Fiorentina – Venezia 0:0 (kon.) | Turín – Atalanta BC 2:1 (kon.) | Neapol – Bologna 3:0 (kon.)
AS Řím – Empoli 1:2 (kon.)
konec
AS Řím
1:2 (0:1)
Empoli FC
Neděle 25.08.2024, 20:45 • Stadio Olimpico, Řím • Italská Serie A • 2. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 20:45.
     
    Dobrý den vítejte u onlajn přenosu z fotbalu Italská nejvyšší soutěž Serie A má v neděli 25. srpna na programu druhé kolo. V něm na sebe narazí týmy AS Řím a Empoli FC. Míč bude uveden do hry ve 20:45.
     
    Empoli FC
    Empoli obsadilo na jaře poslední nesestupovou příčku a od pádu do Serie B je dělil jediný bod. Nejvýraznější ztrátu v létě představuje odchod obránce Lupertiho do Cagliari, naopak ve městě nedaleko Florencie přivítali tradičně kupu hráčů na hostování, kteří se nevešli do užších soupisek bohatších klubů.

    V Italském poháru na úvod sezóny rozhodlo Empoli třemi góly po přestávce o vítězství 4:1 nad druholigovým Catanzarem. Pro zranění vynechali přípravu Ismajli, Żurkowski, Perisan a Ebuehi. První ligové kolo hrálo Empoli doma s Monzou. Byl z toho sice bod za bezbrankovou remízu, ale nešlo o vůbec pohledné utkání. Budou hosté, podobně jako loni, čekat na vstřelenou branku až šestého soutěžního zápasu?
     
    AS Řím

    Římané si v přípravě vedli střídavě dobře a špatně. Nejprve krátce po skončení sezóny porazili AC Milán 5:2, ve druhé polovině července pak následovala remíza 1:1 s Košicemi, prohra 0:1 s Toulouse, remíza 1:1 s Olympiakosem, výhra 4:0 nad Barnsley a remíza 1:1 s Evertonem. V loňské sezóně skončili Římané až na šesté příčce se ztrátou pěti bodů na páté místo, které zaručovalo Ligu mistrů. Ze šesté pozice se tak hráči AS kvalifikovali pouze do skupiny Evropské ligy.

    No a v posledním soutěžním utkání to také nebyla žádná sláva. Na hřišti Cagliari z toho byla jenom bezbranková remíze. AS sice mělo šance, ale v té největší celek z věčného města nastřelil jenom břevno. Podaří se Římanům uspět na Olympijském stadionu s Empoli?
     
    Vzájemné zápasy:
    26. 5. 2024| 1. italská liga Empoli – AS Řím 2:1 (1:1, 1:0)
    17. 9. 2023 | 1. italská liga AS Řím – Empoli 7:0 (3:0, 4:0)
    4. 2. 2023 | 1. italská liga AS Řím – Empoli 2:0 (2:0, 0:0)
    12. 9. 2022 | 1. italská liga Empoli – AS Řím 1:2 (1:1, 0:1)
    23. 1. 2022 | 1. italská liga Empoli – AS Řím 2:4 (0:4, 2:0)
     
    Úvodní sestavy:

    AS Řím: Svilar – Çelik, Mancini, Ndicka, Angeliño – Cristante, Paredes – Lo. Pellegrini, Dybala, Soulé – Dovbyk.
    Náhradníci: Re. Marin, Ryan – Smalling, Bove, Abraham, Šomurodov, Dahl, Le Fée, Baldanzi, Zalewski, Pisilli, Sangaré, Costa, El Shaarawy.
    Trenér: Daniele De Rossi

    Empoli FC: D. Vásquez – Walukiewicz, Ismajli, Viti – Gyasi, Henderson, Máleh, Pezzella – Fazzini, Solbakken – Colombo.
    Náhradníci: Seghetti, Brancolini – Gogličidze, Špendi, Cacace, Guarino, Ekong, Stojanović, Haas, Marianucci, Sebastiano Esposito.
    Trenér: Roberto D'Aversa

    Rozhodčí: Luca Zufferli.
     
    Oba týmy jsou nastoupeny na hrací ploše, právě hraje hymna italské nejvyšší soutěže.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Tým z věčného města začal první dějství na balonu.
     
