Start Brno – Hodonín 2:2 (kon.) | Blansko – Uničov 1:1 (kon.) | Hlučín – Třinec 1:1 (kon.)
konec
FK Blansko
1:1 (1:1)
SK Uničov
Pátek 23.08.2024, 18:00 • Údolní, Blansko • 3. Moravskoslezská fotbalová liga • 4. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Utkání čtvrtého kola Moravskoslezské fotbalové ligy ve svém druhém poločase branku nenabídlo a skončilo tak nerozhodným výsledkem 1:1. Domácí tým tak v zatím značně neúplně tabulce poskočil na čtvrtou pozici, hosté na pozici číslo dvě. Oba týmy mají po čtyřech odehraných zápasech na svém kontě devět bodů.

    Díky své již čtvrté vstřelené brance v ročníku se na pozici krále střelců celé ligy dokázal dnes dostat Martin Sedlák.

    To už je za mě pro tento přenos vše, přeji top den všem fanouškům fotbalu. (20:04:57)
     
    Dnešní utkání sledovalo 250 diváků.
     
    90+4
    Konec zápasu.
     
    86
    Za zastavení samostatného úniku protihráče nedovolenými prostředky viděl červenou kartu hostující Daniel Grygar.
     
    81
    Střídání v týmu SK Uničov:
    ze hřiště odchází Ambrozek, přichází Sklenář.
     
    67
    Střídání v týmu FK Blansko:
    ze hřiště odchází Jambor, přichází Bednář,
    ze hřiště odchází Smrčka, přichází Jaroš,
    ze hřiště odchází Kocůrek, přichází Feik.
     
    58
    Střídání v týmu SK Uničov:
    ze hřiště odchází Suchánek, přichází Saňák,
    ze hřiště odchází Werani, přichází Diblík.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    45+1
    První poločas skončil.
     
    31
    Uničov právě vstřelil branku!
    DANIEL GRYGAR srovnává na 1:1!
     
    7
    Blansko právě vstřelilo branku!
    Skóre zápasu otevírá již v sedmé minutě MARTIN SEDLÁK!
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    Z technických důvodů bohužel přineseme z toho utkání pouze změny stavu.
     
    Blansko nastupuje s pěti obránci, třemi záložníky (Adamec, Jambor, Sedlák) a dvěma forvardy (Gimsay, Tulajdan), uničovský kouč Aleksijević nasazuje tři obránce (Červeň, David, Koutný), pět záložníků a taktéž dva útočníky (Komenda, Werani).
     
    Úvodní sestavy:

    FK Blansko: Kubica – Adamec, Blažík Chyla, Gimsay, Jambor, Kocůrek, Sedlák, Sedlo, Smrčka (C), Tulajdan
    Náhradníci: Bednář, Feik, Jaroš, Málek, Němec, Nešetřil, Novák
    Trenér: Jiří Vorlický

    SK Uničov: Král – Ambrozek, Červeň, David, Grygar, Hausknecht, Komenda (C), Koutný, Suchánek, Svoboda, Werani
    Náhradníci: Diblík, Kvapil, Saňák, Šembera, Ševčík, Sklenář, Uvízl
    Trenér: Petar Aleksijević

    Rozhodčí: Grečmal – Jurajda, Labaš.
     
    Poslední kolo
    Lépe se na tento duel naladili rozhodně domácí, kteří díky trojici branek v posledních pěti minutách základní hrací doby porazili brněnské béčko překvapivě vysoko výsledkem 7:3, prosadilo se hned sedm různých hráčů tehdy domácího celku. Hosté museli v zápase se Zlínskem skousnout svou první letošní porážku, v Otrokovicích kraloval nigerijský záložník Stanley Charles, který hattrickem vměstnaným do jedenácti minut zařídil výhru Zlínska 3:0.
     
    Vzájemné zápasy
    Uničov oplývá obdivuhodnou výkonnostní konzistencí, od roku 1991 kdy vznikla Moravskoslezská fotbalová liga nevynechal její jediný ročník (v roce 2017 dokázal postoupit do druhé nejvyšší soutěže, postup však odmítl). Blansko, vzniklé o 69 let později než jeho protějšek, tedy až v roce 2004, má již historii také velmi zajímavou, v roce 2020 se dokonce dokázalo probojovat do druhé nejvyšší soutěže.

    Oba týmy se v rozmezí šestnácti let od prvního střetnutí v roce 2008 stihly utkat již 14krát, sedm výher zapsal Uničov, dvě utkání skončila nerozhodně a pětkrát se radovali fotbalisté Blanska.
     


