Kazachstán – Maďarsko 5:2 (kon.) | Francie – Ukrajina 7:2 (kon.) | Norsko – Japonsko 4:2 (kon.)
Slovensko – Rakousko 2:1 (kon.) | Lotyšsko – Slovinsko 4:2 (kon.) | Dánsko – Velká Británie 3:1 (kon.)
konec
Dánsko
3:1 (1:1, 0:0, 2:0)
Velká Británie
Čtvrtek 29.08.2024, 19:30 • Aalborg • Kvalifikace mužů na OH • Skupina F
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 19:30.
     
    Zdravím všechny hokejové fanoušky a příznivce!

    Dnes startuje poslední kvalifikační skupina na olympijské hry 2026, síly od 19:30 změří favorit skupiny – domácí Dánové, s výběrem Velké Británie.

    Přeji Vám příjemnou zábavu.
     
    Účastníci kvalifikační skupiny F:

    Dánsko
    Velká Británie
    Japonsko
    Norsko

    *Hraje se systémem každý s každým, na ZOH 2026 postupuje pouze první tým.
     
    Dánský národní tým zatím sehrál jediný turnaj pod pěti kruhy, před dvěma lety na Olympiádě v Pekingu. Svou zkušenost mají se Seveřany i Češi, ti v otevíracím utkání turnaje překvapivě padli 1:2. Velkou díru do světa ale nakonec Dánsko i přes druhé místo ve skupině, neudělalo a na ZOH 2022 skončilo sedmé.

    Dle rankingu IIHF jsou Dánové vedeni na 11. místě, což je nejvyšší umístění ze všech zemí, které se potkají v této kvalifikační skupině. Na posledním MS skončilo Dánsko až třinácté, nicméně reprezentace se nijak netajila tím, že vrcholem sezony je pro ni až právě olympijská kvalifikace, o velkém zklamání tak nemohla být řeč.
     
    Hokejisté Velké Británie mají historicky s Olympijskými hrami výraznější zkušenosti, v roce 1924 brali bronz a v roce 1936 Olympiádu dokonce ovládli! To už je nyní pochopitelně hokejová historie a současný národní tým se svou silou nemůže svým předchůdcům ani zdaleka rovnat.

    Návrat mezi nejlepší po letech v nižších divizích Mistrovství světa přišel v roce 2019, kdy si Británie po dlouhých letech zahrála na MS. Od té doby se reprezentace z ostrovů dokázala mezi elitou udržet, respektive v roce 2022 sestoupila, ale bleskově se zase vrátila. Letos se scénář opakoval, Britové v Praze neuhráli dobrý výsledek a sestoupili do divize IA.

    Dle rankingu IIHF náleží Británii 17. místo, což ji řadí mezi ousidery turnaje a v Dánsku může jenom překvapit. I takové scénáře se však v hokeji občas naplní...
     
    Výsledky obou týmů v přípravě:

    Lotyšsko vs Dánsko 2:3
    Lotyšsko vs Dánsko 5:3

    Velká Británie vs Belfast (EIHL) 1:4
     
    Koho sledovat?


    Nikolaj Ehlers (Dánsko): Největší dánská hvězda. Ehlers je stálicí v sestavě Winnipegu Jets, v jehož dresu odehrál deset sezon a nastřílel 205 gólů. I uplynulá sezona se účastníkovi čtyř MS povedla, v 82 zápasech získal 61 bodů. Start na ZOH Ehlersovi ještě shází, vystřílí nyní Dánsku postup?

    Liam Kirk (Velká Británie): Lepšího hráče trenér Peter Russell k dispozici zřejmě nemá, Kirk je britskou hokejovou star. V nominaci, která je téměř výhradně tvořena z domácí ligy EIHL, vyniká, konec konců se jedná o hráče, který v dresu Litvínova loni nasázel 28 gólů, reprezentaci pak táhl i na MS. Stále mladý, čtyřiadvacetiletý, forward se nevzdává ani svého snu o NHL, kde na něj drží práva Arizona, respektive Utah. Její vedení se bude snažit zaujmout z německého Eisbärenu, se kterým spojil svou nejbližší budoucnost.
     
