Brighton – Manchester Utd. 2:1 (kon.) | Crystal Palace – West Ham 0:2 (kon.) | Fulham – Leicester 2:1 (kon.)
Southampton – Nottingham 0:1 (kon.) | Tottenham – Everton 4:0 (kon.) | Manchester City – Ipswich 4:1 (kon.)
Aston Villa – Arsenal 0:2 (kon.)
konec
Aston Villa FC
0:2 (0:0)
Arsenal FC
Sobota 24.08.2024, 18:30 • Villa Park, Birmingham • Anglická Premier League • 2. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 18:30.
     
    Příjemnou sobotu u sledování anglického fotbalu! Sobotní program 2. kola Premier League nás zavede do Birminghamu, Aston Villa totiž hostí Arsenal.
     
    ASTON VILLA FC

    Villans novou sezónu minulý týden zahájili na hřišti West Hamu, odkud si během posledních dvou návštěv odvezli po bodu. S prázdnou neodjeli ani tentokrát: na gól Onany sice ještě v prvním poločase odpověděl z penalty Paquetá, ale Duranův zásah z 79. minuty se už obešel bez odezvy. Sečteno, podtrženo – 2:1.

    Fanoušky Villy mohl krom samotného vítězství těšit také fakt, že o úvodní trefu se postarala jejich nejdražší letní posila. Amadou Onana se na jih přesunul z Evertonu výměnou za bezmála šedesát miliónu liber a první dojem nasvědčuje tomu, že šlo o výborný kauf. Uvidíme, jak se mu bude dnes dařit proti Arsenalu.
    Villa si v týdnu pojistila Emiho Martíneze až do roku 2029.
     
    ARSENAL FC

    Arsenal v prvním kole hostil Wolverhampton a potvrdil, že se mu proti žlutočerným „vlkům“ prostě a jednoduše daří. Na Emirates Stadium v sobotu odpoledne podal dobrý výkon, který přetavil ve vítězství 2:0 a tým z Black Country porazil už v sedmém vzájemném klání v řadě. Gólový účet si rozdělili Havertz a Saka.

    Nutno nicméně podotknout, že výlet do Villa Parku bude pro Gunners trochu větším soustem. Obzvlášť vzhledem k tomu, že na domácí lavičce stojí Unai Emery – kouč, kterému se sice v Londýně nedařilo, ale Aston Villu rychle přetransformoval v tým evropského kalibru. Podaří se hostům pokořit jejich bývalého lodivoda?
     
    LOŇSKÉ VZÁJEMNÉ ZÁPASY

    Papírovým favoritem dnešního večerního klání je sice Arsenal, ale bilance vzájemných soubojů v minulé sezóně naopak hovoří ve prospěch domácích. Aston Villa vyhrála jak prosincový první duel, ve kterém uspěla 1:0 díky brzkému zásahu McGinna, tak i dubnovou odvetu na severu Londýna. Výsledek 2:0 v závěrečných deseti minutách zařídili Bailey a Watkins.

    14. 4. 2024: Arsenal – Aston Villa 0:2
    9. 12. 2023: Aston Villa – Arsenal 1:0
     
    DNEŠNÍ DELEGACE

    Hlavním rozhodčím dnešního duelu bude velezkušený Michael Oliver, pro kterého to bude už 374. odpískané utkání v anglické nejvyšší soutěži. Na stranách mu budou asistovat Stuart Burn a Dan Cook.
     
    Úvodní sestavy:

    Aston Villa FC: E. Martínez – Cash, Konsa, Torres, Digne – Bailey, Am. Onana, Tielemans, McGinn (C) – Rogers, Watkins.
    Náhradníci: Gauci – Nedeljković, Carlos, Maatsen, Barkley, Buendía, Ramsey, Durán, Philogene.
    Trenér: Mikel Arteta.

    Arsenal FC: Raya – B. White, Saliba, Magalhães, Timber – Ødegaard (C), Partey, Rice – Saka, Havertz, Martinelli.
    Náhradníci: Ramsdale – Kiwior, Zinčenko, Calafiori, Jorginho, Nwaneri, Nketiah, Trossard, R. Nelson.
    Trenér: Unai Emery.

