Prostějov – Jihlava 2:1 (kon.)
konec
1. SK Prostějov
2:1 (1:1)
FC Vysočina Jihlava
Pátek 23.08.2024, 18:00 • Za místním nádražím, Prostějov • Chance Národní Liga • 7. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 18:00.
     
    Hezký páteční podvečer všem milovníkům fotbalu! Na programu je 7. kolo Chance Národní ligy a utkání mezi 1. SK Prostějovem a FC Vysočinou Jihlava. Výkop proběhne na Stadionu Za Místním nádražím v Prostějově v 18:00, tak si na tento čas nic neplánujte, jste srdečně zváni k našemu přenosu.
     
    1. SK Prostějov

    Fotbalový klub z Prostějova je od sezony 2018/19 stálým účastníkem naší druhé nejvyšší soutěže. Nejlepším umístěním Prostějova v posledních letech je 3. místo ze sezony 2020/21. Poslední tři ročníky se ale fotbalisté Prostějova pohybují spíše ve spodních patrech tabulky. V uplynulém ročníku bojoval Prostějov téměř celou sezonu o záchranu, ještě 2 kola před koncem soutěže byl na sestupové pozici, dvě výhry na závěr soutěže jej ale ze sestupových vod dostaly a Eskáčko bralo konečné 12. místo se ziskem 37 bodů. Letos je tak cíl pro svěřence trenéra Radima Kučery jasný – vyhnout se bojům o záchranu a vylepšit své tabulkové postavení z loňské sezony. Mužstvo střelecky táhl 31letý slovenský forvard Tomáš Malec, který si v lize připsal 8 gólů, od nové sezony už ale obléká dres Bánské Bystrice. Notně mu sekundoval 22letý útočník Petr Jaroň, který zapsal jen o gól méně. Ani ten už ale dres Prostějova neobléká, po návratu z hostování hraje za rezervu domovského Baníku Ostrava.
    Vstup do nové ligové sezony se fotbalistům Prostějova příliš nevydařil, po dvou remízách na úvod soutěže přišly dvě porážky a Prostějov se poprvé střelecky prosadil až v 5. kole, kdy se trefil Jakub Matoušek. Na výhru to ale nestačilo a s Vlašimí se Prostějov po remíze 1:1 rozešel smírně. Minulé ligové kolo se ale Prostějov dočkal a poprvé v nové sezoně bodoval naplno. Na půdě B-týmu Baníku Ostrava zvítězil 2:1 a obě branky Prostějova vstřelil 21letý útočník Tomáš Jedlička , který do týmu přišel před sezonou z třetiligových Domažlic. Dokáže dnes Prostějov na první výhru navázat a naplno bodovat také před svými fanoušky?
     
    FC Vysočina Jihlava

    Fotbalisté Jihlavy hrají po sestupu z nejvyšší domácí soutěže od sezony 2018/19 ve druhé lize. Hned v první sezoně byla Vysočina nejblíže návratu mezi tuzemskou elitu, když obsadila 2. místo, v barážovém dvojzápase ale nestačila na Karvinou a do první ligy se tak nevrátila. Od sezony 2019/20 se Vysočina vždy pohybovala v horní polovině tabulky, přiblížit se opět postupu se jí už ale nepodařilo. Poslední dvě sezony pak byly v podání Jihlavy hodně nevydařené, když v obou případech obsadila konečné 14. místo, tedy poslední nesestupovou pozici. V loňské sezoně posbírala Vysočina 35 bodů a jen díky lepšímu skóre se zachránila na úkor Příbrami. Nejlepším střelcem týmu byl s 8 góly útočník Justin Araujo-Wilson. Notně mu sekundoval 20letý záložník Lukáš Fila, který zapsal o branku méně. Další ale již v jihlavském dresu nepřidá, po konci sezony zamířil do Mladé Boleslavi.
    Svěřenci 40letého lodivoda Davida Oulehly tak měli před novou sezonou jasný cíl, vrátit Jihlavu na pozice kam patří. Trápení Vysočiny ale nebere konce, po šesti odehraných kolech je bez výhry, s bilancí tří remíz a tří proher je s celkovým skóre 5:13 na posledním místě tabulky. Za celý kalendářní rok 2024 doposud vyhrála Vysočina pouze dvě soutězní utkání.
    V posledním ligovém klání byla Vysočina znovu blízko porážce, na domácí půdě nakonec ale brala alespoň bod za remízu 2:2 s Líšní. Jihlava se ve 26. minutě dostala po trefě Radka Křivánka do vedení, o deset minut později ale vyrovnal Jan Silný. Po změně stran Líšeň otočila zásluhou Václava Dudla skóre ve svůj prospěch, Vysočině ale zachránil alespoň bodík v nastaveném čase premiérovou brankou ve druhé lize 18letý útočník Michal Smutný.
     