    1
    Artěm Dovbyk ukázal na ose hřiště své rychlé nohy, ale centr z hloubi pole dostal jenom do špeku. Brankář Empoli Devis Vásquez uvede míč do hry.
     
    2
    AS mělo balon na pravé straně hřiště, ale domácí raději volí jenom přihrávku dozadu.
     
    3
    Matías Soulé vybojoval na levé straně aut před velkým boxem Empoli. Lorenzo Pellegrini se poté dostal z hranice vápna k obstřelu, ale jeho zakončení šlo daleko od pravé tyče.
     
    4
    Artěm Dovbyk utekl po pravé straně a zbavil se svého strážce. Ukrajinský forvard to vzal na sebe, ale brankář Empoli dostal balon rukou na rohový kop.
     
    5
    AS rozehrálo roh z pravé strany nakrátko. No a domácí se už dostali s míčem, po sérii krátkých přihrávek, až na vlastní polovinu hřiště.
     
    6
    Artěm Dovbyk si po dalším rychlém kontru do otevřené obrany dělal prostor na zakončení. Jenže obránce Empoli mu míč ustřelil na roh.
     
    7
    Rohový kop z levé strany mířil na hranici vápna. Tam si na pravé straně naběhl Leandro Paredes, ale míč z první netrefil čistě.
     
    8
    Hráči Empoli mají po delší době balon na svých kopačkách a nikam se nyní neženou.
     
    9
    Brankář Mile Svilar se zapojil do rozehrávky hostů. Ti poté prošli po ose hřiště.Jacopo Fazzini ukázal na své rychlé nohy a navedl si na hranici vápna míč na svou pravou nohu. Jeho střela byla ale sražena na rohový kop.
     
    10
    Rohový kop z levé strany mířil na zadní tyčku. Tam si z druhé vlny zaběhl parádně Emmanuel Gyasi, jenže tem čelem odkryté bráně jenom selhává v zakončení.
     
    11
    Celek z věčného města se dostal po minele hostů na balon a po prvním útočném připomenutí Empoli nyní nikam nespěchá.
     
    12
    Zeki Çelik fauloval naprosto zbytečně na pravé straně hřiště. Empoli se dostává zadarmo na míč.
     
    13
    Lorenzo Colombo prošel po levé straně jako nůž máslem, ale svým přízemním centrem nenašel nikoho v bílém na ose hřiště.
     
    14
    Hosté se pokusili o dlouhé přenesení hry na pravou stranu. Tam byl volný Emmanuel Gyasi. Jenže ten dostal přihrávku jenom za svá záda. AS jde útočit do plných.
     
    15
    Evan Ndicka poslal z levé strany balon na osu hřiště, tam byl sice volný Leandro Paredes. Ten ale skákavou přihrávku nedokázal zpracovat.
     
    16
    Jacopo Fazzini skončil po souboji na zemi a vypadá otřeseně. Hra je přerušena a hosté budou zahrávat aut u levé lajny na vlastní polovině hřiště.
     
    17
    AS má míč na svých kopačkách a začíná s postupným útokem od vlastní branky. Mile Svilar si už nekolikrát vyměnil míč se svými stopery.
     
    18
    Celek z věčného města pokračoval v kombinaci a dostal se až na levou stranu. Matías Soulé si seběhl do vápna, ale jeho střílený centr likviduje bez problémů brankář Empoli.
     
    20
    Hráči Empoli měli už druhou vyloženou šanci. Ola Solbakken po pravé straně dostal balon směrem k vápnu. Lorenzo Colombo se poté dostal nalevo k dorážce, ale v ložence trefil jenom levou tyčku branky AS.
     
    21
    Hosté měli poté rohový kop z levé strany, ale po něm se dostali jenom k velmi nepřesnému zakončení.
     
    21
    Střely 4:5.
     
    22
    AS propadlo v obraně na polovině hřiště. Giuseppe Pezzella dostal přihrávku na levou stranu, ale jeho pokus levačkou z hranice vápna na bližší tyčku nebyl přesný.
     