    Rozhodčí: Oliver – Burt, Cook.
    Villa Park je připraven, začínáme v půl sedmé.
     
    Ještě jednou vás zdravím a přeji vám příjemný sobotní podvečer, utkání začíná za pár minut. Níže si v mezičase můžete prohlédnout dnešní kompletní sestavy.
     
    Oba týmy pošlou do hry takřka identické jedenáctky jako v prvním kole. Jediná změna je na straně Gunners, kde Zinčenka na levém kraji obrany nahradil Timber.
     
    Hráči nastupují před vyprodané tribuny. Domácím vínovým dresům bude na trávníku konkurovat černá, tedy barva letošní venkovní sady Londýňanů.
     
    Před samotným startem ještě proběhne krátká vzpomínka na šest bývalých hráčů birminghamského klubu, kteří v tomto kalendářním roce zesnuli.
     
    Úvodní výkop obstará Villa, jdeme na věc!
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Po zhruba pětiminutovém zpoždění jsme ve Villa Parku odstartovali. Domácí drží míč na středu hřiště.
     
    2
    Oba celky začaly opatrně. Balón mají nyní na kopačkách zadáci Arsenalu, kteří se dopředu rozhodně neženou a hledají nějakou skulinu v rozestavení soků.
     
    3
    Sudí Oliver mává k domácí střídačce, Onana si po souboji s Timberem vyžaduje pozornost zdravotníků. Zdá se, že byl nedopatřením zasažen do obličeje.
     
    4
    Pořád se nehraje, Onana se nicméně pomalu zvedá z trávníku. Zatím se nezdá, že by měl střídat.
     
    5
    Pokračujeme dál. Na konci krátké série hostujících přihrávek nyní stál Ødegaard, který sice procedil míč do vápna, jenže pouze na kopačku obránce.
     
    6
    Velmi rozvážný fotbal pokračuje dál. Martínez rozehrává nakrátko, Villa nechce nic uspěchat.
     
    7
    Bailey zachytil McGinnovu přihrávku na křídle a posunul balón do šestnáctky na Cashe, který jej chtěl šťouchnout ke středu, ale zblokoval jej protihráč.
     
    8
    Poprvé v utkání musel zasahovat Martínez, který se natáhl po Sakově centru a vyrazil ho před sebe. Rice pak dorážel jen přesně do středu brány.
     
    9
    Souboj mezi Dignem a Sakou byl posouzen ve prospěch Villans, jenž tak vhazují na své polovině.
     
    11
    Arsenal v úvodu potvrzuje roli favorita a udává tempo hry. Ve statistice držení míče vede 59 % : 41 %.
     
    12
    Cash si na kraji vápna pohlídal Timbera a nepustil ho k dlouhému balónu, který zahrál k Martínezovi. Londýnští pak ovšem získali míč rychle zpět.
     
    13
    Domácí zdravotníci mají znovu práci, tentokrát vyráží k Mattymu Cashovi. Vracející se zadák si zřejmě poranil nohu, kterou chtěl zblokovat centr Martinelliho.
     
    14
    S polským reprezentantem to sice nevypadá úplně špatně – do zámezí vyrazil po svých – ale duel pro něj nejspíš skončí. Nedeljković se připravuje.
     
    15
    Gunners se snaží využít dočasného oslabení soupeře a tlačí na svatyni Villy. Martínez musí být ve střehu.
     
    16
    Bukayo Saka byl jen pár centimetrů od úvodního zásahu utkání! Z hranice šestnáctky poslal střelu do vzdálenějšího dolního rohu, kterou ale natažený Martínez prsty vytěsnil za tyč!
     
    16
    Vynucené střídání v týmu Aston Villa FC (1/5):
    ze hřiště odchází Matthew Cash, přichází Kosta Nedeljković.
     
    17
    Po následném rohovém kopu bylo před Martínezem rušno, ale gólman tentokrát zasahovat nemusel.
     
    18
    Máme za sebou skoro dvacet minut hry a Aston Villa se stále pořádně nepodívala za svoji polovinu. Arsenal kombinuje kolem středového kruhu.
     