    Vzájemné zápasy

    Oba týmy jsou pravidelnými soupeři ve druhé lize. V loňské sezoně se v obou případech radovali z výhry domácí. V podzimním 11. kole zvítězila FC Vysočina Jihlava před svými fanoušky 2:1, když po prvním dějství vedl Prostějov 0:1, Vysočina ale ve druhé půli otočila stav utkání ve svůj prospěch. Na jaře v rámci 25. kola 1. SK Prostějov Jihlavě porážku oplatil a zvítězil jasně 3:0. O své výhře přitom rozhodl již v první půlhodině, ve které vstřelil dva góly.
    Z posledních deseti vzájemných duelů pak máme vyrovnanou bilanci čtyř výher Prostějova, dvou remíz a čtyř výher Jihlavy.
     
    Úvodní sestavy:

    1. SK Prostějov: Vejmola – Lehovec, Carneiro, Žák, Šindelář, Lahodný, Ševčík, Habusta, Vybíral, Bartolomeu, Koudelka (C).
    Náhradníci: Neuman – Matocha, Imider, Hrdlička, R. Látal, Zapletal, Bielan.
    Trenér: Radim Kučera

    FC Vysočina Jihlava: Jágrik – Chytrý, Štětka, Šancl, Araujo-Wilson, Křivánek, Hošek, Křehlík, A. Čermák (C), Pešek, Boussou.
    Náhradníci: Sládek, T. Franěk, Selnar, Labaran, Smutný, Haala, Abdulfatai, M. Lacko, Vítek, Záhradník.
    Trenér: David Oulehla

    Rozhodčí: Vokoun – Matoušek, Bělák.
     
    Domácí fotbalisté Prostějova budou hrát v modrých dresech, hosté z Jihlavy jsou celí ve žlutém.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    2
    Nákop Radka Lehovce si obrana Jihlavy pohlídala. Na míči ale zůstávají domácí.
     
    3
    Své obranné povinnosti si na jedničku splnil Ondřej Ševčík a zastavuje nadějně vyhlížející akci Jihlavy.
     
    4
    Luděk Vejmola musel před atakujícím Justinem Araujo-Wilsonem odkopnout do zámezí. Vhazování pro Jihlavu.
     
    5
    Branka, kterou vstřelil Filip Žák, nemůže být uznána pro zřetelný ofsajd. Od branky rozehrává Adam Jágrik.
     
    6
    Míč mají v držení fotbalisté ve žlutém a vyměňují si krátké přihrávky na vlastní polovině.
     
    7
    Adrián Čermák si převzal míč za hranicí šestnáctky, posunul si jej na levačku a vypálil po zemi k tyči, pozorný Luděk Vejmola ale jeho pokus vyráží na roh.
     
    8
    Centr od rohového praporku si domácí obrana pohlídala a odvrací míč do bezpečí.
     
    9
    Ve vápně Prostějova padá k zemi Radek Křivánek, hlavní rozhodčí Daniel Vokoun ale zůstává v klidu a nepíská.
     
    9
    Adam Pešek si v souboji o míč na polovině hřiště pomohl faul a hrát s míčem tak budou domácí.
     
    10
    Prostor na středu hřiště se otevřel Ondřeji Ševčíkovi, jeho ostrá rána ale branku Jihlavy míjí.
     
    11
    Na druhé straně se pokusil překvapil Vejmolu Justin Araujo-Wilson, jeho přízemní střela ale letí vedle pravé tyče.
     