    Úvodní sestavy:

    Dánsko: Andersen (Sogaard) – M. Holton, Lassen, O. Holton, Koch, Jensen Aabo, Nicolas Jensen, Brugisser – Niklas Jensen, Eller, Blichfeld – Ehlers, Moelgaard, Russell – Aagard, True, Rondbjerg – Poulsen, Wejse, Storm – From
    Trenér: Mikael Gath

    Velká Británie: Bowns (Whistle) – Ruopp, Halbert, Tetlow, Mosey, Batch, Richardson, O´Connor, Phillips – Waller, Perlini, Kirk – Lake, Neilson, Dowd – Norris, Lachowicz, Betteridge, Shudra, Davies, Duggan
    Trenér: Peter Russell.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    01:41
    Po téměř dvou minutách tu máme první přerušení, zakončením z ostrého úhlu se o to postaral Nikolas Jensen. Mírně aktivnější Dánové se chytají na buly v útočném pásmu.
     
    03:02
    Blichveld se protlačil do slotu, odkud se snažil prohodit kotouč na bránu. Bowns zasahuje.
     
    03:15
    Dánsko právě vstřelilo branku!
    Dánové jdou do vedení! Blichfedovo nahození z nulového úhlu Bowns vytečoval do mezikruží, což se ale ukázalo jako chyba, jelikož zde byl nikým nehlídaný MARKUS HOLTON, jehož rána prosvištěla až do horního růžku – 1:0.
    03:15 Markus HOLTON - 1:0
     
    04:38
    Britové se snažili rozehrát nějakou útočnou akci, nicméně do pásma se v podstatě ani nedostali, na kotouč se bleskově vrací domácí tým.
     
    05:10
    Náznak přečíslení na dánské straně, Niklas Jensen centroval do brankoviště,. kam dojížděl jeden z jeho parťáků. Bowns zvládl vyrazit.
     
    05:37
    Nathanel Halbert a jeho šance, britský obránce si vybruslil až na vrcholek kruhu a pálí. V akci pohotová lapačka Frederika Andersena.
     
    06:26
    Noris si nabruslil do úniku a z ničeho nic se zjevil před dánskou brankou, gólmana soupeře ale zakončením na bližší tyč nepřekvapil.
     
    07:16
    True nahazoval ještě ze středního pásma, Ben Bowns ale pro jistotu přeruší hru. Dánové se lacino vrátí do útočného pásma.
     
    07:32
    Hra má zatím vysoké tempo, hraje se fyzicky náročný, bruslivý hokej, málo se přerušuje. Ani Britové se nechtějí nechat zahanbit a naplno bojují.
     
    07:42
    Vyloučení v týmu Dánsko:
    Lars Eller – 2 min., vysoká hůl.
     
    08:21
    Velká Británie právě vstřelila branku!
    Vyrovnáno! Neilson po přechodu modré čáry parádním crossem našel LIAMA KIRKA, který se z pozice na kruhu obvykle nemýlí. To platí i nyní, britský sniper vymetl horní růžek a srovnává na 1:1. Asistence: Cade Neilson a Evan Mosey.
    08:21 Liam KIRK - 1:1
     
    09:48
    Nikolaj Ehlers dobře pronikl do pásma a objel bhranku, načež se snažil centrovat do mezikruží, kde byl True. Ten kotouč míjí.
     
    10:42
    Nicolas Jensen vypálil z levé strany a zřejmě orazítkoval horní tyč!
     
    11:28
    Joachim Blichfeld a jeho šikovné ruce, domácí forward se protáhl až do mezikruží a odtud pálí! Ben Bowns připraven.
     
    11:59
    Dánsko je nyní o kus aktivnější, po pár zakončeních bylo v brankovišti Bena Bownse pěkně horko a ochozy stadionu v Aaborgu to jen zahučelo. Britové se zvládají osvobodit pouze na icing.
     
    13:33
    Rondbjerg si nabruslil na střed, odkud pálí, míří ale těsně vedle vzdálenější tyče.
     
    13:54
    Vyloučení v týmu Velká Británie:
    Liam Kirk – 2 min., sekání.
     
    14:33
    Kombinace v útočném pásmu zatím ke střele nevedla, nicméně Russell se dobře pohyboval v brankovišti, kudy se odrážel kotouč. Britové i tak zvládají vyhodit.
     
    15:31
    Série střel ze střední až daleké vzdálenosti, s takovými pokusy si Ben Bowns poradí...
     
    16:13
    Oba týmy už jsou v plném počtu, nicméně ne na dlouho. Kirk se zapřel za brankou Dánska do Brugissera a zřejmě dostane další trest...
     
    16:13
    Tak ne, trest dostane Brugisser! Zřejmě za držení.
     