    19
    Čeká nás další prodleva. Kamery znovu zachycují jednoho z hráčů ve vínovém dresu, který se svíjí na trávníku v bolestech. Jedná se o Leona Baileyho.
     
    21
    Bailey se u postranní čáry rozběhává a vypadá to, že se zapojí zpět do hry. Na hřišti mezitím sledujeme samotný zárodek domácího ofenzivního tažení.
     
    22
    Dlouhý nákop některého z borců ve vínovém doskákal jen k Rayovi, hostující obrana dnes večer zatím působí naprosto neprostupným dojmem.
     
    24
    Velmi vlažnou pasáž hry prořízla obrovská šance Villy! Po defenzivní chybě se před šestnáctkou zničehonic zjevil Rogers a připravil střelu pro naprosto nehlídaného Watkinse, jenž ovšem pak trestuhodně zakončil mimo tři tyče!
     
    25
    Gunners na domácí akci odpověděli protiútokem, ze kterého ovšem Martínezovi nevyplynuly žádné starosti. Gólman bude za chvíli rozehrávat.
     
    27
    Zápas v Birminghamu je zatím otázkou trpělivosti, nikomu se nechce příliš riskovat a vrhat se do útoku. Do kombinace zadáků Arsenalu se zapojuje i Raya.
     
    28
    Saliba si pohlídal vhazování soupeře a hlavou jej srazil za postranní čáru. Out se tak bude po krátké době opakovat, ale tentokrát o pár metrů dál.
     
    29
    White se pokusil nastartovat výpad Arsenalu přihrávkou na křídlo na číhajícího Saku, před kterým se obratem zjevil Digne a přišlápl mu nohu. Volný kop.
     
    30
    Partey vzal věci do svých rukou a poté, co se hosté v rámci pouhých jednotek sekund přesunuli do útoku, zakončil zpoza vápna pouze nad břevno.
     
    31
    Srážku Saliby s McGinnem hůře odnesl první zmíněný, kterému ale paradoxně sudí pískal faul. Aston Villa získává standardku, Raya musí zpozornět.
     
    32
    Havertz během další bleskové akce hostů hledal Saku na středu šestnáctky, jenže míč poslal jen k protihráči. Martínez si tak mohl oddechnout.
     
    33
    Atmosféra houstne. Série faulů na obou stranách u rohového praporku vyvrcholila momentem, kdy Rice napálil balón do klečícího McGinna. Rozhodčí tak teď musí uklidňovat hodně prudké emoce.
     
    35
    Z níže zmíněného incidentu nakonec všichni vyvázli bez karetních trestů. Na balónu jsou nyní Gunners, Martinelli na levé straně hledá cestu do vápna.
     
    36
    Tielemans se před Martínezem nalepil na Ødegaarda a nedovolil mu vystřelit. Pár sekund poté pokračující akci londýnského celku ukončil odpískaný ofsajd.
     
    37
    Arsenal má po krátké vyrovnané pasáži na trávníku znovu převahu; Martínez je zatím bez práce.
     
    38
    Havertz nepřetavil Martinelliho pěknou přihrávku v gól, jeho teč jen proklouzala kolem bližší tyče.
     
    39
    Hru zastavuje útočný faul Arsenalu. Proti pravidlům se provinil Havertz, který ve snaze získat míč v blízkosti Martínezovy brány přišlápl nohu Torresovi.
     
    40
    Na druhém konci hřiště se zničehonic do nebezpečné pozice dostal Rogers, jehož nabídku na zadní stranu svatyně připravený Raya vykryl.
     
    41
    Whiteův tečovaný centr spadl jen k jednomu z bránících hráčů ve vínovém dresu, který jej obratem odkopl mimo nebezpečí. Startuje protiútok Aston Villy.
     
    43
    Birminghamští prožívají poměrně povedenou pasáž. Jejich snahy v šestnáctce teď ale vyvrcholily jen v nepříliš nebezpečnou střelu Baileyho.
     
    44
    Nedeljković sice určitě nepočítal s tím, že se na hřiště dostane už v první půli, ale poznat to není. Na křídle teď Martinellimu nedovolil odcentrovat.
     