    12
    Centr Jana Koudelky z pravé strany mířil na přední tyč, tam si ale prostor pohlídala obrana Jihlavy a po útočném faulu domácích mají hosté míč k dispozici.
     
    13
    Nákop Radka Lehovce na Filipa Žáka byl delší než bylo potřeba a míč končí až u Adama Jágrika.
     
    14
    Lukáš Lahodný si nerozuměl s Robertem Bartolomeu a míč končí po jejich ťukesu v zázemí. Vhazování pro Jihlavu.
     
    15
    Po faulu na Martina Šindeláře mohu do útoku vyrazit domácí.
     
    17
    Útočná akce domácích končí po střele Kauana Carneira, kterou ale včas viděl Adam Jágrik a bez problémů ji tak kryje.
     
    18
    Centr Jakuba Habusty téměř od rohového praporku postrádal přesnost a končí za brankou Jihlavy. Rozehrávky se ujme Adam Jágrik.
     
    20
    Centr Michala Hoška z pravé strany prolétl nikým netečován celým vápnem Prostějova a po odkopu Jana Koudelky končí míč v zámezí.
     
    21
    Kousek za velkým vápnem se do míče opřel Miroslav Křehlík a jeho rána pořádně provětrala rukavice Luďka Vejmoly. Ten si ale s jedovatou střelou poradil a vyráží míč na roh.
     
    22
    Kroucený centr z rohu ve vápně hlavičkuje do bezpečí Kauan Carneiro.
     
    23
    Přízemní centr Filipa Šancla do vápna končí na kopačkách Ondřeje Ševčíka a nebezpečí pro branku Prostějova je tak zažehnáno.
     
    24
    Hlavní rozhodčí Daniel Vokoun přerušuje hru a nařizuje přestávku na občerstvení, která v dnešním horkém letním počasí přijde všem aktérům zápasu vhod.
     
    26
    Hra znovu pokračuje, rohový kop Jihlavy ale domácí obrana bezpečně odkontrolovala a Ondřej Ševčík získává míč.
     
    27
    Těsně za šestnáctkou napřáhl ke střele Robert Bartolomeu, jeho ránu tečovala obrana hostů a míč skončil na zadní tyči na hlavě Filipa Źáka, který jej zblízka doklepl do sítě. Radost fotbalistů Prostějova ale netrvala dlouho, praporek pomezního sudího je nahoře – ofsajd.
     
    28
    Prostějov právě vstřelil branku!
    Domácí jdou do vedení! Centr Roberta Bartolomea z pravé strany ve vápně vyboxoval Adam Jágrik pouze o míst, kde byl připravený JAKUB HABUSTA, který si za šestnáctkou míč zpracoval a jeho krásná rána končí v levém horním rohu branky – 1:0!
     
    30
    Úvodní gól zápasu domácí ještě více nakopl a jsou teď nastěhovaní na polovině Jihlavy. Dlouhý aut v podání Radka Lehovce ale ve vápně hlavičkuje do bezpečí David Štětka.
     
    32
    Míč mají i nadále v držení fotbalisté Prostějova a míč teď rychle létá z nohy na nohu.
     
    33
    Po faulu na Kauana Carneira budou domácí zahrávat standardku ze strany hřiště. Hráči se již srocují ve vápně.
     
    33
    Centr Roberta Bartolomea si ve vápně našel osamocený Lukáš Lahodný, jeho hlavička však konší těsně vedle levé tyče! Adam Jágrik se za míčem jen ohlédl.
     
    34
    Ondřej Ševčík zatáhl za dres Justina Araujo-Wilsona a hrát s míčem tak mohou hosté.
     
    35
    Do odraženého míče se z dobrých pětadvaceti metrů opřel Adrián Čermák, jeho přízemní střelu ale blokuje ještě před vápnem domácí obrana.
     
    37
    Po rychlé kombinaci hostů se do vápna dostal Jan Chytrý, jeho zpětnou přihrávku před bránu ale sráží ve skluzu na roh Ondřej Ševčík.
     
