     
    62
    Druhé střídání na straně domácích. Odchází útočník Diaby-Fadiga, místo něj přichází Pululu.
    61. AKPOM - 1:3
     
    61
    Ajax právě vstřelil branku! Další branka na straně hostů a to už pro ně vypadá dost dobře! Podruhé v tomto zápase se prosazuje CHUBA AKPOM, který dorazil střelu Taylora! – 1:3.
     
    54
    Další žlutá karta na straně Ajaxu, tentokrát ji vidí levý obránce Hato.
     
    48
    První žlutou kartu utkání vidí hostující křídelník Taylor.
     
    46
    Domácí trenér sáhl o poločase ke střídání. Odešel levý obránce Moutinho, přišel Nguiamba.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    Skončil první poločas předkola Evropské ligy, ve kterém jsme viděli tři branky. Do vedení se dostal domácí tým Jagiellonia Białystok, zásluhu na tom měl Dieguez Grande. Hostující tým Ajax Amsterdam ale prokázal své kvality a už o pět minut později vyrovnal Akpom. Poslední slovo měl Godts, který se po necelé půlhodině v zakončení nemýlil a díky němu tak je jeho tým v lepší pozici.

    Statistiky 1. poločasu:
    Držení míče: 33% – 67%
    Střely celkem: 3:8
    Střely na branku: 1:4
    Rohové kopy: 2:3
     
    45+1
    První poločas skončil.
     
    45
    Hlavní rozhodčí nastavuje 1 minutu.
    28. GODTS - 1:2
     
    28
    Ajax právě vstřelil branku! Hosté z Nizozemska otáčejí vývoj utkání! Tentokrát se přesně trefuje devatenáctiletý MIKA GODTS, který si naběhl na centr Rensche! – 1:2.
    10. Chuba AKPOM - 1:1
     
    10
    Ajax právě vstřelil branku! Favorit tohoto utkání velmi brzy srovnává stav! Po přihrávce Berghuise za obranu se přesně trefuje CHUBA AKPOM, který si pohlídal ofsajdové postavení a nekompromisně zakončil! – 1:1.
    5. Dieguez GRANDE - 1:0
     
    5
    Jagiellonia právě vstřelila branku! Uběhlo pouhých pět minut a domácí tým z první nebezpečné akce otevírá skóre dnešního zápasu! Střelcem branky je ADRIAN DIEGUEZ GRANDE, který hlavou dokázal míč dostat do branky po zákroku brankáře Pasveera! – 1:0.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    Úvodní sestavy:

    Jagiellonia Białystok: Abramowicz – Sáček, Skrzypczak, Dieguez Grande, Moutinho – Villar Miki, Kubicki, Nene, Churlinov – Imaz – Diaby-Fadiga
    Náhradníci: Stryjek – Costa Silva, Haliti, Hansen, Listkowski, Nguiamba, Olszewski, Pietuszewski, Pululu, Romanchuk, Stojinovič, Stypulkowski
    Trenér: Siemieniec A.

    Ajax Amsterdam: Pasveer – Rensch, Šutalo, Baas, Hato – Berghuis, Henderson, Taylor – Forbs, Akpom, Godts
    Náhradníci: Gorter, Ramaj – Bergwijn, Brobbey, Gaaei, Janse, Mannsverk, Mokio, Rasmussen, Rugani, Traore, van den Boomen
    Trenér: Farioli F.

    Rozhodčí: Rade Obrenovic – Jure Praprotnik, Grega Kordež (SVN).
     
    Jagiellonia Białystok
    Polský tým se v minulé sezóně umístil na prvním místě domácí soutěže a je to tak premiérový titul. Svou pouť Evropou začali už koncem července v Lize mistrů, kde dokázali vyřadit celek z Litvy. V dalším kole už to tak úspěšné nebylo, stopku jim udělal norský tým Bodø/Glimt, kterému dvakrát podlehli (doma 0:1, venku 1:4). Polský mistr tak musí absolvovat poslední předkolo Evropské ligy.