    45
    Hlavní rozhodčí nastavuje 6 minut.
     
    45+1
    Arsenal v úvodu nastavení buší na zatím odolávající defenzívu Villy, Martínez je v klidu.
     
    45+2
    Nedeljković odkopl míč ke středové čáře, kde si jej zpracoval Saliba. Dopředu ale budou moci jít domácí, Timber totiž pár sekund nato fauloval.
     
    45+3
    Třetí minutu nastavení v Birminghamu uzavírá první žlutá karta zápasu, kterou po souboji s Rogersem na středu hřiště vidí Declan Rice (ARS).
     
    45+4
    Raya od své brány zahrál míč za půlicí lajnu. Zdá se, že v první půli už moc zajímavých věcí neuvidíme.
     
    45+5
    Onana zneškodnil Saku nedovoleným zákrokem, na rozdíl od Rice se ale vyhnul karetnímu napomenutí.
     
    45+6
    První poločas skončil.
     
    Druhý poločas začne přibližně v 19:43.
     
    Držení míče: 31 % : 69 %.
    Střely na branku: 1:2. Střely mimo: 1:2. Rohy: 0:1. Ofsajdy: 1:1. Fauly: 3:7.
     
    První dějství ve Villa Parku moc pohledný fotbal nenabídlo, oba týmy se vrací do kabin za bezgólového stavu. Arsenal se sice po většinu doby držel na balónu, vypracoval si ale podobně málo nebezpečných šancí jako domácí, a vše je tak stále ještě otevřené. Inu, uvidíme, co nám nabídne nadcházející poločas.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Druhý poločas je v plném proudu. Ani jeden kouč během přestávky nepřistoupil ke změnám v sestavě, a na hřišti tak jsou stejné jedenáctky jako dosud.
     
    47
    Úvodní sekundy dějství navazují na obraz hry, který jsme sledovali po převážnou většinu první části. Arsenal opatrně kombinuje na středu hřiště.
     
    48
    White se pokusil dlouhým zvednutým míčem vysunout do brejku Rice, jenže přihrávku nenasměroval přesně. Balón tak končí v náručí Martíneze.
     
    49
    I další akci Gunners zhatil nepovedený pas. Tentokrát má máslo na hlavě Timber, jenž hledal Saku.
     
    50
    Arsenal nyní operuje na křídle, na míči je Ødegaard. Aston Villa zatím protihráče moc nenapadá.
     
    51
    Dění se přelilo na druhý konec bitevního pole, nyní sledujeme kombinaci v podání domácích.
     
    52
    Digne chtěl připravit šanci pro své spoluhráče centrem před Rayu, který ale zblokoval White. Padající balón pak hostující gólman hravě lapil do náručí.
     
    53
    Partey po hvizdu zkušeného sudího Olivera frustrovaně mávnul rukou, což ale na verdiktu nic nezměnilo. Villa získává volný kop po útočném faulu na McGinna.
     
    54
    Ospalé ochozy ve Villa Parku zničehonic ožily, domácí si vytvořili výbornou šanci! Onanův padající balón se od břevna odrazil do dráhy nabíhajícího Watkinse, jehož jedovatou dorážku ale výborný Raya vystihl a vyrazil mimo nebezpečí! Fenomenální práce!
    54. Tiché tribuny probudila Watkinsova dorážka.
     
    55
    Tempo hry v Birminghamu se po Watkinsově velké šanci okamžitě výrazně zrychlilo. Arsenal momentálně tahá za kratší konec pomyslného lana.
     
    57
    Domácí si aktivitou vynutili faul, Gabriel Magalhães (ARS) bodyčekem poslal k zemi Onanu.
     
    58
    Po rohovém kopu borců ve vínových dresech se ve vápně k míči jako první dostal dlouhán Onana, jehož hlavička se ovšem mezi tři tyče nevešla.
     
    59
    Hosté po relativně krátké pasáži strávené v obraně vyrazili zpět dopředu. Ødegaard ale centrem Martíneze nijak nepřekvapil, gólman jej hravě vyhmátl.
     