    Hvězdy týmu
    Hlavní hvězdou hostujícího týmu je loni druhý nejlepší střelec soutěže Tomáš Komenda, který ve 34 zápasech zaznamenal hned 17 branek. Třiatřicetiletý kapitán týmu odehrál v minulosti 11 minut v nejvyšší soutěži v dresu Liberce, hned osmkrát pak v dresu Karviné naskočil do druhé nejvyšší soutěže. Významnou osobností klubu je také historicky nejlepší střelec soutěže Aleš Krč, ten se nicméně z rodinných důvodů rozhodl ve 33letech ukončit balancování mezi profesionální a poloprofesionální kariérou a raději se přesunul do krajského přeboru, kde bude zastupovat Olešnici.

    Lodivod
    SK Uničov vede srbský rodák Petar Aleksijević, který po angažmá v mládežnických družstvech CZ Bělehrad emigroval kvůli tamní válečné situaci do České republiky. Bývalý brankář má za sebou cenné zkušenosti asistenta trenéra 1. HFK Olomouc, Prostějova a především Teplic, kde na lavičce působil v letech 2021 až 2023. Zde pokračovala jeho trenérská spolupráce z Prostějova s Jiřím Jarošíkem, po jehož boku se následně přesunul na poněkud kontroverzní angažmá v podobě ruského FC Orenburg. Angažmá bylo vzhledem k nešťastné události v podobě vážného (naštěstí však ne fatálního) zranění Jarošíkovy roční dcery ukončeno již po necelých dvou měsících, v lednu 2024 pak Aleksijević upřednostnil SK Uničov před nabídkou z druhé nejvyšší bulharské soutěže.
     


    Hvězdy týmu
    Blansko v minulé sezóně ofenzivně táhlo duo odchovanců brněnské Zbrojovky, Martin Sedlák i Jiří Tulajdan si připsali po 10 brankách. Sedlákova kariéra začala hvězdně, když si v sezóně 2018/19 pomyslně nasadil na hlavu korunu střelců v první lize U19, nakonec nicméně ve druhé lize nastoupil za Brno jen desetkrát a vstřelil jedinou branku, v dresu Vyškova pak přidal dalších deset startů, tentokrát ovšem dokonce bez vstřelené branky. Tulajdan takto slibný start kariéry neměl, za dospělý výběr Brna nikdy nenastoupil, a v roce 2020 dokonce putoval z Blanska na hostování do Nového Města na Moravě, hned v další sezóně nicméně vsítil 13 branek a stal se stabilní součástí blanenského kádru.

    Lodivod
    Trenérem domácího týmu je 48letý otec slavistického záložníka Lukáše Jiří Vorlický. Bývalý forvard si v sezóně 2001/02 dokázal připsat dva starty v závěrech utkání tehdy prvoligových Drnovic, čtyři kompletní ročníky pak odehrál v dresech břeclavské Poštorné a Mostu ve druhé nejvyšší soutěži. Trenéřině se věnuje od 24let, z krajského přeboru v Boskovicích se přes mládež Zbrojovky dokázal vypracovat k pozici asistenta trenéra u reprezentačního výběru do 15 let, poté, co veřejně zkritizoval tehdejšího místopředsedu svazu Romana Berbra byl nicméně z funkce odejit. Do 20tisícového Blanska se dostal v roce 2022 a ačkoliv bylo jeho angažmá původně zamýšleno jako krátkodobá výpomoc, vzhledem k uspokojivým výsledkům u týmu setrval až do současnosti.

    Tadeáš Rulf

    Branky: 7. Sedlák – 31. Grygar

    Karty:   86. Grygar (UNI)


    FK Blansko: Kubica – Adamec, Blažík Chyla, Gimsay, Jambor, Kocůrek, Sedlák, Sedlo, Smrčka (C), Tulajdan
    Náhradníci: Bednář, Feik, Jaroš, Málek, Němec, Nešetřil, Novák

    Trenér: Jiří Vorlický

    SK Uničov: Král – Ambrozek, Červeň, David, Grygar, Hausknecht, Komenda (C), Koutný, Suchánek, Svoboda, Werani
    Náhradníci: Diblík, Kvapil, Saňák, Šembera, Ševčík, Sklenář, Uvízl

    Trenér: Petar Aleksijević

    Rozhodčí: Grečmal – Jurajda, Labaš

    Diváci: 250