    23
    Artěm Dovbyk se provinil útočným faulem na ose hřiště a na balon jdou hráči Empoli.
     
    24
    AS sebralo míč na polovině hřiště. Matías Soulé poslal balon na levou stranu. Tam se rozeběhl Lorenzo Pellegrini směrem do vápna, ale v plném sprintu se nedostal na míč včas. Balon špičkou kopačky expedoval jenom do zámezí.
     
    25
    Hosté vybojovali zadarmo rohový kop na levé straně hřiště. Empoli ale s rozehrávkou nikam nespěchá.
     
    26
    Rohový kop z levé strany jenom proletěl vápnem AS. Domácí šli do rychlého kontru, jenže za záchrannou brzdu zatáhl Júsuf Máleh, jenž obratem vidí od pana rozhodčího žlutou kartu.
     
    28
    AS drželo míč na pravé straně, ale k předfinální přihrávce se nedostalo Matías Soulé totiž míč patičkou posílá do autu.
     
    29
    Lorenzo Colombo se štěstím vybojoval míč na ose hřiště a běžel směr sever. Přihrávku na levou stranu prokoučoval a faul těsně před vápnem na svou osobu nevybojoval.
     
    30
    Liam Henderson se dostal k zakončení na ose hřiště, ale raketa z jeho pravačky vyletěla jenom vysoko nad branku domácího celku.
     
    31
    Evan Ndicka se dostal na polovině hřiště do těžké situace, ale poradil si. Vytěžil maximum možného a sice aut pro AS.
     
    32
    Evan Ndicka dostal přihrávku na levou stranu a rozkmital své nohy. Jenže jeho následný centr na branku Empoli končí jenom v rukavicích brankáře.
     
    33
    Matías Soulé utekl po pravé straně a vybojoval si faul na svou osobu. Římané měli k dispozici centr do vápna. Paulo Dybala rozehrál míč na levou stranu. Tam ale Evan Ndicka vyrobil jenom mizerný centr do velkého čtverce.
     
    34
    Paulo Dybala byl trefen při pokusu o přihrávku hostů na ose hřiště. Jenže Evan Ndicka na levé straně poté trefuje pro změnu jen záda kapitána hostů.
     
    35
    Matías Soulé se proběhl za balonem na pravé straně, ale ten dostal jenom do špeku. Empoli rozehrává od vlastní branky a nemá důvod někam spěchat.
     
    36
    Liam Henderson se provinil jasným faulem na pravé straně hřiště a může být rád, že neviděl kartu za následné řeči.
     
    37
    Bryan Cristante se opět namísto centru rozhodl pro přihrávku po zemi. Dybala našel následně Evana Ndicku. Ten sice poslal centr do vápna, tam se ale nikdo z domácích nedostal k zakončení.
     
    38
    Gianluca Mancini se na pravé straně po závaru AS dopustil útočného faulu. Empoli bude postupně dobývat branku týmu z věčného města.
     
    39
    Oba celky si vyměnily rychle držení míče lajny. Více štěstí měli ale hráči Empoli. Mattia Viti utekl po levé straně, ale po kontaktu před vápnem teatrálně upadl a na balon jdou hráči AS.
     
    40
    AS má míč na pravé straně hřiště a nyní s rozehrávkou nikam nespěchá.
     
    41
    Domácí se dostali k centru do velkého boxu, ale ukrajinský útočník Artěm Dovbyk byl předskočen obráncem Empoli. Ten bez rozmyslu odpaluje balon do autu.
     
    42
    AS nyní čelí pískotu svých fanoušků, kterým se nelíbí přihrávky dozadu.
     
    43
    Viděli jsme další centr, tentokrát z pravé strany. Lorenzo Pellegrini se dostal k hlavičce na hranici malého boxu. Jenže brankář Empoli Devis Vásquez vytěsnil míč na rohový kop.
     
    44
    Matías Soulé se dostal po rohu k průniku po levé straně. Tam si na hranici vápna poradil s bekem, sekl si míč a poté ostrou střelou našel jenom ruce brankáře Empoli.
     
    45
    Empoli právě vstřelilo branku!
    Hosté se prosazují v závěru prvního poločasu a opět platí otřepané, nedáš, dostaneš. Hráči Empoli utekli v pěti do rychlého kontru. Centr z levé strany byl prodloužen na přední tyčce Colombem hlavou na tu zadní. Tam byl zcela nepokrytý EMMANUEL GYASI, který poslal balon do odkryté části branky – 0:1.
     