    38
    Po nevydařeném rohu Jihlavy se do brejku řítil po pravé straně Martin Vybíral, neposlal ale přesný pas do vápna a obrana hostů odvrací míč do zámezí. Vhazování pro Prostějov.
     
    39
    Na vysoký centr Roberta Bartolomea na zadní tyči nejvýše vyskočil Kauan Carneiro, ve výskoku si ale pomohl faulem a hlavní rozhodčí Daniel Vokoun píská.
     
    40
    Po faulu na polovině hřiště vidí žlutou kartu Adam Pešek.
     
    41
    Jihlava právě vstřelila branku!
    A je vyrovnáno. Centr do vápna srazila obrana Prostějova pouze do míst, kde číhal JUSTIN ARAUJO-WILSON a ten střelou po zemi z první překonává Luďka Vejmolu – 1:1!
     
    43
    Centr Filipa Šancla ve vápně odvrací hlavou Ondřej Ševčík. Míč mají v držení domácí.
     
    44
    Kauan Carneiro poslal z levé strany prudký centr do vápna, nikoho v modrém ale nenašel.
     
    45
    Do odraženého míče se kousek za velkým vápnem opřel Jan Koudelka, rána mu ale nesedla ideálně a míč letí nad branku Jágrika.
     
    45
    Hlavní rozhodčí nastavuje 2 minuty nad rámec 1. poločasu.
     
    45+1
    Kroucený centr Jana Koudelky ve vápně odvrací David Štětka.
     
    45+2
    Ofsajd! A v něm přichycen Miroslav Křehlík.
     
    45+2
    První poločas skončil.
     
    Je za námi 1. poločas a oba celky odchází do kabin za nerozhodného stavu 1:1. Domácí poslal ve 28. minutě do vedení krásnou ranou do šibenice Jakub Habusta, hosté z Jihlavy ale krátce před přestávkou stav srovnali zásluhou trefy Justina Araujo-Wilsona, který se nejlépe zorientoval ve vápně a odražený míč uklidil po zemi do sítě. Zatím sledujeme vyrovnaný duel a do 2. poločasu tak zůstává vše otevřeno.
     
    Druhý poločas začne přibližně v 19:04 hodin.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Krásnou individuální akcí se blýskl Justin Araujo-Wilson, který se protáhl přes dva obránce domácích, jeho ránu na zadní tyč zpoza šestnáctky ale vyráží na roh pozorný Luděk Vejmola.
     
    47
    Centr Roberta Bartolomea od rohového praporku k ohrožení branky Jihlavy nevedl. Míč mají v moci hosté.
     
    48
    Ke střele uvnitř vápna se dostal Radek Lehovec, trefil ale prvního stojícího obránce před sebou.
     
    49
    Na druhé straně si odražený míč našel na hranici šestnáctky Miroslav Křehlík a jeho pokus končí jen těsně vedle pravé tyče!
     
    50
    V postavení mimo hru byl polapen Radek Lehovec a útočná snaha Prostějova je tak u konce.
     
    52
    Centr Miroslava Křehlíka do vápna našel pouze hlavu Kauana Carneira, který posílá míč do bezpečné vzdálenosti od vlastní branky.
     
    54
    Maximilien Boussou zazadu srazil na polovině hřiště Jana Koudelku a po zásluze vidí od hlavního rozhodčího Daniela Vokouna kartónek žluté barvy.
     
    56
    Kauan Carneiro našel svým měkkým centrem na hranici vápna Jana Koudelku, jeho hlavička z obtížné pozice ale letí hodně vedle branky Jihlavy. Rozehrávat bude Adam Jágrik.
     
    56
    Střídání v týmu FC Vysočina Jihlava:
    ze hřiště odchází Filip Šancl, přichází Jakub Selnar,
    ze hřiště odchází Miroslav Křehlík, přichází Matúš Lacko.
     
    58
    Hodně prostoru se otevřelo na pravé straně Michalu Hoškovi, jeho přízemní centr do vápna ale nenašel nikoho ve žlutém.
     