    16:13
    Vyloučení v týmu Dánsko:
    Phillip Bruggisser – 2 min., držení.
     
    16:52
    Kirk elegantně zavezl kotouč do pásma, předává nalevo a sám se usazuje na pravém kruhu. Kombinace Británie začíná.
     
    17:04
    Obrovská šance Dánů při vlastním oslabení! Jonas Rondbjerg si po ráně O'Connora najel do samostatného úniku, trefil tyč a Ben Bowns si puk málem ještě srazil za záda. Vše nakonec dobře dopadlo.
     
    18:24
    Liam Kirk to zkusil z ostrého úhlu, viděl totiž, že dánský brankář není ideálně postaven, navíc před sebou má slušnou clonu. Pokus to nebyl špatný, v síti ale neskončil.
     
    19:40
    Kirkova formace opět vybojovala kotouč v útočném pásmu, tentokrát už ale na zakončení nedojde, britskou akci zastavuje těsný ofsajd.
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    V první třetině jsme mohli sledovat svižný, bruslivý hokej a řekl bych, že jsme se rozhodně nenudili. Šance jsme viděli na obou stranách, Velká Británie řekl bych slušně drží krok s favoritem a nijak nezaostává, i když tedy Dánové na šance mírně vedou.

    Zatím je na co se dívat, uvidíme, co přinese zbytek zápasu. Dánsko vs Velká Británie 1:1.
     
    Střely na branku: 11 – 7.
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    21:17
    Vyloučení v týmu Dánsko:
    Patrick Russell – 2 min., podrážení.
     
    21:47
    Britové se v pásmu zatím nemohou pořádně usadit, již potřetí se vracejí ke své bráně.
     
    22:21
    Stále to v podání Velké Británie není ono, nyní navíc vyráží forčekovat Rondbjerg, který pošetří pár vteřinek.
     
    23:06
    Josh Walter dostal trošku prostoru na levém křídle, odkud také vypálil, jkeho rána na zadní tyč je ale sražena do ochranné sítě.
     
    23:18
    Dánové se hnali do úniku 3 na 1, Niklas Jensen ale nezvládl brzdu a kotouč mu utekl, čímž celá akce končí.
     
    24:53
    Nikolaj Ehlers se do puku opřel z první, míří ale těsně nad. Dánové pár posledních střídání opět mírně přidali, gólu se ale nedočkali. V zajímavé pozici byl ještě před několika okamžiky Niklas Jensen, který se rozhodl přihrávat skrz brankoviště, parťáka ale už nenašel...
     
    26:15
    Perlini se daleko s kotoučem nedostal, snažil se alespoň nahodit z dálky na bránu. Kotouč sbírají dánští beci.
     
    26:54
    Tohle byla zajímavá britská možnost, Norris v náznaku přečíslení předával na Lachowicze, který z první vypálil, brankáře Andersena ale nepřekonal.
     
    27:19
    Brett Perlini si dobře najel do pásma, dostal se ale až příliš z úhlu, takže brankáře Dánů prověřil spíš propagačně. Hra je přerušena, vhazuje se v britském pásmu.
     
    27:52
    Vyloučení v týmu Dánsko:
    HL – příliš mnoho hráčů na ledě, odpyká Joachim Blichfeld.
     
    28:03
    První pobyt v pásmu vyloženou šanci nepřinesl, Dánsko vyhazuje do středního pásma.
     
    28:35
    Jeden z Britů upadl a do úniku se najednou hnal Eller! Ten byl natolik obtěžován obráncem soupeře, až nedokázal pořádně zakončit. Sudí situaci vyhodnotili jako vyloženou šanci, pojede se trestné střílení.
     
    28:35
    Lars Eller se svou kličkou do forhandu neuspěl, Bowns se nenechal rozhýbat a zasahuje.
    28:35 Neúspěšný Ellerův nájezd
     
    30:29
    Britové ostřelují branku Dánska z těžkých pozic, z úhlů a od modré čáry. Žádná tutovka z těchto pokusů nebude, ale nebezpečí v brankovišti se také počítá.
     
    32:24
    Dobrý tlak Dánů v útočném pásmu, ideální pozici měl Moelgaard, který se ale z mezikruží ještě bůhví proč rozhodl vracet na kruh... Tlak nicméně pokračuje, Dánové dokonce zvládají prostřídat.
     