    V domácí soutěži je Jagiellonia akutuálně na 5. místě tabulky, na kterém má při bilanci 3-0-1 celkem devět bodů. První porážka přišla právě poslední kolo, kdy doma prohráli s Cracovii 2:4. Dobrá zpráva pro tým z Polska je ta, že udržela dva hráče, kteří v minulé sezóně vstřelili dvanáct branek. Jak Jesus Imaz, tak Afimico Pululu jsou součástí týmu a připraveni do nové sezóny.
     
    Ajax Amsterdam
    Nejúspěšnější tým z Nizozemska se minulou sezónu umístil až na 5. místě domácí soutěže. Do letošní sezóny se tak probojovali do Evropské ligy, kde začali v druhém předkole. Prvním soupeřem jim byla srbská Vojdovina, kterou dvakrát porazili (doma 1:0, venku 3:1). V dalším předkole je čekal nebezpečný Panathinaikos. V prvním zápase dokázal Ajax vyhrát v Řecku 1:0, v odvetě ale stejným výsledkem prohrál a o vítězi rozhodly až pokutové kopy, ve kterých byl úspěšnější celek Ajaxu, který zvítězil trefou Antona Gaaeiho ze sedmnácté série!

    Co se týká domácí soutěže, tam je Ajax po dvou odehraných kolech na 9. místě. V prvním kole dokázal doma porazit Heerenveen 1:0, o týden později prohrál na půdě nováčka z Bredy 1:2. Kádr oproti minulé sezóně je téměř totožný.
     
    Ve čtvrtek máme na programu poslední předkolo Evropské ligy. Polský mistr Jagiellonia Białystok přivítá v prvním zápase na domácí půdě favorita z Nizozemska Ajax Amsterdam. Tento zápas Vám v tomto textovém přenosu přiblížíme.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 20:45 a budeme z něj přinášet změny stavu.

    David Bochňák

    Branky: 5. Dieguez Grande – 10. Akpom (Berghuis), 28. Godts (Rensch), 61. Akpom, 69. Akpom (pen.)

    Karty:   68. Dieguez Grande (JAG) – 48. Taylor (AJA), 54. Hato (AJA)

    Neproměněná penalta: 79. Godts (AJA), brankář Abramowicz zneškodnil


    Držení míče: 42 % : 58 %.
    Střely na branku: 1:10. Střely mimo: 5:7. Rohy: 3:6. Ofsajdy: 0:0. Fauly: 3:7.
    Jagiellonia Białystok: Abramowicz – Sáček, Skrzypczak, Dieguez Grande (70. Haliti), Moutinho (46. Nguiamba) – Villar Miki (70. Hansen), Kubicki, Nene (70. Romanchuk), Churlinov – Imaz – Diaby-Fadiga (62. Pululu)
    Náhradníci: Stryjek – Costa Silva, Haliti, Hansen, Listkowski, Nguiamba, Olszewski, Pietuszewski, Pululu, Romanchuk, Stojinovič, Stypulkowski

    Trenér: Siemieniec A.

    Ajax Amsterdam: Pasveer – Rensch, Šutalo, Baas, Hato (73. Gaaei) – Berghuis, Henderson, Taylor – Forbs, Akpom (73. Brobbey), Godts (84. Bergwijn)
    Náhradníci: Gorter, Ramaj – Bergwijn, Brobbey, Gaaei, Janse, Mannsverk, Mokio, Rasmussen, Rugani, Traore, van den Boomen

    Trenér: Farioli F.

    Rozhodčí: Rade Obrenovic – Jure Praprotnik, Grega Kordež (SVN)
    Čtvrtek 29.08.2024
    Ajax - Jagiellonia 3:0

    Branky: 43. Filt-Jim (Bergwijn), 64. Taylor (Henderson), 71. Brobbey (Taylor)

    Karty:   32. Henderson (AJA) – 30. Romanczuk (JAG)

    Držení míče: 62 % : 38 %.
    Střely na branku: 10:0. Střely mimo: 9:2. Rohy: 4:1. Ofsajdy: 1:0. Fauly: 16:6.