    45+1
    Hlavní rozhodčí nastavuje 1 minutu.
     
    45+1
    První poločas skončil.
     
    První dějství je minulostí. AS Řím po něm doma prohrává s Empoli FC 0:1. AS mělo sice herní převahu a i šance, jenže ty neproměnilo. To Emmanuel Gyasi takový problém v samotném závěru prvního poločasu neměl. Hráči AS museli při odchodu z hrací plochy čelit pískotu svých fanoušků. Po třech poločasech v nejvyšší soutěž totiž ještě nevstřelili branku.
     
    Druhý poločas začne přibližně ve 21:50 .
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Střídání v týmu AS Řím:
    ze hřiště odchází Zeki Çelik, přichází Nicola Zalewski.
     
    47
    Hosté ztratili balon na levé straně, AS jde nyní do plných.
     
    48
    AS prošlo po levé straně, ale Dybala poté jenom poslal míč mimo branku Empoli. Devis Vásquez uvede balon do hry.
     
    49
    Brankář Devis Vásquez se dostal na balon před hráčem AS a nyní podržel míč před ním ve svých rukavicích.
     
    50
    Artěm Dovbyk na ose hřiště přihrál na levé straně jenom na paty svému kolegovi. Míč ale udržel na hrací ploše Zalewski.
     
    51
    Domácí se po rohu z pravé strany dostali k centru do vápna. Bryan Cristante zpracoval balon a pak jej poslal na hranici vápna, Lorenzo Pellegrini ale trefil jenom levou tyčku branky Empoli. Mancini, po teči, pak trefil ještě tu pravou.
     
    52
    Lorenzo Pellegrini zůstává po střele na hrací ploše a už jsou u něj zdravotníci.
     
    53
    Lorenzo Pellegrini už se hlásí na polovině hřiště, že je schopen naskočit do hry.
     
    54
    Jacopo Fazzini se po levé straně dostal do vápna, ale přes tři hráče AS neprošel a navíc ještě fauloval.
     
    55
    Matías Soulé ukázal na pravé straně rychlé nohy i dobrou práci s balonem. Jenže poté se dopouští útočného faulu.
     
    56
    Devis Vásquez byl upozorněn, že mu další zdržování hry nebude tolerováno.
     
    56
    Nicola Zalewski rozkmital na levé straně své rychlé nohy, pak ale balon zasekl a poslal na osu. Tam si naběhl Dybala, ale jeho ostrá levačka z hranice boxu je nepřesná.
     
    57
    Hosté jsou nuceni střídat a domácí fanoušci jsou netrpěliví.
     
    58
    Ola Solbakken dostal od pana rozhodčího při odchodu z hrací plochy žlutou kartu za zdržování hry.
     
    58
    Střídání v týmu Empoli FC:
    ze hřiště odchází Ola Solbakken, přichází Sebastiano Esposito.
     
    59
    Gianluca Mancini byl faulován u lajny. Jenže se dopustili chyby, Sebastiano Esposito ukázal své rychlé nohy a pak byl faulován ve vápně. Empoli bude zahrávat penaltu!
     
    61
    Empoli právě vstřelilo branku!
    Hosté se dostávají z pokutového kopu do dvoubrankového vedení. LORENZO COLOMBO si vzal kratší rozběh a svou levačkou poslal balon do pravého horního rohu domácí branky – 0:2.
     
    63
    Střídání v týmu AS Řím:
    ze hřiště odchází Bryan Cristante, přichází Enzo Le Fée,
    ze hřiště odchází Leandro Paredes, přichází Tommaso Baldanzi.

    Střídání v týmu Empoli FC:
    ze hřiště odchází Júsuf Máleh, přichází Nicolas Haas,
    ze hřiště odchází Giuseppe Pezzella, přichází Liberato Cacace.
     
    64
    AS je na balonu na pravé straně, ale dopouští se jenom nepřesnosti. Empoli nyní získalo zadarmo aut před vlastním vápnem.
     