    33:45
    Tentokrát byl Moelgaard naopak vybídnut na teč, kotouč ale netrefil.
     
    34:04
    Tak tohle byla pořádně dlouhá pasáž, kdy Dánsko okupovalo útočné pásmo. Konec přichází až nyní, kdy e zakončení ujal Niklas Jensen, ten ale z levého kruhu trefuje pouze brankáře Bownse.
     
    34:28
    Nicolas Jensen dostal nabito na ránu z první, netrefuje ale ideálně. Domácí jsou každopádně při chuti, ostřelují bránu soupeře a smyčka se pomalu utahuje...
     
    35:22
    Rána Aagarda ze svižného výpadu je sražena, nicméně kotouč se odráží na druhou stranu, kam ještě dojížděl Rondbjerg. Ben Bowns si se situací poradil.
     
    36:20
    Trocha vzruchu i na druhé straně, Ruopp pálil z dálky do skrumáže. Frederik Andersen si zákrokem nebyl dvakrát jist, nakonec ale kotouč udržel v náručí.
     
    36:29
    Oscar Moelgaard si dobře najížděl pravým křídlem, nemohl se ale pořádně rozhodnout, co vlastně udělá a než něco vymyslel, o kotouč přichází....
     
    38:10
    Rondbjerg se snažil vybafnout u pravé tyče, což také udělal, nicméně kotouč až do sítě nedostal.
     
    38:45
    Markus Holton a jeho střílená přihrávka do brankoviště, kotouč se nakonec od jednoho z Britů odrazil do bezpečí.
     
    39:31
    Mikael Aagard se dostal do zakončení z druhé vlny, britský obránce se ale do rány obětavě položil. Hra pokračuje v rohu.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    Hra na dlouhou střídačku více svědčila dánskému týmu, který soupeře hned několikrát zavřel v pásmu. Tomu sice úplně nenasvědčují střely na branku (8 – 6 pro Dánsko), i tak ale byl domácí výběr o velký kus aktivnější a zatím je to ze strany favorita spíše trápení... Velká Británie ukazuje slušnou obětavost a živí naděje na velmi cenný skalp.

    Dánsko – Velká Británie 1:1.
     
    Střely na branku: 19 – 13.
     
    Další třetina začne přibližně v 21:09.
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    40:23
    První akce Dánů je zastavena a dopředu se rozjíždí britská formace. Ani její útočné snažení nemá dlouhého trvání.
     
    41:23
    Moelgaard to zkusil individuálně, postaral se o něj ale tvrdý obránce Batch, který nedovolil soupeři zakončit.
     
    42:04
    Jensen Aabo to zkusil z dálky, Ben Bowns si raději podrží kotouč a přerušuje hru.
     
    42:32
    Morten Poulsen se z ničeho nic objevil za obranou, zkusil rtychle vypálit, trefuje ale pouze dobře postaveného Bownse.
     
    43:09
    Lars Eller se protáhl až do mezikruží, odkud pálí backhandem, Niclas Jensen ještě dorážel do poloodkryté brány. Neúspěšně.
     
    45:09
    Vyloučení v týmu Velká Británie:
    Cole Shudra – 2 min., sekání.
     
    45:34
    Dánsko právě vstřelilo branku!
    Dánové bleskově využívají přesilovku! NIKOLAJ EHLERS dostal kotouč na modrou, zamířil a naprosto precizně trefil, brankář Bowns neměl šanci – 2:1. Asistence: Joachim Blichfeld a Markus Holton.
    45:34 Nikolaj EHLERS - 2:1
     
    45:46
    Kirk chtěl okamžitě vyrovnat, najel si do pásma, obkroužil bránu a kolem tyče se snažil ihned zasunout do sítě. Dorážet se snažil i Waller, ani on ale neuspěl.
     
    49:37
    Lars Eller v dalším samostatném úniku, tentokrát střílel, nicméně ani takto Bena Bownse nepřekonal.
     
    50:45
    Robert Dowd vystihl rozehrávku soupeře, daleko se ale nedostal. Pálí ze střední vzdálenosti, Andersen připraven.
     
    51:32
    Dánsko právě vstřelilo branku!
    LARS ELLER jako správný kapitán dává velmi důležitý gól! Zkušený forward si vybruslil z rohu a svým zakončením z bezprostřední blízkosti zaskočil Bena Bownse, kterému kotouč proniká do sítě – 3:1.
    51:32 Lars ELLER - 3:1
     
    53:10
    Britové svižně najeli do pásma, nicméně končí v rohu, kde se o ně starají dánští obránci. Zatím se hostujícímu týmu úplně nedaří usadit v pásmu, přičemž čas se pomalu krátí...
     