    60
    Útočnou akci domácích po levé straně zastavuje Jakub Selnar který odkopává míč do zámezí. Vhazování pro Prostějov.
     
    61
    Po faulu na Martina Šindeláře má Prostejov k dipozici standardní situaci. Míč už si staví Jan Koudelka.
     
    61
    Měkký centr Jana Koudelky ale tečuje obrana Jihlavy a míč opouští hrací plochu. Uvidíme rohový kop.
     
    62
    Centr Roberta Bartolomea od rohového praporku se stáčel na malé vápno, tam ale zasáhl Maximiliene Boussou a razantním nákopem dostává míč až na polovinu Prostějova.
     
    63
    Na kroucený centr Radka Lehovce si na zadní tyči nejvýše vyskočil Kauan Carneiro, jeho prudká hlavička ale končí na břevně!
     
    63
    Hosté se vydali do brejku a za záchrannou brzdu musel zatáhnout Jakub Habusta. Jasná žlutá karta.
     
    64
    Střídání v týmu FC Vysočina Jihlava:
    ze hřiště odchází Justin Araujo-Wilson, přichází Michal Záhradník.
     
    64
    Střídání v týmu 1. SK Prostějov:
    ze hřiště odchází Robert Bartolomeu, přichází Michal Zapletal,
    ze hřiště odchází Martin Vybíral, přichází Lukáš Hrdlička.
     
    65
    Centr Jakuba Selnara od rohového praporku na přední tyči odkopává do bezpečí Ondřej Ševčík.
     
    67
    Rychlou kombinaci domácích po pravé straně zastavuje před vápnem dobrým obranným zákrokem David Štětka. Fotbalisté v modrém ale zůstávají na míči.
     
    68
    Hlavní rozhodčí Daniel Vokoun stejně jako v první půli dává oběma týmům prostor na občerstvení a doplnění tekutin.
     
    69
    Hra znovu pokračuje, střílený centr Lukáše Hrdličky ale končí v rukavicích Adama Jágrika.
     
    70
    Jan Koudelka poslal z pravé strany kroucený centr do vápna, David Štětka ale využil svého dobrého postavení a před Filipem Žákem odehrává míč na roh.
     
    71
    Centr Jana Koudelky si ve vápně našel Kauan Carneiro, svojí hlavičku o zem ale posílá hodně vedle branky Jágrika.
     
    73
    Střídání v týmu 1. SK Prostějov:
    ze hřiště odchází Lukáš Lahodný, přichází Marek Matocha.
     
    73
    Dnešní utkání sleduje 917 diváků.
     
    74
    Marek Matocha poslal z pravé strany centr na velké vápno, kde se do míče opřel hlavou Kauana Carneiro, nezamířil ale mezi tři tyče a rozehrávat od branky tak bude Adam Jágrik.
     
    76
    Po centru do vápna míč těsně před Jágrikem tečoval hlavou Jakub Habusta, míč ale letěl přesně do míst kde stál gólman Jihlavy a míč tak končí u Jágrika v náručí.
     
    78
    Kroucený centr Jakuba Selnara od rohového praporku na malém vápně boxuje do bezpečí Luděk Vejmola.
     
    79
    Domácí hledali pasem za obranu Jihlavy rozběhnutého Jana Koudelku, situaci ale dobře přečetl Adam Jágrik, vybíhá z brány a sbírá míč do rukavic.
     
    81
    Adam Pešek s míčem nic nevymýšlel a napřáhl ke střele ze střední vzdálenosti, obrana Prostějova ale jeho ránu blokuje a Luděk Vejmola tak ani nemusel zasahovat.
     
    83
    Po faulu hostů zahrával Jan Koudelka standardku, jeho centr do vápna ale končí pouze na hlavě Michala Hoška, který posílá míč pryč z vápna Jihlavy.
     