    61
    Hraje se nahoru dolu, diváci se teď musí bavit. Ofenzivní akci Villy zakončil Rogers, jehož slabý míč Raya rukou lehce vysunul za bránu. Rohový kop.
     
    62
    Raya si skvěle pohlídal míč, který k němu od rohového praporku poslal Tielemans, a bez váhání ho vystrčil mimo pokutové území. Arsenal na balónu.
     
    63
    Martínez teď svůj tým udržel nad vodou! Ødegaard procedil míč za obranu a úplně nehlídaného Saku, kterému ale gólman včas padl do dráhy a nedovolil mu pořádně zakončit!
     
    65
    Střídání v týmu Aston Villa FC (2/5, 3/5):
    ze hřiště odchází Ollie Watkins, přichází Jhon Durán,
    ze hřiště odchází John McGinn, přichází Jacob Ramsey.
     
    65
    Střídání v týmu Arsenal FC (1/5):
    ze hřiště odchází Gabriel Martinelli, přichází Leandro Trossard.
     
    66
    K trefě teď měli velmi blízko naopak domácí borci! Durán se po pouhých několika sekundách na pažitu dostal k nebezpečné teči vedle brankové konstrukce, jenže balón nasměroval těsně vedle londýnské svatyně!
     
    67
    Arsenal právě vstřelil branku!
    Obrovsky atraktivní podívaná v Birminghamu dostává pořádnou zápletku, Arsenal se totiž zhruba dvacet minut před koncem základní hrací doby dostává do vedení! K odraženému míči se před Martínezem dostal nedostatečně střežený LEANDRO TROSSARD, který chytl příležitost za pačesy a pár vteřin po střídání prostřelil dosud skvelého domácího brankáře – 0:1!
     
    69
    Jeden gól týmu Mikela Artety evidentně nestačí, Gunners mají hru pod kontrolou a kombinují. Dění se, aspoň prozatím, drží celkem daleko od Martíneze.
     
    70
    Aston Villa dostala šanci odpovědět z brejku. Ramsey sice protáhl míč až do šestnáctky, jenže jeho krátkou přihrávku pak zachytil bránící protihráč.
     
    71
    Domácí ale nemusí zoufat, po pár sekundách boje si totiž pro sebe získali další rohový kop.
     
    72
    Okatý faul Villy. Amadou Onana (ASV) zatáhl za záchranou brzdu a zezadu podrazil postupujícího Saku, rozhodčí bez váhání vytahuje žlutou kartu.
     
    74
    Ani jednomu týmu se nyní nedaří se na delší dobu usadit v útoku, míč poměrně často mění majitele.
     
    75
    Oproti posledním minutám pomalejší pasáž dění se úplně zastaví, domácí budou naposledy střídat.
     
    76
    Střídání v týmu Aston Villa FC (4/5, 5/5):
    ze hřiště odchází Amadou Onana, přichází Ross Barkley,
    ze hřiště odchází Lucas Digne, přichází Ian Maatsen.
     
    77
    Arsenal právě vstřelil branku!
    Ve Villa Parku máme nejspíš hotovo, Gunners necelou čtvrthodinu před koncem odskakují do dvougólového náskoku! Saka si na pravé straně vápna pohrál s Maatsenem a nakonec poslal míč za hranici vápna, odkud vzápětí přišla střela THOMASE PARTEYHO k brankové konstrukci. Martínez reagoval pozdě – 0:2!
    77. Thomas PARTEY - 0:2
     
    78
    Po delší době dojde ke změně také na straně Arsenalu, debut v Premier League prožije Riccardo Calafiori.
     
    79
    Střídání v týmu Arsenal FC (2/5):
    ze hřiště odchází Jurriën Timber, přichází Riccardo Calafiori.
     
    80
    A další obrovská šance! Tříbodový zisk hostů mohl ještě potvrdit Ødegaard, který ale Riceovu výbornou přihrávku před malé vápno přetavil jen ve výrazně nepřesnou střelu nad bránu!
     