    54:06
    True nemá kam spěchat, za modrou zjistil, že stejně nemá moc kudy a tak se otočil a udělal oblouček zpět do středního pásma.
     
    54:28
    Niklas Jensen se snažil proniknout středem, je ale zastaven, možná nedovoleně. A vzhledem k tomu, že jeden trest už je signalizován, je možné, že Dánové budou hrát přesilovku 5 na 3.
     
    54:33
    Nakonec je z toho klasická přesilovka, na trestnou míří Liam Kirk.
     
    54:33
    Vyloučení v týmu Velká Británie:
    Liam Kirk – 2 min., hákování.
     
    55:05
    Nikolaj Ehlers a jwho bomba z levého kruhu, kotouč letí těsně nad bránu.
     
    55:30
    Velká Británie se osvobodila a pošetřila cenné vteřinky, nyní už se ale Dánská útočná vozba opět valí do pásma.
     
    56:03
    Zmatek v brankovišti vyřešil Bowns, který si našel kotouč a přerušuje hru. Britové musejí přečkat ještě půl minutky a poté se musí vrhnout do útoku.
     
    56:45
    Ostrý střet na britské útočné modré čáře, vyloučení se nejspíše dožadovaly oba tábory, sudí nicméně zůstali klidní a nechali hru plynout.
     
    58:21
    Všechny britské útočné pokusy zatím končí na zadním mantinelu,, Dánové navíc hru rychle obracejí a Ben Bowns tak nemá ani příležitost vyrazit na střídačku...
     
    58:45
    Kirk nabral rychlost, zastavuje ho ale ofsajd. Zdálo se mi, že Peter Russell se dožaduje timeoutu, nicméně rozhodčí už vhazují kotouč do hry...
     
    59:09
    Velká Británie to zkouší v šesti, Ben Bowns na střídačce!
     
    59:48
    Britové se již k ničemu ani nedostanou, Dánsko suverénně kontroluje situaci. Hraje se ve středním pásmu.
     
    Konec zápasu.
     
    Dánsko nakonec potvrdilo roli favorita i herní převahu a vítězí v domácím prostředí 3:1. Herně se Britové drželi hlavně v první třetině, jejikch výkon šel postupně dolů, nicméně zarputile se drželi ještě dlouho, Dánové se trápili a do třetí třetiny se dokonce šlo za vyrovnaného stavu. Nakonec ale přeci jen vítězí lepší tým, Dánsko tak udělalo první důležitý krok ke svému cílí – postupu na ZOH.

    Dánsko – Velká Británie 3:1.
     
    Nejlepší hráči utkání:

    Oscar Moelgaard (DEN): 0+0

    Liam Kirk (GBR): 1+0
     
    Tabulka kvalifikační skupiny F:

    1. Norsko – 3 body
    2. Dánsko – 3 body
    3. Japonsko – 0 bodů
    4. Velká Británie – 0 bodů

    Zítřejší program:

    15:30 Norsko vs Velká Británie

    19:30 Japonsko vs Dánsko
     
    Střely na branku: 34 – 15

    Střely na branku ve 3. třetině: 15 – 2.
     
    To už je ode mne pro dnešek vše, děkuji Vám za pozornost a budu se těšit u dalších hokejových přenosů. (21:48:13)

    Adam Čuba

    Branky a nahrávky: 4. Holton (Blichfeld), 46. Ehlers (Blichfeld, Markus Holton), 52. Eller (Blichfeld, Niklas Jensen) – 9. Kirk (Neilson, Mosey)


    Dánsko: Andersen (Sogaard) – M. Holton, Lassen, O. Holton, Koch, Jensen Aabo, Nicolas Jensen, Brugisser – Niklas Jensen, Eller, Blichfeld – Ehlers, Moelgaard, Russell – Aagard, True, Rondbjerg – Poulsen, Wejse, Storm – From
    Trenér: Mikael Gath

    Velká Británie: Bowns (Whistle) – Ruopp, Halbert, Tetlow, Mosey, Batch, Richardson, O´Connor, Phillips – Waller, Perlini, Kirk – Lake, Neilson, Dowd – Norris, Lachowicz, Betteridge, Shudra, Davies, Duggan
    Trenér: Peter Russell