    84
    Radek Křivánek již míč na hrací ploše nedostihl a rozehrávky od branky se tak ujme Luděk Vejmola.
     
    85
    Střílený centr Radka Lehovce z pravé strany na přední tyči boxuje pozorný Adam Jágrik.
     
    86
    Na centr Matúše Lacka z pravé strany si na malém vápně naskočil MIchal Zahradník, v dobré pozici ale posílá svoji hlavičku jen vedle pravé tyče. To byla dobrá šance ke skórování.
     
    88
    Prostějov právě vstřelil branku!
    Domácí si v závěru berou vedení zpět! Velkou zásluhu na gólu má domácí kapitán Jan Koudelka, který dostal na pravé straně více prostoru než bylo zdrávo, rozhlédl se a poslal přesný pas do vápna na nabíhajcího JAKUBA HABUSTU, který z první míč posílá po zemi přesně k zadní tyči mimo dosah Jágrika – 2:1!
     
    89
    Střídání v týmu FC Vysočina Jihlava:
    ze hřiště odchází Adam Pešek, přichází Michal Smutný.
     
    90
    Michal Hošek fauloval u postranní čáry Filipa Žáka a domácí mají v závěru k dispozici další standardku.
     
    90
    Hlavní rozhodčí Daniel Vokoun nastavuje 4 minuty nad rámec řádné hrací doby.
     
    90+3
    Žlutá karta pro tým FC Vysočina Jihlava (Michal Smutný).
     
    90+3
    Obrana Prostějova je v závěru pozorná a hlídá si vedení.
     
    90+4
    Střídání v týmu 1. SK Prostějov:
    ze hřiště odchází Jan Koudelka, přichází Marek Bielan,
    ze hřiště odchází Filip Žák, přichází Anwar Imider.
     
    90+5
    Po faulu na Michala Zahradníka má Jihlava asi poslední možnost k ohrožení branky Prostějova.
     
    90+6
    Obrovský závar před brankou Prostějova v samém závěru! Dlouhý centr hostů propadl přes klubko hráčů ve vápně a skončil až na zadní tyči, odkud se odrazil před branku, hosté ale míč do sítě dotlačit nedokázali. Michal Smutný z dorážky branku netrefuje a chytá se za hlavu!
     
    90+7
    Konec zápasu.
     
    Je dobojováno. Domácí rozhodli v 88. minutě, když se po přesném pasu prosadil svým druhým dnešním gólem Jakub Habusta a všechny body tak dnes zůstávají v Prostějově. Jihlava mohla z poslední akce zápasu vyrovnat, Michal Smutný ale z dorážky nedokázal dostat míč do sítě a Jihlava tak i nadále čeká na první výhru v nové sezoně.
     
    Držení míče: 52 % : 48 %.
    Střely na branku: 3:2. Střely mimo: 5:4. Rohy: 2:3.
     
    To je ode mě pro dnešek vše, děkuji za pozornost a budu se těšit u dalších přenosů. (20:00:24)

    Jakub Holínka

    Branky: 28. Habusta, 88. Habusta – 41. Araujo-Wilson

    Karty:   63. Habusta (PRO) – 40. Pešek (JIH), 54. Boussou (JIH), 90+3. Smutný (JIH)


    Držení míče: 52 % : 48 %.
    Střely na branku: 3:2. Střely mimo: 5:4. Rohy: 2:3.
    1. SK Prostějov: Vejmola – Lehovec, Carneiro, Žák (90+4. Imider), Šindelář, Lahodný (73. Matocha), Ševčík, Habusta, Vybíral (64. Hrdlička), Bartolomeu (64. Zapletal), Koudelka (C) (90+4. Bielan).
    Náhradníci: Neuman – R. Látal, Trunda, Vagner.

    Trenér: Radim Kučera

    FC Vysočina Jihlava: Jágrik – Chytrý, Štětka, Šancl (56. Selnar), Araujo-Wilson (64. Záhradník), Křivánek, Hošek, Křehlík (56. M. Lacko), A. Čermák (C), Pešek (89. Smutný), Boussou.
    Náhradníci: Trešl – Sládek, T. Franěk, Labaran, Haala, Abdulfatai, Vítek.

    Trenér: David Oulehla

    Rozhodčí: Vokoun – Matoušek, Bělák

    Diváci: 917