    82
    Domácí se nechtějí smířit s porážkou a kombinují na křídle, hosté je ale nepouští do zakončení.
     
    83
    Kdyby tohle mohl Trossard vzít zpátky, nejspíš by to udělal. Jeho střela, možná trochu ukvapená, totiž zamířila hned několik čísel nad svatyni.
     
    84
    Pozor, kontaktní gól nyní nebyl moc daleko! Durán poslal přihrávkou do úniku Ramseyho, kterého ale ve vápně doběhl Saliba a nedovolil mu prověřit Rayu! Je z toho tedy jen roh.
     
    86
    Maatsen startuje dopředu po křídle. Aston Villa se ještě snaží něco udělat s konečným výsledkem.
     
    87
    Durán během chaotické situace pro Villu vybojoval další roh, ještě předtím ale uvidíme střídání hostů.
     
    88
    Střídání v týmu Arsenal FC (3/5):
    ze hřiště odchází Bukayo Saka, přichází Reiss Nelson.
     
    89
    Na seznam hráčů, kteří dnes dostali žlutou kartu, po faulu na kruhu přibyl také Martin Ødegaard (ARS).
     
    90
    Hlavní rozhodčí nastavuje 4 minuty.
     
    90+1
    Barkley se neúspěšně pokusil prověřit Rayu, který se za jeho nepřesnou ranou pouze ohlédl.
     
    90+2
    Duel v Birminghamu se už jen dohrává, na nějaké drama zaděláno není. Tři body půjdou do Londýna.
     
    90+3
    Raya chtěl nyní vysunout své spoluhráče dopředu, jeho dlouhý nákop ale skončil na domácí defenzívě.
     
    90+4
    Trossardově střele se do cesty postavil Tielemans. Martínez následně vyrazil na kraj vápna za odraženým balónem a rozehrál jej nakrátko. Blíží se konec.
     
    90+4
    Konec zápasu.
     
    Držení míče: 39 % : 61 %.
    Střely na branku: 3:4. Střely mimo: 3:4. Rohy: 4:1. Ofsajdy: 1:1. Fauly: 8:15.
     
    V Birminghamu máme hotovo! Arsenal sice v prvním poločase nepodal úplně sebejistý výkon, v tom druhému se mu ale podařilo vstřelit dva góly, a do Londýna si tak odváží plný počet bodů. Čekání na úvodní trefu zápasu ukončil v 67. minutě střídající Trossard, na jehož zásah o chvilku později navázal Partey. Domácí sice nehráli vůbec špatně a vesměs se nemají za co stydět, ale duel tak jako tak opouští s prázdnou.
     
    Villans si příští týden pokusí si spravit chuť na hřišti navrátilců z Leicesteru, zatímco Gunners budou hostit Brighton. Obě utkání jsou na programu v sobotu.
     
    To je ode mne pro dnešek vše, přeji vám příjemný zbytek večera. Napočtenou někdy příště! (20:50:25)

    Vojtěch Martinek

    Branky: 67. Trossard, 77. Partey (Saka)

    Karty:   72. Am. Onana (ASV) – 45+3. Rice (ARS), 57. Magalhães (ARS), 89. Ødegaard (ARS)


    Držení míče: 39 % : 61 %.
    Střely na branku: 3:4. Střely mimo: 3:4. Rohy: 4:1. Ofsajdy: 1:1. Fauly: 8:15.
    Aston Villa FC: E. Martínez – Cash (16. Nedeljković), Konsa, Torres, Digne (76. Maatsen) – Bailey, Am. Onana (76. Barkley), Tielemans, McGinn (C) (65. Ramsey) – Rogers, Watkins (65. Durán).
    Náhradníci: Gauci – Carlos, Buendía, Philogene.

    Trenér: Mikel Arteta.

    Arsenal FC: Raya – B. White, Saliba, Magalhães, Timber (79. Calafiori) – Ødegaard (C), Partey, Rice – Saka (88. R. Nelson), Havertz, Martinelli (65. Trossard).
    Náhradníci: Ramsdale – Kiwior, Zinčenko, Jorginho, Nwaneri, Nketiah.

    Trenér: Unai Emery.

    Rozhodčí: Oliver – Burt, Cook.