    65
    Centr z levé strany neprošel do vápna, kde byl připraven zakončovat záložník AS Lorenzo Pellegrini.
     
    66
    Paulo Dybala to vzal na levé straně na sebe, na hranici vápna nevymýšlel nic složitého. Jenže jeho levačka byla sražena na rohový kop.
     
    67
    Devis Vásquez se stihl rychle přemísti po rohovém kopu ke své pravé tyčce a chytá bez problémů zakončení AS.
     
    68
    Tommaso Baldanzi zkusil zakončovat pohotově na pravé straně, ale trefil jenom obránce Empoli. AS ale získalo alespoň aut.
     
    69
    Matías Soulé poslal centr z levé strany na hranici vápna. Tommaso Baldanzi ale byl i tentokrát zablokován při střele na levé straně velkého čtverce.
     
    70
    AS házenkářským způsobem obléhá branku Empoli. Zalewski našel na ose Dybalu, ale jeho ostrá levačka z hranice boxu byla tečována na roh.
     
    70
    Jenže rohový kop v podání týmu z věčného města byl jenom příliš povyku pro nic.
     
    71
    Devis Vásquez šel rychle ze své branky proti střílenému centru z levé strany. Balon se odrazil pak před Dybalu, jenž ale pohotově zakončoval mimo branku.
     
    72
    Empoli propadlo na pravé straně. Jenže hosté se stihli rychle vrátit a Devis Vásquez si poradil se střelou Enza Le Fée.
     
    73
    Enzo Le Fée se při zakončení zranil a hra je přerušena.
     
    73
    Enzo Le Fée už je ale zpátky na nohou a ukazuje, i přes bolestivou grimasu, že bude v pořádku.
     
    74
    Paulo Dybala byl faulován na středovém kruhu a AS pokračuje v držení míče.
     
    75
    Nicola Zalewski ukázal na levé straně své rychlé nohy, ale pak vyrobil otřesný centr. Domácí plánují další střídání.
     
    76
    Sebastian Walukiewicz vybojoval balon na pravé straně a hosté jdou tahat čas.
     
    77
    Střídání v týmu AS Řím:
    ze hřiště odchází Matías Soulé, přichází Eldor Šomurodov.
     
    78
    Empoli si po rychlém kontru po levé straně vybojovalo rohový kop. Jenže hosté se rozhodli nyní natahovat čas.
     
    79
    Lorenzo Colombo byl faulován před středovým kruhem. Empoli nyní dobře tahá čas na polovině AS.
     
    80
    Jenže hosté ztratili míč a na něm jsou hráči AS, ti si ale momentálně přihrávají na vlastní polovině hřiště.
     
    80
    AS Řím právě vstřelil branku!
    Zápletka je tady, tým z věčného města snižuje na rozdíl jediné branky. Tommaso Baldanzi rozkmital na pravé straně své nohy a dostal se k centru na zadní tyčku. Tam si naběhl nový hráč na hřišti ELDOR ŠOMURODOV, jenž poslal míč do protipohybu brankáře – 1:2.
     
    82
    Domácí měli k dispozici rohový kop z levé strany. Ten směřoval na hranici vápna. Tam byl sice volný ukrajinský útočník Artěm Dovbyk, ale jeho hlavičku k levé tyčce chytá do rukavic brankář Empoli.
     
    84
    AS mělo po faulu Colomba na levé straně výhodu. AS pak šlo po pravé straně, kde Liberato Cacace kosou setnul nohu soupeře. Pan rozhodčí běžel k hráči Empoli a rázně mu udělil žlutý kartónek.
     
    85
    Domácí štírek Dybala dostal míč na malé vápno z levé strany, ale jeho levačka trefila jenom soupeře, od něhož šel balon mimo ohrožený prostor.
     
    86
    Empoli se nyní snažit tahat čas poleháváním.
     
    87
    Pan rozhodčí ale ukazuje, že promarněný čas hostů nastaví.
     
    87
    Střídání v týmu Empoli FC:
    ze hřiště odchází Lorenzo Colombo, přichází Emmanuel Ekong,
    ze hřiště odchází Jacopo Fazzini, přichází Petar Stojanović.
     
    88
    Necelé dvě minuty do konce druhého poločasu a Empoli se dlouhým výkopem na polovinu AS samo zbavuje držení míče.
     
    89
    Nicola Zalewski prošel hladce po levé straně a centroval balon na hranici malého vápna. Tam sice vyskočil Artěm Dovbyk, ale těsně před ním dostal míč do svých rukavic brankář Empoli.
     
    90
    Empoli se ubránilo dalšímu přízemnímu centru do malého vápna. Eldor Šomurodov poté byl na levé straně na balonu později.
     
    90+1
    Hlavní rozhodčí nastavuje 6 minut.
     
    90+2
    Domácí neuspěli s centrem z levé strany. AS je ale stále na balonu.
     
    90+3
    AS to má hodně těžké, všichni hráči Empoli jsou tři metry od vápna.
     
    90+3
    Devis Vásquez si došel pro nepřesný centr z levé strany a brankář hostů nyní s rozehrávkou nespěchá.
     
    90+4
    Domácí nesrovnali stav ve druhé minutě nastavení. Paulo Dybala se dostal k odraženému balonu, ale po otočce ve vápně trefuje jenom pravou tyčku branky Empoli.
     
    90+5
    Hosté po kontru vybojovali dokonce rohový kop na levé straně. Jenže AS už se dostalo na balon.
     
    90+5
    Gianluca Mancini se dopustil zbytečného faulu u levé lajny při napadání. Poté se dostal k zakončení ve vápně Sebastiano Esposito, ale ten trefuje jenom ruku domácího brankáře.
     
    90+6
    AS vybojovalo rohový kop na pravé straně, do vápna jde i brankář celku z věčného města.
     
    90+7
    Právě Mile Svilar se dostal před malým vápnem k hlavičce, ta ale míří jenom mimo zařízení.
     
    90+7
    Konec zápasu.
     
    Je konec. AS Řím prohrává ve druhém kole s týmem Empoli FC poměrem 1:2. Hosté se dostali do vedení na konci druhého poločasu, to se trefil Emmanuel Gyasi. AS ale mělo dobrý vstup do druhého poločasu, jenže po chybě Manciniho museli Římané čelit pokutovému kopu. Ten v 61. minutě utkání jistě proměnil hostující Lorenzo Colombo. AS se dostalo na střeleckou tabuli v 80. minutě, to nový muž na hřišti Eldor Šomurodov poslal míč do protipohybu brankáře Empoli. Už to vypadalo, že se celek z věčného města nadechuje k obratu. Jenže šance Dabaly, Šomorudova a Dovbyka se neujaly. Po šestnácti nezdarech tak Empoli na Stadio Olimpico naplno boduje.
     
    Statistiky utkání:
    Držení míče: 73 % : 27 %.
    Střely na branku: 7:4.
    Střely mimo: 26:14.
    Rohy: 8:5.
    Ofsajdy: 0:0.
    Fauly: 10:11. (22:48:35)

    Vít Káňa

    Branky: 80. Šomurodov (Baldanzi) – 45. Gyasi (Colombo), 61. Colombo (pen.)

    Karty:   26. Máleh (EMP), 58. Solbakken (EMP), 84. Cacace (EMP)


    Držení míče: 73 % : 27 %.
    Střely na branku: 7:4. Střely mimo: 26:14. Rohy: 8:5. Ofsajdy: 0:0. Fauly: 10:11.
    AS Řím: Svilar – Çelik (46. Zalewski), Mancini, Ndicka, Angeliño – Cristante (63. Le Fée), Paredes (63. Baldanzi) – Lo. Pellegrini, Dybala, Soulé (77. Šomurodov) – Dovbyk.
    Náhradníci: Re. Marin, Ryan – Smalling, Bove, Abraham, Dahl, Pisilli, Sangaré, Costa, El Shaarawy.

    Trenér: Daniele De Rossi

    Empoli FC: D. Vásquez – Walukiewicz, Ismajli, Viti – Gyasi, Henderson, Máleh (63. Haas), Pezzella (63. Cacace) – Fazzini (87. Stojanović), Solbakken (58. Sebastiano Esposito) – Colombo (87. Ekong).
    Náhradníci: Seghetti, Brancolini – Gogličidze, Špendi, Guarino, Marianucci.

    Trenér: Roberto D'Aversa

    Rozhodčí: Luca Zufferli